Dodaj do ulubionych

Pełnomocnik Kamiński - antykorupcyjny anioł stróż

16.11.05, 07:02
PiS to jajcarze – posłuchajcie: „Premier mówił też, że urząd do walki z
korupcją ma przede wszystkim kontrolować obecną władzę”. I dalej: „CUA ma
walczyć z korupcją przy inwestycjach publicznych, gdzie łapówki wynoszą od 5
do 20 proc”. Ale przecież o inwestycjach (nowych) będą rozstrzygać aktualne
władze, czyli PiS! Wierzycie, że pisiaki powołują urząd do ścigania samych
siebie? Toście naiwni! Ścigać się będzie starą władzę, oczywiście :-)
Obserwuj wątek
    • apf Koszty CUA 16.11.05, 07:58
      Nie jest to może wyliczenie, raczej przypuszczenie, że roczny budżet CUA nie
      będzie miejszy niż 1 miliard złotych. 500 nowych etatów, zakup odpowiedniej
      powierzchni biurowej, samochodów, wyposażenia biura, komputerów, telefonów,
      operacyjnych środków technicznych - w wszystko będzie musiało odbywać się
      zgodnie z ustawą o zamówieniach publicznych, czyli jest szansa, że ten urząd
      nigdy nie powstanie.

Po drugie jest człowiek, więc trzeba stworzyć dla niego Urząd, żeby godnie mógł
      urzędować na miarę swoich ambicji.
      • antyklerykal NIECH SAM SIĘ ZLUSTRUJE 16.11.05, 09:01
        Zanim obejmie to stanowisko, niech sam pokaże, że jest czysty jak łza, bo
        znając ludzi PiSu to można mieć wątpliwości.

CHCESZ I LUBISZ WIEDZIEĆ WIĘCEJ?
      • misia_as Re: Koszty CUA 16.11.05, 09:39
        Podano ze roczny koszt CBA to 10 mln PLN, a roczne straty SP z tytułu "podatku
        korupcyjnego" to 4mld PLN.
        • apf Re: Koszty CUA 16.11.05, 13:45
          Roczne koszty osobowe (pracodawcy) za 500 pracowników to min. 60 mln zł
    • rom48 To on taki fachowiec no zn. od korupcji ??:) 16.11.05, 08:54
      • 1normalnyczlowiek A TY jesteś od czego "fachowcem"? 16.11.05, 09:06
        • To on taki fachowiec no zn. od korupcji ??:)
        Przeczytaj komentowany artykuł »
        rom48 16.11.05, 08:54 + odpowiedz

1nc: Podobno ciężko pracujesz od świtu do nocy. A może masz swoją definicję
        harówki? (przypomnij sobie jak Ciebie nazwałem i wyciągnij wnioski - jeśli
        potrafisz).
        • rom48 To jak nazywasz nie ma znaczenia jestem robotnikem 16.11.05, 09:11
          na kopalni i juz dosc mam metod komunistcznych. Aty albo kto byly PZPRowiec czy potomek??
          • 1normalnyczlowiek Ja wyciągnąłem wnioski po zapoznaniu się z Twoimi 16.11.05, 09:44
            rom48 napisał:
            > na kopalni i juz dosc mam metod komunistcznych. Aty albo kto byly PZPRowiec czy
            > potomek??

...wypowiedziami. Przeczytaj (lepiej zacytuj) moje. Wtedy może przeprosisz. Ja
            na razie nie mam za co przepraszać.
            • rom48 Jezeli sie pomylilem to przepraszam, ale twoje 16.11.05, 10:59
              wypowidzi swiadcz o czyms innym. Bo jezeli jestes zwolennikiem metod stosowanych przez kaczystow to jestes zwolemnikie metod faszystowskich i komunistycznych. Policja polityczna , kto nie znami to przeciw nam, my jestesmy jedynymi sprawiedliwymi i my mamy monopol na uczciwosc. Ja to widze tak i ;porownuje z tym co pamietam i doswiadczylem na wlasnej skorze. I nikt mnie nie przekona do tego, ze Kaczynski to uczciwy demokrata.
        • rom48 juz teraz nie musze dzieci sie usamodzielily i wys 16.11.05, 09:14
          tarczy to dla zaspokojenia twojej ciekawosci.
    • rom48 To mozna odczytacta, Kaminski bedzie oplekowal 16.11.05, 09:02
      sie korupcja. Czy ja dobrze to zrozumialem??:)
      • 1normalnyczlowiek Re: To mozna odczytacta, Kaminski bedzie oplekowa 16.11.05, 09:09
        rom48 napisał:
        > sie korupcja. Czy ja dobrze to zrozumialem??:)

Oczywiście, że zrozumiałeś dobrze, bo właśnie tak chciałeś zrozumieć (tak kazano
        Ci rozumieć).
    • czwarta5 To dobrze, 16.11.05, 09:06
      ze wreszcie nie ma znaczenia dla wyborców że ojciec Dorna był Zydem i Kamiński
      ma też zydowskich przodków.Wydaje mi się ze to dobrze wróży polskiej demokracji
      że wyborcy przestaja zwracac na to przesadną uwagę
      • mimolek Re: Aleś obłudna czwarta5!! 16.11.05, 09:12
      • behemot68 Re: To dobrze, 16.11.05, 09:12
        A jak korupcja zalęgnie się w CUA?? To co?. Powołają następny urząd i znowu 500 etatów dla swoich? Fajny sposób
        • 1normalnyczlowiek Re: To dobrze, 16.11.05, 09:41
          behemot68 napisał:
          > A jak korupcja zalęgnie się w CUA?? To co?. Powołają następny urząd i znowu 500
          > etatów dla swoich? Fajny sposób

Stawianie tego problemu z jednej strony jest słuszne a z innej może sugerować -
          to nic nie róbmy.
          Poruszałem wielokrotnie problem prawdziwej a nie hasłowej odpowiedzialności.
          Podobnie w przypadku CUA, w ślad za wzrostem i uprawnień i apanaży musi iść dużo
          większa konkretna odpowiedzialność, podpisywana przez kandydatów CUA przed
          wstąpieniem do tej służby. W przypadku działań niekonstytucyjnych (przede
          wszystkim jeśli wystąpiłyby działania z powodów politycznych) lub w przypadku
          wykorzystania informacji do prywatnych celów powinny grozić surowe kary
          więzienia i wysokie kary finansowe(łącznie z odebraniem wszystkich osiągniętych
          korzyści).

• rom48 nie stara bo to kumple tylko przeciwnikow a jak wi 16.11.05, 09:08
      dac zostal im jeden przeciwnik PO i wlasnie na PO beda szukac hakow bo faszyzm i komunizm a teraz kaczyzm nie znosza konkurencji
      • 1normalnyczlowiek Re: nie stara bo to kumple tylko przeciwnikow a j 16.11.05, 09:11
        rom48 napisał:
        > dac zostal im jeden przeciwnik PO i wlasnie na PO beda szukac hakow bo faszyzm
        > i komunizm a teraz kaczyzm nie znosza konkurencji

Więc dlaczego wysługujesz się faszystom i komunistom?
        • rom48 A to dziwne pytanie?? Smieszysz mnie ale rozumiem 16.11.05, 09:17
          Przykro byc zaliczonym do tej "elitarnej" rodziny:D
    • bronek25 Re: Pełnomocnik Kamiński - antykorupcyjny anioł s 16.11.05, 09:20
      Sadze jednak,ze urzad ktory obejmie pos. Kaminski jest( czy bedzie)mlotem na
      glownie lewice. Wszelkie dodatkowe uszczegolowienia ktore czyni premier sa
      zbiegiem uspakajajacym parlament(trzeba jego zgody) i publisie czyli wyborcow
      co to oczekuja tanszego panstwa.A czym zajmie sie policja abw ,uks ,nik,
      inspekcje rozne i liczne? Oto przyklad jak powstaje policyjne panstwo! To cena
      za naiwnosc wyborcza!
    • zaraz_zaraz Czy Kamiński zacznie od swoich kolegów partyjnych? 16.11.05, 09:41
      Czy Kamiński zacznie od swoich kolegów partyjnych? Na przykład od tego pana o
      którym rozmawiał z Żakowskim:

"Jacek Żakowski: (...) Zacznijmy od zadania do rozwiązania: Na krótko przed
      wyborami polityk dostaje od instytucji finansowej wysoką pożyczkę, raty, które
      miałby spłacać, żeby się z niej wywiązać, są wyższe niż jego ówczesne dochody.
      Po wyborach ten sam poseł przeprowadza w Sejmie ustawę korzystną dla tej
      instytucji finansowej. Czy to jest korupcja?

Mariusz Kamiński: Tego typu zachowanie może budzić wątpliwości. Zachodzi poważny
      konflikt interesów. Byłoby to coś bardzo nagannego. Czy to jest korupcja? Pewnie
      tak.

Jacek Żakowski: Zajęłoby się tym biuro antykorupcyjne, gdyby pan stał na jego czele?

Mariusz Kamiński: Bardzo możliwe, że tak.

Jacek Żakowski: A wie pan, jak ten polityk się nazywa?

Mariusz Kamiński: Czyli to jest jakiś konkretny przykład?

Jacek Żakowski: Bardzo konkretny. Przemysław Gosiewski, pański kolega partyjny."
      • stagaz Re: Czy Kamiński zacznie od swoich kolegów partyj 16.11.05, 10:02
        Może nie mieści sie to w lewicowej głowie, ale tak właśnie będzie, zacznie od
        swoich kolegów partyjnych i rzadowych
        • dziadek544 Re: Czy Kamiński zacznie od swoich kolegów partyj 16.11.05, 10:06
          stagaz napisał:

> Może nie mieści sie to w lewicowej głowie, ale tak właśnie będzie, zacznie od
          > swoich kolegów partyjnych i rzadowych

Ooj naiwny,naiwny. Tom się uśmiał.:-))))
          • stagaz Re: dziadek544 16.11.05, 10:33
            Uśmiałeś się dziadku, bo sądzisz według siebie i tych tanich sentencji.
        • zaraz_zaraz Re: Czy Kamiński zacznie od swoich kolegów partyj 16.11.05, 10:06
          stagaz napisał:

> Może nie mieści sie to w lewicowej głowie, ale tak właśnie będzie, zacznie od
          > swoich kolegów partyjnych i rzadowych

Jestem pełen podziwu dla Twej wiary. Czekam z niecierpliwością na wyniki
          dochodzenia w sprawie Gosiewskiego.
    • milo_1 Aniele Kamiński,stróżu mój........................ 16.11.05, 10:02
      "Aniołem stróżem rządu" nazwał premier urząd antykorupcyjny......
      Niebiańskie siły trudno będzie skontrolować w przedmiotowej sprawie i dobrze
      jest je mieć po swojej stronie.
      • 1normalnyczlowiek Re: Aniele Kamiński,stróżu mój................... 16.11.05, 10:11
        Trochę pokpić nie zaszkodzi. Natomiast na poważnie. Czy słyszałeś o jakimś
        urzędniku np. Urzędu Skarbowego lub komorniku, który wszedł do hacjendy bandyty
        i przeprowadził kontrolę? Ja nie. Po powstaniu CUA będzie to możliwe i to bez
        pomocy "niebiańskich sił".
        • strom Re: Aniele Kamiński,stróżu mój................... 16.11.05, 11:36
          kolo, nie jesteś "1normalnyczlowiek" tylko biedny naiwny człowiek. jak ci twoi ulubiency już ten biedny kraj przeżują to go wyplują razem z tobą. weź użyj tego internetu do zebrania nieco wiadomości o świecie i twoim otoczeniu. może wtedy będziesz mniej naiwny i nudny. całuski
    • dupaasi Szukam dojścia do Kamińskiego w sprawie etatu!!! 16.11.05, 10:07
      Jest okazja załapać się na etat do jego urzędu,posmaruje ile trzeba tylko szukam do niego jakiegoś dojścia.
      • 1normalnyczlowiek Już dochodzisz? Napisz jak dojdziesz. 16.11.05, 10:12
        dupaasi napisał:

> Jest okazja załapać się na etat do jego urzędu,posmaruje ile trzeba tylko szuka
        > m do niego jakiegoś dojścia.
        • szatan33 Re: Już dochodzisz? Napisz jak dojdziesz. 16.11.05, 10:31
          Wiesz jakie hasło wisiało na Łubiance?
          "Nie ma ludzi niewinnych, są tylko źle przesłuchiwani"
          Krążył kawał, że nawet mumia faraona się przyznała do swojego nazwiska. Więc po
          co te bajki 1normalny a może nienormalny człowieku.
      • p.smerf Re: Szukam dojścia do Kamińskiego w sprawie etatu 16.11.05, 10:17
        A wywodzisz się z Solidarności? Bo wg. Kamińskiego tylko tacy będą brani pod
        uwagę. Popracuj trochę nad życiorysem.
        • rom48 Solidarnosc to w 90% karierowicze , w 80 roku 16.11.05, 11:10
          myslalem ze cos sie zmienia ale gdy zobaczylem wsrod ludzi ktorych znalem kto wysunal sie naczolo to bardzo szybko otworzyly mi sie oczy i stwierdzilem, ze to takie samo bagno jak PZPR. Natychmiast wypisalem sie i juz nigdy nie zapisalem sie do zadnej partii ani zwiazku.
    • szatan33 Re: Pełnomocnik Kamiński - antykorupcyjny anioł s 16.11.05, 10:26
      Ale nie chodzi przecież o to. Naczelne hasło PiS-u " Tylko my możemy kraść, ich
      musimy pilnować, żeby nie kradli". Wyobrażacie sobie, że Kamiński sprawdzi np.
      kaczora, dorna czy wasermana z wanną. To czysta utopia.
      Dla Kamińskiego. Dla premiera:
      Należy wykorzystać senatora Mirosława Kowalczyka z samoobrony. Chłop ma lęb do
      interesów. Ma 100 PLN udziału w spólce cywilnej. Z tej stówy ma przychód
      316599zł, zaś dochód 61175zł78 gr. Czy taki facet może się w IVRP marnować?
      (dane z oświadczenia majątkowego w/w senatora- strona www.senat.pl)
    • jacek.69 Czy to ten Kamiński, co jeździł do Pinocheta? 16.11.05, 11:10
      Powstanie kolejny urząd marnotrawiący pieniadze podatników. Policja, ABW, sądy
      powszechne i prokuratura, PIP i PIH mają własne instrumenty ścigania korupcji,
      wystarczy je wzmocnić, zamiast tworzyć nowy urząd. Ale jak to, wygraliśmy
      wybory i nie mamy dla kolesiów ciepłych posadek??? Dopiero się wyborcom zaczną
      oczy otwierać. PIS tak porządzi, że w następnych wyborach wszyscy oddadzą
      kartki na czerwonych.
    • bryt.bryt Re: Pełnomocnik Kamiński - antykorupcyjny anioł s 16.11.05, 11:39
      taziuta napisał:

(...)
      Ale przecież o inwestycjach (nowych) będą rozstrzygać aktual
      > ne
      > władze, czyli PiS! Wierzycie, że pisiaki powołują urząd do ścigania samych
      > siebie? Toście naiwni! Ścigać się będzie starą władzę, oczywiście :-)

Niestety, masz w oczywisty sposob skrzywiony obraz rzeczywistosci. Ludzie PiS
      lapowek nie biora, przeciez sa uczciwi.
      • piotr7777 Re: Pełnomocnik Kamiński - antykorupcyjny anioł s 16.11.05, 12:49
        Mariusz Kamiński nie może kieorwać tym urzędem - jest posłem. Chyba że
        marszałek Jurek stwierdzi wygaśnięcie jego mandatu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka