Dodaj do ulubionych

Radio Maryja w służbie wolnemu rynkowi.

02.01.06, 20:46
Beton. To często spotykana opinia o mediach dowodzonych przez redemptorystę
ojca Tadeusza Rydzyka. Telewizja Trwam i Radio Maryja kojarzone są z obroną
polskich cukrowni, banków, kopalń, hut i wszystkiego, co w spadku po PRL
jeszcze pozostało w rękach Skarbu Państwa.

Coś jednak w Toruniu drgnęło i być może kropla zaczęła drążyć skałę.
Liberalna kropla. – Jestem liberałem. Chcę tak o sobie myśleć. Lubię to
słowo, bo ono oznacza wolność – mówi gość Radia Maryja, ksiądz Robert Sirico.

Amerykański kaznodzieja gościł w Polsce pod koniec września. Piewca
kapitalizmu, globalizmu, zwolennik wycofania się państwa z wszelkiej
działalności gospodarczej promował swoją pierwszą książkę wydaną po polsku.
Telewizja Trwam i Radio Maryja jako jedne z niewielu polskich mediów [jako
JEDYNE z polskich mediów - sprostowanie moje] zainteresowały się
działalnością księdza.

– Bóg był pierwszym liberałem – przecież dał ludziom wolną wolę – powiedział
dwa tygodnie później w TV Trwam dr Alejandro Chafuen, szef Fundacji Atlas z
Wirginii. Atlas to jedna z najznamienitszych instytucji propagujących wolny
rynek, zniesienie barier celnych i swobodny przepływ kapitału.

www.opcja.pop.pl/numer49/49bar.html
(pełny tekst w papierowej "Opcji")
Obserwuj wątek
    • maksimum Re: Radio Maryja w służbie wolnemu rynkowi. 02.01.06, 20:50
      To do Kowalskiego jeszcze nie przemawia,bo by byc w Polsce inteligentnym trzeba
      spelniac 2(dwa) kryteria:
      1-Glosowac na Tuska
      2-Czytac Lema.
      • wesoly33 [...] 02.01.06, 20:53
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mlot.na.lewactwo Wesoły wyluzuj, to była sciema pewnie ;-))) 02.01.06, 20:54

• idiotyzmy-kacze W tym samym radyju przeprowadzono prawdziwą 02.01.06, 22:47
        nagonkę na liberalizm i wypromowano solidaryzm czytaj socjalizm
    • diablica.26 Re: Radio Maryja w służbie wolnemu rynkowi. 02.01.06, 20:50
      "Każdy liberał jest durniem, a każdy dureń - liberałem." Łojciec Rydzyk dixit,
      causa finita. ;)
      • mlot.na.lewactwo Gdyby ojciec Rydzyk powiedział to w USA 02.01.06, 20:56
        PRZYKLASNĄŁBYM MU STO RAZY bo sam jestem antyliberałem w sferze obyczajowej ale
        co miał na mysli Rydzyk mowiac te słowa nie wiem i ty tez nie wiesz :))
        • diablica.26 Re: Gdyby ojciec Rydzyk powiedział to w USA 02.01.06, 20:59
          Mylisz pojęcia, w sferze obyczajowej to się nazywa libertynizm. A na temat
          liberalizmu (gospodarczego, żeby była jasność) czytałam w ND wielokrotnie różne
          bzdety.
          • mlot.na.lewactwo Re: Gdyby ojciec Rydzyk powiedział to w USA 02.01.06, 21:05
            Nie myle pojęć, ale obawiam sie ze czesto są mylone na falach tej rozgłosni
            rozne pojecia. Rowniez czytałem wiele bzdur w ND nt liberalizmu gospodarczego
            dlatego ksiądz Sirico jest taką miłą niespodzianką :))
      • antistate Z moich obserwacji wynika, że p. Rydzyk do 02.01.06, 21:03
        ekonomicznego leseferyzmu nic nie ma. W końcu jego media są dobrym przykładem
        tego jak można funkjconować dzięki własnej zaradności, bez państwowych dotacji.
        Problem leży w tym, iż sam termin "liberalizm" ma u nas za sprawą różnej maści
        aferałów i prywatyzacyjnych przekręciarzy nienajlepszą prasę i nie ma się co
        dziwić, że znaczna część odbiorców RM odbiera go jako wszelakie zło. W
        zrozumieniu tegoż nie pomagają nasze czołowe merdia, które wmawiają ludziom
        różne na temat ekonomicznego liberalizmu farmazony, chociażby takie, że w
        Eurokołchozie zmuszającym polskich rolników do wylewania nadwyżek mleka do
        rowów panuje wolny rynek, tudzież, że liberalną gospodarczo jest partia, której
        lider twierdzi, iż "integrację w UE należy pogłębić, tworząc kolejne instytucje
        i urzędy ponadnarodowe prowadzące politykę europejską".
        • mlot.na.lewactwo Re: Z moich obserwacji wynika, że p. Rydzyk do 02.01.06, 21:06
          Nie bójmy sie powiedzieć - chodzi o PO i lyberałów z SLD :))
          • antistate Re: Z moich obserwacji wynika, że p. Rydzyk do 02.01.06, 21:09
            Między innymi :-)
        • mmkkll Re: Z moich obserwacji wynika, że p. Rydzyk do 02.01.06, 21:10
          Tym niemniej w RM/ND zdarzają się ewidentne bzdury nt. gospodarki(może po prostu ze względu na zapotrzebowanie głównej grupy docelowej?). Jeden Michalkiewicz nie zmienia jeszcze aż tak wiele. W każdym razie przeglądając od czasu do czasu ND nie za bardzo widzę podobieństwa chociażby z Najwyższym Czasem.
          • mlot.na.lewactwo I BARDZO DOBRZE!! Nie ma to jak pluralizm 02.01.06, 21:12
            i przedstawianie swoich racji :)) Zresztą własnie z powodu tych licznych bzdur w
            ND wizyta obu księży jest zaskakująca :))

pzdr
            • mmkkll Re: I BARDZO DOBRZE!! Nie ma to jak pluralizm 02.01.06, 21:18
              Osobiście nie mam interesu w słuchaniu rozgłośni o profilu religijnym, tym niemniej dobrze by było, gdyby wyedukowali trochę osób(a przecież mają takie możliwości) w kierunku słusznych, tzn. wolnorynkowych poglądów.
              A swoją drogą potwierdzasz te obserwacje?:
              www.gazetapolska.pl/?module=content&article_id=683
              • mlot.na.lewactwo Re: I BARDZO DOBRZE!! Nie ma to jak pluralizm 02.01.06, 21:23
                Ziemkiewicz nie ma w zwyczaju kłamać i pismaczyć farmazonów a i moje obserwacje
                potwierdzają to co pisze.

PS nie wiazałbym nadzieji ze starszym pokoleniem , naprawde trudno mi wyjasnic
                skąd sie bierze taka aprobata do socjalistycznych metod u starszych osób - ale
                szanuje to, zyli w ciezszych czasach, panstwo kojarzy sie wciąż z dawaniem
                pracy, zasiłkami, pomocą socjalną... i tego sie oczekuje, kwestia przyzwyczajenia...
                • mmkkll Re: I BARDZO DOBRZE!! Nie ma to jak pluralizm 02.01.06, 21:28
                  >panstwo kojarzy sie wciąż z dawaniem
                  > pracy, zasiłkami, pomocą socjalną... i tego sie oczekuje, kwestia przyzwyczajen
                  > ia...

Jedną z głównych profesji gangstera jest wymuszanie pieniędzy za coś, co ten nazywa "ochroną". Taka analogia :)...
                  • mlot.na.lewactwo Re: I BARDZO DOBRZE!! Nie ma to jak pluralizm 02.01.06, 21:47
                    dlatego socjalizm=zamordyzm i piekne słowka o solidaryzmie niczego tu nie
                    zmieniają...
          • antistate Bzdur jest jeszcze masa, ale trzeba siać, siać i 02.01.06, 21:15
            jeszcze raz siać :-)
        • diablica.26 Re: Z moich obserwacji wynika, że p. Rydzyk do 02.01.06, 21:11
          antistate napisał:

> ekonomicznego leseferyzmu nic nie ma.

Ma, i to dużo :) Zdarza mi się czytać ND.

> Problem leży w tym, iż sam termin "liberalizm" ma u nas za sprawą różnej maści
          > aferałów i prywatyzacyjnych przekręciarzy nienajlepszą prasę i nie ma się co
          > dziwić, że znaczna część odbiorców RM odbiera go jako wszelakie zło.

To prawda, tylko że system jaki mamy od lat 15 nie jest liberalny, tylko
          socjalistyczny. To socjalizm stwarza świetne warunki do tych przekrętów, a
          Rydzyk nazywa to "liberalizmem".

W
          > zrozumieniu tegoż nie pomagają nasze czołowe merdia, które wmawiają ludziom
          > różne na temat ekonomicznego liberalizmu farmazony, chociażby takie, że w
          > Eurokołchozie zmuszającym polskich rolników do wylewania nadwyżek mleka do
          > rowów panuje wolny rynek, tudzież, że liberalną gospodarczo jest partia, której
          >
          > lider twierdzi, iż "integrację w UE należy pogłębić, tworząc kolejne instytucje
          >
          > i urzędy ponadnarodowe prowadzące politykę europejską".

No właśnie, tylko ze takie teksty mozna poczytać nie tylko w "naszych czołowych
          mediach" ale również w mediach Rydzyka.
          • mlot.na.lewactwo Zachecam wczuc sie w myslenie prostych ludzi :)) 02.01.06, 21:18
            Przed rokiem mielismy komunizm - chociaz ja bym to nazwał ultrazamordystycznym
            socjalizmem. Po roku 1989 nie było wątpliwosci Polska wkroczyła do swiata
            kapitalistycznego, wstapilismy do organizacji miedzynarodowych... a wiec jesli
            nie jestesmy juz krajem komunistycznym - bo nie jestesmy chociaz widac jeszcze
            wiele raliktów komunizmu do dzisiaj pasozytuacycj na pracy innych ludzi - to
            zapewne kapitalistycznym i skrajnie wolnorynkowym... prosty człek nie wiem jak
            na gospodarke, oplacalnosc, zyski wpływają wysokie podatki, ociezaly system
            sądownictwa gospodarczego, zle prawo pracy - prostego czlowieka obchodzi tyle by
            miec co do gara włozyc i nawet nie bedzie protestował jak mu socjalisci polowe
            bułki ukradną na ZUS. Powiem wiecej, mechanizmów rynkowych, ekonomii i podstaw
            przedsiebiorczosci nie znają nawet posłowie wiec co dopiero prosty człek. Do
            tego dochodzi propaganda medialna jakoby do tej pory w Polsce rządzili
            liberałowie, wielu tak sadzi! A to smiertelne kłamstwo, wrecz niewybaczalne bo
            wypaczajace obraz wolnego rynku.
            • diablica.26 Re: Zachecam wczuc sie w myslenie prostych ludzi 02.01.06, 21:26
              Zgadzam się z Tobą, tylko że tę propagandę (dzięki której ludzie myślą, że mamy
              kapitalizm i rządzą nami liberałowie) uprawia własnie toruńskie radyjko!

mlot.na.lewactwo napisał:
              A to smiertelne kłamstwo, wrecz niewybaczalne bo
              > wypaczajace obraz wolnego rynku.

Podpisuję się obiema rękami :)))
              • mlot.na.lewactwo Re: Zachecam wczuc sie w myslenie prostych ludzi 02.01.06, 21:44
                nie tylko radyjko z Torunia, naprawdę nie tylko. RM wartosciuje liberalizm
                negatywnie (mozna tak ogolnie powiedziec choc to spore uogólnienie ;-) ) a media
                zwane liberalnymi przechodzą nad tym wypaczonym liberalizmem do porządku
                dziennego i to taka róznica...
          • antistate Re: Z moich obserwacji wynika, że p. Rydzyk do 02.01.06, 21:35
            diablica.26 napisała:

> antistate napisał:
            >
            > > ekonomicznego leseferyzmu nic nie ma.
            >
            > Ma, i to dużo :) Zdarza mi się czytać ND.

Czy osobiście - wątpię. A generalnie w RM rzadko krytykowany jest lib. gosp.,
            dużo częściej liberalizm obyczajowy i ten w znaczeniu amerykańskim. Jest też
            kilka mitów, które należałoby obalić. Część radiomaryjnych ekspertów wiele zła
            widzi np. w globalizacji nie rozróżniając pomiędzy tą gospodarczą (czyli czymś
            zupełnie pozytywnym), a polityczną.

>
            > > Problem leży w tym, iż sam termin "liberalizm" ma u nas za sprawą różnej
            > maści
            > > aferałów i prywatyzacyjnych przekręciarzy nienajlepszą prasę i nie ma się
            > co
            > > dziwić, że znaczna część odbiorców RM odbiera go jako wszelakie zło.
            >
            > To prawda, tylko że system jaki mamy od lat 15 nie jest liberalny, tylko
            > socjalistyczny. To socjalizm stwarza świetne warunki do tych przekrętów, a
            > Rydzyk nazywa to "liberalizmem".

I to jest ów kolejny mit rozpowszechniany przez media - jakoby rozkwitał u nas
            liberalizm, a nawet więcej - krwiożerczy kapitalizm.

>
            > W
            > > zrozumieniu tegoż nie pomagają nasze czołowe merdia, które wmawiają ludzi
            > om
            > > różne na temat ekonomicznego liberalizmu farmazony, chociażby takie, że w
            > > Eurokołchozie zmuszającym polskich rolników do wylewania nadwyżek mleka d
            > o
            > > rowów panuje wolny rynek, tudzież, że liberalną gospodarczo jest partia,
            > której
            > >
            > > lider twierdzi, iż "integrację w UE należy pogłębić, tworząc kolejne inst
            > ytucje
            > >
            > > i urzędy ponadnarodowe prowadzące politykę europejską".
            >
            > No właśnie, tylko ze takie teksty mozna poczytać nie tylko w "naszych
            czołowych
            > mediach" ale również w mediach Rydzyka.

Racja, ale na moje ucho RM jest daleko mniej doktrynalny.
    • wesoly33 Re: Radio Maryja w służbie wolnemu rynkowi. 02.01.06, 20:51
      to byla fajna audycja
      tlumaczem w tej audycji byl gosc
      zwiazany ze srodowiskiem "Fronda"
      Fronda tez jest wolnorynkowa
    • mlot.na.lewactwo Re: Radio Maryja w służbie wolnemu rynkowi. 02.01.06, 20:53
      kurcze, musze sobie sciagnać ta rozmowę...
      PS to kolejny dowód na zamordyzm w rozgłosni :)) Moze gejzeta wybiorcza podejmie
      temat w jutrzejszym eseju Michnika.
      • mlot.na.lewactwo Re: Radio Maryja w służbie wolnemu rynkowi. 02.01.06, 21:00
        Wolność to nie to, co chcę zrobić, ale to, co powinienem zrobić – powiedział
        swego czasu lord Acton – wybitny XVIII-wieczny historyk. W swych dziełach łączył
        surowy katolicki konserwatyzm w sprawach moralnych z rozległą wolnością w
        kwestiach gospodarczych.

no kapitalne, wysmienite...
      • antistate Linki. 02.01.06, 21:09
        Wolność gospodarcza, ks. prof. Robert Sirico, Krzysztof Zawitkowski, Jan Małek,
        Bartłomiej Kachniarz
        www.radiomaryja.pl/dzwieki/2005/09/2005.09.25.rn18tv.mp3
        www.radiomaryja.pl/dzwieki/2005/09/2005.09.25.rn21.mp3
        Własność prywatna - jej chrześcijańskie korzenie, dr Alejandro Antonio Chafuen
        www.radiomaryja.pl/dzwieki/2005/10/2005.10.13.rn18.mp3
        www.radiomaryja.pl/dzwieki/2005/10/2005.10.13.rn21.mp3
        • mlot.na.lewactwo Re: Linki.---->THX :)) 02.01.06, 21:10

• kropek_oxford A co, poza marksizmem, Sirico ma wspolnego z 03.01.06, 01:26
      LaRouchem, przypadkiem nie wiesz? Bo jakos sa ci "ekonomisci" niezwykle
      podobni, a i o. Rydzyk ich laczy:)
      www.alternet.org/story/11114
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=34312770
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka