Dodaj do ulubionych

Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS

20.01.06, 07:31
Brawo, brawo Księże Bikupie. Tak trzymać. W końcu normalni przywódcy katoliccy
zaczynają mówić. Szkoda tylko, że tak długo milczeli. Kościół tak jak z komuny
w obronie demokracji może odegrać olbrzymią rolę. Nikt nie przypuszczał, że to
się wydarzy - ale rządy kaczek to ewidentna chęć dyktatury. Wielcy
niepodległościowi działacze. A kłuć, a rąbać tę chołotę i w łeb lub w serce
palić. P.S. Rydzyk do piekła.
Obserwuj wątek
    • danz5 Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 07:42
      saretest napisał:

> Brawo, brawo Księże Bikupie. Tak trzymać. W końcu normalni przywódcy katoliccy
      > zaczynają mówić. Szkoda tylko, że tak długo milczeli. Kościół tak jak z komuny
      > w obronie demokracji może odegrać olbrzymią rolę. Nikt nie przypuszczał, że to
      > się wydarzy - ale rządy kaczek to ewidentna chęć dyktatury. Wielcy
      > niepodległościowi działacze. A kłuć, a rąbać tę chołotę i w łeb lub w serce
      > palić. P.S. Rydzyk do piekła.

Psy Michnika zawarliby nawet pakt z diablem ,by przywalic PISowi.
      • tmkmk Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 07:55
        postrzeganie rzeczywistosci w kategoriach czarno-bialych i stosowanie obelzywych
        okreslen z ktorych nic nie wynika,
        danz5, jesli chcesz zeby ciebie i twoje argumenty powaznie traktowac, musisz
        przyjac inna strategie..
        • hiob102 Żeby arcybiskupa nie wysłali w kamasze. 20.01.06, 09:00
          Kaczyńskich nie można krytykować. Ekscelencja nie słyszał o pakcie
          stabilizacyjnym? Buzia na kłódkę, bo w kamasze.
          • henryad Ekselencja JAKS takie jest jego żydowskie nazwisk. 20.01.06, 23:43
            Ekselencja to stary ubek z elit zydowskich o prawdziwym nazwisku ''Jaks''.
            ma nieco inne zdanie niż jego kolega Kaczyński-kalkenstein który obawia się
            większego wzostu świadomości wsród Polaków, a władzę w Polsce kahał musi
            kontynuować aby okradzioną i zniewoloną Polskę przez tego raka żydowskiego,
            można dalej okradać:
        • fritz.fritz Wychodzi szydlo z worka: w KK jest komunistyczna 20.01.06, 09:01
          frakcja i frakcja polska katolicka, dzieki ktorej kosciol wlasnie byl czescia
          narodu polskiego w walce o niepdleglosc, rowniez z komunistami.

Nie ma JPII, paskudy wychodza na wierzch.
          Glemp znajduje sie niestety rowniez w ich obozie.

Tym bardziej nie mozna nie docenic role RM i popierajacych biskupow polskich,
          bedacych naprawde czescia narodu.

• mirek800 Re: Wychodzi szydlo z worka: w KK jest komunistyc 20.01.06, 09:38
            Tobie juz nic nie pomoze. Twoich bzdur nikt nie chce nawet komentowac.
          • cymber.gaj Re: Wychodzi szydlo z worka: w KK jest komunistyc 20.01.06, 10:00
            fritz.fritz napisał:

> Nie ma JPII, paskudy wychodza na wierzch.
            > Glemp znajduje sie niestety rowniez w ich obozie.

Tak jest. W ich obozie znajduje się również, niestety, niejaki Ratzinger (Niemiec!!!) wraz z całą resztą tej pseudokatolickiej hołoty.

> Tym bardziej nie mozna nie docenic role RM i popierajacych biskupow polskich,
            > bedacych naprawde czescia narodu.

I dlatego jedyny prawdziwy Kościół Katolicki to ten, który modli się do Dzieciątka Rydzyk.
      • 1111a16 Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 08:05
        Ostatni raz głosowałam na prawicę, całe szczęście,że nie na PiS, bo nie mogłabym
        spojrzeć sobie w twarz w lustrze. Po tym cyrku, który PiS wyprawia, jak upokarza
        ludzi, będę głosować na lewicę, ja i moja rodzina. Te słynne "spieprzaj dziadu"
        PiS stosuje dosłownie przy czystkach jakie robi w administracji. Nie masz
        człowiek- spieprzaj. Nie ważne w co wierzysz, ile masz lat, od kiedy pracujesz-
        spieprzaj dziadu. To motto przywódców PiS. Ciebie też to może spotkać, nawet nie
        będziesz wiedzał kiedy i za co. Niscy ludzie są wredni, bo mają serce blisko
        gówna.
        • 1952k Re:O stylu PiS "spieprzaj dziadu" 20.01.06, 10:42
          Ja tak samo jak Pan przeżyłam szok, gdy usłyszałam słynne "spieprzaj dziadu" w
          ustach przyszłego prezydenta, dlatego nie głosowałam na PIS, bo te dwa słowa
          świadczyły o niskiej klasie, stylu tego człowieka i sugerowały sposób
          prowadzenia polityki w przyszłości. Żenujące , że część społeczeństwa tego nie
          zauważyła. I taki człowiek wygrał. Jestem wściekła z bezradności.
          Ale jeśli będą te nowe wybory, to ja i moja rodzina zagłosujemy odwrotnie niż
          ostatnim razem. Tak jak Pan mówi...
      • mirmat1 UB-iskupi marza o KK jak we Francji i Niemczech 20.01.06, 08:55
        ..... czyli pustym, gdzie okazyjnie homosie prgnizuja rozroby.
        danz5 napisał:
        > Psy Michnika zawarliby nawet pakt z diablem ,by przywalic PISowi.
        M: pamietaj, ze czerwony kler panikuje w zwiazku z otworzeniem archiwow IPN.
        15% ksiezy donosilo do SB a dzis tacy bredza o "przebaczeniu" i "pojednaniu".
        • piotr2010 Re: UB-iskupi marza o KK jak we Francji i Niemcze 20.01.06, 15:27
          odnoszac sie do zdania ksiedza bpa Muszynskiego:
          Zamiast "duchowych porad" dla politykow PiSu i dzialan na rzecz " wchodzenia
          do germanskiej Europy" proponuje wieksze zaangazowanie w prace duszpasterska.
          Pamietam, jakis czas temu niedzielna sume/centralna msza sw./
          w katedrze gnieznienskiej... ze wspaniala oprawa, kadzidlami, chorami, etc....,
          tylko ze w samym kosciele, w centrum Gniezna, kosciele majacym tysiacletnia
          historie, aaaaz ok. 50 osob, wlacznie z tymi, ktorzy przybyli tam jako goscie,
          jak ja. Brawo!!!! ks. bpie.... tak trzymac. Wiecej takich jak ekscelencja, jak
          bpi Zycinski, Goclowski, Glemp i im podobni i iii... mozemy zamykac koscioly.
          Ogromny smutek zostaje ... jak daleko Wam do ewangelicznego :"Idzcie na caly
          swiat i gloscie Ewangelie...", jak daleko...
          • mirmat1 UB-iskupi odniesliby wiekszy sukces z parada gejow 21.01.06, 01:17
            piotr2010 napisała:

> odnoszac sie do zdania ksiedza bpa Muszynskiego:
            > Zamiast "duchowych porad" dla politykow PiSu i dzialan na rzecz " wchodzenia
            > do germanskiej Europy" proponuje wieksze zaangazowanie w prace duszpasterska.
            > Pamietam, jakis czas temu niedzielna sume/centralna msza sw./
            > w katedrze gnieznienskiej... ze wspaniala oprawa, kadzidlami, chorami,
            etc....,
            > tylko ze w samym kosciele, w centrum Gniezna, kosciele majacym tysiacletnia
            > historie, aaaaz ok. 50 osob, wlacznie z tymi, ktorzy przybyli tam jako
            goscie,
            > jak ja. Brawo!!!! ks. bpie.... tak trzymac. Wiecej takich jak ekscelencja,
            jak
            > bpi Zycinski, Goclowski, Glemp i im podobni i iii... mozemy zamykac koscioly.
            > Ogromny smutek zostaje ... jak daleko Wam do ewangelicznego :"Idzcie na caly
            > swiat i gloscie Ewangelie...", jak daleko...
            M: w "postepowej" Kanadzie, gdzie miasto Toronto organizuje w centrum parade
            kompletnie nagich pederastow, "koscioly" protestanckie (te "tradycyjne" nie
            ewangieliczne) przeganiaja sie w uslugach dla gejow. Urzadzaja tez domy
            schadzek, a w przedsianku mozna znalesc bogata literature erotyczna z
            reklamujacymi sie swoimi zdolnosciami "kochajacy sie inaczej".
            UB-iskupi powiedza, ze JESZCZE nie jestesmy tak postepowi. Ale, ale...
      • henryad Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 23:26
        Oni nie muszą takiego paktu zawierać oni ten pakt dawno mają. Ot czasami się
        trochę kłucą w kahale o małe detale, Nieprzerwanie od sp pamięci J.Bermana
        twórcy nowej Polski i jej nowej elity (żydowskiej) która rządzi poprzez
        zmieniajace się pokolenia nowych żydo ''polaków'' nie ma żadnych z ich punktu
        widzenia załamań. Oto teraz wychowanek tej elity Zyd Kaczyński-Kalkenstein
        (ojciec duchowy Zyd profesor Erlich) udaje miłość i sprawiedliwość do
        wykończonych Polaków. Nawet został katolikiem. Zyd może być wszystkim nie ma to
        znaczenia.Zawsze będzie cielesnym Zydem. Zaczeła powstawać wątpliwość wsród
        Kahału w Polsce czy dadzą sobie radę z wzrastającą świadomością wsród Polaków.
        Znalazł się Kaczor-Kalkenstein który wraz ze starymi aparatczykami i ukrytymi
        Zydami dokona następnego skoku do utrzymania władzy. Rydzyk złapał haczyk,
        złapał haczyk Lepper i Giertych ale nie złapała haczyka większość 60%
        społeczeństwa. Nawet umierając na stojąco nie wierzą tej kolejnej bandzie,
        Mickiewicz prorokował, że jego imie jest 44l, To jedno wielkie serce które
        będzie prawdziwie kochało Boga, Jezusa Chrystusa i Polskę.
        Kaczory-kalkensteiny to kolejni kuglarze po Kwasie-Stoltzmanie.
        W kościel katolickim jest tej żydo ''elity'' ponad 10% i szczególnie dużo jeśli
        jest to czubek tej piramidy z Muszyńskim, który ma też żydowskie pochodzenie.
    • asienka32 Czemu Kościół znów miesza sie do polityki? 20.01.06, 07:49
      Zamiast zrobić porządek z niesfornym i szkodliwym społecznie redemptorystą,
      nasze kościelne elity pouczają władzę.
      Konkordat wyraźnie mówi o rozdziale państwa i kościoła, może się tego
      trzymajmy, nie tylko w odniesieniu do Rydzyka?
      • asienka32 Konkordat a przede wszystkim Konstytucja RP 20.01.06, 07:50
      • remik.bz Re: Czemu Kościół znów miesza sie do polityki? 20.01.06, 09:29
        asienka32 napisała:

> Zamiast zrobić porządek z niesfornym i szkodliwym społecznie redemptorystą,
        > nasze kościelne elity pouczają władzę.
        > Konkordat wyraźnie mówi o rozdziale państwa i kościoła, może się tego
        > trzymajmy, nie tylko w odniesieniu do Rydzyka?

Kościół Katolicki w Polsce zawsze włączał się w życie publiczne w trudnych dla
        narodu chwilach. Tak było w czasie zaborów , okupacji hitlerowskiej , za
        komuny. Kto przeżył Solidarność, ten jest wręcz wdzięczny Kościołowi za
        to "wtrącanie się".
        Oczywiście sytuacja dzisiaj jest diametralnie inna. Niemniej widocznie
        niektórzy "ludzie Kościoła" są bardzo mocno zaniepokojeni tą obecną sytuacja ,
        więc się "wtrącają" . I bardzo dobrze.
        • asienka32 Re: Czemu Kościół znów miesza sie do polityki? 20.01.06, 09:43
          Czyli jak dobrze zrozumiałam intencje postu:

Jak się wtrąca w słusznej według Ciebie sprawie - to dobrze.
          A jak nie po Twojej myśli, to podnosisz larum o watykanizacji państwa.

To zakrawa na hipokryzję, nie uważasz?
          Według mnie w kraju świeckim albo dajemy kościołowi przyzwolenie społeczne
          wypowiadania się o polityce, albo piętnujemy go za wtrącanie się w nie swoje
          sprawy.
          • remik.bz Re: Czemu Kościół znów miesza sie do polityki? 20.01.06, 10:05
            asienka32 napisała:

> Czyli jak dobrze zrozumiałam intencje postu:
            >
            > Jak się wtrąca w słusznej według Ciebie sprawie - to dobrze.
            > A jak nie po Twojej myśli, to podnosisz larum o watykanizacji państwa.
            >
            > To zakrawa na hipokryzję, nie uważasz?
            > Według mnie w kraju świeckim albo dajemy kościołowi przyzwolenie społeczne
            > wypowiadania się o polityce, albo piętnujemy go za wtrącanie się w nie swoje
            > sprawy.

Może i masz rację w kontekscie dzisiejszych czasów i mody.
            Problem w tym ,że ja doskonale pamietam czasy kiedy również pietnowano Koścół
            polski za "wtrącanie się do polityki" i nawet tych wtrącających się ( np
            Popiełuszko) mordowano.
            No i niestety jestem egoistą. W bardzo trudnym dla mnie i mojej rodziny okresie
            w stanie wojennym Kościól po prostu "wtrącił się " i nam pomógł. Tobie pewnie
            trudno to w dzisiejszych realich ( w czasach mody na rozdziął KK od państwa, w
            czasach mody na "zachodnioeuropejskie" atakowanie KK) zrozumieć ,że można
            zwyczjnie po ludzku byc wdzięczny Kościołowi , że nie zamknął się wtedy
            wyłącznie w sprawach wiary, że się "wrącał".
            No i w mojej rodzinie przekazujemy sobie wiele "historyjek" z czasów
            okupacji , wojny 1920 , a nawet zaborów , gdzie Kościół często wtrącał się do
            polityki i robił to z pobudek patriotycznych.
            Polski nie mozna porównywać np z Francją , która ma złe doświadczenia z KK
            jeszcze z XVIII w. Nasze doświadczenia historyczne są odmienne.
            • asienka32 Re: Czemu Kościół znów miesza sie do polityki? 20.01.06, 10:13
              Nie.
              Ja tylko uważam, że powinniśmy być konsekwentni.

Kościół w Polsce zawsze był i jest potrzebny. Dużo bliżej mi do
              Kościoła /chociaż z praktykami religijnymi to różnie bywa/ niż do
              zachodnioeuropejskiej mody na lewactwo i antykatolicyzm.
              Ale...
              Pietnujemy Rydzyka, ale cieszymy się jak Muszyński czy Życiński wypowiadają się
              według naszych racji. Piętnujemy biskupów w sprawie aborcji czy związków
              homoseksualnych, lecz zachwycamy się ich sceptycznym podejściem do lustracji
              albo krytyką rządow PiS.
              Słuchamy glosu kościoła albo nie słuchamy.
              A my wybieramy sobie wygodne kawałki, te niewygodne odrzucając jako ciemnogród.
              I tylko to jest dla mnie niezrozumiałe.
              • scoutek Re: Czemu Kościół znów miesza sie do polityki? 20.01.06, 10:27
                asienka32 napisała:
                > Pietnujemy Rydzyka,

???????
                dobrze widze????
                Ty TEZ?
              • paszczakowna1 Re: Czemu Kościół znów miesza sie do polityki? 20.01.06, 13:00
                Dla mnie jest dosc proste rozroznienie, aczkolwiek przyznam, ze podzial moze byc
                do pewnego stopnia subiektywny.

Polityka jest jednym z elementow zycia spolecznego. Kosciol ma prawo i powinien
                sie 'wtracac', jesli uwaza, ze w polityce naruszane sa normy etyczne, podobnie
                jak ma prawo i powinien sie 'wtracac', jesli uwaza, ze normy etyczne naruszane
                sa w innych sferach zycia spolecznego (zalozmy, afera 'skor' w sluzbie zdrowia).

Czego natomiast nie ma prawa, to popierac wybranych opcji politycznych, podobnie
                jak mnie mialby prawa dyktowac mi, gdzie mam isc leczyc zeby.

Na tym, moim zdaniem, polega roznica miedzy wypowiedziami Muszynskiego czy
                Zycinskiego a Rydzyka (pomijam tu jakosc wypowiedzi).
      • pandada Re: Czemu Kościół znów miesza sie do polityki? 20.01.06, 09:32
        Za rozdział państwa od Kościoła odpowiedzialni są politycy.
    • ab_extra Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 08:17
      Kościół jako strona gry politycznej to w Polsce nic nowego. GW jednak nie
      interesuje samo zjawisko, tylko strona sporu, którą akurat cytuje. Wygodne to w
      grze, ale mało konsekwentne. I odbierajace wiarygodność.
    • sam_sob Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 09:21
      Powiedział, to fakt ale skąd wiedział, skoro spowiedź powszechna dopiero przed
      nami?:))
      • karbat Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 09:44
        biskup ma przechlapane u rycyka

kaczka ma pojecie o demokracji takie samo jak kosciol katolocki
    • jasiek.pl Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 09:43
      Mimo wszystko, różnica pomiędzy przedstawicielami Kościoła a rządu partyjnego
      jest niewielka. Bardzo ładnie dostrzegł to znany aforysta Karel Capek :
      "ZASADA RELIGIJNA: KTO NIE JEST ZE MNĄ, JEST PRZECIWKO MNIE. ZASADA POLITYCZNA:
      KTO NIE JEST ZE MNĄ, JEST ŁOTREM".
    • mlot.na.lewactwo Niech PiS przeprosi za wygranie wyborów 20.01.06, 09:43
      odda Rokicie 13 z 16 ministerstw, zgodzi sie na 21 postulatów i da marszałka
      Tuskowi. A najlepiej niech Lechu K. zrezugnuje z funkcji prezydenta bo pan Tusk
      jeszcze z szoku nie zdażyl wyjsc! Moze wtedy PiS w oczach rozpolitykowanych
      ksiezulków nabierze jakichs jasniejszych barw.

GW jak zwykle skloca naród, jak zwykle nie swimi ustami. Tym razem jest to
      ksiadz, jutro jakis anonimowy informator.
      • karbat Re: Niech PiS przeprosi za wygranie wyborów 20.01.06, 09:58
        mlocie

Gazeta skloca aha
        a Biskup nie krytykuje pis uarow aha

prosze przeczytaj jeszcze raz komentowany artykul

• mlot.na.lewactwo Re: Niech PiS przeprosi za wygranie wyborów 20.01.06, 10:13
          nie krytykuje aha
          smieszne
    • frank_drebin I znowu kosciol miesza sie do polityki i jakos to 20.01.06, 10:13
      GW przestalo przeszkadzac ;)
      • asienka32 Idź i posłuchaj sobie swojego ulubionego radia. 20.01.06, 10:17
        I zmień nicka, bo z nazwą gliniarza-idioty to nikomu się nie chce z tobą
        dyskutować.

;)

• palestrina2005 Fakt jest faktem... 20.01.06, 10:36
          Niedawno GW krytykowała Radio Maryja, że Kościół nie powinien mieszać się do
          polityki.
          Ale już inni księża mogą.
          Ja nie jestem zwolennikiem Rydzyka, ale zasady powinny być takie same dla
          wszystkich.
          Skoro Watykan mowi aby księża się do polityki nie mieszali, to takie wypowiedzi
          niezależnie czy są za PiS czy przeciw są nieodpowiednie.
          Księża powinni zająć się duszpasterstwem a nie uprawiać politykę i mieszać.
          • asienka32 Re: Fakt jest faktem... 20.01.06, 10:53
            I tu pięknie wychodzi hipokryzja środowisk tzw. demokratycznych.
            Kościół jest guru i duchowym przewodnikiem narodu, kiedy wypowiada się po myśli
            GW, czyli przeciowko lustracji, przeciwko PiS albo potępia Rydzyka.
            Ale już ten sam Kościół jest ostoją ciemnogrodu i zagraża wolności państwa
            jeśli wypowie się przeciwko aborcji, związkom homoseksualnym czy zapłodnieniu
            in vitro.

I jeszcze jedna uwaga. Wypowiedź Muszyńskiego od wypowiedzi Rydzyka różni się
            tym, czym wypowiedź wicpremiera od wypowiedzi lokalnego działacza PiS - niby z
            tej samej paczki są, ale waga słów jest nieporównywalna. Rydzyk jakkolwiek
            głośny i donośny, nie jest w kościele nikim znaczącym i jego wypowiedzi nie są
            dla episkopatu wiążące. A więc nawet trudno w jego przypadku mówić o mieszaniu
            się KOscioła jako instytucji w politykę.
            CZego o Muszyńskim powiedzieć nie można, bo jest on wysoko w hierarchii
            kościelnych władz.
            • haen1950 Re: Fakt jest faktem... 20.01.06, 11:10
              Nie ulega dla mnie wątpliwości, kto wybierając i promując Rydzyka jako głos
              całego kościoła doprowadził do tego zamieszania. Bajzel w kościele zawdzięczamy
              wyłacznie Kaczyńskiemu. Albo głupim albo ostatnim hipokrytą jest ten, kto temu
              zaprzecza. Sprawy zaszły tak daleko, że kościół musi publicznie prać własne
              brudy, rzecz niebywała w historii. Nie dziwi mnie głos arcybiskupa Muszyńskiego.
              Jest dla mnie całkowicie zrozumiały.
              • asienka32 Re: Fakt jest faktem... 20.01.06, 11:16
                Bajzel w kościele za sprawą Kaczynskiego?
                I to w kilka miesięcy?
                Wiem, ze JArosławjest niezłym strategiem i manipulatorem, ale chyba go
                przeceniłeś o kilka lig za wysoko.
                • haen1950 Re: Fakt jest faktem... 20.01.06, 11:51
                  asienka32 napisała:

> Bajzel w kościele za sprawą Kaczynskiego?
                  > I to w kilka miesięcy?
                  > Wiem, ze JArosławjest niezłym strategiem i manipulatorem, ale chyba go
                  > przeceniłeś o kilka lig za wysoko.

Hipokrytka. A jak myślisz, po co Jarek wysłał braciszka z wizytą do Dziwisza?
                  Bo chyba nie do Piłsudskiego.
                  • scoutek Re: Fakt jest faktem... 20.01.06, 11:53
                    haen1950 napisał:
                    > A jak myślisz, po co Jarek wysłał braciszka z wizytą do Dziwisza?

a co z proba (nieudana) spotkania sie prezydenta elekta z papiezem Benedyktem
                    jeszcze przed zaprzysiezeniem?
        • frank_drebin Yyyyy a co chodzi ? 20.01.06, 11:18
          asienka32 napisała:

> I zmień nicka, bo z nazwą gliniarza-idioty to nikomu się nie chce z tobą
          > dyskutować.
          >
          > ;)
          >
          • asienka32 Re: Yyyyy a co chodzi ? 20.01.06, 11:24
            frank_drebin napisał:

> asienka32 napisała:
            >
            > > I zmień nicka, bo z nazwą gliniarza-idioty to nikomu się nie chce z tobą
            > > dyskutować.
            > >
            > > ;)

Udziela mi się ogólna atmosfera forum... :))))))
      • palestrina2005 Właśnie... 20.01.06, 10:33
        Jak Koścół miesza się do polityki zgodnie z linią GW to jest OK.
        Jak ktoś ma inne poglądy niż GW to krzyczą że Kościół się miesza do polityki.
        • slawekpl Re: Właśnie... 20.01.06, 11:34
          palestrina2005 napisał:

> Jak Koścół miesza się do polityki zgodnie z linią GW to jest OK.
          > Jak ktoś ma inne poglądy niż GW to krzyczą że Kościół się miesza do polityki.
          Czy to jest forum dla bojownikow antyGW?????? Artykul jest bez komentarza.
          Czysty fakt. Denerwuja mnie Ci wszyscy swiatobliwi "chlewikarze" cuchnacy
          nienawiscia....
    • premier_pacynka To jest KU*** Panstwo wyznanione??ZE klecha sie 20.01.06, 10:25
      wypowiada w stylu "wladczym"????? Rola kosciola ma byc pomoc
      ubogim,biednym,posluga religijna ALE NIGDZIE NIE JEST NAPISANE ZE DORADZANIA W
      SPRAWACH POLITYCZNYCH!!!
      • palestrina2005 Zgadzam się... 20.01.06, 10:37
      • karbat Re: To jest KU*** Panstwo wyznanione??ZE klecha s 20.01.06, 10:38
        czarna mafia ,klecha i inne cymbaly w Polsce nie wiedza ze :

-nie nalezy sie nie barac w polityke ,mowie o KK w Polsce
        -polityka jest koniunkturalna ,uklady i zasady nie sa i nie beda const.
        -polityka ,zjawiska ,uklady ,pryncypia sie zmieniaja w czasie sa dynamiczne
        a Politykierzy ,kretyni w sukienkach po uplywie czasu wychodza na durni

wiedza o tym duszpasterze na zachodzie .Tam zajmuja sie nauczaniem Jezusa nie
        pieprzeniem o partiach ,ktore dzis sa a jutro znikna.
    • palestrina2005 Tak krytykują Radio Maryja ... 20.01.06, 10:32
      zastanawiają się co z nim zrobić, zasłaniają Watykanem, a Ci inni biskupi jakoś
      też nie powstrzymują się od zaangażowania w politykę.
      A lbo niech wszyscy komentują albo nikt...
      Albo niech sami dadzą Rydzykowi dobry przykład i nie wypowiadają się w sprawach
      polityki.
      • po_godzinach Re: Tak krytykują Radio Maryja ... 20.01.06, 10:39

> Albo niech sami dadzą Rydzykowi dobry przykład i nie wypowiadają się w
        sprawach
        >
        > polityki.

No, a Rydzyk pojdzie za dobrym przykładem i tez przestanie się wypowiadać.

Dobre, więcej powiem: takie sobie.
    • wilmor1 Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 10:44
      Kaczyńscy i cały PIS należą do sekty Rydzyka,i On jest dla nich wyrocznią!
    • wrojoz Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 11:02
      Jaroslaw Kaczynski to bandyta polityczny. Gorszy niz normalny zbrodniarz, ktory
      zabija jednego, a Kaczynski wielu.
    • ratatatam niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 11:06
      to przestana sie wreszcie mieszac do polityki ...
      • po_godzinach Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 11:18
        sądzisz, że ujawnią w końcu teczkę Rydzyka ?

to by było coś
        • ratatatam Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 11:36
          niwykluczone, ale mnie bardziej interesuja teczki zycinskiego, goclowskiego
          bonieckiego i pieronka
          • po_godzinach Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 11:37
            ja to wiem :)

ale jak wszyscy, to wszyscy - Rydzyk również
            • ratatatam Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 11:40
              jasne! rydzyk , jankowski , ale tez goclowski, zycinski, boniecki, pieronek...
              :] a zwlaszcza zycinski - pamietam z jaka werwa leslaw maleszka atakowal
              lustracje - i co sie potem okazalo??? no a jozef zycinski chyba przebil samego
              maleszke w probach zatrzymania lustracji...
              • po_godzinach Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 11:56
                ciekawa twoja logika - z przypadku wyciągasz wnioski uogólniające

za mała próba losowa, mój drogi

(choć wiem, że strasznie chciałbyś, aby okazało się, że abp Życiński był
                Strasznym Agentem UB. Być może nawet o to się modlisz? :))) )
                • ratatatam Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 13:50
                  jedyne czego chcialbym i o co sie "modle" to to by zycinski przestal sie mieszac
                  do polityki - zgodnie zreszta z ostatnimi uwagami watykanu i listem nuncjusza
                  kowalczyka
                  • po_godzinach Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 13:53
                    Nuncjusz apostolski wydał komunikat, że duchowni i zakonnicy muszą mieć pisemną
                    zgodę biskupów na angażowanie się w działalność publiczną.

Musi więc pytać się Rydzyk, arcybiskup nie musi.

"> jedyne czego chcialbym i o co sie "modle" to to by zycinski przestal sie
                    miesza
                    > c
                    > do polityki"

jest więc między nami sprzecznośc interesów: ja "modlę się", aby było przeciwnie

ciekawe, co na to Pan Bóg :)
                    • ratatatam Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 14:16
                      patrzac na to jak rozwiazal sprawe ariela szarona - jestem dobrej mysli :DDD
                    • jasiek.pl Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 15:02
                      Pytasz się: ciekawe, co na to Pan Bóg :)

Interesy każda z grup ma swoje. pan Bóg do tego się nie wtrąca ponieważ jest
                      apolityczny! Czyli jest tak powiedział aforysta Karel Capek :
                      "ZASADA RELIGIJNA: KTO NIE JEST ZE MNĄ, JEST PRZECIWKO MNIE. ZASADA POLITYCZNA:
                      KTO NIE JEST ZE MNĄ, JEST ŁOTREM".
                      • po_godzinach Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 15:10
                        kiedy tu nie chodzi ani o politykę, ani o religię

to są zwyczajnie najniżesze pobudki
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=35296948&a=35322589
                        Ale Capek ma rację.
                        • ratatatam Re: niech IPN upubliczni teczki duchowienstwa 20.01.06, 15:34
                          rownie trafnie moglbys napisac, ze chodzi mi o "ostateczne rozwiazanie"

:]
        • mlot.na.lewactwo Oraz życińskiego, Pieronka, Bonieckiego 20.01.06, 12:19
          oni opowiadają sie za "przebaczeniem" a Rydzyk nie :)))
    • gorby najpierw nawolywali do glosowania na Kaczory 20.01.06, 11:48
      teraz sie boja,ze dzieki nim i kaczorom lewica zyska poparcie i nabierze odwagi
      aby zabrac sie za sukienkowch.
    • ciciulka Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 12:17
      Abp Muszyński ma całkowitą rację wyrażając opinię o despotycznym stylu
      prowadzenia polityki i postępowania PiS.
      Wiele osób jest całkowicie zawiedzionych. Tym osobom chodzi tylko o zemstę i
      zachowanie władzy absolutnej.
      Zarówno Kaczory jak i Gosiewski jest niesłychanie cyniczny w swoich
      wypowiedziach.
      Biada dla Polaków i Polski
    • halfliner Oj naiwny. Z Kaczyńskimi nie da się współpracować. 20.01.06, 12:48
    • walesa4 [...] 20.01.06, 13:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • walesa4 Parada Oszustów rozlatuje się 20.01.06, 13:36
    • walesa4 PO ze wsi Pationkinowskiej, a dokładnie z kibucu 20.01.06, 13:37
    • walesa4 hej!!! złodzieje z Platformy 20.01.06, 13:38
    • bladatwarz O! Nowy autorytet 20.01.06, 13:41
      sie wypowiada.
      A zgode Watykanu ma na mieszanie sie do polityki?
      • po_godzinach Stary. 20.01.06, 13:47

> A zgode Watykanu ma na mieszanie sie do polityki?
        >

Nie musi
        Nuncjusz apostolski wydał komunikat, że duchowni i zakonnicy muszą mieć pisemną
        zgodę biskupów na angażowanie się w działalność publiczną.

Musi więc pytać się Rydzyk, arcybiskup nie musi.

• obces "Kwiecisty" styl Gazety 20.01.06, 14:04
      Z wypowiedzi Muszyńskiego nie wynika, jakoby krytykował "despotyczny" styl PiS.
      Co więcej nie wynika, jakoby obwiniał za obecną sytuację wyłącznie PiS.
      Krytykuje polityków, którzy nie mogą się dogadać - polityków PiS i PO.

Cała reszta, to "kwiecisty" styl Gazety...
    • afik42 Re: Abp Muszyński o despotycznym stylu PiS 20.01.06, 20:50
      Podzielam opinie Abp Muszynskiego.

Polacy chcą (...) stabilnego rządu,
      (...) to wymaga trwałej koalicji,
      Widzę raczej dyktat i brak rzeczywistego dialogu, stawianie przed faktami
      dokonanymi.
      Jest to sytuacja, która musi budzić niepokój, bo byliśmy przekonani, że mamy
      polityków, którzy potrafią się dogadać.

aby zawiązać koalicję PO-PiS: - Jest to sprawa formatu polityków, którzy się
      wzajemnie dogadują albo nie dogadują.

(...) jeśli jednak zabraknie dialogu, a politycy prawicy nie osiągną kompromisu
      w sprawie wspólnego rządzenia, to na lata utracą wiarygodność i zaufanie
      społeczne.

Inicjatywa w dogadywaniu sie nalezy do PiS. Stad najwiekszy ciezar
      odpowiedzialnosci za koalicje ciazy wlasnie na PiS'ie.

Teoretycznie, nie musi to byc koalicja PiS-PO. Wszelka koalicja, ktora zapewni
      wiekszosc w parlamencie. Ale, jak dotad, PiS nie dogadal sie z nikim. A to juz
      nie wina Tuska i Rokity.

Co najbardziej mierzi to fakt, ze Sejm w ogole nie obraduje. Tocza sie
      przepychanki poza Sejmem, w gabinetach dzialaczy partyjnych i na konferencjach
      prasowych. A wyborca, obywatel polski, nie ma pojecia co sie tak naprawde
      dzieje, bo to co sie dzieje odbywa sie za zamknietymi drzwiami.

Za zamknietymi drzwiami. Calkiem jak w PRL-u.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka