u8u8u8 Syndrom JPII. 31.01.06, 16:29 To jest syndrom JPII. To taka polska tradycja... Odpowiedz Link Zgłoś
substance w Afryce umieraja tysiacami z głodu codzienni i co 31.01.06, 16:49 i nikt sie tym nie przejmuje.a tu wielkie larum!!!polaczki to własnie taki dziwny naród.tylko beczec potrafią ale z mysleniem już bardzo źle panie admin od wyborczej - wiem ze macie wiele wspolnego z sb i ub ale i tak myslenie mi nie skaujecie.hehe Odpowiedz Link Zgłoś
piroksena Re: w Afryce umieraja tysiacami z głodu codzienni 31.01.06, 17:00 Jezeli rzecz ma miejsce w Afryce - pewnikiem powinny sie nia zajac media afrykanskie, proste. trudno, zeby w naszym dzienniku poswiecano temu tematowi tyle samo czasu i miejsca co tragediom z ,,naszego podworka''. Poza tym glupita dla mnie jest uparcie twierdzic, ze media nie poswiecaja tyle samo uwagi, rzad nie oglasza zaloby narodowej z powodu wypadkow na drogach ludzi, zabójstw itd. Wiadomo, ze dla najblizszych nie ma to znaczenia gdzie ta osoba zginie - ból odczuwa sie tak samo, ale przyznacie chyba , ze jest roznica miedzy kilkoma, kilkonastoma wypadkami w przeciagu jednego weekendu, a wiec rozciagnietymi w czasie, w roznych punktach Polski a masowa tragedia ludzi, ktorzy zostali w tak glupi sposob narazeni przez niedopatrzenie organizatorow. Same targi sa juz wydarzeniem medialnym, a co dopiero mowic kiedy towarzyszy im taka katastrofa... Odpowiedz Link Zgłoś
goniekk1 Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 31.01.06, 18:10 O.k ludzie gina w wypadkach, popelniaja samobojstwa itp. Ale media chyba chcialy przede wszystkim nakreslic beznadzieje tej tragedii, niepotrzebnej tragedii. Mozna bylo temu zapobiec, nie musialo sie to zdarzyc, gdyby tylko nie blad ludzki. Odpowiedz Link Zgłoś
pynky Pomyślcie 31.01.06, 18:39 W sumie zgadzam się z tym, że tragedia 66 osób, które zgineły w jednej chwili, jest większym bodźcem do refleksji nad życiem/śmiercią. W koncu to nie jest jakas pusta statystyka ze w ciągu weekendu zginelo ileś tam osob na jescze więcej wypadków, które się zdarzyły, ale zdażenie kiedy w następstwie jednego wypadku ginie wiele osób(podobna atmisfera była kiedy zgineło 25 os w autokarze). Ogłoszenie żałoby nar było wiec posunięciem słusznym, tylko zastanawiam się co ma do tego te halloween, któe się odbywa w tv z tego powodu. CZy to sprzyja atmosferze załoby. Modne jest więc telewizyjne przeżywanie żaloby i wirtualne świeczki, całkowita zmiana ramowki, parazliż programowy - a czy pamiętacie żeby po tragedii w madrycie zawieszono np rozgrwki piłkarskie, nie tam ludzie poradzili sobie ze swoim żalem bez telewizji i nie było takiej szopki a co do statystyk: skoro tygodniowo ginie 109 osób wypadkach drogowych, to pewnie wypadków jest z 3 razy wiecej(ale liczmy ze 2 bo nie wiem dokłladnie ile) wiec statystycznie ginie poł osoby na wypadek drogowy w katowicach 66 osob na 1 wypadek wiec ta katastrofa jest o 132 jenoski śmierci(JŚ) razy gorsza od wypadkow drogowych:) a telewizja i gazety nie zajmują się przypadkami ponizej 50 JŚ - bo są nudne:) więc zycze każdemu samodzielnej i przemyślanej, oraz spokojnej refleksji nad tym co się stało, bez udziału medjów. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Pomyślcie 31.01.06, 20:12 A mnie się marzy, aby pewne działania stały się standardem. Słyszę, że psychologowie policyjni zajmą się rodzinami ofiar i poszkodowanymi. Ale czy ci psychologowie zajmują rodzinami ofiar wszystkich tragicznych wypadków? Jeśli tak, to brawo! Słyszę, że władze zajmą się rodzinami ofiar i udzielą im pomocy finansowej oraz zapwenią wsparcie dla dzieci po ofiarach wypadków. Ale czy tak się dzieje zawsze? Jeśli tak, to brawo. Słyszę, że prawnicy bezpłatnie udzielają porad prawnym rodzinom poszkodowanym. Czy robią to zawsze? Jeśli tak to brawo! itd. Odpowiedz Link Zgłoś
iwetta26 A moje zdanie jest takie! 31.01.06, 20:29 Bardzo wspolczuje rodzinom ofiar -to straszna tragedia,ale niestety czuje pewien niesmak związany z tą sparawą a raczej z niesprawiedliwoscia tzn:jak kilkanascie dni temu wydarzyl sie tragiczny wypadek na moscie grota w Warszawie gdzie facet sprzątnął 5 osob to niestety nikt rodzinom ofiar nie udzielil pomocy psychologicznej,nikt nie zbieral dla nich pieniędzy,Przedstawiciele rządu nie zlozyli rodzinom kondolencji!Czy to sprawiedliwe?czy te ofiary byly gorsze?Uwazam ,ze Tv nabija sobie kase na tym dramacie i tylko o to im chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: A moje zdanie jest takie! 31.01.06, 21:08 skad wiesz ze nikt nie pomogl. i czy to ze wladze przy inncych tragediach nie zawsze zadzialaja tak szybko to znaczy ze w tym pryzpadku tez powinni to olać. i jakim cudem nabija kasę przekazując zyski z reklam ?pomysl pomysl zanim cos napiszesz Odpowiedz Link Zgłoś
malulka Re: A moje zdanie jest takie! 31.01.06, 21:35 Żałoba narodowa jest, jak mniemam, nie z tego tylko powodu, że zginęli ludzie (choć to też jest powód), ale dlatego, że zginęli biorąc udział w ogólnopolskiej imprezie na skutek wyraźnego zaniedbania. Gdyby państwo nie zareagowało, byłoby pewnie larum, że nie interesuje sposobem organizowania takich imprez. Tym śmierciom można było zapobiec. Wiem, ludzie w wypadkach też giną, ale znając statystyki każdy rozsądny człowiek bierze na siebie ryzyko związane z podróżą samochodem. Bo to jest jakieś ryzyko. Natomiast dla ludzi odwiedzających wystawę w Katowicach sam pobyt na targach nie wiązał się z ryzykiem czy zagrożeniem. Żałoba narodowa jest dowodem, że państwo czuje się odpowiedzialne za tę tragedię ( odpowiedzialne to niezbyt dobre słowo chyba) i że zrobi co mażna, by podobnym wypadkom zapobiec. Matkokobiet, dziękuję za jeden z nielicznych głosów rozsądku w tej dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
iwetta26 Re: A moje zdanie jest takie! 31.01.06, 21:59 Nie zgadzam się z Wami.Nie powiedzialam,ze dziwie się zalobie narodowej{bo temu się akurat nie dziwie!}tylko,ze rodzinami ofiar z mostu grota nikt się nie zająl a nie zgineli oni w wypadku samochodowym tyklo STALI SOBIE SPOKOJNIE NA PRZYSTANKU AUTOBUSOWYM!. Odpowiedz Link Zgłoś
dr_frankenstein Re: A moje zdanie jest takie! 31.01.06, 22:01 colage napisal: 31.01.06, 14:22 + odpowiedz "Moim zdaniem, uzalanie sie nad zwlokami jest nasza wielka tradycja narodowa, bodaj moze naszym najwiekszym wkladem do kultury europejskiej....." ect. Chrzanisz... uzalanie sie w ogole i z byle jakiego powodu jest nasza cecha narodowa. Za komuny wszystko bylo cacy, nikt nie ginal, nikt nie zamarzal podczas srogiej zimy bo nie bylo bezdomnych? Nieeeee... nie mial kto tego naglosnic bo kazdy sral w majtki ze jak sie wylamie i bedzie krytykowac to skonczy jako wrog narodu wiadomo gdzie... Zyjemy w czasach rozwinietych technologii i coraz bardziej ingeruja one w nasza prywatnosc i nie tylko. Z tym jakos trzeba sie pogodzic bo lepiej nie bedzie - media zawsze byly i byly upolitycznione i tego nie zmienisz. Ich etyka rowniez sie zmienila - to normalne. Mamy w koncu XXI w. Wracajac do glownego tematu watka - dlaczego kaczor oglosil zalobe narodowa? To chyba normalne. Jakby nie oglosil tez by byly komentarze dlaczego tego nie zrobil... Chyba nie doroslismy do wielu rzeczy albo nie rozwijamy sie proporcjonalnie wzgledem pewnych zjawisk ktore z biegiem czasu wkraczaja do naszej codziennosci? Tak samo z internetem - i wodka i internet jest dla ludzi, z reszta jak wiele innych rzeczy w zyciu, tylko czy sa one dla wszystkich? To ostatnie kieruje do tych co pisza na forach tylko po to zeby... udowodnic innym ze umieja pisac. Ot co! Wasz dr Frankenstein Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: A moje zdanie jest takie! 01.02.06, 11:46 dr_frankenstein napisał: Za komuny wszystko bylo cacy, nikt nie ginal, nikt nie zamarzal > podczas srogiej zimy bo nie bylo bezdomnych? Nieeeee... nie mial kto tego > naglosnic bo kazdy sral w majtki ze jak sie wylamie i bedzie krytykowac to > skonczy jako wrog narodu wiadomo gdzie... > Wasz dr Frankenstein Może dla wielu to przykre, ale za komuny naprawdę nawet w czasie srogich zim nie było 200 zamarzniętych na śmierć. Ludzie nie żabrali masowo na ulicach i nie przeszukiwali śmietników. Nie pasuje to oczywiście do postawionej tezy, ale jak fakty są niewygodne to nie ma faktów... Odpowiedz Link Zgłoś
noise213 [...] 31.01.06, 22:04 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niveletka Mądry Polak po szkodzie... 31.01.06, 23:30 przed tym strasznym wypadkiem pod naporem śniegu zawalila się hala w ośrodku jeździeckim na bródnie.niestety nikt wtedy nie znajdował się w środku więc media nie miały okazji zabłysnąć. skończyło się na krótkich, nieuważnych wzmiankach w gazetach. akcja uprzątania śniegu ruszyłaby dużo wczesniej gdyby tylko ktoś wtedy zginął. chociaz właściwie niewiadomo czy jedna osoba by wystarczyła. ile śmierci jest jeszcze potrzebnych, zeby zmniejszyła się liczba takich wypadków (będących wynikiem ludzkiej głupoty i zaniedbania)? w Niemczech powstała lista wadliwych budynków. oni dążą do naprawy systemu a Polacy uciekają się do nietrwałych rozwiązań(czyszczenie dachów ze śniegu) Odpowiedz Link Zgłoś
awrezer Śmierć nie równa śmierci - Farsa 01.02.06, 00:11 To co wyprawiają media to szczyt żerowania na czyjejś tragedi a żałoba narodowa to szczyt hipokryzji Tej zimy zmarło juz ponad 200 osób a żałoby nie było Dla mnie to farsa i wmawianie ludziom że jedna śmierć jest tragiczniejsza od drugiej. Każda śmierć to tragedia dla tych co stracili bliskich . Ale widać mamy takie czasy "efektowną śmierć " lepiej sprzedać . PS przez te 3 dni nie oglądam programów informacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
anaiss Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 00:29 Wyłącz TV. Masz okazję, by przez te trzy dni pomyśleć także o tych, którzy odchodzą niezauważeni. Spróbuj pomyśleć o tym w ten sposób. Pozdrawiam, a. Odpowiedz Link Zgłoś
darkuss HIPOKRYZJA ??? 01.02.06, 01:58 Może i masz rację, tylko... różnica polega na tym, że tyle ludzi zginęło w jednym miejscu i prakrtycznie w jednej chwili. Daję głowę, że gdyby doszło do karambolu z takim skutkiem, również byłaby żałoba narodowa i nie uważam tego za hipokryzję... Przykre natomiast jest to, że wspominasz o tym w nieodpowiedniej chwili... pozdrawiam. P.S. Ciekawe, który dzień chciałbyś uczcić ofiary wypadków, morderstw, samobójstw z całego roku ? czyżbyś uważał, że flagi powinny być opuszczone do połowy przerz cały rok ? Odpowiedz Link Zgłoś
l_eszek Re: HIPOKRYZJA ??? 01.02.06, 12:56 Cierpienie nie uwzniośla ani nie uszlachetnia człowieka, jak często mawia się jednym tchem, sentymentalizując je, lecz niszczy go i upokarza. - Fatos Lubonja, albański dysydent, więzień reżimu. To odnosnie tego idiotycznego i bezmyślnie powtarzanego cytatu o zabijaniu i wzmacnianiu. To, co nas nie zabija w wiekszości wypadków nie wzmacnia, tylko łamie. Odpowiedz Link Zgłoś
absurdello Czyli jednak jest różnica pomiędzy ... 01.02.06, 12:56 śmiercią 63 osób w jednej chwili i w jednym miejscu, a 63 osób w 63 róznych miejscach i 63 róznych chwilach czasowych ? Ciekawe, bo ja jakoś tej różnicy nie zauważam ... może muszę zmienić okulary ? Odpowiedz Link Zgłoś
bolekzaja Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 06:03 Ten pan pewno pochodzi z centralnej polski - wruszy sobie ramionami i powie to zgineli ślązacy - phi To w naszym narodzie było i JEST powszechne - Sląsk - to nie .................. Odpowiedz Link Zgłoś
ugie Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 11:00 Mnie też niewymownie męczy ta hipokryzja: www.tekturaopolska.art.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=570&Itemid=1 Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 11:23 Wyobraźmy sobie dwoje dzieci w jednym wieku mieszkanących po sąsiedzku. Sytuacja materiajla rodzi jest jednakowa. Tausiowie pracują w tej samej firmie biurko-w biurko lub maszyna przy maszynie. Pewnego nieszczęśliwego dnia tatuś dziecka A pojechał do pracy a tatuś dziecka B na tragiczną wystawę. Tatusia zabił na przystanku samochód (jak przed paroma dniami w Warszawie) a tatusia dziecka B dach spadającej hali. Dziecko B. zgdonie z zapowiedzią pana premiera dostanie od państwa rentę, a dziecko A? g... I wytłumaczcie im potem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
slmako Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! do kwadratu 01.02.06, 11:35 Smerf masz racje absoluta, ale w V RP sa ciekawostki przyrodnicze czyli swiata jedynego koniec tylko tak to mozna wytlumaczyc. Drugie tlumaczenie to zbijanie kapitalu politycznego demagogow z pisuaru za pomaca populizmu i kuglowania. Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 18:41 dziecko A tez dostanie rentę , i bedzie ja utrzymywac do 18 mnastego roku zycia a jak bedzie sie uczyc to do ukonczenia studoiw, z zus tez czeka ja zwrot kosztow pogrzebu, dostep do psyhologa tez bedzie miec latwy , najlbizsze otoczenie szkola, rodizna tez pewnie o niego zadba .. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Wspaniały, prawdziwy tekst. 01.02.06, 11:31 Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone sytuacja w domu mojej koleżanki 01.02.06, 11:45 Ojciec siedzi na kanapie i oglada telewizję. Oczywiście, tam cały czas TRAGEDIA. Ojciec:Tragedia, taka tragedia, tyle niewinnych ludzi zginęło, taka tragedia. Koleżanka: Tato, ide do kina. Ojciec: Tak, ku.., ty to byś tylko wychodziła i dupy dawala wszystkim!! je..a suka, jak jej matka!..... lepiej zobacz, taka tragedia, a ty tylko się szlajasz. Sytuacja jest autentyczna, niestety. A w radiu tylko słysze, że My Polacy Tacy Wspaniali Jestesmy, bo ktos zupe ugotowal dla strazakow i ktos herbate przyniosl. Gdybyśmy byli tacy wspaniali, to nie byłoby tylu ofiar mrozów i głodujących dzieci. Niedobrze mi, jak widzę tę hipokryzję. A Gazeta Wyborcza i TVN to przodownicy pracy w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
eduardoo Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 12:17 przyłączam się do absurde...,to jest naprawdę okropne Odpowiedz Link Zgłoś
l_eszek Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 12:28 Z rozmowy z jednym z psychoterapeutów (nie podaję o kogo chodzi, bo mam już przykre doswiadczenia - ataki ad personam) po katastrofie w tunelu alpejskim, gdzie zginęlo ponad 170 osób: "Gdy widzi się zrozpaczonych krewnych, którzy stracili bliskich w tej katastrofie, ma się odruch, żeby im coś powiedzieć. Co by to mogło być? - Nic. Najlepiej w ogóle nic nie mówić. Są dość silni, żeby udźwignąć swój los. A co z fachowcami, którzy pomagają zawsze przy takich nieszczęściach? - Przeszkadza mi ta troska, że potrzebni są psychiatrzy i duszpasterze, żeby pocieszyć osieroconych. To narusza ich wielkość. Czy tym ludziom nikt nie może pomóc? - Ależ tak, krewni. Ale dlaczego ma się wtrącać ktoś z zewnątrz? Ponieważ chce się cośkolwiek zrobić. - Rozumiem, ale to nie pomaga. (...) Czy ludzie mogą się załamać pod brzemieniem losu, gdy im nikt nie pomoże? - Ten, kogo los dotyka, jest z reguły dość silny, żeby go dźwigać. Tylko przez afektację wokół zakłóca się skupienie tych ludzi; wtedy muszą się zajmować czymś zewnętrznym - ludźmi, którzy chcą się o nich troszczyć. Zamiast tego powinno się ich zostawić w spokoju. Czy to nie jest obojętność? Gdy uznaje się drugiego człowieka i jego los, szanuje się jego samego i jego godność. Gdy się tego nie robi, traktuje się go jak małe dziecko. Jak może pomóc rodzina? Okazując współczucie. Można to zrobić najlepiej, gdy się po prostu przy kimś jest, nic nie robiąc. Do tego potrzeba siły. Niekiedy ci, którzy jako osoby postronne idą do ofiar, żeby je pocieszać, robią to dla siebie; odciążają siebie, zamiast pomagać drugiemu." Odpowiedz Link Zgłoś
bijou87 Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 12:58 W pewnym sensie zgadzam się z tobą. Wcale nie jestem przeciwko pokazywaniu prawdy, wręcz przeciwnie, należy wiedzieć jak daleko może sięgać ludzka głupota, jednak media coraz częściej "przyczepią się" do jednego tematu i o tym w kółko.. I to nie są puste słowa, ponieważ wiem dokładnie jak to jest, gdy nagle świat staje do góry nogami, a pani reporter podchodzi i próbuje wydusić ze mnie kilka zdań na temat moich kolegów i koleżanek, którzy zginęli w wypadku../tak, ten wypadek na trasie Wawa-Bstok 30 IX 2005/ A co niektórzy, bardziej bezczelni, w tym samym dniu w szpitalu, chodzili od łóżka do łóżka, z pytaniem "jak było tam w środku? " Ludziee... dajcie tym, którzy przeżyli tą tragedię, trochę czasu by się z tego otrząsnąć, dojść do siebie, pobyć z rodziną, a nie od razu reportaże, wywiady.. Mam dosyć tych zdjęć, czy nie wystarczy je raz pokazać? [*]. . . wszystkim... Odpowiedz Link Zgłoś
real_roody Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 13:03 Zgadzam się z absurdello! Nie podoba mi się serwowanie przez media pożywki dla hien, które chcą pooglądać trochę zmiażdżonych ciał. Nie podoba mi się trąbienie na wszystkich możliwych kanałach o tragedii. Zdjęcia Katowickiej Hali, wywiady z ofiarami, ocalałymi, ratownikami, politykami. Po co to komu? Komu to służy? Ludzie! Czy nikt nie widzi tego, że dla stacji pokroju TVN materiał z Katowic (czy może Chorzowa?) to kolejny reality show? Po co głupie pytania, udawany żal, wymuszone łzy i smutne grymasy? Nie wiem, jak Ciebie, ale mnie nie skłania to do żadnej refleksji. Widzę w tym tylko chęć podwyższenia oglądalności i maksymalizacji zysków. Media uwielbiają żerować na ludzkich tragediach, igrać z naszymi uczuciami. Najgorsze jest to, że napędzamy to sami. Nie wiem dlaczego lubimy oglądać tragedie. Dlaczego jadąc po Polskich drogach zwalniamy pedał gazu żeby przyjrzeć się ewentualnym ofiarom wypadków drogowych, dlaczego po stronie PeKaeSu, po której był wypadek ludzie tłoczą się tak, że nie ma wolnych miejsc w oknie, tylko morda przy mordzie. Dlaczego zamiast coś robić tylko oglądamy. Jako ratownik medyczny widziałem dziesiątki zbiegowisk nad zasłabnięciami, potrąceniami itp... Nikt nie pomaga, wszyscy się gapią. Po co? Współczuję wszystkim. których bliscy zginęli, lub zostali ranni w Katowickiej Hali, współczuję samym poszkodowanym. Wiem, że finansowo nie można pomóc wszystkim ofiarom w Polsce. Ale do ciężkiej cholery co za różnica, czy Twoi bliscy giną w walącej się hali, w pożarze, w przeładowanym autobusie, który wpakował się na drzewo czy w wyniku wybuchu gazu w budynku? Czy uważasz, że gdyby ktoś z Twoich bliskich zginął w hali, to odczuwałbyś mmiejszy ból, niż gdyby zginął anonimowo np. pod kołami Tira, którego zaspany kierowca zjechał na pobocze? Pieniądze z kancelarii premierów, prezydentów i Bóg jeszcze wie kogo tylko jątrzą rany. Uważam, że przede wszystkim powinny być przeznaczone na zapobieganie tragediom. Po to żeby nie było następnego pożaru w hali widowiskowej, następnego wybuchu gazu w wieżowcu, następnego zawalenia się dachu hipermarketu. Politycy! Wasze pyski opatrzyły nam się aż nadto! Nikt nie potrzebuje waszego współczucia i kondolencji. Zajmijcie się tym co POWINNIŚCIE robić. Zadbajcie o odpowiednie przepisy w budownictwie, odpowiednią infrastukturę, właściwy ekwipunek dla służb ratowniczych, bezpieczeństwo i godziwą opiekę lekarską - nie będziecie wtedy musieli zwlekać tyłków w zdrowiu czy chorobie, jeździć, współczuć, dziekować, przepraszać i ogłaszać żałoby. Bo po to kurde siedzicie na stołkach, które MY - wasz elektorat wam zapewniliśmy. Nie musicie bydlaki podbijać sobie notowań przedwyborczych żerując na nieszczęściach i pokazywać się w TV. Gdyby każdy z was, pilnował własnej działki to do tej tragedii by nie doszło! Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 13:40 "...Po co głupie pytania, udawany żal, wymuszone łzy i smutne grymasy? Nie wiem, jak Ciebie, ale mnie nie skłania to do żadnej refleksji...." Gratuluje postawy i dobrego samopoczucia! naprawde postawa godna pozazdroszczenia oraz nasladowania. Oto przyklad durnych wypocin, i postawy pt "jaki to ja jestem mundry, ponad to wszystko, a tłuszcza oglada zmiażdżone ciala i sie raduje..." rece opadają. jedno warto podkreślic - nikt nie powiedzial, ze Ci co przezyli ten wypadek - umniejszają śmierć innych ludzi. Czy to ciężko zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
real_roody Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 14:05 A w którym momencie ja napisałem, że Ci co przeżyli cokolwiek komukolwiek umniejszają? Musiałbym być chyba pomylony! Ja nic nie mam do tych co przeżyli. Męczy mnie tylko katowanie mnie informacjami z katowic przez wszystko i wszystkich! Moim zdaniem z mediów na pochwałę zasługuje np radiowa trójka, która w trakcie akcji ratunkowej zrezygnowała z zaplanowanych audycji, puszczała wspaniałą, zmuszającą do refleksji muzykę i co jakiś czas INFORMOWAŁA, o tym co dzieje się w Katowicach. Nikt nie bombardował mnie wywiadami z ludźmi których "Złapano" po tym jak właśnie wygrzebali się ze zgliszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 14:12 Owszem, moze to być niesmaczne, rozumiem to,(i uwierz, bądź nie wierz, tez nie napawalam sie obrazami w tv)niz komentowac w taki sposob, ze "udawane grymasy czy smutek", niektorym moze byc naprawde przykro i to bardzo. kurcze, odrobine taktu i wyczucia. dlaczego tego tak bardzo ludziom brakuje????? (druga część postu nie dotyczyla bezposrednio Twojego, tylko do wczesniejszych wypowiedzi, ktorych nie chce mi sie komentowac kazdej z osobna, bo mam wysokie cisnienie i w ogole nie najlepszego zdrowia ostatnio i moglabym byc kolejną posrednią ofiarą katastrofy w katowicach) Odpowiedz Link Zgłoś
real_roody Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 14:13 A tak poza tym, to tłuszcza o której piszesz właśnie mnie wkurza i nie próbuj mi proszę wmawiać, że jest inaczej. Spróbuj w racjonalny sposób wytłumaczyć obecność gapiów w każdym miejscu, gdzie dzieje się coś niedobrego??? To przypomina trochę starożytne tzw "igrzyska", średniowieczne zbiegowiska na rynkach wokół szafotów i szubienic i późniejsze wokół gilotyn. Sorry, ale ja nie za bardzo potrafię sobie to jakoś inaczej wytłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
darthmiara ZGADZAM SIE Z AUTOREM TEGO TEMATU!!!!!!!!!! 01.02.06, 14:18 popieram. nic dodac nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 14:58 Nie mam zielonego pojecia dlaczego tłuszcza sie tak zachowuje, to znaczy domyslam sie, ale wole zapytac kogos uczonego w tych sprawach. A dlaczego Ciebie tak bardzo to wkurza???? dla mnie to jest co najwyzej zjawisko socjologiczno-psychologiczne, ale zeby od razu tak sie denerwowac?? tak ludzie reagują i już, ty nie musisz, ja nie musze, ale wielu po prostu zżera najzwyklejsza, jak sie domyślam ciekawosc. Odpowiedz Link Zgłoś
real_roody Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 15:36 Ciekawość czego? Zastanawiam się, czego Ci ludzie są tak ciekawi, co spodziewają się zobaczyć w rozbitym samochodzie? Myślisz, że nie działa tu jakakolwiek dedukcja, czy wyobraźnia? (Ja spodziewałbym się pobitego szkła, krwi, jęków, próśb o pomoc, może trupa itp) Może ich pobudki rzeczywiście powinni badać psychologowie. Jednocześnie zastanawia mnie dlaczego panuje znieczulica, kiedy kilku gości nap***ala jakiegoś małolata w autobusie, czy tramwaju? Nikogo nie ciekawi ostateczny wynik konfrontacji??? Odpowiesz pewnie, że w tym momencie ciekawość zostaje pokonana przez strach. Różnica polega na tym, że strach to jedna z najbardziej pierwotnych emocji, a ciekawość, to coś nad czym można zapanować, pohamować się. Może w końcu gryzie mnie to, że ja w przeciwieństwie do ciekawskich czy przerażonych ZAWSZE staram się działać. Wybacz, że spoglądam na świat przez pryzmat własnych zachować, doświadczeń i emocji! A tak w ogóle to bardzo zszedłem z tematu głównego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 15:47 Tak sadze, ze ludzie sie boją,poza tym w tlumie odpowiedzialnosc sie rozmywa i kazdy patrzy co robi inny, i nic nie robi, bo nikt nic nie robi... bledne kolo (podobno jak sie jest w opałach nalezy zwrocic sie konkretnie do jednej osoby, szanse ze zostanie udzielona pomoc wzrastają). Gapie to gapie, zawsze są i będą, porozmawiaj z kims takim i zapytaj go - co go ciągnie do tego, zeby obserwowac takie tragedie. ja nie wiem - ja uciekam gdzie pieprz rośnie, jestem strachliwa i w ogole malo odwazna. wiele osob, ktore zjawily sie na miejscu tragedii przyszly pomóc, jakakolwiek pomoc by to byla - herbata, kanapka, koc czy latarka - tez sie liczy, nie mozna wszystkich jak leci oceniać jako stado baranów, ktore napawa sie okropnymi widokami. poza tym czego tu wymagac - wiekszosc z nas oglada tv w tv lecą filmy w ktorych trup ściele sie gęsto, dzieciaki graja w gry gdzie jest jedna wielka masakra (kreskowki to juz nie dawny miś uszatek czy pszczółka Maja), moze nie sa to dla nich widoki az takie obce, okropne, tylko wrecz przeciwnie - znajome i moze w jakis chory sposob pociągające...? tutaj puscilam wodze fantazji, moze jakis specjalista od psychologii czy socjologii spolecznej sie wypowie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joannatomaszewska Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 14:30 papieram w 100 % ! Odpowiedz Link Zgłoś
opt IDZIE POMOC Z RÓŻNYCH STRON 01.02.06, 16:07 Ponoć kościół całą niedzielną kolektę przeznacza na potrzeby ofiar- to jest gest niespotykany do tej pory w historii kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
real_roody Re: IDZIE POMOC Z RÓŻNYCH STRON 01.02.06, 16:29 Czyżby cynizm opt??? Mieszkam w Gdańsku. W latach 1994-1995 Gadńsk dotknęły trzy duże tragedie tj. pożar w hali stoczni (kilkadziesiąt poparzonych osób i 9 ofiar śmiertelnych), wybuch gazu w wieżowcu przy Al. Wojska Polskiego (nie jestem pewien, ale chyba było 11 ofiar śmiertelnych, poza tym ranni i kilkadziesiąt rodzin straciło dach nad głową i dorobek życia) i wypadek autobusu w Kokoszkach (zdaje się, że było to 25 zabitych i kilkadziesiąt osób rannych - w autosanie przeidzianym na 38 miejsc jechało 81 osób). Pamiętam, że kościół aktywnie włączył się w akcję pomocy, na pewno w mojej parafii cała zbiórka z tzw. tac była przeznaczona na pomoc ofiarom. W zbiórce na rzecz poszkodowanych w Katowicach nie widzę nic dziwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
opt Re: IDZIE POMOC Z RÓŻNYCH STRON 01.02.06, 17:14 Nigdy nie wątpiłem i nie wątpię w ofiarność ludzi,natomiast bezinteresowność zbierających niejednokrotnie okazała się wątpliwa.Były zbiórki,gdzie ani jedna złotówka nie dotarła do celu- przykład zbiórka o.Rydzyka na stoczniowców. Stąd ja mam prostą zasadę: pomagać potrzebującym bez pośredników a pośredników uznaję wyłacznie tych którym nie są obce zasady jawności rozliczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
niveletka Re: IDZIE POMOC Z RÓŻNYCH STRON 01.02.06, 17:41 nie wiem może jestem głupia ale nie rozumiem: po co im te pieniądze?! to jakaś forma zapłaty za to, że dostarczyli świetną pożywkę mediom? to wszystko jakieś chore ;) Life's too short to wear boring socks. Odpowiedz Link Zgłoś
ragazza4 Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 17:56 Wtorek rano. Stoję na przystanku..z witryn kiosku krzyczy do mnie wielkimi literami Fakt, czy inny brukowiec :"Ten chłopiec został sam, stracił rodziców i brata". Dołączone spore zdjęcie smutnego dziecka. Środa, późne popołudnie. TVN..Drzyzga, wydanie specjalne. Jednym z uczestników programu jest ranny leżący jeszcze w szpitalnym łóżku. Ja naprawdę, z całego serca współczuję wszystkim, którzy ucierpieli w tej katastrofie. To zaiste straszliwa tragedia. Ale na miłość boską, mam już dosyć tej medialnej papki, żerowania dziennikarzy na śmierci, krwi, bólu, strachu. Żałoba narodowa, owszem, ale niech to będą dni zadumy, a nie gonitwy fleszów,mikrofonów, krzykliwych okładek, newsów, konferencji na żywo, wydań specjalnych, spekulacji, manipulacji itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
vortex21 Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 17:57 Onecnie mieszkam w UK lecz codzinnie czytam wiadomośc z polski. Oczwiście, tragedia stała się wielka, ktoś ponosi i poniesie odpowiedzialność. Myślę że przede wszystkim władze nie posłuchały docierających do nich głosów ostrzegawczych. Jest w polsce jeszcze inny, "zimowy" wątek - ile osób zamarzło tej zimy? 200 - 300? Czy nie jest to równie wielka tragedia (jeżeli nie większa) niż katastrofa w Katowicach? Dlaczego nie mówi się o tym głośno i nie ogłosi się żałoby narodowej ku pamięci 300 zamarźnietych ofiar zimy?! Pamiętam jesień tu, gdzie obecnie mieszkam, na terenie Zjednoczonego Królestwa, reklamy w telewizji nawołujące aby zadbać o starszych ludzi, aby sprawdzić czy zamykają okna. Władze, ministerstwo, rozesłały setki tysięcy oficjalnych listów zawierających instrukcje jak sprawdzić czy temperatura w pomieszczeniu (wraz z termometrem), w któym mieszka starsza/kaleka osoba jest odpowiednia. Tysiące pracowników socjalnych wyruszyło w teren aby sprawdzić czy piecyki zainstalowane w ich mieszkaniach są odpowiednio konserwowane przed zimą, czy termostaty są odpowiednio regulowane! Pamiętajmy że zima w UK to - 5 stopni C (najniżej). Prawdziwy śnieg jeszcze nawet nie padał. Dlaczego nasze państwo, nasz rząd, nie pamięta o tysiącach starszych, schorowanych, bezdomnych osób, umierających co roku z zimna! Dlaczego z podatków polaków finansowane są idiotyczne dochodzenia, nikomu nie potrzebne inwestycje oraz ciagnące się miesiącami 'mydlane opery' w rodzaju Sprawy Rywina, kosztujące państwo miliony złotych. Nikt nie myśli o tych najsłabszych. Uczmy się od anglików! Zadbajmy o naszych sądiadów. Oto apel! Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 19:16 podsumuje bo po pierwze żałoba odczuwana przez obcych ludzi w moenice tak spektakularnego wypadku jest szczera szopka medialna nie rowna sie zalobie narodowej zaloba narodowa to opuszczone flagi, minuty ciszy w szkolach , na posiedzeniach sejmu, mobilizacja ludzi do spontanicznej jednorazowej pomocy . ja nie ogladam telewizji przez 24 godizny na dobe w posuzkiwaniu wiadomosci,bo ciekawosc to nie wspolczucie, telewizro zawsze da sie wylączyc z tego co wiem. wiec jesli wy inaczej rozumiecie zalobę to wasz problem , moim zdaniem wszystkie gesty takie jak kladzenie zniczy w miejscu wypadku nie jest hipokryzją, skoro wynika ze szczerej potrzeby . skończcie z liczbami, przytoczylam porownanie bieslan a wtc .. i nie chodiz ze jakas smierc jest lepsza , tylko ze bardziej wstrzasajaca, czy medialna bo to chyba dla was modniejsze slowo. teraz tak a propo wypadku licealistow z tgeo co wiem to w Łodzi była żaloba, marsze milczenia , kondolencje bodajze od prezia czy innej szychy, i na 100% minuty ciszy w szkolach w calej Polsce, oraz duzy udzial psychologow. Podobnie jak o chyba nie wspominanym tu wypadku wycieczki licealistow z Tych, zapomnieliscie juz i o tej tragedii, drodzy obroncy ucisnionych. Wypadek w ktorym zginelo piec osob, coz rente rodzinnom w wypadku smeirci kogos z rodizcow dzieci dostaja do ukonczenia nauki, nie wazne czy to byl wypadek , zawal serca czy cokolwiek innego.Po za tym pewnie tam tez lezą znicze , w poblizu moejgo domu gdzie koles potracil kobiete na pasach byly jakos pol roku zapalone , wiec chyba po prostu ludzi stac na gest(kobieta samotnie wychowywala corkę) I kazdy moze rzadac odszkodwania gdy jego bliski , lub on byl ofiarą wypadku. Psychologowie policyjni , dzialaja w przypadku gdy jakakolwiek ofiara przestepstwa tego potrzebuje . wiec wychodiz na to ze oprocz ciaglych kamer i kupy kasy dodatkowej ktora dostana ci ludzie nie ma roznicy z innymi przypadkami. pierwszego chyba nie ma co zazdroscic, drugie hmm naparwde zazdorscie im tej kasy chcielibyscie wyladowac w takiej sytaucji jak ten chlopczyk od Preisnera? to ze media duzo poswiecaly uwagi temu wypadkowi ,a dokladniej najwiekszej katastrofe budowlnej w europie w ciagu ostatnich kilku lat , jest oczywiste i chyba konieczne, pewnie rodziny pryzpuszczalnych ofiar chcialy wiedziec co sie stalo ile jest rannych a zabitych , co moglo byc przyczyną, inni chcieli wiedziec czy jakos mozna pomoc, oddac krew, pieniądze itp . a polacy akurat w akcjahc charytatywnych z tgeo co wiem to przodują . czesto pomagaja i w przypadkach bardzo jednostkowych wiec o co wam chodzi ? że ludzi cos wzrusyzlo , czy ze sie duzo o tym gada a takz ciekaowsic co powinno byc teraz w polskich mediach tematem nr1 nominacje od oscara ? zamachy w iraq, sytuacja w izrealu, pakt stabilizacyjny ? Odpowiedz Link Zgłoś
asia1207 Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 19:02 i tak oto absurdello ubrał w słowa moje mysli.. zgadzam się z ww stanowiskiem. zginęli ludzie. ale codziennie też odchodzą osoby, o ktorych nikt nie pisze na łamach gazet.. ich rodziny tez przeżywają prawdziwe tragedie.. każdego dnia ulega wypadkom wiele osób, ich życie zamienia się w koszmar.. o nich nikt nie pisze, nie mówi... katowice? tragedia- zgadzam się z tym, ale na co zda się te 3 dni żałoby, one nic nie zmienią!!! lepsza byłaby minuta ciszy w milczeniu i szczerym, prawdziwym współczuciu, połączona z refleksją nad tym, co zrobimy by takie sytuacje nie powtórzyły się.. i niech każdy z osobna zastanowi się nad tym, co może zrobić w tym kierunku. oglądanie się na innych, a w szczególności na decydentów róznego szczebla, nie zda tu egzaminu!! trzy dni żałoby?? - zalatuje hipokryzją!!! a tak na marginesie: czy ktoś pamieta ile ludzi zginęło 11.09 ( w WTC)? szczerze współczuję kazdej osobie, która straciła kogoś w katowickiej tragedii i każdemu, kto doznał ran (tych psychicznych też) i oby wszyscy, których dotknęła katastrofa szybko otrząsnęli się z szoku i zaczęli normalnie żyć. tego im życzę. życie toczy się dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
matkakobiet Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 19:31 rzy dni żałoby?? - zalatuje hipokryzją!!! a tak na marginesie: czy ktoś pamieta ile ludzi zginęło 11.09 ( w WTC)? kolejna fanka liczb , jakos duzo razy mniej niz na aids czy z glodu i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
felerynka Re: Żałobna hipokryzja 17/15 !!! 01.02.06, 20:08 rany...tu ludzie bez dusz wpisy robią...to straszne.Przeszkadza wam żałoba narodowa?...to że wasze dzieci nie zaśpiewały na balu"...itp.brak mi słów by to skomentować.Mam szacunek do każdego życia które zgasło przedwcześnie.To ból nienazwany...niepogodzony...ludzie-błagam uczmy nasze dzieci..szacunku do życia!życia ludzkiego... Odpowiedz Link Zgłoś