andre132 Re: NIW: lekarstwo na kryzys wychowawczy za 11 ml 04.03.06, 11:31 Uczynić ministrem Zielińskiego??????????PARANOJA!!! Zapytajcie ludzi z Suwałk,co uczynił z oświatą,ze szkołami. Zapytajcie ludzi z Gminy Wawa Centrum,Wola!! Boże,dlaczego odwróciłeś się od POLSKI?Dlaczego ciągle doświadczasz nas kolejnymi plagami?Chyba,że...na Twojej mapie Polska=Kaczoland i dlatego postanowiłeś nas zniszczyć. Nie odpowiadaj Boże,bo jeszcze Cię ocenzurują. Odpowiedz Link Zgłoś
koniecdemokracji do gogol 66 04.03.06, 11:39 cytat Jak zapobiec dominacji bogatych posiadaczy mediów nad ubogą większością? odpowiedz Co tak skromnie dlaczego tylko media może od razu wszystko im zabierzemy za jednym zamachem O ile ja pamiętam to jest bardzo proste przeprowadza się nacjonalizacje Czyli mówi się że kapitalizm jest be co właśnie próbujesz udowodnić i odbiera się co się tylko spodoba nie tylko media i przekazuje ubogiej większości czyli pod zarząd władzy Nazywa się to sprawiedliwością dziejową już raz to w tym kraju przeprowadzono Tylko że to się wtedy nazywało komuna Osobiście uważam że nie potrzebnie się tak wysilasz Brak logiki w każdym prawie zdaniu cytat Ludzie w Polsce boja sie przyznac, ze wierza w Boga, bo natychmiast zostana wysmiani, wyszydzeni.. takich ludzi uwaza sie i traktuje jako 5 kategorie, ludzi ktorych nalezy sie pozbyc za wszelka cene, dlatego wyszydza sie w mediach wszelkie wartsci chrzescijanskie, wysmiewa sie tradycje, i za wszelka cene chce sie nas pozbawic korzeni, ubezwlasnowolnic... odpowiedz No ja cię rozumie ci wstrętni ateiści zamykają cię w niedziele w domu żebyś przypadkiem do kościoła nie poszedł W TV nie ma katolickich programów w kioskach nie można kupić katolickich gazet w szkołach nie naucza się religii a jak się dowiedzieli że jestem katolikiem to mi szyby powybijali Odpowiedz Link Zgłoś
irena.earl Re: NIW: lekarstwo na kryzys wychowawczy za 11 ml 04.03.06, 13:18 Proponuję te 11 mln od razu przekazać wiadomemu ojcu - niech się pomodli. Na pewno pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
mareko5 Po co? I tak sie nic nie zmieni 04.03.06, 14:13 Kiedyś było Ministerstwo Edukacji i Wychowania, dziś tylko Edukacji - może po prostu przywrócić w ramach ministerstwa tez zakres oddziaływania na młodzież? Wydamy 11 mln złotych w błoto - już widzę, jak młodzież po wysłuchaniu prelekcji nagle dozna olśnienia i zmieni się na lepsze. Panie premierze - jest pan nauczycielem, zna pan realia szkolne w przeciwienstwie do urzędasów, co znają je jedynie ze statystyk... Szkoła będzie lubiana a ilość incydentów znikoma, jeśli będzie ciekawa. A będzie, jeśli w niej uczeń będzie mógł się spotkać z nowościami technologicznymi i tym co go interesuje. W wojsku mówiono, że wojak nie może się nudzić, bo mu wtedy do głowy głupoty przychodzą. Interesująca lekcja w szkole przebiega w warunkach normalnych. Pytanie - jak mamy realizować ciekawe lekcje, wdrażać swoje pomysły w życie, kiedy na cały rok szkoła dostaje 5000 zł na pomoce dydaktyczne, a 5 razy tyle na wyposażanie administracji. Z całym szacunkiem do religii i wiary - co można zaproponować uczniom w kolejnych klasach podczas zajęć religii, jeśli poczawszy od przedszkola do konca szkoły sredniej tygodniowo jest jej po 2 godziny. Jeśli zliczyć wszystkie te godziny, to uczeń w klasie maturalnej powinien być przygotowany do napisania pracy doktoranckiej ;-) Ile można słuchać (wg relacji uczniów)wkoło o świętach Bożego Narodzenia, Wielkanocy itd. Efektem tych działań jest to, że uczeń zapytany np. o geneze święta Bożego Ciała nie ma o niej zielonego pojęcia. W tym samym czasie niezbędnej do podjęcia jakiejkolwiek pracy umiejętności obsługi komputera uczy się zaledwie po 1 godzinie tygodniowo w klasie 5 i 6 podstawowej oraz po jednej godzinie w każdej klasie gimnazjum. W liceum zależnie od profilu - edukacja informatyczna może kończyć się już w klasie 1 lub drugiej. Szkoły uczą fizyki na pomocach jeszcze z PRL, a chemii to raczej tylko teoretycznie. Czy taka chemia czy fizyka może być dla ucznia ciekawa i zrozumiała? Specjalistyczne pracownie do nauki języków obcych - to marzenia ściętej głowy. Taka szkoła NUDZI ucznia... A uczeń, który się nudzi - wymyśla sobie inne atrakcje. Zamiast więc tworzyć nowe miejsca pracy dla "kolegów", których efekty pracy można z góry przewidzieć (sprawozdanka, limuzyny, biura, wyjazdy służbowe... do ciepłych krajów) - spowodujmy, aby nasze szkoły przypominały Europę. Kwestię problemów wychowawczych rozwiązać konsekwtnymi działaniami w zakresie egzekwowania prawa. Nie może tak być, aby uczeń który ewidentnie naruszył prawo dokonując pobicia wracał po przesłuchaniu do szkoły - to działa zachęcająco na innych. Stanwocze działania w tym zakresie odstraszą skutecznie innych. Radziłbym też zaobserwować skutecznośc oddziaływania kuratorów - być może nie wszyscy, ale większość po prostu odwala robotę. Ma mieć odnotowane 2 kontrole podopiecznego, to załawia to często telefonicznie. Sami nauczyciele robią co mogą, ale niestety ich możliwości są ograniczone - brak wsparcia ze strony rodziców, a często także władz zwierzchnich powoduje, że czasem obawiają się reagować, aby nie sporwadzić na siebie kłopotów, jak to było niedawno. Prawda jest jednak taka, że dla sporej rzeszy uczniów jedynie stanowczy i konsekwentny w działaniu nauczyciel budzi respekt - słaby staje się najpierw tematem żartów a potem działań a większym wymiarze - wulgaryzmy a nawet pobicia. Można śmiało powiedzieć, że wproawadzona przez nieumiejącego liczyć ;-) ministra Handtkę to wielka porażka. I nie chodzi tu tylko o niedotrzymanie słowa w kwestii pensji(1000 euro dla n.dyplomowanego miesięcznie - realnie jest to 1500 zł na rękę), ale również jeśli chodzi o stworzenie sztucznego tworu jakim są gimnazja. Nie bardzo rozumiem po co było przedłużać o rok kształcenie podstawowe i gimnazjalne - skracając szkołe średnią? To w szkołach średnich młodzież poważnieje a groźba usunięcia ze szkoły za brak wyników w nauce wpływa mobilizująco. To co zrobiono spowodowało, że do uczeszczania do gimnazjum aż do wieku 18 lat młodych ludzi, z których i tak nie zrobi się intelektualistów. A tak w wieku lat 15 mógły już podjąć naukę w szkole zawodowej i byłaby szansa, że kończąc ją w wieku 18 lat miałby już jakiś zawód. Wsparciem działań wychowawczych szkoły były niegdyś domy kultury - dziś borykają się także z problemami finansowymi oferując często zajęcia dla mlodzieży owszem, ale odpłatne, co przy ubożeniu społeczeństwa ogranicza znacznie dostęp do tego typu zajęć. Nawet kluby sportowe nie prowadzą aktualnie zajęć które mogły by wychować młodego człowieka. Co ma zrobić młody człowiek ze swoim czasem - jego wychowaniem zajmuje się ulica czy osiedle. Z czasem to ona jest dla niego autorytetem, a że nie stawia żadnych wymagań, prznależność do takiej społeczności jest miłe i nieskomplkiowane. To na tm polu należy podjąć działania panie premierze, żeby dokonać naprawy sytuacji - stworzyć młodzieży do rozwoju swoich zainteresowań. Kolejny urząd nie rozwiąże tego problemu, a nawet najszczersze modlitwy też tu nie pomogą. Dość krytycznie odniosłem się wcześniej do lekcji religii... Widzę dużą rolę kościoła we wspieraniu działań wychowawczych szkoły i rodziców - tylko czy tak naprawde kościół jest tym zainteresowany i jest cokolwiek w stanie zrobić? Niestety działaolność sporej częsci duchowieństwa podważyła autorytet kościoła a społeczeństwo odbiera działania księży jako dbałość wyłącznie o własne interesy. Do pracy z młodzieżą powinni być kierowni księża młodzi, którzy potrafią zrozumieć ich problemy a kiedy trzeba nawet zagrać w piłkę. Myslę, że wszystkim nam zależy, aby nasza młodzież była dobrze wychowana - na ulicach będzie wtedy bezpieczniej, w szkołach sympatycznej, a w domu rodzinnym wzajenne zrozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
tzetze1 Re: Po co? I tak sie nic nie zmieni 04.03.06, 17:16 prawda, zgadzam sie w 100%; ja bym te pieniazki przeznaczyl na nagrody dla nauczycieli: np. 2000 zl dla nauczyciela ktory wyszkoli laureta olimpiady centralnej, 1000 za finaliste, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
tzetze1 Re: NIW: lekarstwo na kryzys wychowawczy za 11 ml 04.03.06, 17:09 "Ten projekt wpisuje się w ideę "taniego państwa" PiS - przekonuje Zieliński." BUAHAHABUAHAHA!!! Chyba z krzesla spadne! Odpowiedz Link Zgłoś
makkak1 Prezes, trzech zastępców i 40-osobowa rada - w sum 04.03.06, 17:59 Prezes, trzech zastępców i 40-osobowa rada - w sumie około stu osób będzie liczył Narodowy Instytut Wychowania. :O jak dla mnie to nie 100 osob, ale 44 (notabene ładna liczba...) chyba ze wyborcza "zaokraglila" te liczbe do stu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cy24 Kolejne posadki dla swoich wiernych, biernych 04.03.06, 19:12 Co za głupota ! Te pieniądze rozdajcie do szkół na zajęcia pozalekcyjne. Będą szkoły pracowały dłużej, to i młodzież będzie miała zajęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
wilmor1 [...] 04.03.06, 19:43 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gogol66 Re: nicram112..gogol66.to kretyn.. szkoda słów... 04.03.06, 21:56 nicram112..gogol66.to kretyn.. szkoda słów... nie zaznałeś w dzieciństwie miłości to dlatego teraz wszystko cię złości Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Re: NIW: lekarstwo na kryzys wychowawczy za 11 ml 04.03.06, 21:02 Znów kilkuset spryciaży robiących świetne miny i zgarniających forsę za nic nie robienie. Panie prezydencie co pan na to ? Panie Premierze co Pan na to ? A podobno ma być świetnie. Tak będzie ale nie za Waszych kadencji ! Odpowiedz Link Zgłoś
gogol66 Re: NIW: lekarstwo na "łże elitę" 04.03.06, 21:53 no to ja się was łgarze pytam: dlaczego mnie wycina "łże elita" Odpowiedz Link Zgłoś
baikadent Re: NIW: lekarstwo na "łże elitę" 04.03.06, 22:00 Bo brzmisz wypisz wymaluj jak "Trybuna Ludu" tudzież "Słowo Ludu" 20 lat temu. Ta sama nowo(staro)mowa. Szkoła nie poszła w las... Odpowiedz Link Zgłoś
gogol66 [...] 04.03.06, 22:21 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1000 Re: NIW: lekarstwo na kryzys wychowawczy za 11 ml 04.03.06, 22:24 Qrczę, ja mam spojrzenie na to z punktu widzenia rodzica małych dzieci. I jak tylko widzę informacje o jedynie słusznym wychowaniu-mam jedna mysl: a wara paranoikom od wychowywania moich dzieci! Od tego jestem ja i ich tata.W szkole maja sie uczyć. i wszystko na ten temat! Nie zamierzałam posyłac dzieci do prywatnych szkół-uważam to za lekka przesadę, ale jeśli te komunistyczne pomysły wejdą w zycie tak zrobie, mając nadzieje na uchronienie ich przed indoktrynacją. Fajnie jest sobie tak pogadać o tym pomyśle, ale jak to moze dotyczyć własnych dzieci to ciarki przechodzą. Chociaż za komuny tez nas indoktrynowali, efekt był odwrotny do zamierzonego... Odpowiedz Link Zgłoś
b.6.1966 Re: Najbardziej podoba mi sie, ze pierwszy 05.03.06, 00:45 oceni to Episkopat!! Ale JAJA!!jareczek powinien zapoznac kobiete, moze internetowo, moze naturalnie, bo kobieta jest przeciwwaga kryzysow!jarku----- ODWAGI!! Odpowiedz Link Zgłoś
gogol66 [...] 05.03.06, 09:10 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
majkas11 tak naprawdę dla państwa 11 mln to bardzo mało- 05.03.06, 06:49 i naprawdę niepotrzebnie dziennikarze krzyczą - no chyba że boją sie o siebie - bo maja sporo na sumieniu w tym co robią uczniowie, choćby poprzez nagonki na nauczycieli, propagandę siły fizycznej i sukcesu za wszelką cenę - wg. wielu gazet każdy młody ma być przebojowy, piękny i bogaty i za wszelką cenę robic tzw. karierę, a nauczyciele są niedouczeni, agresywni i winni temu że młodziez jest taka a nie inna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qavtan działać może każdy w tej sprawie 05.03.06, 08:07 czy potrzeba nowej instytucji? Chyba nie, konieczne jest jednak, by istniejące zaczęły spełniać swoją funkcję. Wiele już istniejących instytucji może zanąć się promocją lepszej jakości społeczeństwa, może trzeba tam tylko stworzyć nowe grupy, choć podejrzewam, że już są, ktore zajęły by się młodzieżą. bardzo dobry pomysł dopłaty do podręczników, do objadów (zachęcić młodych by chodzili do szkoły), więcej dla nauczycieli, mniejsze klasy. Wychowawca mający lepszy kontakt od najwczesniejszych lat z młodymi ludzmi, może ich poznać, to on jest w pewnym wieku najwyższym autorytetem. Odpowiedz Link Zgłoś
dobekmg Re: NIW: lekarstwo na kryzys wychowawczy za 11 ml 05.03.06, 20:47 To jak to jest do jasnej cholery. Jest rozdzial Kosciola od Panstwa czy nie? Po co Episkopat ma opiniowac projekt Ustawy. Jesli bedzie opiniowal to znaczy nie ma rozdzialu. A co z niewierzacymi? Druga kategoria czlowiecza? Gdzies to chyba juz slyszalem, albo sie jeszcze łudzę. Dochedze do wniosku, ze przez caly czas obrazane sa moje uczucia niereligijne. Czy moge ten fakt tez zglosic do prokuratora jako przestepstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
minipolak Re: NIW 05.03.06, 23:07 Niezle synekury przygotowuje wladza dla kilkudziesieciu osob. Jak oni beda rozliczani, czym bedzie mierzona ich efektywnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
agatheo Re: NIW: lekarstwo na kryzys wychowawczy za 11 ml 06.03.06, 00:10 prezes, trzech zastępców i 40 osobowa rada- Narodowy Instytut Wychowania w duchu niePrawości i szemranej Sprawiedliwości... traf chciał, że na myśl o poniedziałku nie chciało mi się spać i obejrzałam "Linię specjalną", niechcący byłam niemym świadkiem rozmowy Pana o zdumiewająco bezczelnym uśmiechu, prawnika z wykształcenia, przewodniczącego PiS'u (...) Przemysława Gosiewskiego i PO-wca senatora Stefana Niesiołowskiego prof. entomologii ... całość dyskusji trudno inaczej skomentować niż żenada, takie tam propagandowe teksty dla niedokońca wykształconych czy zorientowanych w temacie, okazuje się jednak, że Pan Przemysław prawo studiował chyba równie hucznie jak coponiektórzy znani mi prawnicy, bo Pan Przemysław, poniekąd zaciekły wróg komunizmów... będzie wprowadzał w naszym ukochanym kraju udoskonalanie wolności, czy też WOLNOŚĆ UDOSKONALONĄ...m.in. poprzez Instytuty, w tym Instytut Wychowania będzie sobie z kolegami dla dobra powszechnego kontrolował przekaz w mediach, czyli dbał o to, żeby "niczym złym i obelżywym" narodowych zmysłów nie zbrukano... dziwi mnie troszkę, że wszyscy słuchamy tych przerażających bredni i nikt w niego czymś zdechłym, czy śmierdzącym nie rzuci, może jest tak dlatego, że ciągle nam się zdaje, że to nas właściwie nie dotyczy... ale jak agresywna nie jestem, tak w tym przypadku APELUJĘ!!! zanim machnę pomidorem, niech KTOŚ ICH ZAMKNIE przed tym, jak dążą wymienić adwokatów i sędziów, bo jest realne zagrożenie, że się zmobilizują i nam tu te wszystkie bzdury ZREALIZUJĄ... ja od jutra ćwiczę rzucanie...zanim mi się po uszach za poczucie wolności porządnie dostanie!!!!! P.S gdyby nie to, że niedoszly prezydent Senior Giertych też jest specem od drzew, pokusiłabym się o wykazanie wyższości studiów przyrodniczych nad prawniczymi, być może wyjątek potwierdza regułę, chociaż tak na prawdę tu chyba jednak chodzi tylko i wyłącznie o instynkt pędu do koryta... pewnie dlatego Samoobrona taka opalona i zadowolona... Odpowiedz Link Zgłoś
ti_grin Re: NIW: lekarstwo na kryzys wychowawczy za 11 ml 06.03.06, 00:37 zbudują,utworzą,rozliczą, napiszą program.Bo tacy głupi są po studiach i specjalizacjach, dyplomowaniach nauczyciele,że trzeba im karteczki pisać jak mają z uczniami pracować. A to ,że młodociani przestępcy po dwa lata czekają na miejsce w poprawczaku demoralizując w tym czasie inne dzieciaki? kogo to obchodzi? Urząd ich patriotycznie wychowa tonami zadrukowanych papierów programami, sprawozdaniami, zabierając czas nauczycielom. Kiedyś pod zaborami nie było urzędów, a NARÓD był bardzo patriotyczny.Działały chóry, towarzystwa sportowe, teatry amatorskie,kółka haciarskie itd. Z tych doświadczeń trzeba skorzystać. Zapełnić młodzieży czas po lekcjach obowiązkowymi dodatkowymi zajęciami, dofinansować je.Efekty będą. Odpowiedz Link Zgłoś