Dodaj do ulubionych

Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali prawo

16.03.06, 06:26
"Zaskakująca jest w tej sprawie opinia Roberta Wąchały, dyrektora z Komisji
Papierów Wartościowych i Giełd. Powiedział "Rz", że nie ma podstaw prawnych,
by UniCredit mógł wpływać w ten sposób na działania funduszy inwestycyjnych
Pioneera. Analitycy giełdowi są innego zdania."

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060316/kraj/kraj_a_11.html

Swoją drogą odważny człowiek ten Pan Wąchała
Obserwuj wątek
    • ksiundz Ps. Rzepa się smuci że Pan Profumo jest zasmucony 16.03.06, 06:41
      i oczekuje odsieczy dla Pana Profumo z Brukseli - mój ulubiony dziennik
      hmmm :)))))
      • frau_blada Re: Ps. Rzepa się smuci że Pan Profumo jest zasmu 16.03.06, 11:47
        Powinni mu przyjsc z odsiecza wczoraj.
        Sam Profumo byl na Komisji.
        Nie sciskal sie z Zyta. :)
        Cikeawa jestem z kim spedzil wieczor i zjadl kolacje...
        • karlin Smutni wszystkich krajów, łączcie się 16.03.06, 11:50
          Była kiedyś taka słynna "Afera Profumo".

Czyżbyśmy zbliżali się do powtórki z historii?
    • ksiundz Ale... Rzepa odzyska wiarygodność, bo idą zmiany - 16.03.06, 06:59
      Grzegorz Gauden nie będzie już naczelnym "Rzeczpospolitej". Jego następcą
      zostanie zapewne Paweł Lisicki, który odszedł z redakcji w proteście przeciw
      zwolnieniu Bronisława Wildsteina
    • oleg3 A gdzie wyczytałeś 16.03.06, 07:07
      że Włosi złamali prawo? Jesteś ekspertem ABW czy doradcą premiera?

Wstyd mi, że zatrudniany przez mnie na stanowisku premiera obywatel
      Marcinkiewicz Kazimierz jest giełdowym analfabetą, a szmal wyrzucany na
      doradców premiera można skierować na dożywianie dzieci w szkole.
      • ksiundz Pan Wąchała jest eskpertem - nieprawdaż ? :))) 16.03.06, 07:09

• oleg3 Re: Pan Wąchała jest eskpertem - nieprawdaż ? :)) 16.03.06, 07:14
          A Pan Wąchała powiedział, że Włosi złamali prawo?
          • mako75 Re: Pan Wąchała jest eskpertem - nieprawdaż ? :)) 16.03.06, 07:16
            oleg3 napisał:

> A Pan Wąchała powiedział, że Włosi złamali prawo?
            >
            Widocznie jest to prawda objawiona, a reszta analityków się myli..
            • ksiundz Jest różnica między analitykiem a urzędnikiem :))) 16.03.06, 07:17

• mako75 Ten jest ekspertem, urzędnikiem czy z układu?? 16.03.06, 07:21
                Profesor Jan Winiecki uważa, że polecenie UniCredito, by fundusz inwestycyjny banku Pekao SA nie inwestował w akcje BPH, to zupełnie normalna procedura.

Jak zaznaczył wykładowca na Uniwersytecie Europejskim we Frankfurcie to oczywiste, że firma nie inwestuje we własne fundusze, ponieważ stwarzałaby określone preferencje. "Byłaby wtedy małowiarygodna" - dodał.

• ksiundz Wszystko ok o ile ma się podstawę prawną do podejm 16.03.06, 07:23
                  owanych działań :)
          • ksiundz Powiedział że nie ma podstaw prawnych - kieszonkow 16.03.06, 07:16
            iec też nie ma podstaw prawnych dla swojej działalności, wiem że szkoda ale to
            fakt :))
            • oleg3 Przykre to, że dyskusje ze zwolennikami PiS 16.03.06, 07:50
              trzeba zaczynać od wykładu z elementów prawa i ekonomii.

To organy państwa działają na podstawie prawa, obywatele zaś w ramach prawa.
              Nie potrzebuję podstaw prawnych by wpływać na decyzję zony w sprawie: jaka zupa
              na obiad. Prawo zostanie przez mnie złamane, jak przyłożę żonie by ugotowała
              moją ulubiona zupę pomidorową.

• ksiundz Dziwne, że BPH nie znał tego wykładu i nakazu nie 16.03.06, 08:08
                wykonał - tam sami PiSowcy są chyba zatrunieni :)))
                • mako75 Re: Dziwne, że BPH nie znał tego wykładu i nakazu 16.03.06, 08:14
                  No dziwne..ale co z tego wynika???

------------
                  Jestem lumpenliberałem,
                  To zawsze lepiej niż byc pisuarem. :))))
                  • zwykly2 Re: Moim zdaniem dowodzi to że działanie 16.03.06, 08:24
                    w tej mierze PKO SA było nie korzystne i nie miała racji pani HGW twierdząc,
                    że jest to działanie normalne.

mako75 napisał:

> No dziwne..ale co z tego wynika???
                    • mako75 Re: Moim zdaniem dowodzi to że działanie 16.03.06, 08:28
                      zwykly2 napisał:

> w tej mierze PKO SA było nie korzystne i nie miała racji pani HGW twierdząc,
                      > że jest to działanie normalne.
                      >
                      1) nie PKO SA a PEKAO SA
                      2) może to równie dobrze dowodzić, że działanie pekao było korzystne i świadczące o dbałość w przejrzystości inwestowania. natomiast działanie banku BPH moze być złamaniem prawa.
                      3) miała racja Pani HGW jak i duża część analityków rynku.
                      ------------
                      Jestem lumpenliberałem,
                      To zawsze lepiej niż byc pisuarem. :))))
                      • zwykly2 Re: Moim zdaniem dowodzi to że działanie 16.03.06, 08:55
                        To dlaczego Balcerowicz nie interweniuje? Czy dlatego że BPH tylko mógł złamać
                        prawo? Przecież podkreślał że broni prawa? Coś chyba robi wybiórczo?
                        • mako75 Re: Moim zdaniem dowodzi to że działanie 16.03.06, 09:14
                          zwykly2 napisał:

> To dlaczego Balcerowicz nie interweniuje? Czy dlatego że BPH tylko mógł złamać
                          > prawo? Przecież podkreślał że broni prawa? Coś chyba robi wybiórczo?

Hm... albo sie myle, ale sprawą zajmuje Komisja Papierów Wartościowych i Giełd.
                • oleg3 Re: Dziwne, że BPH nie znał tego wykładu i nakazu 16.03.06, 08:25
                  Żona też ugotowała rosół. Kto z nas złamał prawo?
                  • karlin Oleś, wyłożę ci, jak ty temu rosołowi 16.03.06, 09:39
                    Zarządałeś w banku od swojego podwładnego nie swoich pieniędzy, pracownik banku
                    ci odmówił, twierdzisz, że nie złamałeś prawa?

Miałem rację twierdząc, że tacy jak ty będą do końca uważali, iż fakty się nie
                    liczą.
                    • oleg3 Karlin 16.03.06, 09:55
                      Tobie potrzebne są jeszcze wykłady z podstaw logiki.

Organ państwowy łamie prawo działając bez podstawy prawnej. Brak podstawy
                      prawnej jest wystarczającą przesłaną bezprawności działania organu.
                      Przesłanka bezprawności działania obywatela jest złamanie normy prawnej. Sam
                      brak podstawy prawnej nie ma znaczenia w ocenie legalnosci działania obywatela.
                      Co nie jest zabronione jest dozwolone /dla obywatela/. Co nie jest dozwolone
                      jest zabronione /dla organu państwa/.

Inaczej: zdanie "brak podstaw prawnych działania Unicredito" to po prostu
                      bełkot. A wniosek z tej przesłanki: "Unicredito złamało prawo" jest logicznie
                      błędny.
                      • karlin Oleś, nie wykładaj się tak tragicznie:) 16.03.06, 10:01
                        Unicredito naruszył prawa - funduszy inwestycyjnych do pozbawionej wszelkich
                        nacisków działalności w interesie wszystkich klientów oraz tych klientów,
                        mających prawo oczekiwać, że decyzje inwestycyjne w odniesieniu do ich pieniędzy
                        fundusz będzie podejmował w oparciu o informacje rynkowe, a nie dyspozycje
                        swoich właścicieli.

Fanatyczna wiara w Jego Emitencję nie wpływa dodatnio na jego wyznawców.
                        • oleg3 Re: Oleś, nie wykładaj się tak tragicznie:) 16.03.06, 10:08
                          Moja żelazna logika zwyciężyła.
                          Próbujesz rekonstruować normę prawna, którą naruszło Unicredito.

Następny kurs logiki otrzymasz po promocyjnej cenie.
                          • karlin Jeśli tylko w lichej kazuistyce widzisz ratunek... 16.03.06, 10:45
                            Jak widać od obrony Balcerowicza do obrony naruszających prawo jest tak blisko,
                            że nie widać dystansu...

:)

Mnie interesuje tylko to, że Unicredito złamało prawo.

I czy za to odpowie.

Bo do tej pory takie i inne, dużo groźniejsze przekręty można było robić w
                            Polsce na rynku kapitałowym bezkarnie.

• oleg3 Re: Jeśli tylko w lichej kazuistyce widzisz ratun 16.03.06, 10:57
                              > Mnie interesuje tylko to, że Unicredito złamało prawo.

O ile wiem kompetentny organ państwowy od miesiąca bada tę sprawę.
                              Co do tego ma Balcerowicz?
                              • karlin Re: Jeśli tylko w lichej kazuistyce widzisz ratun 16.03.06, 10:58
                                Na czym polega rola nadzoru bankowego?
                                • oleg3 Re: Jeśli tylko w lichej kazuistyce widzisz ratun 16.03.06, 10:59
                                  To jest, zdaje mi się, sprawa giełdowa. Giełdami zajmuje się KPWiG.
                                  • karlin Re: Jeśli tylko w lichej kazuistyce widzisz ratun 16.03.06, 11:08
                                    Ustawa o NBP Art. 25 Ust. 2
                                    • oleg3 Re: Jeśli tylko w lichej kazuistyce widzisz ratun 16.03.06, 11:18
                                      Żartujesz karlin.

Gdzie tam jest napisane, że NBP zajmuje się przekrętami giełowymi.

Jest tylko nadzór nad przestrzeganiem przez banki ustaw, norm finansowych.
                                      Gdyby kontrola NBP wykryła prawdopodobieństwo przekrętu giełdowego to i tak
                                      jego rola ograniczy się do przekazania sprawy KPWiG i prokuraturze.
                                      • karlin A ty dalej rżniesz głupa wykładajcego kafelki? 16.03.06, 11:22
                                        "2) nadzorowanie banków w zakresie przestrzegania ustaw, statutu i innych
                                        przepisów prawa oraz obowiązujących je norm finansowych;"
                                        -------------------------------------------------------

To jest zacytowany przeze mnie ustęp. Rozumiesz, co tam jest napisane?

• oleg3 Re: A ty dalej rżniesz głupa wykładajcego kafelki 16.03.06, 11:32
                                          karlin napisał:

> "2) nadzorowanie banków w zakresie przestrzegania ustaw, statutu i innych
                                          > przepisów prawa oraz obowiązujących je norm finansowych;"
                                          > -------------------------------------------------------
                                          >
                                          > To jest zacytowany przeze mnie ustęp. Rozumiesz, co tam jest napisane?

Rozumiem. Jest napisane, że KNB jest Trybunałem Specjalnym i może
                                          znacjonalizować PEKAO SA i BPH. Może też przeprowadzić postępowanie i wydać
                                          wyrok w sprawie podejrzenia o nieprawidłowosci giełdowe. Może, tylko
                                          Balcerowicz zdradził Polskę.
                                          • karlin Re: A ty dalej rżniesz głupa wykładajcego kafelki 16.03.06, 11:35
                                            Pisze, że KNB ma obowiązek nadzorować przestrzeganie przez banki "innych
                                            przepisów prawa". Bez specyfikacji oznacza to - prawa w każdym jego aspekcie.

A teraz idź się wyspać.

I nie zapomnij zrobić wykładu z logiki swojemu kanarkowi:)
                                            • oleg3 Re: A ty dalej rżniesz głupa wykładajcego kafelki 16.03.06, 11:38
                                              karlin napisał:

> Pisze, że KNB ma obowiązek nadzorować przestrzeganie przez banki "innych
                                              > przepisów prawa". Bez specyfikacji oznacza to - prawa w każdym jego aspekcie.

Jak zrozumiesz róznicę pomiedzy "nadzorować" a "wyrokować" to dostaniesz
                                              promocję do następnej klasy.
                                              • karlin Re: A ty dalej rżniesz głupa wykładajcego kafelki 16.03.06, 11:40
                                                Jak zrozumiesz różnicę między nadzorować a ignorować, kupię ci torebkę karmy dla
                                                kanarka.
                                                • oleg3 Nawet 16.03.06, 12:05
                                                  mój kanarek widzi róznicę pomiędzy ignorowaniem a ignorancją.
                                                  • zwykly2 Re:Tedy oleg Twój kanarek jest mądrzejszy, 16.03.06, 12:14
                                                    bo Ty tylko ingorujesz fakty a jesteś ignorantem.

P.S. Jestem tylko zykłym2 klientem banku.
                                                  • oleg3 Re:Tedy oleg Twój kanarek jest mądrzejszy, 16.03.06, 12:19
                                                    Wchodzisz w kompetencje mistrza riposty karlina. Oberwiesz po łapach.
                            • oleg3 Re: Jeśli tylko w lichej kazuistyce widzisz ratun 16.03.06, 10:57

• zwykly2 Re: A dlaczego Bank Handlowy nie wykonał 16.03.06, 07:43
      polecenia i inwestował, jak to mówi HGW krzyżowo? To on postąpił źle?
      • ayran Re: A dlaczego Bank Handlowy nie wykonał 16.03.06, 09:19
        zwykly2 napisał:

> polecenia i inwestował, jak to mówi HGW krzyżowo? To on postąpił źle?

O - to i Bank Handlowy w to zamieszany jest?
        • mako75 Re: A dlaczego Bank Handlowy nie wykonał 16.03.06, 09:27
          ayran napisał:

> zwykly2 napisał:
          >
          > > polecenia i inwestował, jak to mówi HGW krzyżowo? To on postąpił źle?
          >
          > O - to i Bank Handlowy w to zamieszany jest?

Bo to jest część szerszego układu :D
    • sam_sob Re: Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali pr 16.03.06, 08:17
      "- Tego, co dzieje się teraz w Polsce, nie było nigdzie w cywilizowanym
      świecie - przekonywał Balcerowicz".

Jest tego powód, Polska nie jest jeszcze cywilizowanym krajem.

"Zwrócił uwagę, że krytyczne reakcje zagranicy na zamieszanie wokół NBP są
      efektem tego, że "nie da się niczego ukryć, co się dzieje w Polsce".

Szkoda, że nie podjął żadnych starań by wyjaśnić tego, kto o takie reakcje
      prosił?
      • x2468 Re: Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali pr 16.03.06, 09:29
        Podjal.Tylko ze w odroznieniu od pisuarowo lepperowych krzykaczy,Balcerowicz
        wykonuje swoja w poszanowaniu prawa i ciszy.
        Skandalem jest ingiwilacja bankow przez ABW.To skandakl na miare swiatowa.Taki
        standard polsko-bialoruski.Za to bedzie nalezalo slono zaplacic.
    • jakeww Re: Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali pr 16.03.06, 09:08
      ostatni w mediach mamy podejście typu: nieważne prawo, ważne who is who

jak np. wybucha sprawa Balcerowicz-Min.Fin. to się nie analizuje prawa tylko
      wychwala Balcerowicza
      • x2468 Re: Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali pr 16.03.06, 10:11
        Analizuje sie.Nie na trybunie czy ambonie lecz w np Komisji Papierow
        Wartosciowych.Dlatego ze wasze glupawe krzyki odstraszaja od Polski
        inwestorow.Jeli duza firma ma wybor pomiedzy Polska a np Czechami i nie moze sie
        zdecydowac,to teraz zdecyduje.Czechy.Nie bedzie tam ingiwilowana,bedzie miala
        spokuj i cisze. Nikt nie powie ze sa przestepcami.
        • ab554 Re: Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali pr 16.03.06, 10:18
          Nikt nie powie , ze sa przestepcami , jesli beda szanowali prawo.
        • jakeww Re: Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali pr 16.03.06, 10:19
          hm, głupawe krzyki (kolejki pod bankami) wznoszą w Polsce też twoi pupile
          zamiast się zająć analiza prawną zagadnienia
          • x2468 Re: Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali pr 16.03.06, 10:32
            Gdzie podejmujecie analize prawna? Na trybunie sejmowej? W Rydzykowni?Wzorem
            PZPR na masowkach partyjnych?
            • jakeww Re: Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali pr 16.03.06, 10:46
              nie drzyj sie
              analizuj
    • ppppp7 Re: Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali pr 16.03.06, 12:04
      W artykule Rzepy jest jeszcze jeden ciekawy (wstrząsający) kawałek:

"Danuta Wawrzynkiewicz, która w KNB reprezentuje prezydenta RP, wspierała
      wniosek prokuratury:- To są dwie torby pełne dokumentów. Zgoda komisji na taki
      wniosek daje Sejmowi czas na zmianę prawa, by do KNB można było dokooptować
      nowych członków-przeciwników połączenia BPH i Pekao SA."

• x2468 Re: Rzepa boleśnie zaskoczona - Włosi złamali pr 16.03.06, 12:06
        Przeciwnikow czegos co juz zostalo dokonane.Czyli jeszcze jedna sciema dla
        ciemnego ludu.
    • jola_iza Re:prosze ksiundza 16.03.06, 12:27
      zawsze miałam ksiundza za inteligentnego przeciwnika:)Skoro jeden ma inne
      zdanie niż cała reszta to; to jest zaskakujące!.Czy to oznacza ,iż ten jeden ma
      rację?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka