Dodaj do ulubionych

ANTYSEMITYZM

31.01.03, 14:32
Dokumenty Soboru Watykanskiego II:

"Antysemityzm jest zdradą chrześcijańskiej wiary, klęską chrześcijańskiej
nadziei i śmiercią chrześcijańskiej miłości. Jest grzechem śmiertelnym. Jest
udzerzeniem w Jezusa-Żyda, Syna Bożego, Zbawiciela ludzkości. Jego Meka stała
się Męką Jego narodu, a Męka Jego narodu jest Jego Męką.

Kościół, który potępia wszelkie prześladowania, przeciw jakimkolwiek ludziom
zwrócone,
pomnąc na wspólne z Żydami dziedzictwo, opłakuje - nie z pobudek
politycznych, ale pod wpływem religijnej miłości ewangelicznej - akty
nienawiści, prześladowania, przejawy antysemityzmu, które kiedykolwiek i
przez kogokolwiek kierowane były przeciw Żydom. (...)
Kościół odrzuca jako obcą duchowi Chrystusowemu wszelką dyskryminację czy
prześladowanie stosowane ze względu na rasę czy kolor skóry, na pochodzenie
społeczne czy religijne"

Obserwuj wątek
    • Gość: Oszołom z RM Re: ANTYSEMITYZM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 14:39
      Bardzo ładnie powiedz tylko skąs wzięłaś ten tekst z jakiej strony
      internetowej...gdzie mogę znaleść teksty soborowe w internecie...z
      postanowieniami soboru miałem okazję sie zapoznać nie rz i nie dwa ale jeszcze
      nie mnatrafiłem na opracowania o ostatnim soborze w internecie
      • ola_wawa Re: ANTYSEMITYZM 31.01.03, 15:42
        Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a):

> Bardzo ładnie powiedz tylko skąs wzięłaś ten tekst z jakiej strony
        > internetowej...gdzie mogę znaleść teksty soborowe w internecie...z
        > postanowieniami soboru miałem okazję sie zapoznać nie rz i nie dwa ale
        jeszcze
        > nie mnatrafiłem na opracowania o ostatnim soborze w internecie

Tekst ten nie jest opracowaniem, lecz FRAGMENTEM dokumetu Soboru Watykanskiego
        II. Dziwne, ze nie znasz stanowiska KK wobec antysemityzmu ustalonym na II
        Soborze Watykanskim..

Dokumenty te znajdziesz na stronach: www.apologetyka.katolik.pl ,
        www.opoka.org.pl

• pollak Re: ANTYSEMITYZM 31.01.03, 16:35
          ola_wawa napisała:

> Dokumenty te znajdziesz na stronach: www.apologetyka.katolik.pl ,
          > www.opoka.org.pl

Zamiast powyższych polecam raczej:

www.piusx.org.pl/

Ciekawsze teksty.
        • Gość: Oszołom @ z RM Re: ANTYSEMITYZM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 22:37
          Znać znam ale nie wiedziałem że jest to w necie..teraz już wiem i bardzo ci za
          tę informavję dziękuję
      • Gość: eres Re: ANTYSEMITYZM IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 00:40
        Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a):

> Bardzo ładnie powiedz tylko skąs wzięłaś ten tekst z jakiej strony
        > internetowej...gdzie mogę znaleść teksty soborowe w internecie...z
        > postanowieniami soboru miałem okazję sie zapoznać nie rz i nie dwa ale
        jeszcze
        > nie mnatrafiłem na opracowania o ostatnim soborze w internecie

Twoje bezradne zdziwienie, że nie znasz tak ważnego dokumentu Kościoła, jakim
        jest DEKLARACJA O STOSUNKU KOŚCIOŁA DO RELGII NIECHRZEŚCIJAŃSKICH,
        czyli „Nostra Aetate” (z dn. 28. Października 1965 r.) wpędziło mnie,
        Oszołomie, w głębokie zdziwienie. Treść tego dokumentu powinieneś znać niemal
        na pamięć.
        Jakby potwierdza to moje podejrzenie, że bardziej interesują Cię sprawy
        skierowane raczej w stronę rozbicia jedności Kościoła, niż instytucja Kościoła.
        Tobie, w związku z wieloma Twoimi antysemickimi postami dedykuję jeszcze jeden
        ważny cytat z dokumentów „Nostra Aetate” z apelem, abyś go sobie dobrze i
        trwale przyswoił: „Jest rzeczą pilną, by chrześcijanie przestali wyobrażać
        sobie Żydów według schematów nacechowanych panującą przez wieki agresywnością;
        raz na zawsze wyeliminujmy i odważnie zwalczajmy w każdych okolicznościach
        niegodne człowieka, a tym samym chrześcijanina, karykaturalne przedstawienia,
        np. z nutą pogardy lub odrazy określające Żyda >>jako lichwiarza, człowieka o
        wybujałych ambicjach lub spiskowca<<”.

• iznota33 Re: ANTYSEMITYZM 31.01.03, 16:00
      szkoda,że tak niewielu księży w Polsce potrafi czytać - no,chyba,że chodzi o ND.
      • Gość: Ania Re: Antypolonizm IP: *.upc.chello.be 31.01.03, 23:31
        No to ja prosze zeby mi ktos podal link do strony gdzie jakis rabin potepia
        antypolonizm.Z gory dziekuje.
        • Gość: Panna Zuzanna HHR Re: Antypolonizm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.03, 23:48
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> No to ja prosze zeby mi ktos podal link do strony gdzie jakis rabin potepia
          > antypolonizm.Z gory dziekuje.

oto adres o który prosisz Aniu
          www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/
          - Moja sympatia Oszołom mówił o tobie że jesteś jedną z niewielu osób na tym
          forum które nie zieją jadem nienawisci mimo że nie podzielasz jego poglądów
          • Gość: eres Re: Antypolonizm IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 00:44
            Gość portalu: Panna Zuzanna HHR napisał(a):

> oto adres o który prosisz Aniu
            > <a
            href="http://www.iyp.org/polish/history/antypolonizmy/"target="_blank">www.i
            > yp.org/polish/history/antypolonizmy/</a>
            > - Moja sympatia Oszołom mówił o tobie że jesteś jedną z niewielu osób na tym
            > forum które nie zieją jadem nienawisci mimo że nie podzielasz jego poglądów

Zapewne znasz i inne adresy czy witryny, ale mimo to Cię wesprę następującą
            informacją:
            Znanym przyjacielem Polski i Polaków jest rabin amerykański dr Byron L. Sherwin
            (jego dziadkowie wywodzili się z Polsk). Trudno go cytować, bo należałoby
            przytoczyć szereg cytatów z jego książki „Duchowe dziedzictwo Żydów polskich”.
            Książka została przełożona, opracowana i opatrzona przedmową przez księdza
            Waldemara Chrostowskiego (i ze słowem wstępnym arcybiskupa Henryka Józefa
            Muszyńskiego) i wydana w r. 1995 w Polsce. Rabin Sherwin znany jest także z
            głębokiego zaangażowania w sprawę dialogu z Kościołem katolickim.
            Pozdrawiam

• Gość: eres Re: ANTYSEMITYZM IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 02.02.03, 00:38
      ola_wawa napisała:

> Dokumenty Soboru Watykanskiego II:
      >
      > "Antysemityzm jest zdradą chrześcijańskiej wiary, klęską chrześcijańskiej
      > nadziei i śmiercią chrześcijańskiej miłości. Jest grzechem śmiertelnym. Jest
      > udzerzeniem w Jezusa-Żyda, Syna Bożego, Zbawiciela ludzkości. Jego Meka stała
      > się Męką Jego narodu, a Męka Jego narodu jest Jego Męką.
      >
      >
      > Kościół, który potępia wszelkie prześladowania, przeciw jakimkolwiek ludziom
      > zwrócone,
      > pomnąc na wspólne z Żydami dziedzictwo, opłakuje - nie z pobudek
      > politycznych, ale pod wpływem religijnej miłości ewangelicznej - akty
      > nienawiści, prześladowania, przejawy antysemityzmu, które kiedykolwiek i
      > przez kogokolwiek kierowane były przeciw Żydom. (...)
      > Kościół odrzuca jako obcą duchowi Chrystusowemu wszelką dyskryminację czy
      > prześladowanie stosowane ze względu na rasę czy kolor skóry, na pochodzenie
      > społeczne czy religijne"

Tekst drugiego akapitu postu Oli Wawy jest cytatem z cennej DEKLARACJI O
      STOSUNKU KOŚCIOŁA DO RELGII NIECHRZEŚCIJAŃSKICH, czyli „Nostra Aetate” Papieża
      Pawła VI (z dn. 28. Października 1965 r.).
      Warto dodać jeszcze fragment >>Wskazówek i sugestii w sprawie wprowadzenia w
      życie deklaracji soborowej „Nostra Aetate” nr 4<< (Komisji do Spraw Stosunków
      Religijnych z Judaizmem): „Odsyłając do tego dokumentu, przypomnijmy krótko w
      tym miejscu, że więzy duchowe i historyczne odniesienia, które łączą z
      judaizmem, każą potępić, jako przeciwne samemu duchowi chrześcijaństwa,
      antysemityzm i dyskryminację w jakiejkolwiek formie: sama zresztą godność osoby
      ludzkiej wystarczy, by je potępić.”

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka