Dodaj do ulubionych

Zła wiadomość dla Donka

30.08.06, 23:35
Oddala się szansa, że przepowiednia o benzynie po 6 zł ziści się przed
wyborami samorządowymi. Na odcinku paliw płynnych jest coraz gorzej (dla Donka
i innych życzliwych wróżek):

"Polska Izba Paliw Płynnych szacuje, że litr benzyny powinien na jesieni
kosztować nie więcej niż 4 złote. Obecnie cena sięga 4,50 zł, jednak na
światowych rynkach ropa naftowa systematycznie tanieje."

Może przynajmniej dolar skoczy.
Obserwuj wątek
    • elfhelm Re: Zła wiadomość dla Donka 30.08.06, 23:37
      > Może przynajmniej dolar skoczy.

ja tam bym się nie zmartwił :)
    • gat45 Re: Zła wiadomość dla Donka 30.08.06, 23:38
      Od pewnego czasu mam ochote zadac to pytanie, alem sie nie osmielila dotychczas

A dzis zmeczona jestem po dlugiej drodze, wiec mi latwiej

Czy mowienie zdrobniale "Donek" to sympatia ze strony osob piszacych na tym
      forum ? Czy tez nie daj Boze cos w rodzaju poblazliwej pogardy ? Pisze "nie daj
      Boze" bo to by bylo nieladnie

A na odzpowiedz czekam bez zbytniej nadziei

• kataryna.kataryna Re: Zła wiadomość dla Donka 30.08.06, 23:41
        gat45 napisała:

> Czy mowienie zdrobniale "Donek" to sympatia ze strony osob piszacych na tym
        > forum ? Czy tez nie daj Boze cos w rodzaju poblazliwej pogardy ?

O Macierewiczu Antek, o Kaczyńskim Jarek, o Wałęsie Lechu, o Michniku Adaś więc
        dlaczego o Tusku nie można Donek? Nie rozumiem pytania?
        • gat45 Re: Zła wiadomość dla Donka 30.08.06, 23:46
          kataryna.kataryna napisała:

> gat45 napisała:
          >
          > > Czy mowienie zdrobniale "Donek" to sympatia ze strony osob piszacych na t
          > ym
          > > forum ? Czy tez nie daj Boze cos w rodzaju poblazliwej pogardy ?
          >
          >
          >
          > O Macierewiczu Antek, o Kaczyńskim Jarek, o Wałęsie Lechu, o Michniku Adaś
          więc
          > dlaczego o Tusku nie można Donek? Nie rozumiem pytania?

Pytanie dalej wazne, w odniesieniu do tych wszystkich osob i jeszcze wielu
          innych. I rozumie Pani dokladnie, o co mi chodzi. Zdrobnienia - spieszczenia -
          maja to do siebie, ze wiele mowia w zaleznosci od kontekstu.

Wiec od ogolu przejdzmy do sczegolu : jaki odcien mialo zdrobnienie "Donek w
          tytule Pani watku ?
          • wartburg4 Re: Zła wiadomość dla Donka 30.08.06, 23:54

gat45 napisała:

> > Pytanie dalej wazne, w odniesieniu do tych wszystkich osob i jeszcze wielu
            > innych. I rozumie Pani dokladnie, o co mi chodzi. Zdrobnienia - spieszczenia -

> maja to do siebie, ze wiele mowia w zaleznosci od kontekstu.
            >
            > Wiec od ogolu przejdzmy do sczegolu : jaki odcien mialo zdrobnienie "Donek w
            > tytule Pani watku ?

Taki sam jak Żydek w odniesieniu do Żyda. Brzmi pieszczotliwie.

• gat45 Re: Zła wiadomość dla Donka 30.08.06, 23:56
              wartburg4 napisał:

>
              > gat45 napisała:
              >
              > > > Pytanie dalej wazne, w odniesieniu do tych wszystkich osob i jeszcz
              > e wielu
              > > innych. I rozumie Pani dokladnie, o co mi chodzi. Zdrobnienia - spieszcze
              > nia -
              >
              > > maja to do siebie, ze wiele mowia w zaleznosci od kontekstu.
              > >
              > > Wiec od ogolu przejdzmy do sczegolu : jaki odcien mialo zdrobnienie "Done
              > k w
              > > tytule Pani watku ?
              >
              > Taki sam jak Żydek w odniesieniu do Żyda. Brzmi pieszczotliwie.
              >

Bo i po co ten powrot do dyzurnego tematu ? Kiedy choc raz wychodzilo bez nacji
              obcnych nam etnicznie i wrogich ?
          • kataryna.kataryna Re: Zła wiadomość dla Donka 31.08.06, 00:04
            gat45 napisała:

> Wiec od ogolu przejdzmy do sczegolu : jaki odcien mialo zdrobnienie "Donek w
            > tytule Pani watku ?

Żaden a jak Pani chce koniecznie wiedzieć to proszę sobie dopowiedzieć bo zdaje
            się, że nie jestem potrzebna do budowania hipotez o tym co chciałam wyrazić.

Zdarza mi się zdrabniać imiona tych których lubię i tych których nie lubię i nie
            ma to żadnego podtekstu.
        • xtrin Re: Zła wiadomość dla Donka 30.08.06, 23:52
          > O Macierewiczu Antek, o Kaczyńskim Jarek, o Wałęsie Lechu,
          > o Michniku Adaś więc dlaczego o Tusku nie można Donek?

Osobiście nie przepadam za pisaniem o politykach po imieniu, w szczególności w
          formie zdrobniałej (lwykle sugeruje brak szacunku, czasmi wręcz pogardę).
          Wyjątkiem są Jarosław i Lech K. ze względów oczywistych.
          • gat45 Re: Zła wiadomość dla Donka 30.08.06, 23:54
            xtrin napisała:

> > O Macierewiczu Antek, o Kaczyńskim Jarek, o Wałęsie Lechu,
            > > o Michniku Adaś więc dlaczego o Tusku nie można Donek?
            >
            > Osobiście nie przepadam za pisaniem o politykach po imieniu, w szczególności w
            > formie zdrobniałej (lwykle sugeruje brak szacunku, czasmi wręcz pogardę).
            > Wyjątkiem są Jarosław i Lech K. ze względów oczywistych.

A ja jestem wrecz PRZECIW mowieniu o politykach po imieniu. Nawet Pani wyjatki
            traktuje wyjatkowo i pisze zwyke - do sprawdzenia - Kaczynski Jot i Kaczynski
            El.

Tym bardziej domagam sie od Pani podwojnej Kataryny sprecyzowania, czy jej
            zdrobnienie jest czule, czy wprost przeciwnie
            >
            • kataryna.kataryna Re: Zła wiadomość dla Donka 31.08.06, 00:05
              gat45 napisała:

> Tym bardziej domagam sie od Pani podwojnej Kataryny sprecyzowania, czy jej
              > zdrobnienie jest czule, czy wprost przeciwnie

Nie jest żadne. Ma Pani dziwne problemy.
              • gat45 Re: Zła wiadomość dla Donka 31.08.06, 00:07

> gat45 napisała:
                >
                >
                > > Tym bardziej domagam sie od Pani podwojnej Kataryny sprecyzowania, czy je
                > j
                > > zdrobnienie jest czule, czy wprost przeciwnie
                >
                >
                >
                > Nie jest żadne. Ma Pani dziwne problemy.

Juz mi to mowiono. Ja po prostu wciaz nie moge sie przyzwyczaic do obyczajow,
                na tym forum panujacych i czasami - niektorym, wybranym osobom - osmielam sie
                zadac pytania (prosze to odczytac jako komplement !)

To nie sa problemy, na szczescie, niech sie Pani o mnie zbytnio nie martwi. To
                po prostu usilowanie dostosowania sie do otoczenia.
                • kataryna.kataryna Re: Zła wiadomość dla Donka 31.08.06, 00:15
                  gat45 napisała:

> Juz mi to mowiono. Ja po prostu wciaz nie moge sie przyzwyczaic do obyczajow,
                  > na tym forum panujacych i czasami - niektorym, wybranym osobom - osmielam sie
                  > zadac pytania (prosze to odczytac jako komplement !)

W takim razie, jeśli to nie czepiactwo tylko ciekawość to jeszcze raz wyjaśnię.
                  W zdobnieniu Donek nie ma żadnego odcienia, jest takie samo jak Bronek (o
                  Wildsteinie) czy Antek (o Macierewiczu). Tak mówią na Tuska jego koledzy
                  politycy i tak od czasu do czasu piszę o nim ja. Bez żadnego podtekstu. Imię jak
                  imię, nigdy się nad nim nie zastanawiałam i traktuję je jak każde inne.

> To nie sa problemy, na szczescie, niech sie Pani o mnie zbytnio nie martwi. To
                  > po prostu usilowanie dostosowania sie do otoczenia.

Ale po co się dostosowywać? Jak Pani nie chce, nie ma konieczności. Mi się wiele
                  zwyczajów forumowych też nie podoba i wielu z nich nie przejmuję. I jakoś
                  funkcjonuję.
            • wartburg4 stygmatyzacja 31.08.06, 00:06
              Nie wydaje mi się, żeby mówienie o politykach po imieniu było samo w sobie
              problemem. Jest jednak różnica między Jarkiem, Leszkiem, Antkiem i Kazikiem a
              Donkiem.

Zdrobnienie od imienia tak nietypowego jak Donald brzmi dla polskiego ucha
              obco. Czuje się w nim niechęć, która jest szczególnie perfidna, bo oparta na
              dziwacznym zdrobnieniu. Podkreśla niechętny dystans do kogoś, kto ma na imię
              Donek. Stygmatyzuje go.
              • michal00 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:09
                Ale wydziwiasz. Gdyby "Donek" mial dowodzic niecheci, to by oznaczalo, ze 3/4
                dzialaczy PO zywi niechec do Tuska zwracajac sie do niego w ten sposob.
              • gat45 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:11
                wartburg4 napisał:

> Nie wydaje mi się, żeby mówienie o politykach po imieniu było samo w sobie
                > problemem. Jest jednak różnica między Jarkiem, Leszkiem, Antkiem i Kazikiem
                a
                > Donkiem.
                >
                > Zdrobnienie od imienia tak nietypowego jak Donald brzmi dla polskiego ucha
                > obco. Czuje się w nim niechęć, która jest szczególnie perfidna, bo oparta na
                > dziwacznym zdrobnieniu. Podkreśla niechętny dystans do kogoś, kto ma na
                imię
                > Donek. Stygmatyzuje go.

Ja tez tak to odczuwam, ale wolalam zapytac u zrodla. A zrodlo martwi sie o
                moje "dziwne problemy". Bardzo to uprzejme ze strony zrodla.

Antek - dla mnie brzmi nieco cwaniacko, troche z Powisla. Bo to i rzadkie dosc
                imie w dzisiejszych czasach. Jarek, Leszek, Jacek, Kazik - maja wymowe
                calkowicie objetna, moze oprocz lekkiej poufalosci. O Profesorze Bartoszewskim
                w koncu nikt nie powie "Wladek", prawda ?

Ciekawam, czy Katgaryna-kataryna piszac o nieboszczyku Reaganie
                powiedzialaby "Ronek"?
                • michal00 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:15
                  na reagana mowili ronnie, na clintona - bill, na kwacha - olek - niektorzy
                  politycy chca byc nazywani zdrobniale sadzac, ze to zmniejsza dystans do
                  wyborcow i ociepla ich wizerunek.
                  • gat45 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:18
                    michal00 napisał:

> na reagana mowili ronnie, na clintona - bill, na kwacha - olek - niektorzy
                    > politycy chca byc nazywani zdrobniale sadzac, ze to zmniejsza dystans do
                    > wyborcow i ociepla ich wizerunek.

No to dlaczego Pani K-K nie odpowiedziala mi szczerze i po prostu, ze chciala
                    ocieplic ? I zmniejszyc dystans ?
                    • michal00 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:22
                      No to dlaczego Pani K-K nie odpowiedziala mi szczerze i po prostu, ze chciala
                      > ocieplic ? I zmniejszyc dystans

Sadze, ze odpowiedziala szczerze - tj. zdrobnienie jest zdrobnieniem i
                      niekoniecznie wyraza stosunek emocjonalny osoby uzywajacej zdrobnienia w
                      stosunku do adresata, co nie stoi w sprzecznosci z tym co napisalem. Na Kwacha
                      mozna mowic "olek" bedac jego zwolennikiem, przeciwnikiem badz osoba obojetna -
                      podobnie jest z Tuskiem.
                    • kataryna.kataryna Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:23
                      gat45 napisała:

> No to dlaczego Pani K-K nie odpowiedziala mi szczerze i po prostu, ze chciala
                      > ocieplic ? I zmniejszyc dystans ?

Bo nie chciałam.
                  • wartburg4 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:26
                    michal00 napisał:

> na reagana mowili ronnie, na clintona - bill, na kwacha - olek - niektorzy
                    > politycy chca byc nazywani zdrobniale sadzac, ze to zmniejsza dystans do
                    > wyborcow i ociepla ich wizerunek.

Zdrobnienia, na które się powołujesz, są swojskie i przez to sympatyczne.
                    Donek nie. Niczego nie ociepla. Wręcz przeciwnie, budzi irytację.

• dwatrefle no i ie ma dziwne 31.08.06, 00:30
                      bo przeciez ta osoba nic innego swoimi wystapieniami nie jest w stanie wzbudzic
                      tylko irytacje
                    • michal00 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:31
                      Naprawde tak to odczuwasz? Irytacje? Wydaje mi sie, ze skoro Tusk pozwala tak
                      na siebie mowic i nie ma o to pretensji, to nie ma sprawy.
                      • kataryna.kataryna Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:34
                        michal00 napisał:

> Naprawde tak to odczuwasz? Irytacje? Wydaje mi sie, ze skoro Tusk pozwala tak
                        > na siebie mowic i nie ma o to pretensji, to nie ma sprawy.

Mam nadzieję, że fani Tuska nie zwalą na mnie winy za to, że ich jego imię
                        wkurza :) Nie mam z tym nic wspólnego, to ich problem a nie mój. Ludzie są
                        naprawdę dziwni.
                        • dwatrefle Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:36
                          Ludzie są
                          > naprawdę dziwni.

czy aby nie zbyt pozno to odkrylas?
                          • kataryna.kataryna Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:38
                            dwatrefle napisał:

> Ludzie są
                            > > naprawdę dziwni.
                            >
                            > czy aby nie zbyt pozno to odkrylas?

Zawsze wiedziałam ale czasami potrafią mnie zadziwić.
                        • michal00 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:38
                          Mam nadzieję, że fani Tuska nie zwalą na mnie winy za to, że ich jego imię
                          > wkurza :)

Przeciez wlasnie zwalaja :-)
                • wartburg4 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:20
                  Kataryna jest dostatecznie inteligentna, żeby wiedzieć, co pisze. Świadomie
                  wygrywa te niuanse, co akurat dobrze o niej nie świadczy.

gat45 napisała:

> Ja tez tak to odczuwam, ale wolalam zapytac u zrodla. A zrodlo martwi sie o
                  > moje "dziwne problemy". Bardzo to uprzejme ze strony zrodla.
                  >
                  > Antek - dla mnie brzmi nieco cwaniacko, troche z Powisla. Bo to i rzadkie
                  dosc
                  > imie w dzisiejszych czasach. Jarek, Leszek, Jacek, Kazik - maja wymowe
                  > calkowicie objetna, moze oprocz lekkiej poufalosci. O Profesorze
                  Bartoszewskim
                  > w koncu nikt nie powie "Wladek", prawda ?
                  >
                  > Ciekawam, czy Katgaryna-kataryna piszac o nieboszczyku Reaganie
                  > powiedzialaby "Ronek"?
                • kataryna.kataryna Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:22
                  gat45 napisała:

> Ja tez tak to odczuwam, ale wolalam zapytac u zrodla. A zrodlo martwi sie o
                  > moje "dziwne problemy". Bardzo to uprzejme ze strony zrodla.
                  >
                  > Antek - dla mnie brzmi nieco cwaniacko, troche z Powisla. Bo to i rzadkie dosc
                  > imie w dzisiejszych czasach. Jarek, Leszek, Jacek, Kazik - maja wymowe
                  > calkowicie objetna, moze oprocz lekkiej poufalosci.

Ale rozumie Pani, że to są PANI odczucia a nie moje intencje? Mam nadzieję, że
                  nie zamierza mi Pani tego wszystkiego przypisać.

> O Profesorze Bartoszewskim
                  > w koncu nikt nie powie "Wladek", prawda ?

Bo wiek.

> Ciekawam, czy Katgaryna-kataryna piszac o nieboszczyku Reaganie
                  > powiedzialaby "Ronek"?

Nie zastanawiałam się nigdy nad tym. Miło, że robi to Pani za mnie.
                • xtrin Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:43
                  > Antek - dla mnie brzmi nieco cwaniacko, troche z Powisla.
                  > Bo to i rzadkie dosc imie w dzisiejszych czasach. Jarek,
                  > Leszek, Jacek, Kazik - maja wymowe calkowicie objetna,
                  > moze oprocz lekkiej poufalosci.

I tutaj w pełni się zgadzam. "Donek" brzmi dziwnie i użycie go powoduje
                  podejrzenia, że zdrobienie to jest użyte specjalnie. Ale jako że jest to kwestia
                  bardzo subiektywna i łatwo nieświadomie oceniać to różnie w zależności od
                  sympatii i antypatii politycznych to lepiej powstrzymać się od wszelakich zdrobnień.
              • ab554 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:14
                wydaje mi sie , ze ten "stygmat" to wina mamy panaTuska , a nie Kataryny.A
                koledzy w przedszkolu jak na niego mowili?Donaldzik?Wspolczuje mu , moze to
                przez to imie taka dziwna zawzietosc w panu Tusku.
                • wartburg4 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:33
                  ab554 napisała:

> wydaje mi sie , ze ten "stygmat" to wina mamy panaTuska , a nie Kataryny.A
                  > koledzy w przedszkolu jak na niego mowili?Donaldzik?Wspolczuje mu , moze to
                  > przez to imie taka dziwna zawzietosc w panu Tusku.

Nie masz racji. Matka Tuska nie może być winna temu, że nazwała swojego syna
                  Donald. Pewnie tak nazywał się, ktoryś z członków jej rodziny. Miała wyrzec
                  się tradycji rodzinnej, żeby nie dokuczały mu dzieci w piaskownicy?
                  • ab554 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:35
                    Ja bym sie wyrzekla.Zaden problem dla dobra dziecka.
                    • kataryna.kataryna Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:37
                      ab554 napisała:

> Ja bym sie wyrzekla.Zaden problem dla dobra dziecka.

A nie nazywać dziecko Inez Sztacheta albo Dżast Pieniążek.
                      • wartburg4 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:42

> ab554 napisała:
                        >
                        > > Ja bym sie wyrzekla.Zaden problem dla dobra dziecka.
                        >
                        >
                        >
                        > A nie nazywać dziecko Inez Sztacheta albo Dżast Pieniążek.

Dokopuj im teraz, skoro same się wystawiły... Takiej okazji nie możesz
                        przegapić. Obrzydliwa jesteś.
                        • ab554 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:48
                          wartburg4 napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
                          >
                          > > ab554 napisała:
                          > >
                          > > > Ja bym sie wyrzekla.Zaden problem dla dobra dziecka.
                          > >
                          > >
                          > >
                          > > A nie nazywać dziecko Inez Sztacheta albo Dżast Pieniążek.
                          >
                          > Dokopuj im teraz, skoro same się wystawiły... Takiej okazji nie możesz
                          > przegapić. Obrzydliwa jesteś.

Sorry Wartburg , nie chce cie urazic , ale moze zdradzisz nam jak masz na
                          imie...To jakies takie bardzo osobiste , to co teraz piszesz .Przepraszam.
                  • michal00 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:42
                    Nie masz racji. Matka Tuska nie może być winna temu, że nazwała swojego syna
                    > Donald.

zaraz pekne ze smiechu. Ty na serio? pod pistoletem szla do USC? Rodzina z
                    Wehrmachtu ja zmusila? Przy okazji - Tusk twierdzi, ze jest nazwany na czesc
                    jakiegos ulubionego bohatera filmowego mamy albo babci :-)
                • kataryna.kataryna Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:35
                  ab554 napisała:

> wydaje mi sie , ze ten "stygmat" to wina mamy panaTuska , a nie Kataryny.

Też mi się wydaje, że moja odpowiedzialność za to jak Tusk ma na imię jest wątpliwa.
                  • michal00 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:45
                    Przyznaj sie lepiej, ze namowilas mame DONALDA by go tak nazwala przewidujac,
                    ze go to w przyszlosci osmieszy i pozbawi szans na prezydenture. :-)
                    • kataryna.kataryna Re: stygmatyzacja 31.08.06, 11:12
                      michal00 napisał:

> Przyznaj sie lepiej, ze namowilas mame DONALDA by go tak nazwala przewidujac,
                      > ze go to w przyszlosci osmieszy i pozbawi szans na prezydenture. :-)

Przyznaję się :) Pod naporem powalających argumentów, przyznaję się, to moja
                      wina, że matka Tuska oglądała ten film i nazwała Tuska Donald :)

A swoją drogą to elektorat Tuska jest naprawdę dziwny :)
                  • xtrin Re: stygmatyzacja 31.08.06, 00:50
                    Biorąc pod uwagę ilość osób, jakie wypowiedziały się w temacie (więcej, niż w
                    kwestii merytorycznej wątku) to problem nie jest chyba tylko w czyjejś głowie.

A Donald to swoją drogą bardzo fajne imie :).
                    • wartburg4 Re: stygmatyzacja 31.08.06, 01:04
                      xtrin napisała:

> Biorąc pod uwagę ilość osób, jakie wypowiedziały się w temacie (więcej, niż w
                      > kwestii merytorycznej wątku) to problem nie jest chyba tylko w czyjejś głowie.
                      >
                      > A Donald to swoją drogą bardzo fajne imie :).
                      >

Też tak uważam :)

To imię w takim kraju jak Polska jest prowokacyjnie obce, choć na ogół dobrze
                      odbierane. Tuskowi dużo nie brakowało do wyboru na prezydenta. Mimo tego
                      imienia. Ci, którzy próbują wygrywać jego obcość odwołując się (może nie
                      zawsze świadomie) do jakichś plemiennych odruchów, prowadzą nieczystą grę.

A poza tym są moim zdaniem prymitywami.
    • idiotyzmy-kacze Polska Izba Paliw Płynnych nie bierze pod uwagę 30.08.06, 23:39
      tego, że Ministerstwo Finansów zaraz podniesie akcyzę na paliwo, żeby sfinansować rozbuchane wydatki na administrację i rządzący układ.
    • t-800 Re: Zła wiadomość dla Donka 30.08.06, 23:41
      img444.imageshack.us/img444/4977/killer32kj.jpg
    • dr.szfajcner Re: Zła wiadomość dla Donka 30.08.06, 23:43

> "Polska Izba Paliw Płynnych szacuje, że litr benzyny powinien na jesieni
      > kosztować nie więcej niż 4 złote. Obecnie cena sięga 4,50 zł, jednak na
      > światowych rynkach ropa naftowa systematycznie tanieje."

Tylko ze to oznacza spadek popytu.
      A spadek popytu to pierwszy sygnal spadku koniunktury.
      • wan4 Daj spokój, ona nie wie co to popyt a koniunktura 31.08.06, 00:02
        to ho ho ... też nie wie
        Ona wie co to lustracja.
        No i jeszcze wie, co to jest lustracja.
        A oprócz tego interesuje sie jeszcze lustracją.
        • nielubiegazety2 Ważna, że Donald wie, co to popyt i koniunktura. 31.08.06, 00:08
          A raczej wiedział.

Donald to modelowy przykład loosera, ekonomicznego i politycznego debila.

Euro też po 6 zł?
          • wan4 Euro po 6 ??? Myślisz ???? 31.08.06, 00:15
            Eeee... już przy 5 nie będziesz miał za co opłacić internet...
            Ba, przy 4.5 dług jak za gierka (relatywnie, bo nominalnie to ho ho już dawno
            wiekszy) wysadzi Kartofli w PiSdu
            • nielubiegazety2 Masz problem wan4. Jakoś nie ma się ku temu. 31.08.06, 00:21

• henryk.log Daj spokój, ona nie wie co to popyt a koniunktura 31.08.06, 00:11
          wan4 napisał:

> to ho ho ... też nie wie
          > Ona wie co to lustracja.
          > No i jeszcze wie, co to jest lustracja.
          > A oprócz tego interesuje sie jeszcze lustracją.

"O rany, biedny Wildstein...ze takie fanatyczne obrończynie ma;)" :-)))
          • nielubiegazety2 Heniu tyś też się zagubiłeś. Popyt na lumpenprole 31.08.06, 01:03
            tariuszy skonczyl sie dawno. Zapisz sie Heniu szybko do CKU. Koniunktura na
            wykształciuchów właśnie się kończy. Masz Pan łeb nie od parady. Może zdążysz się
            Pan załapać.
    • michal00 Re: Zła wiadomość dla Donka 31.08.06, 00:28
      Mielismy tez utracic wszystkie oszczednosci pod rzadami PiS-u. Jest tu moze
      jakis bankrut?
      • nielubiegazety2 Wierzących w przepowiednie Tuska jest mrowie. 31.08.06, 00:47
        Ale na szczescie dla wierzacych, wierza tylko w postach.
        No chyba, ze busch_wew_wodzie lyknal wizje polmozga.
        Byloby mi go zal.
        • bush_w_wodzie dziekuje za troske 31.08.06, 11:26
          mam sie doskonale i czuje sie mocno zazenowany ze ktos mi chce wspolczuc. czy
          dolar bedzie po 2 czy po 6 i tak wyjde na swoje :)))

na razie nbp trzyma balcerowicz realizowany jest budzet belki a ue raczej nie
          wycofa sie z obiecanych transferow. w dodatku eksport rosnie a bilans obrotow
          biezacych jest dobry wiec nie ma powodow do niepokoju o kurs zlotego. co innego
          gielda...

warto jednak pamietac o tym ze skutki dzialan obecnej koalicji beda sie
          kumulowac i mimo sporej autonomii gospodarki wzgledem polityki unikalbym teraz
          brania kredytow w walutach obcych
          • wartburg4 Re: dziekuje za troske 31.08.06, 11:37
            bush_w_wodzie napisał:

> mam sie doskonale i czuje sie mocno zazenowany ze ktos mi chce wspolczuc. czy
            > dolar bedzie po 2 czy po 6 i tak wyjde na swoje :)))
            >
            > na razie nbp trzyma balcerowicz realizowany jest budzet belki a ue raczej nie
            > wycofa sie z obiecanych transferow. w dodatku eksport rosnie a bilans obrotow
            > biezacych jest dobry wiec nie ma powodow do niepokoju o kurs zlotego. co
            innego
            > gielda...

:)))))))))))))
    • karlin Mam propozycję dla entuzjastów Don Alda 31.08.06, 11:30
      Wykupujcie benzynę i dolary.

Macie przecież dostatecznie dużo środków, aby wasz idol się nie pomylił.
    • ayran no proszę... 31.08.06, 11:31
      ... myślałem, że prokuratura potwierdzila zarzuty Jacka Kurskiego, a tymczasem
      czytam, że Polska Izba Paliw Płynnych sugeruje ministrowi Clouseau przywrócenie
      akcyzy.
    • artsg Donkowi tylko jedno może pomóc 31.08.06, 11:40

> Oddala się szansa, że przepowiednia o benzynie po 6 zł ziści się przed
      > wyborami samorządowymi. Na odcinku paliw płynnych jest coraz gorzej (dla Donka
      > i innych życzliwych wróżek):
      >
      > "Polska Izba Paliw Płynnych szacuje, że litr benzyny powinien na jesieni
      > kosztować nie więcej niż 4 złote. Obecnie cena sięga 4,50 zł, jednak na
      > światowych rynkach ropa naftowa systematycznie tanieje."
      >
      > Może przynajmniej dolar skoczy.

Samobójczy atak na płocką petrochemię.
    • bush_w_wodzie raczej dobra 31.08.06, 11:42
      polska gopodarka okazala sie calkiem odporna na polityke.

miller lepper czy kaczynski - a ona sobie daje rade. no i szczesliwie nie doszlo
      do wojny z iranem tylko do lokalnej wojny w libanie

mysle ze i donek sie cieszy ze pis nie dotyka sie gospodarki - niestety z
      wyjatkiem rutynowych dzialan socjalistycznych rzadow w postaci rozdawnictwa
      socjalnych przywolejow dla wybranych grup zawodowych rozszerzania zakresu
      obowiazywania vat-u czy wprowadzania kas fiskalnych na bazary

choc pewnie donkowi troche przykro ze korzysci z liberalnych reform dokonanych w
      iiirp i akcesji do ue czerpia partie populistyczno-socjalistyczne i
      antyeuropejskie ktore wyplynely na krytyce tych reform i ludzi ktorzy je wprowadzali
    • reakcjonista1 Jest znacznie gorzej 31.08.06, 11:42
      Według GUS Polska gospodarka w II kwartale rosła w tempie 5,5% r/r.
      Co gorsza nastapił drastyczny wzrost inwestycji, który zapowiada jedynie ze to
      tempo zostanie utrzymane albo nawet zwiekszone.
      Dane makroekonomiczne są o tyle niewygodne dla opozycji i usłużnych merdiów, że
      ciezkie do obalenia i wyśmiania. Kto, oprócz pana Kuczyńskiego śmiałby się z
      tego ze Polska wolno bo wolno ale się gospodarcoz rozwija? Nikt.
      Inna sprawa to autostrady. PiS hucznie otworzył dwa długie odcinki autostrad.
      Pojawiły się jednak "ciekawsze" informacje, które przycmiły "sukces rządu". Otóz
      w 2007 roku oddane zostanie 7 km autobanów. I to stało się głowną informacją w
      merdiach a co za tym idzie w świadomosci społecznej. Te 7 km przyćmiło prawie
      200 km które ledwo oddano do uzytku zeby "lud" przypadkiem nie polubił PiSowców
      za bardzo :-)
      • wartburg4 a ty wciąż cieszysz się z biletu znalezionego na 31.08.06, 11:48
        ulicy, na który ktoś już raz wszedł do kina?
        • reakcjonista1 Re: a ty wciąż cieszysz się z biletu znalezioneg 31.08.06, 12:12
          Ja sie tylko smieje z głupoty ludzkiej, tyle.
          • biedronka24 hi, hi, nawet pulk antykonny szwolezerow GW 31.08.06, 12:14
            musial przyznac racje w kwestii wskaznikow o ktorych mowilam.
            No coz ja jestem tylko neurofizjologiem :)))))))

Jednakowoz jak przyznal- to z bolem ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka