pandada 05.11.06, 19:46 Komorowskiego, Okulickiego, Chruściela itp.? Czy należą im się te ulice, a jeśli tak, to za co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pandada czy byli to zbrodniarze, którzy kosztem 05.11.06, 20:00 przegranego powstania i kikuset tysięcy trupów chcieli podbudować pozycję londyńskiego rządu? Czy tylko zwykli idioci na niewłaściwych stanowiskach? Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Dzisiaj Powstaniem znowu sobie 05.11.06, 20:07 Pajacykiewicz dziób wycierał... Żigolak z Gorzowa. Żenada. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pandada decyzja o wybuchu, dowództwo i jego cele 05.11.06, 20:18 dla mnie rząd londyński i jego funkcjonariusze w kraju to zbrodniarze. Natomiast młodzież walcząca za wolność - bohaterska. A na miejscu Bartoszewskiego czy Edelmana bym się mocno wkurzył, że ich chwałę chcą sobie zawłaszczyć polityczni karierowicze. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: decyzja o wybuchu, dowództwo i jego cele 05.11.06, 20:20 pandada napisał: > dla mnie rząd londyński i jego funkcjonariusze w kraju to zbrodniarze. > Natomiast młodzież walcząca za wolność - bohaterska. > > A na miejscu Bartoszewskiego czy Edelmana bym się mocno wkurzył, że ich chwałę > chcą sobie zawłaszczyć polityczni karierowicze. Kreatury z PiSu. ;( Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 [...] 05.11.06, 20:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada ja nie pluję na wysiłek i ofiarę uczestników PW 05.11.06, 20:35 pluję na jego przywódców i rząd londyński. "Polska ocaliła w PW swoją tożsamość i wolę życia w jako wolny i nepodległy kraj" To zaś jest puste. PW absolutnie niczego nie zmieniło w międzynarodowym odbiorze Polski i Wielka Trójka nie zmieniła swych teherańskich ustaleń. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: ja nie pluję na wysiłek i ofiarę uczestników 06.11.06, 00:39 pandada napisał: > pluję na jego przywódców i rząd londyński. > > "Polska ocaliła w PW swoją tożsamość i wolę życia w jako wolny i nepodległy kra > j" > > To zaś jest puste. PW absolutnie niczego nie zmieniło w międzynarodowym odbiorz > e > Polski i Wielka Trójka nie zmieniła swych teherańskich ustaleń. ***************************** W końcu wyszło na Twoje.22.07.1944 PKWN napietnowało zaplute karły reakcji. A teraz zapraszam cię do Warszawy i powiedz to nad grobami ludzi z mojej rodziny którzy zgineli w Powstaniu.Oni nie mieli watpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Edelman i Bartoszewski 05.11.06, 20:42 to uczestnicy PW, którzy są krytyczni wobec PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 W Łodzi w zamiast ulicy Dzierżyńskiego jest 05.11.06, 20:17 ulica AK. I niech tak zostanie. Mam cytować Żeromskiego, ktory odmówił D. i Marchlewskiemu prawa do pochówku w polskiej ziemi. Ścierwo Marchlewskiego, Bieruta, Gomułki straszy na Powązkach. Do dzisiaj. Należy ich kości wyekspediować pod mur kremlowski. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada ulica z pewnością należy się bohaterom, 05.11.06, 20:23 którzy walczyli o wolność. Ale nie ...... z dowództwa, którzy wysyłali ich na śmierć dla swoich celów politycznych. Natomiast zwłoki zostawmy w spokoju. Mieć grób to żaden honor. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Dzierżyńskiemu ulica 05.11.06, 20:28 oczywiście się nie należy. Zbrodniarz. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi [...] 05.11.06, 22:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: W Łodzi w zamiast ulicy Dzierżyńskiego jest 06.11.06, 00:24 Martw sie,nielubietejgazety,o swoje własne scierwo. Odpowiedz Link Zgłoś
petrucio Kim 05.11.06, 20:21 byl Twoj papa pandada? Bo obstawiam, ze tu lezy pies pogrzebany. Wstepne moje typowania to szeroko rozumiany rezim PRL-owski. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada czy twoim zdaniem poświęcenie żywota kwiatu 05.11.06, 20:24 polskiej młodzieży dla celów politycznych jest czymś a) dobrym b) złym c) obojętnym Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 [...] 05.11.06, 20:34 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada pisz o faktach, a nie o swoich chorych domysłach 05.11.06, 20:39 fakty są takie, że sanacyjne skunksy wydały wyrok śmierci na kilkanaście tysięcy powstańców, ok. 200 tys. cywili i miasto. Każdy, kto zrobił coś podobnego, też jest dla mnie zbrodniarzem. Ja nie mam twojego problemu. Stalinem i Dzierżyńskim też się brzydzę. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Fakty są takie, że UB szukało po wijnie Baczyń 05.11.06, 22:50 skiego. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada ale dzięki sanacyjnym strategom 05.11.06, 23:41 Baczyński tych poszukiwań nie dożył Odpowiedz Link Zgłoś
kaczyjar Re: czy twoim zdaniem poświęcenie żywota kwiatu 05.11.06, 20:51 Ja sam jak byłem gó..arzem - jestem rocznik 45 walczyłem z wrogami z sąsiedniej ulicy byłem gotów na wszystko nawet na śmierć - tylko nie wiedziałem co to jest śmierć - tak samo walczyli ci gó..arze w powstaniu podpuszczeni jak ja przez starszych kolegów - właziliśmy w gówna po kolana żeby starszym zaimponować swoją odwagę - tylko że ja bawiłem się w podchody a bohaterowie wysłali dzieci na śmierć . Zmieniły się role dzieci poszły na wojnę a bohaterzy bawili się w pochody Odpowiedz Link Zgłoś
pandada zniszczenia 05.11.06, 21:02 www.um.warszawa.pl/v_syrenka/miasto/zdjecia-zniszczenia-1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi [...] 05.11.06, 22:43 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Zaplutym Karlom Reakcji nie nalezy sie pamiec a co 05.11.06, 22:44 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pandada pamięć zła należy się londyńskim hienom 05.11.06, 23:03 zaś chwała uczestnikom i szacunek ofiarom PW. Ofiarom nie tylko Hitlera i Stalina, ale i tzw. legalnych władz polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 Słabo znasz historię, skoro do powstania mieszasz 06.11.06, 07:23 Polaków z Londynu. Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 "Czerwona zaraza" i zamilknijcie "cfaniaczkowe" 05.11.06, 22:53 Wiersz napisany w końcu sierpnia 1944 r. przez ppor. Józefa Szczepańskiego "Ziutka", autora słów do piosenki "Pałacyk Michla". Ranny na Starówce, przenisiony kanałami do Śródmieścia, zmarł 10 września 1944 r. w wieku 22 lat. CZERWONA ZARAZA Czekamy ciebie Czerwona Zarazo Byś wybawiła nas od czarnej śmierci, Byś kraj nam przed tym rozdarłszy na ćwierci Zbawieniem była witanym z odrazą. Czekamy ciebie, ty potęgo tłumu Zbydlęciałego pod twych rządów knutem Czekamy ciebie, byś nas zgniotła butem Twego zalewu i haseł poszumu. Czekamy ciebie, ty odwieczny wrogu Morderco krwawy tłumu naszych braci, Czekamy ciebie nie żeby ci spłacić, Lecz chlebem witać na rodzinnym progu. Żebyś ty wiedział nienawistny zbawco, Jakiej ci śmierci życzymy w podzięce, I jak bezsilnie zaciskamy ręce Pomocy prosząc, podstępny oprawco. Żebyś ty wiedział dziadów naszych kacie, Sybirskich więzień ponura legendo, Jak twoją dobroć wszyscy kląć tu będą. Wszyscy Słowianie, wszyscy twoi bracia! Legła twa armia zwycięska, czerwona U stóp nóg jasnych płonącej Warszawy I ścierwią duszę syci bólem krwawym Garstki szaleńców, co na gruzach kona. Czekamy ciebie, nie dla nas, żołnierzy, Dla naszych rannych - mamy ich tysiące I dzieci są tu i matki karmiące I po piwnicach zaraza się szerzy. Miesiąc już mija od powstania chwili, Budzisz nas czasem dział swoich łomotem, Wiedząc, jak nam strasznie będzie potem, Powiedzieć sobie, że znów z nas zakpili. Czekamy ciebie, ty zwlekasz i zwlekasz Ty się nas boisz - i my wiemy o tem, Czekasz aż wszyscy legniem tu pokotem, Naszej zagłady pod Warszawą czekasz! Nic nam nie zrobisz - masz prawo wybierać, Możesz nam pomóc, możesz nas wybawić. Lub czekać dalej i śmierci zostawić. Śmierć nie jest straszna - umiemy umierać. Lecz żebyś wiedział, że z naszej mogiły Nowa się Polska - zwycięska narodzi I po tej ziemi ty nie będziesz chodził Czerwony władco rozbestwionej siły. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Grafomania 05.11.06, 23:13 Ten wiersz to typowa,pseudopatriotyczna grafomania! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada cenię go jako świadectwo nastrojów 05.11.06, 23:17 i za to, że pokazuje nonsens oczekiwania na wybawienie przez czerwonych. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi W polityce nie ma sentymentów. 06.11.06, 00:21 pandada napisał: > i za to, że pokazuje nonsens oczekiwania na wybawienie przez czerwonych. =====================Jestes rozsądny facet. Pomysl chwile. Były dwie racje stanu: polska i radziecka. Dla polskiej racji stanu byłoby dobrze, gdyby po przepędzeniu Niemców przywodcy podziemni jako gospodarze witali wojska radzieckie. Dla radzieckiej racji stanu było lepiej, by Niemcy zgnietli powstanie i Armia Czerwona wkroczyła do Wawy jako wyzwolicielka, nie mająca juz na głowie problemu z polskimi przeciwnikami, ludzmi z innej "parafii". Gdybysmy byli na miescu Stalina (na szczescie, nie jestesmy) ,tez wiedzielibysmy, ze w polityce nie ma sentymentów. A co do wiersza-słabiutki. Gdzie autorowi do Baczyńskiego...PS. Pomijam fakt, ze data powstania ,jak i ono same ,nie były uzgodnione z dowództwem radzieckim, które musiało podciągnąc swoje siły z Białorusi... Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Czy to tak dobrze mieć ulicę? 06.11.06, 08:40 Jest np. w Warszawie ulica Moniuszki. Taksówkarz mówi: "pojedziem Moniuszkamy", tak jakby powiedział "pojedziem Stawkami". Albo kobita mówi - ona mieszka na Sienkiewiczej (jakby na Osiczej). I takie wykrecanie nazwisk sprzyja uczczeniu tych wybitnych Polaków? Odpowiedz Link Zgłoś
nielubiegazety2 A Sanacja wywołała II Wojnę Światową. 50 mln 06.11.06, 08:52 istnień ludzkich obciąża jej sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś