zwykly31 26.11.06, 01:04 humanisą? Czy dobry humanista może być logicznym matematykiem? 1 - tak. 2 - nie. I tu jest cały problem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cyber.wernyhora Re: Czy dobry matematyk może być logicznym 26.11.06, 05:54 Cyber-lira ma odpowiedź-pytanie? Co to jest dobry matematyk i co to jest dobry humanista? Cyber-lirnik nie rozumie tego pytania. To pytanie jest bez sensu. Dla cyber-liry ten, kto się nazywa "humanista", to z reguły jest ofiara niewykwalifikowanego nauczyciela matematyki w podstawówce. zwykly31 napisał: > humanisą? Czy dobry humanista może być logicznym matematykiem? > 1 - tak. > 2 - nie. > I tu jest cały problem. Odpowiedz Link Zgłoś
devegas Re: Czy dobry matematyk może być logicznym 26.11.06, 12:18 cyber.wernyhora napisał: > Cyber-lira ma odpowiedź-pytanie? > Co to jest dobry matematyk i co to jest dobry humanista? > Cyber-lirnik nie rozumie tego pytania. > To pytanie jest bez sensu. > Dla cyber-liry ten, kto się nazywa "humanista", to z reguły jest ofiara > niewykwalifikowanego nauczyciela matematyki w podstawówce. Możesz wyjaśnic co to jest albo kto cyber-lira? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Czy dobry matematyk może być logicznym 26.11.06, 07:04 Otóż zapewniam Cię, że zarówno matematyk jak i humanista mogą być logiczni. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Czy dobry matematyk może być logicznym 26.11.06, 08:05 jola_iza napisała: > Otóż zapewniam Cię, że zarówno matematyk jak i humanista mogą być logiczni. Niestety, nie masz racji. Matematyczne myślenie polega na spójnym ciągu wniosków, z których kazdy jest logicznym następstwem poprzedniego. To indywidualne przetwarzanie danych w systemie, odkrywanie samemu nowych światów (najczęściej już wcześniej odkrytych przez innych, ale to inna sprawa). Natomiast tzw. humanista świeci światłem odbitym, z masy informacji wybiera sobie te, które mu pasują do prawd wcześniej przyjętych za oczywiste. Matematyk nigdy nie zakwestionuje prawdy logicznej, humanista swobodnie to czyni bez zastanowienia się nad pochodzeniem tej prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Czy dobry matematyk może być logicznym 26.11.06, 09:24 Pozwolę się nie zgodzić z Tobą. Otóż znam wielu logicznie myślących humanistów, a to ,że nie kierują się w życiu logiką to zupełnie inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Czy istnieje coś takiego jak logiczny humanis 26.11.06, 08:39 Oczywiście, jeżeli analizuje przedmiot badań w sposób logiczny, w ścisłym związku przyczynowo - skutkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly31 Re: Twierdzę jolu, że nie masz racji. 26.11.06, 10:07 Ci którzy wg Ciebie są "humanistami myślącymi logicznie", przypuszczalnie radzili sobie dobrze z "naukami wymagającymi logicznego myślenia". A swoją drogą myślę, że ciekawostką byłoby jak powiedzmy w szkole średniej z matematyką, fizyką, chemią radzili sobie Kaczyńscy, Tusk, Balcerowicz, Gilowska, i inne prominętne osoby naszego życia publicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Niezwykły przypadek głupoty 26.11.06, 10:56 zwykly31 napisał: > A swoją drogą myślę, że ciekawostką byłoby jak powiedzmy w szkole średniej z > matematyką, fizyką, chemią radzili sobie Kaczyńscy, Tusk, Balcerowicz, > Gilowska, i inne prominętne osoby naszego życia publicznego? Z Twojej pisaniny w tym wątku wynika, że Ty miałeś do szkoły pod górkę, a Twoja edukacja to nieuporządkowany zbiór przypadkowo zapamiętanych faktów. Utożsamiasz wnioskowanie dedukcyjne -zwłaszcza oparte na niepodważalnych założeniach- z logiką. Muszę Cię zmartwić: logika to coś więcej. Oleg Odpowiedz Link Zgłoś
luci-c symbioza 26.11.06, 11:14 Gdyby nie było humanistów,nie byłoby matematyków, a gdyby nie było matematyków,humaniści byliby okaleczeni. Odpowiedz Link Zgłoś
luci-c Re: symbioza 26.11.06, 11:29 oleg3 napisał: > Platon był humanistą czy matematykiem? Platon był FILOZOFEM Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: symbioza 26.11.06, 11:32 Z tego wynika, że podział na humanistów i matematyków ma spore wady. Twoim zdaniem filozof nie jest ani humanistą ani matematykiem. A ekonomista albo fizyk? Oleg Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: symbioza 26.11.06, 11:46 luci-c napisał: > Filozofia to synteza wszystkich nauk!!! Jesteś w błędzie. Filozofia nie jest żadną synteza nauk szczegółowych. Oleg Odpowiedz Link Zgłoś
luci-c Re: symbioza 26.11.06, 12:17 oleg3 napisał: > Jesteś w błędzie. Filozofia nie jest żadną synteza nauk szczegółowych. > Nic nie pisałem o naukach szczegółowych. Pisałem u "umiłowniu mądrości" Odpowiedz Link Zgłoś
oleg3 Re: symbioza 26.11.06, 12:23 luci-c napisał: > oleg3 napisał: > > Jesteś w błędzie. Filozofia nie jest żadną synteza nauk szczegółowych. > > > Nic nie pisałem o naukach szczegółowych. > Pisałem u "umiłowniu mądrości" Napisałeś: (cytuję) Filozofia to synteza wszystkich nauk!!! Jakich nauk? Oleg Odpowiedz Link Zgłoś
luci-c Re: symbioza 26.11.06, 13:37 oleg3 napisał: > luci-c napisał: > > > oleg3 napisał: > > > Jesteś w błędzie. Filozofia nie jest żadną synteza nauk szczegółowy > ch. > > > > > Nic nie pisałem o naukach szczegółowych. > > Pisałem u "umiłowniu mądrości" > > > Napisałeś: (cytuję) Filozofia to synteza wszystkich nauk!!! > > Jakich nauk? > potwierdzam moją wczesniejszą opinię Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Źle zadane pytanie. 26.11.06, 13:07 Co znaczy "dobry humanista"? Namnożyło się ostatnimi czasy humanistów z selekcji negatywnej - tzn. tych, co sobie z matematyką (czy wogóle naukami ścisłymi/przyrodniczymi) nie radzili, więc uciekli jak najdalej. W drugą stronę to zjawisko nie zachodzi, albo zachodzi na dużo mniejszą skalę. Ale czy WSZYSCY humaniści to selekcja negatywna? Coś mi się nie wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
luci-c Re: Źle zadane pytanie. 26.11.06, 13:35 logo.vlad napisał: > Co znaczy "dobry humanista"? > Namnożyło się ostatnimi czasy humanistów z selekcji negatywnej - Masz rację. Humaniści,którzy kończyli politologię,albo administrację- patrz wyzej:)) Odpowiedz Link Zgłoś