swiat.bez.armii 11.12.06, 07:51 współodpowiedzialna za manię wielkości J. Kaczyńskiego. W wywiadzie dla "Polityki" potwierdziła,że uważa Kaczyńskiego za geniusza. Wprawdzie ma do Kaczyńskiego zastrzeżenia,krytykuje go,ale słowo "geniusz" padło. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a12zzzz0 Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 11:28 swiat.bez.armii napisał: > współodpowiedzialna za manię wielkości J. Kaczyńskiego. > W wywiadzie dla "Polityki" potwierdziła,że uważa Kaczyńskiego za geniusza. > Wprawdzie ma do Kaczyńskiego zastrzeżenia,krytykuje go,ale słowo "geniusz" > padło. --- Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Jadwiga Staniszkis mówi to co się dobrze sprzedaje 22.12.06, 11:31 Jej uczoność została wystawiona przez Nią sama na szwank. W wypowiedziach jest wiele małej polityki a bardzo niewiele wiedzy socjologicznej o Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
entuty Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 11:47 Staniszkis wie, co mówi, zna J.K bardzo dobrze. A poza tym, jak na tym forum mozna było niedawno przeczytać, Staniszkis jest niewatpliwym autorytetem i warto jej słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 11:49 Autorytetem jest w swojej dziedzinie naukowej i to nie europejskim ani swiatowym. Jak sie wypowiada na tematy polityczne, jak komentuje wydarzenia polityczne, to niczym się nie rózni jej głos od głosu takiego durnia jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
capitalissimus Chwila trzeźwości? 22.12.06, 21:34 > Jak sie wypowiada na tematy polityczne, jak komentuje wydarzenia polityczne, to > > niczym się nie rózni jej głos od głosu takiego durnia jak ja. Nie sądziłem, że kiedykolwiek się z tobą zgodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
pisuarro "Zdaniem Staniszkis przejęcie kierownictwa... 07.02.07, 19:01 ...resortu spraw wewnętrznych przez prokuratora krajowego Janusza Kaczmarka byłoby "wielkim błędem". - Jeżeli ktoś jest dobrym prokuratorem, to niech kontynuuje swoją pracę. Taka zmiana pokazałaby tylko jak krótka jest ławka w PiS - oceniła" serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3903717.html No i pokazała ;) Odpowiedz Link Zgłoś
haen1950 Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 11:53 A ja panią Staniszkis lubię razem z jej głupotą. Głupota polega na egzaltacji rolą jednostki w historii. Najczęściej trwa tyle, co kadencja. Odpowiedz Link Zgłoś
pla_cebo Re: Jadwiga Staniszkis 07.02.07, 19:40 haen1950 napisał: > A ja panią Staniszkis lubię razem z jej głupotą. Głupota polega na egzaltacji > rolą jednostki w historii. Najczęściej trwa tyle, co kadencja. Mozesz podac swoj znakomity zbior prac, publikacji itp? Czy ograniczasz sie tylko do forum PD GW??? Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 18:09 Staniszkis jest jednym z naszych najlepszych politologów. Przewidziała oligarchizację naszej gospodarki. To ona pierwsza uzyła okreslenia kapitalizm państwowy i opisała postkomunizm. Jest bardzo dobra w prognozach średnio i długo czasowych. Jest nielubiana, bo zawsze przedkłada prawdę nad usłużność róznym opcjom politycznym. Jako naukowiec jest także autorytetem etycznym. I to w tym sensie norwidowskim: - "Nie trzeba kłaniać się Okolicznościom, a Prawdom kazać, by za drzwiami stały." Odpowiedz Link Zgłoś
luci-c Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 18:34 sawa.com napisała: > Staniszkis jest jednym z naszych najlepszych politologów. Przewidziała > oligarchizację naszej gospodarki. Czy to oznacza,że Staniszkis przewidziała o oligarchizacji zanim ona się zdarzyła? Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 21:11 luci-c napisał: > Czy to oznacza,że Staniszkis przewidziała o oligarchizacji zanim ona się zdarz > yła? Tak, pisała o tym zaraz po 89 roku. Pamietam, bo czytywałam ją z niedowierzaniem. Pisała o słuzbach zawłaszczających państwo wraz z majatkiem publicznym. Przeciez to mozna sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.freud Re: Jadwiga Staniszkis 07.02.07, 19:19 Skoro przewidziala kapitalizm państwowy, to ona musi byc starcsza on Keynesa. Śiwietenie sie trjzma jak na swoje 100 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 19:24 Lubie Staniszkis, ale pamietam jak przepowiadala za Krzaklewski pokona Kwasa. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 21:17 manny_ramirez napisał: > Lubie Staniszkis, ale pamietam jak przepowiadala za Krzaklewski pokona Kwasa. To sa drobiazgi. W takich sprawach mozna sie mylić. Ale prawdę powiedziawszy nie przypominam sobie, zeby tak sie wypowiadała twardo za Krzaklewskim. Przeciez na znak protestu przeciw polityce Buzka i Krzaklewskiego z hukiem opuściła jakis tam Komitet doradców rządowych. Wiec dziwi mnie, ze ktos twierdzi, ze kibicowala potem Krzaklewskiemu. Moze chodzi o jakąś wypowiedź, ze Krzaklewski jest już lepszym złem niż Kwasniewski? Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Jadwiga Staniszkis 07.02.07, 19:37 Nie, bylem wtedy w Polsce. Jeszcze w studiu wyborczym tuz przed ogloszeniem wynikow moiwla ze Krzaklewski napewno wejdzie do drugiej tury i to z wynikiem ktory pozwoli mu zagrozic Kwasniewskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 18:21 Świat znał wielu geniuszy.Neron,Kaligula,Dżingis Han.Wszystkich historia zapamiętała,nie wspomnę o wybitnych ludziach XIX i XX wieku.Ciekawe jak zapisze się nasz za przeproszeniem prezydent. Odpowiedz Link Zgłoś
dyskut22 Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 18:45 swiat.bez.armii napisał: > W wywiadzie dla "Polityki" potwierdziła,że uważa Kaczyńskiego za geniusza. Geniusza czego? Można być geniuszem wojny jak Napoleon, geniuszem nauki jak Einstein, geniuszem zbrodni jak Stalin. Odpowiedz Link Zgłoś
takitamjeden Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 19:22 szybko dostała status osoby właściwej Odpowiedz Link Zgłoś
borbali Re: Jadwiga Staniszkis 22.12.06, 20:23 Szczególną zasługą Staniszkis był projekt utworzenia AWS-u.Obecnie powinna być tam gdzie jej twór. ---------------- Kaczyści kłamią,bo prawda jest dla nich bolesna. Odpowiedz Link Zgłoś