ab_extra 23.12.06, 22:18 tak m.in. o Rakowskim piszą w Polityce. To jak, k...a! nazwać tych, których tacy jak Rakowski&Co, syci władzy, stanowisk, zaszczytów i kasy wykończyli, zaszczuli, zamordowali??? Ohyda! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wujaszek_joe Re: "Tragiczna postać rozjechana przez walec hist 23.12.06, 22:20 ni ma to takie proste. pzpr nie była monolitem. był tam beton który chciał wymordować całą solidarność i inni, którym udało się do tego nie doprowadzić Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Jak długo mozna być trochę dziewicą?!!! 23.12.06, 22:26 Jak kochał się w Stalinie, to była wina starych komunistów, że mu nie powiedzieli prawdy o nim. A potem? Znał już cała prawdę o tym systemie. Po październiku, po Węgrzech, po Czechosłowacji, po naszym'68, po 70, po 76, po 81! Czego, on, k...a, jeszcze nie wiedział o komunizmie i Zwiąsku Radzieskim, gdy brał kasę od kagiebistów na przetrwanie pzpr? No, jakie mógł mieć złudzenia, sierotek maryś? Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Jak długo mozna być trochę dziewicą?!!! 23.12.06, 22:30 świat byłby piekny jakby było tylko czarne i białe. bylismy w strefie wpływów zsrr i nic ie moglismy na to poradzic. trzeba było radzic sobie w warunkach jakie były. dla mnie jaruzelski był gospodarczym ignorantem (choć zastal kraj w rozsypce) ale nie twierdzę że byl zbrodniarzem czy sługusem. w koncu bylismy najweselszym barakiem socjalistycznym:) np. tylko u nas uchowało się niezkołchozowane rolnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra I dla tego w wolnej już Polsce wziął forsę od KGB 23.12.06, 22:38 dla ratowania resztek tego, co zrujnowało pół Europy i swiata? Ze strachu przed ZSRR? Wykaż mi, na czym polegał heroizm ofiary Rakowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: I dla tego w wolnej już Polsce wziął forsę od 23.12.06, 22:42 wczesniej pisałem o jaruzelskim. co do moskieswskiej pożyczki masz rację. zwłaszcza z dzisiejszego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: I dla tego w wolnej już Polsce wziął forsę od 23.12.06, 22:51 Słuchaj, można sobie to i owo zrelatywizować na potrzeby zachowania zdrowego rozsądku. Ale jeśli przestaniemy widzieć róznice podstawowe, między więźniami i strażnikami, ofiarami a oprawcami, ludźmi przyzwoitymi a świniami, co do postaci historycznych, to pozbawimy sie prawa do oceny postaw nam wspólczesnych, zatracimy też kryteria, wg. których sami chielibyśmy, lub powinnismy się kierować. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: I dla tego w wolnej już Polsce wziął forsę od 23.12.06, 23:00 żeby to było takie proste emerytury esbeków nie są w porządku kariery komuchów w biznesie tez nie. najcześciej zresztą wspólnie z nową władzą. ale porównywanie rakowskiego do stalinowskich zbrodniarzy też mi się nie podoba. ten aparatczyk niewiele rózni się od dzisiejszej władzy, która równie chętnie z tej władzy korzysta Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: I dla tego w wolnej już Polsce wziął forsę od 23.12.06, 23:08 > ale porównywanie rakowskiego do stalinowskich zbrodniarzy też mi się nie > podoba. Ale na czym polega różnica? Że nikt nie widział go z dymiącym pistoletem w łapie po oddaniu strzału w czyjąś potylicę? Bo sam nie podpisał żadnego wyroku? Bo robili to za niego i w jego imieniu jego "towarzysze", których był ustami i w których imieniu przemawiał, których sku..syństwa wobec społeczeństwa nie dość, że usprawiedliwiał, ale gloryfikował? I jak się to ma do przedstawiania go w roli ofiary systemu, któremu słuzył, którego bronił i któremu jadł z ręki? Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: I dla tego w wolnej już Polsce wziął forsę od 23.12.06, 23:13 o to mi chodziło, żeby się tak nie zapędzać. kto zginął z polecenia rakowskiego? nie był ofiara systemu, ale był jednym z tych, dzieki czemu ten system pokojowo oddał władzę. to zachwyciło cały świat. łącznie z kaczynskim w magdalence Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Zrozumiałeś pytanie? 23.12.06, 23:22 Czego lub czyją ofiarą padł Rakowski, sierotka Maryś niewinnie zgwałcona? I jak się to ma do tych wszystkich, którzy mimo opresji zachowali sie przyzwoicie, kosztem zycia, zdrowia, kariery, całego życia po prostu? Kim oni są w tym kontekście, jeżeli Rakowskiego przedstawia się jaoko WSPÓŁOFIARĘ systemu? Systemu który tworzył, któremu dał swoją twarz, nazwisko, talent. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Zrozumiałeś pytanie? 23.12.06, 23:26 coś słabo go tworzył skoro system upadł. a mógł dalej sie staczać można link prosić? czy to tylko w papierowej wersji Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Zrozumiałeś pytanie? 23.12.06, 23:32 wujaszek_joe napisał: > coś słabo go tworzył skoro system upadł. Acha, wątek wallenrodyczny nam się objawił :) Rakowski w trudzie i znoju system obalił, ale był tak dobrze zakonspirowany, ze sam o tym nie wiedział. Prawda jest gorzka: Rakowski, nawet gdy zdecydował się podzielić ODPOWIEDZIALNIOŚCIĄ (bo nie władzą) z osłabioną przez stan wojenny i "proces normalizacji" Solidarnością, to robił to po to, żeby system podrzymać przy zyciu, nie obalać. Wymyslił model chiński przed Chinami, tylko stracił kontrole nad wypadkami. Ot, cała zasługa Rakowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Zrozumiałeś pytanie? 23.12.06, 23:43 łał. chińczycy oddali władze opozycji? teraz wszystko jest jasne i proste, w 89r NIKT nie wiedział co będzie dalej. natomiast wszyscy wiedzieli że coś musi sie zmienic Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Zrozumiałeś pytanie? 23.12.06, 23:53 Nie to miałem na mysli, mówiąc o pomysle Rakowskiego. Rakowski wymyslił sobie coś w rodzaju kapitalizmu z przewodnią rolą pzpr. Tylko pzpr nie był chpk, był za słaby i sam by sobie bez odrobiny choć poparcia społecznego nie poradził. Dlatego potrzebował buforu w postaci współodpowiedzialności opozycji. "Zrobimy reformy pod wodzą pzpr, które poprzecie, bo zmiotą was razem z nami" - na tym polegał pomysł Rakowskiego. Chiny żadnej opozycji przy władzy nie potrzebowały, mogły robic co chciały. I mogą nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Zrozumiałeś pytanie? 24.12.06, 00:00 no widzisz, teraz jest pełno śmiałków którzy rozwaliby by prl jednym klawiszem. w 89r realia były takie że wszyscy się cieszyli że komuny niet. droga kompromisu a nie wojny. jasne że byłoby dziś dostojniej jakby 81rok albo 89 wywaloczony został setakimi trupów, na szczeście tego uniknelismy Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Czy ty rzeczywiście nie widzisz róznicy? 24.12.06, 00:09 Nie widzisz róznicy między frazą "oddawanie władzy przy okrągłym stole" (co uważam za historyczne kłamstwo), a "dzieleniem się odpowiedzialnościa z opozycją za projektowane zmiany gospodarcze w zamian za utrzymanie władzy politycznej i policyjnej" w Polsce? Przecież na miłość boską okrągły stół okazał się przekazywaniem władzy znacznie później, mimowolnie, co było zaskoczeniem po równi dla władzy i dla opozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Czy ty rzeczywiście nie widzisz róznicy? 24.12.06, 00:14 a jaka to władza ostała się komuchom po 89r? Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Czy ty rzeczywiście nie widzisz róznicy? 24.12.06, 00:17 I uważasz to za zasługę wallenrodystów z KC? Naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra P.S. Tu przedstawiłem swój pogląd szerzej :) 24.12.06, 00:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=54417680&a=54421280 Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: P.S. Tu przedstawiłem swój pogląd szerzej :) 24.12.06, 00:30 eh, pisałem ci wczesniej. system mógł jeszcze długo upadać. wystarczyło mocniej chwycic za pysk. zabić solidarność. "niebeteon" jednak potrafił przeciąć ten węzeł i w 89r usiąść do rozmów. i nikt nie wiedział co będzie dalej. wiadomo było tylko że w zsrr jest gorbaczow, który też wiedział że ta czarna epoka się konczy. a może tylko wiedział że splajtował, nie ważne tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Solidarności w 1989 nie trzeba było mordować :) 24.12.06, 13:10 Solidarności praktycznie nie było. Komuchy wręcz na siłę Solidarność reanimowały, żeby było z kim gadać. Boszzzzz, jak oni pragneli z kimś negocjować! A nie bardzo było z kim. Co do władzy: sam Mazowiecki przyznaje, że trzeba było byc ostrożnym, bo generałowie od milicji i SB trzymali cały czas palec na spuscie. Sądzę, że mogli zacząć strzelać aż do grudnia. Po Sylwestrze już nie, po tym, jak zobaczyli w TV transmisję z rozwałki Ceaucescu :) Odpowiedz Link Zgłoś
niezalogowany_ranek [...] 25.12.06, 22:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Byłeś świadkiem czego? 25.12.06, 22:09 Procesu myslowego Kiszczaka? Słyszałeś monologi wewnętrzne generałów SB? Odpowiedz Link Zgłoś
niezalogowany_ranek [...] 25.12.06, 23:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
niezalogowany_ranek Stary i najmocniejszy argument "GW": cenzura 27.12.06, 02:01 Żadna netykieta, żaden regulamin, tylko bezsiła polemiczna. Umysłowa niemoc wobec przytoczonych racji i faktów. Strach przed opinią forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Czy ty rzeczywiście nie widzisz róznicy? 24.12.06, 00:40 wujaszek_joe napisał: > a jaka to władza ostała się komuchom po 89r? ---> Oni już wtedy byli pewni, że obojętne kto będzie przy władzy to ich wpływ będzie decydujący. Nie od parady w 90 roku Rakowski pokazywał w tv Jaskiernię, klepał go po ramieniu mówiąc, że teraz będą stawiać właśnie na taką młodzież, zdolną i zaradną. Do czego wtedy komuniści potrzebowali Petera Vogla? A drugi kasjer lewicy i późniejsze z nim starcia wtedy jeszcze młodego zaradnego Kwaśniewskiego? Nie ustawiaj poszczególnych postaci spośród komunistów tylko w jednej pasującej w danym momencie perspektywie lecz w całokształcie ich działań w tym czasie i w powiązaniu z wszystkimi ich przedsięwzięciami, które okazały się pasmem nieskończonych afer gospodarczych. Dlaczego afer ... bo te działania miały jeden cel - wszystkie możliwe pieniądze i majątek miał wpaść w jak najkrótszym czasie w ręce postkomunistów. Doskonale wiedzieli, że kto ma pieniądze ten ma faktyczną władzę. A teraz boją sie rozliczenia za to wszystko, więc próbują grać na emocjach. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Czy ty rzeczywiście nie widzisz róznicy? 24.12.06, 00:46 rok już minął i gdzie te rozliczenia? art b i zalewski, spółka telegraf kase brała ze wszystkich stron i co? cisza Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra He he, nie rozśmieszaj mnie :-D 24.12.06, 13:05 Gdyby Miller miał COKOLWIEK konkretnego, czego by mógł się złapać w sprawie powiązań FOZZ i Telagrafu, rozjechałby Kaczorów na miazgę, miał na to cztery lata. I nie mów, że nie próbował. A udało się tylko za pomocą Kwiatkowskiego zmontować insynuacyjny filmik, czyli NIC. Nawet nie wielkie nic. Po prostu NIC. :) Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita [...] 23.12.06, 23:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Po co ta dyskusja? 23.12.06, 23:35 Żal, że już nie możecie dyskutować z oponentami za pomoca pepesz, co? To se ne vrati, możesz juz tylko Czapajewa na DVD poogladac ze wzruszeniem :) Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita [...] 23.12.06, 23:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Re: Po co ta dyskusja? 23.12.06, 23:40 A pepesza uzyta jest jako przenosnia. Warto to rozumiec, ale jezeli nie rozumie sie niczego, to co ja wymagam? Od szczura, zeby nagle stał sie Einsteinem? Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Po co ta dyskusja? 23.12.06, 23:42 Umiejętność skopiowania i wklejenia cytatu z Einsteina jeszcze cię Einstenem nie czyni, choć jak widać ego nieźle ci nadmuchało :) Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra [...] 23.12.06, 23:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Strefa wpływów ZSRR i tak była o niebo lepsza 27.12.06, 02:46 niż strefa wpływów USA, wystarczy porównać Europę Wschodnią do Ameryki Środkowej i Południowej. Czy UE będzie dla nas lepsza niż ZSRR? Mam nadzieję że tak, musimy jednak iść drogą pogłębiania integracji i broń boże nie upodabniać się do NAFTA, bo wtedy Polska skończy jak Meksyk i inne bantustany. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Rakowski to wyjątkowa menda i gnida!!!!! n/t 24.12.06, 00:03 ab_extra napisał: > Jak kochał się w Stalinie, to była wina starych komunistów, że mu nie > powiedzieli prawdy o nim. A potem? Znał już cała prawdę o tym systemie. Po > październiku, po Węgrzech, po Czechosłowacji, po naszym'68, po 70, po 76, po 81 > ! > Czego, on, k...a, jeszcze nie wiedział o komunizmie i Zwiąsku Radzieskim, gdy > brał kasę od kagiebistów na przetrwanie pzpr? No, jakie mógł mieć złudzenia, > sierotek maryś? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: "Tragiczna postać rozjechana przez walec hist 23.12.06, 23:02 Ale gospodarka prawdopodobnie się kręci według wytycznych Rakowskiego &CO... Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: "Tragiczna postać rozjechana przez walec hist 23.12.06, 23:10 Rozumiem, że w 1989 przejmowaliśmy kraj w szczytowej fazie cudu gospodarczego? Kurczę, dlaczego tego nikt nie pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejzb Re: "Tragiczna postać rozjechana przez walec hist 28.12.06, 00:38 Nikt nie przejmował kraju, po prostu ktoś łaskawie dopuścił aby 30% mandatów sejmowych obsadził Bolek i jego ferajna. A w międzyczasie Rakowski przegrał referendum w sprawie reform (listopad '88) tak więc wydaje mi się że zrobili co mieli zrobić tylko rękami Balcerowicza i Mazowieckiego. A esbecja dopilnowała ładu i porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Rakowski ? Jeszcze zyje? Kto nim sie interesu 23.12.06, 23:13 Rakowskim interesuje się najbardziej pono opiniotwórczy tygodnik w tym kraju. Interesuje się nim, jako OFIARĄ historii. Tak zupełnie nie a propos róznych wesołych grudniowych rocznic, które nam Rakowski&Co zgotowali. Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Rakowski genialnie kierowal "Polityką" 23.12.06, 23:37 ab-extra, przeciez Rakowski temu tygodnikowi nadał oblicze, to pismo pod jego przewodnictwem wychowywalo tych, ktorzy ostatecznie ustroj pogrzebali. I dlatego jest Rakowski postacią tragiczna. Osioł tego nie pojmie. Osioł ma w worku tylko owies i żre go bezmyslnie, a potem klika na forum. Minusem jest, ze Rakowski premierem Polski nie został pięć lat wcześniej, nie wiem po co postawiono na Messnera. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Rakowski genialnie kierowal "Polityką" 23.12.06, 23:48 Mówiąc o pokoleniu wychowanym przez Rakowskiego do obalenia systemu, nie masz z pewnością na mysli tych samych ludzi, co ja. Systemu nie obaliła wcale opozycja, która to sobie przypisuje, choc za podjecie walki trzeba ich cenic. Komunizm rzeczywiście obalili jego wychowankowie swoją nieudolnością, głupotą, kurczowym trzymaniem sie skazanej na zagłade ideologii czyli aparatczycy wszystkich szczebli. Szczerze mówiąc, upadek musiał być wpisany w sama konstrukcję tego systemu, bo był beznadziejnym projektem. Dlatego upadł niemal wszędzie równocześnie. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Rakowski ? Jeszcze zyje? Kto nim sie interesu 23.12.06, 23:43 Wierni towarzysze. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: "Tragiczna postać rozjechana przez walec hist 23.12.06, 23:43 Himalaje to są małe góry w porównaniu z jego głupotą, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: "Tragiczna postać rozjechana przez walec hist 24.12.06, 00:13 ab_extra napisał: > tak m.in. o Rakowskim piszą w Polityce. To jak, k...a! nazwać tych, których > tacy jak Rakowski&Co, syci władzy, stanowisk, zaszczytów i kasy wykończyli, > zaszczuli, zamordowali??? Ohyda! A jak nazwać tych, którzy syci władzy, stanowisk, zaszczytów i kasy wykańczali, szczuli, mordowali, a teraz na najwyższych stanowiskach pouczają innych czym jest przyzwoitość, którzy pełniąc odpowiedzialne pańśtwowe funkcje wprowadzają nową moralność ? Takich jak na przykład prokurator komunistyczny Zbigniew Wassermann ? S. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi "Polityka " Rakowskiego była super! 24.12.06, 11:42 A ja tam lubię Rakowskiego. Jak przeglądam stare numery "Polityki" ,to zawsze pytam w domu: gdzie była niby ta straszna komuna skoro takie pismo mogło legalnie wychodzic? Niektórym na tym forum całkiem szajba odbiła. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Matko jedyna! Pozwolili!!! 24.12.06, 13:21 A przecież mogli nie pozwolić! Mogli zamknąć, zwolnić, aresztować, zgnoić, tak jak tylu Nierakowskich. A przecież pozwolili. Ludzkie paniska! Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Matko jedyna! Pozwolili!!! 24.12.06, 17:54 Pozwolili,pozwolili...Komuna wcale nie byla głupsza od obecnie rządzących. Przeciwnie! Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Widzisz, a teraz nie mogą :) Choć czasem chcą 24.12.06, 22:00 Ale nie mogą :-D Odpowiedz Link Zgłoś
kitop ab extra! 24.12.06, 22:49 Wziąłem na wstrzymanie i postanowiłem nie mieszać cię z błotem. Choć jest to trudne. Nie wiem ile masz lat i co znasz z autopsji a co z prawicowej propagandy. Wiem jedno - twoje uwagi na temat Rakowskiego są wolne od jakiejkolwiek myśli i pozbawione śladu refleksji. Ot takie współczesne klepactwo. Czarno - białe. Oni byli źli a my k..wa wspaniali! Oni to dranie a my bohaterowie! Komuna była be a teraz jest cacy. Można byłoby machnąc na to ręką ale zawsze mnie korci, aby jednak przekonać się do końca czy mój oponent jest tylko zwykłym durniem czy coś mu tam jednak pod czaszką świta. I zadaję wówczas pytanie które jest swoistym testem. Testem na wyobraźnię, własne myślenie czy cokolwiek. Pytam mianowicie - w 1945 r po zajęciu Polski przez ZSRR i ustanowieniu tu własnych porządków - za akceptacją tzw. aliantów (Jałta!)- co można było zrobić? Jeszcze prościej - jaka była alternatywa? Co konkretnie mógł zrobić młody Rakowski? Iść do lasu i walczyć z komuną? Czy uciekać na zachód? A może po prostu wziąc się do roboty i odbudowywać zrujnowany kraj? Nie chcę dalej stawiać pytań. Czekam na twoją odpowiedź - jaka była alternatywa? Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Widzisz, alternatywa jest banalnie prosta: 24.12.06, 23:55 zachować się po prostu przyzwoicie. Jak wielu, wielu przyzwoitych ludzi, którzy przez to przeszli. Nie trzeba było iść do lasu. Np. gdy ktos bardzo mi bliski w latach czterdziestych został gminnym agronomem i na wsi zaczął sie obłęd kolektywizacji i obowiazkowych dostaw, po prostu z dnia na dzień olał tę robotę. Odmówił udziału szaleństwie. W tym czasie tow. Rakowski był po uszy zakochany w Stalinie. Potępiał co mu kazali, zwalczał co było trzeba, popierał co jedynie słuszne. Ale to pewnie dla ciebie za proste. Za mało dialektyczne. Bo taki Rakowski to bardzo skomlikowany jest z pewnością. Odpowiedz Link Zgłoś
belkot_belkot_belkot Wiedział co robił 24.12.06, 23:09 Doceniam, że był w modernistycznym nurcie PZPR (beton był znacznie gorszy). Doceniam, że potrafił z Jaruzelskim i stroną Solidarnościową przeprowadzić Polskę przez 1989 i na tym jak dla mnie się kończą jego plusy. Podpierał system przez całe lata 80te i ponosi tego konsekwencje. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Im bardziej wiedział co robi, tym gorzej 24.12.06, 23:57 to o nim to świadczy. Być świnią z głupoty lub wyboru, to jednak duża różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
kitop [...] 25.12.06, 00:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Zwłaszcza, gdy nie masz nic do powiedzenia 25.12.06, 12:48 płyto gramofonowa z wydziału propagandy Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin No faktycznie Rakowski byl tragiczny ;) Ogolnie 25.12.06, 00:36 tragiczny. A wyladowal dosc dobrze jak pamietam w jakism periodyku "Dziś" ... naprawde skrzywdzony nie ma z czego zyc gloduje normalnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Dyskusja z debistwem mija sie z celem 25.12.06, 12:34 "Dziś" jest bardzo ciekawym pismem. Rakowski poza wszystkim zapisze sie w naszej historii jako autor znakomitych "Dzienników", wspołczesny Gal Anonim. Dzięki tym jego zapiskom przyszłe pokolenia lepiej zrozumieja, jakie dylematy miał komunizm, bo opieranie sie jednynie o Paszkowskiego byloby błędem. Rakowski wreszcie w 1988 r. zacząl w Polsce wprowadza gospiadarke rynkową i Mazowiecki w duzej mierze przyszedł na gotowe. Dyskusja z debilstwem rzeczywiscie mija sie z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra A kogo obchodzą dylematy komunizmu?!!! 25.12.06, 12:43 Skazywać na długie czy krótsze wyroki więzienia za handel marchewką? Dawać rok czy osiem miesięcy więzienia za nielegalne posiadanie kury? I czy w ogóle pozwolić poddanym na prywatne posiadanie kury? Przeciwników zamykać czy od razu rozstrzeliwać nja ulicy? To sa te dylematy komunizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi [...] 25.12.06, 15:19 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Widzę, że nie masz pojęcia o czym mówimy 25.12.06, 17:03 W latach osiemdziesiątych, gdy Rakowski rozkwiatał, baba z Marek pod Warszawą dostała osiem miesięcy bezwzglednego pozbawienia wolnosci za "spekulację" atrakcyjnym towarem w postaci kury i trzech konserw mięsnych. Milicja i wojsko przeszukiwała ludziom bagażniki maluchów lyleż w poszukiwaniu "bibuły" co kawałka świni. Zaprzeczysz, matołku? Odpowiedz Link Zgłoś
kitop [...] 25.12.06, 17:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Re: Widzę, że nie masz pojęcia o czym mówimy 25.12.06, 18:36 1normalnyczlowiek 25.12.06, 18:11 kitop napisał: > W latach 20 i 30tych miliony ludzi w Polsce nie umiały pisać i czytać ---> Socjalizm, komunizm miał w swoich założeniach elektryfikację i nauczenie ludzi czytania i pisania - dzięki temu mieli być bardziej produktywi. I to było największym błędem komunistów, bo nie przewidzieli, że dzięki nauce czytania i pisania nauczą ludzi również ... myślenia. > Ty naprawdę jesteś durniem większym niż ustawa przewiduje. ---> terraincognita, janbezziemi, kitop,itp. - Co ich łączy? terraincognita napisał: > Lączy madrość życiowa, jak mniemam z postów. ---> Szkoda, że wczesniej nie wiedziałem, że tak obecnie nazywa się mądrość życiową : terraincognita 23.12.06, 23:32 Mozna do utraty tchu kochac to debilstwo w rodzaju ab_extra, ktory niczego ani nie rozumiał, ani nie rozumie, ani rozumiec nie będzie. Po co strzępic nerwy i odpowiadac na "argumenty" siegające ponizej bruku? I z takimi rozmawiac? Chyba z pepeszą. terraincognita 23.12.06, 23:38 Nie mów hop, bo po pysku to i dzis mozesz dostac. kitop 25.12.06, 00:29 No więc jednak ma rację jeden z wcześniejszych dyskutantów. Szkoda na ciebie czasu bo jesteś debilem. Dla mnie tylko durniem. Nawet nie extra. Zwykłym. Dyskusja z debistwem mija sie z celem janbezziemi 25.12.06, 12:34 "Dziś" jest bardzo ciekawym pismem. Dyskusja z debilstwem rzeczywiscie mija sie z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Ładne resume inteligencji pracującej miast i WSI 25.12.06, 20:56 :) Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kitop Re: Ładne resume inteligencji pracującej miast i 25.12.06, 21:02 No i z czego się cieszysz? Resume jest oczywiste - jesteś debilem na którego szkoda czasu. Jeżeli bezmyślność i wymóżdżenie jest cnotą w tych czasach to jesteś górą. Tylko czy to jest powód do radości? Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Ładne resume inteligencji pracującej miast i 25.12.06, 21:08 Cieszę się ze sposobu twojej autokomromitacji, sieroto po Bierucie :) Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska I o czym tu mowimy? 25.12.06, 21:34 ab_extra a w RP piekarz za bezplatne rozdawanie pieczywa ubogim dostał 150 000 zł (plus odesetki) kary od Urzędu Finansowego. Zbankrutował, zamknął piekarnię. I o czym tu mowimy? Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Widzisz barska, niektóre newsy sa jak umowy 25.12.06, 21:40 cywilne, trzeba czytać też to, co jest napisane małymi literkami. Z dwudziestu kilku podmiotów które miały byc obdarowywane, takie podarunki przypomniały sobie bodaj cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
nabucco1954 ab abstrakt..... 25.12.06, 20:59 to synonim twojego rozumu. Młodzian z ciebie i bredzisz.Lecz się synku z nienawisci. Odpowiedz Link Zgłoś
kitop Re: ab abstrakt..... 25.12.06, 21:13 Po Bierucie? Przecież dyskutowaliśmy o Rakowskim. Jeżeli nie widzisz różnicy to oznacza, że mamy rację (bo nie tylko ja)nazywając cię debilem! Ab owo! Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: ab abstrakt..... 25.12.06, 21:16 Uważam cię za sierotę po Bierucie, bo nadal traktujesz manifest PKWN za swój katechizm i wyznanie wiary. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: ab abstrakt..... 25.12.06, 21:13 Życie w komunie skutecznie wyleczyło mnie ze złudzeń co do postaci w rodzaju Rakowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kitop Re: ab abstrakt..... 25.12.06, 21:21 To znaczy że żyłeś w komunie... Ciekawe, co tam robiłeś. Napewno ją zwalczałeś nie płacąc w tramwaju za bilet albo sikając do butelek z mlekiem. Takich kombatantów dziś jest na pęczki. Wszyscy równie żałośni i śmieszni. Na pytanie co dalej z Polską - ważne wówczas, tacy jak ty "bojownicy" nie mieli żadnej odpowiedzi. Ba! Nie rozumieli pytania!!! Rakowski miał odpowiedź - dlatego dziś możesz bezkarnie wypisywać w internecie swoje głupoty. Właśnie dzięki niemu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Dzięki niemu ....... dopiero dziś 25.12.06, 21:24 kitop napisał: > możesz bezkarnie wypisywać w internecie swoje głupoty. Właśnie dzięki niemu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: ab abstrakt..... 25.12.06, 21:28 Mieszkańcy Nowego Jorku, Londynu, Madrytu, Pragi i Berlina z pewnością by się zdziwili, gdybyś im obwieścił, że mogą się cieszyć wolnością słowa dzięki Rakowskiemu. Nie, kochaniutki. To reszta swiata gigantycznym wysiłkiem musiała bronić się przed Rakowskimi. I dziś mogę mówić co zechcę WBREW Rakowskiemu. To on, nie ja był całe życie zdeklarowanym komunistą. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Chyba też należysz do"inteligencji pracującej WSI" 25.12.06, 21:19 nabucco1954 napisał: ab abstrakt..... > to synonim twojego rozumu. Młodzian z ciebie i bredzisz.Lecz się synku z > nienawisci. ---> Przypisywanie własnej nienawiści komuś innemu, to czysty relatywizm i oznaka własnej bezsilności :) Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Nie znacie MFR 25.12.06, 21:41 Po prostu nie znacie M.F.Rakowskiego i jego konfliktów z władzą. Tak,tak - z władzą. Zwłaszcza w 1968 roku. Nie mam zamiaru was bezinteresoanie uswiadamiac. Mam okreslone stawki. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Ależ wiemy, pamiętamy :) 25.12.06, 21:47 Rakowski trząsł się ze strachu, bo mu kazali opublikować felieton Słonimskiego z lat 30. o Żydach. Rakowski odetchnął z ulgą, bo jednak mu nie kazali. Nie zbrukał się nacjonalizmem, ale zrozumiał, jakie zagrożenie niesie. Nie zrozumiał tylko, że ci "nacjonaliści" to jego towarzysze z partii. Którzy byli internacjonalistami lub "nacjonalistami" wedle ukazu partii, której był wiernym i posłusznym członkiem. Bo gdyby ten cały Kliszko, czy jak mu tam (niech mu ziemia ciężka będzie) nie zadzwonił, to co? Odpowiedz Link Zgłoś
kitop Rakowski trząsł się ze strachu??? 25.12.06, 22:24 Boże, ale ty bredzisz!!Te idiotyzmy zwalniają mnie z dalszej polemiki. Idź się wyspowiadaj, choć wątpię aby jakikolwiek ksiądz udzielił ci rozgrzeszenia. Nawet ks. Zalewski chyba by się zawahał. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Rakowski trząsł się ze strachu??? 25.12.06, 23:07 tego całego ab_extra należy po prosto pomijac w polemikach. To nie zły sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Cytuję Rakowskiego: 25.12.06, 23:22 "To był jedyny dzień w moim życiu, kiedy się popłakałem". Nie po Poznaniu, nie wtedy, gdy Ruscy mordowali Budapeszt, nie wtedy gdy jego partia rozjechała czołgami Czechosłowację, nie wtedy, gdy jego partia rozstrzeliwała ludzi na ulicach szczecina i Gdańska, nie wtedy, gdy "normalizowano sytuację" w Radomiu, nie w czasie stanu wojennego. Jedyny raz w życiu Rakowski popłakał się, gdy zadzwonił do niego Kliszko w sprawie przedwojennego felietonu Słonimskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska "Dziennik" to dziennik a nie wspomnienia 26.12.06, 02:02 "Dziennik" pisze się jak dziennik, czyli dzien po dniu i wyraża sie w nim konkretne uczucia, ktore targają piszącym na przyklad w marcu 1953 roku. Gdyby odnosiło sie w marcu 1953 roku do wydarzen pozniejszych, to wiadomo, ze to nie byłby dziennik (pamiętnik,powiedzmy,) ale wspomnienia spisane po latach. Kto tego nie rozumie,nie powinien mącic w głowach innych. A "Dziennik" MFR trzeba czytac na raty i dokładnie - co polecam mlodziezy, zainteresowanej tamtym okresem. Ja go przeżyłam na własnej "ja" jako osoba pełnoletnia. Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek Przy "okazji" :) 26.12.06, 02:08 joannabarska napisała: > Ja go przeżyłam na własnej "ja" jako osoba pełnoletnia. ---> Jak Pani myśli, dlaczego tak skrupulatnie kasowane było moje zapytanie do Pani o przemówienia "ojców narodów:? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Przy "okazji" :) 26.12.06, 02:43 Do człowieka normalnego ponoć, który nie jest z mojej bajki: usunięto równiez wklejony przeze mnie felieton Urbana, ktory dałam do Twego wątku. Dalej - ktos Ci polecił lekture "Dzienników" M.F.Rakowskiego i słusznie. Natomiast trudno mi w kilkunastu nawet zdaniach podac Ci wykaz lektur potrzebnych do wciagnięcia sie w temat, tym bardziej, ze nie mam pewnosci - znając Twoje posty - ze nie robisz sobie tzw. jaj. I jeszcze jedno: na forum wiek nie ma znaczenia, wszyscy mowimy sobie "na ty", wiec nie rob wyjatków. Jesli w kilku slowach mogłabym Ci cokolwiek polecic ,to pracę polskiej komunistki ,Wery Kostrzewy, straconej przes Stalina, z ktorym czesto się w latach dwudziestych nie zgadzała. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Przy "okazji" :) 26.12.06, 02:48 "Wera Kostrzewa" - szukaj w googlach,jest sporo! Odpowiedz Link Zgłoś
1normalnyczlowiek "Znając"-uważasz słusznie. 26.12.06, 03:11 joannabarska napisała: > tym bardziej, ze nie mam pewnosci - znając Twoje posty - ze nie > robisz sobie tzw. jaj. ---> Powołując się na przemówienia "ojców narodu" chciałem wykazać, że nie jest najważniejsze to co się mówi, lecz to co się robi, lub ... jakie są skutki tego mówienia. Ironicznie mówiąc: Myślę, że w przemówieniach do narodu ich "ojcowie" przedstawiali prawdziwą sytuację w swoich krajach. Na pewno kochali swój kraj, swoich obywateli a ludzie odwdzięczając się im uczciwą pracą dla ojczyzny, żyli w powszechnej szczęśliwości otoczeni troskliwą opieką państwa. --------------------------------- Na pewno ci przywódcy nie musieli otaczać się tajnymi służbami, wojskiem i policją, bo jak sami mówili, ich naczelnym powołaniem jest praca dla dobra kraju i obywateli. ------------------------------------- W tym czasie, jak to mówili, miliony ludzi umierało z głodu, tysiące ginęły od strzałów w głowę, w więzieniach, na zsyłkach. --------------------------------------------- Wielu powołuje się obecnie na czyjeś słowa. A ja myślę, że należałoby patrzeć na czyny i efekty. Czy w którymś przemówieniu była mowa o więzieniach, rozstrzeliwaniach? Chyba w żadnym. A jaka była praktyka. Dlatego to co mówią obecnie ówcześni decydenci nie jest aż tak istotne, bo za nich mówi to co wtedy oni akceptowali i firmowali. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Błagam, nie oczekuj ode mnie, że będę czytał 26.12.06, 21:45 dzieła zebrane Rakowskiego jak teksty kanoniczne, Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra ...i studiował je jak żydzi Torę :) 26.12.06, 21:49 Stanowczo za wiele ode mnie wymagasz. Zbyt wiele ważniejszych i mądrzejszych rzeczy jest do przeczytania, napisanych przez bardziej znaczacych i mądrzejszych ludzi, niż ta żałosna "ofiara historii". Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: Rakowski trząsł się ze strachu??? 25.12.06, 23:18 Kitop,ale masz temperament ;) Pozdrawiam Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Prawoskręty poszły z duchem czasu i rozumują 27.12.06, 02:50 w sposób cyfrowy, binarnie, 1 lub 0, kumuch lub niekomuch. Nie wytłumaczysz im tak skomplikowanych życiorysów jak Jaruzelski,Rakowski,Urban... Odpowiedz Link Zgłoś
qrban Sensacyjna rozmowa z Kiszczakiem!!! 26.12.06, 20:04 O) rany, właśnie przeczytałem. Strony 313-324 trzeciego wydania książki "Gazeta Wyborcza. Początki i okolice", Warszawa, grudzień 2006 prus24.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
orwella naprawde warto czytac dzienniki Rakowskiego 26.12.06, 22:06 zeby zrozumiec jego dusze i motywacje dzialania. Wg. mnie to szlachetny czlowiek, ktory probowal refrmowac owczesny system w owczesnych ramach. A fakt, ze on pozostaje wierny ideom lewicowym dzis, kiedy sa one poddawane w Pl ostracyzmowi (choc na zachodzie przyzwaja renesans), czyni go dzis dysydentem humanizmu w dobie ekono-paleoliberalnego barbarzynstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: naprawde warto czytac dzienniki Rakowskiego 26.12.06, 22:42 Rakowski to jest KTOS, na pewno znajdzie sie na kartach historii, a po forumowiczach wszelki słuch zaginie. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Jak Geobels? :) 26.12.06, 23:34 janbezziemi napisał: > Rakowski to jest KTOS, na pewno znajdzie sie na kartach historii, a po > forumowiczach wszelki słuch zaginie. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Duszę dialektycznego materialisty? :-D 26.12.06, 23:35 orwella napisała: > zeby zrozumiec jego dusze Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Za późno, za SLD autocenzura jeszcze dopuszczała, 27.12.06, 02:48 za PiS żadna księgarnia nie odważy się już tego sprzedawać, przynajmniej ja od ponad roku nie spotkałem nigdzie tej pozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: "Tragiczna postać rozjechana przez walec hist 27.12.06, 02:14 Ta postać sama wlazła pod walec historii.Przecież nie musiał pchać się do władzy. mógl pozostać dziennikarzem,o dużej estymie.W pewnym momencie uznał,że on może wszystko zrobić,naprawić i jak to się skończyło,wiemy wszyscy,wyprowadził sztandar.Nawet,głupek nie wiedział,że wytrawne komuchy wystawiły go na odstrzał/wcale to nie tłumaczy jego postępowania /Czy jego historia nie przypomina wam historii Michnika?Z piedestału,przez zarozumialstwo spadł w rynsztok.Wniosek-historia lubi się powtarzać,przykre jest to,ze tak inteligentni ludzie dają się zwieść pozorom i chęci pokazania,że wiedzą lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Przestań smierdzieć!! Kogo to Rakowski według 27.12.06, 02:40 ciebie wykończył, zaszczuł, zamordował? Nigdy po 1956 roku nie było w Polsce takiego zaszczucia i psychicznego wykańczania ludzi, jak ma to miejsce dziś z ludźmi upodlonymi i zniewolonymi przez kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Przestań smierdzieć!! Kogo to Rakowski według 27.12.06, 02:49 A ciebie kto tak wykańcza, szczuje wykańcza psychicznie? możesz pisać,co chcesz,możesz robić co chcesz.Nawet możesz bronic faceta,który w pierwszych wyborach po komunie ,kampanię zrobił za pieniądze z pilskiego ZUS-u/kandydował z Piły/przegrał,a pieniędzy nie oddał/Jak chcesz dyskutowac,to dyskutuj,a nie bredż jak popapraniec. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Przestań smierdzieć!! Kogo to Rakowski według 27.12.06, 02:57 klara551 napisała: > A ciebie kto tak wykańcza, szczuje wykańcza psychicznie? Czemu mnie akurat? To ja jeden żyję w tym nadwiślańskim bagnie? Co to za kretyński argument? Równie dobrze można np. zapytać "czy to ciebie zabito w tym Wujku"? Pomyśl dziesięć razy nim się znowu skompromitujesz jakimś bezmyślnym pseudoargumentem. > możesz pisać,co > chcesz,możesz robić co chcesz.Nawet możesz bronic faceta,który w pierwszych > wyborach po komunie ,kampanię zrobił za pieniądze z pilskiego ZUS-u/kandydował > z Piły/przegrał,a pieniędzy nie oddał/Jak chcesz dyskutowac,to dyskutuj,a nie > bredż jak popapraniec. Nie kompromituj się bełkotem na poziomie przedszkolaka, mimo paru ewenementów to jednak jest poważne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Przestań smierdzieć!! Kogo to Rakowski według 27.12.06, 03:11 Nie kompromituj się bełkotem na poziomie przedszkolaka, mimo paru ewenementów t > o > jednak jest poważne forum. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra W mafiach sa rózne funkcje: cyngle, księgowi, 27.12.06, 16:38 adwokaci. Rakowski w tej organiozacji przestępczej, jaka było PZPR pełnił funkcję dzisiejszego piarowca. M.in. budował wizerunek mafii, która (niektórym, bo by się tłuszczy w głowach poprzewracało) na wiele pozwala. A w ogóle na cokolwiek pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
kum.z.antalowki Był "zaokrągalaczem kantów" i wrogiem dyletantyzmu 28.12.06, 01:05 Do dziś pamiętam jego esej "Dobry fachowiec, ale bezpartyjny". To wielka szkoda że dziś w PiSowskim obozie rzadzącym obozie nie ma kogoś kto, jak Rakowski w PZPRze, programowo zwalczałby chamstwo partyjnych fanatyków i neofitów, a zarazem tak stanowczo przeciwstawiał się zgubnej dla Polski antyinteligenckości i obsadzaniu stanowisk ważnych dla funkcjonowania państwa i gospodarki - niekompetentnymi miernotami z partyjnej nominacji. Co by tu nie mówić - kaczyzmowi, żeby tak wszystkich wokół nie stresował, też by sie przydała rozumna, ludzka twarz. A przynajmniej - nie takie lombrosowskie ryła. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Bez sensu 28.12.06, 01:22 Mowilam,ze jakakolwiek dyskusja z tym ab_extra nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Re: Bez sensu 28.12.06, 16:36 To czemu sztuczną szczęka kłapiesz, gdy nie masz nic do powiedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Rakowski był głupcem wierzacym w perpetuum mobile 28.12.06, 16:53 Całe życie zajmował się wynajdywaniem powodów, dla których ten system nie działa, winą obarczał a to mechaników, a to zastosowane materiały, a to nidokładność mechanizmu, i do końca mu nie przyszło przez myśl, że to cały ten system jest w samym zamysle bez sensu. Ale milionom ludzi kazał zyć wiarą w ten katastrofalny eksperyment. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Katastrofalny eksperyment??? 28.12.06, 17:10 Puknij się w czerep! Gdzie ta kastrofa, odbudowanie kraju ze zniszczeń wojennych, reforma rolna, ogromna industralizacja, rozwój i totalne upowszechnienie edukacji, opieki zdrowotnej, socjalu?? Dla kogo to było katastrofą?? Dla debila, albo dla oszołomów którzy obstają za tym że najlepiej rządzić ciemną żyjącą w nędzy masą. Wracaj do szkoły gó..arzu! Może wtedy w końcu się dowiesz że PRL przejmował stertę gruzu, a w latach 70-ych dogoniło Włochy, zaś jeszcze w latach 80-ych, mimo solidaruszego armagedonu, było na poziomie Hiszpanii, dla kato-kapitalistycznej Polski nieosiągalne. www.theodora.com/wfb1989/poland/poland_economy.html www.theodora.com/wfb1989/spain/spain_economy.html Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Jeśli dla ciebie cała gospodarka i dobrobyt 28.12.06, 17:46 sprowadza się do cukru czy papieru toaletowego, to współczuję. Spożycie artykułów spożywczych było w tym czasie w Polsce większe niż w Hiszpanii, podobnie mieliśmy lepszą i szerzej dostępną edukację czy opiekę zdrowotną, więcej ludzi w Polsce jeździło na wczasy budowano u nas więcej mieszkań. Poza tym, w tym czasie miliony Hiszpanów (bezrobocie wtedy >20%, podobny współczynnik nędzy, w Polsce zjawisko nieznane w latach 1956-89) mogło tylko pomarzyć by stać ich było na tyle cukru ile Polacy mieli go na kartki. i wogóle porównywanie Polski i Hiszpanii z lat 70-ych jest bez sensu, naszą skalą porównawczą w tych latach były Włochy, do poziomu Hiszpanii spadliśmy dopiero po solidaruszym armagedonie. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Komuniści reprezentowali władzę, prawo i porządek. 28.12.06, 17:02 Gangsterkę w tych czasach przypominała raczej solidarność. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Komuniści symbolizują nierozwiązywalność problemu 28.12.06, 17:45 sznurka do snopowiązałek i papieru toaletowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy O tym tez pamietajmy 28.12.06, 22:29 tornson: > z ludźmi upodlonymi i zniewolonymi przez kapitalizm. Oraz yankeski imperializm i CIA. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Pamiętamy te miliony uciekinierów z kapitalizmu 28.12.06, 22:45 przedzierających się nielegalnie do demoludów, pod opiekę komunistów Odpowiedz Link Zgłoś
tornson A żebyś wiedział!! Miliony Polaków tłamszonych 28.12.06, 22:58 i wyniszczanych przez dziki kapitalizm, ucieka do cywilizowanej Europy Zachodniej, tam gdzie rządzi socjal, związki zawodowe, a prawo pracy chroni pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra A przed czym uciekali w latach 40. 50. 60. 70. 80? 28.12.06, 23:08 Wtedy rzeczywiście UCIEKALI, teraz po prostu wyjeżdżają. I nikt ich za to nie zastrzeli na granicy ani nie aresztuje. Drobna róznica. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech czerwony zakompleksiny janczar Rakowski 28.12.06, 01:31 nie mógł znieść gdy telefonowano do jego domu gdy był mężem Wiłkomirskiej i mówino do niego per Panie Wiłkomirski. Chciał bidulek odegrać jakąś pozytywną rolę w polityce. No i co przyszło grać? Rolę grabarza. Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Ja w sprawie tego ab extra, czy jak mu tam.... 28.12.06, 16:18 Pomijam prymitywizm jego "wywodów". Pragnę zwrócić uwagę na fakt, że również ludzie prymitywni i przygłupiaści czytają ...Politykę!!!!!Jak widać, niewiele z niej rozumieją ale CZYTAJĄ!!! Ja Radia Maryja nie rozumiem i nie słucham. Oni czytają Politykę!!Czy rozumieją? Mam nadzieję, że coś tam jednak w tych rozumkach pozostaje. Podświadoomie! Może kiedyś dotrze do nich, że Polityka to dzieło MFRakowskiego, twór ponadczasowy, historyczny, pomnik polskiej inteligencji tęskniącej do wolności i demokracji i uznającej trudne wymogi czasu. Tego Rakowskiemu nikt nigdy nie odbierze!!! Ab extra! Mówię trudnym językiem? Wiem, że niewiele z tego rozumiesz! Ale staraj się. Czytaj Politykę! Może coś do ciebie dotrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Rakowski z mozołem usprawniał silnik parowy. 28.12.06, 16:34 Reszta świata od dawna pędziła przed siebie na dieslach, benzynie i używała prądu, natomiast Rakowski nadal wierzył w swój dziewiętnastowieczny silnik parowy, węgiel pod kotłem, winę na przegrywanie w wyścigu zwalając a to na zbyt leniwego palacza, a to na marna jakość węgla, a to na niekompetencję maszynisty. I tak mu zeszło całe życie. Ale w komunistyczny parowóz dziejów nadal wierzy, geniusz z Koziej Wólki. Odpowiedz Link Zgłoś
asso1 Bełkocik!!!! 28.12.06, 16:56 Ach jak łatwo chrzanić głupstwa! Zwłaszcza jak się nie wie o co chodzi. I nic z tego się nie rozumie. Jak to było w Piśmie Świętym? Błogosławieni ci co nie wiedzą co czynią? A ci co nie wiedzą co kłapią? Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Powiem ci, o czym wiedział Rakowski. 28.12.06, 22:42 Rakowski wiedział, że w czterdziestomilionowym kraju było 2 mln. telefonów, łącznie z tymi z biur, urzędów i fabryk! Że w środku Europy dziwilismy się jak dzieci, że z ulicznego automatu w szkockiej wiosce można zadzwonić do Nowego Jorku, a ja, zeby dostac połaczenie z sąsiednim miastem musiałem czekac na poczcie godzinę! Że uzywaliśmy technologii sprzed kilkudziesięciu lat, a nowoczesna nie działała, bo zbrakło "wsadu dewizowego". Że brak tego "wsadu dewizowego" uniemożliwiał produkcje zwykłego sznurka! Że po chleb! tak, po chleb! wyobrażasz sobie? na wsi! trzeba było ustawić się w kolejce o 6 rano, nie wiedząc, czy go do południa nie zbraknie. A cholerny Rakowski wiedział o tym, znał Stany i Europę Zachodnią. I mimo to bronił tego kurestwa z całym przekonaniem. Pamiętasz go, jak krzyczał na robotników Stoczni? Arogancki, butny, z dywizjami ZOMO i czołgów za plecami. Tak pamiętam Rakowskiego. I nic tego nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Ja w sprawie tego ab extra, czy jak mu tam... 28.12.06, 16:57 asso1 napisał: > Może kiedyś dotrze do nich, że Polityka to > dzieło MFRakowskiego, twór ponadczasowy, historyczny, pomnik polskiej > inteligencji tęskniącej do wolności i demokracji i uznającej trudne wymogi > czasu. Tego Rakowskiemu nikt nigdy nie odbierze!!! ============================================ Tęsknota do wolności via Polityka. Zabawne. Cztało się Tygodnik Powszechny, przemycone książki Kultury Paryskiej albo słuchało się RWE, BBC lub Głosu Ameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
kitop Re: Ja w sprawie tego ab extra, czy jak mu tam... 28.12.06, 17:08 w ojciechu! Rozumiem to tak - nie każdy miał możliwość czytania przemycanej Kultury. Radiostacje były zagłuszane a te które czasami było słychać były zwykłym poltycznym instrumentem propagandowym. Tygodnik Powszechny był cenzurowany i czytało go może 0,5 procenta odbiorców. Politykę czytało pareset tysięcy ludzi i byli to ci którzy potrafili czytać między wierszami. Na Polityce wychowało się parę pokoleń polskiej inteligencji. W tym ci którzy doprowadzili w Polsce do fundamentalnych zmaian w 1989 r. I nie ma w tym nic zabawnego. Gdyby nie oni, nie byłoby Okrągłego Stołu, wyborów, kontraktowego Sejmu i wszystkich dalszych zmian... Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Ja w sprawie tego ab extra, czy jak mu tam... 28.12.06, 17:28 Wiesz co? Miałbym odrobinę szacunku do takich ludzi jak Rakowski gdyby ci ludzie uważali, że historia ich ustawiła w takim miejscu jakim był PRL. Ale to jest ponury epizod i musieliśmy grać taką rolę. A teraz wstydliwie milczymy. Rakowscy jednak sądzą, że nadchodzi ich nowa epoka i czas na nowe działania. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis socjalizm ponownie staje sie miloscia swiata 28.12.06, 17:36 tyle ze nowy socjalim nie radziecki. Jestem wdzieczna Rakowskiemu, ze przechowal w Polsce poprzez pismo "Dzis" idee socjalizmu, co umozliwi ich ponowny rozkwit. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: socjalizm ponownie staje sie miloscia swiata 28.12.06, 17:42 Byłbym wdzięczny historii, gdyby ta miłość była nam obca na jakieś 50 następnych lat. Zbyt osłuchaliśmy się tej retoryki. Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Przybędzie zabawny eksponat muzealny 28.12.06, 17:43 Taka śmiesznostka dla sentymentalnych staruszków. antithesis napisała: > tyle ze nowy socjalim nie radziecki. Jestem wdzieczna Rakowskiemu, ze > przechowal w Polsce poprzez pismo "Dzis" idee socjalizmu, co umozliwi ich > ponowny rozkwit. Odpowiedz Link Zgłoś
kitop Mój drogi w ojciechu! 28.12.06, 18:57 Wiesz co? Miałbym odrobinę szacunku do takich ludzi jak Rakowski gdyby ci ludzie uważali, że historia ich ustawiła w takim miejscu jakim był PRL. Ale to jest ponury epizod i musieliśmy grać taką rolę. A teraz wstydliwie milczymy. Rakowscy jednak sądzą, że nadchodzi ich nowa epoka i czas na nowe działania. Chyba jesteś niekonsekwentny! Z Dzienników Rakowskiego to właśnie wynika! Historia ustawiła jego i parę milionów Polaków ( mnie także!) w takim a nie innym miejscu! Musieliśmy grać taką rolę - jak piszesz. Ta rola to utrzymanie państwa w możliwych geopolitycznie granicach , zachowanie polskości właśnie ( godło, barwy, język, kultura itd..) zachowanie suwerenności - na tyle na ile było możliwe wobec absolutnej dominacji ZSRR. Do czasu - gdy można już było inaczej. I dlaczego mamy teraz milczeć wstydliwie - jak piszesz. A czego mamy się wstydzić? A jaka była alternatywa? Kolejne powstanie? Bez żartów! Rakowski nigdzioe nie twierdzi że nadszedł jego czas. On opisuje tamte czasy. Po prostu. I nie godzi się na to aby musiał się wstydzić! Ja także! Odpowiedz Link Zgłoś
ab_extra Gdyby nie było Stalina, trzeba by go wymysleć 28.12.06, 20:18 Dobrze jest mieć swiadomość, że to on jeden jest wszystkiemu winien i sam za wszystko odpowiada. Pozostali tylko wykonywali rozkazy. Ofiary Historii po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
w_ojciech Re: Mój drogi w ojciechu! 28.12.06, 22:17 Jest faktem, że Rakowski to człowiek, który w wyjątkowy sposób wyprowadzał mnie z równowagi. Mniej niż Urban. Być może jest to uprzedzenie. PS. Mam Kitopie wrażenie, że już z Tobą kiedyś dyskutowałem. Odpowiedz Link Zgłoś
kitop Re: Mój drogi w ojciechu! 28.12.06, 22:54 Dobrze, że zwróciłeś uwagę na uprzedzenia. Kiedyś nazwisko "Wałęsa" wywoływało u mnie odruch wściekłości( poza wymiotnym). Ale czas płynie... Dziś patrzę na niego zupełnie inaczej. Wydoroślał, zmądrzał.. Gdyby był taki w tamtych latach..Może stan wojenny nie byłby konieczny? Bronię Rakowskiego także dlatego, że bronię siebie. To problem wielu ludzi z tamtych lat. Bronimy się przed anatemą, przed zakwalifikowaniem do kategorii gorszych Polaków...Ech, dużo by o tym mówić. Cieszę się, że przypomniałeś sobie, że kiedyś ze sobą dyskutowaliśmy. Ja nie pamiętam. Ale jestem pewien, że mimo różnić w poglądach, nie pozbyliśmy się wzajemnego szacunku. Pozdrawiam cię serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Mój drogi w ojciechu! 29.12.06, 02:54 Wiesz co? Ja mam szacunek dla tysięcy szarych ludzi,których historia ustawiła w takim miejscu jak PRL.Szacunek dla zmarnowanej tytanicznej pracy po wojnie,dla ludzi którzy pracowali za jedzenie,a póżniej zostali sprowadzeni do pozoimu szarej masy.Nie zapominaj,że odbudowę prowadzili ludzie wykształceni przed wojną,pierwsze pokolenia"wykształciuchow" też były uczone przez przedwojennych nauczycieli.Nie ma wybaczenia dla władz,które potrzeby społeczeństwa miały w d.Nie ma wybaczenia dla I sekretarzy/wszystkich szczebli/którzy żyli jak pączki w maśle i rządzili jak dyktatorzy.Rakowski może pisać pamiętniki,ich zawartość można ocenić wedle powiedzenia-punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Przecież on pisze po to,żeby jeszcze zaistnieć,żeby pokazać jak się starał.On przez lata żył na poziomie o jakim 90%szarej masy nawet nie marzyło.Powtórze raz jeszcze,chciał władzy,to miał swoje 5 min.Jedyne co robił dobrze,to udawanie,że może krytykować władzę,był zaworem bezpieczeństwa dla kc i kaftanem bezpieczeństwa dla ludzi myślących.Jeżeli to jest powód do chwały,to czapki z głów, Panowie. Odpowiedz Link Zgłoś