Dodaj do ulubionych

Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzdura!

30.01.07, 10:45
I żadne autorytety tu nie pomogą:
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3880570.html
Na dowód przedstawiam filmik nakręcony nieopodal drogi o bardzo dużym ruchu
samochodowym. W ciągu pół godziny nagrałem kilka takich filmików i zrobiłem
kilkadziesiąt zdjęć bobrom i innym zwierzętom.
video.google.pl/videoplay?docid=-2124650496319434653
Obserwuj wątek
    • bard333 Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 11:24
      Wiesz, że w Rospudzie znajdują się nielegalne składowiska azbestu? Czemu pseudoekolodzy tym się nie zajmą? Rocznie pod kołami tirów w Augustowie ginie około 10 osób, ale widać ważniejsze są jakieś chwasty...
      To też jest dobre: Spotkanie na temat Rospudy w Warszawie, czemu nie w Augustowie?
      I jakis Warszawiak ma desydować co dzieję się na koncu Polski...
      Droga i tak powstanie :)) a tą całą leacką bandę na sybir, niech chronią niedźwiedzie polarne!
    • wujaszek_joe Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 11:30
      dramat ekologiczny.
      bóbr spieprza co sił w łapkach do irlandii, pod koniec filmu topi się:)
      • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 11:50
        wujaszek_joe napisał:

> dramat ekologiczny.
        > bóbr spieprza co sił w łapkach do irlandii, pod koniec filmu topi się:)

Co ty tam wiesz o zwyczajach bobrów a tym bardziej o Rospudzie.
        • uzdek98 ale kaczorbasza byl przeciwko budowie...uwazaj 01.02.07, 13:29
          z takimi tekstami, bo cie kiedys strzeli piorunem z obrazka w duzym pokoju...
    • bard333 Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 11:41
      Wokół Berlina wybudowana jest obwodnica (w lesie) do 6 pasów w jedną stronę! I pod Berlinem widziano wilki!
      Więc przyroda się dodstosuje, a w przypadku Rospudy ekoterroryści oczekują działy... Chodzi tylko okasę.
      • pierd333 Re: "pod Berlinem widziano wilki" 30.01.07, 17:12
        "Sam widziałem - u ujścia rzeki Raby, żyją sobie dwie dorodne żaby"
        • bard333 Re: "pod Berlinem widziano wilki" 30.01.07, 22:36
          o burak się uaktywnił... ciekawe co to za bydle?
    • piort Oszustwa ekologistów! 30.01.07, 11:43
      Histeria ekologistów (bo tych ludzi nie da się nazwać ekologami) wynika z braku
      rozeznania przyczyn i skutków. Kilka lat temu wracałem z Chorwacji przez
      Austrię i na autostradzie zrobił się wielokilometrowy korek, zapewne z powodu
      jakiegoś wypadku. Tamtejszy kierowca powiedział, że można ten korek ominać
      starą drogą i pojechaliśmy za nim. Droga wiła się doliną, nad którą na wysokich
      słupach biegła autostrada. Po obu stronach drogi rósł sosnowy las i gęste
      krzaki zasiedlone przez ptaki, przez drogę kilka razy przebiegły sarny i zające
      i pzryroda rozkwitała w najlepsze. Gdyby nie autostrada, to zapewne ani
      zwierzyna ani taka roślinność by się tam nie uchowała, więc twierdzę że szosa
      na estakadzie jest bardziej ekologiczna niż szosa. A awantura o zmianę trasy
      bierze się stąd, że jedni dobrze sprzedali działki, a inni by chcieli żeby i od
      nich kupiono.
      Ekologista to taki znawca przyrody, który uważa, ze pojazd elektryczny jest
      mniej szkodliwy dla otoczenia niż spalinowy, a nie wie że aby wyprodukować i
      zmagazynować energię elektryczną dla tego pojazdu trzeba zużyć więcej paliwa
      niż dla pojazdu spalinowego.
      • pierd333 Re: jedni dobrze sprzedali działki 30.01.07, 17:14
        Masz na myśli bobry ? Fakt, cwane są (i cholerne kutwy!)
    • hihiro1 A sobie zdjęcia nie zrobiłeś ? 30.01.07, 12:09
      Wprawdzie jesteś głupszy od jeża ale też zasługujesz na miano istoty.

To że zwierzęta żyją w zdegradowanym środowisku nie oznacza, że im tam dobrze -
      nie mają wyjścia.

I jeszcze jedno - chodzi o zachowanie CAŁEGO ekosystemu, a nie tylko paru
      futrzaków przegrzebujących śmietniki przy parkingach.

PS. Jak nie tego rozumiesz to zamieszkaj sobie przy autostradzie.
      • bard333 Re: A sobie zdjęcia nie zrobiłeś ? 30.01.07, 12:30
        A czy ludzie naleza rowniez do tego ekosystemu???

Moze mieszkancy Augostowa to juz nie ekosystem???

Oni wlasnie mieszkaja przy autostrdazie i szczerze mowiac wole ratowac ludzi, niz nawet jakies bardzo zadkie zaby..
        • hihiro1 Wolisz być chory czy głupi ? 30.01.07, 12:49
          Alternatywa albo ludzie albo ekosystem jest sztuczna.

Można uratować i jedno i drugie.

Wystarczy poprowadzić obwodnicę inną trasą.
          www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm
          • artsg Re: Wolisz być chory czy głupi ? 30.01.07, 13:45

> Wystarczy poprowadzić obwodnicę inną trasą.
            > www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm

I tym sposobem chcesz poprowadzić autostradę kilku tysiącom ludzi pod oknami.
            • hihiro1 A gdzie tam widzisz okna i tysiące ludzi :) 30.01.07, 13:49
              artsg napisał:

>
              > > Wystarczy poprowadzić obwodnicę inną trasą.
              > > www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm
              >
              > I tym sposobem chcesz poprowadzić autostradę kilku tysiącom ludzi pod oknami.

Nie pij rozpuszczalników nie będziesz miał wizji :)

PS. Dla ociężałych umysłowo - zwróć uwagę na skale i precyzje tej mapki.
              • artsg W Raczkach 30.01.07, 14:22

• hihiro1 Podaj odległość w metrach :) 30.01.07, 14:25
                  • artsg A może w centymetrach? 30.01.07, 14:26

• hihiro1 Może być nawet w łokciach 30.01.07, 14:29
                      Skoro twierdzisz, że tysiącom ludzi w Rączkach pod oknami to pewno wiesz co
                      piszesz. A może piszesz co wiesz ?
                      • bard333 Re: Może być nawet w łokciach 30.01.07, 22:39
                        Słuchaj, byłeś kiedys w Raczkach? Może żyje tam z 2 tysiące ludzi, czy edług Ciebie są mniej ważni niz jakieś chwasty?
                        A co do alternatywnych tras, to jedna wielka bzdura. Każdy głupi potrafi wytyczyć drogę na mapie. A gdzie badania, czy wogóle można, a gdzie prawa własności itd... Czyli następne 12 lat zbieranie papierów.

A droga przez Rospude i tak powstanie
    • venus99 Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 14:28
      co dla ciebie oznacza:
      1- nieopodal?
      2- bardzo duży ruch samochodowy?
      podaj dokładne dane.
      • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 16:04
        venus99 napisał:

> co dla ciebie oznacza:
        > 1- nieopodal?
        > 2- bardzo duży ruch samochodowy?
        > podaj dokładne dane.

Mógłbym nawet napisać gdzie to jest, ale tego nie zrobię aby "ekologowie" nie
        dobrali się do tych bobrów w celu udowodnienia szkodliwego wpływu motoryzacji na
        zwierzynę.
        • venus99 Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 16:06
          ładny wykręt.cieszę się,że tak bardzo troszczysz się o bobry.
          • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 16:54
            venus99 napisał:

> ładny wykręt.cieszę się,że tak bardzo troszczysz się o bobry.

GW też mogłaby się zatroszczyć o warszawskie trawniki
            www.artsg.republika.pl/t1.jpg
      • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 16:57
        venus99 napisał:

> co dla ciebie oznacza:
        > 1- nieopodal?

Za plecami

> 2- bardzo duży ruch samochodowy?

Droga na czerwono na mapie

> podaj dokładne dane.
    • elfhelm To w Piasecznie mieszkają bobry? 30.01.07, 16:08
      • artsg Re: To w Piasecznie mieszkają bobry? 30.01.07, 16:11
        W rzeczy samej, choć ten filmik nie jest z Piaseczna
        • gniewko_syn_ryba A skąd pewność, że to był bóbr, 01.02.07, 17:23
          a nie szczur ?... ;)))
          • artsg Re: A skąd pewność, że to był bóbr, 01.02.07, 17:28
            gniewko_syn_ryba napisał:

> a nie szczur ?... ;)))

Od razu widać żeś miastowy. Jak chcesz to ci powiem gdzie mozna zobaczyć bobry,
            żurawie, rycyki czy kraski.
    • gniewko_syn_ryba Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 17:43
      artsg napisał:

> I żadne autorytety tu nie pomogą:
      > serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34397,3880570.html

Rozumiem, że w tym temacie jesteś bardziej kompetentny niż cytowani w artykule
      naukowcy... ? Możesz coś więcej na ten temat (twoje tytuły naukowe w dziedzinie
      biologii, publikacje etc....) ?... ;)

> Na dowód przedstawiam filmik nakręcony nieopodal drogi o bardzo dużym ruchu
      > samochodowym. W ciągu pół godziny nagrałem kilka takich filmików i zrobiłem
      > kilkadziesiąt zdjęć bobrom i innym zwierzętom.
      > video.google.pl/videoplay?docid=-2124650496319434653

A gdzie ta droga "o bardzo dużym ruchu samochodowym" ?... Bo na filmie jakoś jej
      nie widać... ?
      • p.smerf Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 17:57
        Pamiętam, że wybitni profesorowie byli zdecydowanie przeciwni budowie tamy w
        Czorsztynie. Kilka lat po jej oddaniu przyszła słynna powódź na Podkarpacie.
        Dzięki tamie uratowało się setki gospodarstw i dziesiątki istnień ludzkich. W
        czasie budowy co młodsi naukowcy przywiązywali się do drzew i blokowali drogi.
        Szkoda że się się nie przywiązali w czasie powodzi, tam gdzie tam nie było.
        • gniewko_syn_ryba Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 18:08
          p.smerf napisał:

> Pamiętam, że wybitni profesorowie byli zdecydowanie przeciwni budowie tamy w
          > Czorsztynie. Kilka lat po jej oddaniu przyszła słynna powódź na Podkarpacie.
          > Dzięki tamie uratowało się setki gospodarstw i dziesiątki istnień ludzkich.

Ulegasz taniej propagandzie... :-( Jakiś czas temu kol. humbak podesłał mi linka
          do rzetelnego (!) opracowania dot. wpływu zapory czorsztyńskiej na skutki
          powodzi w Nowosądeckiem i wyszło, że miała jedynie w odniesieniu do miejscowości
          połozonych najbliżej. Im dalej tym wpływ był mniejszy, a w samym Nowym Sączu -
          praktycznie niezauważalny. Tak więc zapora chroni przed zalaniem... Czorsztyn,
          który i tak jest zalany ! ;PPP
          • p.smerf Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 19:04
            > powodzi w Nowosądeckiem i wyszło, że miała jedynie w odniesieniu do miejscowośc
            > i
            > połozonych najbliżej. Im dalej tym wpływ był mniejszy, a w samym Nowym Sączu -
            > praktycznie niezauważalny.

Rewelacja! A ja myślałem, że będzie chroniła całą zlewnię Wisły aż do Gdańska.
            • gniewko_syn_ryba Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 19:42
              p.smerf napisał:

> Rewelacja! A ja myślałem, że będzie chroniła całą zlewnię Wisły aż do Gdańska.

A więc Czorsztyn zalano tylko dlatego, żeby potencjalna fala powodziowa nie
              zalała Czorsztyna ???... ;))) To dopiero REWELACJA !!! ;)))))))))))))))
      • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 18:22
        A czy są znane jakieś fakty typu: Wyginął taki to a taki gatunek z powodu budowy
        drogi?
        • gniewko_syn_ryba Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 19:01
          W krajach CYWILIZOWANYCH raczej nie buduje się dróg i autostrad w rezerwatach i
          innych obszarach chronionych, dlatego dość trudno o takie dane. Jeśli jednak
          chcesz koniecznie udowodnić, że budowa drogi nie ma negatywnego wpływu na
          przyrodę, pozwól na wybudowanie obwodnicy Piaseczna przebiegającej przez twój
          ogódek (zakładam, że mieszkasz w domku z ogródkiem)... :P Rozumiem też, że
          wycięcie ok. 20 tys. drzew w żaden sposób nie wpłynie np. na życie ptaków
          mających na tych drzewach swe gniazda... ?
          • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 19:21

> W krajach CYWILIZOWANYCH raczej nie buduje się dróg i autostrad w rezerwatach i
            > innych obszarach chronionych, dlatego dość trudno o takie dane. Jeśli jednak
            > chcesz koniecznie udowodnić, że budowa drogi nie ma negatywnego wpływu na
            > przyrodę, pozwól na wybudowanie obwodnicy Piaseczna przebiegającej przez twój
            > ogódek (zakładam, że mieszkasz w domku z ogródkiem)... :P Rozumiem też, że
            > wycięcie ok. 20 tys. drzew w żaden sposób nie wpłynie np. na życie ptaków
            > mających na tych drzewach swe gniazda... ?

I właśnie przez ogródki mieszkańców okolicznych wiosek biegnie trasa
            alternatywna. Mało tego, trzeba wyburzyć kilkanaście domów na tej alternatywnej
            trasie.
            • hihiro1 Widziałeś projekt ? 30.01.07, 19:24
              • artsg Czego? 30.01.07, 19:25

• hihiro1 Alternatywnej trasy biegnącej przez ogródki :) 30.01.07, 19:49
                  • artsg Widziałem. Idzie przez jakieś wioski 30.01.07, 20:15
                    Odetchną Augostowianie, ale w tych wioskach bedą trupy
                    • gniewko_syn_ryba Re: Widziałem. Idzie przez jakieś wioski 30.01.07, 20:58
                      Jakie ???
                      • bard333 Re: Widziałem. Idzie przez jakieś wioski 30.01.07, 22:44
                        trupy zazwyczaj są nieżywe
                        • gniewko_syn_ryba Re: Widziałem. Idzie przez jakieś wioski 30.01.07, 22:48
                          bard333 napisał:

> trupy zazwyczaj są nieżywe

Jeśli to są nazwy wiosek, przez które ma przebiegać droga alternatywna, to
                          powionieneś je napisać z dużej litery...
                          • bard333 Re: Widziałem. Idzie przez jakieś wioski 30.01.07, 22:57
                            jasne... jak nie masz argumentów to sie pierdów czepiasz.
                            byłeś kiedys w augustowie w mieście, gdzie przejeżdża 30 tirów na minutę?!!!
                            • gniewko_syn_ryba Re: Widziałem. Idzie przez jakieś wioski 30.01.07, 23:07
                              bard333 napisał:

> jasne... jak nie masz argumentów to sie pierdów czepiasz.

Ja ???!!! Zadałem bardzo KONKRETNE pytanie przez jakie wioski ma przebiegać
                              alternatywna wersja obwodnicy, a ty mi jakieś trupy nieżywe przed oczy
                              wyciagasz... Może w końcu doczekam się KONKRETNEJ odpowiedzi... ?

> byłeś kiedys w augustowie w mieście, gdzie przejeżdża 30 tirów na minutę?!!!

Nawet gdyby jechały zderzak w zderzak, 30 TIRów nie dałoby rady w minutę, daruj
                              więc sobie tę demagogię... Miejscowości w podobnej sytuacji są w Polsce tysiące
                              iludzie jakoś z tym żyją...
                              • bard333 Re: Widziałem. Idzie przez jakieś wioski 30.01.07, 23:16
                                Widać, że nie byłeś... A skoro nie byłeś to i nie widziałeś to dlaczego sie wypowaiadasz? Przyjedź, policz, to wtedy będziesz mógł ocenić...
                                Co do trasy alternatywnej, nie mma pojęcia przez jakie wioski będzie przechodzić, włączyłem sie dyskusję, zapytałes ilu ludzi mieszka w Raczkach.

Akurat mieszkam w puszczy piskiej koło prania w rucianym, ale mam m.in. fabryke w Grajewie, często jeżdże na Litwę, przez Augustów, czasami przez Raczki.

Przyjedz kiedyś do Augustowa, a nie ogladaj tylko fajne fotki i czytaj bzdury na temat rospudy.

Wiesz, że na terenie Rospudy, prawie w środku znajdują sie nielegalne skaładowiska azbestu? Czemu pseudoekolodzy tym sie nia zajmą.

To jedna wielka ściema, dostana działe i będzie spokój, w międzyczasie zginie kilku ludzi, w listopadzie 18 letnia dziewczyna szła przez pasy i litwin się nie zatrzymał...

Ale wiem, wiem, chwasty są ważne, choć im i tak nic nie będzie!
                                • gniewko_syn_ryba Re: Widziałem. Idzie przez jakieś wioski 31.01.07, 09:08
                                  bard333 napisał:

> Co do trasy alternatywnej, nie mma pojęcia przez jakie wioski będzie
                                  przechodzić, włączyłem sie dyskusję,

Skoro nie masz pojęcia, to po co włączasz się w dyskusję ? Pytałem przez jakie
                                  wioski ma przechodzić trasa alternatywna, a nie ilu mieszkańców liczą Raczki,
                                  choć to też ciekawe i aby mieć pojęcie o czym dyskutuję zadałem sobie trud
                                  sprawdzenia tego:

"Ludność ogółem 2004 - 6206"
                                  www.raczki.pl/index.php?id=8
                                  Przy czym podkreślam, że dane te dotyczą CAŁEJ gminy Raczki, a nie miejscowości
                                  o tej nazwie. Chyba nikt zdrowy na umyśle nie zaryzykuje stwierdzenia, że trasa
                                  alternatywna ma być poprowadzona tak, że będzie przebiegała tuż pod oknami
                                  WSZYSTKICH mieszkańców CAłEJ gminy !!! Byłby to istny labirynt !!! ;)))

> zapytałes ilu ludzi mieszka w Raczkach.

Jak już wyjaśniłem powyżej, nie pytałem o to.

> Akurat mieszkam w puszczy piskiej koło prania w rucianym, ale mam m.in. fabryke
                                  > w Grajewie, często jeżdże na Litwę, przez Augustów, czasami przez Raczki.

A więc sam jesteś potencjalnym mordercą ! ;PPP

> Wiesz, że na terenie Rospudy, prawie w środku znajdują sie nielegalne skaładow
                                  > iska azbestu? Czemu pseudoekolodzy tym sie nia zajmą.

Bo to sprawa policji i prokuratury. Powiadomiłeś ? To twój prawny obowiązek !
                                  >
                                  > To jedna wielka ściema, dostana działe i będzie spokój, w międzyczasie zginie
                                  kilku ludzi, w listopadzie 18 letnia dziewczyna szła przez pasy i litwin się nie
                                  > zatrzymał...

Takie wypadki zdarzają się wszędzie, nie tylko w Augustowie, niestety... To jest
                                  cena tzw. postępu... :(
                                  >
                                  > Ale wiem, wiem, chwasty są ważne

A na Tatry mówisz "kupa kamieni" ???...

, choć im i tak nic nie będzie!

Oczywiście, że nie... Jeszcze na tym skorzystają Kup sobie kwiatek w doniczce,
                                  postaw u wylotu rury wydechowej (przy właczonym silniku) i obserwuj jak pięknie
                                  będzie rósł... ;-/ A 20 tys. drzew do wycięcia, to też nic, prawda ?...

Nawiasem mówiąc nie mogę wyjść z podziwu jak forumowa "prawica" zawzięcie broni
                                  komusze projekty, a ludzie, którzy uważają się za "patriotów" pochwalają
                                  niszczenie narodowego dobra... ?
                                  • bard333 Re: Widziałem. Idzie przez jakieś wioski 31.01.07, 10:43
                                    Ależ bzdety piszesz!

Apropos trasy alternatywnej też nie wiesz o niczym! Bo taka wogóla nie ostnieje. Każde dziecko z przedszkola potrafi wyznaczyc kreske na mapie. A gdzie badania gruntu?, wykup działek, badania wpływy na życie ludzi i zwierząt nigdy tam nie byłeś więc nie wiesz, że tam również jest mnóstwo lasów, pól.

Droga miałaby przechodzić przez mazury północne, tzw "garbate". Pewnie tam nigdy nie byłes i nie wiesz jak bardzo jest pofałdowany teren i jak kręte są już istniejące drogi.

Lewicowość i prawicowość w tym przypadku ma nie wiele do powiedzenia. Natomiast zdrowy rzosądek wiele. Akurat tak się składa, że ci bardziej czerwoni mają go niewiele to i wypisują bzdury.
                                    • who_is_who Re: Powiadomiłeś prokuraturę, policję, itd.? bt 31.01.07, 11:50

• bard333 Re: Powiadomiłeś prokuraturę, policję, itd.? bt 31.01.07, 12:06
                                        Mam inne sprawy na głowie niż donoszenie do prokuratury, ale powinni to zrobić ci pseudoekolodzy.
                                        Protestuja tam gdzie mogą dostać kasę, a jeśli mają faktycznie zrobić cos dla środowiska to ich nie ma.

Wielu wkleja sobie sentencje do swoich sygnaturek, których nie rozumie... Miej człowieku swoje zdani, a nie powtarzaj po kimś rzeczy o których nie masz pojęcia
                                        • who_is_who Re: Powiadomiłeś prokuraturę, policję, itd.? bt 31.01.07, 12:49
                                          bard333 napisał:

> Mam inne sprawy na głowie niż donoszenie do prokuratury, ale powinni to zrobić
                                          > ci pseudoekolodzy.

To ty wiesz o nielegalnych składowiskach azbestu. Masz inne sprawy na głowie...
                                          zajęty jesteś pisaniem na fk, ale nie masz czasu poinformować odpowiednich władz
                                          o przestępstwie, bo tym chyba są nielegalne składowiska azbestu... Rozumiem.

> Protestuja tam gdzie mogą dostać kasę, a jeśli mają faktycznie zrobić cos dla ś
                                          > rodowiska to ich nie ma.

Widzę, że jesteś świetnie zorientowany w działalności ekologów, sorry:
                                          PSEUDOekologów. Innych, wg ciebie, nie ma.
                                          >
                                          > Wielu wkleja sobie sentencje do swoich sygnaturek, których nie rozumie... Miej
                                          > człowieku swoje zdani, a nie powtarzaj po kimś rzeczy o których nie masz pojęci
                                          > a

W dodatku znasz się na ludziach i łatwo ferujesz wyroki. Mędrek z ciebie, ot co!
                                          • bard333 Re: Powiadomiłeś prokuraturę, policję, itd.? bt 31.01.07, 12:56
                                            Może masz racje, troche pojechałem z ocenianiem ludzi... A co do azbestu, jest to sprawa ogólonie znana, opisywana w prasie.
                                            Co prawda mieszkam na mazurach, 100 km od Augustowa w środku lasu i przyroda wchodzi mi prawie do domu :)) ale mam niedaleko Augustowa fabrykę, więc często tam jeżdżę i rozumiem ludzi, którzy chcą nareszcie zacząć normalnie żyć. Wybudowanie estakady, która nie przebiega przez Rospude, tylko ją leciutkodotyka w niczym przyrodzie nie zaszkodzi. Ludziom pomoże na pewno.

Co do forum, no cóż, mam wiele rozrywek i dużo pracy... więc za chwile już mnie nie będzie, odpowiem może jutro jak wrócę
                                            • who_is_who Re: Już lepiej :-) 01.02.07, 12:36
                                              Z tego, co wiem - "walka" o zmianę trasy trwa od lat. Nie rozumiem, dlaczego nie
                                              można było zmienić jej przebiegu, np. wg tego projektu:

www.darzbor.v24.pl/via-baltica/index.htm
                                              Mieszkańcom Augustowa ten przebieg też zapewniłby "bezpieczeństwo", omijając
                                              obszary Natura 2000.
                                              To ludzie są "agresorami", nie przyroda. To ludzie zabijają ludzi.
                                    • gniewko_syn_ryba Re: Widziałem. Idzie przez jakieś wioski 31.01.07, 18:35
                                      bard333 napisał:

> Apropos trasy alternatywnej też nie wiesz o niczym! Bo taka wogóla nie ostnieje

Dokładnie tak samo jak ta przez Dolinę Rospudy !... Oba warianty są więc
                                      równouprawnione i tylko od rozsądku decydentów zależy, który będzie realizowany.
                                      Ten zaś jednoznacznie wskazuje na alternatywny, tym bardziej, że na
                                      rozpieprzenie Doliny Łunia kasiory nie da, a bez niej taka inwestycja będzie się
                                      ciągnąć 20 lat a może i więcej, co oczywiście bardzo umili życie okolicznej
                                      ludności...

> . Każde dziecko z przedszkola potrafi wyznaczyc kreske na mapie. A gdzie
                                      badania gruntu?, wykup działek, badania wpływy na życie ludzi i zwierząt

Ależ to jest normalna procedura przy każdej inwestycji drogowej ! Chyba nie
                                      sugerujesz, że w wariancie "doliniarskim" wszystkich tych czynności nie trzeba
                                      wykonywać ???...

nigdy tam ni
                                      > e byłeś więc nie wiesz, że tam również jest mnóstwo lasów, pól.

Bardziej żal ci pól (obszarów zmienionych przez człowieka) i lasów (zapewne
                                      sztucznie nasadzanych, jak większość w Polsce) niż jedynej i niepowtarzalnej
                                      Doliny ???!!! :-0
                                      >
                                      > Droga miałaby przechodzić przez mazury północne, tzw "garbate". Pewnie tam
                                      nigdy nie byłes i nie wiesz jak bardzo jest pofałdowany teren i jak kręte są już
                                      istniejące drogi.

Weź mnie nie rozśmieszaj ! :))) Mieszkam 100 km od Słowacji i często tam bywam,
                                      a chyba nie chcesz mi wmówić, że te Mazury Północne są bardziej pofałdowane...
                                      ??? ;))) Słowacy mają też znacznie więcej obszarów chronionych niż my, a mimo to
                                      i wspomnianych warunków terenowych jakoś udaje im się budować niekręte
                                      autostrady bez ingerowania w te obszary. U nas takich obszarów jest tyle co kot
                                      napłakał, a i tak przy niemal każdej większej inwestycji są z tym jaja...
                                      >
                                      > Lewicowość i prawicowość w tym przypadku ma nie wiele do powiedzenia. Natomiast
                                      > zdrowy rzosądek wiele. Akurat tak się składa, że ci bardziej czerwoni mają go
                                      > niewiele to i wypisują bzdury.

Hehehe, ja tylko stwierdzam fakty. A faktem jest, że droga przez Dolinę jest
                                      pomysłem czerwonych, zaś drugim faktem jest, że forumowe "prawactwo" (z jednym
                                      skromnym wyjątkiem, czyli mną... ;))) ) ten durny pomysł gorąco popiera...
            • gniewko_syn_ryba Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 19:39
              artsg napisał:

> I właśnie przez ogródki mieszkańców okolicznych wiosek biegnie trasa
              > alternatywna.

A konkretnie jakich wiosek ?...

> Mało tego, trzeba wyburzyć kilkanaście domów na tej alternatywnej
              > trasie.

Domy można wybudować w innym miejscu, Doliny Rospudy raczej nie da się przenieść
              (tylko w filmach Barei takie cuda się zdarzały a i to tylko w fazie
              projektowania !)... ;(
              • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 20:13

> artsg napisał:
                >
                > > I właśnie przez ogródki mieszkańców okolicznych wiosek biegnie trasa
                > > alternatywna.
                >
                > A konkretnie jakich wiosek ?...

Zawsze to czyjś ogródek

> Domy można wybudować w innym miejscu, Doliny Rospudy raczej nie da się przenieś
                > ć
                > (tylko w filmach Barei takie cuda się zdarzały a i to tylko w fazie
                > projektowania !)... ;(

Tylko Rospudy nikt nie zamierza zabetonować, zaorać, zmeliorować
                • gniewko_syn_ryba Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 21:02
                  artsg napisał:

> Zawsze to czyjś ogródek

To nie jest odpowiedź na pytanie...
                  >
                  > Tylko Rospudy nikt nie zamierza zabetonować, zaorać, zmeliorować

A jaką nieinwazyjną metodą ta droga ma być budowana ? Z pomoca helikopterów, czy
                  statków kosmicznych ?... ;)
                  • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 22:20

> A jaką nieinwazyjną metodą ta droga ma być budowana ? Z pomoca helikopterów, cz
                    > y
                    > statków kosmicznych ?... ;)

Gdyby wszyscy tak rozumowali to dziś byśmy jeździli dorożkami a przez rzeki promami
                    • gniewko_syn_ryba Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 30.01.07, 22:41
                      artsg napisał:

> Gdyby wszyscy tak rozumowali to dziś byśmy jeździli dorożkami a przez rzeki pro
                      > mami

No i co byłoby w tym złego ?...
                      • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 31.01.07, 09:42

> artsg napisał:
                        >
                        > > Gdyby wszyscy tak rozumowali to dziś byśmy jeździli dorożkami a przez rze
                        > ki pro
                        > > mami
                        >
                        > No i co byłoby w tym złego ?...

To jedź dorożką z Warszawy do Gdańska
                        • gniewko_syn_ryba Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 31.01.07, 19:56
                          artsg napisał:

> To jedź dorożką z Warszawy do Gdańska

Nie mam takiej potrzeby (w stolycy nie byłem ponad 2 lata) ale ludzie jeździli
                          tak całe wieki i było dobrze. Tylko jedna poprawka: nie dorożką, a dyliżansem... :P
            • who_is_who Jeśli dobrze rozumiem to fauna i flora wtargnęły 31.01.07, 11:31
              na tereny zajmowane przez ludzi.

artsg napisał:
              >
              > I właśnie przez ogródki mieszkańców okolicznych wiosek biegnie trasa
              > alternatywna. Mało tego, trzeba wyburzyć kilkanaście domów na tej alternatywnej
              > trasie.
    • piort Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 31.01.07, 08:00
      Kłótnia, bo trudno to nazwać dyskusją, pomija najbardziej istotną stronę
      problemu! Budowa budową, eksploatacja eksploatacją, a ekonomia i związany z nią
      wpływ na środowisko? Pojazdy, jeśli już muszą przejechać skądś dokądś, to
      powinny zrobić to z prędkością ekonomiczną, możliwie najkrótszą trasą bez
      wznieśnień i zatrzymań. Wtedy wydzielą najmniej spalin, pyłów, hałasu i to
      będzie ekologiczne rozwiązanie. Banda przygłupów cieszy się że gdzieś
      ograniczono prędkość, albo ustawiono światła, ale nie rozumie że zafudowała
      sobie hałaśliwą komorę gazową, samochody wydzielają najmniej szkodliwych
      miazmatów gdy jadą płynnie ze stałą, ekonomiczną prędkością. Każdy inny sposób
      jazdy kosztuje wiecej przewoźnika, bo paliwo i czas, i truje okolicę, bo więcej
      spalin, hałasu i pyłów ze sprzęgieł oraz hamulców.
      • who_is_who Re: Dlatego TIRy na TORY ! 31.01.07, 11:33

• artsg Kolejny argument do dyskusji to Narwiański Park Na 31.01.07, 19:50
      Narwiański Park Narodowy to także kraina bagien i trzcinowisk. Dolina Narwi
      przecięta jest kilkoma mostami i mimo to przyroda ma się świetnie. NPN jest
      ostoją dzikiego ptactwa i zwierzyny. Zjeżdżają się też tu ornitolodzy z całej
      Europy na obserwacje ptaków.
      • gniewko_syn_ryba Re: Kolejny argument do dyskusji to Narwiański Pa 31.01.07, 19:59
        artsg napisał:

> Narwiański Park Narodowy to także kraina bagien i trzcinowisk. Dolina Narwi
        > przecięta jest kilkoma mostami i mimo to przyroda ma się świetnie.

A te mosty to zbudowano po ustanowieniu NPN, czy przed ?...
        • artsg Re: Kolejny argument do dyskusji to Narwiański Pa 31.01.07, 20:36

> artsg napisał:
          >
          > > Narwiański Park Narodowy to także kraina bagien i trzcinowisk. Dolina Nar
          > wi
          > > przecięta jest kilkoma mostami i mimo to przyroda ma się świetnie.
          >
          > A te mosty to zbudowano po ustanowieniu NPN, czy przed ?...

Rospuda też nie jest Parkiem ani rezerwatem
          • gniewko_syn_ryba Re: Kolejny argument do dyskusji to Narwiański Pa 31.01.07, 21:24
            artsg napisał:

> Rospuda też nie jest Parkiem ani rezerwatem

A obszar Natura 2000 to co ?...
            • artsg Re: Kolejny argument do dyskusji to Narwiański Pa 01.02.07, 09:39
              > A obszar Natura 2000 to co ?...

Czyli pół Polski zamienić w skansen?
              • gniewko_syn_ryba Ale z ciebie demagog... ;-P 01.02.07, 12:30
                Czy obszary Natura 200 obejmują pół Polski ?...

Nb. parki narodowe, krajobrazowe itp. obejmują znaczną część Słowacji (znacznie
                większą niz połowę) i jakoś nie płaczą, że skansen, że nie mogą się rozwijać
                etc.... A w ochronie środowiska są nawet bardziej restrykcyjni niż my i tak np.
                na zimę zamykają całe swoje Tatry (choć mają ich ponad 4 x więcej niż my)...
                • artsg Re: Ale z ciebie demagog... ;-P 01.02.07, 14:00

> Czy obszary Natura 200 obejmują pół Polski ?...
                  >
                  > Nb. parki narodowe, krajobrazowe itp. obejmują znaczną część Słowacji (znacznie
                  > większą niz połowę) i jakoś nie płaczą, że skansen, że nie mogą się rozwijać
                  > etc.... A w ochronie środowiska są nawet bardziej restrykcyjni niż my i tak np.
                  > na zimę zamykają całe swoje Tatry (choć mają ich ponad 4 x więcej niż my)...

Praktycznie nie ma szans aby wybudować jakąkolwiek drogę łączącą dwa miasta w
                  woj.podlaskim
                  tiny.pl/ws6k
                  A swoja drogą to ekologowie mogliby się zająć ROZDEPTANYMI Tatrami. Ale tego nie
                  zrobią bo tam nic kasy nie wyrwą.
                  • gniewko_syn_ryba Re: Ale z ciebie demagog... ;-P 01.02.07, 14:13
                    artsg napisał:

> A swoja drogą to ekologowie mogliby się zająć ROZDEPTANYMI Tatrami. Ale tego nie
                    > zrobią bo tam nic kasy nie wyrwą.

Naprawdę nie znasz sprawy kolejki na Kasprowy, czy kłamiesz z premedytacją ???...
                    • artsg Re: Ale z ciebie demagog... ;-P 01.02.07, 14:18

> artsg napisał:
                      >
                      > > A swoja drogą to ekologowie mogliby się zająć ROZDEPTANYMI Tatrami. Ale t
                      > ego nie
                      > > zrobią bo tam nic kasy nie wyrwą.
                      >
                      > Naprawdę nie znasz sprawy kolejki na Kasprowy, czy kłamiesz z premedytacją ???.
                      > ..

Kolejka na Kasprowy to pikuś. Zobacz co się dzieje nad Morskim Okiem, na
                      Giewoncie czy w Kościeliskiej.
                      • gniewko_syn_ryba Re: Ale z ciebie demagog... ;-P 01.02.07, 17:13
                        artsg napisał:

> Kolejka na Kasprowy to pikuś. Zobacz co się dzieje nad Morskim Okiem, na
                        > Giewoncie czy w Kościeliskiej.

A wyobrażasz sobie co by się działo gdyby TPN chciał ograniczyć ilość turystów
                        ??? Jak myślisz, dlaczego Byrcyn przestał być dyrektorem TPN ?...
                        • artsg Re: Ale z ciebie demagog... ;-P 01.02.07, 17:24
                          > A wyobrażasz sobie co by się działo gdyby TPN chciał ograniczyć ilość turystów
                          > ???
                          Nic. Park zamknięty koniec i kropka
                          • gniewko_syn_ryba Re: Ale z ciebie demagog... ;-P 01.02.07, 18:36
                            artsg napisał:

> > A wyobrażasz sobie co by się działo gdyby TPN chciał ograniczyć ilość turystów
                            > > ???
                            > Nic. Park zamknięty koniec i kropka

ROTFL :))))))))))))))) Spróbuj odpowiedzieć na moje drugie pytanie, to może
                            poznasz też odpowiedź na to... ;)))

I po to, by ograniczyć liczbe turystów PKL modernizuje kolejką na Kasprowy, żeby
                            zwiększyć 2 razy jej przepustowość ?...
                            • artsg Kończę z tobą dyskusję o pier.dołach jakimi są ... 02.02.07, 09:01

> artsg napisał:
                              >
                              > > > A wyobrażasz sobie co by się działo gdyby TPN chciał ograniczyć ilo
                              > ść turystów
                              > > > ???
                              > > Nic. Park zamknięty koniec i kropka
                              >
                              > ROTFL :))))))))))))))) Spróbuj odpowiedzieć na moje drugie pytanie, to może
                              > poznasz też odpowiedź na to... ;)))
                              >
                              > I po to, by ograniczyć liczbe turystów PKL modernizuje kolejką na Kasprowy, żeb
                              > y
                              > zwiększyć 2 razy jej przepustowość ?...

ślimaki czy wodorosty w Ruspudzie i stawiam poważne pytanie:
                              W czyim interesie, (ze względów strategicznych i obronnościowych) jest aby
                              jedna z najważniejszych tras tranzytowych przez Polskę nie szła przez zabagnioną
                              dolinkę i most który tam ma być, zwłaszcza z uwzględnieniem trudnego terenu w
                              całej tej okolicy?
                              • gniewko_syn_ryba Re: Kończę z tobą dyskusję o pier.dołach jakimi s 02.02.07, 12:24
                                artsg napisał:

> ślimaki czy wodorosty w Ruspudzie i stawiam poważne pytanie:
                                > W czyim interesie, (ze względów strategicznych i obronnościowych) jest aby
                                > jedna z najważniejszych tras tranzytowych przez Polskę nie szła przez zabagnion
                                > ą
                                > dolinkę i most który tam ma być, zwłaszcza z uwzględnieniem trudnego terenu w
                                > całej tej okolicy?

Hehehe, chcesz powiedzieć, że w razie ataku wroga most się wysadzi i rakiety
                                utkną w bagnie ??? ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                                • artsg Re: Kończę z tobą dyskusję o pier.dołach jakimi s 02.02.07, 13:07
                                  i rakiety
                                  > utkną w bagnie ??? ;))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Rakiety tak już mają że się z nimi po świecie nie jeździ, w przeciwieństwie do
                                  sprzętu zmechanizowanego
                                  • gniewko_syn_ryba Re: Kończę z tobą dyskusję o pier.dołach jakimi s 06.02.07, 13:32
                                    artsg napisał:

> Rakiety tak już mają że się z nimi po świecie nie jeździ, w przeciwieństwie do
                                    > sprzętu zmechanizowanego

A na cholerę najeźdźca ma się męczyć ze sprzętem zmechanizowanym jak może
                                    pierdyknąć rakietą i po krzyku... ??? ;-PPP
                              • ave.duce Re: Poważne pytanie ;))))))))))))))))))))))))))))) 02.02.07, 12:36
                                artsg napisał:

> stawiam poważne pytanie:
                                > W czyim interesie, (ze względów strategicznych i obronnościowych) jest aby
                                > jedna z najważniejszych tras tranzytowych przez Polskę nie szła przez zabagnion
                                > ą
                                > dolinkę i most który tam ma być, zwłaszcza z uwzględnieniem trudnego terenu w
                                > całej tej okolicy?

Nie chcesz chyba powiedzieć, że ... Aż strach się bać!

;)
                                • artsg Re: Poważne pytanie ;)))))))))))))))))))))))))))) 02.02.07, 13:10

> Nie chcesz chyba powiedzieć, że ... Aż strach się bać!
                                  >
                                  > ;)
                                  Widzę że swoja wiedzę o wojsku czerpiesz z Czterech pancernych i z opowieści o
                                  Hansie Klosie
                                  • ave.duce Re: Poważne pytanie ;)))))))))))))))))))))))))))) 07.02.07, 08:58
                                    artsg napisał:

>
                                    > > Nie chcesz chyba powiedzieć, że ... Aż strach się bać!
                                    > >
                                    > > ;)
                                    > Widzę że swoja wiedzę o wojsku czerpiesz z Czterech pancernych i z opowieści o
                                    > Hansie Klosie
                                    >

No ba! Za to ty pewnie tak samo znasz się na wojsku, jak na wszystkim innym,
                                    czyli twoja wiedza, wykształCIOŁKU, równa się ziobru.

;)
    • piort Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 01.02.07, 11:00
      Zwycięstwo prawa nad zdrowym rozsądkiem! Grupka zainteresowanych przepycha
      wniosek o uznanie jakiegoś terenu za park narodowy albo obszar chroniony, albo
      jakaś natura 2000 i ciągnie z tego krociowe zyski. Wystarczy byle pretekst,
      jakaś rzadka roślinka albo zwierzątko, które potem okazuje się wcale nie takie
      rzadkie. Tak było z Konstancinem pod Warszawą, w którym po zmianie statusu ceny
      nieruchomości poszybowały pod niebo. Każdy właściciel nieruchomości chce
      uzyskać wyjątkowy status, bo to jego czysty zysk. Pałac Kultury im. J Stalina
      też ogłoszono zabytkiem, bo jest stary, a ja jestem starszy od pałacu Kultury i
      domagam się także szczególnego stausu i ochrony. Zdrowy rozsądek nakazuje
      przeprowadzić drogę najkrótszą trasą i najmniejszym kosztem, w miarę możności
      nie szkodząc środowisku, ale środowisko to też ludzie, którzy za tę drogę tak
      czy inaczej zapłacą w cenie towarów i w podatkach. Czy nikt nie liczy kosztów
      przemieszczenia masy towarowej? Przecież to są ogromne sumy i błędem jest
      myślenie że zapłacą przewoźnicy, w końcu zapłacimy my wszyscy z ekologistami
      włącznie.
      • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 01.02.07, 11:06
        Zgodnie z logiką "ekologów" całe Mazury i Suwalszczyzna będzie za kilka lat
        skansenem Europy. Nic nie budować, nic nie remontować bo jakieś tam Natury2000
        sobie wymyślili. A może im o to chodzi.
      • who_is_who Re: Jakieś dowody, czy tak sobie piotrzysz? 01.02.07, 12:38
        piort napisał:

> Grupka zainteresowanych przepycha
        > wniosek o uznanie jakiegoś terenu za park narodowy albo obszar chroniony, albo
        > jakaś natura 2000 i ciągnie z tego krociowe zyski.
        • who_is_who Re: Przepraszam: pioRTszysz... ;-) 01.02.07, 12:40

• bubba49 Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 01.02.07, 11:02
      artsg napisał:

BZDURA TO JEST arstag.
    • artsg Nareszcie rusza budowa obwodnicy. 06.02.07, 11:50
      Mieszkańcy Augustowa wreszcie odetchną.
      • gniewko_syn_ryba A jak tam twoje bobroszczury ?... ;P 06.02.07, 11:52
        • artsg Jakie bobroszczury? 06.02.07, 11:53

• gniewko_syn_ryba Te co filmowałeś... 06.02.07, 11:56
            • artsg To są bobry!!!! 06.02.07, 11:58
              Nie podejrzewam cie o Darwinizm
              • gniewko_syn_ryba Jesteś pewien ??? 06.02.07, 12:27
                Bo na filmiku tego nie widać... ;-P Może jakąś fotkę z wyraźnym zbliżeniem
                zamieścisz ?...
                • artsg Re: Jesteś pewien ??? 06.02.07, 13:56

> Bo na filmiku tego nie widać... ;-P Może jakąś fotkę z wyraźnym zbliżeniem
                  > zamieścisz ?...

Do fotografii przyrodniczej trzeba mieć profesjonalny sprzęt, jak masz taki, to
                  możemy się wybrać pofocić takie zwierzęta czy rośliny o których tylko w
                  książkach czytałeś lub w tv widziałeś.
                • artsg Re: Jesteś pewien ??? 06.02.07, 14:00

> Bo na filmiku tego nie widać... ;-P Może jakąś fotkę z wyraźnym zbliżeniem
                  > zamieścisz ?...

To szczury zrobiły?
                  fotoforum.gazeta.pl/3,0,400876.html
                  • gniewko_syn_ryba Re: Jesteś pewien ??? 06.02.07, 14:32
                    artsg napisał:

> To szczury zrobiły?
                    > fotoforum.gazeta.pl/3,0,400876.html

TO może zrobiły bobry ale skąd mam wiedzieć gdzie TO jest ?... Tego hajłeja na
                    zdjęciu nie widzę, a mogłeś to cyknąć gdziekolwiek w głębi puszczy... ;-P
                    • artsg A to co to jest? 06.02.07, 14:55
                      Wg twojej logiki to pewnie kaczki
                      fotoforum.gazeta.pl/3,0,147100,2,43.html
                      • gniewko_syn_ryba Ślicne te łabądki 06.02.07, 15:23
                        ale dalej nie widzę hajłeja...

Czy teraz podeślesz fotkę swojej żony/siostry/matki w kąpieli ?... ;)))))
                        • artsg Re: Ślicne te łabądki 06.02.07, 16:53

> Czy teraz podeślesz fotkę swojej żony/siostry/matki w kąpieli ?... ;))))

Nie dość że jesteś pseudoekolog to jeszcze zboczeniec.
                          • gniewko_syn_ryba Re: Ślicne te łabądki 06.02.07, 17:45
                            artsg napisał:

> Nie dość że jesteś pseudoekolog to jeszcze zboczeniec.

Jaki zboczeniec ???!!! Przecież nie proszę o TWOJĄ fotkę w kąpieli bom chłop o
                            zdrowych preferencjach, a nie ciota !!! ;))) No chyba, żeś ty baba... ? ;)))
        • artsg Jak nie potrafisz odróżnic bobra od szczura to za 06.02.07, 12:11
          ochronę przyrody tez się lepiej nie bierz.
    • artsg Ciekawe czy Wajrak był kiedykolwiek nad Rospudą 06.02.07, 12:17
      czy Biebrzą?
      • artsg I w zwiazku z tym czy wie o czym pisze? 06.02.07, 12:21
        artsg napisał:

> czy Biebrzą?
        • gniewko_syn_ryba Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 12:30
          Sami ze sobą... ;-PPP

P.S. A ty byłeś ?...
          • artsg Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 14:21

> Sami ze sobą... ;-PPP
            >
            > P.S. A ty byłeś ?...

Nie twoja sprawa "ekologu amatorze"
            • gniewko_syn_ryba Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 14:35
              artsg napisał:

> Nie twoja sprawa "ekologu amatorze"

Skoro tobie wolno pytać, to mnie też, jeśli zaś to "nie moja sprawa", to twoja
              też nie... Mamy zatem dokładnie takie same prawa wypowiadania się w tej materii...
              • artsg Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 16:54

> artsg napisał:
                >
                > > Nie twoja sprawa "ekologu amatorze"
                >
                > Skoro tobie wolno pytać, to mnie też, jeśli zaś to "nie moja sprawa", to twoja
                > też nie... Mamy zatem dokładnie takie same prawa wypowiadania się w tej materii
                > ...

Zamiast bredzić bez sensu podaj jakiekolwiek udokumentowane wyniki badań że
                przez wybudowanie mostu wyginął jakiś gatunek
                • artsg Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 16:59
                  artsg napisał:

> gniewko_syn_ryba napisał:
                  >
                  > > artsg napisał:
                  > >
                  > > > Nie twoja sprawa "ekologu amatorze"
                  > >
                  > > Skoro tobie wolno pytać, to mnie też, jeśli zaś to "nie moja sprawa", to
                  > twoja
                  > > też nie... Mamy zatem dokładnie takie same prawa wypowiadania się w tej m
                  > aterii
                  > > ...
                  >
                  > Zamiast bredzić bez sensu podaj jakiekolwiek udokumentowane wyniki badań że
                  > przez wybudowanie mostu wyginął jakiś gatunek

Może być też na przykładzie Pienin czy G Św Anny
                  • gniewko_syn_ryba Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 18:17
                    artsg napisał:

> Może być też na przykładzie Pienin czy G Św Anny

No to masz:
                    rzeznicy.republika.pl/t2000/www/dzien1/13%20Wplyw.html
                    • artsg Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 19:05
                      Chodzi o profesjonalne badania a nie jakąś amatorszczyznę
                      • gniewko_syn_ryba To zwróć się do PAN i nie zawracaj mi d... 06.02.07, 19:07
                        artsg napisał:

> Chodzi o profesjonalne badania a nie jakąś amatorszczyznę
                        • artsg Tylko to ty uwazasz że wszystkie rozumu pozjadałeś 06.02.07, 19:08

> artsg napisał:
                          >
                          > > Chodzi o profesjonalne badania a nie jakąś amatorszczyznę
                          • ave.duce Re: artsg, liTości, wykształCIOŁKU ! ;((( b/t 06.02.07, 19:11

• gniewko_syn_ryba Nie 06.02.07, 20:37
                            ale ewidentnej głupoty nie trawię... Poza tym to ty twierdzisz, że budowa
                            obwodnicy nie zaszkodzi przyrodzie doliny, więc zgodnie ze wszelkimi zasadami
                            logiki i prawa na tobie spoczywa obowiązek udowodnienia tej tezy...
                • gniewko_syn_ryba Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 18:06
                  artsg napisał:

> Zamiast bredzić bez sensu podaj jakiekolwiek udokumentowane wyniki badań że
                  > przez wybudowanie mostu wyginął jakiś gatunek

I tak w sztuce robienia uników nigdy nie dorównasz wiewiórzastej... ;))) Ale OK,
                  przykładowo:

zb.eco.pl/zb/80/bialowie.htm
                  www.pracownia.org.pl/dz/index.php?d=archiwalne&e=artykuly&rok=2004&nr=118&id=471
                  • ave.duce Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 18:14

>
                    > I tak w sztuce robienia uników nigdy nie dorównasz wiewiórzastej... ;)))

Brakuje ci wiewiorzastej? Mnie też, choć uniki to (czasem) TWOJA specjalność.

:PPP
                    • gniewko_syn_ryba Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 18:40
                      ave.duce napisała:

> Brakuje ci wiewiorzastej? Mnie też, choć uniki to (czasem) TWOJA specjalność.

Ale tylko CZASEM, a u niej ZAWSZE...

> :PPP
                      >
                      • ave.duce Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 19:09

> ave.duce napisała:
                        >
                        > > Brakuje ci wiewiorzastej? Mnie też, choć uniki to (czasem) TWOJA specjaln
                        > ość.
                        >
                        > Ale tylko CZASEM, a u niej ZAWSZE...
                        >
                        > > :PPP
                        > >

Nie przesadzaj, bo zacznę GRZEBAĆ, a mam ku temu kwalifikacje...

:)
                        • gniewko_syn_ryba Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 20:39
                          ve.duce napisała:

> Nie przesadzaj, bo zacznę GRZEBAĆ, a mam ku temu kwalifikacje...

Czemu ty dręczysz mnie, córko grabarza... (?) ;)))))))))))))))
                          • ave.duce Re: Aleście sobie pogadali !... 07.02.07, 08:55

> ve.duce napisała:
                            >
                            > > Nie przesadzaj, bo zacznę GRZEBAĆ, a mam ku temu kwalifikacje...
                            >
                            > Czemu ty dręczysz mnie, córko grabarza... (?) ;)))))))))))))))

To jedyne skojarzenie?
                            Współczuję...

:PPP

b/o
                  • artsg Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 19:09

> artsg napisał:
                    >
                    > > Zamiast bredzić bez sensu podaj jakiekolwiek udokumentowane wyniki badań
                    > że
                    > > przez wybudowanie mostu wyginął jakiś gatunek
                    >
                    > I tak w sztuce robienia uników nigdy nie dorównasz wiewiórzastej... ;))) Ale OK
                    > ,
                    > przykładowo:
                    >
                    > zb.eco.pl/zb/80/bialowie.htm
                    > <a
                    href="www.pracownia.org.pl/dz/index.php?d=archiwalne&e=artykuly&rok=2004&nr=118&id=471"
                    target="_blank">www.pracownia.org.pl/dz/index.php?d=archiwalne&e=artykuly&rok=2004&nr=118&id=471</a>

Tylko to nie jest watek o Puszczy Białowieskiej
                    Sam robisz uniki
                    • gniewko_syn_ryba Re: Aleście sobie pogadali !... 06.02.07, 20:43
                      artsg napisał:

> Tylko to nie jest watek o Puszczy Białowieskiej
                      > Sam robisz uniki

A gdzie pisałeś, że chodzi ci tylko o Puszczę Białowieską ?... A może Pieniny, o
                      które także prosiłeś, tam leżą ???... ;)))))))))))))))
    • raprobal Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 06.02.07, 19:18
      głupota na maxa, i tak mamy mało terenów zielonych!!!!
      • artsg Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 06.02.07, 19:19
        raprobal napisał:

> głupota na maxa, i tak mamy mało terenów zielonych!!!!

a dobrych dróg prawie wcale
        • gniewko_syn_ryba Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 06.02.07, 20:45
          artsg napisał:

> a dobrych dróg prawie wcale

Wystarczy naprawić te złe...
    • abstrakt2003 Wybacz za szeczerość ale 06.02.07, 20:40
      jesteś pieprznięty.
      "Siła" twoich "argumentów" ośmiesza ciebie!
      • artsg Re: Wybacz za szeczerość ale 06.02.07, 21:31
        abstrakt2003 napisał:

> jesteś pieprznięty.
        > "Siła" twoich "argumentów" ośmiesza ciebie!
        >
        Tym bardziej ośmieszają się ekolodzy z kompletnym ich brakiem
        • gniewko_syn_ryba Re: Wybacz za szeczerość ale 06.02.07, 21:37
          artsg napisał:

> Tym bardziej ośmieszają się ekolodzy z kompletnym ich brakiem
          >
          ???????? Mało ich przedstawiłem ????

P.S. Włącz teraz KinoPolska - coś w sam raz dla ciebie !!! ;-PPPPPPPP
          • ofiara.spelniona gniewko, wykształCIOŁKA z Piaseczna nie przegadasz 06.02.07, 21:49
            !
            "Ciąła walka z tym zjawiskiem nie przynosi żadnych rezultatów
            z jednej przyczyny: bród, bród, bród i jeszcze raz bród.."

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=53359914
          • artsg Re: Wybacz za szeczerość ale 06.02.07, 21:51

> ???????? Mało ich przedstawiłem ????
            >
            > P.S. Włącz teraz KinoPolska - coś w sam raz dla ciebie !!! ;-PPPPPPPP

Jakich argumentów?
            • gniewko_syn_ryba Re: Wybacz za szeczerość ale 07.02.07, 08:51
              rtsg napisał:

> Jakich argumentów?

Po co ja się tu k... męczę.... ? No dobra, specjalnie dla ciebie:

1. NIEODWRACALNE zniszczenie jednego z nielicznych (!) ładnych zakątków naszego
              kraju tworzące precedens do dalszych tego typu działań.

2. Sprzeczność inwestycji z prawem UE, co może dotkliwie kosztować Polskę (czyli
              wszystkich podatników)

3. Wynikający z powyższego brak środków na inwestycję z UE i konieczność
              prowadzenia jej wyłącznie ze środków własnych -> prawdopodobne wydłużenie czasu
              wykonania

4. Wynikająca z 2 powyższych nieopłacalność ekonomiczna - znacznie większy koszt
              niz przy wariancie alternatywnym

Teraz czekam na twoje RZECZOWE kontrargumenty, tylko błagam, bez demagogii o
              mieszkańcach Augustowa rozjeżdżanych przez TIRy (co robi miejscowa policja ???),
              czy trasie przebiegającej tuż pod oknami tysięcy ludzi ("milionów Polaków" ?...
              ;)))) ) w Raczkach w wariancie alternatywnym...
              • artsg Re: Wybacz za szeczerość ale 07.02.07, 09:29

> rtsg napisał:
                >
                > > Jakich argumentów?
                >
                > Po co ja się tu k... męczę.... ? No dobra, specjalnie dla ciebie:
                >
                > 1. NIEODWRACALNE zniszczenie jednego z nielicznych (!) ładnych zakątków naszego
                > kraju tworzące precedens do dalszych tego typu działań.

Bzdura
                >
                > 2. Sprzeczność inwestycji z prawem UE, co może dotkliwie kosztować Polskę (czyl
                > i
                > wszystkich podatników)

Bzdura
                > 3. Wynikający z powyższego brak środków na inwestycję z UE i konieczność
                > prowadzenia jej wyłącznie ze środków własnych -> prawdopodobne wydłużenie c
                > zasu
                > wykonania
                >
                Bzdura
                > 4. Wynikająca z 2 powyższych nieopłacalność ekonomiczna - znacznie większy kosz
                > t
                > niz przy wariancie alternatywnym
                Bzdura
                >
                > Teraz czekam na twoje RZECZOWE kontrargumenty, tylko błagam, bez demagogii o
                > mieszkańcach Augustowa rozjeżdżanych przez TIRy (co robi miejscowa policja ???)
                > ,
                > czy trasie przebiegającej tuż pod oknami tysięcy ludzi ("milionów Polaków" ?...
                > ;)))) ) w Raczkach w wariancie alternatywnym...
                • gniewko_syn_ryba Rzeczywiście bardzo rzeczowo... 07.02.07, 15:57
                  artsg napisał:

> Bzdura

> Bzdura

> Bzdura

> Bzdura

Na TAKIE argumenty mogę odpowiedzieć tylko:

D U P A

D U P A

D U P A

D U P A

Nie, nie musisz uzasadniać... Ja wymiękam i kończę TAKĄ dyskusję... Dobranoc...
                  • artsg Re: Rzeczywiście bardzo rzeczowo... 07.02.07, 15:58

> D U P A
                    >
                    > D U P A
                    >
                    > D U P A
                    >
                    > D U P A
                    >
                    > Nie, nie musisz uzasadniać... Ja wymiękam i kończę TAKĄ dyskusję... Dobranoc...

Tak każdy może powiedzieć nie mając żadnych konkretów
    • artsg Zobaczymy ile jest warte słowo Wajdy 07.02.07, 09:31
      www.gazetawyborcza.pl/1,75248,3500515.html
    • artsg Proste pytanie. Ile drzew zostanie wyciętych na .. 19.02.07, 11:56
      trasie alternatywnej????
      • ave.duce Re: Proste pytanie. Ile drzew zostanie wyciętych 21.02.07, 20:03
        artsg napisał:

> trasie alternatywnej????
        >

Policzyłeś już?

;)
        • artsg Re: Proste pytanie. Ile drzew zostanie wyciętych 21.02.07, 20:04
          ave.duce napisała:

> artsg napisał:
          >
          > > trasie alternatywnej????
          > >
          >
          > Policzyłeś już?
          Ave dupce i wiewióro podeślijcie Wajrakowi jakieś ciepłe gacie,
          bo dziś w nocy ma nieźle przymrozić.
          >
          > ;)
    • wiewiorzasta Re: Zniszczenie przyrody w dolinie Rospudy to bzd 21.02.07, 20:05
      artsg napisał:

Leć z tym "dowodem" do Komisji Europejskiej. Tylko nie zapomnij dokleić
      torfowisk, Racjonalizatorze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka