bebe3 20.03.07, 18:57 Powiedzcie proszę co trzeba było zrobić by w latach 60-tych dostać paszport? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:09 Podpowiem wam, np taki Piwowski podpisał zgodę na współpracę:) Znacie inne przypadki? Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:16 w latach 60tych,z tego co wiem, otrzymanie paszportu bylo niemozliwe za wyjatkiem oczywiscie potencjalnych korzysci jakie wladza ludowa czerpala z wyjezdzajacego.Po 1968r. dawano paszporty w jedna strone Zydom. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:18 To jak to się stało ,że Rajmund Kaczyński ojciec bliźniąt dostał w 1965 r paszport i wyjechał do Libii? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:23 No,no..PRLowska przeszlosc tego pana,rzekomego AKowca,jest baaardzo podejrzana. Libia w 1965r.?! Ciekawe ile czasu tam spedzil.; Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:39 Pomagal z Ruskimi budowac Kadafiemu podstawy przyszlej socjalistycznej republiki arabskiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:42 A dlaczego Lech z Jarkiem jako dzieci wyjeżdżali na wczasy do ZSRR? Też dostawali paszport. Cała rodzina nie miała kłopotów pod tym względem. A np taki Wielgus musiał się "napracować" Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:46 na kolonie do ZSRR wyjezdzaly wylacznie dzieci partyjnych kacykow. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:49 www.nie.com.pl/art7548.htm Chyba przeczytam ten Alfabet:) Szkoda mi ich dofinansowywać, ale niech tam Gorby, czasami ktoś buszuje po tym forum z nickiem Gorby i cyferką chyba 10 To Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:57 Tak.Gorby, gorby8, gorby10 i gorby33 to ja. W zwiazku na czeste banowanie moich loginow mam w pogotowiu narazie jeszcze gorby11. Giwi ma na mnie uczulenie wiec wymysle jeszcze kilku innych gorbych jezeli ona mnie do tego zmusi. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:59 Aha! To też sposób, a jak zbanuje wszystkich gorby?:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 20:04 Nie robia tego naraz. Dzisiaj mi zablokowali gorby10 ale odblokowali gorby. Giwi sie pewnie wscieka. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 20:06 No popatrz, a ja nigdy nie byłam zbanowana:) Z kilka razy wylądowałam na oślej, ale ban? NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:13 Na przykład trzeba było coś umieć. No i oczywiście znać jakiś obcy język poza łaciną kuchenną. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:14 p.smerf napisał: > Na przykład trzeba było coś umieć. No i oczywiście znać jakiś obcy język poza > łaciną kuchenną. I to wystarczało?) Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:16 W zupełności. No i oczywiście, trzeba było mieć szczęście i znaleźć się w odpowiednim miejscu w odpowiedniej chwili. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:17 Co to znaczy to szczęście i odpowiednie miejsce w odpowiedniej chwili? Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:25 To znaczy pracować w firmie, która miała kontakty z firmą zagraniczną, i potrzebowała specjalistów, którzy się znają na rzeczy i potrafią się skutecznie dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:31 Oczywiście też, ale niekoniecznie. Wiele firm kooperowało z zagranicą. Ponadto istniała bardzo intensywna wymiana naukowa. Wielu naukowców wyjeżdżało regularnie, na kongresy a nawet i na staże. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:35 Kochanieńki w Centralach Handlu Zagranicznego pracowali tylko swoi i ich dzieci. Co ja mówię nawet na SGPis na Handel Zagraniczny nie sposób było się dostać spoza partyjnego układu Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:43 > Kochanieńki w Centralach Handlu Zagranicznego pracowali tylko swoi i ich dzieci > . Czyli coś takiego, jak się zaczyna teraz. :) Też pewne stanowiska są zarezerwowane tylko dla swoich. > Co ja mówię nawet na SGPis na Handel Zagraniczny nie sposób było się dostać > spoza partyjnego układu To prawda. Ale już na różne ciekawe filologie nie. A językoznawców potrzebowano jak powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:45 Być może :) Czy Rajmund Kaczyński znał arabski? Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:49 Po co arabski ? Mogl sie dogadac po rusku z przeszkolonymi w Moskwie rewolucjonistami kadafiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:18 Cos ci sie papciu chyba pomylilo. Czerwoni nie lubili inteligencji jak oszolomy. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:31 wystarczylo robic to co robily Wielgusy , miec chody u sekretarza ,dzialac i propagowac wartosci komunizmu . Normalny smiertelnik mogl marzyc o paszporcie , musial sie tez starac o przydzial dewiz . Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:34 Wtedy "przydzialy dewiz" dostawalo sie wylacznie od SB. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:38 Pamiętam , wyjeżdżając na zachód można było dostać 140$ w NBP po cenach państwowych. Wstęplowali to do książeczki walutowej:) Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:42 przydzialy dewiz byly duzo pozniej. Chyba pod koniec lat 70tych. Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:48 Jak było w latach sześćdziesiątych,nie wiem.Wiem że pracowałem kilka lat w serwisie jednej z zagranicznych firm od 1975 do 1981.Spędzałem co najmniej dwa miesiące w roku w Austrii,RFN lub Szwajcarii.Wyglądało to tak,że byłem na etacie w firmie polskiej,państwowej,ale bylismy jakby osobnym organizmem.Paszport był oczywiście służbowy.Koszty wyjazdów pokrywał kontrahent zagraniczny,on też zajmował się rekrutacją ludzi.Wybierali fachowców,a zaproszenia na szkolenia przychodziły imienne.Dyrektor i paru innych prominentów było zapraszanych raz w miesiącu na weekend do Wiednia :-))Wilk był syty i owca cała.No i te diety w zielonych,oczywiście wg wyliczenia szkolącego,a nie naszego Metronexu. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:51 Mówimy o okresie Gomółki:) Za Gierka to się trochę otworzyło. Był nawet okres gdy do "bratniej"DDR jechało się na dowód (chyba 1974) Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 19:40 Ciekawe, bo ja dostałem z banku (niestety tylko jeden raz :( ). No chyba, że ten bank, to nie był żaden bank tylko ukryte SB. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 20:05 Mialem wiec racje,ze to bylo duzo pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 20:13 To był chyba pierwszy rok, kiedy zaczęli sprzedawać po te 140 dolców. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 20:40 No,no.. Ty to musiales miec chody w PRLu. Byles sekretarzem POP czy miales inne wejscia ? Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: Paszport ile jest wart? 20.03.07, 21:23 Nie miałem żadnych wejść. Napisałem wniosek i dostaliśmy z żoną po 140 $. Niestety tylko raz. W następnym roku próbowałem ale bez rezultatu. Odpowiedz Link Zgłoś
racja70 > Na przykład trzeba było coś umieć. < 20.03.07, 19:52 Np. w odpowiednim momencie zacytować wiersz Broniewskiego: "Kłaniam się Radzieckiej Rewolucji - czapką do ziemi - po polsku" Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: > Na przykład trzeba było coś umieć. < 20.03.07, 19:53 www.nie.com.pl/art7548.htm Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: > Na przykład trzeba było coś umieć. < 20.03.07, 19:56 Naprawdę wymagali tego od Ciebie? Ode mnie nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: co do paszportu 20.03.07, 20:07 tacy Kwasniewscy dostawali paszporty ,( mozna im bylo zazdroscic ) ale wyjezdzali i czesto zasuwali u kapitalisty na zachodzie w garkuchni - pokazywali tym samym zdrowe podejscie do socjalizmu (sorry dzis komunizmu ). korzystali z przywijejow , tak samo jak dzis ,nalezysz do odpowiedniej kaczej partii twe szanse rosna ! Odpowiedz Link Zgłoś
bebe3 Re: co do paszportu 20.03.07, 20:11 Kwaśniewscy byli po stronie PZPR, to zrozumiałe, ale patriotyczna, brzydząca się PRLem rodzina Kaczyńskich? Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: co do paszportu 20.03.07, 20:54 Jak było w latach sześćdziesiątych,nie wiem.Wiem że pracowałem kilka lat w serwisie jednej z zagranicznych firm od 1975 do 1981.Spędzałem co najmniej dwa miesiące w roku w Austrii,RFN lub Szwajcarii.Wyglądało to tak,że byłem na etacie w firmie polskiej,państwowej,ale bylismy jakby osobnym organizmem.Paszport był oczywiście służbowy.Koszty wyjazdów pokrywał kontrahent zagraniczny,on też zajmował się rekrutacją ludzi.Wybierali fachowców,a zaproszenia na szkolenia przychodziły imienne.Dyrektor i paru innych prominentów było zapraszanych raz w miesiącu na weekend do Wiednia :-))Wilk był syty i owca cała.No i te diety w zielonych,oczywiście wg wyliczenia szkolącego,a nie naszego Metronexu. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: co do paszportu 20.03.07, 21:00 oczywiscie ,ze byly przypadki jakie opisujesz ,kto byl twoim prowadzacym w grupie ? szef ? ty ? nie wiesz do dzis ? Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: co do paszportu 20.03.07, 21:03 Wyjeżdżalismy pojedynczo.Nikt mi na plecach nie siedział.Po powrocie oczywiście natychmiast paszport do zwrotu i sprawozdanie z wyjazdu.Wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
gorby Re: co do paszportu 20.03.07, 21:08 No ale znowu mylicie lata. W opisywanym przez Ciebie okresie, czyli za Gierka wyjazdy na tzw. kontrakty byly mozliwe, nie w latach szescdziesiatych. Odpowiedz Link Zgłoś
p.smerf Re: co do paszportu 20.03.07, 21:29 W 70. to już było dużo. Dla porównania powiem, że za pierwszym pobytem w Paryżu, (zgodnie z instrukcją wyjazdową) poszedłem do polskiej ambasady, przyjęto mnie ciepło, poczęstowano herbatką i poinformowano, żebym sobie instrukcji nie brał za mocno do serca, bo do Paryża przyjeżdża codziennie przeciętnie 200 osób i jakby tak wszystkie chciały na tę herbatkę, to by ambasadę na amen zablokowali. Odpowiedz Link Zgłoś