wilga52 25.05.07, 12:32 Po co nam lekarze, jak mamy tak rozwinięty przemysł farmaceutyczny, wystarczy przeczytac ulotkę ewentualnie zrobic wyniki w laboratorium. Tak się leczy 80% ludzi w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hummer Re: Lekarze? 25.05.07, 12:34 wilga52 napisała: > Po co nam lekarze, jak mamy tak rozwinięty przemysł farmaceutyczny, wystarczy > przeczytac ulotkę ewentualnie zrobic wyniki w laboratorium. Tak się leczy 80% > ludzi w Polsce. A ile umiera? Odpowiedz Link Zgłoś
3promile Re: Lekarze? 25.05.07, 12:35 Niektórzy to nawet sami sobie sekcję robią... Odpowiedz Link Zgłoś
adamicus Re: Lekarze? 25.05.07, 12:36 Brawo!!! Mianuje cię na ministra zdrowia!! Pomysł na miare PISu Odpowiedz Link Zgłoś
melisa-bb Re: Lekarze? 25.05.07, 14:24 Lekarze , którzy rzeczywiście pracują cięzko to tylko specjaliści i to nie wszyscy, robia badania, endoskopie, prześwietlenia i inne badania. Lekarze pierwszego kontaktu to tylko biurokraci , którym sie nawet tyłka nie chce podnieśc aby zbadać, zmierzyc ciśnienie, czy osłuchać.Przepisuja to co sie powie, kieruja do specjalistów jak sie dobrze poprosi, nie zawsze potrafia zinterpretować wyniki pokojarzyć jak pacjent ma więcej niż jedną chorobe, nie musza sie specjalnie wysilać bo na dane choroby przewidziane maja odpowiednie leki.. Jak zapisuje na nerki nie pyta czy chora wątroba, jak zapisuje na stawy nie martwi sie co się stanie z ukławem krwionośnym, cisnieniem.Znam wiele przypadków ,że bardziej zaszkodzili niz pomogli itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Lekarze? 25.05.07, 15:58 melisa-bb napisała: > pierwszego kontaktu to tylko biurokraci , którym sie nawet tyłka nie chce > podnieśc aby zbadać, zmierzyc ciśnienie, czy osłuchać. :o)) Pierwszego kontaktu powinien byc lekarz domowy. Czyli taki, ktory ma wlasna praktyke! Odpowiedz Link Zgłoś
adalberto3 Re: Lekarze? Sluszny wniosek. Strajk to ... 25.05.07, 14:16 .. dobra okazja by uswiadomic sobie, ze stan zdrowia nie jest bynajmniej wprost zalezny od dostepnosci do lekarza. Nie popieram konsumpcji lekow, ktora w Polsce jest zdecydowanie nadmierna, ale kazdy sam w najwiekszym stopniu decyduje o swoim zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Lekarze? Sluszny wniosek. Strajk to ... 25.05.07, 15:53 No pewnie,nadmierna konsumpcja leków szczególnie u emerytów,którzy nie mają nawet pieniędzy na leki ratujące im życie.Mnie specjalista(doc dr n med)do którego dostałem się po 6-miesięcznym oczekiwaniu na zapis do jego listy,przepisywał mi co miesiąc Polocard,który mogłem kupić bez recepty w kiosku Ruchu!No to skończyło się operacją w szpitalu po interwencji pogotowia.Potem docent się dziwił jakim cudem dostałem sie do szpitala.Bo on uważał że jestem tylko lekko chory i nigdy przedtem nie chorowałem.Zachorowałem chyba z nadmiaru przyjmowanych leków które mi przepisywał raz w miesiącu:1 tabletka dziennie.Ale oczywiscie docent powinien zarabiać 13 średnich krajowych,a może 14?A co? Odpowiedz Link Zgłoś
twoj.psychiatra Słusznie. Operację zrobi operator Spychacza! 25.05.07, 15:57 Też w końcu Operator, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
travel_wawa Polacy żrą najwięcej leków na świecie. 25.05.07, 16:40 Naród lekomanów. Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: Polacy żrą najwięcej leków na świecie. 25.05.07, 19:17 To co napisałem to życia wzięte. Lekarz specjalista kazał mi czytac ulotki w aptece i dopasowac lek do mojej choroby. Oznajmił - tak leczę całą swoją rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Polacy żrą najwięcej leków na świecie. 25.05.07, 19:40 A ja kupiłem wszystkie mi dostępne książki o mojej chorobie(miażdżyca tętnic)i nie chodzę już do specjalisty.Bo miałem wyznaczone wizyty raz w miesiacu a przepisywał mi tabletki które mogę kupić bez recepty.Acha,czekając na przyjęcie raz w miesiącu,to albo go nie było(akurat operował)i nowy termin wyznaczony znów za miesiąc.A potem go znów go nie było(miał jakiś zjazd)i tak ob ovo.Chyba kasował z NFOZ niezłą kasę za moje leczenie(?!).W kapitaliżmie by go pogonili na drzewo!A w Polsce to będzie żądał podwyżki np w wysokości 100 średnich krajowych.A co?A ja na skutek jego medycznej działalności nie stałem się lekomanem.Dzięki Bogu! Odpowiedz Link Zgłoś
twoj.psychiatra A chorobę ropozna major rozpoznania i zwiadu? 25.05.07, 19:25 On w końcu umie rozpoznawać. Więc na pewno może w rozpoznawaniu chorób zastapić lekarza. Dawki ustali chemik. I wszystko cacy. A lekarzy na wierzbę pogonić... Odpowiedz Link Zgłoś
obca1 Re: A chorobę ropozna major rozpoznania i zwiadu? 25.05.07, 19:52 mi z kolei lekarz przepisał kiedyś antybiotyk, na który byłam uczulona..mimo, że kilkakrotnie mówiłam, że tej substancji nie toleruję całe szczęście, że czytam ulotki leków Odpowiedz Link Zgłoś
twoj.psychiatra Re: A chorobę ropozna major rozpoznania i zwiadu? 25.05.07, 20:06 OK. Następnym razem pójdziesz z chorobą np. do kierowcy autobusu czy do INNEGO lekarza??? Odpowiedz Link Zgłoś
obca1 Re: A chorobę ropozna major rozpoznania i zwiadu? 25.05.07, 20:21 od tego czasu (i po kilku innych przypadkach gdy wizyta w przychodni kończyła się zaostrzeniem choroby) chodzę z chorobami dróg oddechowych prywatnie do laryngologa.. świetnego fachowca, który pomógł mi już kilkakrotnie i który przepisuje właściwy antybiotyk wtedy gdy rzeczywiście jest to konieczne (np. gdy choroba jest typowo wirusowa to o tym informauje i po kilku dniach samo mija) Odpowiedz Link Zgłoś
mirage72 Re: Lekarze? 25.05.07, 20:19 Niektorzy lekarze chca sie zwolnic.... niech to zrobia. Nie ma ludzi niezastapionych, przyjda inni mlodsi, ktorzy nie moga "dopchac sie" do wykonywania zawodu, poniewaz sporo cwaniakow zajmuje miejsca.Dac podwyzki specjalistom np chirurgom i w szpitalach. Prace trzeba szanowac, a kto tego nie potrafi, to niech sie potem prosi o prace. Swoja droga jakosc pracy wykonywanej przez niektorych lekarzy jest i tak skandaliczna, i oni maja zarabiac duze pieniadze? I tak wielu ludzi kiedy sa chorzy idzie leczyc sie prywatnie, bo dopchac sie nie mozna. Odpowiedz Link Zgłoś