Dodaj do ulubionych

dlaczego w Polsce powinna być tarcza rakietowa

08.06.07, 21:33
Stany Zjednoczone muszą mieć bezpośredni interes w obronie terytorium
polskiego. Już Kisielewski pisał zresztą, że jedyną gwarancją bezpieczeństwa
dla Polski jest istnienie amerykańskich instalacji wojskowych na naszym
terytorium. Praktyka ostatnich 20 lat wskazuje, że największą dzisiaj groźbą
są wojny lokalne. W perspektywie kilkudziesięciu lat największym zagrożeniem
dla naszego terytorium jest Rosja, która odtwarza swój potencjał gospodarczy i
ma coraz mocniejszą pozycję polityczną ze względu na swoje surowce
energetyczne. Zaczyna ją ponownie być stać na poważne zbrojenia. Wyraźnie też
przygotowuje sobie przedpole do odzyskania przy dobrej koniunkturze wpływów w
tzw. bliskiej zagranicy, czyli de facto w państwach dawnego układu
warszawskiego z wyłączeniem Niemiec. Przy dobrej dla Rosji koniunkturze
politycznej można się spodziewać wszystkiego najgorszego, włącznie z
rozwiązaniem siłowym. Wystarczy sobie wyobrazić powrót do izolacjonistycznej
polityki wojskowej USA przez którąś następną ekipę rządzącą przy jednoczesnym
faktycznym desinteresement krajów europejskich lokalną wojną zaszantażowanych
np. za pomocą odcięcia dostaw surowców energetycznych lub ogłupionych przez
jakichś "pokojowo nastawionych" przywódców, którzy będą sabotować traktat
NATOwski.

Propozycja tego kurdupla Putina z Azerbejdżanem ilustruje tę kwestię lepiej
niż cokolwiek i wskazuje, że mam rację. Gość nie chce za wszelką cenę dopuścić
do pojawienia się bezpośrednich amerykańskich interesów w Europie środkowej.

Kolejną kwestią jest skuteczność polityczna Polski: w ostatnich kilkunastu
latach nasza dyplomacja poświęciła mnóstwo energii na stworzenie nieformalnego
bloku państw wzdłuż zachodniej i południowej granicy Rosji zainteresowanych
zabezpieczeniem się przed ekspansją rosyjską. Widoczne jest przygotowanie do
rozbicia tego bloku w przyszłości, obecnie Rosjanie testują różne sposoby i
różne preteksty - przykłady to Gruzja i Estonia. Zacieśnienie współpracy
wojskowej z USA wzmacnia naszą pozycję w tej rozgrywce, podnosząc naszą
wiarygodność wobec tych krajów, autorytet w regionie i wzmacniając nas wobec
Rosji. Co tu dużo ukrywać, walczymy od czasu odzyskania niepodległości o
utworzenie własnej strefy wpływów w dawnych republikach postsowieckich i jest
to dla nas warunek zbudowania naszej siły politycznej w ogóle, a nie tylko na
wschód od nas. Trwa faktyczna wojna o "bliską zagranicę" i trzeba być debilem,
żeby tego nie widzieć.

Pierdzielenie o tym, ze tarcza sprowadzi na nas zagrożenie atakiem rakietowym
ze strony Rosjan jest idiotyzmem, bo Rosja nigdy nam nie podskoczy
bezpośrednio, ryzykując jednocześnie konflikt z USA. Bardziej ryzykujemy nie
mając u siebie niczego, w obronie czego Amerykanie byliby gotowi wystąpić
zbrojnie bez względu na polityczną koniunkturę międzynarodową. Jak już
wspomniałem, ostatnie lata wskazują, ze wszystko jedno, jak krwawa i brutalna
jest wojna lokalna, państwa, których interesy nie są bezpośrednio zagrożone
maja sytuację w takich regionach w düpie i ograniczają się do cichutkich i nic
nie wartych deklaracji.

Dlatego uważam, ze skoro nam Opatrzność zesłała możliwość zainstalowania u nas
czegokolwiek, na obronie czego zależeć będzie Stanom, to trzeba to brać, tylko
trzeba za to wytargować jak najlepszą cenę. Ale ogólnie: to jedyny sposób
zapewnienia sobie bezpieczeństwa przed coraz poważniejszym zagrożeniem
rosyjskim w perspektywie kilkudziesięciu lat.
Obserwuj wątek
    • dziwny_gosc Re: dlaczego w Polsce powinna być tarcza rakietow 08.06.07, 21:44
      Sensowna wypowiedź, pewnie dlatego nikt nie dyskutuje
      • adalberto3 To wspolna gra Rosji i Niemiec o .... 08.06.07, 21:51
        .. znany juz z historii podzial wplywow w Europie. Rosjanie wprawdzie w sprawie
        rakiet glosniej krzycza, ale taka jest ich rola. Jeszcze przed miesiacem bardzo
        stanowczo i przeciwko wypowiadali sie niemieccy politycy, ale spostrzegli, ze i
        tak nic nie ugraja i zamilkli. Teraz od czasu do czasu odzywaja sie urzednicy
        ministerialni (podsekretarze stanu d.s.polityki zagranicznej).
        W kazdym razie decyzja Polski powinna byc pozytywna - Amerykanie gwarantuja
        stabilna Europe.
        • palnick Tarcza to jedyna szansa Polski na obrzydzenie 10.06.07, 00:23
          Rosji prób odbudowania wpływów nad Wisłą. Wprawdzie Kaczyńscy zaczęli wymagać
          od UE porzucenia uklepanej z Kwachem pozycji Polski jako przedmurza, które samo
          będzie szarpać się z Rosją (za co zostali po chamsku opluci przez geremkoidy)
          ale to za mało.
    • a.adas diabeł tkwi w szczegółach 09.06.07, 10:59
      zresztą sam piszesz "wytargować jak najlepszą cenę"
    • aaki czy tarcza uniezależni nas od rosyjskiej ropy? 09.06.07, 11:02
    • gupek222 Zeby zachęcić bardziej Polaków by wyjeżdżali po Eu 10.06.07, 03:06
      Zeby zachęcić bardziej Polaków by wyjeżdżali po Eurodolce.
      Wyjeżdżają ludzie bezrobocie się zmniejasza a pieniądze płyną z powrotem do polski z podatków.
    • wan4 ta tarcza może być u nas ale nie musi... 10.06.07, 11:05
      musimy za to mieć _silną gospodarkę_. to jedyna współcześnie realna gwarancja
      bezpieczeństwa. reszta to farmazony
      • andrzej.sawa Re: ta tarcza może być u nas ale nie musi... 10.06.07, 12:13
        Gospodarka obroni przed rakietami z Królewca?
        • wan4 Re: ta tarcza może być u nas ale nie musi... 10.06.07, 12:51
          andrzej.sawa napisał:
          > Gospodarka obroni przed rakietami z Królewca?

tak
          posrednio, oczywiscie. silna gospodarka to silna pozycja w Europie i na
          swiecie, mnogosc powiazan biznesowych i nie tylko. to duzy budzet, równiez
          wojskowy. możliwość zakupu najnowocześniejszego uzbrojenia i riposty adekwatnej
          do ataku. reasumując we współczesnym świecie nikomu nie przyjdzie do glowy
          zaatakować państwa bogatego i sprawnego. koszty takiego szaleńczego ataku po
          wielokroć przewyższyłyby korzyści....
          • andrzej.sawa Re: ta tarcza może być u nas ale nie musi... 10.06.07, 13:19
            Pośrednio tak,ale odpowiedniego uzbrojenia nie kupuje się tylko za forsę.Systemy
            obrony rakietowej są reglamentowane dla sojuszników.
          • piq silną gospodarkę i kupę forsy... 10.06.07, 16:42
            ...miał Kuwejt, a potem musiał przyjechać wujek Sam na swoich maszynach i ten
            silny gospodarczo Kuwejt wyzwolić, bo gospodarka nie robiła zupełnie wrazenia na
            czołgach Saddama.

Natomiast co do Polski, to jestem przekonany, że można zreorganizować system
            obrony terytorium, żeby był bardziej skuteczny i miał większą siłę
            odstraszającą. Ale to już inny temat.
        • tornson Przed rakietami z Kalinigradu nic nie obroni 10.06.07, 14:32
          nadwiślańskiej kolonii Ameryki. Na Polskę wystarczy kilka głowic by zniszczyć
          wszelkie formy życa pomiędzy Odrą a Bugiem i nie ma żadnej amerykańskiej
          "wunderwaffe" do obrony przed tym! Jedyną obroną jest być normalnym państwem
          mającym normalne stosunki z Rosją, a nie gó..ąną kolonią Amerykansynów!
          • piq [...] 10.06.07, 16:45
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
            • piq dobrze, jeszcze raz innemi słowy: 10.06.07, 17:43
              Według was, tow. dartysyn, normalne stosunki z Rosją powinny wyglądać tak:
              Polska na kolanach satysfakcjonuje oralnie rosyjskiego niedźwiedzia. Nie dziwi
              mnie wszak taki wasz pogląd, bo jesteście, tow. dartysyn, niespełna rozumu.

To nie Polska zepsuła stosunki z Rosją, tylko Rosja, realizując własny
              polityczny interes, zepsuła stosunki z Polską. Wystarczy prześledzić fakty od
              końca kadencji Jelcyna.
              • tornson Słuchaj pigi!! 10.06.07, 18:21
                Polska nigdy nie była na kolanach wobec Rosji! Nawet za czasów Bloku Wschodniego
                Polska była dużo bardziej poważana przez ZSRR niż dziś przez Amerykę, dla
                Ameryki jesteśmy tylko wiernopoddańczą kolonią która wykona każdy nakaz z
                Waszyngtonu nie dostając kompletnie NIC w zamian!!
        • hummer Kolejna Bzdura Zdrajcy 20.07.07, 11:15
          andrzej.sawa napisał:

> Gospodarka obroni przed rakietami z Królewca?

Czyja gospodarka USA? Gdyż rakiety mają chronić USA i ichnią gospodarkę a nie gospodarkę Polski. Jesteś zdrajcą Polski?
      • l.o.r.t.e.a Mądrze piszesz. 10.06.07, 17:02

• caria-caria Re: tarcza to podkreślenie suwerenności Polski! 10.06.07, 12:19
      n/t
      • henrykkreuz Re: tarcza to podkreślenie suwerenności Polski! 19.07.07, 18:08
        Takiej samej suwerenności jak w czasie obecności rakiet ZSRR na naszym
        terytorium.
    • orwella zeby zamienic Polske w Hiroszime 10.06.07, 12:35

• caria-caria Re: zeby zamienic Polske w Hiroszime 10.06.07, 12:37
        poglady mogą byc różne ale.......
      • andrzej.sawa Re: zeby zamienic Polske w Hiroszime 10.06.07, 12:44
        Rakiety z Królewca mają taki zamiar.
    • stranger.pl Już dawno tak naiwnego tekstu nie czytałem!!! 10.06.07, 14:03
      Tarcza ma chronić terytorium USA przed rakietami Iranu i Korei Płn.Ale niepokoi
      to Rosję, która w wypadku ich dyslokacji w Polsce (kraju graniczącego z Rosją i
      ogarniętego-medialnie i politycznie rusofobią) wymierzy w Polskę swoje rakiety.
      Nasz system obrony przeciwrakietowej (produkcji sowieckiej sprzed wielu lat)
      sypie się i za pięć lat będzie kupą złomu.

Amerykanów to nie obchodzi, nawet co niektórzy amerykańscy politycy publicznie
      sugerują, że za instalację amerykańskich rakiet chroniących z Polski terytorium
      USA i ściągający na Polskę rosyjską odpowiedz (groźby) powinni Polacy zapłacić
      Amerykanom...

Tarcze będą usytuowane w... eksterytorialnych bazach, żołnierze amerykańscy nie
      będą podlegać polskiemu prawu i sądownictwu (po. jursydykcji) - aż się prosi o
      pytanie czy Amerykanie wystąpią też o zgodę na eksterytorialną autostradę do
      tych baz?

Amerykanie (jak udawania przykład amerykańskich baz w Niemczech, Japonii czy
      Turcji etc.) nie kupują nic wśród „tubylców” – sprowadzając od żywności po
      używki wszystko z USA – nie będzie z tego dla „tubylców” znacznego biznesu nie
      liczą ew. korzyści panienek.
      Czy ich ew. dobra gra warta będzie tej „świeczki”?

Amerykańska Tarcza ma chronić USA przed rakietami Korei Płn. i Iranu - ale
      Korea Płn. nigdy nie miała zamiaru atakować (co innego defensywa) USA czy
      Europy - im się marzy atomizacją Korei Płd. i Japonii. Amerykańska tarcza nie
      ochroni Korei Płd. i Japonii przed tym ew. atakiem.
      Iran nie ma zamiaru atakować Europy (Polski) czy USA - im się marzy tylko
      wymazanie z map świata bliskowschodniego awanturnika. Amerykańska Tracza nie
      ochroni Izraela prze tym ew. atakiem!

Więc po co nam ta Tarcza i co z tego Polska (Polacy) będą mieli – bo tracimy
      bardzo dużo!

Przecież użycie jej nie będzie możliwe z polecenia polskiego rządu tylko z
      polecenia Amerykanów (nawet wbrew ew. woli polskiego rządu)!

Co oznacza że decyzja niszczenia ew. celów będzie podejmowana z punktu widzenia
      interesów amerykańskiego a nie polskich - jak również ew. konsekwencje gdzie
      będą spadać szczątki rakiet z ew. pozostałością po ładunkach (bron masowego
      rażenia?) nie będą brane pod uwagę w Warszawie.
      • hrabia.mileyski Re: Już dawno tak naiwnego tekstu nie czytałem!!! 10.06.07, 14:11
        Jesli już czynić porównania, to jednak twój tekst jest duzo gorszy.
        • stranger.pl Re: Już dawno tak naiwnego tekstu nie czytałem!!! 10.06.07, 14:37
          Być może? - ale na razie pokazałeś że stać cię tylko na "etykietkę" - a
          potrafisz też myśleć i argumentować?

Poproszę konkrety - gdzie napisałem nieprawdę lub wyciąłem błędny wniosek:P
          • hrabia.mileyski Re: Już dawno tak naiwnego tekstu nie czytałem!!! 10.06.07, 14:42
            Wystawiłeś sie do oceny (nie jesteś tego świadom?), zostałeś więc oceniony.

Ani myślę prowadzić z tobą dyskusji.
            • stranger.pl Re: Już dawno tak naiwnego tekstu nie czytałem!!! 10.06.07, 14:50
              hrabia.mileyski napisał:
              > Wystawiłeś sie do oceny (nie jesteś tego świadom?), zostałeś więc oceniony.

Ja się nie wystawiłem do oceny a tym bardziej twojej - podałem swoje stanowisko
              uzasadniając je długim wywodem (argumentacją)

Ty zaś taki "mądry" inaczej - potrafisz tylko dawać "etykietki" i nie stać cię
              już na uzasadnienie swoich argumentów:P

Jak już cos krytykujesz to wzoruj się na lepszych od siebie i pytany o
              argumenty swojej krytyki takowe podawaj lub po prostu w ogóle nie odzywaj się
              skoro nie masz nic do powiedzenia!
              • hrabia.mileyski Re: Już dawno tak naiwnego tekstu nie czytałem!!! 10.06.07, 15:01
                No dobra, napiszę, ale na tym koniec.

> Ty zaś taki "mądry" inaczej - potrafisz tylko dawać "etykietki" i nie stać cię
                > już na uzasadnienie swoich argumentów:P

Jakich argumentów? Czytasz proste zdanie i go nie jesteś w stanie pojąć.

> Jak już cos krytykujesz to wzoruj się na lepszych od siebie

A to co ma znaczyć? Do oceny, że twój tekst jest gorszy, nie jest potrzebny
                żaden wzorzec.

w ogóle nie odzywaj się
                > skoro nie masz nic do powiedzenia!

I to jest argument. Lecz jak widać moje króciutkie zdanie wywarło na tobie spore
                wrażenie. I to miałem do powiedzenia.
                Bez odbioru.
                • stranger.pl Re: Już dawno tak naiwnego tekstu nie czytałem!!! 10.06.07, 15:15
                  Chłopie nie rozumiesz polskiego?

Na moje słowa:
                  "Już dawno tak naiwnego tekstu nie czytałem!!!" - odnośnie tematu wątku –
                  gdzie skrytykowałem i podałem argumenty uzasadniające moją tezę!

Ty napisałeś:
                  Jeśli już czynić porównania, to jednak twój tekst jest dużo gorszy.

Więc pytam się... gdzie twoje argumenty, uzasadniające twoją tezę że mój
                  tekst jest naiwny? - za trudne pytanie na twoje możliwości intelektualne?

Mówisz;
                  „Bez odbioru.”

No jasne uciekaj sobie i udawaj głupiego, skoro nic mądrego nie potrafisz
                  napisać poza "etykietką" że ktoś dla ciebie pisze "naiwnie:P

Co ty robisz na forum "GazWyb" skoro nie masz ochoty (nie umiesz?) dyskutować?
      • quickly Polskie pioneczki, stac na bacznosc! 10.06.07, 14:15
        Stac na bacznosc i sluchac, co inni za was zadecyduja.

No coz... i znow Polakom potrzeba porzadnego kija na ich grzbiety, zeby
        zrozumieli, ze bez rosyjskiej ropy i gazu daleko nie pojada.
        • hrabia.mileyski Re: Polskie pioneczki, stac na bacznosc! 10.06.07, 14:20
          Pewnie ty sam swoim autorytetem sprawisz i dasz gwarancję, że jak Polska odrzuci
          tarczę i przytuli się do niedźwiedzia, to już nigdy mu nie przyjdzie do głowy,
          by manipulować przy kurkach. I będzie się dławił polskim mięsem, warzywami,
          zbożami i wszystkim, co mu pod nos podsuniemy.
          • palnick Re: Polskie pioneczki, stac na bacznosc! 24.07.07, 19:32
            :-))
      • piq dawno tak naiwnej odpowiedzi nie czytałem,... 10.06.07, 17:25
        ...ale to nie jest dziwne, bo jest to powielenie obowiązującego myślenia
        kategoriami gazetowymi na dystans nie dłuższy niz pieć lat. Ale do rzeczy:

> Tarcza ma chronić terytorium USA przed rakietami Iranu i Korei Płn.
        Oczywiste jest, ze wobec rozwoju sytuacji w Rosji tarcza ma chronić zachodnią
        Europę, Kanadę i północne Stany przed rakietami ze wschodu w ogóle, Rosję
        wliczając zwłaszcza. Politykę zwłaszcza militarną prowadzi się w perspektywie
        nie bieżącej, tylko 50 lat naprzód.

> ogarniętego-medialnie i politycznie rusofobią
        Polska nie jest ogarnięta rusofobią. Jakoś nie widzę, żeby licznych Rosjan
        spacerujących po ulicach w Krakowie ktoś napadał, lżył i bił. Natomiast
        oczywiste jest, że w przeciągu następnych kilkudziesięciu lat, jeśli Rosja
        zachowa obecny polityczny kurs neoimperialny, należy sie liczyć z zagrożeniem
        rosyjskim, i politycznym, i militarnym. Rosja przypuszczalnie będzie chciała
        swego rodzaju nowej finlandyzacji krajów "bliskiej zagranicy" - z kilku prostych
        powodów, ale to temat na inny watek.

> Tarcze będą usytuowane w... eksterytorialnych bazach
        Bazy wojskowe są zawsze eksterytorialne. Natomiast poza bazami personel podlega
        polskiemu prawu - cos chyba pomyliłeś, nie zrozumiałeś lub zełgałeś.

> Amerykanie (jak udawania przykład amerykańskich baz w Niemczech, Japonii czy
        > Turcji etc.) nie kupują nic wśród „tubylców”
        To jest typowe dla myślenia kategoriami końca własnego nosa ujęcie tematu typu:
        "a czy oni będa kupować nasze ziemniaki?". Nie o to, stranger, chodzi, bo nie
        chodzi o sprzedawanie koperku do kuchni yankees, ani nawet nie chodzi o
        zatrudnianie miejscowych w bazie (choć to powszechna praktyka na całym świecie
        włącznie z Kubą). Chodzi o stworzenie sytuacji, w której USA ma bezposrednie
        interesy w Polsce, których naruszenie stanowić ma nasza polisę na ich pomoc.
        Polisa ta, nawet jeśli nie jest 100% pewna, jest zawsze lepsza niz żadna. UE nas
        w razie czego na pewno nie obroni (jej bezradność obnażyły wojny na Bałkanach),
        a NATO traci role polityczną, bo ją kwestionują nawet co poniektóre kraje
        członkowskie. Wystarczy, żeby w wiekszej liczbie krajów zaczeli rzadzić
        "pokojowo nastawieni" i antyamerykańscy idioci, i NATO nie zadziała. Trzeba
        myślec na 50 lat naprzód, stranger, a nie do najbliższych wyborów.

> Więc po co nam ta Tarcza i co z tego Polska (Polacy) będą mieli
        > – bo tracimy bardzo dużo!
        Co konkretnie? Napisałem juz, co bedziemy mieli. Ty się wysil i napisz, jakie
        "dużo" tracimy.

> Przecież użycie jej nie będzie możliwe z polecenia polskiego rządu (...) itd.
        Szanowny strangerze, zdaje sie, że uległeś fałszywemu mitowi łżedemokracji,
        która każe ludziom zwoływać zebranie ogolne w terminie za dwa tygodnie, żeby
        rozstrzygnąć, czy pani Marta moze wystrzelić ze swojego małego smith&wessona do
        Roberta, który właśnie zamierza ją zgwałcić, czy też ma poczekać do następnej
        sesji rady dzielnicy, która podejmie negocjacje zmierzające do konsensusu. Do
        rakiety i do Roberta trzeba strzelać zaraz po podjęciu usiłowania, inaczej
        zarówno tarcza, jak i smith&wesson pani Marty sa niepotrzebne.

> będą spadać szczątki rakiet z ew. pozostałością po ładunkach
        Na mój gust na biegun północny, ale nie znam trajektorii.
    • tornson Rosja i Europa to nasi naturalni sojusznicy! 10.06.07, 14:27
      Zdradzieckie proamerykańskie wasalstwo szkodzi Polsce. Rosja nikomu nie zagraża,
      tylko w mózgach bezrozumnych fanatyków z wrodzoną rusofobią może się zrodzić
      bełkot że Rosja komukolwiek zagraża. Największym zagrożeniem dla pokoju na
      świecie są USA, Polska wpisując się jako wiernopoddańczy wasal w ich
      faszystowsko-imperialną politykę tylko wystawia się na kontruderzenie tych
      których USA uznaje za wrogów.
      Amerykańskie bazy na terenie, Polski gdzie najprawdopodobniej będą też
      składowane pociski jądrowe średniego i krótkiego zasięgu wycelowane w Rosję,
      zrobi z nas prawdziwego wroga Rosji i pierwsze państwo do unicetwienie w razie
      agresji USA przeciw Rosji, ale to nie Rosja lecz Polską swoją polityką
      wiernopoddańczą wobec amerykańskiego imperializmu będzie winna takiemu stanowi
      rzeczy!
      • andrzej.sawa Re: Rosja i Europa to nasi naturalni sojusznicy! 10.06.07, 14:33
        Czytam czasami twoje wypociny i zastanawiam się kto ci za nie płaci i ile,bo za
        darmo to tylko kompletny kretyn coś takiego by pisał.
      • hrabia.mileyski to jest niesłychanie ciekawe 10.06.07, 14:36
        Paradoksem i hichotem historii jest fakt, że tacy jak tornson, dla których KL
        CCCP jest wzorem, stali się bodaj najszczęśliwszymi beneficjentami demokracji.
        Mogą bez żadnych przeszkód i szykan wypisywać co im się tylko rzewnie podoba.

I do tego ten język. Młodszym może sie on nie kojarzyć z niczym, ale tym, którzy
        na własne oczy widzieli komunę, cierpnie skóra.
        ....> "Zdradzieckie proamerykańskie wasalstwo szkodzi Polsce."<....
        • tornson W każdym normalnym kraju, poza faszystowskimi 10.06.07, 14:41
          reżimami, tacy jak ja mogli pisać co im się żywnie podoba.
          Wadą demokracji jest to że amerykofile szkodzący Polsce i całej Europie mogą
          wypowiadać i głosić swoje chore brednie.
          • hrabia.mileyski Re: W każdym normalnym kraju, poza faszystowskimi 10.06.07, 14:45
            Więc są takie faszystowskie kraje, gdzie nie możesz pisać?
            I stąd twoja obecność na polskim forum?

Pooddychaj wolnością, tylko nie pieprz bez sensu.
            Nawet aniołów wyprowadzisz z równowagi.
            • tornson Forum "wykształciuchów", gdzie kaczystowsko- 10.06.07, 15:02
              faszystowska IVRP jeszcze nie dotarła.
              • hrabia.mileyski Re: Forum "wykształciuchów", gdzie kaczystowsko- 10.06.07, 15:05
                No, teraz rozumiem. Uchwyciłeś przyczółek.
                Ale radzę być ostrożnym, bo i tu obserwuje się podchody wrażych sił.
        • andrzej.sawa Re: to jest niesłychanie ciekawe 10.06.07, 17:07
          To takie goebelsowskie urbanki.
      • stranger.pl Re: Rosja i Europa to nasi naturalni sojusznicy! 10.06.07, 16:00
        tornson - nie ma w polityce "naturalnych sojuszników" - jest tylko geopolityka
        i racja stanu (polska racja stanu)!

A polska racja stanu, ze wzgl. na obecną geopolitykę, to dbanie by nie było
        wrogości do Polski ze strony Niemiec i Rosji i dbanie by nie było przyjaźni
        Niemiec i Rosji.

Wroga Polsce Rosja zawsze znajdzie sobie wdzięcznego słuchacza w Niemczech
        (obojętne czy rządzi tam SPD czy CDU czy zieloni - bo polityka niemiecka jest
        niezmienna, zmieniają się tylko metody jej realizacji).
    • tornson Nie wiem jakim trzeba być bezmózgiem zaślepionym 10.06.07, 14:35
      nienawiścią debilem by wybierać poddaństwo wobec USA, które dla niemal każdego
      kraju kończy się tragicznie (patrz bieda i nędza Ameryki Południowej i Środkowej
      czy Filipin od dziesięcioleci podporządkowanych USA) i stawiać to ponad dobre
      stosunki z naszym naturalnym słowiańskim sprzymierzeńcem!
      Skąd w Polsce tylu debili? I który debilizm ma pierwszeństwo? Czy amerykofilia i
      wynikająca z niej Rusofobią czy też na odwrót?
      • tuczynski Re: Nie wiem jakim trzeba być bezmózgiem zaślepio 10.06.07, 14:45
        hie, hie ...
        szczególnie to widoczne jest w Korei Pd, Tajwanie, Niemczech, Japonii itd gdzie
        skończyło się to okrutną biedą
        Zato dzięki naszym sąsiadom Kuba, multum innych krajów kiedyś i my po prostu kwitną
        • hrabia.mileyski Re: Nie wiem jakim trzeba być bezmózgiem zaślepio 10.06.07, 14:52
          Ryzykujesz duzo, idąc z tornsonem na noże.
          Miej świadomość, że rozmawiasz z automatem, który za pomocą sprawdzonych w
          zeszłej, niechlubnej epoce szablonów, wyrzuca odpowiednie teksty i formuły.
          • tuczynski Re: Nie wiem jakim trzeba być bezmózgiem zaślepio 10.06.07, 14:55
            nie no, niech się wykaże wiadomościami o tych oazach dobrobytu powstałych dzięki
            naszym sąsiadom. Może chodzi mu o Etiopię albo sportowców NRD-owskich
        • tornson Niemcy zawsze były bogate, idioto!! 10.06.07, 15:03
          • piq Re: Niemcy zawsze były bogate, idioto!! 10.06.07, 17:29
          • piq taaa, jak widać towarzysz dartysyn... 10.06.07, 17:36
            ...nie zna podstaw historii. Po 2. wojnie Niemcy byly zrujnowane, za puszkę
            konserw kupowało się całą nieużywaną Niemkę do osobistego użytku. Byl głód,
            przemysł był w strzępach, takoż rolnictwo bo dwunastoletnich rządach lewicy pana
            firera. Tylko dzięki planowi Marshalla i "antyspołecznym" przedsięwzięciom
            Erhardta Niemcy się pozbierały.

Towarzyszu dartysyn, przestalibyście pajacować i robić z siebie kompletnego
            idiotę, w którym to dziele posuneliście się juz i tak zdecydowanie za daleko.
            • tornson Twoja pseudo-znajomość historii ogranicza się 10.06.07, 17:59
              jedynie do sloganów dla maluczkich bezrozumnych kretynków.
              Przemysł niemiecki zniszczony był raptem w 10%, cały czas mieli całą masą
              najlepszych w świecie inżynierów, bieda wynikała stąd, że niepozwolono
              początkowo Niemcom uruchomić ich potężnego przemysłu gdyż rozważano zrobienie z
              nich państwa rolniczego, no i musiały one płacić ogromne reparacje wojenne.
              To co działo się w latach 50ych to żaden cud gospodarczy, poprostu uruchamianie
              stojącego do tej pory przemysłu i powrócenie do produkcji cywilnej nastawionego
              na produkcję wojenną w czasie IIWS przemysłu.
              • piq towarzyszu dartysynu, dokształćcie się... 10.06.07, 18:19
                ...jak cywilizowany człowiek, a nie czytając bzdury z ulotek na letnich obozach
                młodzieży lewackiej. W roku 1946 przemysł ogółem wytwarzał 33% tego, co w 1936
                roku; zdolność produkcyjna to 60% wielkości z 1936 roku, przy kompletnej ruinie
                finansowej państwa i braku surowców do produkcji, kontaktów zagranicznych i
                znikomym popycie wewnetrznym z powodu nędzy. Sytuacja była taka, towarzyszu
                wielbicielu III rzeszy, że wg przeprowadzonych wtedy badań Niemiec miał szansę
                otrzymać 1 talerz na pięć lat, jedną parę butów na 12 lat i jedno ubranie na 15
                lat. Na skutek ruiny infrastruktury po ostrej zimie 1946/1947 racja żywnościowa
                w Zagłebiu Ruhry spadła do 800 kalorii. Przydział tłuszczu na miesiąc to 75 g,
                wobec faktu, że w szczycie swiatowego kryzysu gospodarczego w 1932 roku na jedną
                osobę liczono 2250 g tłuszczu na miesiac. Itd., towarzyszu dartysyn. Dalsza
                dyskusja na temat Niemiec i ich gospodarki nie jest tematem tego wątku, a
                ponadto ma sens w przypadku osób, które coś wiedzą, a nie takich głąbów jak
                towarzysz.
                • tornson Napisz pigi coś od siebie zamiast powielać slogany 10.06.07, 18:24
                  piq napisał:

> W roku 1946 przemysł ogółem wytwarzał 33% tego, co w 1936
                  > roku;
                  No i o tym pisałem, przemysł niemiecki stał i niemiał przyzwolenia od okupantów
                  na uruchomienie produkcji.
                  • piq nie rozumiecie podstaw, towarzyszu dartysynu,... 10.06.07, 18:43
                    ...i nie znacie ani w ząb ani socjalistyczno-wojennej gospodarki III rzeszy, ani
                    warunków powojennych, ani kwestii zadłuzenia Niemiec, ani tego, jakie są zasady
                    gospodarki w ogóle. Więc sie odpinkolcie z łaski swojej i nie zawracajcie mi głowy.
                    • tornson Rzesza była tak samo socjalistyczna 10.06.07, 18:46
                      jak demokratyczna jest KRLD.
                      • piq macie racje, dartysyn, z małą poprawką:... 10.06.07, 18:58
                        tak samo socjalistyczna i demokratyczna jak KRL-D jest socjalistyczna i
                        demokratyczna. Mała rzecz, a cieszy, nieprawdaż?
                        • tornson I brawo pigi!! W końcu mogę się z tobą zgodzić! 10.06.07, 20:23
                          Też nie mogę pojąć czemu tylu ludzi wierzy w północnokoreańską propagandę jakoby
                          tam jakiś socjalizm panował!
                          • piq panuje tam socjalizm, dartysyn, i demokracja... 10.06.07, 20:33
                            ...taki sam jak w panstwie towarzysza firera.
                            • tornson No właśnie pigi!! Jest tam tyle samo demokracji 10.06.07, 20:41
                              i socjalizmu co w IIIRzeszy, czyli ZERO!
          • tuczynski Re: Niemcy zawsze były bogate, idioto!! 10.06.07, 19:41
            Tak, i ten potencjał został wspaniale wykorzystany pod skrzydłami naszego
            "sojusznika" do zbudowania imperium NRD, które przyćmiło RFNik, który ledwie
            żywy musiał walczyć z imperializmem amerykańskim. Może napisz mi jeszcze że
            obywatelele RFNu masowo uciekali do NRD, i często przypłacali to życiem, a
            potężna marka enerdoska do dziś jest w obiegu w niektórych krajach bałkańskich
            • tornson Główne ośrodki przemysłowe przedwojennych Niemiec 10.06.07, 20:05
              znajdowały się na terenie późnieszej RFN. W porównaniu do przedwojnia zacofanie
              wschodniej części Niemiec do zachodniej zmniejszyło się.
              Zresztą po zjednoczeniu Niemiec tak przeliczono obie waluty że wyszło na to iż
              to NRD miało większe PKB per captia, ale o tym, ani o tym dlaczego tak zrobiono,
              taki pikuś naładowany tanimi sloganami nie ma zielonego pojęcia.
              • tuczynski Re: Główne ośrodki przemysłowe przedwojennych Nie 10.06.07, 20:42
                no tak jak im przeliczyli 1:1 to wyszło że w NRD była Kanada, kruca tylko że
                mieli Stasi tak sprawne w tajniaczeniu i że nikt przez 40 lat nie mógł się tego
                domyśleć he he
        • tornson Przed IIWŚ gospodarka Niemcy+UK = USA. 10.06.07, 15:05
          Teraz "stara UE" ledwo dorównuje Ameryce, tak oto wygląda sytuacja Europy. 45
          lat podporządkowania wobec USA zmniejszyło znaczenie Europy Zachodniej jak nigdy
          w historii.
          • hrabia.mileyski Zły szablon wyciągnąłeś 10.06.07, 15:10
            To nie ta historia.
            • tornson Facio sugerował jakoby dobrobyt Niemiec był 10.06.07, 15:16
              dziełem USA. A prawda jest taka że tuż po IIWŚ to Amerykanie raczej korzystali z
              osiągnięć niemieckich naukowców i dzięki nim zdobywali dominującą pozycje.
              • hrabia.mileyski Re: Facio sugerował jakoby dobrobyt Niemiec był 10.06.07, 15:35
                A Rosjanie byli wściekli, że tych naukowców wyłapali mniej.
                Za to do ostatniej śrubki wywozili niemieckie fabryki, zbierali wszystek złom,
                by go (bezprawnie zreszta) kopiować, a krasnoarmiejców, którzy zobaczyli krany w
                ścianach wysyłali do osrodków reedukacujnych na Syberii. I to tez nie wszystkich.
                Tylko tych, którzy mieli szczęście.

I w żadnym wypadku nie nalezy bagatelizować sprawnych "wywiadowców", którzy
                krążąc po znienawidzonym imperialistycznym świecie wykradali, co się dało,
                łącznie z zasadą budowy bomby A.
        • tornson Co niby Korea Płd, zawdzięcza USA? 10.06.07, 15:14
          Nie było tam żadnych amerykańskich inwestycji, żadnych amerykańskich koncernów,
          cały rozwój oparty o podporząkowane państwu rodzime koncerny.
          Można to ująć w ten sposób. Korea Płd. powinna być Amerykanom wdzięczna za to że
          nie wpie..li się w sprawy rozwoju koreańskiej gospodarki (jak robili w
          przypadku krajów latynoskich czy Filipin), nie zmuszali do chorej wolnorynkowej
          gospodarki opartej o zagraniczne inwestycje bez udziału państwa, jednym słowem
          nie zmuszali ich do przyjęcia chorej wersji bananowego kapitalizmu którą
          narzucają wszystkim innym krajom trzeciego świata (w tym i Polsce) by
          przychamować ich rozwój i zrobić z nich farmę taniej siły roboczej.
          • hrabia.mileyski Re: Co niby Korea Płd, zawdzięcza USA? 10.06.07, 15:24
            "Przychamować"? To jakieś chamstwo!

Jesteś wręcz urokliwy. Czytając twoje posty mimowolnie wracam do lat
            młodzieńczych, do Dziennika Telewizyjnego, Urbana na cotygodniowych
            konferencjach i pysznych wyrobów czekoladopodobnych.
            Nikt wtedy nie odwazył sie tego "chamować" i wszyscy wiedzieli, że kiełbasa jest
            zbędnym dodatkiem do musztardy. Dlatego partia zapewniała dostawy tej ostatniej,
            a kiełbasą podtruwała "radzieckich", którzy dopiero teraz połapali sie w tym
            procederze i poniewczasie, ale jednak założyli nam szlaban.
            Ach, ta geopolityka!
          • tuczynski Re: Co niby Korea Płd, zawdzięcza USA? 10.06.07, 19:54
            Tego nie zrozumiał aż do śmierci sam wielki Kim, a co dopiero Ty
    • stranger.pl W Polsce będą 2 tarcze - rakietowa i "żywa tarcza" 10.06.07, 15:51
      złozona z Polaków - obie będą spełniały podobną funkcję - wbrew interesom
      Polski będą ściagać na Polskę odwet (werbalny i siłowy) Rosji w imię dobrego
      samopoczucia Jankesów:P
    • l.o.r.t.e.a Nie wiem, ty zresztą też nie wiesz i powtarzasz 10.06.07, 17:01
      banały.
      • piq taaak? Po prostu sformułowałem swoje zdanie... 10.06.07, 17:53
        ...podobne banały wypisywał zresztą Kisielewski. Co jest dokładnie banałem?
    • beny51 twoj tekst to tylko glupia gra na emocjach 10.06.07, 17:43
      "Pierdzielenie o tym, ze tarcza sprowadzi na nas zagrożenie atakiem rakietowym
      ze strony Rosjan jest idiotyzmem, bo Rosja nigdy nam nie podskoczy
      bezpośrednio, ryzykując jednocześnie konflikt z USA."

Sam pisales ze istotnym zagrazeniem sa wojny lokalne. Potencjalny konflikt
      Rosyjsko-Polski (aczkolwiek watpie, zeby w obecnej sytuacji do takiego doszlo)
      bedzie lokalnym. A USA machnie reka na jakas wyrzutnie rakietowa wzglenie baze
      radarowa i nie bezie ryzykowala konfliktu globalnego. Wiara ze USA nas obroni
      jest naiwna.

"Jak już
      wspomniałem, ostatnie lata wskazują, ze wszystko jedno, jak krwawa i brutalna
      jest wojna lokalna, państwa, których interesy nie są bezpośrednio zagrożone
      maja sytuację w takich regionach w düpie i ograniczają się do cichutkich i nic
      nie wartych deklaracji."

No wlasnie o to chodzli. Co wiecej patrzac z perspektywy historii to USA ma
      wiecej lokalnych wojenek niz Rosja.

"Dlatego uważam, ze skoro nam Opatrzność zesłała możliwość zainstalowania u nas
      > czegokolwiek, na obronie czego zależeć będzie Stanom, to trzeba to brać, tylko
      > trzeba za to wytargować jak najlepszą cenę."

No wlasnie jest pytanie ile USA odda za obrone tego badziewia, a ile przyjdzie
      Polsce zaplacic. Moze warto by policzyc ten business case, zamiast grac na emocjach.

• andrzej.sawa Re: twoj tekst to tylko glupia gra na emocjach 10.06.07, 17:56
        Może masz rację,że jest obawa,że Amerykanie zrezygnują z obrony Polski,ale
        obecnie mają o jeden powód mniej do jej obrony,a zagrożenie ze strony Rosji jest
        i nie zmieni się.Tak więc opłacalne jest zwiększenie zaangażowania Stanów w Polskę.
      • piq przytoczyłem racjonalne argumenty,... 10.06.07, 18:00
        ...nie bylo tu śladu emocji. Co do wojny lokalnej, to w perspektywie korzystnej
        dla Rosji koniunktury politycznej łatwo sobie wyobrazić nacisk
        militarno-polityczny wywierany za pośrednictwem wspartej po cichu Białorusi. Już
        zresztą sa tam rosyjskie najnowsze zestawy przeciwlotnicze obejmujące zasięgiem
        terytorium polskie do linii Wisły.

Chodzi z grubsza o wzmocnienie polityczne Polski wobec istotnie nasilającej się
        presji rosyjskiej na zrobienie z Polski nie podmiotu, lecz przedmiotu w polityce
        międzynarodowej. Powielasz z grubsza rozumowanie Chamberlaina w stosunku do Hitlera.
        • stranger.pl Re: przytoczyłem racjonalne argumenty,... 10.06.07, 18:33
          Powiedz mi czy istnieje jakikolwiek racjonalny powód aby Amerykanie ew. gineli
          za obronę Warszawy czy Gdańska?

Ta tarcza (rakietowa) nie słuzy interesom polskim bardziej niz służą F-
          16 "nadzieja polskiego lotnictwa" - latająca kupa złomu sprzedan swojemu
          satelicie - gdybyś byli potrzebni Ameryce mielibyśmy i więcej (za "darmo" - jak
          Izrael) i sprawne samoloty made in USA!
          • andrzej.sawa Re: przytoczyłem racjonalne argumenty,... 10.06.07, 18:44
            Powtarzam,tarcza to ten dodatkowy temat dla zwiększenia zaangażowania Stanów.
            • stranger.pl Re: przytoczyłem racjonalne argumenty,... 10.06.07, 19:00
              Hipotecznie:

1.
              Według G. W. Busha i reszty (przecież ponoć nie kłamią?!) tarcza wymierzona
              jest w Koree Płn. i Iran (Korea Płn. już ma rakiety z głowicami jądrowymi, Iran
              według światowych syjonistów może mięć już niedługo a według nich
              bezpieczeństwo Izraela to bezpieczeństwo świata) więc powiedz mi czym grozi
              Korea Płn. i Iran Polsce? Co im Polska winna?

2.
              Abstrahując od przynależności Polski do NATO - Gdyby się np. Ruski dogadali z
              Jankesami - zajmujemy Polskę ale nie ruszamy waszych eksterytorialnych tarcz
              które pilnują bezpieczeństwa Ameryki przed Koreą Płn. i Iran to Amerykanie
              mieliby cos przeciw wchłonięciu przez Ruskich Polski?
              Czy też wzorem kaleki F, D. Roosevelta i jego Jałty znowu przehandlowaliby z
              Ruskimi Polskę?
          • piq szanowny strangerze, po pierwsze... 10.06.07, 18:54
            ...nie musza ginąc, bo ich ewentualne interesy militarno-polityczne w Polsce
            pozwalają im wywieranie nacisku poprzez groźbę, niekoniecznie przez bezpośrednią
            akcję. A w razie czego sądzę, że prędzej zaangażują się w obronie Polski z ich
            własną tarczą niż w obronie Polski bez ich własnej tarczy. Zaatakowanie
            wojskowych instalacji amerykańskich to casus belli. Zaatakowanie Polski
            niekoniecznie.

> Ta tarcza (rakietowa) nie słuzy interesom polskim bardziej niz służą F-
            > 16 "nadzieja polskiego lotnictwa" - latająca kupa złomu sprzedan swojemu
            > satelicie - gdybyś byli potrzebni Ameryce mielibyśmy i więcej (za "darmo" - jak
            >
            > Izrael) i sprawne samoloty made in USA!
            Szanowny strangerze, widać u ciebie totalna ignorancję jeżeli chodzi o myśliwce
            wielozadaniowe. Ale możesz mi podac, jakie twoim zdaniem myśliwce Polska powinna
            była kupić, wraz z danymi operacyjno-technicznymi. Block 52+ został
            wyprodukowany specjalnie dla Polski, nikt inny nie ma takich samolotów. Przy
            okazji dodam, że na rynku wojskowym najbardziej cenione są czołgi z przebiegiem
            1000-2000 km, ponieważ zostały u nich już wykryte i wyleczone dziecięce choroby.
            Podobnie jest z samolotami prosto z fabryki. Nie wypisujcie proszę andronów na
            temat f-16, bo na tym naprawdę trzeba się znać, a nie powtarzac bzdury wyczytane
            w gazetach napisane przez pseudoznawców, czy też wygloszone przez zdurniałych
            fanatyków. Sam pracowałem w gazecie i wiem, jaki jest poziom fachowości
            artykułów w prasie codziennej.
            • stranger.pl Re: szanowny strangerze, po pierwsze... 10.06.07, 19:06
              piq napisał:
              > Szanowny strangerze, widać u ciebie totalna ignorancję jeżeli chodzi o
              myśliwce wielozadaniowe.

Hehe:)
              Wiesz co, nawet na łamach "GazWyb" pisali niedawno (tak jak większość prasy w
              Polsce)- średnio co 7 godzin użytku "polski" F-16 ma poważną awarię (bynajmniej
              nie z winy pilota czy polskiego serwisu).

Możesz mi powiedzieć komu jeszcze taki szmelc wcisnęli Amerykance - i gdzie są
              jeszcze tak niesprawne F-16?

To co nas czeka było juz widoczne (zajawki) podczas pierwszych przylotów tych
              amerykańskich złomów do Polski - zapomniałeś o tych awariach i lądowaniu m.in.
              Islandii?

Więc o czy mówisz?
        • beny51 Wojna nie jest racjonalnalnym argumentem, podobnie 10.06.07, 19:12
          Wojna nie jest racjonalnalnym argumentem, podobnie jak obrona tarczy. Tarczy
          nikt nie bedzie bronil - no chyba ze za obrone uwazsz oficjalny protest
          wystosowany na rece ambasadora Rosji w Waszynktonie, w ktorym USA wyraza swoj
          niepokoj zwiazany z dzialaniami militarnymi w Azji zachodniej, eee sory W
          Europie wshodniej i srodkowej.

Nie ma w tej chwili zadnych przeslanek z ktorych mozna by wywnioskowac zagroznie
          bezposrednimi operacjami militarnymi ze strony Rosji na obszrach bylego Ukl.
          Warszawkiego. Natomiast jest wiele przeslanek pozwalajacych oczekiwac dalsze
          zaostrzenie stosonkow gospodarczych, gaz, ropa, embarga na produkty.

Przynaleznosc do NATO jest lepszym zabezpieczeniem niz inwestycje USA w kilka
          wyrzutni w dodtaku opzostajacychw rekach USA. Skad wiecei czy 3 z 6 nie zostana
          skierowane na cele w Kaliningradzie, czy Bialorusi. Eksterytorialnosc plus brak
          Polskiej jurysdykcji dotyczacej nacpanych Jankesow jest powaznym zagrozeniem dla
          ludzi w okolicach ich baz. Wiem co mowie. Mojemu znajomemu pijany Jankes
          zastrzelil ojca. Za kare wrocil do USA. Wiara w rozwoj interesow w kolo stacji
          to mzonka. Jankesi przywoza wszystko wlacznie z woda mineralna i prezerwatywami
          z USA.

Kreowanie stanu zagrozenia wojna z Rosja czybialorusia jest zalosnym graniem na
          emocjach. Taka sytuacja jest w najblizszych latach maloprawdopodoba, a
          zagrozenia ekonomiczne wynikajace z podszczypywania Rosji i braku wspolnej
          polityki Europejskiej znaczne.

W sumie to mnie malo obchodzi ile bedziecie placic za ogrzewanie w sezonie
          grzewczym i gdzie upchnicie produkty - ale szjkoda mi tych ktorzy w imie tak
          zwanje demokracji musza sie podporzadkowac aktualnej polityce.
          • wariant_b Re: Wojna nie jest racjonalnalnym argumentem, pod 10.06.07, 20:12
            beny51 napisał:
            "Skad wiecei czy 3 z 6 nie zostana skierowane na cele w Kaliningradzie,
            czy Bialorusi."

Chyba jednak nie. Wprawdzie rakiety zawsze można "zmodernizować", niemniej
            zapewne zostaną skierowane w stronę Czech.
    • piq o tym mniej więcej Władimir... 10.06.07, 19:04
      ...Bukowski:
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=14&ShowArticleId=47857
      Chyba się orientuje dość dobrze.
      • tornson Nie dziwi mnie pigi, że były pensjonariusz 10.06.07, 20:19
        zakładów psychiatrycznych jest dla ciebie wykładnią.
    • wariant_b Re: dlaczego w Polsce powinna być tarcza rakietow 10.06.07, 19:14
      piq napisał:

"Propozycja tego kurdupla Putina z Azerbejdżanem ilustruje tę kwestię lepiej
      niż cokolwiek i wskazuje, że mam rację. Gość nie chce za wszelką cenę dopuścić
      do pojawienia się bezpośrednich amerykańskich interesów w Europie środkowej."

Propozycja Putina miała jako główny cel zrobić idiotę z Busha, gdyż:
      1. Iran nie ma rakiet dalekiego zasięgu i prędko ich mieć nie będzie
      2. Potencjalnym celem w pierwszym rzędzie będzie Izrael, a nie USA
      3. Gdyby miał, a Izrael nie był celem - trasa i tak nie przechodzi nad Polską.

Wszyscy wiedzą, że celem instalacji tarczy jest inwigilacja elektroniczna
      europejskiej części Rosji, w związku z czym wyrzutnie rakietowe w Polsce
      są kosztownym, ale w zasadzie niepotrzebnym dodatkiem. Azjatycka część Rosji
      kontrolowana jest przez instalacje "Tarczy" na Alasce, na wypadek gdyby Iran
      zechciał wybrać trasę rakiet przez Biegun Północny (z ominięciem Polski?).

Skoro Bush upiera się przy bajce, że "Tarcza" ma zapewnić bezpieczeństwo USA
      w przypadku ataku rakietowego Iranu, to lokalizacja podana przez Putina jest
      generalnie najlepsza z możliwych. Ma tylko jeden feler - radary skierowane
      będą w stronę "Państw Bandyckich", a nie Rosji. I to jest poważna wada.
      Druga wada, jak na razie nie dyskutowana - Iran jest w stanie zweryfikować
      skuteczność "Tarczy" w Azerbejdżanie - bo ma rakiety o średnim zasięgu.

Na razie Bush ma problem. Dalej może udawać, że nie wie, gdzie leży Iran
      i mylić Kaczyńskiego z Kwaśniewskim, albo będzie musiał wymyślić trochę
      lepszą bajkę. Po zagraniu Putina UE i NATO muszą coś powiedzieć.
      Nie mogą udawać, że dobór miejsca instalacji jest rzeczywiście "niefortunny".

Kaczyńscy mają inny problem - nie mogą dopuścić do referendum, które w takiej
      sytuacji byłoby jak najbardziej na miejscu.

Tyle w temacie ogólnego kontekstu. Oczywiście nie ma to większego wpływu na to,
      czy opłaci się nam instalacja "Tarczy" w Polsce. Wydaje się jednak, że cenę
      powinniśmy natychmiast podnieść, uwzględniając straty gospodarcze, jakie
      poniesiemy na pogarszaniu stosunków w Rosją i Europą.

PS
      Określenia "kurdupel" unikałbym jak ognia.
      • stranger.pl Re: dlaczego w Polsce powinna być tarcza rakietow 10.06.07, 19:54
        To co napisałeś jest bardzo ciekawe i mądre - warto to analizować:)
      • tuczynski Re: dlaczego w Polsce powinna być tarcza rakietow 10.06.07, 20:05
        wariant_b napisał:

> powinniśmy natychmiast podnieść, uwzględniając straty gospodarcze, jakie
        > poniesiemy na pogarszaniu stosunków w Rosją i Europą.

ale przecież to my jesteśmy Europą. Za 15 lat zacznie głosować pokolenie które
        urodziło się w UE, a o strasznych Kaczyńskich będą słyszeć tylko bajdy przy kominku
        • tornson Komórki spaczone genetycznie (nowotworowe) 10.06.07, 20:10
          też niby są częścią ludzkiego ciała chorego na nowotwór, no ale jednak lepiej by
          ich nie było. Tak samo jest z "ciałem" UE i "nowotworem" kato-faszystowskiego
          polskiego ciemnogrodu.
          • hrabia.mileyski Tornson, już przestajesz być zabawny 10.06.07, 20:13
            • andrzej.sawa Re: Tornson, już przestajesz być zabawny 10.06.07, 20:17
              A kiedy ten idiota był zabawny?
              • hrabia.mileyski Re: Tornson, już przestajesz być zabawny 10.06.07, 20:21
                Wiesz, dopuszcza się faceta, który reprezentuje nawet tego rodzaju egzotyke, do
                głosu.
                Ale najwyraźniej gość oszalał.
                I co gorsza - nadal uważa, że korzysta z dobrodziejstw wolności słowa.
          • tuczynski Re: Komórki spaczone genetycznie (nowotworowe) 10.06.07, 20:34
            tornson napisał:

> też niby są częścią ludzkiego ciała chorego na nowotwór, no ale jednak lepiej b
            > y
            > ich nie było. Tak samo jest z "ciałem" UE i "nowotworem" kato-faszystowskiego
            > polskiego ciemnogrodu.
            Oczywiście, że tak. Europejczycy są debilami misiami i nie są wstanie
            przewidzieć skutków tego co robią. Nie spodziewali się że wpuszczają wściekły
            kato-faszystowski polski ciemnogród, który rozwali UE. Czeka ich syf i
            zgnilizna. Jeszcze tego nie widzą. Ale całe szczęście jeszcze jesteś TY, i
            przejrzałeś ten straszny plan. Ratuj! Biegnij i ratuj Europę!
            • tornson Re: Komórki spaczone genetycznie (nowotworowe) 10.06.07, 20:43
              tuczynski napisał:

> Oczywiście, że tak. Europejczycy są debilami misiami i nie są wstanie
              > przewidzieć skutków tego co robią. Nie spodziewali się że wpuszczają wściekły
              > kato-faszystowski polski ciemnogród, który rozwali UE.
              Gdy przyjmowali Polskę do UE rządziła u nas socjaldemokracja, a najgorszym
              ciemnogrodem który może dojść do władzy wydawał się Wałęsa i AWS. Zbyt wysokie
              mniemanie mieli o Polakach i myśleli że kato-faszystowska populistyczna ciemnota
              do władzy nigdy nie dojdzie, niestety pomylili się.
              • tuczynski Re: Komórki spaczone genetycznie (nowotworowe) 10.06.07, 20:52
                Święta prawda, w zachodniej Europie nigdy by coś takiego nie mogło się zdażyć.
                Heider, Le Pen przy władzy to niemożliwe. Czy taki słynny malarz (nie pamiętam
                nazwiska) wybrany na kanclerza w demokratycznych wyborach w 1933
                • tornson No właśnie!Ktoś taki jak Hitler NIGDY już do władz 10.06.07, 21:03
                  na Zachodzie Europy nie dojdzie.
                  Gdy w Austrii do koalicji rządzącej wszedł Haider, zaraz potem, pod naciskiem
                  Europy został wywalony z rządu! Gdy jakimś cudem Le Pen doszedł do drugiej tury
                  wyborów we Francji nastąpiła ogromna mobilizacja wszystkich elektoratów i
                  Chirack wygrał z przewagą jak żaden prezydent Francji w historii.
                  Dlatego "kaczystowski scenariusz" jest nie do powtórzenia w cywilizowanej Europie.
                  • palnick Re: No właśnie!Ktoś taki jak Hitler NIGDY już do 19.07.07, 17:02
                    up.
      • piq czyli jezeli dobrze rozumiem... 10.06.07, 20:31
        ...co do zasadności umieszczenia tarczy jest między nami zgoda. Jest kwestia nie
        "czy" tylko "za co".

Co do innych twoich uwag: wydaje mi się, że ogólnie się zgadzamy co do
        wszystkiego wokoło problemu, o czym pisałem już w tym wątku i na Aquanecie,
        gdzie też jest dobra dyskusja na ten temat.
    • allspice Re: dlaczego w Polsce powinna być tarcza rakietow 10.06.07, 20:22
      A powinna być? Raczej nie i nie ma tu o czym dyskutować.
      • palnick Wierzyć Rosji? 20.07.07, 11:06
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=66198683
    • 440417mz Re: dlaczego w Polsce powinna być tarcza rakietow 10.06.07, 20:41
      W Polsce powinna być tarcza aby Rosjanie waląc w nią starymi rakietami,mogli je
      tanio utylizować!Będzie to najtańsza technologia pozbycia się przestarzałych
      rakiet przez Ruskich!A co?Putinowicz myśli!
      • palnick Re: dlaczego w Polsce powinna być tarcza rakietow 19.07.07, 08:34
        Czas wrócić do tego wątku...
        • karbat Re: dlaczego w Polsce powinna być tarcza rakietow 20.07.07, 11:17
          a kogo bedzie to na swiecie interesowac gdy kiedys np za 70 lat
          wyparuje kawalek Polski , kto sie tym przejmie ? amerykanie ,hehehehehe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka