Gość: tn IP: 217.99.164.* 15.05.01, 06:46 Polska to bardzo szczęśliwy kraj. Jest tu już wszystkiego pod dostatkiem, a mieszkańcy nie mają większych problemów. Od kiedy "pan" i "lider" to są obraźliwe określenia!? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Visitor Re: p.Wojtyła IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 09:24 W samej rzeczy. Poza tym nie dla każdego p. Wojtyła jest "Ojcem Świętym", czy papieżem. Dla wielu chrześcijan stosowanie np. tytułu "Ojciec święty" wobec człowieka jest bluźnierstwem, ponieważ tytuł ten występuje w Biblii tylko jeden (1) raz w odniesieniu do Boga: Jan. 17:11 I już nie jestem na świecie, lecz oni są na świecie, a Ja do ciebie idę. Ojcze święty, zachowaj w imieniu twoim tych, których mi dałeś, aby byli jedno, jak my. Ten sam Jezus, który wypowiedział w modlitwie powyższe słowa nakazał swoim uczniom: Mt 23:9 Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem; jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. Czemu wewnętrzne, religijne nazewnictwo kościoła rzymskokatolickiego miałoby być standardem dla rozgłośni państwowych, które przecież powinny szanować poglądy wszystkich słuchaczy, a nie tylko rzymskokatolików. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mars Re: p.Wojtyła IP: 195.136.25.* 15.05.01, 09:50 Czy naprawdę nikt nie czuje tego jawnego sarkazmu z określeń papieża. Nazywanie głowy kościoła "liderem" jest nie na miejscu. Kościół to nie żadna partia, która ma swego przywódcę. Świadczy to o nieskrywanej wrogości pana Sławińskiego do Kościóła katolickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flan Re: p.Wojtyła IP: 192.168.14.* / 195.136.48.* 15.05.01, 10:28 Gość portalu: Visitor napisał(a): > Czemu wewnętrzne, religijne nazewnictwo kościoła > rzymskokatolickiego miałoby być standardem dla > rozgłośni państwowych, które przecież powinny szanować > poglądy wszystkich słuchaczy, a nie tylko > rzymskokatolików. Bardzo dobra wskazowka: rozglosnie powinny szanowac poglady wszystkich sluchaczy, w tym rzymskich katolikow, moj drogi :-) Moznaby nawet zaryzykowac stwierdzenie, ze poniewaz rzymskich katolikow jest u nas tak wielu, to szczegolnie ich poglady nalezy szanowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Visitor Re: p.Wojtyła IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.01, 17:06 W sumie masz rację - uczucia rzymskokatolików powinny być również szanowane przez państwowe media. Ale co mnie zupełnie już zdziwiło, to że sprawa dotyczy korespondencji wewnętrznej. Wracając jednak do papieża, to myślę, że po tym jak tysiące razy nazwano go w państwowych mediach ojcem świętym, co jak pisałem należy się Bogu jedynie, nazwanie go raz czy dwa imieniem danym mu na chrzcie, nie jest jakąś wielką obrazą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarg Re: p.Wojtyła IP: *.amw.gdynia.pl 15.05.01, 10:29 No strasznie obrażono pana Karola.Może on sam się na ten temat wypowie.Proponuję wyburzyć jedno przedszkole i postawić tam pomnik za męczęństwo p. Wojtyły. Polska to bogaty kraj. Stać nas na to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Zawad Re: p.Wojtyła IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 15.05.01, 13:50 Czy nazwiesz Panią Windsor" królową Elżbietę? nie wypada, co? I o to chodzi!!! Gość portalu: tn napisał(a): > Polska to bardzo szczęśliwy kraj. Jest tu już wszystkiego pod dostatkiem, a > mieszkańcy nie mają większych problemów. > Od kiedy "pan" i "lider" to są obraźliwe określenia!? Odpowiedz Link Zgłoś