Dodaj do ulubionych

Cos nie powiodlo sie panu premierkowi z Rozpuda:)

31.07.07, 13:04
Premier zaanonsowal wstrzymanie budowy obwodnicy, inwestor demontuje ogrodzenie..
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4352837.html
Obserwuj wątek
    • a-siek Polityka ma się dobrez 31.07.07, 13:10
      marouder11 napisał:

> Premier zaanonsowal wstrzymanie budowy obwodnicy, inwestor demontuje
      ogrodzenie
      > ..
      > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4352837.html
    • rydzyk_smigly Szkoda. "Tanie Państwo" wytrzymałoby milionowe 31.07.07, 13:11
      kary nałożone przez ETS, a Pan Premier zasłużyłby u swoich fanatyków na miano
      "Żelaznego Kaczora".
    • a-siek Polityka ma się dobrze, ekolodzy też 31.07.07, 13:12
      a mieszkańcy Augustowa ... no cóż ... zostaje im satysfakcja z zielonych bagien
      Rospudy.

marouder11 napisał:

> Premier zaanonsowal wstrzymanie budowy obwodnicy, inwestor demontuje
      ogrodzenie
      > ..
      > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4352837.html
      • marouder Moze by jednak wzieli i usiedli razem z inwestorem 31.07.07, 13:15
        ...i ekologami i wyznaczyli alternatywny przebieg obwodnicy. Rozum ich od tego
        zaboli?
        • felinecaline Re: Moze by jednak wzieli i usiedli razem z inwes 31.07.07, 13:20
          Zamiast tego calego cyrku z protestami, blokadami, przepychankami w sensie
          doslownym i przenosni nalezalo juz dawno siasc wspolnie z ekspertami od
          ekologii z jednej a budowy drog z drugiej strony, podrapac sie w...gdzie kto
          lubi i zaczac kogitowac, ktoredy jak najmniejszym kosztem (patrz wyzej
          odnosnie sensu) przeprowadzic trase.
          Ale nie, u "nas" (ja tylko duchem, bo cialem w innym kawalku Unii, gdzie
          podobne postepowanie byloby nie do pomyslenia mimo az nadobfitosci okazji) - u
          nas kazdy przepycha, ciagnie w swoja strone, zrzuca odpowiedzialnosc
          na "przeciwnika" a TIRY jezdza i jeszcze dlugo pojezdza.
          • marouder Odnosze to samo niezbyt pochlebne dla obrazu... 31.07.07, 13:28
            ...dojrzalosci spolecznej rzadzacych i rzadzonych wrazenie.
            Chyba dziedziczymy jakis rodzaj anachronicznego skryptu. Presja i walka sa
            sposobami rozwiazywania sporow poczynajac od spraw rozwodowych, przez
            komunikacje po ksztalt panstwa.
            • pulchna.lapka.w.pulpit Re: dziedziczymy rodzaj anachronicznego skryptu 31.07.07, 14:09
              Użycie pierwszej osoby liczby mnogiej wydaje mi się w tym przypadku niezbyt
              trafne; nawet jeśli wszyscy w jakimś stopniu "dziedziczymy", to obecna władza
              uosabia go w stopniu ekstremalnym...
              • marouder Kiedy ja to widze na co dzien w odniesieniu 31.07.07, 14:34
                ...do przedstawicieli roznych srodowisk, lacznie z tymi, ktorzy werbalnie zawsze
                zadeklaruja kompromis i/lub konsensus jako rozwiazanie bazowe.
        • a-siek Chcesz sankcjonować ekoterroryzm? 31.07.07, 13:25
          Przeciez to zagrywka o kasę: z działek pod autostadę, z umowy o wykonawstwo, z
          konsultacji i uzgodnień a nie o żaby.
          Mamy zacofaną i biedną ścianę wschodnia. Naprawdę jedyne czego temu regionowi
          trzeba, to zachowanie kawałka bagna /które notabene powtało jako efekt uboczny
          inwestycji sprzed 150 lat?/
          Pojedziesz tam na wakacje napawać się unikatową dziczą hipokryto? Wątpie.
          • marouder Mieszasz Asiu rozne porzadki i poslugujesz sie 31.07.07, 13:31
            ...slowem-wytrychem.
            W innym miejscu uzylabys zamiast eko-terroryzmu, pojecia feminizm i znow
            wszystko staloby sie dla ciebie klarowne.

PS. Nie wiem, czy tam pojade. Dziecko bylo za tym bysmy sie w ktorys weekend
            wybrali.
            • a-siek Re: Mieszasz Asiu rozne porzadki i poslugujesz si 31.07.07, 13:45
              marouder napisał:

> ...slowem-wytrychem.
              > W innym miejscu uzylabys zamiast eko-terroryzmu, pojecia feminizm i znow
              > wszystko staloby sie dla ciebie klarowne.

Jakieś uzasadnienie może tej tezy?
              • marouder Nie chce mi sie szukac... 31.07.07, 13:51
                Nie napomykalas nigdy o feminizmie w podobnym kontekscie?
                Ciekawi mnie inna sprawa, mianowicie nalog nazywania mnie hipokryta przez ciebie
                i stowarzyszonego z toba Manka Ramireza.
                • woda.woda Mnie ciekawi cos innego. 31.07.07, 13:53

> Ciekawi mnie inna sprawa, mianowicie nalog nazywania mnie hipokryta przez
                  ciebi
                  > e
                  > i stowarzyszonego z toba Manka Ramireza.

Co to znaczy "ekoterroryści".
                  • marouder Wytrych, ktorego Asia uzywa, gdy mowi o ekologach 31.07.07, 13:55
                    ...probujacych chronic przyrode wg. standardow "niepolskich".
                    • woda.woda Dziwny 31.07.07, 13:56
                      ten język wolski ...
                      • marouder O Asi wiem, ze gdy zechce, mowi po polsku bez... 31.07.07, 14:02
                        ...sladu wolskiego akcentu...zebyz zechciala:))
                    • dr.krisk Wolskie standardy ochrony przyrody... 31.07.07, 13:59
                      .. pamiętam ze starych banknotów PRL-u. Te dymiące kominy, wszędzie fabryki
                      fabrykują, kopalnie kopią, a huty huczą!
                      A przyroda siedzi zamknięta w zoo i klasa robotnicza ją zwiedza!
                      • marouder O to to doktorze, standard zwiedzania przyrody... 31.07.07, 14:01
                        ...w ZOO sie w Asi odezwal:)
                        • dr.krisk To się rozumie! 31.07.07, 14:06
                          Bo nie po to cały tydzień człowiek pracuje w zakładzie pracy, żeby potem za
                          jakimś dzieciołem albo innym kormoranem po lesie ganiać! Po kościele, jak trza
                          z dzieciskami i małżonkom spacerkiem pójdziem dzięcioła obejrzeć. A jak będzie
                          ładnie w drzewo dziobem walił, to banana dostanie!
                          A ci ekoterroryści to porządku żadnego w przyrodzie nie uznają!
                          • marouder Czlowiek zmachany,przez tydzien telewizora malo co 31.07.07, 14:11
                            ...nawet oglonda, a tu by mu jeszcze kazali na piechote po bezdrozach
                            zapierniczac w poszukiwaniu sowki pojdzki, ktora calkiem blisko w ZOO na ciebie
                            oczekuje...Wioooocha, po prostu!
                      • woda.woda Tak, tak ... 31.07.07, 14:03
                        A wszystkie zabytki architektury zamnknąć w skansen pod miastem, tyle terenów
                        inwestycyjnych przez te zabytki sie marnuje.
                        '
                        • marouder W ogole, do dupy z calom tom kulturom... 31.07.07, 14:07
                          ...ksiazkom i innym takim!
                    • a-siek Re: Wytrych, ktorego Asia uzywa, gdy mowi o ekolo 31.07.07, 14:11
                      marouder napisał:

> ...probujacych chronic przyrode wg. standardow "niepolskich".

To ten co pitoli o słowach wytrychach od kilku kwadransach :)
                      • marouder Wiec czym jest eko-terrroryzm w kontekscie Rozpudy 31.07.07, 14:12
                        ...powiesz jak rozumiesz ten uzyty przez siebie termin?
                        W glowe zachodzimy!
                        • woda.woda Tak, tak, zachodzimy. 31.07.07, 14:15
                          > W glowe zachodzimy!
                        • a-siek Zamiast zachodzić w głowę lepiej poczytać 31.07.07, 14:40
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=66763171&a=66764541
                          "Przeciez to zagrywka o kasę: z działek pod autostadę, z umowy o wykonawstwo, z
                          konsultacji i uzgodnień a nie o żaby."
                          • pulchna.lapka.w.pulpit Re: Zamiast zachodzić w głowę lepiej poczytać 31.07.07, 14:45
                            Bez przesady - nie napisałaś nic mądrego (a już zwłaszcza na tyle, by samą
                            siebie cytować) ;P
                          • marouder Re: Zamiast zachodzić w głowę lepiej poczytać 31.07.07, 14:48
                            Boj o cene dzialki, o wykonastwo etc. toczy sie przy kazdej lokalizacji!
                            Ale z tego co piszesz nalezy wyciagnac wniosek taki, ze ekolodzy terroryzuja
                            ludnosc i optuja za inna lokalizacja poniewaz maja wzdluz alternatywnego
                            przebiegu obwodnicy zakupione dzialki oraz weszli w porozumienie z innym
                            wykonawca inwestycji i za nim lobbuja.
                            Czy dobrze cie zrozumialem?

a-siek napisała:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=66763171&a=66764541
                            > "Przeciez to zagrywka o kasę: z działek pod autostadę, z umowy o wykonawstwo, z
                            >
                            > konsultacji i uzgodnień a nie o żaby."
                            • a-siek Re: Zamiast zachodzić w głowę lepiej poczytać 31.07.07, 14:53
                              marouder napisał:

> Boj o cene dzialki, o wykonastwo etc. toczy sie przy kazdej lokalizacji!
                              > Ale z tego co piszesz nalezy wyciagnac wniosek taki, ze ekolodzy terroryzuja
                              > ludnosc i optuja za inna lokalizacja poniewaz maja wzdluz alternatywnego
                              > przebiegu obwodnicy zakupione dzialki oraz weszli w porozumienie z innym
                              > wykonawca inwestycji i za nim lobbuja.
                              > Czy dobrze cie zrozumialem?

Raczej ekolodzy są podpłacani przez ludzi, którzy mają interes w zmianie trasy.
                              Nie oznacza to, że pierwotna trasa też nie jest wynikiem polityki łapówkowej,
                              tylko tyle, że w tym calym zamieszaniu najmniej wszystkich obchodzą żabki.
                              • woda.woda Skąd ty to wszystko wiesz? 31.07.07, 14:59
                                Bo, jak rozumiem, masz niezbite dodody na to, że ekolodzy są łapówkarzami.
                                Nie rzucałabys przecież tak ciężkich oskarżeń na bliźniego bez posuadania
                                mocnych dowodów.
                                Zgłosiłas już to, gdzie trzeba?
                                • a-siek Re: Skąd ty to wszystko wiesz? 31.07.07, 15:15
                                  Ilu znasz ludzi co działając społecznie są w stanie się utrzymać? Bo ja nie
                                  znam nikogo. Nie znam również nikogo kto wspiera ekologów.
                                  Ale znam za to firmy developerskie, które sponsorowały archeologom wycieczki do
                                  Egiptu bo na terenie inwestycji wykopano 3 skorupy.
                                  • woda.woda Dziwne pytanie. 31.07.07, 15:21
                                    > Ilu znasz ludzi co działając społecznie są w stanie się utrzymać?

Wielu. Działają społecznie bądź poza pracą, bądź w jej ramach.

Odpowiesz mi, na jakiej podstawie oskarżasz konkretnych ludzi o przestepstwo?
                                    • a-siek Re: Dziwne pytanie. 31.07.07, 15:55
                                      woda.woda napisała:

> > Ilu znasz ludzi co działając społecznie są w stanie się utrzymać?
                                      >
                                      > Wielu. Działają społecznie bądź poza pracą, bądź w jej ramach.

Poza pracą? Niby jak? Wychodzą o 16-ej z biura i jadą 300 km za Warszawę po to
                                      by następnego dnia rano na 8.00 wrócić?
                                      A w jej ramach - no to właśnie o tym piszę. Skąd mają pieniadze na pensje,
                                      delegacje, koszty ulotek etc...?
                                      KOgo konkretnie oskarżyłam o przestępstwo manipulatorkO?
                                      • marouder Zapominasz o mozliwosci otrzymania urlopu, o ... 31.07.07, 16:06
                                        ...pracy nienormowanej, pracy tworczej, pracy na wlasny rachunek itd. Ten jedzie
                                        na akcje, kto w danej chwili moze sobie na to pozwolic.
                                        Sugerowalas ekologom udzial w przestepstwie polegajacym na lobbowaniu za
                                        okreslona lokalizacja z uwagi na przekupstwo inwestorow i/lub posiadaczy dzialek.
                                        • woda.woda Dzięki, Maruder. 31.07.07, 16:09
                                          Wyprzedziłeś mnie, a tym samym wyręczyłeś :)
                                        • a-siek Re: Zapominasz o mozliwosci otrzymania urlopu, o 31.07.07, 16:10
                                          Lobbowanie to nie przestępstwo.
                                          Sponsorowanie legalne ekologów też nim nie jest.
                                          Niczego nie sugerowałam, co mogłoby być przestępstwem.
                                          • marouder Wiec na czym polega eko-terroryzm? 31.07.07, 16:11
                                            a-siek napisała:

> Lobbowanie to nie przestępstwo.
                                            > Sponsorowanie legalne ekologów też nim nie jest.
                                            > Niczego nie sugerowałam, co mogłoby być przestępstwem.
                                            >
                                            • a-siek Re: Wiec na czym polega eko-terroryzm? 31.07.07, 16:15
                                              Na blokowaniu inwestycji wszelkimi możliwymi sposobami, narażając tym samym
                                              inwestora na straty.
                                              • marouder Czyli eko-terroryzm polega na stosowaniu... 31.07.07, 16:17
                                                ..prawa?

a-siek napisała:

> Na blokowaniu inwestycji wszelkimi możliwymi sposobami, narażając tym samym
                                                > inwestora na straty.
                                                >
                                                • a-siek Re: Czyli eko-terroryzm polega na stosowaniu... 31.07.07, 16:20
                                                  marouder napisał:

> ..prawa?

Oczywiscie. Bo prawo jest kulawe i nie daje możliwości inwestorowi skutecznej
                                                  sądowej obrony i prawa do ewentualnych roszczeń odszkodowawszych.

Czy ja każę ekologów wsadzić do więzienia? Nigdy mi to przez myśl nie przeszło.
                                                  Ja tylko próbuję zwrócić uwagę, że to cyniczna gra o pieniądze a nie o
                                                  ekosystemy.
                                                  • marouder Czy w wyniku tej cynicznej gry ekologow ekosystemy 31.07.07, 16:23
                                                    ...zostaja zachowane w stanie nienaruszonym, czy tez przeciwnie, ulegaja degradacji?

a-siek napisała:

> Oczywiscie. Bo prawo jest kulawe i nie daje możliwości inwestorowi skutecznej
                                                    > sądowej obrony i prawa do ewentualnych roszczeń odszkodowawszych.
                                                    >
                                                    > Czy ja każę ekologów wsadzić do więzienia? Nigdy mi to przez myśl nie przeszło.
                                                    >
                                                    > Ja tylko próbuję zwrócić uwagę, że to cyniczna gra o pieniądze a nie o
                                                    > ekosystemy.
                                                  • a-siek Re: Czy w wyniku tej cynicznej gry ekologow ekosy 31.07.07, 16:29
                                                    marouder napisał:

> ...zostaja zachowane w stanie nienaruszonym, czy tez przeciwnie, ulegaja
                                                    degrad
                                                    > acji?

Wstrzymujemy rozwój cywilizacji, żeby nie naruszyć kolejnych ekosystemów?
                                                    Oddawaj kluczyki do auta - najlepiej mi /jeśli masz dobre/
                                                    Oczywiscie dla dobra nas wszystkich, a Twojego w szczególnosci :)
                                                  • marouder Nie oddam, mam ekologiczne auto; malo pali i malo 31.07.07, 16:32
                                                    ...emituje toksycznych skladnikow spalin. A ty czym jezdzisz?
                                                  • a-siek Re: Nie oddam, mam ekologiczne auto; malo pali i 31.07.07, 16:36
                                                    oplem
                                                  • woda.woda To demagogia, co piszesz. 31.07.07, 16:33
                                                    Cywilizacja polega na umiejstnym rozwoju infrastruktury i zabytków przyrody,
                                                    czy atchitektury.
                                                    Nie na yburzaniu tego, co najcenniejsze dla wygody inwestorów.
                                                  • marouder To nie jest demagogia, ale wizja rozwoju made in.. 31.07.07, 16:34
                                                    ...wczesny tow. Gierek.
                                                  • woda.woda Jakiego rozwoju? 31.07.07, 16:35
                                                    To nie jest zaden rozwoj, tylko barbarzyństwo.
                                                  • a-siek Re: To demagogia, co piszesz. 31.07.07, 16:35
                                                    Dolina Rozpudy to nie zabytek tylko efekt ubiczny inwestycji sprzed 150 lat.
                                                  • woda.woda Rospuda to, owszem, zabytek. 31.07.07, 16:36
                                                    Zabytek natury.
                                                  • a-siek Re: Rospuda to, owszem, zabytek. 31.07.07, 16:38
                                                    Ale awantura nie jest o Rospudę tylko jej kilkusetmetrowy odcinek zwany Doliną
                                                    Rospudy.

Na moje - nie wiesz o czym piszesz, a piszesz :)
                                                  • woda.woda Re: Rospuda to, owszem, zabytek. 31.07.07, 16:40
                                                    Owszem, Dolina Rospudy to zabytek. zabytek natury.
                                                  • manny_ramirez A sprawie Rozspudy jestem po stronie ekologow 31.07.07, 16:45
                                                    Jazdzilem tamtedy kilka razy. Nie trzeba puszczac drogi przez Rozspude. Z tego
                                                    co pamietam mozna zbudowac obwodnice puszczajac ja inna droga.
                                                  • woda.woda Otóż to. 31.07.07, 16:47
                                                    Jak wiemy, jednak, nie zrobiono niczego, aby była i droga, i niezniszczoan
                                                    Dolina.
                                                  • a-siek A ja po stronie zdrowego rozsądku a ten mówi 31.07.07, 16:53
                                                    e tego typu spory załatwia się zanim inwestycja zostanie zatwierdzona a nie jak
                                                    ruszają buldożery.

Jednakze tu jestem po stronie inwestora. Po to jest cała biurokratyczna
                                                    maszyna, aby inwestycję zoptymalizować. Skoro są już pozwolenia... To powinna
                                                    być sprawa świeta, bo to podstawa zaufania inwestorów do polskich urzedników.

Moim zdaniem wariant alternatywny dziś jest już b. kosztowny a z tego co
                                                    czytałam w prasie - wariant obecny nie demoluje doliny tylko narusza jej mały
                                                    kawałek.
                                                    Mnie to przekonuje.
                                                  • woda.woda W tej kwestii 31.07.07, 16:54
                                                    ufam specjalistom, a więc nie tobie.
                                                • manny_ramirez ekoterroryzm 31.07.07, 16:21
                                                  dogamtyczna walka o nieruszanie przyrody bez przeprowadzenia studiow nad tym
                                                  czy oprotestowywane inwestycje rzeczywiscie beda mialy negatywny wplyw na
                                                  srodowisko badz czy zyski z inwestycji nie okaza sie wieksze niz straty przez
                                                  nia spowodowane w srodowisku.

ZNajomy dal przyklad polonin bieszczadzkich. Pasterze przez wieki wypasali tam
                                                  owce i poloniny mialy sie swietnie. Ekolodzy wywalczyli zakaz wypasu i dzis
                                                  poloniny zanikaja porostane drzewami.
                                                  • marouder Re: ekoterroryzm 31.07.07, 16:30
                                                    Czyli Poloniny Beszczadzkie nie byly zabytkiem przyrodniczym, tylko efektem
                                                    wypasu owiec? Zatem ekolodzy chcieli przywrocenia stanu pierwotnego, jakim jest
                                                    las. Las, ktory sie na nich teraz tworzy przeszkadza znajomemu?
                                                  • manny_ramirez Re: ekoterroryzm 31.07.07, 16:31
                                                    Masz jakis dowod na to ze ekologom rzeczywiscie chodzilo o las?
                                                  • marouder A o co twoim zdaniem chodzilo ekologom w ... 31.07.07, 16:33
                                                    ...Bieszczadach?
                                                    Kto jeich podkupil?
                                                  • manny_ramirez konkurenci produktow beiszczadzkich owiec?:) 31.07.07, 16:38
                                                    A tak na serio to porostu bezmyslny idiotyzm kieruje czesto dzialajacym w
                                                    stadzie mldoym zideoligizowanym ludziom.

A tak swoja droga: pasterze z owcami przez wieki nie byli czescia ekosystemu?
                                          • woda.woda Co zatem miałas na myśli 31.07.07, 16:12
                                            pisząc:
                                            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=66763171&a=66769576?
                                      • manny_ramirez Ale dlaczego myslisz ze oni dzialaja spolecznie 31.07.07, 16:18
                                        U nas Greenpeace placi swoim pracownikom, dziala jak normalny pracodawca. Inne
                                        organizacje ekologiczne rowniez.
                                        • marouder Jaka jest proporcja pomiedzy pracownikami... 31.07.07, 16:20
                                          ...Greenpeace a wolontariatem?
                                          • manny_ramirez Nie wiem 31.07.07, 16:27
                                            zakladam ze wiekszosc to etatowcy.
                                            • a-siek Ja zakładam, że spora część zaczynała jako wolonta 31.07.07, 16:33
                                              riat a potem co lepsi zostali.
                                              Praca w takich organizacjach polega m.in na pozyskiwaniu darmowych pozytecznych
                                              idiotów.
                                              Dzis żeby miec wpływ realny na środowisko trzeba się uczyć, kończyć
                                              politechniki i samemu już jako ekspert uczestniczytć w tego typu
                                              przedsięwzięciach.

Wolontriat zielonych przypomina mi 16-latkę, która wygłosiła do mikrofonu
                                              piękną mowę o wyższości Gombrowicza nad Dobraczyńskim. Na koniec reporter
                                              zapytał, czy czytała któregokolwiek :)

manny_ramirez napisał:

> zakladam ze wiekszosc to etatowcy.
                                              • marouder Ciekawe skad te domniemania? 31.07.07, 16:48
                                                ..bo na chlopski rozum, nie byloby z czego placic uczestnikom akcji, gdyby byli
                                                najemni, lub etatowi.
                                                • manny_ramirez Re: Ciekawe skad te domniemania? 31.07.07, 16:50
                                                  dotacje, grube dotacje
                                                  • woda.woda Dotacje 31.07.07, 16:53
                                                    nie sa przeznaczane da etaty, tylko na realizację programów. Może być
                                                    finansowanych kilka niezbędnych etatów, nic ponadto.
                                                  • manny_ramirez Nie wiem jak w Polsce 31.07.07, 16:56
                                                    Tu finasowanych etatow jest calkiem sporo. Co pewien czas sa ogloszenia na
                                                    wstepne pzoycje, wlasnie typu --bedziecie jezdzic na protesty
                                                  • woda.woda Mogę ci powiedzieć. 31.07.07, 16:57
                                                    Koszty dotacji wynoszą nie więcej, niż 5 procent budżetu projektu.
                                                  • woda.woda Zakradł się błąd :) 31.07.07, 16:58
                                                    > Koszty osobowe wynoszą nie więcej, niż 5 procent budżetu projektu.

Sorry.
                                                  • manny_ramirez Procenty, procentami 31.07.07, 17:02
                                                    Nigdzie nie pisalem ze dotacje ida przede wszystkim na etaty. Tu wazna jest
                                                    ogolna suma. Na ile etatow wystarczy te piec procent?
                                                  • marouder Znaczy, zle, ze dotuje sie projekty ekologiczne? 31.07.07, 17:07
                                                    Uprasza sie nie wic!

manny_ramirez napisał:

> Nigdzie nie pisalem ze dotacje ida przede wszystkim na etaty. Tu wazna jest
                                                    > ogolna suma. Na ile etatow wystarczy te piec procent?
                                                  • marouder Przepisy, kontrole, prokurator... 31.07.07, 16:55
                                                    ..zadaj sobie trud i dotrzyj do jakiegos sprawozdania finansowego Greenpeace a
                                                    tamze sprawdz wysokosc wydatkow w pozycji Koszta wlasne.
                                                  • manny_ramirez Ty sobie zajrzyj 31.07.07, 16:58
                                                    Ty byles tym zainteresowany.
                                                  • marouder Nie ja swiergole o przekrecaniu funduszy celowych 31.07.07, 16:59
                                                    ...na etaty w organizacha ekologicznych, tylko ty.
                                                  • manny_ramirez ? 31.07.07, 17:00
                                                    Gdzie ja cos takiego napisalem?
                                                  • marouder A sugestie, ze gross uczestnikow protestow to .... 31.07.07, 17:01
                                                    ...wynajeci, bdz etatowi pracownicy organizacji?
                                                    Gdyby tak bylo, wiekszosc srodkow szla by na ich oplacanie.
                                                  • manny_ramirez Re: A sugestie, ze gross uczestnikow protestow to 31.07.07, 17:04
                                                    1. napisalem wyraznie ze tak jest tutaj i nie byla to zadna sugestia tylko
                                                    stwierdzenie faktu.
                                                    2. Nigdzie nie pisalem ze gross dotacji idzie na etaty i wcale nie jest to
                                                    uprawomocniony wniosek. Tu etatow Greenpeace ma calkiem sporo a przypuszczam ze
                                                    i tak nie bedzie to wiecej niz 50 procent wszystkich dotacji, mozliwie ze nawet
                                                    duzo mniej.
                                                  • manny_ramirez Total income of Greenpeace International 31.07.07, 17:15
                                                    45.7 milionow euro. Piec procent to 2285000. Ile z tego mozna miec etatow?

www.greenpeace.org/raw/content/international/press/reports/annual-report-2006.pdf
                                                  • marouder Re: Total income of Greenpeace International 31.07.07, 17:16
                                                    Gora okolo 10-15 etatow.
                                                    Porazajace Manny:))
                                                  • manny_ramirez myslisz 31.07.07, 17:26
                                                    ze placa 200,000 euro rocznie pracownikowi Greenpeace?
                                                  • marouder Mysle, ze to sa nie tylko etaty ale i oplacanie... 31.07.07, 17:32
                                                    ...pracownikow tymczasowych i inne elementy tzw. kosztow wlasnych... Poszperaj,
                                                    poszperaj ilu pracownikow zatrudnia rzeczywiscie greenpeace? Ja juz wiem:)
                                                  • manny_ramirez to przy pieciu procentach 31.07.07, 17:38
                                                    ta reszta idzie na tymczasowych.

Nie bede sie wypowiadal na temat Polski bo nie mam informacji na ten temat, ale
                                                    gwarantuje ci ze na kazdy pracownik Greenpeace bioracy udzial w protestach w
                                                    USA jest oplacany i procent tych pracownikow w stosunku do wolontariuszy jest
                                                    calkiem spory a wolontariusze to studenci, emeryci badz osoby bez pracy.

Zreszta ja jestem proekologiczny tylko nie lubie oszolomstwa bez znaczenia czy
                                                    jest ono czarne, czerwone czy zielone. I nie jestem naiwny.
                                                  • manny_ramirez o i w statystykach jest pewnien catch 31.07.07, 17:39
                                                    oni wyliczaja sie tylko z "salaried personnel". Ile ludzi maja zaangazowanych
                                                    na hourly rate juz nie podaja bo nie musza.
                                                  • marouder Wrocimy przy okazji do tematu:)) 31.07.07, 17:44
                                                    ...wytkne ci wtedy twoja podejrzliwosc.
                                                    Uwazam tez, ze ludzie przekonani, wolontariusze z prawdziwego zdarzenia moga
                                                    sobie odpuscic roznoszenie ulotek, wystarcza do tego uczniowie oplacani z
                                                    funduszu osobowego i nie ma w tym niczego zlego.
                                                  • manny_ramirez Kolego to Ty jestes podejrzliwy 31.07.07, 17:55
                                                    Stwierdzalem fakty, nie pisalem wcale ze jest cos zlego w tym zeby placic
                                                    studenciakom. Jest jednak w tym pewna doza hipokryzji. Nie jestem tez naiwny.
                                                    Tych wolontariuszy z prawdziwego zdarzenia w Grenpeace jest nie tak znowu
                                                    wielu.

Twierdze tez ze organizacje ekologicznie zeruja na zapale ideologicznym mlodych
                                                    ludzi wykorzystujac ich czesto do akcji ktore rzeczywiscie sa ekoterroryzmem.
                                                    czyli walka o srodowisko bez zanalizowania sytuacji i przemyslenia konsekwencji.
                                                  • woda.woda Proszę cię uprzejmie 31.07.07, 17:02
                                                    Klub "Gaja" - stowarzyszenie ekologiczme
                                                    "Pracownicy

Na dzień 31.12. 2006 w stowarzyszeniu zatrudnione były 4osoby:

Jacek Bożek – koordynator projektu

Paweł Grzybowski – koordynator projektu

Beata Tarnawa – koordynator projektu

Halina Sobańska - księgowość

Tomasz Mieszczak – odbywa zastępczą służbę wojskową"
                                                    www.klubgaja.pl/sprawozdania_finansowe/
                                                  • manny_ramirez Dziekuje 31.07.07, 17:05
                                                    Ale czy to ten klub ktory zajmuje sie Rozspuda, i jesli czy jedyny?
                                                  • woda.woda Re: Dziekuje 31.07.07, 17:07
                                                    Pytałes o stowarzyszenia ekologów.
                                                    Nie wiem, jaka organizacja zajmuje się Doliną, tam są zaangażowane setki
                                                    róznych ludzi.

Pokazałam ci zasadę, jak to działa. Inna zasada jest bezprawna.
                                                  • manny_ramirez Jaka zasade? 31.07.07, 17:13
                                                    Dalas info z jednej organizacyjki.
                                                  • marouder No to moze ty sie pofatygujesz, by przytoczyc... 31.07.07, 17:15
                                                    ...dane finansowe choc jednej organizacji, ktore uprawnily cie do stawiania
                                                    swoich "bogatych" hipotez w tym watku.
                                                  • manny_ramirez widze ogloszenia w gazetach 31.07.07, 17:25
                                                    z wstepna pozycje w Greenpeace dostaje sie 10 dolarow za godzine. Praca polega
                                                    na roznoszeniu ulotek, udziale w proestach itd...
                                                  • woda.woda Wybacz, 31.07.07, 17:17
                                                    ale nie chce mi się w kółko tego samego powtarzać.
                                  • marouder Mowisz o kims konkretnym? 31.07.07, 15:22
                                    a-siek napisała:

> Ilu znasz ludzi co działając społecznie są w stanie się utrzymać? Bo ja nie
                                    > znam nikogo. Nie znam również nikogo kto wspiera ekologów.
                                  • otumaniony.zomowiec Re: które sponsorowały archeologom 31.07.07, 16:00
                                    A w ogóle odróżniasz przynajmniej archeologów od ekologów - czy już raczej
                                    generalnie wszystko Ci się pieprzy ?...
                                    • a-siek Re: które sponsorowały archeologom 31.07.07, 16:17
                                      otumaniony.zomowiec napisał:

> A w ogóle odróżniasz przynajmniej archeologów od ekologów - czy już raczej
                                      > generalnie wszystko Ci się pieprzy ?...

Rozmawiam z ludźmi którzy potrafią dostrzec analogię a nie z półgłówkami
                                      • otumaniony.zomowiec Re: dostrzec analogię 31.07.07, 18:09
                                        Twoje, pożal sie Boże, analogie (typu "widziałam kiedyś blondyna, który kradł,
                                        wiec wszyscy szatyni to złodzieje") są i tak głęboko skryte pod Twoimi
                                        insynuacjami.
                                        • a-siek Re: dostrzec analogię 31.07.07, 19:58
                                          otumaniony.zomowiec napisał:

> Twoje, pożal sie Boże, analogie (typu "widziałam kiedyś blondyna, który
                                          kradł,
                                          > wiec wszyscy szatyni to złodzieje") są i tak głęboko skryte pod Twoimi
                                          > insynuacjami.

Nie . Na starym mieście grasuja archeolodzy a na bagnach ekolodzy. Chcesz -
                                          posadzę ci moje 12latnie dziecko, ono ci wytłumaczy.
                      • dr.krisk Też bym uprzejmie prosił o objaśnienie..... 31.07.07, 14:20
                        Bo ja chyba też eko-terrorystą jestem...
                        Ma przynajmniej taka nadzieję.
                        • aaa.aaa [...] 31.07.07, 18:43
                          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                          • marouder Markiza de Morteuil wraz z kawalerem Manuelem... 31.07.07, 18:47
                            ...Ramirezem nie byli dzis przygotowani do rozmow:))
                            • manny_ramirez Czy w tej samej rzeczywistosci zyjemy? 31.07.07, 19:46
                              Bo cos mi sie zdaje ze jakos zupelnie inaczej pewne zjawiska widzimy.

Tak sie sklada ze wyszedlem na lunch gdzie wpadlem na panienke z Greenpeacu
                              probujac przekonac przechodniow do dotacji. Spytalem panienke, okazuje sie ze
                              dostaje 12 dolcow za godzine swojego "wolontariatu" i ze
                              wszyscy "wolontariusze" tyle dostaja.
                            • a-siek Pomieszało ci się marouder w głowie kompletnie 31.07.07, 20:02
                              spałam, bo dziś rano musiałam przejechać 600 km wstajac rano o pogańskiej
                              porze /3 rano/ i zwyczajnie mi oczy odmówily posłuszeństwa.

Baw się dobrze z psycholem Heniem, jak masz z nim takie dobre koneksje, to może
                              ci powie czemu się do mnie przyczepil i nie może odczepić od dwóch lat.
                              Sa tacy co twierdzą, że to się powinno leczyć. Może on ma na to jakieś inne
                              wytlumaczenie.
                              Każdy ma takich kolegów ... a zresztą, szkoda gadać.

b/o
                • manny_ramirez Kolego, czy masz jakas obsesje na moim punkcie? 31.07.07, 15:07
                  I rozumiem ze uwazasz ze jak ktos raz zapali maryske to juz od razu jest
                  nalogowcem.
    • warczacy_z_wilkami Re: Cos nie powiodlo sie panu premierkowi z Rozpu 31.07.07, 13:13
      a mieszkańcom Świnoujścia, znany z dotrzymywania słowa i ogólnie z honoru
      premier IVRP , obiecał TUNEL zamiast przeprawy promowej :P. Światełko będzie w
      tunelu chyba prędzej.
      • marouder O, widzisz:) Mieszkancom Augustowa tez powinien 31.07.07, 13:17
        ...tunel obiecac i sprawa bylaby z banki:)
        • warczacy_z_wilkami Re: O, widzisz:) Mieszkancom Augustowa tez powini 31.07.07, 13:28
          to jeden niech obieca tunel, a drugi w ramach kampanii prezydenckiej przerobi
          tunel na metro.
    • wariant_b Re: Cos nie powiodlo sie panu premierkowi z Rozpu 31.07.07, 13:20
      Pan Premier zawsze był za ekologią.
      Tylko Układ sprawiał, że jego wypowiedzi były zagłuszane jazgotem antypolskich
      sił zagrożonych przez bezkompromisową walkę PiS z korupcją.
      Ale to się musiało skończyć...
      • marouder Kazia Szczuka gotowa jest dac premierkowi... 31.07.07, 13:23
        ...ekologicznie buzi za jego postawe...tak slyszalem!
        • yoma Re: Kazia Szczuka gotowa jest dac premierkowi... 31.07.07, 14:37
          Bohaterska kobieta
          • marouder Ale pan premierek tchorzy, gej jeden!/nt 31.07.07, 14:39

• jrjrjr Zmarnowany rok 31.07.07, 13:25
      Od roku było wiadomo, że trasa na przełaj przez Rospudę nie przejdzie.
      Przez ten rok mozna było zaprojektować alternatywną trasę, przygotować
      dokumentację prawną wywłaszczeń. Ale łatwiej nawzajem sobie wymyślać niż zrobic
      cos pożytecznego.
      • 440417mz Re: Zmarnowany rok 31.07.07, 14:56
        A czy kaczory potrafią myśleć pozytywnie?
        • jrjrjr Re: Zmarnowany rok 31.07.07, 16:08
          Przed chwilą premier zapowiedział, że wszystkie prace na obszarze chronionym
          zostaja wstrzymane. Poza obszarem chronionym roboty będa kontynuowane (po
          co???). Ani słowa o rozwiązaniu alternatywnym na wypadek przegrania sprawy w
          Trybunale. Boże, dlaczego pokarałeś nas takim premierem?
          • koperczak5 Re: Zmarnowany rok 31.07.07, 19:56
            jrjrjr napisał:

> Przed chwilą premier zapowiedział, że wszystkie prace na obszarze chronionym
            > zostaja wstrzymane. Poza obszarem chronionym roboty będa kontynuowane (po
            > co???). Ani słowa o rozwiązaniu alternatywnym na wypadek przegrania sprawy w
            > Trybunale. Boże, dlaczego pokarałeś nas takim premierem?

O właśnie, d l a c z e g o ? ? ?
    • lewaa Re: Cos nie powiodlo sie panu premierkowi z Rozpu 31.07.07, 16:37
      prawda jest taka że GDDiA wyciąga z szafy stare dokumentacje niespełniające
      wymogów UE a potem się dziwią że się ludzie burzą i UE tesh. teraz jest normą
      wykonanie oceny oddziaływania na środowisko i jeśli chociaż w małym procencie
      inwestycja może zaszkodzić środowisku to nie można jej zatwierdzić. GDDiA
      posługuje się przestarzałymi dokumentacjami i nic się ni boi :)
    • joanna19694 Szyszko na banicję!!!!! 31.07.07, 18:15
      dzis rano obudzil mnie telefon.Mama obwiescila mi
      o decyzji najasniej nam panujacego Jaroslawa!:)
      To najwsapnialszy prezent urodzinowy jaki przydazyl mi sie w moim zyciu!!

Mam nadzieję, ze to juz koniec tej farsy,i robienia pajaców z Augustowian.
      Czs zaczac planowac autostrade w innym miejscu i zrobic kladki w Augustowie!

Burmistrz do roboty!!!!!!!!!!!!!
      Pozwolil pan przez 10 lat ginac ludziom pod kolami a ze sposobow
      na bezpieczenstwo nie skorzystal pan z zadnego!!
      wmieszano ekologow i augustowiAn w brudna polityczna gre!
      a Szyszko-NA BANICJE OUT!!!
      • 440417mz Re: Szyszko na banicję!!!!! 31.07.07, 19:57
        Następny dowód na to że słusznie(?)Jarkacz był eurosceptykiem.Wiedział że UE nie
        pozwoli mu rozwinąc skrzydeł autorytatyzmu.Że jednak musi się liczyć ze zdaniem
        innych.Mały dyktatorek dostał szczutka w nos!
    • allspice Re: Cos nie powiodlo sie panu premierkowi z Rozpu 31.07.07, 19:52
      Oj nie powiodło. Z Rospudą też.
      • serpentor666 Re: Cos nie powiodlo sie panu premierkowi z Rozpu 31.07.07, 19:55
        Ja sam mam paru kumpli w Greenpeace którzy są tam tylko dla kasy, a wyrażają się
        że tak zacytuje:" tą całą dolinę rozpusty należy podpalić i zasolić, by nic tam
        już więcej nie wyrosło".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka