ride275 01.08.07, 00:58 Czy, z perspektywy czasu, i zebranych informacji... - bylo warto? Pytanie do powstancow. Bo my, czy powiedzmy ja, chcielibysmy (chcialbym) wiedziec jak wy uwazacie. Z szacunkiem Jacek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frank_drebin W kwestii technicznej to szanse, ze kogos z bylych 01.08.07, 01:03 powstancow spotkasz na FK i w ogole w necie rownaja sie zeru. ride275 napisał: > Czy, z perspektywy czasu, i zebranych informacji... - bylo warto? Pytanie do > powstancow. Bo my, czy powiedzmy ja, chcielibysmy (chcialbym) wiedziec jak wy > uwazacie. > Z szacunkiem > Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Pytanie od mlodego pokolenia 01.08.07, 01:13 W historii (a dokładnie historiografii) nie ma miejsca na pytanie: co by było gdyby. Powstanie należy rozpatrywać li tylko z perspektywy tych młodych ludzi, którzy nie zawahali oddać życia za Warszawę, za Polskę. Wszelkie inne dywagacje są o kant dupy potłuc. Jeszcze by brakowało, by robiono co roku sondaż: Czy Pana/i zdaniem dowódcy AK podjęli prawidłową decyzję o wybuchu powstania? - tak jak to się robi w przypadku stanu wojennego. Historia to nauka opisowa, a nie jakiś rachunek prawdopodobieństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Pytania. Nalezy wyciagac wnioski i zawsze byc 01.08.07, 01:23 madrzejszym tym bardziej jesli nauka byla az tak dojmujaca ... Historia zawsze moze nas i zawsze nas czegos uczy. jorge.martinez napisał: > W historii (a dokładnie historiografii) nie ma miejsca na pytanie: co by było > gdyby. > > Powstanie należy rozpatrywać li tylko z perspektywy tych młodych ludzi, którzy > nie zawahali oddać życia za Warszawę, za Polskę. Wszelkie inne dywagacje są o > kant dupy potłuc. > > Jeszcze by brakowało, by robiono co roku sondaż: Czy Pana/i zdaniem dowódcy AK > podjęli prawidłową decyzję o wybuchu powstania? - tak jak to się robi w > przypadku stanu wojennego. > > Historia to nauka opisowa, a nie jakiś rachunek prawdopodobieństwa. > Odpowiedz Link Zgłoś
440417mz Re: Pytanie od mlodego pokolenia 01.08.07, 01:27 Ale opisując historię można coś przemilczeć i będzie ona prawdziwa choć nie pełna.A cóż mogą powiedzieć żyjący jeszcze uczestnicy powstania mając dziś ok 80-tki.Ja pamiętam że zaraz po wojnie mówiło się o AK:a kury,a kaczki!Taki był odbiór społeczny o tych patriotach.Niektórych oczywista a jednak chyba o większości. Odpowiedz Link Zgłoś