Dodaj do ulubionych

Nie tylko "polskie oszolomy" krytykuja UE

14.08.07, 19:51
W bardzo madrym komentarzu dla dziennika "Die Welt" byly prezydent Niemiec,
Roman Herzog, dobitnie wskazuje na antydemokrytyczny sposob dzialania i
podejmowania decyzji w UE; ten i wiele innych glosow nalezaloby wpisac do
sztambucha naiwnych euroentuzjastow spod znaku GW i pokrewnych "wolnych
mediow" w Polsce, jak tez i politykom spod znaku LiD-u
.
www.welt.de/dossiers/eu-macht/article720463/Europa_entmachtet_uns_und_unsere_Vertreter.html
Obserwuj wątek
    • silesius.monachijski001 I gdzie sie podziali wszyscy klakierzy UE?? 14.08.07, 20:03
      No tak: jezeli chodzi o konkrety, to lewactwo nie ma nic do powiedzenia; dla
      lewyctwa wazna jest tylko infantylna propaganda euroentuzjastow
    • woda.woda Czego się awanturujesz? 14.08.07, 20:06
      Roman Herzog - stary chadek, porzadny protestant mówi jak wielu
      innych - że Europa wymaga rzetelnej debaty.

PS Jak tam pogrzeb?
      • silesius.monachijski001 Re: Czego się awanturujesz? 14.08.07, 20:24
        Pogrzeb? Ludzki, bardzo ludzki, i wielce wzruszajacy
        Czego sie awanturuje? Bo gazeta, na ktorej forum pisuje (wraz z wieloma
        politykami tzw. centrolewicy: to epwnie zostalo im z "centralizmu
        demokratycznego" prl-u) ciagle mi (i innym truje), jakim to rajem na ziemi jest
        UE i jej instytucje, i nic, tylko trzeba kazda decyzje z Brukseli, Strasbourga
        czy Luksemburga przyjmowac jako nowa "prawde objawiona"; a to przeceiz bzdura;
        wielu urzedasow i politykow UE to przyslowiowe wiejskie glaby

woda.woda napisała:

> Roman Herzog - stary chadek, porzadny protestant mówi jak wielu
        > innych - że Europa wymaga rzetelnej debaty.
        >
        > PS Jak tam pogrzeb?
        >
        • woda.woda Małe pytanie. 14.08.07, 20:26
          czytasz regularnie gazetę, że z taka pewnością wypowiadasz sie na
          temat jej zawartości?

PS To dobrze, że pogrzeb sie udał - widziałam fragmenty we
          francuskiej telewizji.
          • silesius.monachijski001 Re: Małe pytanie. 14.08.07, 20:29
            staram sie zawsze uwaznie czytac to, co pisze "fuehrer" tej "Michnikscher
            Beonachter"; i to mi wystarczy; przy ostatnich jego wypocinach n/t: "pelzajacego
            zamachu stanu" po prostu "kulalem sie ze smiechu"; juz wole posluchac, co
            opowiadaja paryscy kloszardzi na stacjach metra;

woda.woda napisała:

> czytasz regularnie gazetę, że z taka pewnością wypowiadasz sie na
            > temat jej zawartości?
            >
            > PS To dobrze, że pogrzeb sie udał - widziałam fragmenty we
            > francuskiej telewizji.
            >
            • woda.woda Nie mam więcej pytań :) 14.08.07, 20:30
              Nie ma bowiem sensu rozmawiać na temat pisanych tekstów z kimś,
              kto tych tekstów nie czytał :)
              • silesius.monachijski001 Re: Nie mam więcej pytań :) 14.08.07, 20:38
                nie oczekuj ode mnie, ze bede czytal kazde wypociny Kublika, Jarka Kurskiego,
                czy tych blaznow Stasinskiego badz Czuchnowskiego (choc ostatnie komentarze
                Stasinskiego, i jego "spekulacje" mocno mnie rozbawily); GW nie jest dla zadnym
                wiarygodnym zrodlem informacji; to dziennikarska sfora pod kierownictwem
                przewodnikastada, Adasia, ktory zawsze nadaje odpowiedni kierunek temu, co sie
                pisze; a tak na marginesie: kiedy chodzilo o tasmy Lipinskiego i Beger, to
                medialno stadko z Czerskiej bylo za pelnym ich ujawnieniem; kiedy zas TVP
                puscila tasmy z Rozmowami pijanego Michnika z Gudzowatym, to Stasinski i
                Zakowski w studiu TVP krzyczeli, ze nie wolno, ze to "prywatne rozmowy", itd.,
                itp.; po prostu smieszna ta panamichnikowa sfora; i w dodatku intelektualnie
                wykastrowana

woda.woda napisała:

> Nie ma bowiem sensu rozmawiać na temat pisanych tekstów z kimś,
                > kto tych tekstów nie czytał :)
                >
                • woda.woda Oczekuję od ciebie jednego: rzetelności. 14.08.07, 20:41
                  W tym wypadku polega ona na tym, abyś nie wypowiadał sie na temat
                  tego, jakie teksty na temat Europy zamieszcza od lat Gazeta -
                  poniewaz ich nie czytasz.
                  • silesius.monachijski001 Re: Oczekuję od ciebie jednego: rzetelności. 14.08.07, 20:48
                    owszem czytam, ale wydaje mi sie, ze duzo ciekawsza dyskusja na temat Europy
                    odbywa sie na lamach "Dziennika" czy "Rzepy"; GW juz dawna choruje na slepy
                    "euroentuzjazm". Zyjac od 18 lat na Zachodzie, wiem, ze jest dokladnie inaczej,
                    niz chcieliby euro-hurra-entuzjasci

woda.woda napisała:

> W tym wypadku polega ona na tym, abyś nie wypowiadał sie na temat
                    > tego, jakie teksty na temat Europy zamieszcza od lat Gazeta -
                    > poniewaz ich nie czytasz.
                    >
                    >
                    • woda.woda Nie rozumiem. 14.08.07, 20:49
                      Czy niniejszym przyznajesz, że czytasz systematycznie atykuły
                      dotyczące kwestii europejskich w Gazecie Wyborczej, w Dzienniku i
                      w Rzeczypospolitej?
                      • silesius.monachijski001 Re: Nie rozumiem. 14.08.07, 20:55
                        Staram sie czytac od czasu do czasu; nie jestem prasoznawca, a potrzebuje tez
                        czas dla siebie - poza praca - na inne przyjemnosci (np. polecam przyjazd do
                        Monachium na b. ciekawa wystawe:
                        www.hypo-kunsthalle.de/newweb/ekrugier.html); powtarzam: czytam
                        sporadycznie, zas glownie staram sie zrozumiec, co ma "guru" do powiedzenia w
                        rzeczonej kwestii (przyznaje, ze ostatnio - merytorycznie - coraz mniej);

woda.woda napisała:

> Czy niniejszym przyznajesz, że czytasz systematycznie atykuły
                        > dotyczące kwestii europejskich w Gazecie Wyborczej, w Dzienniku i
                        > w Rzeczypospolitej?
                        >
                        >
                        • woda.woda prponuję więc na przyszłość 14.08.07, 20:57
                          nie pisać na temat czegoś, o czym masz śladowe pojęcie.
                          • silesius.monachijski001 Re: prponuję więc na przyszłość 14.08.07, 21:06
                            powtarzam: ogolna linie programowa GW znam; co wiecej, ostatnio w sprawie
                            Rospudy GW pokazala swoj antypanstwowy charakter: domagala sie ukarania rzadu RP
                            za realizacje zamierzenia (zaprojektowanego i zatwierdzonego za poprzednich -
                            bliskich szefostwu GW rzadow), majacego uczynic zycie mieszkancow Augustowa
                            znosnym; we Francji czy Niemczech podobna postawa bylaby nie do pomyslenia (tak
                            samo jak szkalowanie Polski przez tzw. "autorytety" w zagranicznych mediach;
                            Niemcy powiadaja, ze "wlasne brudy pierze sie u siebie"; dla Geremkow,
                            Mazowieckich i michnikow wazniejsza jest sowiecka dewiza:im gorzej w kraju, tym
                            lepiej dla nas)

woda.woda napisała:

> nie pisać na temat czegoś, o czym masz śladowe pojęcie.
                            >
                            • woda.woda Zmieniasz temat? 14.08.07, 21:09
                              Zdaje się, że wątek jest o tym, jakiego rodzaju artykuły dotyczące
                              Unii Europejskiej zamieszcza GW.

Informuję cie niniejszym, że wszelakie - od prawda do lewa.
                              • silesius.monachijski001 Re: Zmieniasz temat? 14.08.07, 21:15
                                a ja powtarzam raz jeszcze: mozna zamieszczac tzw. "artykuly krytyczne"; dla
                                mnie wazna jest linia programowa GW; a ta jest zdecydowanie
                                infantylno-proeuropejska; nawet dyskusja o tzw, (i smiesznej) "paradzie
                                rownosci"; zawsze GW uzywa argument: "a co powie na to Europa", czyli EU; a kogo
                                powinno to w polsce obchodzic? Polska demokracja nie potrzebuje pouczen ze
                                strony totalitarnej struktury (takze w sensie narzucanej ideologii), jaka coraz
                                bardziej staje sie EU; Roman Herzog ma racje pytajac o to, czy niemiecki suweren
                                ma jeszcze cokolweik do powiedzenia; podobnie rzecz ma sie z Polska

woda.woda napisała:

> Zdaje się, że wątek jest o tym, jakiego rodzaju artykuły dotyczące
                                > Unii Europejskiej zamieszcza GW.
                                >
                                > Informuję cie niniejszym, że wszelakie - od prawda do lewa.
                                >
                                >
                                • woda.woda No cóż. 14.08.07, 21:17
                                  Nie ma takiej możliwości, aby na świecie istniały gazety
                                  reprezentujące wyłacznie linię programową taką, z którą się
                                  utożsamiasz.

PRL już za nami, przypominam.
                                  • silesius.monachijski001 Re: No cóż. 14.08.07, 21:20
                                    "PRL już za nami, przypominam.";
                                    .
                                    patrzac na glownych macherow GW oraz to, co glosza, mam coraz wieksze watpliwosci

woda.woda napisała:

> Nie ma takiej możliwości, aby na świecie istniały gazety
                                    > reprezentujące wyłacznie linię programową taką, z którą się
                                    > utożsamiasz.
                                    >
                                    > PRL już za nami, przypominam.
                                    >
                                    • woda.woda To zdanie 14.08.07, 21:23
                                      jest tak głupie, że nie nadaje się do komentowania.
                                      • silesius.monachijski001 Re: To zdanie; to Twoja opinia; 14.08.07, 21:26
                                        moja zas jest taka, ze to zdanie coraz bardziej oddaje stan rzeczywisty, otoz
                                        Michnik uwaza, ze tylko on ma racje; zas wszystkich tych, ktorzy go krytykuja
                                        nie zwalcza piorem, lecz podaje do sadu; dla mnie to czysto prl-owska mentalnosc
                                        gazetowego "fuehrerka"

woda.woda napisała:

> jest tak głupie, że nie nadaje się do komentowania.
                                        >
                                        >
                                        • woda.woda naturalnie, że moja. 14.08.07, 21:27
                                          Ale to ty pachniesz PRL-em, kwestionujesz bowiem pluralizm opinii
                                          na wolnym rynku.
                                          • silesius.monachijski001 Re: naturalnie, że moja. 14.08.07, 21:32
                                            o nie: ja jedynie oburzam sie na brak kultury "autorytetow"; pojmuja to wszyscy
                                            w krajach rozwinietych demokracji; zas kto zwalcza pluralizm opinii w Polsce?
                                            oczywiscie, ze Michnik: skarzy kazdego do sadu, kto kwestionuje jego status
                                            "proroka", gloszacego "prawde objawiona"; smieszny kabotyn

woda.woda napisała:

> Ale to ty pachniesz PRL-em, kwestionujesz bowiem pluralizm opinii
                                            > na wolnym rynku.
                                            >
                                            • woda.woda Re: naturalnie, że moja. 14.08.07, 21:33

> oczywiscie, ze Michnik: skarzy kazdego do sadu, kto kwestionuje
                                              jego status
                                              > "proroka", gloszacego "prawde objawiona"; smieszny kabotyn
                                              >
                                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=67484581&a=67489266
                                            • marouder Kogo Michnik zaskarzyl za kwestionowanie jego.. 14.08.07, 21:33
                                              ..urojonej przez ciebie roli "prorockiej"?
                                          • 1normalnyczlowiek Ależ to Michnik zawsze kwestionował pluralizm 14.08.07, 22:25
                                            woda.woda napisała:
                                            > Ale to ty pachniesz PRL-em, kwestionujesz bowiem pluralizm opinii
                                            > na wolnym rynku.

---> Najlepszym dowodem jest to, że nigdy merytorycznie nie starał się
                                            polemizować z adwersarzami, lecz "wdeptywał ich w ziemię" posługując się przy
                                            tym swoim "autorytetem" pośród podobnych sobie medialnych guru namawiając do
                                            ostracyzmu ...
                                            • woda.woda Juz 14.08.07, 22:26
                                              nie chce mi się z tymi bzdurami, jakie piszesz, polemizowac.

Dobranoc.
                                            • silesius.monachijski001 Przypomina historie z lat 90-tych 14.08.07, 22:40
                                              Otoz Klub Jagiellonski w Krakowie oraz Osrodek Mysli Politycznej zorganizowali
                                              dyskusje na temat owczesnej sytuacje polityczenj w Polsce; zaproszono m.in.
                                              Michnika i prof. Legutke; Michnik na poczatku od razu przyslal potwierdzenie;
                                              jednak kiedy zorientowal sie, ze zaproszony jest takze prof. Legutko, to od razu
                                              odmowil; podobnie bylo i z naszym europejskim kollokwium fundacji "Cusanuswerk"
                                              w Warszawie w 1993 roku. Michnik byl zaproszony, zas w dniu wyglaszania odczytu
                                              nie przyszedl. Ktos dobrze go znajacy powiedzial, ze wczoraj dostal zaproszenie
                                              ze Szwecji,i ze Szwedzi zaplacili duzo wiecej niz oferowal "Cusanuswerk";
                                              woda.woda, czy nie dyskutawalismy przypadkiem o "dulszczyznie"???

1normalnyczlowiek napisał:

> woda.woda napisała:
                                              > > Ale to ty pachniesz PRL-em, kwestionujesz bowiem pluralizm opinii
                                              > > na wolnym rynku.
                                              >
                                              > ---> Najlepszym dowodem jest to, że nigdy merytorycznie nie starał się
                                              > polemizować z adwersarzami, lecz "wdeptywał ich w ziemię" posługując się przy
                                              > tym swoim "autorytetem" pośród podobnych sobie medialnych guru namawiając do
                                              > ostracyzmu ...
                                        • woda.woda W drugiej zas sprawie: 14.08.07, 21:29
                                          Michnik nie podaje do sądu ludzi za to, że maja inne od niego
                                          zdanie, tylko za to, że kłamią na jego temat

zwykle wygrywa
                                          • silesius.monachijski001 Re: W drugiej zas sprawie: 14.08.07, 21:34
                                            trudno, zeby pupilek prl-u nie wygrywal w sadach, w ktorych do dzisiaj najwiecej
                                            do powiedzenia maja jeszcze uklady po-prlowskie; mysle, ze za niedlugo Michnik
                                            zacznie przegrywac; wtedy pozostanie mu tylko wodka z Urbanem

woda.woda napisała:

> Michnik nie podaje do sądu ludzi za to, że maja inne od niego
                                            > zdanie, tylko za to, że kłamią na jego temat
                                            >
                                            > zwykle wygrywa
                                            >
                                            • woda.woda To juz jest silesius, 14.08.07, 21:35
                                              poniżej jakiegokolwiek poziomu intelektualnego

myślałam, że stac cie na więcej
                                              • silesius.monachijski001 A tu sie mylisz; akurat mam znajomego 14.08.07, 21:40
                                                w jednym z sadow, w ktorym Michnik "wygral"; zbieram jeszcze informacje, ale
                                                kidys napisze o tych zakulisowych "dogaduszkach", bo ktos "znaczacy" w sadzie
                                                kumplowal sie ze Stefanem Michnikiem w sadach lat 50-tych, i chcial "dowalic"
                                                tym wszystkim, ktorzy to srodowisko atakuja; stad tez - udana - proba wplywu na
                                                wyrok na korzysc Michnika (bo to brat "kumpla", a przy okazji anty-prlowski
                                                dziennikarz, ktorego nie stac na taka opieke prawna, jak Michnika ze strony
                                                Agory, "dostal w dziob); jeszcze nie raz sie zdziwisz, jak wyjdzie na jaw, kto
                                                zacz ten samozwanczy "guru opozycji"

woda.woda napisała:

> poniżej jakiegokolwiek poziomu intelektualnego
                                                >
                                                > myślałam, że stac cie na więcej
                                                >
                                                >
                                                • woda.woda Nie sądzę, abym się myliła. 14.08.07, 21:43
                                                  Ale nie widzę tez sensu rozmawiać z tobą na ten temat.

Miałam nadzieję na rozmowę o Unii Europejskiej - ale widzę, że nie
                                                  masz tu nic do powiedzenia, tylko - jak zwykle - wylewasz swoje
                                                  antymichnikowe frustracje.

A to mnie zupełnie nie interesuje.
                                                  • silesius.monachijski001 UE to od lat pole walki partykularnych interesow 14.08.07, 21:54
                                                    Niemiec i Francji; Niemcy psiocza, bo uwazaja, ze za duzo placa (choc dzieki
                                                    eksportowi do krajow EU, i lokowaniu tam kapitalu - z ktorego potem ciagne
                                                    wielkie zyski - dobrze im sie w EU wiedzie), zas Francja chce bronic - za
                                                    wszelka cene -interesow swoich "paysanow"; kazdy probuje znalezc sojesznikow dla
                                                    siebie; wiadomo tylko, ze Wlk. Brytania ma swoke zdanie; to zawsze "wkurzalo"
                                                    Bonn (a teraz Berlin) i Paryz, a jakos to przelykali; szlag ich trafil, kiedy
                                                    Wlochy i Hiszpania, pod rzadami Berlusconiego i Aznara, zaczely prowadzic swoja
                                                    niezalezna polityke. I teraz bylo podobnie z walka Kaczynskich o polskie prawo
                                                    glosu w EU: Niemcy nie mogli pojac, ze Polacy moga miec wlasne zdanie,
                                                    niekoniecznie zgodne z tym, co narzuca innym Berlin; jak zas widzisz, nawet
                                                    politycy niemieccy, tacy jak Herzog, uwazaja, ze EU sie szarogesi i wypacza
                                                    niemiecki system demokratycznego panstwa prawa; takie poglady zawsze tutaj
                                                    glosilem, glosze i glosic bede; biurokratom z Brukseli nalezy porzandie
                                                    przetrzepac tylki; tym bardziej, ze - na koszt podatnikow (czyli i na moj koszt)
                                                    otrzymuja absurdalnie wysokie apanaze za psucie demokracji w panstwach EU

woda.woda napisała:

> Ale nie widzę tez sensu rozmawiać z tobą na ten temat.
                                                    >
                                                    > Miałam nadzieję na rozmowę o Unii Europejskiej - ale widzę, że nie
                                                    > masz tu nic do powiedzenia, tylko - jak zwykle - wylewasz swoje
                                                    > antymichnikowe frustracje.
                                                    >
                                                    > A to mnie zupełnie nie interesuje.
                                                    >
                                                  • woda.woda No widzisz, ile czasu zmarnowałeś 14.08.07, 21:59
                                                    frustrując sie na Michnika?

To sa szczegóły, o czym piszesz.

Dyskusja powinna dotyczyć kwestii - na jakich ogólnych zasadach
                                                    rodzina, jaką jest Europa, powinna funkcjonowqać.

Po to, żeby stać się silną, sprawną i skuteczna organizacją w
                                                    świecie.
                                                  • silesius.monachijski001 Re: No widzisz, ile czasu zmarnowałeś 14.08.07, 22:11
                                                    EU nigdy nie bedzie "silna, sprawna i skuteczna organizacja w swiecie"; moze
                                                    jestem monotematyczny, ale dopoki opinia publiczna w Europie rzadza polaczone
                                                    destrukcjyjne sily anarchizujacych lewakow i homoseksualistow, to czarno to widze

woda.woda napisała:

> frustrując sie na Michnika?
                                                    >
                                                    > To sa szczegóły, o czym piszesz.
                                                    >
                                                    > Dyskusja powinna dotyczyć kwestii - na jakich ogólnych zasadach
                                                    > rodzina, jaką jest Europa, powinna funkcjonowqać.
                                                    >
                                                    > Po to, żeby stać się silną, sprawną i skuteczna organizacją w
                                                    > świecie.
                                                    >
                                                  • marouder Ooo Ma-mu-niu........ 14.08.07, 22:13
                                                    Nawet sie boje skomentowac:-/

silesius.monachijski001 napisał:

> EU nigdy nie bedzie "silna, sprawna i skuteczna organizacja w swiecie"; moze
                                                    > jestem monotematyczny, ale dopoki opinia publiczna w Europie rzadza polaczone
                                                    > destrukcjyjne sily anarchizujacych lewakow i homoseksualistow, to czarno to wid
                                                    > ze
                                        • mahabone Ech,Silesius 14.08.07, 21:38
                                          silesius.monachijski001 napisał:

> moja zas jest taka, ze to zdanie coraz bardziej oddaje stan
                                          rzeczywisty, otoz
                                          > Michnik uwaza, ze tylko on ma racje; zas wszystkich tych, ktorzy
                                          go krytykuja
                                          > nie zwalcza piorem, lecz podaje do sadu; dla mnie to czysto prl-
                                          owska mentalnos
                                          > c
                                          > gazetowego "fuehrerka"

*********************************************************************
                                          Nie szkoda klawiatury dla "dark water"?
                                          Podrzucam Tobie konstatację Pana 440417mz:

"Woda jak zmądrzeje i zlodowacieje,to wtedy będzie można ją zauważyć
                                          i dostrzec jej mądrość.
                                          Semantyka lanej wody , to estetyka idiotów w gorącej wodzie Company.
                                          • silesius.monachijski001 [...] 14.08.07, 21:45
                                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                                            • woda.woda [...] 14.08.07, 21:46
                              • 1normalnyczlowiek [...] 14.08.07, 22:20
                                • silesius.monachijski001 Re: W swej ciemnocie nawet nie wiesz o czym jest 14.08.07, 22:24
                                  chcac kulturalnie kontynuowac rozmowe, nie chcialem byc az tak bezobcesowy, ale
                                  prawda jest niestety tylko jedna: zastanawia mnie tylko, z jakich powodow
                                  woda.woda tak - rozpaczliwie wrecz - broni GW z Naczelnym na czele, choc kazdy w
                                  miare inteligenty czytelnik GW od razu wie, ze to raczej zrodlo dezinformacji na
                                  temat funkcjonowania EU ( i nie tylko), a ne odwrotnie

1normalnyczlowiek napisał:

> woda.woda napisała: Zmieniasz temat?
                                  > > Zdaje się, że wątek jest o tym, jakiego rodzaju artykuły dotyczące
                                  > > Unii Europejskiej zamieszcza GW.
                                  >
                                  > ---> Nie wiem czy jesteś po prostu głupia czy tylko głupią udajesz, choć "z
                                  > całokształtu" to pierwsze bardziej jest prawdopodobne. Próbujesz zmienić temat
                                  > wątku, więc ci przypomnę. Najpierw cytat:
                                  > "Roman Herzog, dobitnie wskazuje na antydemokrytyczny sposob dzialania i
                                  > podejmowania decyzji w UE; ten i wiele innych glosow nalezaloby wpisac do
                                  > sztambucha naiwnych euroentuzjastow spod znaku GW i pokrewnych "wolnych mediow"
                                  > w Polsce, jak tez i politykom spod znaku LiD-u. "
                                  > Wytłumaczę ci łopatologicznie, że są tu co najwyżej dwa główne tematy i z nimi
                                  > można by polemizować. Jeden dotyczy opinii Herzoga o sposobie działania i
                                  > podejmowania decyzji w UE a drugi temat to naiwność "euroentuzjastów spod znaku
                                  > GW i pokrewnych...".
                                  > Natomiast ty, w swej bezdennej głupocie usiłujesz wmówić, że tematem wątku jest
                                  > :
                                  > " jakiego rodzaju artykuły dotyczące Unii Europejskiej zamieszcza GW" i pewnie
                                  > za chwilę będziesz żądać, by przytoczyć, w których artykułach w ciągu 20-tu lat
                                  > co napisano... :)))
                                  > Wybacz, że obcesowo piszę, ale są granice - także udawania naiwnej...
                                  • woda.woda OK, silesius. 14.08.07, 22:25
                                    dla naszego wpólnego dobra jest to ostatnia nasza rozmowa

szkoda mojego czasu
                            • woda.woda Jeszcze jedno. 14.08.07, 21:10
                              Zdanie: "własne brudy pierze się we własnym domu" to motto zyciowe
                              pani Dulskiej.

Mam nadzieję, że znasz.
                              • silesius.monachijski001 Re: Jeszcze jedno. 14.08.07, 21:18
                                to podstawowa zasada kultury i przyzwoitosci; pokaz mi media w innych krajach -
                                gdzie tez byly burzliwe dyskusje po objeciu wladzy przez "nieprawomyslnych"
                                (glownie prawice) -, ktoreby opluwaly rzad swojego kraju na lamych mediow innych
                                krajow, to jest patent GW, TVN, oraz "autorytetow" pokroju Geremka,
                                Mazowieckeigo czy Michnika;

woda.woda napisała:

> Zdanie: "własne brudy pierze się we własnym domu" to motto zyciowe
                                > pani Dulskiej.
                                >
                                > Mam nadzieję, że znasz.
                                >
                                • woda.woda Dulska - podstawowa zasa przyzwoitości i kultury. 14.08.07, 21:21
                                  O ile pamiętam, dulszczyzna to synonim filisterstwa i kołtunerii,
                                  zakłamania, obłudy i dbania wyłacznie o pozory.

Ale wiem, wiem, że dulszczyzna wiecznie zywa :)
                                  • marouder Dulszczyzna, czyli wygolony silezjus, pachnacy... 14.08.07, 21:25
                                    ..eauem de colognem, alisci w wolajacych od tygodnia o zmiane majtkach.
                                  • silesius.monachijski001 Re: Dulska - podstawowa zasa przyzwoitości i kult 14.08.07, 21:29
                                    Zawsze uwazalem Michnika za prawowitego wnuka pani Dulskiej; np. kiedy "bida",
                                    to lece do x. Jankowskiego po wsparcie, pieniadze i najesc sie wegorzem (oraz
                                    ochrzcic syna Antoniego), zas kiedy juz mam wladze i pieniadze, to - przy pomocy
                                    swoich mediow - robie z niego "pedofila"; czyli: zaklamanie, obluda i dbanie
                                    jedynie o pozory "przyjazni"

woda.woda napisała:

> O ile pamiętam, dulszczyzna to synonim filisterstwa i kołtunerii,
                                    > zakłamania, obłudy i dbania wyłacznie o pozory.
                                    >
                                    > Ale wiem, wiem, że dulszczyzna wiecznie zywa :)
                                    >
                                    >
                                    • woda.woda Powinienes go więc lubić. 14.08.07, 21:30
                                      Bo w którymś z postów wygłosiłes pochwałę dulszczyzny.
                                    • marouder Uwazasz silezjusiu, ze Michnik inspiruje kazdy... 14.08.07, 21:31
                                      ...pojawiajacy sie w Gazecie tekst?
                          • silesius.monachijski001 jeszcze raz link z wystawy (wersja niemiecka i ang 14.08.07, 21:11
                            ielska): www.hypo-kunsthalle.de/
                            .
                            poprzednim razie cos sie pokielbasilo; wystawa kolekcji Jana Krugiera i Pani
                            Poniatowskiej Krugier

woda.woda napisała:

> nie pisać na temat czegoś, o czym masz śladowe pojęcie.
                            >
                            • woda.woda Das ewige Auge - no pięknie :) 14.08.07, 21:16
                              Chwała Bogu, nie muszę kupowac biletu, bo widziałam już te
                              dzieła :)
            • marouder A co czytasz w chwilach wolnych od nienawisci? 14.08.07, 20:37
              Pytanie dotyczy innych niz GW polskich tytulow..
              • woda.woda Strzelam: 14.08.07, 20:39
                "Bild".
                • marouder Bilda jestem pewien.ale chodzilo mi polskie tytuly 14.08.07, 20:42

• silesius.monachijski001 [...] 14.08.07, 20:50
                  • woda.woda Ano, zadaje się, z kim chcę :) 14.08.07, 20:51

• marouder Hehe, w ktorym miejscu silezjusiu wyzywam cie od.. 14.08.07, 20:52
                    ...nazistow? Oraz pytanie nastepne, czy zalaglem ci sie juz w lodowce?
    • piotr-gdansk Ciemny lud dał sobie wmówić komunistom 14.08.07, 20:15
      w rodzaju Geremka czy Michnika, że struktury eurosajuza nie tylko mają cóś
      wspólnego z demokracją, ale że to wręcz jej ostoja. Przyznaję, iż sam tow.
      Goebbels by się tak dobrze wykonanej roboty nie powstydził ;)
      • silesius.monachijski001 Re: Ciemny lud dał sobie wmówić komunistom 14.08.07, 20:25
        moznaby glupio sobie zadriwc, i powiedziec, ze u obydwu panow golym okiem
        widoczny jest "kosmopolityzm"

piotr-gdansk napisał:

> w rodzaju Geremka czy Michnika, że struktury eurosajuza nie tylko mają cóś
        > wspólnego z demokracją, ale że to wręcz jej ostoja. Przyznaję, iż sam tow.
        > Goebbels by się tak dobrze wykonanej roboty nie powstydził ;)
        >
        >
        >
        >
      • kaczemety1 [...] 14.08.07, 20:33
    • socjalliberal Re: Nie tylko "polskie oszolomy" krytykuja UE 14.08.07, 20:32
      Uważasz, że oszołomy mogą być tylko polskie?

POLONOFOB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      :)
    • frank_drebin Czemu "oszolomy" ? Przed eurosojuzem mozna ty- 14.08.07, 20:34
      lko na kolanach ?
      • silesius.monachijski001 Przeciez specjalnie uzylem "cudzyslowiu", zeby 14.08.07, 20:42
        obsmiac tych wszystkich pseudo-yntelektualnych "guru", pokroju Geremka,
        Michnika, Mazowieckiego, itd., itp., zadajacych podporzadkowania sie Brukseli, i
        wyzywajacych ludzi o zdrowym rozsadku "oszolomami"

frank_drebin napisał:

> lko na kolanach ?
        • marouder Teraz by sie zdalo, bys wyliczyl przynalezacych.. 14.08.07, 20:48
          ...do "zdrowej tkanki narodu" politykow i publicystow.
          Podejmiesz sie?
    • marouder Ja moge sprobowac go poklonowac:) 14.08.07, 21:11
      ..ale juz tak na powaznie, z calym jego zadeciem:)
    • kikoo.2 [...] 14.08.07, 21:48
    • t-800 UE to faszyści 14.08.07, 23:01
      W UE nie wolno prezentować własnych poglądów. Grozi za to więzienie.
      • t-800 Re: UE to faszyści 14.08.07, 23:02
        Oczywiście niektórych tylko poglądów - nadludzie, rasa panów może
        wyznawać i prezentować, co jej się żywnie podoba.
        • silesius.monachijski001 Re: UE to faszyści 14.08.07, 23:12
          polskim "Uebermenschen" staje sie coraz bardziej Adam Michnik, naczelny
          "Michnikscher Beobachter"; nawet skrytykowac nie wolno (ani nawet puscic w Jego
          obecnosci baka); za to grozi sad i "Tjurma"

t-800 napisał:

> Oczywiście niektórych tylko poglądów - nadludzie, rasa panów może
          > wyznawać i prezentować, co jej się żywnie podoba.
          • x2468 Re: UE to faszyści 15.08.07, 00:12
            zebys jeszcze pan panie Biderman wiedzial o czym pan pisze.Herzog pisze z
            zupelnie innej pozycji niz jakikolwiek Polak.To Niemcy wplacaja do kasy Uni
            pieniadze ktore otrzymuje Polska.I to dzieki przede wszystkim niemieckim
            pieniadzom mamy w Polsce wzrost ktorym wy sieroty po Moczarze sie szczycicie.
            Z innej beczki.Niemiecki sad zablokowal budowe mostu przez Elbe e Dreznie,miedzy
            innymi dlatego ze UNESCO zagrozilo wykresleniem Drezna z ich listy.Nowy most
            zepsulby sylwetke (widok) miasta.Innym powodem wstrzymania budowy (175 milionow
            €)jest Rhinopolus hipposideros.Jest to pewien gatunek nietoperza ktoremu most
            utrudnilby zycie.
            www.waldschloesschenbruecke.de/index_2.htm
            Nie bede podawal innych przykladow,znajdz sam.Niedokonczona budowe autostrady
            poniewaz na jej drodze (na bylym poligonie wojskowym)stanely traszki.
            W Bambergu zatrzymano budowe mostu poniewaz nowoczesna sylwetka nie pasuje do
            wygladu miasta.Wladze miasta wiedzac o problemach z budowa w Dreznie same
            wstrzymaly budowe.
            Takich przykladow jest dziesiatki,i wbrew bzdurom ktore wypisujesz,zaangazowany
            jest czynnik zagraniczny.Tylko ze w Niemczech w przeciwienstwie do Wolski nikt
            nie wyzywa ekologow od zdrajcow.Lecz skad ktos kogo swiat jest "gebildet"przez
            Bild moze to wiedziec.
            • silesius.monachijski001 Re: UE to faszyści 15.08.07, 00:25
              W Niemczech za to okresla sie ekologow "geschäftstüchtige" Ganoven: potrafia z
              kazdego wydusic kase za ich zgode na jakas inwestycje, ktora - ponoc - zagraza
              srodowisku; i lej zuru: Herzog doskonale opisuje, jak lobbysci pewnych
              partykularnych interesow uruchamiaja instytucje EU, zeby uakwestionowac penwe
              ustalenia na terenie panstwa niemeickiego; w Polsce nie jest inaczej: niejaki
              Wajrak - nedzna redaktorzyna GW - zaciekle zwalczal protestujacych u stop gory
              sw. Anny ekologow, argumentujac, ze autostrada jest niezbedna dla Polki; teraz
              jednak u wladzy byl niemily temu pajacowi rzad, wiec - ja malpa (intelektualnie
              temu gatunkowi pokrewny) wlazl na drzewo pod Augustowem i wrzeszczy. I tu nawet
              nie chodzi o takiego glupka jak Wajrak; chodzi o to, czy wybrany w wyniku
              wyborow rzad (posiadajacy demokratyczna legitymacje) ma prawo rzadzenia, czy tez
              rzadzi biurokrata w Brukseli; i o to glownie chodzi Herzogowi; skoro nie znasz
              dobrze niemieckiego i tutejszej problematyki, to nie zabieraj glosu (albo naucz
              sie porzadnie jezyka)

x2468 napisał:

• silesius.monachijski001 UE to faszyści; masz na mysli pastora ze Szwecji, 14.08.07, 23:04
        ktory sprzeciwil sie homosiowej propagandzie? masz racje: to zmierza w tym
        kierunku; a Michnik na czele ruchu zamykajacego usta inaczej myslacym

t-800 napisał:

> W UE nie wolno prezentować własnych poglądów. Grozi za to więzienie.
    • kikoo.2 [...] 14.08.07, 23:26
    • silesius.monachijski001 Grunt, ze dobrze uposazone urzedasy UE propaguja 15.08.07, 00:11
      pornografie; skoro juz nie potrafia zapropnowac zadnych rozsadnych rozwiazan dla
      waznych i istotnych problemow, to przynjamniej maja na podoredziu "stekanie"
      polaczone z obrazem; Vivat Unia Europejska oraz Kwach z goleniem i Miller, ze i
      w Polsce takie spoty mozna ogladac; Vivat!
      .
      www.cicero.de/97.php?ress_id=9&item=1993
      • x2468 Re: Grunt, ze dobrze uposazone urzedasy UE propag 15.08.07, 00:28
        Ty jestes glupszy nawet od czytelnika BZ.Michnik udostepnial lamy swojej gazety
        nawet tym ktorzy go obrazali w sposb obrzydliwy.Tylko dlatego ze nie mieli
        srodkow do zycia,poniewaz ktos inny pozbawil ich pracy.
        Herzog to faktycznie moze byc twoim autorytetem.Byly prezydent,historyk ktory
        pomieszal w oficjalnym przemowieniu w Warszawie Powstanie Warszawskie z
        Powstaniem w Gettcie.Pomieszal bo nie wiedzial ze w Warszawie bylo dwa
        powstania.A podobno do wizyty w naszej stolicy specjalnie sie przygotowywal.
        • silesius.monachijski001 Re: Grunt, ze dobrze uposazone urzedasy UE propag 15.08.07, 00:39
          Przynajmniej przyznales, ze trules glupoty w swoim wczesniejszym poscie o
          artykule Herzoga; a Michnik? no coz Remuszko ma na ten temat cos do powiedzenia:
          www.remuszko.pl/
          x2468 napisał:

> Ty jestes glupszy nawet od czytelnika BZ.Michnik udostepnial lamy swojej gazety
          > nawet tym ktorzy go obrazali w sposb obrzydliwy.Tylko dlatego ze nie mieli
          > srodkow do zycia,poniewaz ktos inny pozbawil ich pracy.
          > Herzog to faktycznie moze byc twoim autorytetem.Byly prezydent,historyk ktory
          > pomieszal w oficjalnym przemowieniu w Warszawie Powstanie Warszawskie z
          > Powstaniem w Gettcie.Pomieszal bo nie wiedzial ze w Warszawie bylo dwa
          > powstania.A podobno do wizyty w naszej stolicy specjalnie sie przygotowywal.
          • x2468 Re: Grunt, ze dobrze uposazone urzedasy UE propag 15.08.07, 00:53
            Daj spokoj z Rymuszkiem.
            • silesius.monachijski001 Re: Grunt, ze dobrze uposazone urzedasy UE propag 15.08.07, 01:02
              Remuszko to czlowiek z charakterem; nie taka gnida, jak na zalaczonych obrazkach
              z dzwiekiem, ktora zawsze zerowala na cierpieniu innych, i kumala sie ze
              sprzedawczykami Polski
              .
              www.youtube.com/watch?v=qLLh2Jepn1Y&mode=related&search=.
              to ci dopiero gnida

x2468 napisał:

> Daj spokoj z Rymuszkiem.
              • marouder [...] 15.08.07, 01:03
          • x2468 Re: Grunt, ze dobrze uposazone urzedasy UE propag 15.08.07, 01:00
            Nie kompromituj sie wiecej. Przeczytaj A30.31 lat w budowie
            www.ecar.de/stau-a30.html
            • silesius.monachijski001 Re: Grunt, ze dobrze uposazone urzedasy UE propag 15.08.07, 01:06
              to ty sie nie kompromituj; przeczytaj dokladnie, co napisal Herzog; i
              przeczytaj, jakie reklamy sa puszczane za pieniadze UE; Autostrada A 30 to
              "pikus"; pamietasz, jak Zieloni i SPD decydowali o zamknieciu elektrowni
              atomowych; nowy rzad - tez z poparciem spd - probuje sie z tego wycofac; a
              ekolodzy i tak nie zablokuja budowy autostrady obok - a nie przez - Augustow;
              tego jestem pewien; i zadne zabki temu nie przeszkodza

x2468 napisał:

> Nie kompromituj sie wiecej. Przeczytaj A30.31 lat w budowie
              > www.ecar.de/stau-a30.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka