_agnostyk Re: Dylemat protestanta 05.10.03, 20:44 > Humanizm jako filozofia powstala w starozytnej Grecji w czasie kiedy o komunizm ie nie fantazjowano. I ten humanizm od zarania byl nie do zaakceptowania przez wszystkie religie bazujace na dogmatyzmie opartym na napisanych przez niewiadomo kogo "Pismach". Nie jest istotne czy to jest Biblia, Koran, Mein Kampf, Kapital czy Czerwona Ksiazeczka Mao. Bezkrytyczne traktowanie tych "Pism" prowadzi do fanatyzmu i zdziczenia. Krytyczne prowadzi do > Humanizmu. Jerzy: Ależ mądrze odpowiedziałeś. Chciałeś powiedzieć, że humanizm ewoulował od czasów starożytnych aż do współczesnych i po drodze przepoczwarzał się przez komunizm, którego wyznawcy, w przeciwieństwie do fanatycznych religiantów, byli szlachetni, filantropijni i altruistyczni (względem siebie) ... Ag: Nie tego nie powiedzialem. Powiedzialem to co jest oczywiste, ze komunizm NIC nie ma wspolnego z HUMANIZMEM !!!!! J: A tak poważniej agnostyku, czy już potrafisz odróżnić katolicyzm od chrześcijaństwa, Ag: Alez odrozniam. Kalolicyzm jest najszlachetniejsza forma chrzescijanstwa, bo oprocz sadysty Jehowy ma grono calkiem dobrodusznych "swietych" razem z Matka Boza na czele. J: Nie chcesz, aby humanizmu utożsamiać z komunizmem, ale z uporem maniaka nie chcesz dostrzec różnicy między chrześcijaństwem biblijnym a innymi religiami, włącznie z katolicyzmem. Ag: Jezus dal KLUCZE apostolom i tak sie rozpoczela Katolicka TRADYCJA. Gdyby wziasc tylko ta TRADYCJE i wyrzucic tego Jehowe ze Starego Testamentu to moglby na powrot zostac Chrzescijanem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mels Re: Dylemat protestanta IP: *.nsm.pl 05.10.03, 22:04 agnostyk napisał: > Kalolicyzm jest najszlachetniejsza forma chrzescijanstwa. Raczej najpaskudniejszym odchodem z odbytu chrzescijanstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy przestań kaganizować bo cię zabanują IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 23:35 to było do Melsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Dylemat protestanta IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 17:06 _agnostyk napisał: Powiedzialem to co jest oczywiste, ze komunizm NIC nie ma wspolnego z HUMANIZMEM !!!!! J: Mają te samy poglądy teologiczne - wierzą, że nie ma Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom.z.radia.maryja Re: Dylemat protestanta 05.10.03, 20:48 gdybyś był katolikiem nie miałbys tego dylematu (skądinąd twierdzenie o groźbie powstania państwa wyznaniowego to stary oklepany straszak stosowany przez lewicę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy między młotem a kowadłem IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 17:04 oszolom.z.radia.maryja napisał: > gdybyś był katolikiem nie miałbys tego dylematu (skądinąd twierdzenie o groźbie > > powstania państwa wyznaniowego to stary oklepany straszak stosowany przez > lewicę) To nie starszak. To realne zagrożenie, wynikające z celów KK do panowania nad państwami a w konsekwencji nad światem, a że lewica je dostrzegała, to fakt. To, że nieprzyjaciel dostrzega jakieś zagrożenie, nie oznacza, że mam je ignorować. Prawica miała władze kilka lat i prawie całe jej działanie sprowadzało się do sprowadzania papieża do Polski i nadawania coraz to nowych przywilejów klerowi. Protestanci dostali się między młot i kowadło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamawa Re: między młotem a kowadłem IP: 195.117.108.* 07.10.03, 14:28 Zapoznalem sie z dotychczasowa dyskusja. Pozwole sobie na wtracenie swoich trzech groszy. Zauwazylem, ze: 1.Jestes tzw. ,,funkcjonariuszem,, (przepraszam za zwrot ale chodzi o istote sprawy a nie o jakies zle intencje) swojego wyznania a nie zwyklym tylko wyznawca, 2.Zajmujesz sie ewangelizacja (nawracaniem) niewierzacych lub wierzacych inaczej, 3.Piszesz ,,my protestanci,, ale jak ktos cos wypomina innym braciom protestantom to sie zaraz od nich odcinasz, 4.Widzisz zagrozenie od tzw. prawicy i brak jakichkolwiek szans politycznych dla protestantow, a zapomniales, kto byl nie tak dawno premierem RP, wicemarszalkiem senatu, czy senatorem (dla ulatwienia przypominam, ze ten pierwszy pochodzi z Cieszyna, a drugi jest z Bielska B., 5.Opisales niejeden wlos w oku braci ,,klerykalow,, nie zauwazylem zadnej krytyki wlasnej belki - czyzby protestanci byli nadludzmi bez grzechu i skazy, a juz w szczegolnosci ich ,,funkcjonariusze,, - szczegolnie w okresach religii panstwowej lub wspolpracy z wladzami komunistycznymi, musze konczyc moze jeszcze wroce do przerwanego watku. Pozdrawiam serdecznie i przepraszam jezeli cos za ostro sformulowalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pamawa Re: między młotem a kowadłem IP: *.infonet.gze.pl 07.10.03, 21:17 cd. Chcialem jeszcze cos wiecej napisac ale wszedlem po drodze na strone o inkwizycji na ktora sie przeniosles i doszedlem do wniosku, ze niewarto za duzo sie rozpisywac. Piszesz tyle o sobie jako chrzescijaninie, ktory na nowo sie narodzil w Chrystusie ale Twoje czyny (slowa) temu przecza. Zamiast milosci i milosierdzia Bozego tyle w Tobie zacietrzewienia. Piszesz niby o prawdzie ale tak naprawde poslugujesz sie wybiorcza propaganda. Powtarzam kwit esensje poprzedniego listu - widzisz wlosek u innych belki we wlasnym oku nie dostrzegasz. Twoja ewangelia nie jest ewangelia Chrystusa - masz chyba jakis kompleks, ktory nie pozwala Ci aby byla to prawdziwa dobra nowina. Nie piszesz o tym co dobre ale tkwisz po uszy w sterotypach i powtarzasz jak katarynka tylko to co Ci akurat pasuje. Moze lepiej zacznij od slow moja wina, nasza wina, a potem bierz sie za nawracanie innych. Obawiam sie, ze gdybysmy zaczeli szukac winowajcy za czyn biblijnego Kaina, ktory zabil brata Abla, to bez wahania wskazalbys winnego - kosciol katolicki i podal na to trzy cytaty (oczywiscie samych uznanych autorytetow). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Trochę pozytywniej: Dlaczego Jezus przyszedł IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 15:45 Drogi Pamawa, Pisałem pozytywniej: oto przykład: Dlaczego Jezus przyszedł na ziemię: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=4053802&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy katolicy nie bronili honoru Jezusa i Marii IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 15:50 w niektórych dyskusjach jak ta, do której podaję ci link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=3355053&a=3383291 Klerykałowie robią natomiast rwetes,kiedy ich interesy są zagrożone, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Moja wina, moja strasznie wielka wina IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 12:44 Gość portalu: pamawa napisał(a): > cd. > Chcialem jeszcze cos wiecej napisac ale wszedlem po drodze na strone o > inkwizycji na ktora sie przeniosles i doszedlem do wniosku, ze niewarto za duzo sie rozpisywac. > Piszesz tyle o sobie jako chrzescijaninie, ktory na nowo sie narodzil w > Chrystusie ale Twoje czyny (slowa) temu przecza. Zamiast milosci i milosierdzia Bozego tyle w Tobie zacietrzewienia. Piszesz niby o prawdzie ale tak naprawde poslugujesz sie wybiorcza propaganda. Powtarzam kwit esensje poprzedniego > listu - widzisz wlosek u innych belki we wlasnym oku nie dostrzegasz. > Twoja ewangelia nie jest ewangelia Chrystusa - masz chyba jakis kompleks, ktory > > nie pozwala Ci aby byla to prawdziwa dobra nowina. Nie piszesz o tym co dobre > ale tkwisz po uszy w sterotypach i powtarzasz jak katarynka tylko to co Ci > akurat pasuje. Moze lepiej zacznij od slow moja wina, nasza wina, a potem bierz > > sie za nawracanie innych. > Obawiam sie, ze gdybysmy zaczeli szukac winowajcy za czyn biblijnego Kaina, > ktory zabil brata Abla, to bez wahania wskazalbys winnego - kosciol katolicki i > podal na to trzy cytaty (oczywiscie samych uznanych autorytetow). > Pozdrawiam. Drogi Pamawa, Chciałm ci powiedzieć, że uznałem swoją winę przed Bogiem ponad 20 lat temu. Nawróciłem się i zawierzyłem swoje życie Jezusowi Chrystusowi. Puszczasz na spacer wodze swoich pomówień (jaki to niby jestem) i przypuszczeń (co bym to niby zrobił). Czy uważasz, że takie nauki katolicyzmu jak kult papieża i nazywanie go Ojcem Świętym, albo kult Marii i świętych, nauka o mszy, odpustach i czyśćcu, to tylko źdźbła w doktrynie katolickiej? Ewangelia według Jezusa, to dobra nowina o zbawieniu z łaski, przez wiarę w skuteczność ofiary Jezusa. Dobra nowina według kk to możliwośc dojścia do nieba przez czyściec dzięki wierze w katolickie dogmaty i skuteczność obrzędów (np. mszalnych)sprawowanych przez katolickiego księdza. Wielu ludzi w przeszłości zwracało uwagę na te herezje, niektórzy przypłacili to życiem, jednak KK nie dał się napomnieć, a współczesne głosy w tej sprawie określa 'wybiórczą propagandą' albo 'katarynką powtarzającą stereotypy'. Widzisz Pamawa, że nie jestem sam, że przede mną było wielu, którzy te rzeczy głosili, ale kk nie da się pouczyć. Argumenty przeciwko swoim naukom chce zneutralizować pogardliwym językiem - i jak się to ma do przykazania miłości? Jerzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: między młotem a kowadłem IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 15:36 Gość portalu: pamawa napisał(a): > Zapoznalem sie z dotychczasowa dyskusja. Pozwole sobie na wtracenie swoich > trzech groszy. Zauwazylem, ze: > 1.Jestes tzw. ,,funkcjonariuszem,, (przepraszam za zwrot ale chodzi o istote > sprawy a nie o jakies zle intencje) swojego wyznania a nie zwyklym tylko > wyznawca, > 2.Zajmujesz sie ewangelizacja (nawracaniem) niewierzacych lub wierzacych > inaczej, > 3.Piszesz ,,my protestanci,, ale jak ktos cos wypomina innym braciom > protestantom to sie zaraz od nich odcinasz, > 4.Widzisz zagrozenie od tzw. prawicy i brak jakichkolwiek szans politycznych > dla protestantow, a zapomniales, kto byl nie tak dawno premierem RP, > wicemarszalkiem senatu, czy senatorem (dla ulatwienia przypominam, ze ten > pierwszy pochodzi z Cieszyna, a drugi jest z Bielska B., > 5.Opisales niejeden wlos w oku braci ,,klerykalow,, nie zauwazylem zadnej > krytyki wlasnej belki - czyzby protestanci byli nadludzmi bez grzechu i skazy, > a juz w szczegolnosci ich ,,funkcjonariusze,, - szczegolnie w okresach religii > panstwowej lub wspolpracy z wladzami komunistycznymi, > musze konczyc moze jeszcze wroce do przerwanego watku. > Pozdrawiam serdecznie i przepraszam jezeli cos za ostro sformulowalem. Drogi Pamawa, Dzięki za serdeczne napomnienie. Powiem ci szczerze, że kiedy zaczynałem pisać na forum, myslałem, ze będę TYLKO POZYTYWNY, ale to się nie dało. Zaraz zostałem zaatakowany z dwóch a może i więcej stron; przez klerykałów, którym z ewangelią nie po drodze, bo pozbawia władzy nad sumieniami ludzi i prawa do wykonywania zbawczych obrzędów, oraz przez różnych ateistów, których fundament też został zachwiany. Myslełem, że będe argumentował tylko z Biblii, ale potem trzeba się było odwołac do historii, która jest bolesna, jeśli idzie o to, co jest utożsamiane z 'chrześcijaństwem'. Zarzucasz mi zacietrzewienie - przyjacielu, lepiek przypisz mi wytrwałość w prezentowaniu tego, co mówi Biblia i demaskowaniu tego, czego uczy KK. Gdybym katolików nie kochał, to by mi było obojętne, w co wierzą. A że są uczeni czynic rzeczy, które Biblia nazywa obrzydliwością, to najpierw sprawdź wartość argumentu, zanim przypiszesz mi po raz kolejny brak miłości. Jeśli idzie o protestantyzm, to ma on dzisiaj różne oblicza, nie wszystko jest w nim cacy cacy, ale na razie dyskusji na ten temat nie było. Protestantów w Polsce jest mniej niż 0,5 procenta; Na forum zaglądają sporadycznie; Polemizuje więc z katolikami, ateistami i agnostykami. Masz ochotę podyskutować? Zamiast przypisywac mi łatki o braku miłości i zacietrzewieniu, podejmij choć jeden argument i pokaż, że jest w błędny. Tak łatwo ci przychodzi przypisać mi pewne cechy. Załóżmy, że masz rację; że jestem zacietrzewionym antyateistą i antykatolikiem, i że nie mogę ścierpieć, kiedy jedni szydzą z Boga, a drudzy boską cześć oddają papieżowi czy obrazom. Czy w ten sposób obaliłeś choć jeden z moich argumentów? Co wolisz, aby Polska była katolicka, czy chrześcijańska? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
_agnostyk Co to jest HUMANIZM 07.10.03, 21:13 _agnostyk napisał: Powiedzialem to co jest oczywiste, ze komunizm NIC nie ma wspolnego z HUMANIZMEM !!!!! J: Mają te samy poglądy teologiczne - wierzą, że nie ma Boga. Ag: Wiec ja mam te same poglady jak Hitler: "popieram budowe autostrad". Wsrod galerii wierzacych w Boga jest cala galeria poczciwcow jak i okrotnikow. To samo mozna powiedziec o niewierzacych. To o niczym nie swiadczy. Istotne sa jednak motywacje dla dobrych uczynkow. Tylko humanisci czynia dobre uczynki bezinteresownie. Religianci robia to z czysto egoistycznego wyliczania i rownie dobrze by z nakazu Jehowy zamordowali tego komu zrobili przysluge. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Co to jest HUMANIZM IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.03, 15:39 _agnostyk napisał: > _agnostyk napisał: > > Powiedzialem to co jest oczywiste, ze komunizm NIC nie ma wspolnego z > HUMANIZMEM !!!!! > > J: Mają te samy poglądy teologiczne - wierzą, że nie ma Boga. > Ag: Wiec ja mam te same poglady jak Hitler: "popieram budowe autostrad". > > Wsrod galerii wierzacych w Boga jest cala galeria poczciwcow jak i okrotnikow. > To samo mozna powiedziec o niewierzacych. To o niczym nie swiadczy. Istotne sa > jednak motywacje dla dobrych uczynkow. Tylko humanisci czynia dobre uczynki bez > interesownie. Religianci robia to z czysto egoistycznego wyliczania i rownie > dobrze by z nakazu Jehowy zamordowali tego komu zrobili przysluge. Agnostyku, Znasz przykazanie: nie zabijaj, a właściwie, nie morduj. A to, że humanizm i komunizm odrzucają Boga, ma związek z promowaną przez nich moralnością i etyką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem Jerzyk anty-humanista ? Slusznie Jerzyk ! IP: *.vline.pl 08.10.03, 16:03 Jako ewangelik Jerzyk wierzy w Boga,a nie Czlowieka i Bogu oddaje czesc i uwaza Go za miare wszechrzeczy,a nie swoich bliznich lub siebie. Bliznich stara sie napewno kochac ,aby byc w zgodzie z nakazami Ewangelii. ps. ideologia Humanizmu to doktryna klamliwa i utopijna,gdyz twierdzi,ze Czlowiek jest z natury dobry co nie jest prawda i widac to golym okiem,ze nie jest...Czlowiek jest z natury zly/drapiezny,dlatego aby ludzie sie nie pozagryzali potrzeba blokady porywow jego natury( zlej ) w postaci Panstwa,Obyczajow chamujacych jego zla nature,a ludzie wierzacy w Boga kieruja sie takze nakazami z Biblii i sami siebie staraja sie utrzymac w samodyscyplinie " zaprzec sie samego siebie" jak uczyl Jezus z Nazaretu. Pozatym Humanizm to wymysl ludzi/laicki sprzed 500 lat...i bezsensu jest poddawac sie Czlowiekowi etycznie pod wymysly etyczne innych ludzi...to glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy wielka jest złość człowieka na ziemi IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.03, 15:10 Masz rację, wiem. Już na samym początku Biblii jest opis charakteru człowieka: Rodzaju 6,5 A gdy Pan widział, że wielka jest złość człowieka na ziemi i że wszelkie jego myśli oraz dążenia jego serca są ustawicznie złe, 6,6 żałował Pan, że uczynił człowieka na ziemi i bolał nad tym w sercu swoim. 6,7 I rzekł Pan: Zgładzę człowieka, którego stworzyłem, z powierzchni ziemi, począwszy od człowieka aż do bydlęcia, aż do płazów i ptactwa niebios, gdyż żałuję, że je uczyniłem. 6,8 Ale Noe znalazł łaskę w oczach Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DoJerzego Re: wielka jest złość człowieka na ziemi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.03, 17:55 To sami ludzie napisali zlosliwie o innych. Bog jest ponad takie drobnostki, jerzyku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mels Re: wielka jest złość człowieka na ziemi IP: *.nsm.pl 09.10.03, 19:57 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > Już na samym początku Biblii jest opis charakteru człowieka: > > Rodzaju > 6,5 A gdy Pan widział, że wielka jest złość człowieka na ziemi i że > wszelkie jego myśli oraz dążenia jego serca są ustawicznie złe, > 6,6 żałował Pan, że uczynił człowieka na ziemi i bolał nad tym w sercu > swoim. > 6,7 I rzekł Pan: Zgładzę człowieka, którego stworzyłem, z powierzchni > ziemi, począwszy od człowieka aż do bydlęcia, aż do płazów i ptactwa niebios, > gdyż żałuję, że je uczyniłem. To musi byc psychopata z tego Jahwe. Najpierw stwarza czlowieka - o ktorym wie ze sie zdegeneruje - a pozniej go zgladza. Jakie szczescie, ze istnieje on tylko w chorej wyobrazni religianatow. MELS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CGN Re: wielka jest złość człowieka na ziemi IP: *.intertop.pl 10.10.03, 14:27 Gość portalu: Jerzy napisał(a): Już na samym początku Biblii jest opis charakteru człowieka: Rodzaju 6,5 A gdy Pan widział, że wielka jest złość człowieka na ziemi i że wszelkie jego myśli oraz dążenia jego serca są ustawicznie złe, 6,6 żałował Pan, że uczynił człowieka na ziemi i bolał nad tym w sercu swoim. 6,7 I rzekł Pan: Zgładzę człowieka, którego stworzyłem, z powierzchni ziemi, począwszy od człowieka aż do bydlęcia, aż do płazów i ptactwa niebios, gdyż żałuję, że je uczyniłem. Gość portalu: mels napisał(a): To musi byc psychopata z tego Jahwe. Najpierw stwarza czlowieka - o ktorym wie ze sie zdegeneruje - a pozniej go zgladza. Jakie szczescie, ze istnieje on tylko w chorej wyobrazni religianatow. C: Swiete slowa! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy w dniach ostatecznych przyjdą szydercy z drwinami IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.03, 12:48 Noe przez 120 lat budował arkę i wzywał ludzi do upamietania. Ludzie jednak wybrali drogę grzechu i buntu wobec Boga, oraz szyderstwa wobec Noego. Czym się różnicie od szyderców z czasów Noego? Szydzicie z Boga i tych, którzy was wzywają do upamiętania. Pan Bóg jest cierpliwy, ale ... Przyjdzie czas sądu: 2 Piotra 3,3 Wiedzcie przede wszystkim to, że w dniach ostatecznych przyjdą szydercy z drwinami, którzy będą postępować według swych własnych pożądliwości 3,4 i mówić: Gdzież jest przyobiecane przyjście jego? Odkąd bowiem zasnęli ojcowie, wszystko tak trwa, jak było od początku stworzenia. 3,5 Obstając przy tym, przeoczają, że od dawna były niebiosa i była ziemia, która z wody i przez wodę powstała mocą Słowa Bożego 3,6 przez co świat ówczesny, zalany wodą, zginął. 3,7 Ale teraźniejsze niebo i ziemia mocą tego samego Słowa zachowane są dla ognia i utrzymane na dzień sądu i zagłady bezbożnych ludzi. 3,8 Niech to jedno, umiłowani, nie uchodzi uwagi waszej, że u Pana jeden dzień jest jak tysiąc lat, a tysiąc lat jak jeden dzień. 3,9 Pan nie zwleka z dotrzymaniem obietnicy, chociaż niektórzy uważają, że zwleka, lecz okazuje cierpliwość względem was, bo nie chce, aby ktokolwiek zginął, lecz chce, aby wszyscy przyszli do upamiętania. 3,10 A dzień Pański nadejdzie jak złodziej; wtedy niebiosa z trzaskiem przeminą, a żywioły rozpalone stopnieją, ziemia i dzieła ludzkie na niej spłoną. Odpowiedz Link Zgłoś
_agnostyk wielka jest złość Jehowy przeciw człowiekowi 10.10.03, 21:04 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > Masz rację, wiem. Już na samym początku Biblii jest opis charakteru człowieka: > > Rodzaju > 6,5 A gdy Pan widział, że wielka jest złość człowieka na ziemi i że > wszelkie jego myśli oraz dążenia jego serca są ustawicznie złe, > 6,6 żałował Pan, że uczynił człowieka na ziemi i bolał nad tym w sercu > swoim. Ag: Megaloman Jehowa klamie: Zlo (Jehowa) nie mogl stworzyc Dobra (czlowieka). Odkrylismy to po spozyciu owocu z drzewa madrosci. Jehowa zalowal tylko, ze czlowiek (Adam i Ewa) po spozyciu jablka nigdy nie bedzie ignorantem (z wyjatkiem religiantow ale ich fanatyzm jest swiatectwem wybrakowanego czlowieczenstwa). > 6,7 I rzekł Pan: Zgładzę człowieka, którego stworzyłem, z powierzchni > ziemi, począwszy od człowieka aż do bydlęcia, aż do płazów i ptactwa niebios, > gdyż żałuję, że je uczyniłem. Ag: Cos ten wszechmocny Jehowa nie jest tak wszechmocnym, ze musial stwozyc prymitywny potop by pozbyc sie gatunku ludzkiego. Ale ma pecha. Jestesmy i jestesmy co raz inteligentniejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy wielk jest gniew Boga przeciw grzechowi IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.03, 12:52 Agnostyku, każdy zgrzeszył, ty też, zapłatą za grzech jest śmierć, czyli oddzielenie od Boga, Pan Jezus zapłacił karę za nasze grzechy, za twoje rówwnież, chcsz być uratowany, zbawiony i ułąskawiony od wyroku, który ciąży nad tobą, to się upamiętaj i przestań szydzić z Boga, Rzymian 1,18 Albowiem gniew Boży z nieba objawia się przeciwko wszelkiej bezbożności i nieprawości ludzi, którzy przez nieprawość tłumią prawdę. 1,19 Ponieważ to, co o Bogu wiedzieć można, jest dla nich jawne, gdyż Bóg im to objawił. 1,20 Bo niewidzialna jego istota, to jest wiekuista jego moc i bóstwo, mogą być od stworzenia świata oglądane w dziełach i poznane umysłem, tak iż nic nie mają na swoją obronę, 1,21 dlatego że poznawszy Boga, nie uwielbili go jako Boga i nie złożyli mu dziękczynienia, lecz znikczemnieli w myślach swoich, a ich nierozumne serce pogrążyło się w ciemności. 1,22 Mienili się mądrymi, a stali się głupi. 1,23 I zamienili chwałę nieśmiertelnego Boga na obrazy przedstawiające śmiertelnego człowieka, a nawet ptaki, czworonożne zwierzęta i płazy; 1,24 dlatego też wydał ich Bóg na łup pożądliwości ich serc ku nieczystości, aby bezcześcili ciała swoje między sobą, 1,25 ponieważ zamienili Boga prawdziwego na fałszywego i oddawali cześć, i służyli stworzeniu zamiast Stwórcy, który jest błogosławiony na wieki. Amen. 1,26 Dlatego wydał ich Bóg na łup sromotnych namiętności; kobiety ich bowiem zamieniły przyrodzone obcowanie na obcowanie przeciwne naturze, 1,27 podobnie też mężczyźni zaniechali przyrodzonego obcowania z kobietą, zapałali jedni ku drugim żądzą, mężczyźni z mężczyznami popełniając sromotę i ponosząc na sobie samych należną za ich zboczenie karę. 1,28 A ponieważ nie uważali za wskazane uznać Boga, przeto wydał ich Bóg na pastwę niecnych zmysłów, aby czynili to, co nie przystoi; 1,29 są oni pełni wszelkiej nieprawości, złości, chciwości, nikczemności, pełni są również zazdrości, morderstwa, zwady, podstępu, podłości; 1,30 potwarcy, oszczercy, nienawidzący Boga, zuchwali, pyszni, chełpliwi, wynalazcy złego, rodzicom nieposłuszni; 1,31 nierozumni, niestali, bez serca, bez litości; 1,32 oni, którzy znają orzeczenie Boże, że ci, którzy to czynią, winni są śmierci, nie tylko to czynią, ale jeszcze pochwalają tych, którzy to czynią. Odpowiedz Link Zgłoś
redek Re: wielk jest gniew Boga przeciw grzechowi 13.10.03, 18:01 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > Agnostyku, > > każdy zgrzeszył, ty też, zapłatą za grzech jest śmierć, czyli oddzielenie od > Boga, Pan Jezus zapłacił karę za nasze grzechy, za twoje rówwnież, chcsz być > uratowany, zbawiony i ułąskawiony od wyroku, który ciąży nad tobą, to się > upamiętaj i przestań szydzić z Boga A Ty co? W Torquemade sie bawisz? Czasy Sredniowiecza juz dawno minely. REDEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: wielk jest gniew Boga przeciw grzechowi IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.03, 20:54 redek napisał: > Gość portalu: Jerzy napisał(a): > > > Agnostyku, > > > > każdy zgrzeszył, ty też, zapłatą za grzech jest śmierć, czyli oddzielenie > od > > Boga, Pan Jezus zapłacił karę za nasze grzechy, za twoje rówwnież, chcsz b > yć > > uratowany, zbawiony i ułąskawiony od wyroku, który ciąży nad tobą, to się > > upamiętaj i przestań szydzić z Boga > > A Ty co? W Torquemade sie bawisz? Czasy Sredniowiecza juz dawno minely. > > REDEK Redku, Czy ty wiesz, o co w tej dyskusji chodzi? Sądzisz, że jeśli ktoś wzywa szyderców do upamiętania się, to od razu jest Torqemadą? Bardzo chybiona metafora. Torqemada nie wzywał do nawrócenia się do Jezusa, co najwyżej torturami na katolicyzm. Druga sprawa, myslisz, że współczesny człowiek nie potrzebuje nawrócenia i zbawienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Jerzy,Ty wierzysz w Trójcę?Jeżeli tak wyjaśnij to: IP: *.stenaline.com 15.10.03, 12:04 1a. Stwórca z błyskiem w oku podniósł głowę, widać było, że podjął decyzje. 1b. I rzekł: "Mam plan". * * * 1. Gdy Wszechmogący wypowiadał te słowa, stało się coś dziwnego: 2. Stwórca nie był już sam. Obok stał drugi Stwórca, całkiem do niego podobny, ale dużo, dużo młodszy, o lnianych włosach i blond brodzie nie wysmarowanej żółtkami jaj. 3. Nad nimi fruwał trzeci Stwórca podobny do nich jak dwie krople wody, czyli tak, jak podobny jest gołąb do Boga, który stworzył człowieka na swe podobieństwo; ten trzeci Bóg miał postać i wielkość gołębicy, czyli damskiego gołębia, był biały, unosił się na białych skrzydłach a to co wydalał też było białe. 4. Bóg widział to i był zadowolony. 5. Było dokładnie tak, jak sobie zaplanował. 6. Od tej chwili nie był już po prostu Bogiem, stał się: Bogiem Ojcem, choć od zarania dziejów zawsze był Bogiem Ojcem, 7. Ale był tez Synem Bożym, który zaistniał w tym momencie i który od tej chwili istniał od początku wieczności. 8. A obaj byli jednocześnie Duchem Świętym, a Duch Święty był zarazem każdym z nich z osobna i nimi trzema razem, 9. Można ich było ustawiać trojkami na wszystkie możliwe sposoby, jednego na drugim, jednego w drugim, na waleta, w trójkąt, w gwiazdę, lub jak ruskie lalki. 10. Suma zawsze dawała trzy i zarazem jeden. 11. I od chwili, kiedy postanowili być, istnieli od początku wieczności. 12. Ale na moment przed tą chwila ich wieczność jeszcze się nie zaczęła. 13. Nazywa się to dogmatem Trójcy Świętej. Nikt nie może pojąć tego dogmatu. 14. Chyba ze się jest Bogiem 15. Lub zalanym w pestkę. Odpowiedz Link Zgłoś
redek Re: wielk jest gniew Boga przeciw grzechowi 15.10.03, 13:05 Gość portalu: Jerzy napisał(a): > myslisz, że współczesny człowiek nie potrzebuje nawrócenia i zbawienia? Tak, ale "nawrocenia" na ateizm i porzucenia bezrozumnej wiary w zydowskie legendy sprzed 2000 lat. REDEK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kafar Re: wielk jest gniew Boga przeciw grzechowi n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.03, 22:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasyx Re: Dylemat protestanta IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 13:15 O ile wiem, jeżeli będzie legalizacja tego wszystkiego co chce lewica, to nie oznacza jeszcze, że będzie to przymusowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Re: Dylemat protestanta IP: *.stenaline.com 15.10.03, 13:21 Gość portalu: Kasyx napisał(a): > O ile wiem, jeżeli będzie legalizacja tego wszystkiego co chce lewica, to nie > oznacza jeszcze, że będzie to przymusowe. ---------------- Tym też różnia się rządy świeckie od religianckich. Odpowiedz Link Zgłoś
_agnostyk Juz nie mam dylematu 19.10.03, 21:59 Jerzy: Agnostyku, każdy zgrzeszył, ty też, zapłatą za grzech jest śmierć, czyli oddzielenie od Boga, Ag: nie jestem idealem, ale w porownaniu z Jehowa to jestem swiety. Czy nie sadzisz, ze ten okrutnik wyprawia w niebie te same zabawy jakie urzadzil Hiobowi? A w "piekle" rzadza ci co zasugerowali nam konsumpcje z drzewa madrosci i dzieki nim nier jestesmy dzis ignorantami jak ty. Jerzy: Pan Jezus zapłacił karę za nasze grzechy, Ag: PYTANIE- komu zaplacil ?????? Jehowie. Czyli to Jehowa mial frajde kiedy Jezus meczyl sie na krzyzu bo ja nie. Jerzy: za twoje rówwnież, Ag: Jezus zaplacil za grzechy Jehowy. Jerzy: chcsz być uratowany, zbawiony i ułąskawiony od wyroku, który ciąży nad tobą, to się upamiętaj i przestań szydzić z Boga, Ag: od kiedy cytowanie bibli jest szydzeniem z Boga? Kiedys napisales, ze "zbawienie" nie zalezy od uczciwosci ludzkiej ale od jego "wiary". Nie jestem idealem ale nie boje sie sadu, szczegolnie Jehowy. Ja wierze w SPRAWIEDLIWOSC ty w Jehowe i taka jest miedzy nami roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palnick Zoologiczny antysemityzm Lutra. IP: *.stenaline.com 22.10.03, 21:11 Marcin Luter: "Von der Juden und Ihren Luegen" ( O Żydach i ich kłamstwach) – 1543. "Najpierw powinny zostać podpalone ich synagogi, a cokolwiek się ostoi, powinno być zakopane w ziemi, tak aby nikt nie zobaczył ocalałego kamienia czy popiołu. Żydowskie modlitewniki powinny zostać zniszczone, a rabinom należy zakazać nauczania. Następnie należy zając się narodem żydowskim: zburzyć i zniszczyć ich domy, a mieszkańców umieścić pod jednym dachem albo w stajniach jak Cyganów, pokazać im, że nie są panami na naszej ziemi. Żydzi powinni zostać usunięci z dróg i rynków, ich własność zagarnięta, a potem o jadowite i trujące robactwo powinno być odesłane do przymusowej pracy i zarabiać na swój chleb, aż im pot będzie kapał z nosa. Posiadane przez Żydów bogactwo nie jest ich własnością, jako że zostało nam wyrwane lichwiarsko..... ....Żydzi, którzy od 1400 lat są naszą plagą, zarazą, sprawcami wszelkich nieszczęść, to ludzie przywodzący do rozpaczy, przesiąknięci złem, pełni jadu, ludzie, którzy pozostają pod wpływem sztana. W sumie mamy w nich najprawdziwsze diabły....Bierzcie się do całowania! Szatan znowy się wypróżnił, znowu nasrał w portki. Oto prawdziwa świętość, którą Żydzi i ci, co za Żydów chcą uchodzić, niechaj całują, pożerają, piją i obdarzają czcią, i niech też sztan pożera i spija to, co tacy jego uczniowie potrafią z siebie wypluć, wydalić z góry i z dołu. Zebrali się tu odpowiedni dla siebie goście i gospodarze, wszystko jest dobrze ugotowane i przyrządzone... Teraz szatan z anielskim ryjem zajada się tym, co wychodzi z górnej gęby Żyda". Odpowiedz Link Zgłoś
_agnostyk Religianci pogardzaja rodzajem ludzkim 01.11.03, 05:27 To nie jest istotne czy obiektem nienawisci Lurta byli zydzi, katolicy, poganie czy po prostu ludzie. Nienawisc Lutra czy Kalwina do calego ruchu renesansowego byl fakt, ze (objetnie z jakich powodow) cale odrodzenie siegnego do helenistycznego humanizmu stawiajacego wlasnie czlowieka na piedestale. To dla wyznacow Jehowy bylo za duzo. To wlasnie protestanci za papieza Juliusza protestanci zdobyli Rzym po czym zdewastowali symbole humanizmu jakie renesansowy katolicym wystawil czlowiekowi. Masowe palenie czarownic przez Kalwina pokazuje sadyzm filozofii Jerzego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Problem ateistów: przyćmiony i przytępiony umysł IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 03.03.04, 15:40 Pisał o tym Paweł 2000 late temu Efezjan 4,17 To więc mówię i zaklinam na Pana, abyście już więcej nie postępowali, jak poganie postępują w próżności umysłu swego, 4,18 mający przyćmiony umysł i dalecy od życia Bożego przez nieświadomość, która jest w nich, przez zatwardziałość serca ich, 4,19 mając umysł przytępiony, oddali się rozpuście dopuszczając się wszelkiej nieczystości z chciwością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy nie zbierają z cierni fig ani winogron z głogu IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 04.03.04, 09:37 nie zbierają z cierni fig ani winogron z głogu Łuk 6,43 Nie ma bowiem drzewa dobrego, które by rodziło owoc zły, ani też drzewa złego, które by rodziło owoc dobry. 6,44 Każde bowiem drzewo poznaje się po jego owocu, bo nie zbierają z cierni fig ani winogron z głogu. Czy nie żyjemy z nierealistycznymi oczekiwaniami, że bezbożna socjaldemokracja uporządkuje sprawy kraju i będzie się nam żyło dobrze. To tak, jakby oczekiwać, że z ciernia zbierzemy figi, a z głogu winogrona. Żyjemy w kraju, gdzie bezbożność w dwojakiej postaci ma się bardzo dobrze. Z jednej strony promowana jest przez ateistów, a z drugiej, przez system katolicko-klerykalny. Pierwsi zaprzeczają istnienia grzechu, drudzy z grzechu czynią główne źródło swego dochodu. Obydwa światopoglądy są przejawem bezbożności, w której jedna przeczy istnieniu Boga, a druga redukuje chrześcijaństwo do zbawczych rytuałów i monopolizuje ich sprawowanie. Rezultatem bezbożności jest bezprawie i upadek duchowy moralny; władzę sprawują chciwcy, zdziercy i oszuści. Ustanawiają prawa, które niszczą kraj. Prawdy te znano już w starożytności. Biblia tak pisze o bezbożnych, sprawujących władzę: Przysłów 29,2 Gdy sprawiedliwi sprawują władzę, lud się cieszy, lecz gdy rządzą bezbożni, lud wzdycha. 29,4 Król umacnia kraj prawem; kto ściąga wiele podatków, niszczy go. 29,12 Gdy władca słucha kłamstw, wszyscy jego słudzy są bezbożni. 28,12 Gdy sprawiedliwi triumfują, wtedy jest wielkie święto, lecz gdy bezbożni się podnoszą, ludzie kryją się. 29,16 Gdy występni stają się potężni, wtedy i grzech się wzmaga; lecz sprawiedliwi oglądać będą ich upadek. Ten ostatni werset jest iskierką nadziei, że sprawiedliwi będą oglądać upadek bezbożnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Kończą się rządy bezbożnych socjaldemokratów IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.04, 09:59 Poprzednia ekipa rządowa zawierzała Polskę Maryji. Jakie były tego skutki pokazano w dyskusji Do Biskupów KRK - zawierzcie w końcu Polskę Jezusowi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=175032&a=175032 Teraz kończy się (mam nadzieję) epoka bezbożnych socjaldemokratów. Ich finał tez jest opłakany. Na jednych i na drugich spełniło się słowo: 2 Tym 3,8 Podobnie jak Jannes i Jambres przeciwstawili się Mojżeszowi, tak samo ci przeciwstawiają się prawdzie, ludzie spaczonego umysłu, .... 3,9 Ale daleko nie zajdą, albowiem ich głupota uwidoczni się wobec wszystkich, jak to się i z tamtymi stało. Panie Boże, daj temu narodowi mądrych, bogobojnych przywódców! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CGN Re: Kończą się rządy bezbożnych socjaldemokratów IP: *.crowley.pl 05.03.04, 12:34 Teraz przyjda rzady muzulmanskich fundamentalistow, i wreszcie zawierzymy Polske Jedynemu Prawdziwemu Bogu, czyli Allachowi! Pod sztandary Proroka, Lechici, "riezat'" niewiernych izraelitow i jezusowcow lacznie z maryanistami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Jesteś fałszywym prorokiem , CGNie, IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.04, 16:39 Jesteś fałszywym prorokiem , CGNie, w czasach Starego Testamentu zostałbyś ukamionowany, ale ja ci lepiej życzę, życzę ci upamiętania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijar nie koniecznie ukamienowany IP: *.nsw.bigpond.net.au 09.03.04, 01:02 bo moglby tez zostac najnormalniej powieszony na krzyzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CGN Re: nie koniecznie ukamienowany IP: 217.98.60.* 30.03.04, 14:21 Kara smierci nalezala mu sie za udawanie Boga, czyli zlekcewazenie Dekalogu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CGN Re: Jesteś fałszywym prorokiem , CGNie, IP: 217.98.60.* 30.03.04, 14:34 Nie jestem prorokiem! Jedynym prawdziwym prorokiem byl Machomet! Niech ci Allach wybaczy to bluznierstwo! A smierci sie nie boje, bo jako Muzulmanin na pweno pojde do raju: nie wazne co bede robil za zycia, bo sama wiara w Alalcha czyni cuda i prowadzi automatycznie do raju! Allach jest jedynym Bogiem, a Machomet prorokiem Jego! Allach Akbar! Bog (Allach) z toba, Jerzyku. Opamietaj sie i odrzuc te zydowska wiare w Jeszue, zwyklego smiertelnika... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy O postawach socjaldemokratów i klerykałów IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 05.03.04, 16:42 Postawy socjaldemokratów i klerykałów są odzwierciedleniem tego, co pisał Jeremiasz. 6,13 Gdyż od najmłodszego do najstarszego wszyscy oni myślą o wyzysku; zarówno prorok jak i kapłan - wszyscy popełniają oszustwo. 6,14 I leczą rany swojego ludu powierzchownie, mówiąc: Pokój, pokój! - choć nie ma pokoju. 6,15 Czy się wstydzą, że popełnili obrzydliwość? Oni nie potrafią się wstydzić, nie umieją także się rumienić. Werset 6:15 szczególnie dedykuje pani Jakubowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Czy na scenie politycznej jest ktoś prawy? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 09.03.04, 00:07 Psalm 94,15 Gdyż prawo musi pozostać prawem I za nim opowiedzą się wszyscy prawego serca. Kto z polityków spełnia te kryteria? Odpowiedz Link Zgłoś
rajchman Re: Czy na scenie politycznej jest ktoś prawy? 01.04.04, 16:42 Masz na mysli prawo biblijne, czyli zydowskie, Jerzyku... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 21:52 Psalm 53,2 Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga. Są znieprawieni, popełniają ohydne czyny; Nie ma nikogo, kto by dobrze czynił. 53,3 Bóg spogląda z niebios na ludzi, Aby zobaczyć, czy jest kto rozumny, Który szuka Boga. 53,4 Wszyscy odstąpili, wspólnie się splugawili, Nie ma, kto by dobrze czynił, nie ma ani jednego. 53,5 Czyż się nie opamiętają złoczyńcy, Którzy pożerają lud swój tak, jak by chleb jedli, Boga jednak nie wzywają? 53,6 Tam ogarnie ich strach, jakiego dotąd nie było; Bóg bowiem rozproszy kości oblegających cię, Ty ich zawstydzisz, bo Bóg wzgardził nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Re: Dylemat protestanta nadal aktualny IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 30.03.04, 12:51 Minęło kilka miesięcy od założenia tego wątku i temat nadal aktualny. Lewica w międzyczasie podjęła działania na rzecz legalizacji związków homoseksualnych i aborcji (czytaj: ludobójstwa), sprzeciwiła sie zaostrzeniu kar za przestępstwa kryminalne; ściagnęła na Polske zagrożenie zamachami terrorystycznymi. Prawica oprotestowała działania lewicy, a kler podjął działania na rzecz zaproszenia JP2 do Polski w przyszłym roku. Bez rozgłosu przystąpiono do budowy mocno krytykowanej Świątyni Opatrzności i kler ma nadzieję, że ukończy ją jeszcze przed skończeniem żywota przez JP2. Lewica żyje swoimi bezbożnymi mrzonkami, prawica Świątynią Opatrzności i zamiarem przywiezienia JP2 jeszcze raz do Polski. Bezrobocie wzrasta, podatki też, służba zdrowia zdycha, bieda ma się coraz lepiej. Czy jest moralna partia, która miałaby realistyczny program walki z bezrobociem, biedą i podatkami, i nie była sterowana przez kler? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CGN Re: Dylemat protestanta nadal aktualny IP: 217.98.60.* 30.03.04, 14:11 Gość portalu: Jerzy napisał(a): Minęło kilka miesięcy od założenia tego wątku i temat nadal aktualny. - Oczywiscie! ;) Lewica w międzyczasie podjęła działania na rzecz legalizacji związków homoseksualnych i aborcji (czytaj: ludobójstwa) - STOP: Kontroli urodzin i przywrocenie kobietom prawa decydowania o losach ich cial! ... sprzeciwiła sie zaostrzeniu kar za przestępstwa kryminalne; ściagnęła na Polske zagrożenie zamachami terrorystycznymi. - Poprzez popieranie syjonistow i ich patronow z USA! Prawica oprotestowała działania lewicy, a kler podjął działania na rzecz zaproszenia JP2 do Polski w przyszłym roku. - Mam nadzieje, ze ten parszywy staruch nie bedzie w stanie za rok odbyc takiej podrozy. Mam nadzieje, ze ofiary ksiezy pedofilow z KK zalatwia go poprzez zyczenie mu wszystkiego najgorszego... Bez rozgłosu przystąpiono do budowy mocno krytykowanej Świątyni Opatrzności i kler ma nadzieję, że ukończy ją jeszcze przed skończeniem żywota przez JP2. - Ona mi wyglada na meczet. Zamienimy krzyz na polksiezyc i bedziemy tam slawic chwale Allacha i jego proroka Machometa! Lewica żyje swoimi bezbożnymi mrzonkami, prawica Świątynią Opatrzności i zamiarem przywiezienia JP2 jeszcze raz do Polski. - Chyba raczej jego truchla! Bezrobocie wzrasta, podatki też, służba zdrowia zdycha, bieda ma się coraz lepiej. - Skutki rzadow kleru kat. Czy jest moralna partia, która miałaby realistyczny program walki z bezrobociem, biedą i podatkami, i nie była sterowana przez kler? - Oczywiscie za TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Czy Lepper jest odpowiedzią na dylemat? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.04, 09:20 Obawiam się, że nie. Lepper ma wprawdzie program, któregonie mają PO czy PiS, ale jest to program populistyczny i nierealistyczny, zredagowany na zasadzie wypowiedzenia niezadowolenia i życzeń ludzi, którzy się źle mają. A poniewaz tych ludzi wkraju przywbywa, zatem poparcie dla Leppera rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rajchman Re: Czy Lepper jest odpowiedzią na dylemat? 01.04.04, 16:41 Gość portalu: Jerzy napisał(a): Obawiam się, że nie. Lepper ma wprawdzie program, któregonie mają PO czy PiS, ale jest to program populistyczny i nierealistyczny, zredagowany na zasadzie wypowiedzenia niezadowolenia i życzeń ludzi, którzy się źle mają. A poniewaz tych ludzi wkraju przywbywa, zatem poparcie dla Leppera rośnie. - A co widzisz nierealistycznego w jego programie, i co widzisz realistycznego w rezultatach dotychczasowych rzadow SLD/PO poza olbrzymim bezrobociem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Analiza programu Leppera IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.04.04, 22:04 Polecam ciekawą lekturę forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=17007&w=11720249&a=11720249 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerzy Czy któraś partia ma program dla Polski IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.04, 20:55 Dylemat ulega pzreobrażeniu. Gdyby wkrótce były wybory, to lewicy tam raczej nie będzie (chwała Bogu), prawica klerykalna będzie nieliczna. Wyglada na to, że partie środka bedą miały szansę pokazać, co potrafia, ale na razie nie widać, aby oprócz krytyki lewicy i walki z SO miały coś do zaoferowania. Odpowiedz Link Zgłoś
rajchman Re: Dylemat protestanta 03.06.04, 16:20 Jerzy Drogi! Czy wiesz, iz z czysto naukowego (empirycznego) punktu widzenia istnienie Boga osobowego jest niemozliwe, jako iz oczywiste jest, iz Bog Teistow, czyli Bog-osoba (osoby) nie moze istniec, jest On bowiem wtedy najwyzej nadczlowiekiem (supermanem), inaczej antropomorfizacja idei Najwyzszego Bytu. Natomiast zgadzam sie czesciowo z twierdzeniem Deistow, ktorzy zakladaja istnieie bezosobowego, calkowicie abstrakcyjnego Najwyzszego Bytu, jako iz istnienia badz nie takowego Bytu nie da sie empirycznie obalic (przynajmniej na obecnym poziomie nauki), a poza tym Bog Deistow nie jest wewnetrznie sprzeczny tak jak Bog Teistow, ktory jest przeciez Bogiem ulomnym, nie jest on bowiem ani wszechmocny (dal sie pokonac za czasow biblijnych plemieniu z zelaznymi wozami), ani tez wszechobecny (przykladowo wcielajac sie w Jezusa z Nazaretu udowodnil, iz nie moze sie wcielic w wiecej niz jednego czlowieka na raz). Nie jest tez wieczny, bowiem Chrzesijanie wierza, ze umarl on, Bog Syn (Jezus) na krzyzu... Pozdr. Kagan Odpowiedz Link Zgłoś