Dodaj do ulubionych

Akcja Gwiazda Dawida

IP: *.waw-bro.leased.ids.pl 18.05.01, 17:06
Proponuję w 60. rocznicę mordu Żydów w Jedwabnem zorganizować Akcję Gwiazda
Dawida, która będzie znakiem ludzi, czujących w swoim sumieniu czy myślących,
że milczenie w tej smutnej sprawie jest niewystarczające. Akcja Gwiazda Dawida
będzie polegać na tym, że w nieprzymuszonej woli ci wszyscy, którzy będą
chcieli, przypną do piersi lub do ramienia Gwiazdę Dawida na znak solidarności
i wspólnej pamięci z narodem żydowskim. Czy to będzie wszystko czy nic w tej
sprawie, czas mógłby pokazać. Zwracam się z gorącą prośbą o podjęcie tego wątku
i jego stosowne rozwinięcie - organizacyjne, medialne, ideowe.

Obserwuj wątek
    • Gość: zyx Re: Akcja Gwiazda Dawida IP: *.rdu.bellsouth.net 19.05.01, 04:30
      Mojsze,
      Godna pochwaly inicjatywa. Sadzac po ciszy ktora nastapila, moze to byc inicjatywa o bardzo waskim
      oddzwieku.
      Ale w koncu wszystko jest robione przez jednostki.

Gość portalu: Mojsze napisał(a):

&#62 Proponuję w 60. rocznicę mordu Żydów w Jedwabnem zorganizować Akcję Gwiazda
      &#62 Dawida, która będzie znakiem ludzi, czujących w swoim sumieniu czy myślących,
      &#62 że milczenie w tej smutnej sprawie jest niewystarczające. Akcja Gwiazda Dawida
      &#62 będzie polegać na tym, że w nieprzymuszonej woli ci wszyscy, którzy będą
      &#62 chcieli, przypną do piersi lub do ramienia Gwiazdę Dawida na znak solidarności
      &#62 i wspólnej pamięci z narodem żydowskim. Czy to będzie wszystko czy nic w tej
      &#62 sprawie, czas mógłby pokazać. Zwracam się z gorącą prośbą o podjęcie tego wątku
      &#62
      &#62 i jego stosowne rozwinięcie - organizacyjne, medialne, ideowe.
      &#62
      &#62

• Gość: emilian mojsze mojsze wariatek IP: *.efekt.pl 19.05.01, 09:36
        Mojsze ty smieszny gamoniu.
        Po nicku jaki wybrales widze ze jestes niepoprawnym mazycielem. Przed snem
        kiedy masz chwile czasu dla siebie wyobrazasz sobie pewnie ze jestes zydem.
        Bardzo, bardzo urocze. Bo to przecierz takie wspaniale - byc zydem.
        powinienes jednak troche powsciagnac wodze swojej wyobrazni bo wyladujesz tam
        gdzie laduja wszyscy inni "napoleoni", "hitlerzy", "marsjanie" i "zydzi" (tacy
        w cydzyslowie), czyli w domu wariatow. Ja, wyobraz to sobie, znam taki
        przypadek ze swojego miasta.
        Zreszta to forum to tez w jakis sposob "dom wariatow" w ktorym kazdy moze byc
        tym kim chce.
        Apeluje jeszcze do tych jeszcze w miare normalnych na tym forum. Nie
        utwierdzajcie takich mitomanow jak "mojsze", "jojne", "rabin","szmul" w ich
        zydowskosci bo tylko im zaszkodzicie. Nieraz bardziej humanitarnie jest im
        powiedziec wprost ze sa tylko MITOMANAMI.
        • Gość: Rabin Re: mojsze mojsze wariatek-do Emiliana. IP: *.proxy.aol.com 19.05.01, 23:36
          Gość portalu: emilian napisał(a):

&#62 Mojsze ty smieszny gamoniu.
          &#62 Po nicku jaki wybrales widze ze jestes niepoprawnym mazycielem. Przed snem
          &#62 kiedy masz chwile czasu dla siebie wyobrazasz sobie pewnie ze jestes zydem.
          &#62 Bardzo, bardzo urocze. Bo to przecierz takie wspaniale - byc zydem.
          &#62 powinienes jednak troche powsciagnac wodze swojej wyobrazni bo wyladujesz tam
          &#62 gdzie laduja wszyscy inni "napoleoni", "hitlerzy", "marsjanie" i "zydzi" (tacy
          &#62 w cydzyslowie), czyli w domu wariatow. Ja, wyobraz to sobie, znam taki
          &#62 przypadek ze swojego miasta.
          &#62 Zreszta to forum to tez w jakis sposob "dom wariatow" w ktorym kazdy moze byc
          &#62 tym kim chce.
          &#62 Apeluje jeszcze do tych jeszcze w miare normalnych na tym forum. Nie
          &#62 utwierdzajcie takich mitomanow jak "mojsze", "jojne", "rabin","szmul" w ich
          &#62 zydowskosci bo tylko im zaszkodzicie. Nieraz bardziej humanitarnie jest im
          &#62 powiedziec wprost ze sa tylko MITOMANAMI.
          Zanim cos bekniesz,popraw swoja ortografie niepoprawny MAZYCIELU,bo to
          PRZECIERZ bardzo wazne-MITOMANIE.
    • radca Re: Akcja Gwiazda Dawida 19.05.01, 10:08
      Drogi Mojsze

Uwazam,nie jest to chyba najlepszy pomysl.Bardziej bym pochwalil pomysl
      stworzenia fundacji-np. FUNDACJI DAWIDA.Jesli zaczniesz to
      organizowac,zobaczysz jak jest ciezko cos stworzyc w Polsce.Lecz jesli sie
      czegos chce,to mozna tego dokonac.

pozdrawiam Cie Mojsze

radca
      • Gość: Lech Re: Akcja Gwiazda Dawida IP: *.*.*.* 19.05.01, 10:22
        a to dobre! Panowie, widze, ze zarty sie Was trzymaja. juz widze rzesze Polakow
        maszerujace po ulicach miast i miasteczek jak Polska dluga i szeroka z GD na
        ramieniu. Szkoda, ze nie ma juz tego watku o kawale zydowskim, bo ten by sie
        swietnie nadawal.
        "zobacz Heniu, a nie mowilem, ze ten spod dziewiatki, to zyd? teraz wszystko
        sie wydalo"
        fundacja to bardzo modny sposob zrobienia kasy na czyjejs tragedii. mozna byc
        pewnym, ze w tym kraju brakowac bedzie pieniedzy na drogi, ale zawsze znajda
        sie fundusze na walke z "polskim antysemityzmem".
        Szalom!
        • radca Re: Akcja Gwiazda Dawida 19.05.01, 21:46
          Drogi Lechu.

Ja nie pochwalam noszenia GD na ramieniu,zle mi sie to kojarzy.Przypomina
          oznakowanie ludzi w czasie II wojny swiatowej.

Jesli doradzilem stworzenie Fundacji-to nie mialem na mysli "zrobienia kasy na
          ludzkiej tragedii". Lecz Fundacja ma na celu CZYNIENIE DOBRA.

Od zrobienia kasy sä inne sä dzialalnosci gospodarcze.

Ja np. mialem pomysl na stworzenie Fundacji -lecz nie spotkalo sie to z
          szerszym odzewem.

pozdrawiam

radca
          • Gość: Gladmar Re: Akcja Gwiazda Dawida IP: 192.168.0.* / *.osowa.gda.osk.pl 19.05.01, 22:19
            Autor tej inicjatywy jest kompletnie wyobcowany z polskich realiów . Gdyby
            mieszkał w Polsce to orientowałby się że taki pomysł wobec zakamuflowanego ale
            bardzo żywotnego polskiego ludowego antysemityzmu jest skazany na fiasko.
            Zauważyłem że większość uczestników Forum mieszka za granicą. Stąd te
            wyalienowane opinie nieprzystające do polskiej rzeczywistości.
            • radca Re: Akcja Gwiazda Dawida 19.05.01, 22:28
              Drogi Gladmarze.

Zgadzam sie z Tobä.Masz racje,niepokoi mnie to co sie dzieje w Polsce.
              Zawsze sobie zadaje w takich momentach-pytanie; gdzie sä dorosli ?

Mlodzi ludzie mogä byc rözni-wiadomo.Lecz gdzie sä dorosli ? gdzie sä te
              autorytety ? Gdzie poszanowanie czlowieka ? Czlowieka...takiego jaki jest.

pozdrawiam Cie serdecznie

radca
            • Gość: Rabin Re: Akcja Gwiazda Dawida-Do Gladmara IP: *.proxy.aol.com 19.05.01, 23:54
              Gość portalu: Gladmar napisał(a):

&#62 Autor tej inicjatywy jest kompletnie wyobcowany z polskich realiów . Gdyby
              &#62 mieszkał w Polsce to orientowałby się że taki pomysł wobec zakamuflowanego ale
              &#62 bardzo żywotnego polskiego ludowego antysemityzmu jest skazany na fiasko.
              &#62 Zauważyłem że większość uczestników Forum mieszka za granicą. Stąd te
              &#62 wyalienowane opinie nieprzystające do polskiej rzeczywistości.

Przeanalizowalem kazde slowo twojej wypowiedzi i doszedlem do wniosku,ze jestes
              najmadrzejszym z Polakow na tym Forum.Dlugi czas jeszcze minie,zanim te przepite
              mozgi dojda do sedna sprawy,a potem dostaniesz za swoje.Mysle jednak,ze dzieki
              swojej wrodzonej inteligencji potrafisz odpowiednio im odpowiedziec na wszelkie
              obelgi.Pozdrawiam,Rabin
    • Gość: Natalia Re: Akcja Gwiazda Dawida IP: *.host.btclick.com 20.05.01, 01:29
      Marek Hlasko zasugerowal,ze kazdy przyzwoity Polak(a moze napisal "chrzescianin"
      -niestety nie pamietam)powinien obok krzyzyka nosic gwiazde Dawida.
      Pozdrawiam i zycze glebokiej refleksji.
      • Gość: Egon Re: Akcja Gwiazda Dawida IP: *.nyc-t.navipath.net 20.05.01, 01:34
        Gość portalu: Natalia napisał(a):

&#62 Marek Hlasko zasugerowal,ze kazdy przyzwoity Polak(a moze napisal "chrzescianin
        &#62 "
        &#62 -niestety nie pamietam)powinien obok krzyzyka nosic gwiazde Dawida.
        &#62 Pozdrawiam i zycze glebokiej refleksji.

Madrze myslisz,rozum Twojej glowce z pewnoscia od Boga dany...
    • Gość: Gienio Ha ha. Niezly dowcip, albo objaw szowinistycznej paranoi. IP: *.as5300-6.dialup.nyc.ny.metconnect.net 20.05.01, 03:29
      Tak Mojsze.
      Wszyscy sie obrzezajmy i nosmy pejsy.

Ale czy nie zauwazyles, ze was niewielu lubi? Chyba niewielkie szanse maja
      takie glupawe happeningi.
    • Gość: Hiacynt Nieprzymuszona wola. IP: *.klodzko.sdi.tpnet.pl 20.05.01, 07:15
      Gość portalu: Mojsze napisał(a):

&#62 Proponuję (...)że w nieprzymuszonej woli ci wszyscy, którzy będą
      &#62 chcieli, przypną do piersi lub do ramienia Gwiazdę Dawida (...) &#62
      &#62 i jego stosowne rozwinięcie - organizacyjne, medialne, ideowe.

Dlaczego "w nieprzymoszonej woli"? Może byś skorzystał z doświadczeń Morela -
      Izrael, Wolińskiej - Anglia, Michnik - Szwecja. Nazwiska przypadkowe, znałem
      adresy dlatego dołączyłem. Pokażcie "polaczkom" gdzie ich miejsce.
    • Gość: Zbyszek Re: Akcja Gwiazda Dawida IP: *.CHCG.splitrock.net 20.05.01, 07:38
      Moja kontrpropozycja jest akcja noszenia krzyzy. Tak, zwyklych krzyzy. I to w
      sposob dowolny, na rekawie, na plecach, na piersi, krzyz drewniany w reku, zloty
      krzyzyk na szyji. Jesli ktos nie ma dosc sily aby niesc SWOJ KRZYZ to moze go
      postawic. Prosze jednak nie stawiac ich w miejscach w ktorych ich obecnosc nie
      jest mile widziana.

Nie. I ten pomysl mi sie nie podoba. Tak jak jednemu z poprzednikow noszenie na
      rekawie GD kojarzylo sie z gettami z okresu wojny, tak mnie krzyz (szczegolnie ten
      na plecach) skojarzyl sie tez z czyms paskudnym, mimo ze bardziej oddalonym w
      czasie. Zapachnialo mi krwia spod Grunwaldu.

Proponuje porzucic oba pomysly i zaczac normalne zycie. Wojna skonczyla sie 56
      lat temu. Mowie o tej duzej, nie o dziesiatkach malych, ktore to albo trwaja, albo
      wybuchaja gdzie sie da.

Zydzi tez mogliby wreszcie zaprzestac mordowania Palestyczykow. Czyzby juz
      zapomnieli okres okupacji niemieckiej? Czym rozni sie to co robia w strefie Gazy
      od tego co robili Niemcy w Polsce? Sharon oskarza Palestynczykow, ze napadaja
      na osiedla zydowskie budowane wbrew rezolucjom ONZtu. Nazywa ich
      terrorystami. Nie tak bardzo dawno zolnierze AK byli okreslani przez okupanta
      (nie zapominajmy, ze Izrael okupuje tereny Palestyny) jako "Polnische Banditten".

Ostatnie akcje odwetowe z uzyciem samolotow F-16 sa niemal identyczne z
      akcjami odwetowymi Niemcow. Pierwszy taki slynny odwet mial miejsce w Wawrze
      pod Warszawa, gdy za zabicie Niemca poszlo pod "mur" stu Polakow. Zastanowcie
      sie moji zydowscy bracia nad tym co robicie? Czy wasze cierpienie jest bardziej
      bolesne niz cierpienia innych narodow? Pomyslcie o tym zanim bedzie za pozno,
      bo cos zlego wisi w powietrzu. I to nie tylko w polskim powietrzu, ale w
      europejskim a moze nawet i dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka