polarfox007
20.04.08, 22:09
NIe rozumiem ani odrobine Panskiego oburzenia!
dziwi mnie panska opinia na ten temat.
1. Gwiazda Dawida jest symbolem Izraela, Narodu do ktorego zywie z wielu powodow szacunek, chociaz nie jestem -taki przypadek- Zydem.
2. To, ze nazisci- celowo nie pisze tu NIemcy- w tej formie "oznaczali" Polakow narodowosci Zydowskiej, to nie jest dla mnie forma Hanby.
Gdybym byl w Warszawie w czasie tej uroczystosci, sam bym zalozyl taka opaske, na znak solidarnosci.I nie widze tutaj nic oburzajacego.
Nie wiem natomiast, czy starczylo by mi na to odwagi cywilnej wtedy, w tamtych koszmarnych latach.
Owszem, dzisiaj jest znacznie latwiej nosic taki Znak..
Prosze przyjac moja wypowiedz jako pochylenie czola przed Panem i Polakami- Zydami, ktorzy w tamtych latach zostali wykresleni przez Übermenschen z rodzaju ludzkiego.
Taka hoístoria, jak juz dawno udowodniono (np.slynny eksperyment wiezienny ) moze sie w kazdej chwili powtorzyc. Ja osobiscie widze m.innymi ratunek w rzetelnej nauce historii. Pomga ona wiele zrozumiec.
Zycze Panu, by mogl Pan zrozumiec pokolenia Ludzi, ktorzy przyszli po Panu i doznali Laski w postaci Pokoju, ktorym historia oszczedzila Panskich doswiadczen.
Niech Pan im jednak tez pozwoli na - chocby odrobine- solidarnosci: a ona nie jest - nawet dzisiaj oczywista, i Pan to wie.
Z szacunkiem
Piotr Waloszczyk, Berlin