zmeczona.gromnica.giwi 03.01.09, 15:44 Nie ma na kogo głosować żeby czarna struktura nie miała tam swoich klęczników. Tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 15:53 Niby jest.Nazywa sie Racja, ale coś malo o niej slychac. Odpowiedz Link Zgłoś
ossey Re:A poza tym...antyklerykalizmem 03.01.09, 15:59 czy jak mu tam....to o cos wiecej bedziecie " walczyc" ? Odpowiedz Link Zgłoś
platformaobywatelska_ratunek Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 16:01 zmeczona.gromnica.giwi napisała: > Nie ma na kogo głosować żeby czarna struktura nie miała tam swoich klęczników. > Tragedia. Ty tak wirtualnie ? ...z wirtualnym wrogiem? a tak powaznie - Polska ze swoja tysiacletnia tradycja - wiesz dlaczego istnieje? - Odpowiedz Link Zgłoś
sldubek Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 16:02 Spoznilas sie , trzeba bylo sie zapisac u Lenina w 1917 roku a partia ta sie nazywala bolszewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Mylisz się! Bolszewicy nie byli pierwsi! 04.01.09, 10:27 W I RP były też tradycje antyklerykale - Sejm Wielki wyznaczył dla szlachty podatek 10%, a dla kleru 20%. Ale najbardziej znaną partią antyklerykalną była Partia Radykalna we Francji (Clemenceau, Waldek Rochet...), która na początku XX w przeprowadziła gruntowny rozdział kościoła od państwa i laicyzację państwa. Nie należy mylić antyklerykalizmu z ateizmem, antyklerykałami (i to radykalnymi) potrafią być ludzie bardzo wierzący, ale traktujący Ewangelię na serio, a nie jako źródło dochodu i władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kwirszyll Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 16:04 zmeczona.gromnica.giwi napisała: > Nie ma na kogo głosować żeby czarna struktura nie miała tam swoich klęczników. > Tragedia. Stworzym ja. Zapisuje sie od razu i place skladki. Na pohybel koscielnym oszustom! Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona.gromnica.giwi Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 16:08 W tym smiesznym kraju motłoch wyciąga śmieszne wnioski w stylu "nienawidzisz karłów-jesteś z PO" czy "klechy won-komunista". A ja nienawidzę karłów, Tusk też nie z mojej bajki, SLD z Olejniczakiem i Napieralskim kolaboruje z reżimem karłów więc pytam się kto w końcu coś z tym skansenem zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
kwirszyll Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 16:39 zmeczona.gromnica.giwi napisała: > W tym smiesznym kraju motłoch wyciąga śmieszne wnioski w stylu "nienawidzisz > karłów-jesteś z PO" czy "klechy won-komunista". > A ja nienawidzę karłów, Tusk też nie z mojej bajki, SLD z Olejniczakiem i > Napieralskim kolaboruje z reżimem karłów więc pytam się kto w końcu coś z tym > skansenem zrobi? Nie mam dla ciebie nic na pocieche. Polska stala sie demokratyczna, a to oznacza, ze decyduje wiekszosc, czyli glupi motloch. I tak juz bedzie bardzo dlugo. Dlaczego? Bo juz nikt nie bedzie dbal, aby podnosic ogolny poziom spoleczenstwa, a bedzie jedynie walczyl o to, aby motlochowi sie przypodobac. Podnosci jego poziom, to miedzy innymi oznacza pewna prace do zrobienia dla motlochu. To m oze jedynie wzbudzic jego nienawisc. Wiec nie tedy dla wladzy droga. Droga to nawet nienawidzac kosciola udawac, ze sie go szanuje itd. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona.gromnica.giwi Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 17:28 Całkowicie się z Tobą zgadzam. Po za tym demokracja ma tą wadę że chłop z mazurskiej wsi walący całe dnie tanie winko ma tyle samo głosów(1) co normalny człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
kwirszyll Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 17:37 Dokladnie o to chodzi. W tym miejscu moge przytoczyc opinie tego angielskiego lobuza (nie czuje do niego zadnego szacunku) churchilla, ze niby "demokracja nie jest systemem doskonalym, ale nikt nie wymyslil lepszego", czy cos w tym stylu. Ja nawet nie jestem pewny, czy jednak nie ma lepszych systemow niz demokracja. Prawdopodobnie system polityczny nalezy dobierac sobie w zaleznosci od "sytuacji" w jakiej w danej chwili znajduje sie dany kraj. Pod pojeciem "sytuacji" rozumiem tu ogol wszystkich czynnikow politycznych i spolecznych. Chyba, aby w danych kraju zaprowadzic demokracje, kraj musi do tego dorosnac. W niektorych krajach (patrz Chiny) ogolnie rzec biorac np. lepiej sie sprawia system komunistyczny. Wlasnie dlatego caly swiat tz. zachodni, nie chce aby w Chinach byl komunizm. Czyni on z Chin groznego przeciwnika. Chyba nic tu nie trzeba udowadniac. Patrz tylko postep jaki ten kraj uczynil w ciagu lat 30. Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 18:32 zmeczona.gromnica.giwi napisała: > Po za tym demokracja ma tą wadę że chłop z mazurskiej wsi walący całe dnie tani > e > winko ma tyle samo głosów(1) co normalny człowiek. Racja i wybiera takich samych żuli jak on sam...:))) wybory2007.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W/35.htm Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.01 Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 18:36 Przyłączę się. Zgadzam się z takimi poglądami. Też nie ma nic dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
platformaobywatelska_ratunek Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 16:14 kwirszyll napisał: > Stworzym ja. Zapisuje sie od razu i place skladki. Na pohybel > koscielnym oszustom! > Oszusci zapewne to tacy, ktorzy doprowadzili Ciebie do stanu zdeprawowanego umysliu i sumienia. Do Ciebie mam tylko jedno, skoncz z odzywianiem sie zatruta zywnoscia. Polska jest chyba jedynym krajem, w ktorym jest bardzo duzo zdrowej zywnosci. Zycze Ci powrotu do zdrowia ( ...umyslowego) Odpowiedz Link Zgłoś
kwirszyll Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 16:34 platformaobywatelska_ratunek napisał: > kwirszyll napisał: > > Stworzym ja. Zapisuje sie od razu i place skladki. Na pohybel > > koscielnym oszustom! > > > > Oszusci zapewne to tacy, ktorzy doprowadzili Ciebie do stanu > zdeprawowanego umysliu i sumienia. > Do Ciebie mam tylko jedno, skoncz z odzywianiem sie zatruta > zywnoscia. Polska jest chyba jedynym krajem, w ktorym jest bardzo > duzo zdrowej zywnosci. > Zycze Ci powrotu do zdrowia ( ...umyslowego) Dziekuje za zyczenia, ale sa zbedne. Ze swojej strony dodam tylko, ze polska nie jest zadnym wyjatkowym krajem, i jest tam bardzo duzo niezdrowej zywnosci. Nie martwie sie twoim stanem umyslowym. Takich jak ty karzelkow umyslowych jest bardzo duzo, dlatego twoja ulubiona pociecha-kosciol- ma sie i bedzie mial bardzo dobrze. Smieszysz mnie, bo martwi cie i zaskakuje fakt, ze ktos moze nie potrzebowac twojej organizacji , aby zyc. Dobrze ci miedzy zaklamanymi ludzmi i niech tak bedzie, ale daj mi spokoj, i nie wtracaj sie do spraw, ktorych nie zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 03.01.09, 18:39 > Polska jest chyba jedynym krajem, w ktorym jest bardzo > duzo zdrowej zywnosci. Bylo duzo. Juz nie jest, a od chemii w zarciu lawinowo rosnie zachorowalnosc na raka jelita grubego i odbytnicy. Syf w żarciu i syf w polityce. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklista Na negacji nic się nie zbuduje, 03.01.09, 16:35 Antyklerykalna może być (prawie) każda partia. Potrzeba tylko kilku odważnych i myślących polityków. Na razie takich w Polsce nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
slavik222 Kiedy liczba szumowin w PL przekroczy 5%? 03.01.09, 18:46 Mam nadzieję, że to nigdy nie zastąpi. Kiedyś element przekroczył tę granice w niemczech, CCCP, Albanii. Dla nich ciekawie żyło się bez DEKALOGU... Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona.gromnica.giwi Re: Kiedy liczba szumowin w PL przekroczy 5%? 03.01.09, 19:24 Nie udawaj głupiego, zapominasz że papież Hitlerowi czołgi święcił? A może zapominasz że pan JP numer 2, ten ulubieniec i protegowany UBeka Kliszki, przywrócił wszystkie osoby umoczone w Watykanie i odsunięte przez pana IP numer 1? Tego co tak nagle zmarł na serce mimo że nigdy na nie nie chorował... Zerknij na mapę, kraje gdzie katole są w większośći należą do najbiedniejszych w Europie. Przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
kwirszyll Re: Kiedy liczba szumowin w PL przekroczy 5%? 04.01.09, 04:19 zmeczona.gromnica.giwi napisała: > Nie udawaj głupiego, zapominasz że papież Hitlerowi czołgi święcił? A może > zapominasz że pan JP numer 2, ten ulubieniec i protegowany UBeka Kliszki, > przywrócił wszystkie osoby umoczone w Watykanie i odsunięte przez pana IP numer > 1? Tego co tak nagle zmarł na serce mimo że nigdy na nie nie chorował... > Zerknij na mapę, kraje gdzie katole są w większośći należą do najbiedniejszych > w > Europie. Przypadek? Dzieki za wszystkie nowe dla mnie informacje o JP2@!. Do tego "wielkiego pasterza" tez nigdy nie mialem zaufania. Kiedy widze ten cyrk w postaci nieprzebranej liczby osobnikow ubranych w szkarlaty, z tymi zabawnymi capkami na glowach, to mimo spoznionego wieku znowu mi sie chce smiac, zupelnie jak dawnej. A te zatroskane, pelne swietosci minki. Ubaw do rana! Odpowiedz Link Zgłoś
zebatek Program pozytywny 04.01.09, 08:51 Nie ma sensu tworzenie partii, której jedynym programem jest bycie na "nie". Mieliśmy już trzy takie partie tworzące IV RP - z wiadomym skutkiem. Jestem za partią o programie wolnościowym, nie "anty", bo to byłby zbyt ubogi program, uzależniający od istnienia przeciwnika. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.ka.n Re: Program pozytywny 04.01.09, 10:40 Wprawdzie nie ma partii o programie wolnościowym,ale mamy już wolność i każdy kto chce może w każdej chwili powiedzieć Bogu i Dekalogowi NIE.Po co wypisywać dyrdymały. Odpowiedz Link Zgłoś
kubala11 Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 04.01.09, 11:18 www.racja.org.pl/ Podaję na tacy. Zapisuj się, działaj, walcz. Towarzycho takich jak ty zapewnione, do tego przewodniczaca b.sexy, znaczy się sukces gwarantowany. Za 3 lata rzadzicie. No pasaran!:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kon.by.sie.usrnial za trzydzieści lat 04.01.09, 11:23 jak wymrze pokolenie rodziny RM oraz ci, którym w serca zapadła rola Kościoła za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
kwirszyll Re: za trzydzieści lat 04.01.09, 15:22 kon.by.sie.usrnial napisał: > jak wymrze pokolenie rodziny RM oraz ci, którym w serca zapadła rola > Kościoła za komuny. > Tez bym chcial, abys ryzykujac te date mial racje. Ale niestety jej nie masz. Kosciol bedzie istnial tak dlugo, jak bede istnieli ludzie, ktorzy go potrzebuja, ludzie slabi, potrzebujacy podpory duchowej, tz. zawsze. Tego typu ludzie zawsze beda w stanie zapomniec wszystkie niegodziwosci jakie kosciol wyrzadzal innym (krucjaty, palenia na stosie, wymordowanie zydow, oszukancza sprzedaz "odpustow" (praktyka stosowana jeszcze niedawno), dziesiecina, inne. Prosze o uzupelnienie listy. Jakie by tam bajki nie opowiadal, zawsze beda tacy, ktorzy to kupia. I o to sie nawet nie gniewam. Chca tego, niech maja, ale wara od istotnych spraw spolecznych, politykowania, i roznych przekretow, jak obecnie z ziemia, ktora sobie kiedys przywlaszczyli od innych "wiernych" Odpowiedz Link Zgłoś
cremus Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 04.01.09, 11:39 W Warszawie do kościoła chodzi 33% mieszkańców z czego systematycznie 22%, a wiarę deklaruje 42%. Komunię przyjmuje 24%, a spowiada się jedynie 12%. Ponadto warszawiacy niechętnie dają grosz na tacę i często zamykają drzwi przed księdzem chodzącym po kolędzie. To są dane Episkopatu. PS. Za kiladziesiąt lat problem sam się rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
swarozyc Pare lat temu ... 04.01.09, 12:27 miale taka oto sygnaturke: Polska stanie sie normalnym krajem kiedy dorobi sie antyklerykalnej i areligijnej prawicy... Wydaje mi sie ze opinia ta jest wystarczajaco jasno sformulowana ja wyjasniac. Zainteresowanych problematyka degenerujacego wplywu katolicyzmu na Polske i Polakow, odsylam do ksiazki Jana Stachniuka "Dzieje bez dziejow" www.toporzel.republika.pl/teksty/dziejef.html Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Pare lat temu ... 04.01.09, 13:56 Jeśli rodakom bedzie sie rozjasniac w takim tempie, jak dziś, a kler nie zmieni postepowania, to jest nadzieja na normalnosc za 10-15 lat. Dobra nasza, dozyjemy spokojnie normalności. Odpowiedz Link Zgłoś
mi.ka.n Re: Pare lat temu ... 04.01.09, 14:40 Póki co chrzescijanstwo klerykalne przetrwało ponad 2000 tys .lat i nic nie wskazuje na to by kler nagle zmienił swoje postepowanie.A wciskany do ludzkich mózgów system komunistyczny tylko 50 lat ale trzeba chyba tyle samo lat żeby z niektorych głów wywietrzał. Odpowiedz Link Zgłoś
cremus Re: Pare lat temu ... 04.01.09, 15:18 mi.ka.n napisała: > Póki co chrzescijanstwo klerykalne przetrwało ponad 2000 tys .lat i nic nie > wskazuje na to by kler nagle zmienił swoje postepowanie. ================================ I tutaj się mylisz, ponieważ fakt że przetrwało 2000 lat wcale nie musi oznaczać, że przetrwa następne tyle. W doniue internetu i powszechnej dostępności do najnowszej wiedzy Kościół nie jest już nośnikiem tak jak kiedyś informacji. Wpływ kleru na swiadomość społeczną majkeje wię z dnia na dzień. ============================================== mi.ka.n napisała: >A wciskany do ludzkich > mózgów system komunistyczny tylko 50 lat ale trzeba chyba tyle > samo lat żeby z > niektorych głów wywietrzał. =============================================== Zapewne tak, ale katolicyzm wciskany przez 2000 lat też wywietrzeje wcześniej niż przypuszczasz. Świadomość społeczna jednostki staje się coraz bardziej praktyczna, a wynika to z codziennej walki o byt. Religia w tej walce staje się bazużyteczna, traci więc w odzach przeciętnego odbiorcy na wartości. Człowiek nie chce tylko wierzyć. W XXI wieku człowek musi wiedzieć i jest to mu niezbędne w odróżnieniu od wiary, aby przetrwać. Ot co ! Odpowiedz Link Zgłoś
bardzolysapala Re:Katole padna ze wstydu. 04.01.09, 16:50 Na 25 000 ksiezy juz chyba ze 2 000 ma wyroki za pedofilie. kilka tysięcy za jazde po pijaku, ponad polowa sprawy o alimenty, biskupi za kablowanie sa scigani przez IPN a inni też, co najmniej 15 procent. Zakonnice nie sa dziewicami a papiez był hitlerowcem z Hitler Jugend. To końcowka tej strutury. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Pare lat temu ... 04.01.09, 18:23 Nie, nie słoneczko! Nie 2 tys. lat, ale nie cale 1700, bo od soboru w Nicei w bodaj 321 ne. Wczesniej to byla niewiele licząca sie sekta. Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 04.01.09, 16:43 jedna partia nie zdziała zbyt dużo ,tu jest potrzebny antyklerykalny ,zdroworązsątkowy sojusz partii ,stowarzyszeń ,fundacji ,grup nieformalnych (np forumowicze :))) ,żurnalistów , itd -- piękni ,młodzi i bogaci pokolenie-jp2.pl/images/17_04_2005.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Bóg nad Wisłą umiera ... . 04.01.09, 17:32 Bóg nad Wisłą – by użyć sławnej formuły Nietzschego – umiera, ale nie od ciosów zadanych mu przez ateistów dawnych i obecnych, ale dlatego, że z różnych powodów wyczerpuje się, choć z wolna, energia religijna Polaków. Energię tę wyniszcza przede wszystkim działalność instytucji Kościoła, który w minionym dwudziestoleciu, uwolniony z resztek okopów, objawił wyjątkowo antypatyczną twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan.z.pszczyny Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 04.01.09, 18:20 a kiedy zdejma krzyz ze sciany w Sejmie ? Odpowiedz Link Zgłoś
dzi1a Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 04.01.09, 18:37 ugrupowanie które zdejmie krzyż z sali sejmowej będzie miało stały bonus wyborczy w wysokości ok. plus 10 % -- piękni ,młodzi i bogaci pokolenie-jp2.pl/images/17_04_2005.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
derduch.milutki.facio Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 04.01.09, 18:45 szczepan.z.pszczyny napisał: > a kiedy zdejma krzyz ze sciany w Sejmie ? Brak jednego odważnego niestety! Krzyż jak wiadomo powieszono nielegalnie, zdjęcie więc nie powinno być problemem dla kogoś normalnego. Poza tym komu służy ten Sejm, wszystkim Polakom czy tylko katolom? Wynocha z tym narzędziem mordu z sejmu, szkół czy innych placówek publicznych! Chyba że równolegle będą wisiały symbole wszelkich wyznawanych w Polsce religii i wyznań, wtedy tak. Tylko czy ścian nie zabraknie? :-) Katolicy mają i tak farta że Jezusa ukrzyżowali, co by uczepili jakby Go np. utopili? Wanne? A jakby tak umarł na sedesie to co, kibel? Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Kiedy w końcu powstanie partia antyklerykalna 04.01.09, 18:56 Czy go ukrzyzowali, czy nie, czy w ogole żył, czy nie, to jest tajemnica. Tworca tajemnicy i tej religii, nijaki Paweł Szaweł zabral ją do grobu. A co do krzyza, to byl on symbolem zanim chrzescijanstwo powstalo. Zawlaszczyli go, jak wszystkie swieta poganskie. Odpowiedz Link Zgłoś