d_nutka Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 18.12.03, 12:21 Gość portalu: kuba napisał(a): > Prosta sprawa - wyrzucić związki z zakładów, przestać utrzymywać > działaczy i już mamy spokój minister, czy vice infrastruktury się myli nie "cała Polska" jest przeciw strajkowi kolejarzy tak jak nie była przeciwko strajkom przed 89r ależ się szybko nauczyli widzieć "winnych" wystarczyło co niektórym 14 lat, a inni wyssali to z PZPR d_nutka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: były pasażer Re: Burdel generalny na kolei jest od dawna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 12:30 To niech go te downy zalegalizują i skomercjonalizują. OK. Nie chcą wozić ludzi? Robią imprezkę o nazwie "strajk generalny"? I co? Bedą tak stać i się nudzić? Za grosz pomyślunku! Czemu nie zorganizować "Sylwestra na Centralnym", "Choinki na Głownym", "Wagonowej Agencji Towarzyskiej", "Noclegowni z atrakcjami i masażem", "Wczasów wędrownych pieszo po torach"? Zresztą - co bedę za nich wymyślać. Niech sami kombinują. To sie może też nazywać "przebranżowienie", "rozszeranie wachlarza usług", "promocja nowych produktów". Kombinujta chłopaki i dziewczyny dalej, nieźle wam idzie. Idę na śledzika, wypiję i zakąszę za zdrowie kolejarzy: odchudzajacych się, poszczących oraz uprawiajacych anoreksję i aerobik na torach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: falafel kolejarze to nieroby i złodzieje w większości IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 18.12.03, 12:37 przecież każdy w polsce dobrze wie, że w każdym pociągu "dogada" sie z konduktorem na tańszy przejazd (najczęściej o 50% lub inna ustalona kwota np. Kraków - Warszawa 25 zł). To powszechne zjawisko, które zżera finanse PKP, poza tym ten przerost etatów, utrzymywanie świętych krów ludzi nikomu nie potrzebnych w PKP, obecnie już na niczym sie nie znających, ale uparcie trzymających się swoich posadek w państwowej firmie. I jeszcze jedna sprawa: przetargi na wszystko w PKP są zawsze ustawione i przede wszystkim niekorzystne dla PKP. Zatem jeżeli samo pkp okrada siebie to dlaczego ma nie być worem bez dna dla budżetu? A ci ludzie maja czelność protestować. SKANDAL. Sami biorą w tym gównie udział, a potem strajkują i próbują nie dać się zwolnić szantażem. Ja osobiście wogóle nie korzystam z PKP bo to gnój śmierdzący, są poza tym drożsi od autobusów i osobowych aut. Ja życzę na święta większości kolejarzom o konduktorom żeby stracili pracę. Z pożytkiem dla wszystkich innych uczciwych Polaków. Jeżeli jest jakiś uczciwy konduktor co nie wziął łapówki to jeżeli on także straci pracę przez swych kolegów to przykre. Ale wieżę że ten uczciwy na pewno sobie poradzi poza PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krysial Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.igf.fuw.edu.pl 18.12.03, 12:42 Solidarności zostali tylko górnicy i kolejarze. Gorników już trudno zmobilizować do strajku po ostatnich wyczynach więć zaczęli rozrabiać kolejarze. Niedługo się okaże, że premier lub minister powinien decydować o każdym pociągu. Może zastanówcie się dlaczego ludzie nie chcą jeździć pociągami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.proxyplus.cz / 192.168.100.* 18.12.03, 12:45 No mam propozycję nie do odrzucenia a-la 13.XII.1981. Po prostu zrobić ustawą kolej służbą zmiliatryzowaną - kto nie idzie do pracy - sąd wojskowy. Krótko, szybko i chyba na temat. Co prawd ludzie powinni pracować, niech ministerstwo pomyśli o dotacji na autobusy szynowe dla mało dochodowych linii, we spół z samorządami. Na pewno wyjdzie taniej nawet ze spłatą pożyczek za sprzęt. Miejsca pracy będą utrzymane, kolej niech zacznie jeździć punktualnie i wtedy, dgy pociągi się zjeżdżają, a nie 10 minut przed przyjazdem pośpiechów czy expresów odjeżdża regionalny np. Kutno - Płock. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kewals Kolei czy koleji ? IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 18.12.03, 12:48 Wprawdzie dopiero co się obudziłem i mogę się mylić, ale chyba ppowinno być koleji. Ktoś wie coś na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
arystarch Re: Kolei czy koleji ? 18.12.03, 12:52 Kolei, bo jest kolej a nie koleja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rynio Re: Kolei czy koleji ? IP: *.toya.net.pl / 10.0.250.* 18.12.03, 22:32 Obudziłeś się i zaraz wymyśliłeś!! Skłaniam się, że od dzisiaj powinno być "koleja" i "koleji", aby nie było wątpliwości, że ktoś w tej firmie ma jeszcze w głowie "po kolei". Połóż się, a znowu coś odkryjesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoś Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 12:52 Przez to że kolejarze strajkują, pkp dalej traci klientów, którzy przesiądą sie do samochodów. Kolejarze wy cioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 12:56 Związki zawodowe doprowadzą do upadku kolei, pewnie też górnictwa. To dlatego że zależą do nich same tępaki które myślą jak nachapać się do emerytury i pierdolą rzeczywistą sytuację w tych branżach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ik Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: proxy / 192.168.11.* 18.12.03, 12:58 a może na infrastrukturę przeznaczyć choć z 10% dotacji na KRUS? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sic Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 212.160.72.* 18.12.03, 13:13 ciiiii :) bo się rolnicy obudzą :) ja tam święta bez szynki przeżyje gorzej jak mi się producenci chmielu zbuntują Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Sami kolejarze wykończyli swoje PKP... 18.12.03, 13:13 Jeździłem sporo pociągami po Polsce, przeważnie w wakacje. Z reguły kupowałem bilety u konduktora. Na 10 przypadków w 7-8 konduktor "nie miał" bloczka, brał pieniądze i obiecywał, że bilet "przyniesie, jak będzie wracał". Oczywiście nigdy nie przynosił... W ten sposób skasowano jako nierentowną linię do Zegrza, którą sporo osób jeździło. Spadek przewozów na linii otwockiej i legionowskiej jest tylko i wyłącznie skutkiem braku bezpieczeństwa w pociągach, za które przecież odpowiada SOK. Gdyby pociągi były czyste i bezpieczne, jeździłoby nimi kilkakrotnie więcej pasażerów. Gdyby konduktotrzy byli uczciwi, to jeszcze więcej pieniędzy by wpływało do kasy PKP. Pozwolę sobie też zwrócić uwagę, że PKP posiada w Warszawie tereny warte "na oko" z miliard dolarów i że tereny te są królestwem chwastów, dzikich królików oraz wszelkiej żulii. Gdyby ogłoszono na nie przetarg, sporo długów naszego monopolisty można by spłacić... ale kolejarze wolą poczekać. Wiadomo na co? Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska Re: Sami kolejarze wykończyli swoje PKP... 18.12.03, 13:28 co do tych terenow to nie jest takie pewne...co do kogo nalezy, pare lat temy PKP sie podzielilo na rozne zaoklady: pkp i tabotu...przynajmniej tak mi sie wydaje. Wiec ostroznie. chaladia napisał: > Jeździłem sporo pociągami po Polsce, przeważnie w wakacje. Z reguły kupowałem > bilety u konduktora. Na 10 przypadków w 7-8 konduktor "nie miał" bloczka, brał > pieniądze i obiecywał, że bilet "przyniesie, jak będzie wracał". Oczywiście > nigdy nie przynosił... > W ten sposób skasowano jako nierentowną linię do Zegrza, którą sporo osób > jeździło. > Spadek przewozów na linii otwockiej i legionowskiej jest tylko i wyłącznie > skutkiem braku bezpieczeństwa w pociągach, za które przecież odpowiada SOK. > Gdyby pociągi były czyste i bezpieczne, jeździłoby nimi kilkakrotnie więcej > pasażerów. Gdyby konduktotrzy byli uczciwi, to jeszcze więcej pieniędzy by > wpływało do kasy PKP. > > Pozwolę sobie też zwrócić uwagę, że PKP posiada w Warszawie tereny warte "na > oko" z miliard dolarów i że tereny te są królestwem chwastów, dzikich królików > oraz wszelkiej żulii. Gdyby ogłoszono na nie przetarg, sporo długów naszego > monopolisty można by spłacić... ale kolejarze wolą poczekać. Wiadomo na co? > > Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska w Szwecji tez strajk 18.12.03, 13:30 rety najpierw musze miec pociag tutaj , potem nie moge miec huraganu na Baltyku ...a potem jeszcze ten inny pociag...i co myslicie dojade na 24 do stolicy ??? Dwa strajki to za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
klaryska ale jest roznica 18.12.03, 13:37 klaryska napisała: > rety najpierw musze miec pociag tutaj , potem nie moge miec > huraganu na Baltyku ...a potem jeszcze ten inny pociag...i co > myslicie dojade na 24 do stolicy ??? > Dwa strajki to za duzo. w Szwecji 600 km przejade najtaniej za 290 zl (przeliczylam) szybko pokonam je w 4.5 h i najtaniej zaplace 350 zl a jak nie kupie weekendowego biletu to juz za 502 zl. A w Polsce sami wiecie ile kosztuje 600 km i w ile czasu sie je pokonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bluela SKANDAL I CHAMSTWO 18.12.03, 17:40 Skandal i chamstwo - inaczej nie da się określić strajku przed świętami kiedy ludzie jadą do domów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: w Szwecji tez strajk IP: *.nsw.bigpond.net.au 19.12.03, 10:07 lataj LOTEM!!!! klaryska napisała: > rety najpierw musze miec pociag tutaj , potem nie moge miec > huraganu na Baltyku ...a potem jeszcze ten inny pociag...i co > myslicie dojade na 24 do stolicy ??? > Dwa strajki to za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antos Niedługo bedzie dobrze IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 14:13 Kolejarze!!! Jeżedże pociągiem od 8 lat. W tym czasie zaobserwowałem: 1) konduktor przeważnie mówi "Dzień dobry" zanim przystąpi do czynności służbowych. Zauważyłem że nikt mu jednak nie odpowiada (Nigdy nie słyszałem żeby ktoś odpowiedział). Więc pewnie dlatego przestają się witać. 2) kasjerki są w ogromnej większości opryskliwe, krzyczą na mnie jak czegoś nie usłyszę. To dlatego ze patrz 3) 3) jednym z genialnych wynalazków na kolei są mikrofony przy kasach. Pozalają usłyszeć kasjerce co mówi klient. Niestety nie są to głośniki i klient nic nie słyszy co kasjerka w kanciapie mówi, a na dworcu jest głośno. Wtedy kasjerka się wkurwia i opierdala klienta. Robi ogólną łache. Wisi jej to co mówi klient. 4) kiedyś w kasie międzynarodowej spytałem o cenę bilety do wiednia. Pani się mnie spytała czy leży on we Francji. Zamurowało mnie. 5) 3 razy jechałem pociągiem do Zgorzelce z rowerem. Zawsze sprzedawano mi bilet na rower. Nigdy nie było miejsca na rower w pociągu. W rezultacie konduktor opierdalał mnie że mam rower. Kutasy!! 6) Maszyniści sterują ogrzewaniem w pociągach. Oni są popierdoleni. Jak jest mróz -10 to robią taką saune w przedziałach że trudno wytrzymać nawet bez kurtki. Wydaje się że funkcja "ogrzewanie" ma dwie opcje: włącz i wyłącz. Jeśli nie to maszyniści to głupie popierdolone sadystyczne ciule. 7) To że pociągi są w fatalnym stanie wszyscy już wiedzą i nie musze o tym pisać. 8) Niesamowite jest to że pociągi się spóźniają nawet jak są podstawiane. Odjeżdżają wtedy z planowym opóźnieniem. 9) Na stan taboru mają wpływ pseudokibice i graficiarze. Ci pierwsi są z natury pojebani i mają taką misję żeby wszystko rozpierdolić, a ci drudzy mogą se malować byleby okien nie zamalowywali. 10) Pseudokibice zawsze jeżdża bez biletów bo konduktorzy boją się sprawdzić czy je mają. W tym mają rację bo pewnie by oberwali. 11) Normalne jest jak w pośpiechu daje sie w łape konduktorowi za przejazd - to tańsze. 12) Dworce główne są przeważnie w centrum miasta. Każdy debil wie że to tereny o najwyższej wartości w mieście. Sa to obszary o największej atrakcyjności dla inwestorów. Dlaczego zarządy kolei nie przeznaczą ich pod inwestycje? Mają tam od cholery miejsca żeby coś niekolejowego tam powstało. Kolejarze (górnicy itd) są tak pewni skuteczności związków zawodowych że sie strasznie rozpaśli. Konduktorzy okradają PKP biorąc łapówki za przejazdy bo wiedzą że to będzie trwało w nieskonczoność. związki zawodowe ich uratują. W obecnej sytuacji chyba tylko upadek kolei cos by zmienił. Związki zawodowe mają według mnie odrobinę za duże prawa. Może należałoby je ograniczyć. ALe to trzeba ustawowo zmienić. Nie zgodzi sie na to żadna partia. Bo straci wyborców. Moim zdaniem jeśli teraz bedzie straj na kolei to hujowo w krótkim terminie ale spoglądając na to długofalowo to dobrze, Partia która poprze teraz związkowców (bo na pewno tak będzie i zgodzi sie na ich postulat) zyska tych kolejarzy jako wyborców, ale straci wyborów bedących klientami PKP. Jesli tych drugich bedzie znacznie więcej to nastąpi przełom. A wybory tuz tuz. hihi Strzała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 14:29 Kolejarze!!! Jeżedże pociągiem od 8 lat. W tym czasie zaobserwowałem: 1) konduktor przeważnie mówi "Dzień dobry" zanim przystąpi do czynności służbowych. Zauważyłem że nikt mu jednak nie odpowiada (Nigdy nie słyszałem żeby ktoś odpowiedział). Więc pewnie dlatego przestają się witać. 2) kasjerki są w ogromnej większości opryskliwe, krzyczą na mnie jak czegoś nie usłyszę. To dlatego ze patrz 3) 3) jednym z genialnych wynalazków na kolei są mikrofony przy kasach. Pozalają usłyszeć kasjerce co mówi klient. Niestety nie są to głośniki i klient nic nie słyszy co kasjerka w kanciapie mówi, a na dworcu jest głośno. Wtedy kasjerka się wkur... i opier.... klienta. Robi ogólną łache. Wisi jej to co mówi klient. 4) kiedyś w kasie międzynarodowej spytałem o cenę bilety do wiednia. Pani się mnie spytała czy leży on we Francji. Zamurowało mnie. 5) 3 razy jechałem pociągiem do Zgorzelce z rowerem. Zawsze sprzedawano mi bilet na rower. Nigdy nie było miejsca na rower w pociągu. W rezultacie konduktor wydzierał się na mnie że mam rower. Burak!! 6) Maszyniści sterują ogrzewaniem w pociągach. Oni są walnięci. Jak jest mróz -10 to robią taką saune w przedziałach że trudno wytrzymać nawet bez kurtki. Wydaje się że funkcja "ogrzewanie" ma dwie opcje: włącz i wyłącz. Jeśli nie to maszyniści to głupie popie...... sadystyczne ci..e 7) To że pociągi są w fatalnym stanie wszyscy już wiedzą i nie musze o tym pisać. 8) Niesamowite jest to że pociągi się spóźniają nawet jak są podstawiane. Odjeżdżają wtedy z planowym opóźnieniem. 9) Na stan taboru mają wpływ pseudokibice i graficiarze. Ci pierwsi są z natury idiotami i mają taką misję żeby wszystko rozwalić, a ci drudzy mogą se malować byleby okien nie zamalowywali. 10) Pseudokibice zawsze jeżdża bez biletów bo konduktorzy boją się sprawdzić czy je mają. W tym mają rację bo pewnie by oberwali. 11) Normalne jest jak w pośpiechu daje sie w łape konduktorowi za przejazd - to tańsze. 12) Dworce główne są przeważnie w centrum miasta. Każdy debil wie że to tereny o najwyższej wartości w mieście. Sa to obszary o największej atrakcyjności dla inwestorów. Dlaczego zarządy kolei nie przeznaczą ich pod inwestycje? Mają tam od cholery miejsca żeby coś niekolejowego tam powstało. Czekają na unię europejską. Wiadomo, nowi przewoźnicy z zachodu, większa kasa. Trzeba do maja dotrwać. Do tego trzeba dotacji więc strajkują. Kolejarze (górnicy itd) są tak pewni skuteczności związków zawodowych że sie strasznie rozpaśli. Konduktorzy okradają PKP biorąc łapówki za przejazdy bo wiedzą że to będzie trwało w nieskonczoność. związki zawodowe ich uratują. W obecnej sytuacji chyba tylko upadek kolei cos by zmienił. Związki zawodowe mają według mnie odrobinę za duże prawa. Może należałoby je ograniczyć. ALe to trzeba ustawowo zmienić. Nie zgodzi sie na to żadna partia. Bo straci wyborców. Moim zdaniem jeśli teraz bedzie straj na kolei to fatalnie w krótkim terminie (święta) ale spoglądając na to długofalowo to dobrze, Partia która poprze teraz związkowców (bo na pewno tak będzie i zgodzi sie na ich postulat) zyska tych kolejarzy jako wyborców, ale straci wyborów bedących klientami PKP. Jesli tych drugich bedzie znacznie więcej to nastąpi przełom. A wybory tuz tuz. hihi Strzała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rad Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 15:00 Ta a w pośpiechu z Wrocławia do Przemyśla ciepła nie uświadczysz Jest fajna klima, znaczy okna są tak nieszczelne że w zimie pada śnieg Gość portalu: jaa napisał(a): > 6) Maszyniści sterują ogrzewaniem w pociągach. Oni są walnięci. > Jak jest mróz -10 to robią taką saune w przedziałach że trudno > wytrzymać nawet bez kurtki. Wydaje się że funkcja "ogrzewanie" > ma dwie opcje: włącz i wyłącz. Jeśli nie to maszyniści to głupie > popie...... sadystyczne ci..e Brylują w tym piętrusy, siedzenia są gorące jak patelnie Niech kolejarze nie strajkują tylko jutro (ostatni raz jadę na uczelnię) potem im mogą te związkowe tyłki przymarznąc nawet do torów :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Flint [...] IP: *.stenaline.com 18.12.03, 15:00 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izop Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 217.173.192.* 18.12.03, 16:30 Jechalem raz sobie PKP z Torunia do Wroclawia po dlugim weekendzie 11 listopada. Tlok byl taki, ze przez cala droge musialem stac w I klasie. Konductor kilka razy sprawdzal mi bilet. Kiedy juz za Poznaniem, skorzystalem, ze przedzialy byly puste, przysiadlem z brzegu przedzialu, bo juz po prostu padalem ze zmeczenia. Ten sam kolo konduktor prosi mnie o bilet, po chwili zaczyna wypisywac mandat-kare dopaty do pierwszej klasy. Nienawidze PKP, ale nie mam innego wyjscia jak czasem korzystac z tych uslug. A pusty smiech mnie ogarnia jak widze prezentacje pociagu z Krakowa do Kijowa z bajerami typu DVD... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DS Widziałem piękny pociąg - 5 wagonów, 5 pasażerów IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 18.12.03, 14:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Polska dwulicowosc IP: *.torun.mm.pl 18.12.03, 14:52 najlepiej utrudniac zycie ludziom strajkami PKP , psuc przedswiateczne dobre nastroje przedluzac powroty do domow na okres ferii swiatecznych <chociazby studenci>, a na Wigilii lamac sie oplatkiem i byc dobrym... Polska dwulicowosc? przerazajace odkrycie dzisiejszych wiadomosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Windsor Re: Polska dwulicowosc IP: *.home.cgocable.net 18.12.03, 15:40 Za przeproszeniem, to nie dwulicowosc, poniewaz do tego trzeba miec chociaz jedno lico. To kontynuacja efektow kompletnego skurwienia z czasow komuny. Kazdy narod ma taki rzad, na jaki zasluguje. Ci, co glosowali, uznali obiecanki obfitych plonow "gruszek na wierzbie" za calkiem realne. Ci co nie glosowali zgodzili sie z tym milczaco. Jest wiec rzad, taki jaki panstwo widza. Sejm, jesli jest odzwierciedleniem spoleczenstwa ( jakby nie bylo, moze z wyjatkiem Renaty B wybrany bez przekretow) rowniez daje "piekny" obraz jego moralnej "poprawnosci" (korupcja, sobiepanstwo,nieuctwo, chamstwo w wypowiedziach i czynach.... caly slownik przywar spolecznych). Jakze wiec kolejarze, taksowkarze, gornicy, (prosze dodac kolejne zawody) maja myslec w w innych kategoriach? Flaga Solidarnosci na lokomotywie jest tylko zalosna pozostaloscia z tego, co bylo poczatkiem i jak to w zamyslach tworcow rego ruchu mialo byc. Wybrano rowniez prezydenta, z komunistyczna przeszloscia, ktorego przylapano na oszustwie a mimo tego, uznano w glosowaniu, ze nadaje sie byc "glowa Panstwa". To jest wlasnie potwierdzenie tej "dwul;icowosci", jako akceptowalnej zasady moralnej. Teraz, o zgrozo, w rankingu kandydatow na prezydenta tegop kraju przewodzi Jolanta K. Czy wiadomo tym wszystkim chetnym do glosowania na nia, jaka jest jej osobowosc, poglady, wiedza, determinacja w przedkladaniu dobra spolecznego ponad wlasne ego? Biorac pod uwage wyniki poprzednich wyborow obawiam sie, ze nie. Bedziecie wiec Panstwo nadal wybierac manipulatorow i tanich populistow z Samoobrony, czy innych im podobnych lub gorszych, bo z komunistyczna przeszloscia, ktorzy juz raz sie "przemalowali"? Jesli tak, to nadal bedziecie WSPOLORGANIZATORAMI strajkow kolejarzy, taksowkarzy, gornikow (prosze dodac kolejne zawody), nawet, jesli nie bedziecie w tym brali bezposredniego udzialu. To sie nazywa przyzwoleniem na czyn. Zycze wszystkim Rodakom Radosnych Swiat i odrobine czasu przy swiatecznym stole na przemyslenie drogi ktora podarzamy. Ciekaw tez jestem reakcji, jaka w niej opcja przewazy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rye Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.chello.pl 18.12.03, 14:56 NO PASSARAN ! - Apel do Rady Ministrów - jako pasażer deklaruję, że zniosę wszystkie fanaberie związków, a rząd niech nie ustępuje tym nierobom na milimetr ! Odpowiedz Link Zgłoś
m-s-j Trochę pomyślkunku panowie! 18.12.03, 15:21 Czy ta banda z PKP nie może mścić się na własnych szefach a nie na swoich klientach!!!!!!!!!!!!Dobrze by było żeby znalazł się choć jeden mądry w tym towarzystwie i przemyślał opcję strajku włoskiego, przecież czy oni naprawdę już nie myślą, i tak w ten sposób nic nie zyskają ale stracą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek PRZECZYTAJ UWAZNIE, KOLEJARSKA BRACI ! IP: *.dmpbk.com.pl 18.12.03, 16:47 W ciągu ostatnich trzech lat łącznie przejechałem z kochanymi PKP 43 tys. km. po Polsce. (Nie jestem kolejarzem, choć były to służbowe podróże, pełnopłatne bilety i w dodatku najczęściej w pierwszej klasie pociągów IC, EX, etc. Czasami lokalne.) Chcę powiedzieć jedno. Szanowna Braci Kolejarska. Nie macie tzw. Poparcia Społecznego - mam do przejechania w najbliższych dniach łącznie około 1 tys. km - podróże dalekobieżne - aby spędzić Najbardziej Rodzinne Święta. To mnie grozicie Szanowni Kolejarze, że uniemożliwicie mi odbycie tej ważnej podróży. Ale wiedzcie, że jeżeli uskutecznicie te Strajk Generalny w przeddzień Świąt - to od przyszłego roku będę korzystał na tej dalekobieżnej linii (Warszawa - Szczecin - Warszawa) jedynie z pewnej linii lotniczej. Z takiej linii będzie korzystała także: moja rodzina, moi krewni, znajomi i przyjaciele. Będę także do tego namawiał każdego podróżnego, który będzie chciał korzystać z PKP. Aż w końcu Wasza firma ZBANKRUTUJE, WY WYLECICIE NA BRUK A WASZE GŁODNE DZIECI BĘDĄ CIERPIAŁY!!! Takich jak ja jest więcej, więc pomyślcie chwilkę CZY NAPRAWDĘ SIĘ TO WAM OPŁACI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: relatiwista... Re: PRZECZYTAJ UWAZNIE, KOLEJARSKA BRACI ! IP: 126.4.0.* 18.12.03, 17:12 Gość portalu: Przemek napisał(a): > W ciągu ostatnich trzech lat łącznie przejechałem z kochanymi > PKP 43 tys. km. po Polsce. (Nie jestem kolejarzem, choć były to > służbowe podróże....... Ta... ja też jeżdżę od 3 lat regularnie co 2 tygodnie noclegowym pociagiem... znaczy to się chyba z angielska "sleeping" nazywa... Ponieważ są to podróże służbowe firma ze względu na moje bezpieczeństwo (oraz bezpieczeństwo laptopa, komórki, mojego portfela i majtek) kupuje mi 1 klasę, w wagonie sleeping (nie kuszetka), i to tak zwany również z angielska "single".... Ja pierdole o zgrozo!!!! koszt takiej wątpliwej przyjemności to (Praga-Kraków, Kraków-Praga) około 800 PLN i to z jakimiś smiesznymi znizkami ktorych nie rozumiem, więc sie na ich temat nie wypowiadam. Chcecie wiedziec jak sie fajnie jezdzi?? Prosze bardzo: facio z WARSu co niby te wagony obsluguje jest zazwyczaj brudny, smierdzacy, nieuprzejmy i po jego szybko biegajacych oczkach nie zdziwilbym sie gdyby byl w zmowie z taimi chujami co to moich kolegów z pracy kiedyś "zrobili" do spodni włącznie. Wyobrażacie sobie jak kolega się czuł idąc w 15sto stopniowym mrozie w samych majtkach po peronie do budki telefonicznej zeby zadzwonic po żone aby mu spodnie przywiozła?? (koszule skurwysyny naszczęście zostawili...) SOK... ktoś wspomniał wcześniej o tym... SOK jak byłem harcerzem i bawilismy się w Tunelu w lasach w latach 80 siatych to bylo cos... To znaczy taki SOKista mial broń, i wzbudzał respekt... w dodatku się nie bał.. teraz ten cały SOK z ich uprawnieniami to.... jakby to powiedzieć... o! juz wiem: BUAHAHAHAHAHAHAHHAHA!!!! Co by tu jeszcze napisać... aha: jak tylko uruchomią loty Kraków Praga tymi tanimi liniami lotniczymi - spierdalam z PKP bo to żadna przyjemność!! A nad powrotem do sleepingu zastanowie się gdy wagon będzie wyglądał jak w europie zachodniej i pociąg nie będize permamentnie spóźniony co najminej o 30 min. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: PRZECZYTAJ UWAZNIE, KOLEJARSKA BRACI ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 20:02 Czy ktoś zauważył, że to jest terroryzm? Kolejarze terroryzują pasażerów. Bo przecież nie rząd, który sie wyzywi, jak wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja niech siedza na torach do usranej smierci!!! mrozy IP: *.nsw.bigpond.net.au 19.12.03, 10:13 wkrotce. Gość portalu: Ziuta napisał(a): > Czy ktoś zauważył, że to jest terroryzm? Kolejarze terroryzują > pasażerów. Bo przecież nie rząd, który sie wyzywi, jak wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre_ Re: PRZECZYTAJ UWAZNIE, KOLEJARSKA BRACI ! IP: *.aster.pl / *.acn.pl 19.12.03, 10:24 Ja juz dwa lata temu dalem sobie spokoj z PKP. Czlowiek kupuje pierwszą klasę, aby wygodnie i spokojnie przejechac sobie 400 km a tu sie wpieprza do przedzialu 4 robotnikow kolejowych, nawalonych jak bania, wracających z pracy. Oczywiscie podstawowa rozrywka to karty i co drugie slowo to ... (cenzura) ... Oczywiscie przejazdy pierwszą klasą darmo (a nie przepraszem, teraz za 1% ceny biletu) ... Miesiąc temu się wylamalem i raz pojechalem ekspresem warszawa-katowice. W przedziale 30stopni, jako ze ... zablokowalo sie ogrzewanie ... NIGDY WIECEJ. Odpowiedz Link Zgłoś
ines_27 Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 18.12.03, 17:27 Nie rozumiem, dlaczego ja musze cały czas się liczyc z tym, że mogę stracić pracę i jakoś radzić sobie z szukaniem nowej, a kolejarze, górnicy itd uważają że praca i pensja jest czymś im naleznym, odgórnie, bez względu na poziom usług jaki swiadczą. To daje do myślenia i budzi pewną frustrację ludzi takich jak ja, którzy po prostu pracuja jak mogą najlepiej i sami radzą sobie w rzeczywistości. Poziom usług swiadczony przez PKP jest bardzo niski w porówaniu do cen, ja jestem za bardzo silnym stanowiskiem rządu i nie uginaniem się przed bandą pieniaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.12.03, 18:33 bardzo mądrze i nadzwyczaj trafnie - ja jestem bezrobotnym absolwentem i czy wychodzę na ulicę blokując przejścia dla pieszych ? czy uprzykrzam życie innym, tylko dlatego że jest mi niewesoło ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Znosek Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 18.12.03, 19:13 Kolejarze znów idą za solidaruchami jak barany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr W. Taki sposób protestowania kojarzy mi się z teroryzmem. IP: 212.182.17.* 18.12.03, 19:45 Mamy jakąs formę demokracji? Są niezależne organizacje reprezentujące pracowników? Nie tak wyobrażałem sobie działanie tego systemu/układu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 19:53 kolejarze -jedyna w was nadzieja zeby obalic ten komunistyczny rzad. Odpowiedz Link Zgłoś
bluela Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 18.12.03, 20:20 To lada chwila się dowiemy czy będzie strajk czy nie ale coś mi się widzi, że panowie kolejarze już są na niego "napaleni"... Wielka szkoda, że rząd chce im ustąpić. Po co najpierw usuwać 500 pociągów z rozkładu a potem zgadzać się na przywrócenie połowy - to jasny sygnał dla innych grup roszczeniowych (górnicy, rolnicy etc.), że u rządu można zawsze sporo wytargować - wystarczy jedynie dobrze "pogrozić" :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rad Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.03, 20:44 Gość portalu: ja napisał(a): > kolejarze -jedyna w was nadzieja zeby obalic ten komunistyczny > rzad. I przy okazji doprowadzić do bankructwa PKP. Może potem będzie wreście normalnie na koleji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Decyzja Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.unizeto.pl 18.12.03, 20:27 Hmmm będzie / nie będzie niech się w koncu ludziska opowiedza bo nie wiem czy mam anagazowac inne osoby w moj jutrzejszy powrot wielusetkilometrowy czy nie :(((((( WnErWiOnY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.gdynia.mm.pl 18.12.03, 20:52 Jutro powinnam być na uczelni(studia zaoczne), jeśli mni nie będzie na kolokwium, to już mogę przygotowywać się do tego samego koł za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RTG Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 21:05 Gość portalu: kuba napisał(a): > Prosta sprawa - wyrzucić związki z zakładów, przestać utrzymywać > działaczy i już mamy spokój o q...... już to raz przeżyłem...a za tym Jaruzelskiego do TV, powołać WRON, PRON, kto zastapi tow. z KC ogłosić stan wojenny... ... a po tym ruchu zgon SLD i może wyjdziemy na prostą... nie wiem tylko czy Pol zastąpi Gucwę? doskonały pomysł... pogratulować, sam na to wpadłeś czy rozważania nocne klubu? pozdr. RTG Odpowiedz Link Zgłoś
d_nutka Re: Wieczorne fakty w liczbach-czy to już afera? 18.12.03, 21:12 tak sobie szybciutko policzyłam (mam nadzieję, że nie błędnie) kolejarze upominają się o gwarancję 1 mld zł na przewozy regionalne rząd owi-nie mamy a my mamy strajk kolejarzy sejm uchwalił (też dzisiaj) ustawę o wyborach do parlamentu europejskiego 50 posłow po 8 tys € miesięcznie, co rocznie jest około 20mln zł.(dla łatwiejszego rachunku) czyli jakby liczbę eurobiurokratów pomnożyć przez 50, to mamy akurat brakujący 1 mld zł dla PKP. a tych 50 to dopiero początek naszej „współpracy” z UE w wymiarze przeliczalnym łatwo na złotówki. jeszcze 50 takich „zrzutów” naszych polskich „eurobiurokratów” i mamy brakujący cały 1 mld. zł a gdzie jest nasz interes? nasz, to znaczy tych co muszą korzystać z PKP? bez dalszego komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Strajk generalny na kolei od 20.30 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.03, 23:01 Mam lepszy pomysł - rząd do dymisji, awaryjnie powołać Leppera - porządzić to może nie umie. ale za to rozp... potrafi - będzie jak sex z tygrysem - i straszne i śmiesznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyl [...] IP: *.chello.pl 18.12.03, 21:20 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyl Jeszcze raz 12 groszy IP: *.chello.pl 18.12.03, 23:28 Do roboty chamy,jebane nieroby! Odpowiedz Link Zgłoś