Dodaj do ulubionych

schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla rowerów

20.08.07, 22:52
Skąd wziął się zakaz wprowadzania rowerów na schody ruchome przy tunelu WZ?

Przecież jest tam winda, którą bez żadnego zagrożenie dla kogokolwiek można by
wjechać z rowerem na górę.

Oczywiście rozumiem, że można wprowadzić rower na górę zwykłymi schodami albo
przejechać przez tunel i wjechać na Stare Miasto tak jak samochody, ale z
małym dzieckiem w foteliku rowerowym nie jest to już takie proste.

PozdrawiaM.
Obserwuj wątek
    • robertrobert1 Re: schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla row 01.09.07, 18:21
      Niestety ZDM , a wlasnie schody ruchome sa pod ich rzadami, nie
      przewidzial mozliwosci poruszania sie mostem i tunelem osob
      jezdzacych na rowerach zwlaszcza z potomstwem. Wedlug nich jest
      sciezka rowerowa na dole wzdluz Wisly i rowerzysci POWINNI (!)
      tamtedy sie poruszac.
      • Gość: Krzysiek W Re: schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla row IP: *.kablowka.waw.pl 06.09.07, 19:57
        To chyba nie ZDM, tylko średnio inteligentni ochroniarze :(

Zapytaliśmy kiedyś, czemu nie wolno.
        - Bo instrukcja zabrania!
        - Chciałbym zobaczyć instrukcję...
        Po 10 minutach szukania dostaliśmy 1 stronę niechlujnie odbitą na ksero, gdzie
        instalator windy napisał:
        "Nie zaleca się przewożenia rowerów".

I nasi nadgorliwi strażnicy (przecież mają władzę) zabronili...

Nie sprawdzaliśmy jeszcze tej metody, ale przecież rower z "pełnym" fotelikiem
        jest prawie wózkiem dziecięcym, tylko bardziej sportowym :>

Pozdrawiam

Krzysiek W
        • tom_aszek Re: schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla row 07.09.07, 10:02
          Gość portalu: Krzysiek W napisał(a):

> przecież rower z "pełnym" fotelikiem
          > jest prawie wózkiem dziecięcym, tylko bardziej sportowym

Jest to po prostu "dwukołowy wózek dziecięcy". I już :)
      • tom_aszek Re: schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla row 07.09.07, 10:05
        robertrobert1 napisał:

> Niestety ZDM (...) nie
        > przewidzial mozliwosci poruszania sie mostem i tunelem osob
        > jezdzacych na rowerach zwlaszcza z potomstwem. Wedlug nich jest
        > sciezka rowerowa na dole wzdluz Wisly i rowerzysci POWINNI (!)
        > tamtedy sie poruszac.

Po pierwsze - w tunelu W-Z nie ma chyba zakazu wjazdu rowerów? Jeżdżę czasem
        tamtędy, choć zawsze w kamizelce odblaskowej, ze światełkami, tudzież z duszą na
        ramieniu :)

Po drugie: przecież ścieżka (o przepraszam - droga) rowerowa idzie w poprzek
        Trasy W-Z, to jak rowerzyści mają nią jeździć "zamiast trasą W-Z"?
    • turmiel8 Re: schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla row 25.06.08, 20:33
      Ciekawe, że we wszystkich prawie identycznych windach do metra wolno przewozić rowery, tylko nie na schodach ruchomych.
      Ja osobiście w ogóle nie mam odwagi jeździć tunelem. Zwłaszcza, że nawierzchnia jest tam dla rowerów bardzo niebezpieczna. Pełno wyrw i garbów właśnie przy brzegu jezdni, którym winny jeździć.
      A na zwykłych schodach nikt nie zadał sobie trudu, żeby ułożyć szyny dla wózków i rowerów. Pozostaje dźwiganie na plecach, ale mnie nie wolno dźwigać, czy dlatego powinienem zrezygnować w ogóle z tego środka lokomocji?
      Warto też dodać, że biuletyn prasowy Ratusza zawiera cyniczne kłamstwo, informując o drodze rowerowej wzdłuż Trasy WZ.
      Czy rowerzyści nie mogliby się zorganizować i o umówionej godzinie WSZYSCY wjechać do tunelu wg przepisów, ale tym samym blokując ruch? Albo może wszyscy powinni wykupić bilety tramwajowe i masowo przewozić rowery między przystankiem przy ruchomych schodach, a "Grubą Kaśką" i z powrotem?
      • Gość: bolo Re: schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla row IP: *.chello.pl 26.06.08, 00:28
        > Ja osobiście w ogóle nie mam odwagi jeździć tunelem. Zwłaszcza, że nawierzchnia
        > jest tam dla rowerów bardzo niebezpieczna. Pełno wyrw i garbów właśnie przy br
        > zegu jezdni, którym winny jeździć.
        Nawierzchnia jest ok. Jeżdżę tamtędy dość regularnie. Oczywiście trzeba pamiętać
        o uruchomieniu lampki tylnej (łatwo zapomnieć, jadąc w dzień). Samochody mają
        sporo miejsca na wyprzedzanie.

> Czy rowerzyści nie mogliby się zorganizować i o umówionej godzinie WSZYSCY wjec
        > hać do tunelu wg przepisów, ale tym samym blokując ruch?
        Idiotyzm. Co to ma niby pokazać? Chcesz się odgrywać na niewinnych kierowcach za
        służbistów z obsługi schodów? Ja sobie nie życzę, bo obecnie czuję się w tunelu
        w miarę bezpiecznie, a po takiej akcji jakiś wqrwiony kierowca może chcieć z
        kolei na mnie się odegrać.
        • turmiel8 Re: schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla row 26.06.08, 20:08
          Co do nawierzchni, możliwe, że moje doświadczenia są nieaktualne, bo pochodzą z czasów, kiedy jeszcze miałem odwagę tamtędy jeździć. Zresztą, gdy byłem młodszy, w ogóle przejawiałem więcej odwagi, ale taki to już jest ludzki los. Zresztą stopień poczucia bezpieczeństwa jest rzeczą osobistą, sądzę jednak, że jest obowiązkiem władz Miasta doprowadzenie do stanu, w którym tego typu dyskusja byłaby bezprzedmiotowa. Poczucie bezpieczeństwa w opisanej sytuacji nie może być względne, tak, jak nie można być "trochę w ciąży".

Co do drugiej sprawy, którą był Pan łaskaw określić zaszczytnym mianem "idiotyzmu", jest to tylko jedna z wielu możliwości przypomnienia władzom o sprawie, może nie najzręczniejsza, ale jak inaczej obudzić błogo uśpiony Ratusz? Bo przecież dotyczy to całościowego rozwiązania problemu, a nie tylko obsługi schodów, która zresztą też działa na bazie przez kogoś sformułowanych przepisów. Proszę zaproponować lepszy, skuteczny sposób, a chętnie go poprę. Chyba, że obecny stan rzeczy jest dla Pana satysfakcjonujący. Jeśli tak, to nie dyskutuję.
          • Gość: bolo Re: schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla row IP: *.chello.pl 27.06.08, 01:32
            > Bo przeci
            > eż dotyczy to całościowego rozwiązania problemu, a nie tylko obsługi schodów, k
            > tóra zresztą też działa na bazie przez kogoś sformułowanych przepisów. Proszę z
            > aproponować lepszy, skuteczny sposób, a chętnie go poprę.
            Ja np. mam pod oknem niebezpieczne skrzyżowanie, gdzie są częste kolizje
            samochodów. Jednak do głowy by mi nie przyszło, żeby zwołać sąsiadów i np.
            samochodami zablokować pobliskie tory tramwajowe, by zwrócić uwagę na nasz
            problem. Po prostu tak jak pasażerowie tramwajów nie są władni nic zrobić w
            sprawie naszego skrzyżowania, tak kierowcy aut na trasie WZ nie są władni
            proponować rozwiązań dla rowerzystów.
            Proponuję np. zwrócić się do producenta schodów o podanie konkretów, dlaczego
            rowery są "niezalecane" i określenie warunków ich przewozu. Z tym iść potem do
            władz. Z pismem a nie z metodami jak z Leppera.
            Równolegle wnioskować o wytyczenie alternatywnych dróg dla rowerów np. przez
            Brzozową i do mostu oraz jednokierunkowo Kapucyńską i Nowym Przejazdem (dla
            tych, którzy nie boją się tunelu).
            • sofianeq Re: schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla row 28.06.08, 15:23
              rolkarzy tez wywalaja z windy ;) smiech na sali...
              • krwe Re: schody ruchome przy tunelu WZ - zakaz dla row 30.06.08, 10:02
                ohyda,nic nowego. schody ważniejsze niz człowiek.
                taki kraj:(
          • Gość: Gosiewski PIS Turmiel8 wybież się na WMK IP: *.chello.pl 27.08.08, 12:34
            Kolego wystarczy ze przyjedziesz na WMK i tam się wyżalisz oraz wyżyjesz się na
            kierowcach ,

www.masa.waw.pl
    • margala pismo do ZDM 02.08.08, 22:20
      wysłałem do ZDM maila następującej treści:

"Szanowni Państwo,

Jestem 33-letnim mieszkańcem Warszawy. Ostatnio często jeżdżę rowerem, wożąc w
      specjalnym foteliku 2,5-rocznego syna.

Napotkałem na niezrozumiały dla mnie przepis, zabraniający przewozu rowerów
      windą zamontowaną przy ruchomych schodach przy tunelu W-Z.

Ochroniarze pilnujący tam porządku zabronili mi skorzystania z tej windy,
      tłumacząc że jest ona przeznaczona dla wózków a ja, jeśli chcę się dostać na
      górę, mogę albo wnieść rower po schodach albo przejechać tunelem W-Z i wjechać
      tak jak samochody lub autobusy. Nie muszę tłumaczyć chyba, że jedno i drugie
      rozwiązanie jest męczące a przede wszystkim niebezpieczne. Udało mi się wnieść
      rower wraz synem po schodach, ale czy zdołałaby to zrobić moja żona? Czy starsi
      ludzie, którzy też przecież jeżdżą rowerami, także mają wnosić rower po schodach?

Zwracam się:
      1. o wyjaśnienie skąd się wziął ten przepis,
      2. o jego jego całkowite zniesienie lub dopuszczenie wyjątków dla osób starszych
      i przewożących dzieci.

Z szacunkiem
      /podpis/"

Jeśli Wam by się chciało, to też wyślijcie coś w tym stylu na adres:
      zdm@zdm.waw.p

i najlepiej do wiadomości różnych ważnych urzędów.

PozdrawiaM.
      • Gość: dorota Re: pismo do ZDM IP: *.centertel.pl 25.08.08, 21:40
        Właśnie również wysłałam im emaila bo ja jeżże z reguły z małym w
        foteliku 2,5 latkiem i jeszcze z 8 latkiem na swoim rowerze i syn
        nie ma siły wnosić roweru pod tak strome schody i mamy z tym nie
        lada problem bo muszę młodszego wysadzać z fotelika wprowadzić sama
        dwa rowery po koei a na koniec jeszcze synka
        • Gość: antymasa wy to jesteście zdrowo pier... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.08, 22:53
          żal mi tylko dzieci, co z nich wyrośnie przy takich rodzicach?!
          strach się bać...
          • krwe Re: wy to jesteście zdrowo pier... 05.10.08, 00:04
            wyrosną normalni ludzie,którzy chcą coś zmienić w uciskającej rzeczywistości.
      • Gość: fafik Re: pismo do ZDM IP: *.halleracaffe.broadband.pl 30.08.08, 11:34
        Dzięki, Margala, też wysyłam maila do ZDM-u. Schody są strome, rower mam ciężki,
        często jeżdżę ostatnio wzdłuż trasy W-Z. Ochroniarze kilkakrotnie odmówili mi
        możliwości skorzystania z windy, przy czym nie powołali się na żaden konkretny
        przepis - "nie bo nie".
        Teraz przeważnie jeżdżę naokoło, bo szkoda mi kręgosłupa, ale też nie jest
        fajnie, bo zjazd z Mostu Gdańskiego na lewy brzeg jak pewnie wiecie nie
        istnieje: ciach, koniec drogi, można telepać się w dół po stoku rynną burzową z
        połamanego asfaltu i płytek (bo trudno nawet nazwać to chodnikiem), tu i ówdzie
        skacząc na schodkach, albo... wracać na Pragę.
        • telimena30 Re: pismo do ZDM 01.09.08, 15:18
          no to kondycję sobie poprawiasz, podobno oto chodzi w rowerach...
          • krwe Re: pismo do ZDM 05.10.08, 00:05
            nie o to chodzi w rowerach,ktoś cię wprowadził w błąd.
      • margala odpowiedź ZDM 23.09.08, 12:53
        Otrzymałem dziś odpowiedź z ZDM:

"Szanowny Panie .
        Po zapoznaniu
        się z treścią Pana pisma przesłanego pocztą elektroniczną Zarząd Dróg Miejskich
        informuje, że transporter o torze pochyłym zainstalowany wzdłuż schodów
        ruchomych jest z założenia przeznaczony do przewożenia osób niepełnosprawnych
        Niemniej jednak, przepisy bezpiecznej jazdy dźwigiem nie zabraniają
        jednoznacznie przewożenia rowerów pod warunkiem, że wymiary roweru są
        mniejsze od długości kabiny dźwigu (t.j. 1,4 m).

Zaznaczamy, że w pozycji pionowej rower nie może być przewożony ze względu
        na zachowanie bezpieczeństwa.

Pracownicy ochrony tunelu dla pieszych zostali poinformowani o
        możliwości przewożenia rowerów transporterem z zachowaniem w/w warunków, co
        powoduje praktycznie ograniczenie się do przewozu rowerów dziecinnych.

ZDM ponadto informuje, że przepisy określające warunki techniczne i
        eksploatacyjne każdego urządzenia dźwigowego zamieszczone są w "Książce
        rewizyjnej urządzenia technicznego" wydanej przez Urząd Dozoru Technicznego.

Krzysztof Dorant - ZDM DZWM"

PozdrawiaM.
        • Gość: antymasa Re: odpowiedź ZDM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 22:33
          i dobrze , rowery won!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka