cuski Re: Patron Dnia 23.08.05, 03:52 Patron Dnia Sw. Roza, ktora jest patronka Ameryki Lacinskiej Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 26.08.05, 02:28 Patron Dnia Najswietsza Maryja Panna Czestochowska Ksiaze opolski, wybudowal na Jasnej Gorze klasztor dla paulinow i oddal im pod opieke obraz Matki Bozej, czczony na jego zamku. Wkrotce obraz zaslynal wieloma cudami. Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 12.09.05, 23:34 Patron Dnia Sw. Apolinary Wspoltowarzyszy niedoli, uczyl zasad wiary, wielu ochrzcil. 12 września 1622 roku on i kilku innych franciszkanow zostalo zywcem spalonych. Odpowiedz Link
aga309 Re: Patron Dnia 25.09.05, 14:42 W Polsce patronem dnia 25.09 jest - Kleofas. " Gdy Kleofas we mgle chodzi, mokrą zimę zwykle zrodzi. " Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 28.09.05, 02:28 Patron Dnia: - Sw. Waclaw, ktory byl hojny dla ubogich i bral w opieke prosty lud Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 03.10.05, 05:05 Patron Dnia Sw. Jan z Dukli PS. Czy Ktos z Was wie, gdzie jest lezy Dukla ? Odpowiedz Link
mysza_81 Re: Patron Dnia 12.10.05, 20:57 "Pochwalony badz Panie moj, za ogien bratni,ktorym rozswietlasz noc!Jest piekny,nieokielznany i silny"Piesn Slonca Sw.Franciszka z Asyzu. Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 05.10.05, 02:17 Patron Dnia Sw. Faustyna Kowalska Kanonizowana 30 kwietnia 2000 roku w Rzymie przez Jana Pawła II Faustyna Kowalska, znana jest dzis w calym swiecie jako apostolka Milosierdzia Bozego i zaliczana jest przez teologow do grona wybitnych mistykow Kosciola. Odpowiedz Link
mysza_81 Re: Patron Dnia 05.10.05, 19:29 U nas w Lagiewnika(Krakow) jest Sanktuarium Bozego Milosierdzia.No ja z bierzmowania mam Faustyna.A czytaliscie Jej "Dzienniczek"???Czytalam Swego czasu i powiem,ze byl ciezki do zrozumienia.Moze wtedy nie bylam tak dojrzala do zrozumienia jego przeslania. PS.Pozdrawiam Odpowiedz Link
aga309 Re: Patron Dnia 05.10.05, 21:42 Mam książeczkę na temat Faustyny , osobiście to bardzo mi się podobała. Szczególnie, kiedy napisała: "Wieczorem, kiedy byłam w celi ujrzałam Pana Jezusa ubranego w szacie białej. Jedna ręka wzniesiona do błogosławieństwa, a druga dotykała szaty na piersiach. Z uchylenia szaty na piersiach wychodziły dwa wielkie promienie, jeden czerwony, a drugi blady. W milczeniu wpatrywałam się w Pana. Dusza moja była przejęta bojaźnią, ale i radością wielką. Po chwili powiedział mi Jezus: Wymaluj obraz według rysunku, który widzisz z podpisem: "Jezu, ufam Tobie". Pragnę, aby ten Obraz czczono najpierw w kaplicy waszej i na całym świecie. Obiecuję, że dusza, która czcić będzie ten Obraz nie zginie. Obiecuję także już tu na ziemi zwycięstwo nad nieprzyjaciółmi, a szczególnie w godzinie śmierci. Ja sam bronić będę ją jako Swej chwały. " No i tak oto został namalowany obraz Miłosierdzia Bożego. W Krakowie znajduje się Sanktuarium , w którym jest czczony. Bogusiu byłam tam juz kilka razy. Masz wielką patronkę !! Odpowiedz Link
cuski Zajebiscie realny sen ! 06.10.05, 02:58 Kiedys mialem zajebiscie realny sen z tym zwiazany... moze kiedys Wam opowiem o nim na czacie. Odpowiedz Link
cuski Bylem w Lagiewnikach... 06.10.05, 02:55 Bylem w Lagiewnikach... macie tam przepiekny kosciol, no i cudowny obraz w centrum oltarza Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 12.10.05, 01:49 Patron Dnia Sw. Wilfryd - misjonarz niezlomnego charakteru. Odpowiedz Link
aga309 Re: Patron Dnia 12.10 13.10.05, 00:39 Patronem dnia w Polsce jest Maksymilian. Przysłowie : " Na Maksymiliana podaj futro dla pana". ))) Odpowiedz Link
cuski Maksyma na czasie ! 13.10.05, 05:46 Maksyma na czasie, bo rzeczywiscie robi sie coraz zimniej Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 22.10.05, 02:53 Patron Dnia Sw. Salomea Salomea w jezyku hebrajskim znaczy pomyslnosc i spokoj, co odpowiada greckiej Irenie. PS. A tak na marginesie, to moja mama ma na imie Irena Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 29.10.05, 08:53 Patron Dnia Sw. Narcyz PS. Twierdzono, ze byl cudotworca (pewnego dnia przemienil wode w oliwe, aby zasilic lampki w kosciele w wigilie Wielkanocy). Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 01.11.05, 03:49 Patron Dnia Wszyscy Swieci Dzisiaj Kosciol oddaje czesc wszystkim, ktorzy juz weszli do chwaly niebieskiej, a wiernym pielgrzymujacym na ziemi wskazuje droge, ktora ich starszych braci i siostry zaprowadzila do swietosci. Przypomina nam rowniez prawde o naszej wspolnocie ze Swietymi, ktorzy otaczaja nas opieka. Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 16.11.05, 04:25 Patron Dnia Sw. Malgorzata Szkocka PS. Nazywano ja rowniez "matka sierot i skarbniczka ubogich". Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 19.11.05, 18:55 Patron Dnia bl. Salomea, dziewica PS. Jej relikwie spoczywaja w kosciele franciszkanow w Krakowie. Odpowiedz Link
cuski Tez tak uwazam !!! 19.11.05, 21:17 Tez tak uwazam !!! PS. W Polsce, moim rodzinnym miesciem zawsze chodzilem na msze do Frankow )) Odpowiedz Link
mysza_81 Re: Patron Dnia 19.11.05, 21:19 No i trza dodac,ze na przeciwko placu,ktory nalezy do Franciszkanow znajduje sie okno,w ktorym spotykal sie Papierz z mlodzieza i nie tylko)))) PS.miejsce szczegolne)) Odpowiedz Link
cuski Re: Patron Dnia 22.11.05, 04:33 Patron Dnia Sw. Cecylia PS. Jest patronka muzyki koscielnej. Odpowiedz Link