Dodaj do ulubionych

Krzywe chodniki

IP: *.acn.waw.pl 12.02.02, 18:23
Krzywe chodniki - to mnie irytuje niezminnie od lat - krzywe sa nawet nowo polozone chodniki - zrowne te z kostki bauma jak i te tradycyjne z plyt chodnikowych.
Obserwuj wątek
    • jhbsk Re: Krzywe chodniki 13.02.02, 09:40
      Wczoraj rano szłam w deszczu do pracy. Miałam pecha wejść na obruszaną płytę chodnikową.
      Przysznic sięgnął mi mniej więcej do pasa.
      • eela Re: Krzywe chodniki 13.02.02, 09:56
        Współczuje, mnie się tylko wlało do buta
        Ciekawa jestem, czy jest w naszej dzielnicy choć jedna ulica z równym
        chodnikiem?
    • eela Re: Krzywe chodniki 19.02.02, 13:42
      Kiedyś poza Polska byłam w małym miasteczku, gdzie chodniki były ułozone
      idealnie równo z płyt granitowych. Żeby nie były sliskie, wyżlobiono w nich
      fale. Pięknie to wygladało, szczególnie ta gładkość powierzchni. A te nasze
      warszawskie trotuary...można się rozpłakać, czasami wygladaja jak po wykopkach,
      a czasami jak po bombardowaniu
      • kasia-s Re: Krzywe chodniki 19.02.02, 14:44
        wyobrażasz sobie takie gładkie płyty w Warszawie? Ja nie, nawet jak by ktoś się
        zawziął i położył równo (można gdzieniegdzie takie miejsca trafić w naszym
        mieście) to i tak ich nikt nigdy nie myje. W większości państw europejskich
        (nie wiem jak gdzie indziej bo nie byłam) codziennie rano dozorcy myją wodą
        chodniki przed budynkami. U nas, co najwyżej przegarną śmieci z miejsca na
        miejsce wyszczerbioną miotłą i to też w centrum nie wszędzie.
        • jhbsk Re: Krzywe chodniki 19.02.02, 15:21
          Byłam we Francji na nartach. W maleńkiej miejscowości jezdnia była sprzątana codziennie, chodniki
          codziennie myte. No cóż do Europy to nam jeszcze daleko.
          • eela Re: Krzywe chodniki 19.02.02, 15:25
            Bardzo daleko. Teraz, gdy śnieg całkowicie stopniał, na warszawskich ulicach
            jeden wielki syf. Gdyby dozorcy kazac myć chodniki, pewnie by poszed po ratunek
            do związków zawodowych. A granitowe chodniki bardzo łatwo utrzymac w czystości
            • yomis Re: Krzywe chodniki 19.02.02, 15:32
              Tak, granitowe chodniki łatwo utrzymać w czystości.
              Ładnie wyglądają i są bardzo trwałe. Niestety są też bardzo drogie.
              Poza tym u nas wszyscy przeciw wszystkiemu protestują, więc wiele osób -
              szczególnie panie na szpilkach - sprzeciwia się granitowym trotuarom na Nowym
              Świecie i granitowym posadzkom na stacjach metra.
              Chodniki i jezdnie wyłożone granitową kostką lub granitowymi płytami widziłem
              w wielu miastach na Śląsku i bardzo mi się podobały. Tam koszty są mniejsze,
              bo blisko do kamieniołomów (np. w Strzegomiu).
              Yomiś.
      • rubeus Re: Krzywe chodniki 19.02.02, 17:50
        zastanawiam się kiedy u nas polozon rowno chocby plyty chodnikowe. Nawet te ktore ukladano w okolicach m. swietokrzyska ulozona krzywo.
        najgorzej jest po jakis remontach - zawsze nierowno
        • eela Re: Krzywe chodniki 20.02.02, 09:57
          Jeszcze nigdy nie widziałam równo ułozonych płyt. To kasia-s gdzieś zobaczyła.
          Może nam powie, gdzie to jest, pójdziemy zobaczyć
          • kasia-s Re: Krzywe chodniki 20.02.02, 15:50
            Przed niektórymi sklepami, tam gdzie sklepy kładły na własny koszt
            • eela Re: Krzywe chodniki 20.02.02, 16:32
              A takie to bywaja równe, ale to jest metr kwadratowy, albo dwa i nie więcej
    • eela Re: Krzywe chodniki 25.02.02, 12:44
      Właśnie utopiono 140 tys. na Grażyny. W czasie mrozu i deszczu w grudniu ul.
      układano polbruk, w dodatku nie zasypano szczelin piaskiem. Kostka sie
      porozchodziła i chodnik ponownie nadaje sie do wymiany. Władze dzielnicy nie
      potrafią wyjaśnić, dlaczego remont przeprowadzono zimą. Zostały zmarnowane
      NASZE pieniądze. Na pewno nikt nie zostanie pociagnięty do odpowiedzialności.
      Ze trzy tygodnie bylam na Grażyny. Tak ta kostka wyglada, że nie wiedziałam, że
      jest to stan swiezo po remoncie. :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka