Dodaj do ulubionych

biblioteki

26.02.02, 12:19
jak oceniacie biblioteki publiczne - obsługę, księgozbiór ?
Która z was jest najlpesza na mokotowie/ursynowie?

Jak dla mnie ( osoby która pochłania książki w ilosciach zawrotnych)
najlepsza na ursynowie jest wypozyczalnia nr. 127 przy ulicy braci wagów 1.
(b. sympatyczny personel i duży ksiegozbiór)
najgorsza ( niesympatyczny personel - nie tylko w moim odczuciu)- nowo powstała
139 przy ulicy K.E.N 21.

Btw.
Dla wszystkich męczocych sie z ekonomią na prywatnych uczelniach -
czytelnia naukowa przy ulicy Lachmana 5 - ma bogate zbiory z tej dzedziny.
( i nie tylko tej zrestą) - jak dojechac - patrz watek spotkania o historii warszawy.
Obserwuj wątek
    • eela Re: biblioteki 26.02.02, 12:34
      Na Mokotowie jest bardzo dobra biblioteka na Bytnara. Ja tam nie jestem
      zapisana, ale korzystałam kilkakrotnie z karty znajomej. Sama od lat korzystam
      z biblioteki na Ochocie
    • jhbsk Re: biblioteki 28.02.02, 09:12
      Zdecydowanie nie polecam biblioteki na rogu Narbutta i Kwiatowej. W zamierzchłych czasach przed
      paroma laty pracowały tam bardzo sympatyczne panie. Potem niestety przyszły inne, niedość, że
      niemiłe to jeszcze złośliwe. Konieczny był im pesel i " zgoda na przetwarzanie danych" (ciekawe ile
      można zarobić na handlu cudzymi danymi). Jak powiedziałam, że moja rodzina rezygnuje z ich usług,
      to pani wycedziła, że we wszystkich bibliotekach jest tak samo. Na szczęście myliła się, jestem
      zapisana do biblioteki w Falenicy gdzie jest i kompetentnie i miło i nikt nie chce handlować moimi
      danymi.
      • Gość: rubeus Re: biblioteki- dane osobowe IP: *.noname.net.icm.edu.pl 28.02.02, 11:16
        Nie jest to wymysł pań biliotekarek - tylko wymogi formalne stawiane przez
        wyzsze przepisy. Niektórych danych wymaga od bibliotek GUS.
        O chandel danymi nie podejrzewałbym zadnej bilioteki.
        • jhbsk Re: biblioteki- dane osobowe 28.02.02, 12:04
          Tylko, że w bibliotece w Falenic nikt ode mnie peselu nie wymagał. Poza tym i tak bym się stąd
          wyniosła, nie znoszę niegrzecznych bab.
          • Gość: rubeus Re: biblioteki - bibliotekarki. IP: *.acn.waw.pl 28.02.02, 15:21
            Co do bab - popieram w pełnej rozciągłosci.
            Dlatego chociaz biblioteke mam 10 minut drogi od bloku - wole poswiecić
            troche wiencej czasu i podjechac 4 przystanki dalej do "zaprzyjaznionej"
            bilioteki, gdzie witany jestem z usmiechem na twarzy. ( tak jak kazdy)
            Sporo ludzi przychodzi tam nie tylko po ksiazki ale takze po to zeby zamienic
            kilka słow z biliotekarkami.
            • jhbsk Re: biblioteki - bibliotekarki. 01.03.02, 10:42
              Otóż to. W Falenicy oprócz książek można się zaopatrzeć w kalendarze z falenickimi "zabytkami"
              (świdermajer), kupić worki do segregacji odpadów, poinformować się o wielu ciekawych rzeczach.
              Inny świat (tzn. po prostu normalny).
    • Gość: Ola Re: biblioteki IP: *.astercity.net / 10.128.131.* 02.03.02, 17:25
      Ja należę do biblioteki na ul.Nugat(Ursynów) i bardzo sobie chwalę.Duży
      księgozbiór zawsze są nowości.Panie bibliotekarki chętnie służą radą i
      pomocą,ale nie są namolne.Znają się na literaturze i dla mnie każda wizyta w
      tej bibliotece jest przyjemnością i okazją do miłej pogawędki o książkach.
      • eela Re: biblioteki 02.03.02, 17:29
        Słyszałam, że na Ursynowie trzeba zapłacic kaucję, zeby móc skorzystać z
        biblioteki. Czy to prawda?
        • Gość: Ola Re: biblioteki-do Eeli IP: *.astercity.net / 10.128.131.* 02.03.02, 17:41
          I tak i nie.To znaczy jeżeli jesteś zameldowana na terenie Ursynowa-nic nie
          płacisz.Natomiast jeśli nie masz ursynowskiego meldunku wtedy aby wypożyczyć
          książkę musisz wnieść kaucję.
          • eela Re: biblioteki-do Oli 02.03.02, 17:44
            A ile kaucja wynosi? Płaci się ją jednorazowo i co potem? to sa pieniądze,
            które praktycznie nie wrócą? Czy tak?
            • Gość: Ola Re: biblioteki-do Oli IP: *.astercity.net / 10.128.131.* 02.03.02, 17:51
              Niestety nie mam pojęcia ile wynosi kaucja,bo nigdy jej nie płaciłam.Pozatym
              wydaje mi się że to każda biblioteka ustala swoją kwotę.Z tego co wiem to w
              bibliotece na Nugat -kaucja jest zwracana po oddaniu książki.
              • eela Re: biblioteki-do Oli 02.03.02, 17:56
                dziękuje za informację :))
                • Gość: Rubeus Re: biblioteki-kaucje itp. IP: *.noname.net.icm.edu.pl 04.03.02, 18:04
                  Eela - jesli masz mokotowski meldunek to też bez kaucji możesz korzystać.
                  kaucja według mojej wiedzy 20 zł. za książkę.
                  Duży wybór książek i b.miłe biliotekarki są w wypożyczaln nr 127 -
                  ul. Braci Wagów 1 - koło NOK-u (Natolin) dojazd
                  436,505,513,504 - przystanek Oś.Wyżyny Metro - Stacja Natolin - pytac sie jak
                  odjsc do NOK-u.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka