Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy budynku Bełdan 8

IP: *.warszawa.mm.pl 01.06.12, 17:18
W ostatniej PASSIE znalazłem bardzo ciekawą dla mnie i moich sąsiadów informację o próbie podjętej przez mieszkańców budynku Bełdan 8 wydzielenia się ze spółdzielni Służewiec.

Nam tez chodzi po głowie taki pomysł i chetnie skorzystalibyśmy z doswiadczen innych wzglednie podjęli razem podobne kroki w myśl dobrzez znanej maksymy "w jednosci siła". Bo dłużej nie chcemy już egzystować w złodziejskiej spółdzielni.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zainteresowany Re: Mieszkańcy budynku Bełdan 8 IP: *.warszawa.mm.pl 02.06.12, 09:21
      Mam nadzieję, że jednak ktoś z budynku Bełdan 8 zaglądnie na to forum i udzieli mi i moim znajomym interesującej nas informacji. Może to byc oczywiscie też ktoś z innego budynku ale spółdzielni Służewiec jeśli ma jakaś wiedzęe w tej sprawie. Bo moim zdaniem sprawa musi być głośna w tej spółdzielni - podział spółdzielni mieszkaniowej nie jest wydarzeniem codziennym i wiem, że prezesi i inni tak latwo do tego nie dopuszczą. Najlepiej gdyby to była autorka informacji na ten temat w Passie - pani Ewa Górska.

Bo sprawa jest bardzo ważna dla bardzo dużej liczby spółdzielców - nie tylko w mojej spółdzielni. Mam licznych znajomych w wielu spółdzielniach mieszkaniowych, nie tylko w Warszawie, i w rozmowach z nimi stale słyszę narzekanie na panujące w nich stosunki. A to, że prezes łamie prawo, a to, że opłaty są zbyt wysokie, a to, że członkowie nie sa informowani o waznych dla nich sprawach i różne istotne decyzje podejmowane sa bez nich itp. I jedyne wyjście w rozwiązaniu tych spraww widzą po prostu w oddzielenieu się od swojej nieuczciwej spółdzielni zamiast latami prowadzić beznadziejną walkę o swoje prawa.

Czekam zatem cierpliwie na jakiś pozytywnt dla mnie sygnał.
      • Gość: Aśka Re: Mieszkańcy budynku Bełdan 8 IP: *.dynamic.chello.pl 02.06.12, 11:02
        To tak nie działa. Jak chcesz to zmienić, to musisz sam się wziąć do roboty, a nie czekać na podpowiedzi.
        Poszukaj sprzymierzeńców w swojej s-ni, bo sam nic nie zrobisz. Potem zbierzecie info, jak powołać wspólnotę mieszkaniową
        nieruchomosci.wieszjak.pl/spoldzielnia-mieszkaniowa/215467,Czy-w-spoldzielni-mieszkaniowej-moze-powstac-wspolnota-mieszkaniowa.html
        www.wspolnotamieszkaniowa.pl/aktualnosci/wspolnota-mieszkaniowa-lepsza-od-spoldzielni/1665.html
        www.wspolnota.net.pl/
        www.zarzadca.eu/
        • Gość: Zainteresowany Re: Mieszkańcy budynku Bełdan 8 IP: *.warszawa.mm.pl 02.06.12, 14:59
          Witaj Aśka - właśnie wraz z innymi starm się robić to, o czym piszesz!

Mój wpis to nic innego jak dalsze szukanie informacji jak podzielić spółdzielnię. Bo zamiast samemu wymyślać proch, starm się zawsze korzystać z doświadczeń innych.

Dzięki za podane linki, zajrzę do nich, sporo już wiem na ten temat ale pomimo tego nadal szukam przydatnych informacji. Wiem na przyklad, że próba powołania wspolnoty w spółdzielni to czyste szaleństwo - znacznie lepszym rozwiązaniem jest wydzielenie się ze spółdzielni i po skutecznym tego przeprowadzeniu zlikwidowanie spółdzielni. Bo właśnie na podstawie doświadczeń innych wiem, ze "powoływanie" wspólnoty w spółdzielni to droga przez mękę bo trwa to latami i praktycznie, wbrew oczekiwaniom spółdzielców, daje im niewiele. Podział spółdzielni czy wydzielenie budynku z jej zasobów ze względu na obowiązujące obecnie prawo jest teoretycznie znacznie prostszy. O czym nie wie jednak wielu spółdzielców i próbuje zakładać wspólnoty.

Zatem nie oczekuję, że podziału dokonaja za mnie inni - jestem przygotowany wraz z innymi na okreslone dzialania bo wiem, że nikt tego za nas nie uczyni. Ale wiedzy nigdy nie jest za dużo i stąd mój apel do spółdzielców ze Służewca aby podzielili się z innymi swoja wiedzą.
          • Gość: Politechnik Re: Mieszkańcy budynku Bełdan 8 IP: *.warszawa.mm.pl 05.06.12, 21:21
            Szkoda, ze do tej pory chyba nikt z budynku Bełdan 8 nie zabrał głosu w tej sprawie.
            Ja też i kilkunastu moich sąsiadów jesteśmy bardzo zainteresowani sprawa bo też nosimy sie od dłuższego czasu z zamiarem wydzielenia się ze spółdzielni Politechnika.
            Bardzo chętnie skorzystamy z doświadczeń innych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka