Dodaj do ulubionych

Nowobukowińska

IP: 217.98.234.* 18.07.04, 23:29
Jak ma iść ulica Nowobukowińska i jka ma być usytuowana do budynków Pod
Orłem,Przy Orle i Dom Morski ???

Dotychczasową gruntową ul. Bukowińską ma zastąpić Nowobukowińska,
przebudowana na dwupasmową arterię, wyprowadzającą ruch z Ursynowa.
Najbardziej dokucza to 400 mieszkańcom apartamentowca "Pod Orłem", do którego
ma wkrótce przybyć następny, gdyż trasa ma przebiegać między ścianami obu
wysokich budynków.
Obserwuj wątek
    • Gość: projekt Re: Nowobukowińska IP: 80.55.171.* 18.07.04, 23:37
      Dlaczego czteropasmowa jezdnia o szerokości około 30 metrów - przedłużenie
      ursynowskiej alei KEN - ma być wtłoczona pomiędzy dwa budynki mieszkalne,
      oddalone od siebie zaledwie o 35 metrów? Mieszkańcy Rezydencji Pod Orłem przy
      ul. Bukowińskiej wciąż walczą o to, aby ruchliwa trasa nie przebiegała pod ich
      oknami.

Chodzi o projektowaną ulicę Nowobukowińską, oznaczoną na planach symbolem 4
      KUZ. Do tej pory mieszkańcy Rezydencji Pod Orłem nie doczekali się
      merytorycznego wyjaśnienia, dlaczego przebieg ulicy zaprojektowano właśnie tak,
      a nie inaczej. Jedyną odpowiedzią, jaką otrzymali - zarówno z Biura Naczelnego
      Architekta Miasta, jak i Biura Drogownictwa w Urzędzie Miasta - jest powołanie
      się na to, że tak jest na planach.

Boją się hałasu, drgań i spalin

- Nikt nie chce nam odpowiedzieć, dlaczego Nowobukowińska musi przebiegać pod
      naszymi oknami, po prywatnych terenach, które trzeba przecież wykupić, a nie po
      niezabudowanych działkach nad metrem, położonych znacznie bliżej al.
      Wilanowskiej i ul. Puławskiej, należących do miasta - mówi Wojciech Warski,
      przewodniczący zarządu wspólnoty mieszkaniowej Bukowińska 24A, zarządzającej
      budynkiem Pod Orłem, wybudowanym przez dewelopera Eco Classic.

Tak wyglądają pęknięcia, przez które, na poziomie trzech kondygnacji garaży
      podziemnych, przedostaje się woda gruntowa
      (C) ARCHIWUM WSPÓLNOTY MIESZKANIOWEJ

Klienci firmy postanowili więc działać sami - opracowali kilka wariantów
      przebiegu ul. Nowobukowińskiej (przedstawiamy je na mapce). Nie doczekali się
      żadnych opinii władz miasta.

- Nasze propozycje pozostawiają ul. Bukowińską w wariancie drogi osiedlowej
      lokalnej, natomiast ruch z al. KEN wyprowadzają drogą nienazwaną. Postawienie
      przez Eco Classic budynku Przyorle częściowo na dawnej ul. Bukowińskiej,
      znacznie utrudnia projektowanie, ale na szczęście nie uniemożliwia - wyjaśnia
      Wojciech Warski.

Mieszkańcy Rezydencji Pod Orłem podkreślają, że problem dotyczy niemałej liczby
      osób: rezydencja liczy bowiem 18 pięter i 164 apartamenty, a w Przyorlu jest 9
      pięter i 109 apartamentów oraz duża część biurowa.

Nabywców mieszkań martwi stan budynku Pod Orłem. Inspektor nadzoru budowlanego
      stwierdził w obiekcie, który ma zaledwie 5 lat, liczne uszkodzenia. Na zdjęciu
      obok widać pęknięcia, przez które, na poziomie trzech kondygnacji garaży
      podziemnych, przedostaje się woda gruntowa. Zacieki widać też na stropie na
      najwyższym piętrze. Zdaniem inspektora uszkodzenia te nie powstały z winy
      użytkowników, lecz są wynikiem błędów w wykonawstwie robót. Co może się stać po
      wybudowaniu tuż obok ruchliwej trasy?

- Zwracamy uwagę, że budowa ul. Nowobukowińskiej oznacza wtłoczenie dużego
      ruchu z al. KEN między dwie 50-metrowe ściany wysokich budynków, oddalonych od
      siebie o 35 m. Zagrożenie wynika z przekroczenia norm hałasu i spalin, drgań
      budynków na skarpie i znikomej obecności terenów zielonych - apelują
      bezskutecznie mieszkańcy do władz miasta, które odpowiadają, że niedogodności
      są... naturalną konsekwencją życia w dużym mieście. O zagrożeniach ani słowa.

Sprawy w sądzie

Wspólnota wytoczyła firmie Eco Classic sprawę w sądzie, twierdząc że deweloper
      nie poczuwa się do naprawy uszkodzeń w budynku.

Inne sprawy dotyczą sporów o zaleganie z zapłatą za eksploatację lokali przez
      Eco Classic. Także deweloper wytoczył wspólnocie sprawę, gdy ta powołała nowy
      zarząd, który przejął zarządzanie budynkiem.

- W sądzie są też sprawy, jakie wspólnocie wytoczyła firma WRW Consulting,
      która przejęła w rezydencji część rekreacyjną, czyli basen i siłownię. Gdy
      sprawdziliśmy, co to za firma, okazało się, że udziałowcy WRW Consulting to
      szef Eco Classic i jego żona - mówi Wojciech Warski.

Zdaniem mieszkańców 1 mkw. mieszkania kosztował w 1998 r. ponad 1100 dolarów
      między innymi właśnie dlatego, że basen miał być częścią wspólną budynku.
      Tymczasem za wstęp na prywatny basen muszą teraz słono płacić.

Mieszkańcy mają też za złe deweloperowi, że sprzedając im tak drogie
      apartamenty, unikał odpowiedzi na pytania, co jest planowane pod ich oknami.
      Cytują ulotkę dotyczącą budynku: "położony na skarpie, w bliskim sąsiedztwie
      terenów zielonych, zapewniający swym mieszkańcom spokój i piękne, rozległe
      widoki na tereny pobliskiego Wilanowa".

Deweloper twierdzi jednak, że nie wiedział o planowanej drodze.

Sprawa planowanej arterii trafiła już raz do NSA. Na mocy wyroku z 4 listopada
      2003 r. NSA oddalił skargę, jaką złożył jeden z mieszkańców Rezydencji Pod
      Orłem, na uchwałę Rady Gminy Warszawa Centrum z października 2002 r. z powodu
      odrzucenia jego zarzutu do projektu miejscowego planu zagospodarowania
      przestrzennego. Zarzut dotyczył przebiegu projektowanej ul. Nowobukowińskiej.

Skarżący skierował jednak do sądu kasację od tego wyroku. - Jest zatem szansa,
      że nasze racje zostaną wzięte pod uwagę - wyrażają nadzieję mieszkańcy.

Beata Kalinowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka