Dodaj do ulubionych

Horror na Okeciu !!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.02, 17:21
przypominam, ze kolejny termin przetargu na rozbudowe lotniska to 15 maja -
jeszcze jest czas powstrzymac ten obled - polityka faktow dokonanych okaze sie
skuteczna po raz kolejny

pamietajcie, ze paliwo lotnicze kosztuje 15 centow za litr, z waszych podatkow
doplacacie, do tych ktorzy w zamian zaklocaja wasz sen, wasz wypoczynek

jedyny budynek w warszawie zabezpieczony przed halasem lotniczym to biurowiec
PLL Lot - a wasze mieszkania ???

pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: martin Re: spierdalaj ...u ... !!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 18:00
      skąd sie takie debile biorą
      • Gość: jacek w sprawie debili IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.04.02, 22:21
        dokladnie nie wiadomo

ale sadzac z glebi autoreflekji chyba juz wkrotce znajdziesz swoje zrodlo i
        przyczyne
    • Gość: pacio Re: Horror Jacka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 10:51
      Gość portalu: jacek napisał(a):

> przypominam, ze kolejny termin przetargu na rozbudowe lotniska to 15 maja -
      > jeszcze jest czas powstrzymac ten obled - polityka faktow dokonanych okaze sie
      > skuteczna po raz kolejny
      >
      > pamietajcie, ze paliwo lotnicze kosztuje 15 centow za litr, z waszych podatkow
      > doplacacie, do tych ktorzy w zamian zaklocaja wasz sen, wasz wypoczynek
      >
      > jedyny budynek w warszawie zabezpieczony przed halasem lotniczym to biurowiec
      > PLL Lot - a wasze mieszkania ???
      >
      > pozdrowienia

Jacku, pisałem wielokrotnie, jeżeli nie możesz ścierpieć samolotów przeprowadz
      się byle daleko od Okęcia.
      Zapisz się do partii Leppera, Twoja retoryka nie odbiega od standartów Samoobrony.
      • Gość: jacek uparty pacio IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 19:38
        Drogi Paciu !

przeczytalem jeszcze raz wszystkie twoje teksty, niestety piszesz
        machejkiem i nie bardzo wiem o co ci chodzi

jesli tak bardzo nie podobaja ci sie moje poglady to po prostu zaloz
        swoj w l a s n y post - dla odmiany chwalacy spsosob podejmowania
        decyzji swietlana przyszlosc tej inwestycji, jej pozytywny wplyw
        na zdrowie kieszenie mieszkancow i tak dalej

nie wyprowadze sie z okecia - bo niby dokad i za co
        1. chrust wysylal mnie na suwalszczyzne - a tam maja teraz kopac rudy
        tytanu i wanadu ...
        2. obawiam sie, ze cie nie stac na wykupienie mojego domu

co do samoobrony, to rzeczywiscie sprawy nie zalatwione w sposob
        demokratyczny zostaja wykorzystane przez elementy skrajne -
        najlepszym przykladem byla wczorajsza manifa w berlinie - przeciw
        rozbudowie tamtejszego lotniska - lewacy zapowiadaja 1 maja dniem
        walki z schoenefeld

ja juz sie nie przejmuje obelgami i epitetami - moi starzy przez 15
        lat walczyli z PKS pod oknami domu - prowizorka zawsze gora - a jak
        spojrzysz na obecny dworzec pks na zachodnim to nie uwierzysz, ze
        tyle lat ktos sie upieral przy trzymaniu go na banacha

zobacz jeszcz raz w slowniku co kryje sie pod pojeciem 'demokracja'

pozdrowienia

• Gość: okęciak Re: pytanie do nudnego Jacka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 21:03

> Drogi Paciu !
          >
          > przeczytalem jeszcze raz wszystkie twoje teksty, niestety piszesz
          > machejkiem i nie bardzo wiem o co ci chodzi
          >
          > jesli tak bardzo nie podobaja ci sie moje poglady to po prostu zaloz
          > swoj w l a s n y post - dla odmiany chwalacy spsosob podejmowania
          > decyzji swietlana przyszlosc tej inwestycji, jej pozytywny wplyw
          > na zdrowie kieszenie mieszkancow i tak dalej
          >
          > nie wyprowadze sie z okecia - bo niby dokad i za co
          > 1. chrust wysylal mnie na suwalszczyzne - a tam maja teraz kopac rudy
          > tytanu i wanadu ...
          > 2. obawiam sie, ze cie nie stac na wykupienie mojego domu
          >
          > co do samoobrony, to rzeczywiscie sprawy nie zalatwione w sposob
          > demokratyczny zostaja wykorzystane przez elementy skrajne -
          > najlepszym przykladem byla wczorajsza manifa w berlinie - przeciw
          > rozbudowie tamtejszego lotniska - lewacy zapowiadaja 1 maja dniem
          > walki z schoenefeld
          >
          > ja juz sie nie przejmuje obelgami i epitetami - moi starzy przez 15
          > lat walczyli z PKS pod oknami domu - prowizorka zawsze gora - a jak
          > spojrzysz na obecny dworzec pks na zachodnim to nie uwierzysz, ze
          > tyle lat ktos sie upieral przy trzymaniu go na banacha
          >
          > zobacz jeszcz raz w slowniku co kryje sie pod pojeciem 'demokracja'
          >
          > pozdrowienia
          >
          >
          > A w ktorym miejscu na Okeciu mieszkasz ze te samoloty tak Ci przeszkadzaja?

• Gość: wuko Re: proponuje olać gościa IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.04.02, 21:38
            i nie komentować jego żałosnego bełkotu
            ps. właśnie sobie przeczytałem artykul w ktorym inwestorzy mówią iż
            najważniejszym czynnkiem jaki decyduje iż inwestują w danym mieście jest
            lotnisko, co daje rozwój miasta, zatrudnienie i wiele, wiele innych zalet a
            tamu zgredowi co mu samolot przeszkadza powiem jedno, SP..... i nie komentuj mi
            swoim bezsensownym bełkotem że placisz podatki bo jesteś żałosny
            • Gość: jacek Re: proponuje olać gościa IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.02, 07:21
              z roznymi epitetami sie zetknalem, niemniej jednak twoj wyjatkowo nie pasuje

artykulow mozna pisac wiele - pewno jest jedno, ze to rozwoj miasta pozwala na
              rozwoj lotnisk - nie da sie oprzec transportu na jednym lotnisku
              obecnie mozna zbudowac lotnisko dodatkowe w odleglosci 30 km od Warszawy, za
              10 lat zrobi sie z tego 60 km albo wiecej

• Gość: jacek informacje dla okeciaka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.02, 07:15
            nad blokami Okecia samoloty nie lataja

Warszawa juz dawno nie konczy sie na Okeciu

zazuty moje dotycza 1. oczywiscie przekrczen norm halasu 2. sposobu podejmowana
            decyzji 3 marnowania pieniedzy

rozumiem ze dla niektorych moze to byc nudne - myslenie pewnie tez

pozdrowienia

dzis dzien ziemi, w srode dzien walki z halasem - okazja do pomyslenia

• pacio Re: uparty pacio ??? 15.04.02, 23:39
          Don Kichocie !!!
          Walczysz z wiatrakami, a łopaty wiatraka są większe od Twej lancy.
          Co do mozliwości wykupu twojego domu nie mów hop..., nieładnie się przechwalać.
          Mozna mieć wątpliwości co do formy przedstawienia problemów lotniska w Wawie,
          lecz nie można nie brać pod uwagę korzysci jakie płyną z posiadania dobrego
          lotniska. Niedługo Okęcie otrzyma pierwszą kategorie, która daje możliwość
          lądowania przy widoczności zero, itd, itd.
          Na budowę w sugerowanych przez Ciebie miejscach nie ma pieniędzy i nie będzie
          przez ok 10 lat, może dłużej.
          Twoje wzburzenie dot: finansów i nie tylko byłoby w pełni uzasadnione. Koszty
          byłyby kilkadziesiąt razy większe od obecnych !!!
          Nadal nie jestem pewny czy nie szukasz pomysłu na skorzystaniu z sytuacji.
          A demokratycznie możemy polemizować do upadłego /byle nie demokracji, choć nie
          bardzo ją widzę godzina duchów się zbliża/.
          Nie zgadzam się z Twoimi pogladami

Pzdr
          pacio

• Gość: jacek Re: uparty pacio IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.02, 07:35
            pacio napisał(a):

> Don Kichocie !!!
            > Walczysz z wiatrakami, a łopaty wiatraka są większe od Twej lancy.

gdyby bylo odwrotnie Don Kichot nie wsiadlby na konia

> Co do mozliwości wykupu twojego domu nie mów hop..., nieładnie się przechwalać.

tu chodzi o to, ze latwo decydowac o pieniadzach nie swoich

> Mozna mieć wątpliwości co do formy przedstawienia problemów lotniska w Wawie,
            > lecz nie można nie brać pod uwagę korzysci jakie płyną z posiadania dobrego
            > lotniska. Niedługo Okęcie otrzyma pierwszą kategorie, która daje możliwość
            > lądowania przy widoczności zero, itd, itd.

to jaka to dla mnie korzysc ?

> Na budowę w sugerowanych przez Ciebie miejscach nie ma pieniędzy i nie będzie
            > przez ok 10 lat, może dłużej.
            > Twoje wzburzenie dot: finansów i nie tylko byłoby w pełni uzasadnione. Koszty
            > byłyby kilkadziesiąt razy większe od obecnych !!!

tu to manipulujesz albo nie umiesz liczyc

budowa w innym miejscu wymaga tylko budowy nowego pasa i wiezy -nie powiesz ze to
            kosztuje kilka mld USD - cala reszte infrastruktury i tak trzeba postawic i tu i
            tu - a na razie widze same promocje - coraz tansze przeloty - to co to ma
            byc interes czy dzialanosc charytatywna ???

poza tym dzis monza postawic dodatkowe lotnisko 30 km od warszawy, za 10 lat
            bedzie to zmacznie dalej

> Nadal nie jestem pewny czy nie szukasz pomysłu na skorzystaniu z sytuacji.

pietnascie lat temu tobys powiedzial, ze mi CIA placi

prawde powiedziawszy to wiecej skorzystam na rozbudowie - za prowizje od
            wygranych odszkodowan bedzie mnie stac na mieszkanie na poludniu Francji, z dala
            od tego lapowkarstwa

paru sasiadow Heathrow wygralo w listopadzie odszkodowania za nocne loty - w
            Strasburgu

> A demokratycznie możemy polemizować do upadłego /byle nie demokracji, choć nie
            > bardzo ją widzę godzina duchów się zbliża/.
            > Nie zgadzam się z Twoimi pogladami

to zaloz sobie swoj post

dzis dzien ziemi, 24 - dzien walki z halasem

• pacio Re: Do Jacka 22.04.02, 15:46
              Założe własny post jak bede chciał, nikt nic nie będzie mi kazał.
              Twoje argumenty są niczym nie poparte, to że pare osób wygrało procesy w
              Strassburgu to dobrze. Nikt nie jest bezkarny.
              Twoje korzyści mnie nie interesują. Jeżeli za wygrane procesy stać cię będzie
              na wymarzony dom i to jest twój cel, to o.k.
              Jeżeli chcesz polemizować zainwestuj w wiedze dot. komunikacji lotniczej,
              wszelkie moje pytania pozostawiłeś bez odpowiedzi.
              Gucio mnie interesuje czyim jesteś agentem, co robisz i komu dajesz w łapę.
              To dobrze że znalazłeś swój cel w życiu, nie komentuje tego bo i po co ?

Z życzeniami sukcesu

pacio
              • Gość: jacek Re: pacio IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.02, 08:11
                pacio ty albo za duzo czytasz i w zwiazku z tym szybko zapominasz
                albo za duzo piszesz i ci sie pojecia placza

twoja sluzbowa wiedza o kom. lotniczej nie jest imponujaca a ja nie mam
                obowiazku podawac ci informacji bo to nie ja wydaje panstwowe pieniadze - wbrew
                protestom ogromnej rzeszy mieszkancow Warszawy

i obiecuje ze bede wolno pisal bo widze ze wolno kumasz

pozdrowienia
                • pacio Do Jacka 05.05.02, 14:44

> pacio ty albo za duzo czytasz i w zwiazku z tym szybko zapominasz
                  > albo za duzo piszesz i ci sie pojecia placza
                  >
                  > twoja sluzbowa wiedza o kom. lotniczej nie jest imponujaca a ja nie mam
                  > obowiazku podawac ci informacji bo to nie ja wydaje panstwowe pieniadze - wbrew
                  >
                  > protestom ogromnej rzeszy mieszkancow Warszawy
                  >
                  > i obiecuje ze bede wolno pisal bo widze ze wolno kumasz
                  >
                  > pozdrowienia

1. Jak wyobrażasz sobie wydawanie pieniędzy na szczytny cel budowy lotniska ?

2. Jakie normy chałasu są, bądż będą przekroczone ?

3. Dlaczego gminy które powinny być zainteresowane decyzjami dot. rozbudowy
                  lotniska chowają głowę w piasek i jakie widzisz rozwiązanie ?

To narazie tyle z moich pytań do Ciebie.
                  Zwracając uwagę na siebie i problem bądz wiarygodny.

Pzdr
                  pacio

PS.
                  Nie otrzymałem odpowiedzi na wcześniesze pytania !
            • panuszatek Re: uparty pacio 24.04.02, 05:54

>
              > dzis dzien ziemi, 24 - dzien walki z halasem
              >

A co z pierdzącymi wężami, też hałasują.
              • Gość: jacek Re: pie...ce weze IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.02, 22:35
                otoz mylisz sie - one czynia to bezglosnie, co prawda smierdzi nieziemsko

i dlatego juz w sredniowieczu skazano je na banicje

pozdrowienia i do gory uszy - weze ich nie maja
                • Gość: okęciak horror na Okeciu? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.04.02, 16:25
                  Skoro twierdzisz ze nad "blokami" Okecia samoloty nie lataja to tytul twojego
                  postu jest do d.... Powinien brzmiec horror na Ursynowie ,horror na Sluzewcu
                  czy horror w Raszynie.Bo horror na Okeciu jako na samym lotnisku jest bez sensu
                  bo tam zawsze bedzie glosno niezaleznie gdzie ono bedzie.
                  • Gość: jacek Re: horror w wielu miejscach IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.04.02, 22:39
                    oczywiscie halas lotniczy wzrosnie glownie poza Okeciem

za to na Okeciu przybedzie roznych innych atrakcji - te tlumy musza jakos
                    dojechac - tylko ktoredy ???

chodzi tu takze o wyrzucanie kupy kasy w Okeckie bloto - a to budzi przerazenie

- i tak i tak drugie lotnisko bedzie musialo powstac - a teraz jest to taniej
                    niz za 10 czy 15 lat

pozdrowienia
                    • Gość: jarowicz Okęcie jest OK! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.02, 12:30
                      Drogi Jacku,
                      Lotnisko jest miastu potrzebne, im bliżej tym lepiej.
                      B. nie lubie inicjatyw odbierających W-wie rangę wielkomiejską. Kto nie lubi
                      zgiełku i hałasu, niech wybierze miejscowości podwarszawskie. Mieszkam na
                      Ursynowie i słyszę hałas silników - toleruję to , bo wiem, że mieszkam w
                      aglomeracji, która musi zapewnić swoim mieszkańcom również sprawną komunikację
                      lotniczą, dlatego uważam, że jest OK!. A wkurzają mnie wszelki próby
                      przeobrażenia W-wy w cichą, zieloną wioskę. Wystarczy mi dacza w Wildze.
                    • pacio Re: horror w wielu miejscach 05.05.02, 14:29

> oczywiscie halas lotniczy wzrosnie glownie poza Okeciem
                      >
                      > za to na Okeciu przybedzie roznych innych atrakcji - te tlumy musza jakos
                      > dojechac - tylko ktoredy ???
                      >
                      > chodzi tu takze o wyrzucanie kupy kasy w Okeckie bloto - a to budzi przerazenie
                      >
                      >
                      > - i tak i tak drugie lotnisko bedzie musialo powstac - a teraz jest to taniej
                      > niz za 10 czy 15 lat
                      >
                      > pozdrowienia

Na jakiej podstawie twierdzisz że dziś jest taniej ?
                      Jakoś nie moge sobie wyobrazić różnicy w cenie jaka będzie za 10-15 lat, chyba że
                      przewidujesz wzrost oprocentowanaia kredytów i rychły upadek Okęcia jako portu
                      lotniczego, oraz zerwa stawka VAT na budownictwo /państwo dostanie mniej kaski/

Pzdr
                      pacio
        • Gość: Jarek pytanie do Jacka IP: *.acn.pl / 62.121.73.* 16.05.02, 12:55
          Powiedz mi deklu ile czasu macie dom przy Okeciu? W sensie od kiedy? ROK MI
          PODAJ!
    • cbacba Jacek pisze bzdury o Okeciu - czytaj wiecej 04.05.02, 16:09
      Dlaczego zamiast miec wieksze, lepsz, blizsze lotnisko to osiol Jacek kloci sie
      zeby go nie rozbudowywac? Jak Polska bedzie miala wiecej pieniedzy no to moze
      sobie wybuduje nowe od podstaw lotnisko za 2 do 3 miliardow dollarow. A do
      kiedy ich nie ma to musi rozbudowac to co ma w najbardziej econimiczny sposob
      jak tylko mozna. Nowe lotnisko by potrzebowalo cala nowa infrastrukture.
      Przynajmniej dwa pasy startowe kazdy za 500 milionow dollarow i juz nie mowiac
      o trasach dojazdowych z Warszawy i Lodzi. Ale coz, romantyk Jacek sni sobie
      myslac ze nowe lotnisko mozna wybudowac za 100 milonow zlotych. HA HA. Trzeba
      skonczyc z marzeniami i zdac sobie sprawe ze trzeba wybudowac to co sie moze
      wybudowac a nie co moze byloby najladniejsze i najdalej odsuniete od centum
      miasta.

• Gość: martin Re: Jacek pisze bzdury o Okeciu - czytaj wiecej IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.05.02, 20:01
        bo to głupi osioł i nie warto z nim polemizowac
    • Gość: Piotr Re: Horror na Okeciu !!!! IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.05.02, 22:28
      Kiedyś w mieście było lotnisko na polach Mokotowskich.Międzynarodowe.Nikt
      przytomny nie wyobraża sobie,że startują z niego dziś jambo-jety.Miasta się
      rozwijają.Nasze też.Znikły fabryki z Woli,kiedyś zniknie i port lotniczy na
      Okęciu.Dziś standartem są porty odległe 40 i więcej kilometrów od
      miasta.Oczywiście wymagana jest szybka kolej i droga szybkiego ruchu.Taką trasą
      osiąga się port w 30 minut.Dziś w ciągu dnia w W-wie to bardzo trudne.
      Lotnisko musi wyjść dalej poza miasto.To kwestia czasu.Więc chyba lepiej tego
      nie rozbudowywać,ale najpierw przenieść.A już zupełnym szaleństwem jest
      rozbudowa portu CARGO na Okęciu.Pas podejścia nad Ursynowem miał być rezerwowym
      (główny to od Piaseczna wzdłuż Puławskiej,lub od Raszyna).Obecnie samoloty
      latają nad Ursynowem od 5-tej rano.Nie było tego jeszcze 5 lat temu.Dlaczego
      jeśli ktoś ma cargo-biznes mieszkańcy muszą być budzeni raniutko?
      Dwa samoloty już spadły."Szczęśliwie" na tereny niezabudowane.Tak być nie
      musi.Katastrofa nad Ursynowem może być największą tragedią w historii miasta.
      Do czego zmierzam?
      Jako mieszkańcy miasta winniśmy zrobić wszystko by ten port wyniósł się z
      naszego miasta.
      Nie oczekuję polemik.Potrzeba nam pomysłów jak doprowadzić do zablokowania
      rozbudowy i docelowo wyniesienia lotniska poza miasto.
      To samo dotyczy lotniska na Bemowie.
      Piszcie o tym.Szkoda żenującego gadania o podnoszeniu rangi stolicy przez port
      lotniczy w mieście.Mamy XXI wiek.Ciekawe,jakby Okęcie miało pasy podejścia nad
      Sródmieściem?
      Krótko -"lotniska precz z Warszawy".Proste i jasne.

• pacio Re: Horror na Okeciu !!!! 14.05.02, 08:00
        Gość portalu: Piotr napisał(a):

> Kiedyś w mieście było lotnisko na polach Mokotowskich.Międzynarodowe.Nikt
        > przytomny nie wyobraża sobie,że startują z niego dziś jambo-jety.Miasta się
        > rozwijają.Nasze też.Znikły fabryki z Woli,kiedyś zniknie i port lotniczy na
        > Okęciu.Dziś standartem są porty odległe 40 i więcej kilometrów od
        > miasta.Oczywiście wymagana jest szybka kolej i droga szybkiego ruchu.Taką trasą
        >
        > osiąga się port w 30 minut.Dziś w ciągu dnia w W-wie to bardzo trudne.
        > Lotnisko musi wyjść dalej poza miasto.To kwestia czasu.Więc chyba lepiej tego
        > nie rozbudowywać,ale najpierw przenieść.A już zupełnym szaleństwem jest
        > rozbudowa portu CARGO na Okęciu.Pas podejścia nad Ursynowem miał być rezerwowym
        >
        > (główny to od Piaseczna wzdłuż Puławskiej,lub od Raszyna).Obecnie samoloty
        > latają nad Ursynowem od 5-tej rano.Nie było tego jeszcze 5 lat temu.Dlaczego
        > jeśli ktoś ma cargo-biznes mieszkańcy muszą być budzeni raniutko?
        > Dwa samoloty już spadły."Szczęśliwie" na tereny niezabudowane.Tak być nie
        > musi.Katastrofa nad Ursynowem może być największą tragedią w historii miasta.
        > Do czego zmierzam?
        > Jako mieszkańcy miasta winniśmy zrobić wszystko by ten port wyniósł się z
        > naszego miasta.
        > Nie oczekuję polemik.Potrzeba nam pomysłów jak doprowadzić do zablokowania
        > rozbudowy i docelowo wyniesienia lotniska poza miasto.
        > To samo dotyczy lotniska na Bemowie.
        > Piszcie o tym.Szkoda żenującego gadania o podnoszeniu rangi stolicy przez port
        > lotniczy w mieście.Mamy XXI wiek.Ciekawe,jakby Okęcie miało pasy podejścia nad
        > Sródmieściem?
        > Krótko -"lotniska precz z Warszawy".Proste i jasne.
        >
        >

To podaj pomysł na zastopowanie rozbudowy Okęcia tylko konkretny bicie piany nie
        wchodzi w grę i inne wesołe wypowiedzi typu rozbudowa jest droższa od budowy.
        To było.
        Był też inny forumowicz, pozostał bez odpowiedzi.
        Szkoda przepadł bez wieści, może poleciał na wakacje ?

Pzdr
        pacio

PS
        Samolotu na d Ursynowem nie widziałem od ok. 10 dni.
        W czym problem ???
      • cbacba Piotr nie zna sie na ekonomi budowy lotniska 15.05.02, 05:20
        Lotnisko bylo pierwsze a to ze byles glupi kupujac mieszkanie na Ursynowie to
        twoja sprawa. Precz z blokowaniem inwestycji sluzacym calej Warszawie i calej
        Polsce. Nic dziwnego ze Polacy to taki glupi i cpunowaty narod jak pokazuje
        nam Piotrus. Polacy jak Piotrus to tylko umieja protesowac, strajkowac byle
        tylko nie pracowac. a szkoda.

Czy ktos wie jak mozna zneutralizowac protestujacych przeciwko rozbudowie
        lotniska?

• Gość: pacio Re: Piotr nie zna sie na ekonomi budowy lotniska IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.02, 09:29
          cbacba napisał(a):

> Lotnisko bylo pierwsze a to ze byles glupi kupujac mieszkanie na Ursynowie to
          > twoja sprawa. Precz z blokowaniem inwestycji sluzacym calej Warszawie i calej
          > Polsce. Nic dziwnego ze Polacy to taki glupi i cpunowaty narod jak pokazuje
          > nam Piotrus. Polacy jak Piotrus to tylko umieja protesowac, strajkowac byle
          > tylko nie pracowac. a szkoda.
          >
          > Czy ktos wie jak mozna zneutralizowac protestujacych przeciwko rozbudowie
          > lotniska?
          >

Gdzie Oni są ??? :)

Pzdr
          pacio
        • Gość: piotr Re: Piotr nie zna sie na ekonomi budowy lotniska IP: *.acn.waw.pl 16.05.02, 20:49
          Drogi Chaćbo.Nie zwykłem dyskutować z ludźmi którzy obrażają innych w
          rozmowie.Dlatego,że uważam ich za mydłków.Ty oczywiście taki nie jesteś,więc Ci
          odpowiem(??).Jak budowano Ursynów,na Okęciu był stosunkowo mały ruch.Główny pas
          podejścia był wzdłuż Puławskiej i od zachodu (od Ochoty).Rezerwowy -nad Lasem
          Kabackim i Ursynowem.Dziś rozbudowują port lotniczy,mało tego,podejście
          rezerwowe stało się używanym permanentnie.Więc kto tu był pierwszy?.Czy
          Ursynowianie mieszkający tu od 20 lat,czy rozbudowa portu lotniczego?
          Po drugie (jak napisałem),lotnisko międzynarodowe było kiedyś na Polach
          Mokotowskich,ale wraz z rozbudową miasta musiało zostać przeniesione.Dziś
          podobna sytuacja jest z Okęciem.To będzie kosztować oczywiście (masz ochotę ten
          temat przybliżyć-tylko konkretnie z liczbami,bez ćpunów i wymyślania Polakom
          ala forum WP?),ale jest to konieczne.Rozbudowa portu,który będzie musiał być
          przeniesiony,to marnotrawienie pieniędzy.I o to chodzi,by najpierw pomyśleć,a
          potem inwestować.Nie jestem przeciw lotniskom,transportowi lotniczemu.Służy nam
          wszystkim.Musimy zrobić dziś i jutro wszystko,by był tylko mniej uciążliwy.
          Lotnisko w mieście to olbrzymie tereny (o dużej wartości rynkowej).To
          jest "kapitał",który pozwoli (całkowicie lub częściowo) sfinansować tę operację.
          Co masz na myśli mówiąc o neutralizacji protestujących? Czyżbyś myślał o
          stosowaniu przemocy?
          P.S.Przejrzałem jeszcze raz twą wypowiedź.Tchnie duchem prasy ze średniego
          Gierka ( w pierwszej części)."Inwestycje służące Warszawie i całej Polsce"-
          "Trzeba pracować dla dobra Ojczyzny".Tak się dziś nie mówi i nie myśli.Trzeba
          konkretów.Druga część jest wyrwana z forum WP (w Onecie by nie przeszła,bo tam
          jest cenzor).Czemu mówisz,że nie umiem pracować,tylko strajkuję?Wiesz coś na
          ten temat? Może jestem pracodawcą i strajkować nie mogę?Rozpisałem się
          strasznie,ale jesteś jedynym który coś odpisał (poza Paciem,który zajmuje się
          tylko mną,nie tematem).Jeśliś się poczuł urażony,to przepraszam.
          • cbacba Re: Piotr nie zna sie na ekonomi budowy lotniska 17.05.02, 03:40
            Dlaczego probujesz oprotestowac tak wazna inwestycje????. Czy nie zdajesz
            sobie sprawy ze infrastrukura nowego portu lotniczego kosztowalaby 1-2
            miliardow dollarow???. Kto ma za to zaplacic?-podatnik tak jak ty, a moze
            turysta przylatujacy do nowego portu (oplaty lotnicze sa duze a kazdy pasazer
            placil 17 dollarow w 2001). A moze zacagnac 2 milardowy kredyt ktory trzeba
            bedzie splacac przez nastepne dwa pokolenia? tylko po to zeby paru osoba
            samoloty nie lataly nad glowami tylko innym, gdzies pomiedzy Warszawa a
            Lodzia??? Lotnisko sie rozbuduje to juz pewne a i zwiekszajacy sie udzial
            localnych portow lotniczy spowolni przyrost pasazerow na Okeciu w nastepnych 10-
            20 latch. Dlatego nie ma sensu marnowac pieniadze na nowy port.
            Myslisz zeby sprzedac ziemie na Okeciu i za te pieniadze wybudowac nowy port?.
            Ty chyba zartujesz-PPL probuje zbudowac jeden budynek(Terminal 2) od dwoch lat
            i jeszcze nie ma wykonawcy. Wyobraz sobie teraz PPL czy innea firme zajmujaca
            sie sprzedaza ziemi probujace rozpalcelowac Okecie na mniejsze fragmenty.
            Premier by drygowal Ministerstwem Infrastrukury, Ministerstwo PPL, PPL firma
            zajmujaca sie sprzedaza. Zakladam sie ze sprzedaz ziemi na Okeciu trwalaby 10
            lat. Kazdemu by cos sie nie podobalo, kazda organizacja by cos blokowala itd.
            itp.
          • pacio Re: Piotr czyli jacek ??? 17.05.02, 08:15
            Gość portalu: piotr napisał(a):

> Drogi Chaćbo.Nie zwykłem dyskutować z ludźmi którzy obrażają innych w
            > rozmowie.Dlatego,że uważam ich za mydłków.Ty oczywiście taki nie jesteś,więc Ci
            >
            > odpowiem(??).Jak budowano Ursynów,na Okęciu był stosunkowo mały ruch.Główny pas
            >
            > podejścia był wzdłuż Puławskiej i od zachodu (od Ochoty).Rezerwowy -nad Lasem
            > Kabackim i Ursynowem.Dziś rozbudowują port lotniczy,mało tego,podejście
            > rezerwowe stało się używanym permanentnie.Więc kto tu był pierwszy?.Czy
            > Ursynowianie mieszkający tu od 20 lat,czy rozbudowa portu lotniczego?
            > Po drugie (jak napisałem),lotnisko międzynarodowe było kiedyś na Polach
            > Mokotowskich,ale wraz z rozbudową miasta musiało zostać przeniesione.Dziś
            > podobna sytuacja jest z Okęciem.To będzie kosztować oczywiście (masz ochotę ten
            >
            > temat przybliżyć-tylko konkretnie z liczbami,bez ćpunów i wymyślania Polakom
            > ala forum WP?),ale jest to konieczne.Rozbudowa portu,który będzie musiał być
            > przeniesiony,to marnotrawienie pieniędzy.I o to chodzi,by najpierw pomyśleć,a
            > potem inwestować.Nie jestem przeciw lotniskom,transportowi lotniczemu.Służy nam
            >
            > wszystkim.Musimy zrobić dziś i jutro wszystko,by był tylko mniej uciążliwy.
            > Lotnisko w mieście to olbrzymie tereny (o dużej wartości rynkowej).To
            > jest "kapitał",który pozwoli (całkowicie lub częściowo) sfinansować tę operację
            > .
            > Co masz na myśli mówiąc o neutralizacji protestujących? Czyżbyś myślał o
            > stosowaniu przemocy?
            > P.S.Przejrzałem jeszcze raz twą wypowiedź.Tchnie duchem prasy ze średniego
            > Gierka ( w pierwszej części)."Inwestycje służące Warszawie i całej Polsce"-
            > "Trzeba pracować dla dobra Ojczyzny".Tak się dziś nie mówi i nie myśli.Trzeba
            > konkretów.Druga część jest wyrwana z forum WP (w Onecie by nie przeszła,bo tam
            > jest cenzor).Czemu mówisz,że nie umiem pracować,tylko strajkuję?Wiesz coś na
            > ten temat? Może jestem pracodawcą i strajkować nie mogę?

Rozpisałem się
            > strasznie,ale jesteś jedynym który coś odpisał (poza Paciem,który zajmuje się
            > tylko mną,nie tematem).Jeśliś się poczuł urażony,to przepraszam.

Nie przypominam sobie , żebym zajmował się tylko Tobą, chyba że wcześniej
            używałeś innego nicku.
            Poprosiłem o podanie powodów na zastopowanie budowy lotniska.
            Ostatni raz piszę: pas nad Ursynowem nie jest i nigdy nie był pasem zapasowym !!!
            Korzystanie z danego pasa oprócz powodów technicznych jest uzależnione od
            warunków meteo, czyli wiatru.

Pzdr
            pacio
          • cbacba piotr to jacek jacek to piotr !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 17.05.02, 15:54
            Zgadzam sie z pacio
            • Gość: Piotr Re: piotr to jacek jacek to piotr !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 17.05.02, 23:17
              Nie jestem Jackiem.Cóż to za różnica? Polemizujesz z poglądami,nie z osobami.
              Nie mam zbyt dużo czasu,by zająć się tym tematem poważnie.Bardzo tego żałuję,bo
              temat jest istotny dla mego miasta.
              Chaćba(Chacba?).
              Masz rację to kosztowna impreza z tą przeprowadzką lotniska.
              Nie wiem naprawdę jak? Podajesz 1-2 miliardy $.To liczby,uściślij to wyliczenie.
              Nie mam obecnie danych,by to zanegować/potwierdzić.
              Koło 1992 był pomysł wyniesienia lotniska do Modlina (tzw.projekt cargo Modlin).
              Nic z tego nie wyszło,głównie ze względów politycznych.Nie chciałbym by ten
              temat zdominował dyskusję.
              Ale był to jakiś pomysł.
              Nie wypalił.Tak bywa.Potwierdza to jednak moją tezę o konieczności wyniesienia
              lotniska poza nasze miasto.
              Dziś cargo funkcjonuje na Okęciu.I będzie też rozbudowywane.
              Sam widzisz,że już 10 lat temu pewni ludzie widzieli konieczność przeniesienia
              portu.Nic z tego nie wyszło niestety.
              Dziś jeż gorzej.Jeśli przyjąć Twoje sugestie o jednym (dwóch?) mld $ kosztów,to
              można przyjąć,że w '92 byłoby to 0.5 mld $,a w 2007 będzie to 2 mld $.
              Jeśli port zostanie rozbudowany to będzie to tylko docelowo zmarnowany pieniądz.
              Może się mylę.Faktem jednak jest,że budując nowy budynek airportu (ten z
              szybowcem) planiści nie przewidzieli konieczności jego rozbudowy już 10 lat
              później.Sam widzisz,że są to omylni faceci,choć pewnie robią za zawodowców.
              Czyż nie jest uprawnione twierdzenie,że za lat 10 będą musieli przeprowadzić to
              lotnisko do Modlina,lub gdzie indziej.Tylko wtedy będzie to kosztowało 2-3 razy
              więcej.

A propos tych planistów,to nie kierują się interesem miasta,ale "potrzebami"
              płacących za "prognozy".Jutro może być inny płatnik.A oni znów do kasy.

Potrzeba liczb,one uściślają polemikę.Ze strony (www.gilc.gov.pl)ściągnąłem:
              Okęcie -liczba pasażerów (w okresie 96-2000) wzrosła od 3 do 4.3 mln.
              Startów i lądowań było (w 2000) roku 76 tys.Jak sam wyliczysz to 57 osób/na
              średni start/ladowanie.Ta liczba pokazuje,że lata się głównie towarowo.
              Sporo latam,więc wiem,że pasażery i chartery zbierają znacznie więcej.

Ciekawi mnie rentowność PL Okęcie.Jeśli wiesz gdzie zdobyć te dane,to będę
              zobowiązany.(Obrót,zysk netto,podatek dochodowy,ale też ile to zajmuje ha).
              Może te liczby wniosą coś nowego.Bo teraz możemy obaj powiedzieć,że to
              kosztowne.
              Jak? Gdybanie.

Cytuję-"Ty chyba zartujesz-PPL probuje zbudowac jeden budynek(Terminal 2) od
              dwoch lat i jeszcze nie ma wykonawcy". To osobny temat.Korupcja w III RP nie
              jest przedmiotem naszych dywagacji.

Tak,ta przeprowadzka (nawet nie wiem dokąd) lotniska to b. skomplikowana i
              kosztowna operacja.Ale za 10-20 lat będzie jeszcze trudniejsza.Więc może lepiej
              łapać byka za rogi już dziś.
              W zakończeniu opisujesz jakiś biurokratyczny horror.Niestety nie potrafię
              zanegować,bowiem w tej materii moje doświadczenia są podobne.To smutne,ale nie
              podważa to mojej podstawowej tezy,że lotnisko trzeba wyprowadzić z miasta.Czyni
              to niestety rzecz trudniejszą.I to znacznie,ale nie beznadziejną.
              Pozdrowienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka