Gość: drake78 IP: *.chello.pl 02.06.03, 11:16 A ja tam będę w przyszłym roku studiował! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zenek Re: Natolin się otwiera IP: *.tpi.pl 02.06.03, 12:34 Pytanie do GW: czy to oznacza, ze tylko 240 osob bedzie moglo zobaczyc to cudo? czy Natolin bedzie otwarty w weekend dla wszystkich zainteresowanych czy tylko dla wybranych (szczesliwcow) ktorym uda sie dodzwonic dzis w godz. 17.18.30? bardzo prosze o pilna odpowiedz. jestem studentem historii sztuki na UW i taka gratka nie moze mi przejsc kolo nosa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Pytanie do GW IP: *.tpi.pl 02.06.03, 12:37 Pytanie do GW: czy to oznacza, ze tylko 240 osob bedzie moglo zobaczyc to cudo? czy Natolin bedzie otwarty w weekend dla wszystkich zainteresowanych czy tylko dla wybranych (szczesliwcow) ktorym uda sie dodzwonic dzis w godz. 17.18.30? bardzo prosze o pilna odpowiedz. jestem studentem historii sztuki na UW i taka gratka nie moze mi przejsc kolo nosa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erazm 1 Re: Natolin dla wszystkich! IP: 157.25.119.* 02.06.03, 16:08 Nie rozumiem dlaczego zabytkowy pałąc w Natolinie mamy oglądac tylko od święta i tylko ten kto się załapie. Powinien byc przynajmniej dostępny w każdy weekend. Skąd ten przywilej panów Geremków i Nowina-Konopków do zawłaszczania dobra ogólnonarodowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Natolin dla wszystkich! IP: *.u.mcnet.pl 03.06.03, 10:37 Niestety biletów już nie ma, a szkoda. Mam nadzieję, że na jednorazowej akcji się nie skończy, i wreszcie, może chociaż kilka razy w miesiącu będzie mozna tam wejść. BO skoro zwiedzanie nie szkodzi ani Łazienkom, ani Zamkowi Królewskiemu czy Pałacowi w Wilanowie, to czemu ma zaszkodzić Pałacowi w Natolinie. Droga gazeto, może moglibyście coś z tym zrobić. Starał się już o to jeden z radnych z Ursynowa, ale widocznie miał za małą siłę przebicia. Pomóżcie Warszawiakom. Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Natolin się otwiera 02.06.03, 15:38 a dlaczego info tutaj... a nie na dzielnicowym pod forum... tam przeciez pytalismy sie o ta sprawe... merytorycznie - bylem tam raz pod koniec lat 80-tych z wycieczka zorganizowana przez pasmo... czy nie daloby sie zrobic tak aby otowrzyc park dla wiekszej liczby osob... np. wyznaczyc 1 lub 2 dni w miesacu, kiedy do parku moglyby wchodzic wieksze grupy pod opieka przewodnika... bo orzumiem ze to jest unkalny teren i nalezy go chornic - ale w ten spsob mozna go udostepnic dla wiekszej liczby zwiedzajacych... Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Natolin się otwiera nie tylko 7-8.06 :-) 03.06.03, 12:49 rubeus napisał: > czy nie daloby sie zrobic tak aby otowrzyc park dla wiekszej liczby osob... np. > wyznaczyc 1 lub 2 dni w miesacu, kiedy do parku moglyby wchodzic wieksze grupy > pod opieka przewodnika... > bo orzumiem ze to jest unkalny teren i nalezy go chornic - ale w ten spsob mozn > a go udostepnic dla wiekszej liczby zwiedzajacych... Oczywiście, że można i tak właśnie będzie. Niestety ograniczenia konserwatorskie narzucają maksymalna liczebność grupy - może to być tylko 20 osób. I więcej na pewno nie będzie mogło wchodzić. 7 i 8 czerwca rzeczywiście zwiedzić Natolin będzie mogło tylko 240 osób. Ale jest to PIERWSZE 240 osób. Centrum Europejskie Natolin planuje wprowadzić cykliczne, weekendopwe zwiedzanie. Prosimy tylko o odrobinę cierpliwości :-) M44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Natolin się otwiera nie tylko 7-8.06 :-) IP: *.tpi.pl 03.06.03, 14:58 > Oczywiście, że można i tak właśnie będzie. Niestety ograniczenia > konserwatorskie narzucają maksymalna liczebność grupy - może to być tylko 20 > osób. I więcej na pewno nie będzie mogło wchodzić. > 7 i 8 czerwca rzeczywiście zwiedzić Natolin będzie mogło tylko 240 osób. Ale > jest to PIERWSZE 240 osób. Centrum Europejskie Natolin planuje wprowadzić > cykliczne, weekendopwe zwiedzanie. Prosimy tylko o odrobinę cierpliwości :-) > M44 czy to oznacza ze CEN planuje czy planuje udostepnic (nawet za oplata, nie szkodzi) wkrotce, szybko, pilnie (niepotrzebne skreslic) gdyz teraz park wyglada cudnie a w listopadzie czy przyszlym roku moge juz nie zyc :) zabije mnie cholera, sars, muszka krwiopijca czy inne zarazy. jaki jest problem w zorganizowaniu zwiadzania za oplata z wczesniejsza rezerwacja ? mam bilet na przyszly weekend place 12 euro za wstep i jazda. jak w uffizi. tam tez trzeba sie zapowiedziec z wyprzedzeniem i kasa leci. a moze CEN w umowie dzierzawy nie ma prawa pobierac oplaty za wstep ? i tu lezy problem. ludziska zamiast kulturalnie spedzac weekendy rodzinne w geancie czy innym auchanie beda walili wszystkimi dziurami od strony wilanowa i zadeptywali dziewicza trawke ? Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Natolin się otwiera nie tylko 7-8.06 :-) 03.06.03, 23:46 Gość portalu: zenek napisał(a): > czy to oznacza ze CEN planuje czy planuje udostepnic (nawet za oplata, nie > szkodzi) wkrotce, szybko, pilnie (niepotrzebne skreslic) gdyz teraz park > wyglada cudnie a w listopadzie czy przyszlym roku moge juz nie zyc :) Nie bądź pesymistą :-) Poza tym zapewniam Cię, że na jesieni Natolin będzie jeszcze piękniejszy Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Natolin się otwiera nie tylko 7-8.06 :-) IP: *.acn.waw.pl 07.06.03, 16:52 Miszka 44, powiedz proszę, czy jeśli w weekend obywatele RP zdecydują o nieprzystąpieniu do UE do Natolin dalej pozostanie w łapach euroentuzjastów,czy zostanie oddany mieszkańcom Ursynowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrena Re: Natolin się otwiera IP: 217.153.45.* 03.06.03, 08:44 Ciekawe ile osób dodzwoniło się w podanych godiniach pod telefon redakcyjny i jak im się to udało. Ja non-stop siedziałam ze słuchawką przy uchu i próbowałam się dodzwonić przez 1,5 godziny i niestety ie było mi dane. Bardzo żałuję. Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek natolin "sie otwiera" IP: *.tpi.pl 03.06.03, 10:43 ja takze nie mialem szansy dodzwonienia sie do GW. nie otrzymalem takze odpowiedzi ze strony GW na zadane dwukrotnie pytanie - czy w ten weekend wstep ograniczony zostanie dla 240 szczesliwcow czy takze reszta spoleczenstwa majaca horyzont podniesiony troszke wyzej od milosnikow kultury masowej spod znaku pani Terentiew i Polsato-TVNowcow bedzie mogla nacieszyc dusze widokiem tego obiektu. mieszkam na ursynowie od 1979 roku i nie mialem okazji zobaczyc nic ponad ogrodzenie natolina. przy okazji-glosowalem na syrenke. nie wiem co sie stalo, ze mimo ogromnej przewagi przez caly czas trwania glosowania, nagle w ciagu krotkiego (zbyt krotkiego) czasu przyszlo do redakcji dwukrotnie wiecej zgloszen na szustrow. szkoda. bylem pod syrenka w weekend i zrobilem przeszlo 150 zdjec. ten pomnik dziala na wyobraznie... :) jest piekny w swojej postaci. remont cokolu to pestka. to co jest pod cokolem to dopiero cudo !! balem sie wejsc do srodka bo ciemno jak w murzynskiej chalupie. przystawilem aparat do wejscia i zrobilem kilka fotek - genialne - autentyczna melina dla nurkow. zobaczcie zreszta sami - www.sztuka.net.pl/syrenka/1.jpg www.sztuka.net.pl/syrenka/2.jpg www.sztuka.net.pl/syrenka/3.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studnia Re: Natolin się otwiera IP: *.kpk.gov.pl 03.06.03, 14:15 Nie bardzo rozumiem, jakie to ograniczenia konserwatorskie działają w Natolinie, inne niż w Łazienkach, czy Krolikarni, tak drastycznie ograniczające liczbę zwiedzających. Miałem szczęście oglądać i pałac i park; podzielam zachwyty Gazety i dołączam się do chóru tych, którzy domagają sie pełnego otwarcia parku. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Natolin się otwiera 03.06.03, 23:44 Gość portalu: studnia napisał(a): > Nie bardzo rozumiem, jakie to ograniczenia konserwatorskie > działają w Natolinie, inne niż w Łazienkach, czy Krolikarni, tak > drastycznie ograniczające liczbę zwiedzających. O ile się nie mylę - będę wdzięczny za ewentualne poprawienie - oba w/w obiekty nie są rezerwatami przyrody. > Miałem szczęście > oglądać i pałac i park; podzielam zachwyty Gazety i dołączam się > do chóru tych, którzy domagają sie pełnego otwarcia parku. Pełnego otwarcia Parku Natolińskiego raczej bym się nie spodziewał. Natomiast zwiedzanie dla zorganizowanych grup - jak najbardziej. Przy okazji: skrzyknijcie się, napiszcie do CEN, to może się uda poza kolejnością :-) Jeśli ktoś nie zna: www.natolin.edu.pl Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pol Re: Natolin się otwiera IP: *.acn.waw.pl 07.06.03, 17:06 Ludzie nic nie rozumiecie. Ten pałac to symbol.W 1956 były dwa obozy puławski i natoliński. To jakby symbol przemian w Polsce. To coś w rodzaju "kolebki" grupy trzymającej władzę (o czym rywin wspomina).I dlatego pałac ten stoi od lat pusty. Pomnik-symbol. Zrozumcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś