Dodaj do ulubionych

Skrzypek na dachu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.04, 20:12
Oglądam właśnie Skrzypka (na dwójce), po raz trzydziesty chyba. Pewnie znów
się popłaczę na końcu. Żal mi bardzo, że nie ma już takich wsi na wschodzie,
że Kazimierz to kolejna szpanerska dzielnica Krakowa, w której po jej
wcześniejszych mieszkańcach pozostało kilka niezrozumiałych napisów na
ścianach w zaułkach. Żal mi czasów, które i tak pewnie by już nie istniały,
obecności innej kultury tak bezpośrednio przeplecionej z naszą, a wciąż obcej
i swojej własnej. :( ot taki skrzypkowy spleen
Obserwuj wątek
    • Gość: animus Re: Skrzypek na dachu IP: *.aster.pl / *.acn.pl 18.03.04, 22:28
      ja tez ogladalam po raz 30-ty i mnie tez zal tych wsi , ludzi a na koniec tez
      sie poplakalam:(
      • Gość: Sabina Re: Skrzypek na dachu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.04, 23:06
        Czego Wam zal???? Przeszlosci??? Mnie tez zal ze czas mija tak szybko, ale
        biedy i nedzy napewno nie trzeba zalowac. A film jest piekny i tez go lubie
        ogladac. Szczegolnie Topola.
        • Gość: charlie_x Re: Skrzypek na dachu IP: *.tvgawex.pl 18.03.04, 23:54
          ..czego nam żal? Ano, tego co jeszcze nie tak dawno zdarzało się- prostoty ,
          uczciwości i...TRADYCJI!!Choć jestem facetem "posuniętym w latach" to i mi za
          każdym razem pocą się oczy.
          • Gość: Richelieu* Re: Skrzypek na dachu IP: 217.98.107.* 19.03.04, 00:49
            gdybyś był kobietą żydowską, która wie jak żyją kobiety nie żydowskie to szybko
            oczy wyschłyby Ci
            tradycji, phi

w ogóle "skrzypek" jest oczywiście arcydziełem w musicalach, ale to co ludzi
            ciągnie to obcość kulturowa, egzotyka. Widzieliście na zjeździe Żydów tydzień
            temu? Przechodnie stali z aparatami i robili zdjęcia jak jakiemu cyrkowi gdy
            Żydzi szli w tradycyjnych strojach. Kazimierz? Moda i snobizm. Za parę lat z
            braku alternatyw modne stanie się jadanie w jadłodajniach św. Brata Alberta i
            też się będą wszyscy zachwycać, że bezdomny też człowiek. Przypomniano sobie i
            w Vivie artykuł o bardzo nieważnej osobie zrobiono.

zostaje więc stosunek do Żydów albo nadal nienawistny czy choćby niechętny albo
            stosunek do nich jako dostarczycieli następnej atrakcji. Lepszy rydz niż nic,
            prawda, ale lepszy byłby borowik
    • lombat Re: Skrzypek na dachu 19.03.04, 01:47
      Gość portalu: Spleen napisał(a):

Żal mi bardzo, że nie ma już takich wsi na wschodzie,

Proszem przepisac jeszcze raz, tylko zamiast WIES prosze uzywac slowo MIASTO,
      ewentualnie MIASTECZKO. Co to za wies z fara, cerkwia i boznica.
      Niejedno DUZE miasto tego nie mialo.

PZDR
    • Gość: kalina Re: Skrzypek na dachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 18:47
      Film jest niesamowity, śmieszy, wzrusza,porywa. W scenie w karczmie moja dusza
      tańczyła z nimi.
    • Gość: d0minika Re: Skrzypek na dachu IP: *.b.jawnet.pl 19.03.04, 20:32
      We mnie przede wszystkim siedzi ta melodia, smętne "Antatewka"... A Topol jest
      mistrzem.
    • Gość: sfinx Re: Skrzypek na dachu IP: *.core.lanet.net.pl 19.03.04, 23:40
      Wątek Skrzypka juz kiedyś zainicjowałem, bo film był emitowany na innym
      programie.
      Mam ten film na taśmie raz na jakis czas go oglądam. Topol oczywiście genialnie
      zagrał Tewiego. Najbardziej podoba mi się jego "rozmowa" z Bogiem.
      • Gość: Grzesiek Re: Skrzypek na dachu IP: *.ssnet.pl / *.ssnet.pl 20.03.04, 09:25
        Fajny film
    • Gość: Dorota Re: Skrzypek na dachu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.04, 12:28
      A dostrzegliście swojski akcent? Córka Tewiego wyjeżdża z mężem do Krakowa :-)
    • negishi Re: Skrzypek na dachu 20.03.04, 12:48
      Obca mi kultura skrzypkow ale to bardzo egzotyczne dla mnie pociagajace i
      ciekawe. Takie baraszki na sianie, woow :) No i ta muzyka.
      Skrzypka widzialam w Operze poznanskiej, bardzo mi sie podobal ale i tak wole
      Otello w piekle i Carmen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka