Dodaj do ulubionych

Polska drugą Irlandią? :/

16.09.10, 19:30
Czyli u nas też zaczynają wyłazić kościelne zbrodnie

Na kary 2 lat i 8 miesięcy więzienia w zawieszeniu skazane zostały w czwartek dwie siostry boromeuszki z prowadzonego przez zakon ośrodka wychowawczego w Zabrzu. Odpowiadały m.in. za bicie i przyzwalanie na przemoc, także seksualną, między wychowankami.

Proces dotyczył zdarzeń z okresu między styczniem 2005 r. a styczniem 2006 r. Według prokuratury, odpowiadające w procesie z wolnej stopy b. dyrektor ośrodka i jej podwładna miały m.in. zlecać wykonanie kar fizycznych na dzieciach innym wychowankom oraz same stosować wobec podopiecznych przemoc fizyczną i psychiczną.

Czy to jest właśnie to tradycyjne wychowanie katolickie?
Obserwuj wątek
    • billy.the.kid Re: Polska drugą Irlandią? :/ 16.09.10, 19:38
      niejaki marek,dwojga imion, jurek stwierdził kiedys że regularnie tłucze swoje bachory.
      • strikemaster Re: Polska drugą Irlandią? :/ 16.09.10, 19:40
        I kaze jednemu gwałcić drugie w ramach pokuty za grzechy?
      • Gość: ka_p_pa Re: Polska drugą Irlandią? :/ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.10, 19:44
        Z szaconkiem, prosiem, Marek Jerzy
        • billy.the.kid Re: Polska drugą Irlandią? :/ 16.09.10, 19:50
          un sam sie przedstwaia jurek-to co mu bede zaprzeczał.
          • Gość: ka_p_pa Re: Polska drugą Irlandią? :/ IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.09.10, 20:05
            No wiesz, on sam to może ze sobą się spoufalać.:)
        • strikemaster Re: Polska drugą Irlandią? :/ 16.09.10, 19:51
          Jeszcze jakieś nazwisko by się przydało, może się wstydzi? :)
          • billy.the.kid Re: Polska drugą Irlandią? :/ 16.09.10, 20:05
            józiek powioedział ze wie ło kogo siem rozchodzi-to i dwojga imion starczy.
          • easz Re: Polska drugą Irlandią? :/ 16.09.10, 20:51
            Któraś z przodkiń musi miała nieślubnie dziecię, wtedy tak robili nazwisko - imieniem.
      • 33qq Re: Polska drugą Irlandią? :/ 19.09.10, 20:47
        Ale czego wymagać po takim jurku. A najgorsze , że z lęźwi onego kolejne jurki wypłynęły, równie pobożne i błyskotliwe
    • zzasadami Re: Polska drugą Irlandią? :/ 17.09.10, 15:57
      1. Nie "zbrodnie", a wystepki. Raz byś podniósł poziom swej wiedzy prawniczej, przeczytał kodeks karny, a plótł trzy po trzy.
      2. Nie podałeś całej prawdy, a to kłamstwo: "Sędzia Rak zaznaczył, że w toku procesu siostra Bogumiła Ł. została uniewinniona od jednego z zarzutów - dotyczącego bicia lub innego naruszenia nietykalności cielesnej." - więc jedna została uwolniona od niektówrych zarzutów.
      "Jeden z zarzutów dotyczył gwałtu na chłopcu, którego Agnieszka F. zamknęła na noc w pokoju z dwoma innymi wychowankami. Zdaniem prokuratury, okoliczności tego zdarzenia wskazują, że zakonnica zaniedbała wówczas swe obowiązki, pomagając w ten sposób w tzw. doprowadzeniu do poddania się czynności seksualnej osoby poniżej 15." A więc zaniedbanie obowiązków - nie przyzwalanie na przemoc seksualną.
      3. Po jakości wpisów sądzę, że "towarzycho ateiściaków" nie zadało sobie trudu dotarcia do strony i zapoznania się z prawdą.
      4. Powyzsze uwagi nie umniejszają winy sióstr nawet gdy w postepowaniu odwoławczym (apelacyjnym) wyrok nie zostanie utrzymany. My katolicy musimy świecic przykładem dla ateisto - bolszewio - brukselek (dawniej moskwiczy).
      • strikemaster Re: Polska drugą Irlandią? :/ 18.09.10, 18:15
        > 1. Nie "zbrodnie", a wystepki. Raz byś podniósł poziom swej wiedzy prawniczej,
        > przeczytał kodeks karny, a plótł trzy po trzy.

Podżeganie do samosądu jest przestępstwem, nie występkiem.

> 2. Nie podałeś całej prawdy, a to kłamstwo: "Sędzia Rak zaznaczył, że w toku pr
        > ocesu siostra Bogumiła Ł. została uniewinniona od jednego z zarzutów - dotycząc
        > ego bicia lub innego naruszenia nietykalności cielesnej." - więc jedna została
        > uwolniona od niektówrych zarzutów.

To bez znaczenia, zarzut podżegania nawet jej pozostał, czyli jednak nie kłamstwo.

> 4. Powyzsze uwagi nie umniejszają winy sióstr nawet gdy w postepowaniu odwoławc
        > zym (apelacyjnym) wyrok nie zostanie utrzymany.

No właśnie.

> My katolicy musimy świecic przy
        > kładem dla ateisto - bolszewio - brukselek (dawniej moskwiczy).

Jakoś Wam to niezbyt dobrze wychodzi.
        • zzasadami Re: Polska drugą Irlandią? :/ 18.09.10, 18:50
          Ja: "1. Nie "zbrodnie", a wystepki. Raz byś podniósł poziom swej wiedzy prawniczej, przeczytał kodeks karny, a plótł trzy po trzy."
          Ty: "Podżeganie do samosądu jest przestępstwem, nie występkiem."
          Bredzisz i na dodatek nadal chcesz tkwić w bredniach, miast podnieść poziom swej wiedzy.
          Ale Dobry Wujcio Zzasadami poda Ci rekę. Patrzaj, czytaj i ucz się:
          Kodeks karny:
          Art. 7. § 1. Przestępstwo jest zbrodnią albo występkiem.
          § 2. Zbrodnią jest czyn zabroniony zagrożony karą pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3 albo karą surowszą.
          § 3. Występkiem jest czyn zabroniony zagrożony grzywną powyżej 30 stawek dziennych,
          karą ograniczenia wolności albo karą pozbawienia wolności przekraczającą miesiąc.

"To bez znaczenia, zarzut podżegania nawet jej pozostał, czyli jednak nie kłamstwo." - Nie napisałeś wszystkiego w swoim poście i to bez znaczenia? Mówienie półprawd w moralności ateo ... itd to nie kłamstwo?!
          "Jakoś Wam to niezbyt dobrze wychodzi." Wiekszości wychodzi, nielicznym czarnym owcom nie. Odwrotnie niż w ateo - rajach Lenina, Stalina, Mao... itd.
          • strikemaster Re: Polska drugą Irlandią? :/ 19.09.10, 15:20
            Przestępstwo to przestępstwo, więc gmatwanie prawne nie ma sensu.

> "Jakoś Wam to niezbyt dobrze wychodzi." Wiekszości wychodzi, nielicznym czarnym
            > owcom nie. Odwrotnie niż w ateo - rajach Lenina, Stalina, Mao... itd.

Teraz dla odmiany Ty bredzisz. Nawet dzieci wiedzą, że "raje Stalina albo Mao" z ateizmem nie miały wiele wspólnego, pomijając kwestię wierzeń samych dyktatyorów (mam powody, zeby przypuszczać, że większość wysokich dostojników kościelnych też jest ateistami), obowiązywał tam kult tylko bóg się inaczej nazywał.
            • zzasadami Re: Polska drugą Irlandią? :/ 19.09.10, 18:01
              1. "Przestępstwo to przestępstwo, więc gmatwanie prawne nie ma sensu." Zamiast podziekować za bezpłatne uzupełnienie luk w wiedzy jeszcze bredzisz o "gmatwaniu prawnym".
              2. "Nawet dzieci wiedzą, że "raje Stalina albo Mao" z ateizmem nie miały wiele wspólnego"
              Dzieci? Z Downem? Niszczenie światyń, zamienianie ich na "muzea ateizmu", spichlerze itp., wspieranie przez państwo stowarzyszeń i pism ateistycznych, przymusowe prelekcje propagujące ateizm, kordony milicyjne nie wpuszczające do światyń "żeby nie było tłoku' itd
              Nie, oczywiście dzieci wiedza, że to nic wspólnego z ateizmem nie ma :)))).
              3. Dobrze, że piszesz "mam powody, żeby przypuszczać... itd". Przynajmniej jest jasne, ze to Twoje przypuszczenia :))).
              • strikemaster Re: Polska drugą Irlandią? :/ 19.09.10, 18:09
                1. Dziękuję, o Wilki Mistrzu Prawniczy.
                Zaistaniałą sytuację wyobrazam sobie tak: jedno z dzieciaków się zakonnicy nie spodobało (może dopuściło się jakiejś przewiny, a może nie), więc ta kryzknęła do podopiecznych weźcie Tomka/Agatkę od tyłu, a potem spuśćcie mu/jej porządny wp...l (oczywiście zdanie musiało być odpowiednio okraszone łaciną i intonacją, żeby podopiecznych zmotywować. Ile się w Polsce za to dostaje, o Wielki Mistrzu Prawniczy?
                2. Dzieci z Downem lub bez. Kult nie może być ateizmem.
                3. Jak przypuszczam, to w ten sposób ten fakt oznajmiam. Chyba mam prawo coś sobie przypuszczać?
                • zzasadami Bon ton : ) 19.09.10, 20:07
                  1. Nie Mistrzu... to rudymenty. Miło dyskutować w kulturalny sposób? Jeśli dzieki Tobie dowiem sie czegoś nowego niechybnie również podziekuję.
                  2. Masz pełne prawo przypuszczać i pełne prawo wyobrażać sobie. W cywilizowanej dyskusji - moim zdaniem - powinno się zaznaczać swoje przypuszczenia i domniemania, a nie podawać je jako PRAWDY PONADCZASOWE. Więc z kolei ja dziekuję, że Ty to zaznaczasz. Pełny Wersal, nie? : ))))
                  3. "Kult nie może być ateizmem." Nie jestem religioznawcą, ale trochę liznąłem. Moim zdaniem w społeczeństwie lansowano ateizm. Kult jednostki był kultem dla człowieka (Stalin, Lenin, Mao). Religia zakłada wiarę w transcendentalnego Boga. Jednostki otoczone kultem nie miały na poziomie doktryny ideologicznej wspomnianego atrybutu. Jedynie w wulgarnej propagandzie sięgano po karykaturowanie religii ("Lenin wiecznie żywy", "Towarzyszu Lenin bedziemy przestrzegał Twego przykazania!")
                  • strikemaster Re: Bon ton : ) 22.09.10, 19:50
                    Ad. 3 Przykład Korei Płn. (czyli ekstremalnej formy tamtego ustroju) świadczy o tym, że jednak był to prawdziwy kult religijny (czy też właśnie próbowano go stworzyć). Kimowie w Korei posiadają w pełni boskie atrybuty, są nieśmiertelni, oddaje się im cześć nawet po ich śmierci. Czyli nie miał być to ateizm, a zastąpienie jednej religii inną. Tzw. komuniści (bo określanie ich tym mianem obraża "uczucia komunistyczne" :) ) znali najskuteczniejsze, wypracowane przez człowieka metody podporządkowywania społeczeństw, motywowania do wysiłku przy produkcji albo w armii, wiedzieli, że religia jest jedną z najskuteczniejszych.
                    • zzasadami Religia a bałwochwalstwo. 22.09.10, 20:46
                      Najlepiej oddaje to nastepujący podział:
                      - religia - wiara w istotę (Boga) spoza tego swiata, istotę transcendentalną nie immanentną temu światu.
                      - bałwochwalstwo (wiara w "bałwany") - wiara w istotę (człowieka) z tego swiata, istotę nie transcendentalną, immanentną temu swiatu.
                      Bałwochwalstwo moze przyjmować niektóre elementy religii(nazwijmy je "liturgiczne" - obrzedowe), przemieniać do własnych potrzeb, co prawie zawsze przyjmuje niezamierzony charakter karykatury oryginału. Praykładowo: wiece (nabożeństwa), pochody (procesje), wycieczki do historycznych miejsc zwiazanych z życiem wodza (pielgrzymki) itp.
                      • strikemaster Re: Religia a bałwochwalstwo. 25.09.10, 10:25
                        Więc jak nazwać kult maryjny?
              • Gość: ka_p_pa Re: Polska drugą Irlandią? :/ IP: *.lukman.pl 19.09.10, 18:13
                > Niszczenie światyń, zamienianie ich na "muzea ateizmu", spich
                > lerze itp., wspieranie przez państwo stowarzyszeń i pism ateistycznych, przymus
                > owe prelekcje propagujące ateizm, kordony milicyjne nie wpuszczające do światyń
                > "żeby nie było tłoku' itd
                Na pewno żyłeś w raju Stalina czy Mao i widziałeś to na własne oczy. Ja biedny żuczek żyłem sobie nad Wisłą i widziałem, że klerowi w PRL żyło się znakomicie i nikt nie utrudniał dostępu do praktyk religijnych.
                • zzasadami Re: Polska drugą Irlandią? :/ 19.09.10, 19:53
                  No, nad grobem nie stoję, choć Bóg jeden tylko wie...
                  Nie zyłem ale czytałem, ogladałem, słuchałem i rozmawiałem. Piszesz o schyłku PRLu, kiedy najtępsi komuno - ateiści wiedzieli, że predzej czy później cały system szlag trafi?
                  • Gość: ka_p_pa Re: Polska drugą Irlandią? :/ IP: *.lukman.pl 19.09.10, 20:15
                    Nie piszę o tym, co świadomie mogę pamiętać, czyli od końca lat 60, czyli od czasów, gdy nikomu nie śniło się wyzwolenie od socjalizmu realnego. I twierdzę, że kościół materialnie nigdy nie miał się lepiej niż wtedy. Względnie oczywiście, na tle reszty społeczeństwa.
                    • zzasadami Re: Polska drugą Irlandią? :/ 22.09.10, 20:55
                      Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
                      "> Nie piszę o tym, co świadomie mogę pamiętać, czyli od końca lat 60, czyli od cz
                      > asów, gdy nikomu nie śniło się wyzwolenie od socjalizmu realnego. I twierdzę, ż
                      > e kościół materialnie nigdy nie miał się lepiej niż wtedy. Względnie oczywiście
                      > , na tle reszty społeczeństwa."
                      Nie wypowiadam sie na temat poziomu materialnego Kościoła z owych lat, natomiast lekko nie miał.
                      Przeczytałem ostatnio o "pielgrzymce" obrazu matki Boskiej Czestochowskiej w owym okresie po kraju. Gomółka sie wsciekł i kazał "aresztować" obraz. Kardynał Wyszyński polecił kontynuować "pielgrzymkę" bez obrazu samych pustych ram. Ponoć ludność miała wiele uciechy widząc milicjantów uganiających się za pustymi ramami, ktore mimo to krązyły po kraju.
                      Wnioski: dobrze nie było; dosyć głupi byli ci ateiści - komuniści.
                      • ka_p_pa Re: Polska drugą Irlandią? :/ 22.09.10, 22:31
                        > Przeczytałem ostatnio o

A no właśnie. Papier wszystko zniesie. Może tak było, może nie. Znamienne jest, że w czasie tej komunistycznej nocy, w czasie terroru i prześladowań, ludność mogła swobodnie uczestniczyć w religijnych zgromadzeniach, a kościoły korzystały ze swoistego immunitetu, przestrzeganego przez krwiożerczych komunistów. Tylko nie pisz o zajeździe na kościół św. Marcina, bo działania tamtejszej organizacji to była polityka i jawna kpina z ubecji, wiem, bo sam w tym uczestniczyłem:)
                        Natomiast obecnie kościół lub ludzie z nim związani i w porozumieniu z kościołem chcą kontrolować i recenzować każdy przejaw odmienności, każde publiczne wystąpienie trzeciorzędnych artystów, każdego kandydata na stanowisko powyżej sprzątaczki, a czasem nawet i sprzątaczki. Kościół dąży do wprowadzenia całkowicie totalitarnego systemu z komisarzem w postaci kapelana w każdej instytucji. Nawet Gomółka nie był tak pazerny na władzę, a materialnie to był ascetyk w porównaniu z pierwszym lepszym proboszczem.
                        • zzasadami Re: Polska drugą Irlandią? :/ 22.09.10, 23:04
                          1. Zgodzisz sie, że w latach tzw stalinizmu kosciół był obiektem ataku komunistów czy nie?
                          2. Lata Gomółki - od odwilży do zamordyzmu - bylo coraz gorzej.
                          3. Zabójstwo Popiełuszki nie było przecież przejawem 'tolerancji" władz.
                          4. Obecnie.
                          Wytaczasz cięzka artylerie. Ja sadzę, że Kosciół w Polsce (hierarchia + wierni) znajduje się w defensywie. Polemika.
                          a) Nie wydaje mi sie, żeby Kosciół chciał kontrolować kazdy przejaw odmienności o ile nie godzi on w uczucia religijne i ogólnie mówiąc nie lży wiary, wiernych i duszpasterzy. Recenzować - rozumiem komentować. Istnieje wolność słowa, o ile nie obraża się, nie lzy itp. Kosciół równiez z tej wolnosci (w jej granicach) moze korzystać.
                          b) Wystąpienia "trzeciorzednych artystów" - Negral i Nieznalska uzyskali spory rozgłos lżąc itp. swoimi "dokonaniami artystycznymi"? Wierni nie mogą wg. Ciebie zareagować na te fakty?
                          c) Z rekomendacją Kościoła na stanowiska? Nowa koncepcja. Nie wiem czy weryfikowalna.
                          d) Tu musze zacytować: " Kościół dąży do wprowadzenia całkowicie totalitarnego systemu z komisarzem w postaci kapelana w każdej instytucji." Jezeli to Twoje osobiste zdanie, to masz prawo do takowego. Ale jeśli to obiektywny osąd rzeczywistości, wówczas "dążenia" powinny przejawiac się realnymi działaniami, o których nie wspominasz.
                          "Papier wszystko zniesie." - Tym bardziej monitor komputera :-)
                          • Gość: ka_p_pa Re: Polska drugą Irlandią? :/ IP: *.lukman.pl 22.09.10, 23:42

> 1. Zgodzisz sie, że w latach tzw stalinizmu kosciół był obiektem ataku komunist
                            > ów czy nie?

Tak. W dość krótkim okresie 48-53r, może 55.

> 2. Lata Gomółki - od odwilży do zamordyzmu - bylo coraz gorzej.

Nie. To mała stabilizacja i koegzystencja, więcej wrogości ze strony kościoła niż komunistów.

> 3. Zabójstwo Popiełuszki nie było przecież przejawem 'tolerancji" władz.

To zabójstwo absurdalne, jakaś niemalże prywatna zemsta. Politycznie dla komuny bardzo kosztowne. Ten człowiek był całkowicie niegroźny, te jego msze za ojczyznę miały sławę znacznie przerastającą treść kazań. Nawet byłem na jednej, bodaj w 82r. Nuda i miałkość. Byłem też na pogrzebie. Tak miałkiego i tchórzliwego przemówienia jakie wtedy wygłosił Glemp nigdy w życiu nie słyszałem.

>Nie wydaje mi sie, żeby Kosciół chciał kontrolować kazdy przejaw odmienności

Nie tylko odmienności. Każdy przejaw jakiejkolwiek aktywności. Jak kiedyś armia radziecka z tobą od dziecka tak teraz rodzi się Polak, dorasta, pracuje i umiera pod dyktando nowej siły przewodniej. A przynajmniej powinien, bo jak nie chce, to ma wyjść z sali, jak ten 4 letni przedszkolak. Rozumiesz? Domyślnie ma chcieć, a jeśli nie chce, to ma się zdeklarować, że nie chce. Rok szkolny zaczyna się mszą i mszą kończy, dzwony kościelne robią pobudkę obywatelom o 6 rano, a purpurat jest główną osobistością na każdej państwowej uroczystości. I w końcu Polak nawet umrzeć po ludzku nie może, bo niemal wszystkie cmentarze są w zarządzie kościelnym i tam też na koniec należy się haracz. I tu też im mało, bo oficjalnie i bezczelnie żądają wyłączenia cmentarzy i związanych z nimi usług spod polskiego prawa. Odwrócę pytanie- jaką znasz dziedziną życia, w którą nie pcha się kościelny funkcjonariusz? Od poczęcia po śmierć?
                            • zzasadami Re: Polska drugą Irlandią? :/ 23.09.10, 09:12
                              2. "Nie. To mała stabilizacja i koegzystencja, więcej wrogości ze strony kościoła niż komunistów." - Nie bardzo. wspomnij przeciwdziałania władz przy obchodach 1000 - lecia chrztu Polski i wściekła ich reakcje na list do biskupów niemieckich "Wybaczamy i prosimy o wybaczenie..."
                              3. "To zabójstwo absurdalne, jakaś niemalże prywatna zemsta. Politycznie dla komuny bardzo kosztowne." Ale zabójstwo. sam się nie zabił, Opus Dei też nie.
                              4.
                              a) "ma się zdeklarować, że nie chce." - W kraju w którym katolikami deklaruje się przytłaczająca więszość to chyba zdrowa zasada, że wyjatki powinny się zdeklarować.
                              b) Dzwony, purpuraci na uroczystościach - to Ci przeszkadza?
                              c) Z cmentarzami przesadziłes - u mnie w duzym mieście, cześci komunalne cmentarzy są na prawdę spore, a na jednym z nich zdecydowanie większe niz części parafialne.
                              d) "jaką znasz dziedziną życia, w którą nie pcha się kościelny funkcjonariusz?" Odpowiadam za siebie i moje odczucia. Nikt nie "pcha" się w moje życie osobiste, życie zawodowe (choc z propozycjami pomocy ze strony duchownych, gdy bylo nie najlepiej spotkałem się), życie duchowo - intelektualne.A poza tym dzwony mi nie przeszkadzają :-).
      • sabinac-0 Re: Polska drugą Irlandią? :/ 19.09.10, 18:35
        zzasadami napisał:

> 1. Nie "zbrodnie", a wystepki. (...)
        > 2. Nie podałeś całej prawdy, a to kłamstwo (...) jedna została
        > uwolniona od niektówrych zarzutów.
        > zaniedbanie obowiązków - nie przyzwalanie na przemoc seksualn
        > ą.
        > 3."towarzycho ateiściaków" (...)
        > 4. My katolicy musimy świecic przy
        > kładem dla ateisto - bolszewio - brukselek (dawniej moskwiczy).

Takie sa twe zasady...
        • strikemaster Re: Polska drugą Irlandią? :/ 19.09.10, 18:42
          Ja bym dla pewności zbadał peha.
        • zzasadami Re: Polska drugą Irlandią? :/ 19.09.10, 19:44
          Do sabina-0: ???
    • Gość: Magnus Re: Polska drugą Irlandią? :/ IP: *.dip.t-dialin.net 23.09.10, 18:02
      Gdyby to byly fryzjerki albo ekspedientki to bys olal taka info.A tak szukasz taniej sensacyjki-zenujace.
      • strikemaster Re: Polska drugą Irlandią? :/ 23.09.10, 18:20
        Gdyby fryzjerki albo ekspedientki prowadziły ośrodek dla nieletnich, w którym by swoich wychowanków podżegały do gwałtów i pobić, to bym na pewno nie olał. Następny czytający w myślach się znalazł. :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka