Dodaj do ulubionych

Ile będzie nas kosztować nowy święty?

14.01.11, 15:57
Nie ulega dla mnie wątpliwości, że czystą formalnością jest, by Sejm RP oddał 1 maja we władanie Watykańczykom i dołączył ten dzień do pozostałych jedenastu, w których obowiązuje zakaz handlu. Jednym słowem kolejny miliard w plecy. Obawiam się też, że majówka tego dnia z flaszką w dłoni przy grillu traktowana będzie jako grzech najwyższej kategorii, obrazę uczuć religijnych i atak na chrześcijan.
Obserwuj wątek
    • mariner4 Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 16:02
      za "wstawiennictwem" JP2 odrośnie noga!
      Cofnięcie nawet najcięższej choroby czasami się zdarza. Kończyny nie odrastają.
      M.
      • l.george.l Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 16:25
        mariner4 napisał:

> za "wstawiennictwem" JP2 odrośnie noga! [...]

Obyś się nie zdziwił. Kiedyś mojej dziecko przyniosło do domu kościelną prasę propagandową i czarne na białym był tam opisany przypadek odrośnięcia amputowanej nogi.
        • marta.von.zpalacu Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 16:30
          l.george.l napisał:

> mariner4 napisał:
          >
          > > za "wstawiennictwem" JP2 odrośnie noga! [...]
          >
          > Obyś się nie zdziwił. Kiedyś mojej dziecko przyniosło do domu kościelną prasę p
          > ropagandową i czarne na białym był tam opisany przypadek odrośnięcia amputowane
          > j nogi.
          >
          >

Lejesz wode.
          • l.george.l Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 17:03
            marta.von.zpalacu napisał:

[...]
            > Lejesz wode.
            [...]

Chciałbym powiedzieć, że jak Boga kocham wody nie leję. Tyle, ze ja żadnego Boga nie kocham, więc musisz uwierzyć mi na słowo - słowo wojującego ateisty i racjonalisty, a mi pozostaje liczyć na to, że ktoś biegły w chrześcijańskiej cudologii wesprze mnie i przytoczy jakieś konkrety o cudzie z odrośniętą nogą.
            • marta.von.zpalacu Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 17:09
              l.george.l napisał:

> marta.von.zpalacu napisał:
              >
              > [...]
              > > Lejesz wode.
              > [...]
              >
              > Chciałbym powiedzieć, że jak Boga kocham wody nie leję. Tyle, ze ja żadnego Bog
              > a nie kocham, więc musisz uwierzyć mi na słowo - słowo wojującego ateisty i rac
              > jonalisty, a mi pozostaje liczyć na to, że ktoś biegły w chrześcijańskiej cudol
              > ogii wesprze mnie i przytoczy jakieś konkrety o cudzie z odrośniętą nogą.
              >
              >

Wiem, ze oni sa stuknieci, ale ze az tak.
              • ka_p_pa Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 17:29

ktoś biegły w chrześcijańskiej cudol
                > > ogii wesprze mnie i przytoczy jakieś konkrety o cudzie z odrośniętą nogą.
                > >
                > >
                >
                > Wiem, ze oni sa stuknieci, ale ze az tak.

Coś znajdę, bo też o tym czytałem, na bank.
                • ka_p_pa Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 17:32
                  Miguel Juan Pellicer, jako młody chłopak uległ groźnemu wypadkowi, w wyniku którego amputowano mu nogę. Jednak ponad dwa lata później kończyna została mu przywrócona. Jak sam później stwierdził, stało się to dzięki żarliwej modlitwie skierowanej do Matki Bożej z Pilar,

Cud miał miejsce 29 marca 1640 r. Pellicer po wieczornej modlitwie położył się spać. Gdy chwilę później jego matka weszła do pokoju, doznała szoku. Spod narzuty, którą był przykryty chłopak wystawały dwie nogi. Prawa kończyna, którą stracił 29 miesięcy wcześniej, podczas zabiegu amputacji, przeprowadzonego w szpitalu w Saragossie, była cała i zdrowa na swoim miejscu.

niewiarygodne.pl/gid,10626656,img,10626663,kat,1017181,page,7,title,93-rocznica-objawien-fatimskich-Poznaj-10-najwiekszych-cudow-uznanych-przez-Kosciol,galeriazdjecie.html?ticaid=6b99a
                  • marta.von.zpalacu Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 17:36
                    > Cud miał miejsce 29 marca 1640 r.

Myslalem, ze to jakis wspolczesny cud. :)
                    • sclavus Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 17:54
                      ... bóg się już zmęczył a poza tym wyczerpał limity...
                      Cudów oczywiście!
                • kolter-xxl Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 23:19
                  ka_p_pa napisał:
                  > Coś znajdę, bo też o tym czytałem, na bank.

Może tu
              • l_zaraza_l Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 17:54
                niewiarygodne.pl/gid,10626656,img,10626663,kat,1017181,page,7,title,93-rocznica-objawien-fatimskich-Poznaj-10-najwiekszych-cudow-uznanych-przez-Kosciol,galeriazdjecie.html?ticaid=6b99a
                Niestety, aż tak.
            • kolter-xxl Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 23:04
              l.george.l napisał:

> marta.von.zpalacu napisał:
              >
              > [...]
              > > Lejesz wode.
              > [...]
              >
              > Chciałbym powiedzieć, że jak Boga kocham wody nie leję. Tyle, ze ja żadnego Bog
              > a nie kocham, więc musisz uwierzyć mi na słowo - słowo wojującego ateisty i rac
              > jonalisty, a mi pozostaje liczyć na to, że ktoś biegły w chrześcijańskiej cudol
              > ogii wesprze mnie i przytoczy jakieś konkrety o cudzie z odrośniętą nogą.

Marny ze mnie chrześcijanin ale służę pomocą ;

adonai.pl/cuda/?id=36
        • 33qq Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 17.01.11, 13:43
          Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.
          Podglad
          Edytuj

l.george.l napisał:

> Obyś się nie zdziwił. Kiedyś mojej dziecko przyniosło do domu kościelną prasę p
          > ropagandową i czarne na białym był tam opisany przypadek odrośnięcia amputowane
          > j nogi.
          Ale co mieli napisać, jak noga odrosła? Że co, że ręka, albo, że skrzydła wyrosły, albo może mózg się pojawił?

Jako racjonalista powinieneś zachować dokument i zwyczajnie pogodzić się z faktami.

(Do kogo o nogę się modli?)

• 33qq Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 17.01.11, 13:48
            Nie doczytałem, mea culpa! Nie dziwi fakt, że w XVII stuleciu nie zrobili dokumentacji fotograficznej. Swoją drogą, ciekawe, gdzie spoczywają doczesne szczątki ofiary tej boskiej interwencji, z pewnością badania naukowe potwierdzą cud i nawrócą niedowiarków.
      • zoil44elwer Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 17:45
        Są cudy! Jeden z takich cudów opisał J Urban.Prokuratura(polska) na podstawie zeznań policjanta wysmażyła akt oskarżenia przeciwko jednonogiemu inwalidzie(nie miał nawet protezy drugiej nogi) że "obunożnie" kopał policjanta w czasie jego interwencji w wyniku czego funkcjonariusz był niezdolny do pracy na okres dłuższy niż 7 dni.ZUS też uzdrawia beznogich inwalidów i zabiera im renty.
      • kolter-xxl Re: Uwierzę w te cuda jak komuś 14.01.11, 22:49
        mariner4 napisał:

> za "wstawiennictwem" JP2 odrośnie noga!
        > Cofnięcie nawet najcięższej choroby czasami się zdarza. Kończyny nie odrastają.
        > M

Ale ty zacofany jesteś :)) Nie znasz osiągnięć medycyny z XVII wieku :))

" 29 marca 1640 r. wieczorem, pomiędzy godziną dziesiątą a dziesiątą trzydzieści, podczas snu w domu rodzinnym w Calandzie, Miguel Juan Pellicer w cudowny sposób odzyskał prawą nogę, którą amputowano mu w szpitalu publicznym w Saragossie 29 miesięcy wcześniej. Cudownie uzdrowiony był gorliwym czcicielem Matki Bożej z Pilar i to właśnie Jej wstawiennictwu przypisał odzyskanie utraconej kończyny. "
    • woda_woda Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 16:04
      l.george.l napisał:

> dołączył ten dzień do pozostałych jedenastu,
      > w których obowiązuje zakaz handlu.

Dziś zakaz handlu obowiązuje w:
      Nowy Rok
      Święta Wielkiej Nocy
      1 maja
      3 maja
      pierwszy dzień Zielonych Świątek
      Boże Ciało
      15 sierpnia - w święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny
      Wszystkich Świętych (1 listopada)
      Święto Niepodległości (11 listopada)
      Święta Bożego Narodzenia

Obawiam się też, że majówka tego dnia z flaszką w dłoni przy grillu traktowana będzi
      > e jako grzech najwyższej kategorii, obrazę uczuć religijnych i atak na chrześci
      > jan.
      >

Na twoje obawy nikt nic nie poradzi :)
      • marta.von.zpalacu Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 16:08
        1 maja to przeciez komunistyczne swieto jest. Bosze, ale wpadka ;)
        • woda_woda Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 16:10
          Może być do południa kościelne a po południu komunistyczne, zawsze jest wyjście :)
        • gadagad Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 17:36
          Ale wpadka!, to genetycznie hamerykańskie święto.
        • l_zaraza_l Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 18:03

> 1 maja to przeciez komunistyczne swieto jest. Bosze, ale wpadka ;)
          >

Święto Pracy, Międzynarodowy Dzień Solidarności Ludzi Pracy, popularnie zwany 1 Maja – międzynarodowe święto klasy robotniczej, obchodzone od 1890 corocznie 1 maja. W Polsce 1 maja ogłoszono świętem państwowym ustawowo wolnym od pracy[1].

Święto wprowadziła w 1889 II Międzynarodówka dla upamiętnienia wydarzeń, które miały miejsce w pierwszych dniach maja 1886 r. w Chicago, w Stanach Zjednoczonych podczas strajku będącego częścią ogólnokrajowej kampanii na rzecz wprowadzenia 8-godzinnego dnia pracy.

Właściwie to nie do końca komunistyczne.

A swoją drogą, jeśli wierzy się w cuda, to nie ma chyba potrzeby pracować (a tym samym obchodzić święta ludzi pracujących) bo przecież zawsze można sobie wymodlić cud pt.: "Stoliczku nakryj się" lub żywić się wciąż odrastającą nogą.
        • kolter-xxl Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 22:55

> 1 maja to przeciez komunistyczne swieto jest. Bosze, ale wpadka ;)

No popatrz w USA je wymyśli, a o tym ze w całej europie obchodzone to nawet nie wspomnę
      • yoma Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 17:17
        Zapomniałaś o Trzech Królach
        • kolter-xxl Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 23:07
          yoma napisała:

> Zapomniałaś o Trzech Królach

Będzie czwarty ?
          • 33qq Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 17.01.11, 13:50
            Trzech króli i Królewna Śnieżka
    • kucyk_trojanski Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 16:06
      święty spokój
      • ewa9717 Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 17:06
        kucyk_trojanski napisał:

> święty spokój

Za wcześnie, kucyku, za wcześnie. To dopiero beatyfikacja, następny krok - beatyfikacja!
        • ewa9717 Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 17:07
          ewa9717 napisała:

>
          > Za wcześnie, kucyku, za wcześnie. To dopiero beatyfikacja, następny krok - beat
          > yfikacja!
          Kanonizacja!
          Oj, jakieś siły nieczyste mnie tenteges!
    • hummer Jest już święto 1 listopada :) 14.01.11, 16:53
      l.george.l napisał:

> Nie ulega dla mnie wątpliwości, że czystą formalnością jest, by Sejm RP oddał 1
      > maja we władanie Watykańczykom i dołączył ten dzień do pozostałych jedenastu,
      > w których obowiązuje zakaz handlu. Jednym słowem kolejny miliard w plecy. Obawi
      > am się też, że majówka tego dnia z flaszką w dłoni przy grillu traktowana będzi
      > e jako grzech najwyższej kategorii, obrazę uczuć religijnych i atak na chrześci
      > jan.

Chyba, że to święty z innej bajki.
    • gat45 Zmianę tabliczek z nazwami ulic ? 14.01.11, 17:11
      Z "JP 2" na "Bł. JP 2" ?
      • yoma Re: Zmianę tabliczek z nazwami ulic ? 14.01.11, 17:18
        Oż kwa. Najdłuższe ulice we wszystkich miastach...
        • zdybex Re: Zmianę tabliczek z nazwami ulic ? 14.01.11, 17:20
          Np. Ulica Swiętej Kremówki od Zyda z Wadowic
          • marta.von.zpalacu Re: Zmianę tabliczek z nazwami ulic ? 14.01.11, 17:25
            Nie zapomnij, ze rowniez plany miast musza nowe drukowac i ksiazki telefoniczne. Pieczatki w firmach wymienic, , dowody osobiste i ......
      • hummer A potem z "bł. JP 2" na "św. JP 2" 14.01.11, 17:22
        gat45 napisała:

> Z "JP 2" na "Bł. JP 2" ?

Wszak pojawią się nowe dekrety i cuda.
    • venus99 Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 17:20
      l.george.l napisał:

Obawi
      > am się też, że majówka tego dnia z flaszką w dłoni przy grillu traktowana będzi
      > jan.

będę grzeszył.z największą przyjemnością.
    • zoil44elwer Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 17:33
      Niedużo,jeszcze jeden świąteczny dzień wolny od pracy.
      • marta.von.zpalacu Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 17:37
        zoil44elwer napisał:

> Niedużo,jeszcze jeden świąteczny dzień wolny od pracy.

To w Polsce 1 maj nie jest dniem wolnym od pracy?
        • zoil44elwer Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 17:48
          To już ustalili dzień nowego świętego na 1 Maja,dzień komunistycznego święta?
    • wiera22 Cud się stał 14.01.11, 17:45
      Cud się stał - Bóg wysłuchał tych słów /wypowiedzianych za czasów Gierka/

„Wołam, ja, syn polskiej ziemi, a zarazem ja, Jan Paweł II, papież. Wołam z całej głębi tego Tysiąclecia, wołam w przeddzień Święta Zesłania, wołam wraz z wami wszystkimi: Niech zstąpi Duch Twój! Niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi. Tej ziemi!”

Może powinniśmy podziękować?

• makova_panenka Re: Cud się stał 14.01.11, 17:51
        Przeprowadzamy się z Pięknej na Gnojną. Jeśli o taką przemianę chodziło to ja dziękuję.
        • wiera22 Re: Cud się stał 14.01.11, 17:55
          Tak może powiedzieć tylko ktoś, kto nie wie jak się żyło w tamtych czasach
          • makova_panenka Re: Cud się stał 14.01.11, 17:59
            Pod wieloma względami wracamy w to samo miejsce skąd wystartował JPII.
        • zoil44elwer Re: Cud się stał 14.01.11, 19:11
          makova_panenka napisała:

> Przeprowadzamy się z Pięknej na Gnojną. Jeśli o taką przemianę chodziło to ja d
          > ziękuję.

Już dawno gnojna Wiejska jest pod dyktatem watykańskiej ferajny.
      • kolter-xxl Re: Cud się stał 14.01.11, 23:27
        wiera22 napisała:

Niech zstąpi Duch Twój! Niech zstąpi Duch Twój i odnowi obl
        > icze ziemi. Tej ziemi!”

Sugerujesz ze och karol zstąpił z nieba i jest gdzieś w Polsce ?

> Może powinniśmy podziękować?

No juz dostali kilkaset milionów w gotówce , tysiące hektarów ziemi , sporo budynków .Już starczy tych podziękowań .
      • mjot1 Re: Cud się stał 15.01.11, 13:07
        Jaja sobie robisz?
    • moon.river3 Ile będzie dla nas zarabiac nowy święty? 14.01.11, 17:59
      To jest wlasciwsze pytanie. Mysle, ze duzo, wiec sie nie martw.
      • zoil44elwer Re: Ile będzie dla nas zarabiac nowy święty? 14.01.11, 19:13
        Tak jak w Rio de Janeiro i Świebodzinie Pan Chrystus.
    • honeyr Plan zaczapkowania Święta Pracy katocelebrą? 14.01.11, 18:01
      Bożkowanie i wojtylenie ogarnie cały POPiS, a z budzetu wypłynie kolejna rzeka forsy.
      • karbat Re: Plan zaczapkowania Święta Pracy katocelebrą? 14.01.11, 19:03
        no teraz polscy szamani zacieraja rece , wreszcie beda mieli swojego bozka ,
        a nie .... importowanego obrzezanego . Interesy , kasa , zyc nie umierac .
      • zoil44elwer Re: Plan zaczapkowania Święta Pracy katocelebrą? 14.01.11, 19:15
        Odbili 3 Króli i im mało!
    • black-emissary Jeszcze nie święty. 14.01.11, 23:08
      Póki co to dopiero błogosławią.
    • piwi77 Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 14.01.11, 23:17
      Nie ma powodów wpadać w panikę, nie z powodu jakiejs religijnej decyzji podjętej z dala od Polski. Własciwie to nawet sytuacja staje się ciekawa - przekonamy się na własne oczy ile jeszcze dzisiaj znaczy niedawne bożyszcze. Coś mi sie wydaje, że kościelni bossowie srodze się zawiodą na pokładanej przez nich zapewne nadziei, że stare mity da się jeszcze odgrzać.
    • strikemaster Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 15.01.11, 12:15
      > Obawi
      > e jako grzech najwyższej kategorii,

Jesteś katolikiem? Jeżeli nie, to co się martwisz, możesz sobie spokojnie grillować z flaszką i w spódniczce do tego, bo 1 maja od 1998 roku to Międzynarodowy Dzień Mężczyzn w Spódnicach.
    • mg2005 Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 15.01.11, 12:19
      l.george.l napisał:

dołączył ten dzień do pozostałych jedenastu,
      > w których obowiązuje zakaz handlu.

A nie obowiązuje, oszołomie ?

> Jednym słowem kolejny miliard w plecy.

:)))
    • mg2005 Re: Ile będzie nas kosztować muzeum żydów 15.01.11, 12:20
      w środku stolicy ?... :P
      • strikemaster Re: Ile będzie nas kosztować muzeum żydów 15.01.11, 12:39
        Na pewno mniej niż ich wcześniejsze wybicie w drodze pogromów.
        • mg2005 Re: Ile będzie nas kosztować muzeum żydów 15.01.11, 17:52
          strikemaster napisał:

> Na pewno mniej niż ich wcześniejsze wybicie w drodze pogromów.

Poniekąd masz rację: to Niemcy powinni finansować Muzeum Żydów w Polsce
          • strikemaster Re: Ile będzie nas kosztować muzeum żydów 16.01.11, 18:17
            Niemcy...czyli na przykład ty. :) No i Niemcy kieleccy, ci z Jedwabnego, jak i ci, którzy się dorabiali łopatką.
            • mg2005 Re: Ile będzie nas kosztować muzeum żydów 17.01.11, 13:18
              strikemaster napisał:

> Niemcy...czyli na przykład ty.

Całkiem zgłupiałeś ?!

:) No i Niemcy kieleccy,

Niemcy zamordowali 3 mln Żydów, w Kielcach zginęło 30. Chyba naprawdę całkiem zgłupiałeś... Teraz napisz ilu spośród tych 30 zabiła ludność, a ilu funkcjonariusze NKWD i UB.

> ci z Jedwabnego,

Żydów w Jedwabnem zamordowali Niemcy ! Wbij to sobie do łebka...

jak i
              > ci, którzy się dorabiali łopatką.

Uwierzyłeś w bajki Grossa, naiwniaku ?... :)
              • 33qq Re: Ile będzie nas kosztować muzeum żydów 17.01.11, 21:15
                Dawaj dowód, mędrku :D
                • mg2005 Re: Ile będzie nas kosztować muzeum żydów 18.01.11, 14:15
                  33qq napisał:

> Dawaj dowód, mędrku :D

Dowody czego, naiwniaku ? :)
          • kolter-xxl Re: Ile będzie nas kosztować muzeum żydów 16.01.11, 21:03
            mg2005 napisał:

> strikemaster napisał:
            >
            > > Na pewno mniej niż ich wcześniejsze wybicie w drodze pogromów.
            >
            > Poniekąd masz rację: to Niemcy powinni finansować Muzeum Żydów w Polsce

Mozę kolbe podobni i tacy jak ty .
    • matylda1001 Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 15.01.11, 12:22
      Czyżbyście nie zauważyli, że od ładnych kilku lat 1 Maja nie mamy już świeckiego święta robotniczego ale dzień św. Józefa robotnika? Teraz zmieni sie tylko to, że w TV zamiast wspomnień o robotniczym święcie będą wspomnienia z beatyfikacji. Za kika lat ten dzień straci na ważności, bo będzie jakis nastepny, ten, w ktorym JPII zostanie przyjety w poczet świętych.
      • strikemaster Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 15.01.11, 12:40
        Rocznica wydania przepustki do Nieba?
        • voxave Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 15.01.11, 12:53
          czy to znaczy mądrzy ludzie, ze KK zawłaszczy nasze urodziny ?
    • potwor_z_piccadilly Re: Ile będzie nas kosztować nowy święty? 17.01.11, 20:09
      l.george.l napisał:

> Nie ulega dla mnie wątpliwości, że czystą formalnością jest, by Sejm RP oddał 1
      > maja we władanie Watykańczykom

Chyba się na to zanosi bo aparat już się przygotowuje.
      Tu zobaczycie cudy nad cuda.
      www.youtube.com/watch?v=CYzRL9YIswQ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka