21.03.11, 16:52
Moze niektorzy z Was zetkneli sie z tym serwisem. Nie nalezy tych wypowiedzi traktowac jako miarodajnych czy reprezentatywnych, ale w kategoriach rozrywki mozna z zainteresowaniem wysluchac opinii o naszym przepieknym kraju mlodych cudzoziemcow tutaj pomieszkujacych.

polandia.wp.tv/pl/index.html?ticaid=5bfc9#m762095
Pamietajcie, ze maja zupelnie inna perspektywe. Dystans jest zdecydowanie wskazany ;)

Obserwuj wątek
    • voxave Re: Polandia 21.03.11, 22:21
      To było bardzo ciekawe--teraz wiem dlaczego mam reumatyzm :)
      • klosowski333 Re: Polandia 22.03.11, 06:56
        O czym mowisz i o ktorym odcinku?
        • lepian4 Re: Polandia 22.03.11, 07:34
          Wszystkie wypowiedzi sa tendencyjne: zaden z nich nie wspomina polskich chlopow tak pieknie, jak ty!
          • klosowski333 Re: Polandia 22.03.11, 07:56
            Bo mieszkaja w miastach ;) Chociaz ten ostatni Nigeryjczyk cos tam wspomnial o ludziach ze wsi...
            • lepian4 Re: Polandia 22.03.11, 12:05
              On chyba tez jeszcze nie zrozumial, ze polscy chlopi sa do dupy. Musisz go koniecznie uswiadomic i opowiedziec mu wszystkie historie twojej babci.
        • voxave Re: Polandia 22.03.11, 08:44
          Wypowiedz Araba jak mu mamusia odradzala wyjazd do Polski bo tam zimno i reumatyzm :)
    • bling.bling Re: Polandia 22.03.11, 07:39
      A moje opinie to co? Gorsze? Ponad 9 lat mieszkałem za granicą... Też mam odpowiednią perspektywę
      • klosowski333 Re: Polandia 22.03.11, 08:01
        Ja tez mieszkalem za granica i miedzy innymi dzieki temu wiecej potrafie docenic i w ogole umiem doceniac to co jest dobre i pozytywne. Malkontenctwo mnie zwyczajnie razi.
        Generalnie opinie cudzoziemcow o naszym przepieknym kraju brutalnie sie konfrontuja z nasza sklonnoscia do narzekania. Wspomnial o tym ostatnio Stefan Meller w "Drugim sniadaniu mistrzow" w TVN24. On zaczyna przychylniej patrzec na swoja Warszawe oczami gosci z zagranicy, ktorych do siebie zaprasza i ktorzy dostrzegaja rozne fajne, pozytywne rzeczy, na ktore on nigdy nie zwrocil uwagi.

• bling.bling Re: Polandia 22.03.11, 08:39
          Ale my mamy powody do narzekania. Ja po długiej przerwie kiedy mnie nie było a powrót był niestety ale wymuszoną kryzysem okolicznością widzę zmiany pozytywne ale też widzę ogrom dreptania w miejscu i widzę błędy i powody dla których nam nie wychodzi tak jak byśmy chcieli.
          Cudzoziemcy są fajni bo liczymy się z ich opinią. Uśmiechamy się kiedy nas chwalą, kiedy jednak mówią szczerze to się obrażamy.
          • klosowski334 Re: Polandia 22.03.11, 08:48
            Kto sie obraza? Ja doceniam konstruktywna krytyke. Wiem, ze nie jestesmy idealnym panstwem i ze nie istnieja na swiecie idealne panstwa. Wiem, ze popelniamy bledy, tak jak wszyscy je popelniaja. Wiem, ze mamy wiele do zrobienia i wiele do nadrobienia. Ale potrafie cieszyc sie tym co jest dobre i nie uwazam, tak jak niektorzy, ze w Polsce nic nigdy nie jest dobre i nic nigdy sie nie moze udac. Po prostu zachowuje zdrowe proporcje zamiast uciekac w niezdrowe malkontenctwo.
            • voxave Re: Polandia 22.03.11, 09:09
              bardzo mnie rozbawila wypowiedz Ukraińca---w Polsce sa dobre drogi :) bo u nich nie ma dróg sa tylko kierunki---pochwalił tez respektowanie przez nas światel naq skrzyzowaniach
              oczywiscie zaraz wybuchnęla polemika czyj jest Lwów
              nie mam pretensji do innych narodowości ze tak a nie inaczej nas postrzegają ja mam paskudne wyobrażenia na temat innych narodow wzięte z ksiażek i obecnych mediow :)
              • klosowski333 Re: Polandia 22.03.11, 10:34
                Jego porownanie Lwowa z Gdanskiem z historycznego pktu widzenia bylo mocno nietrafione. Gdansk byl miastem kulturowo niemiecko-holenderskim, ale przez znaczna wiekszosc historii nalezal do Polski, byl wiec w tym politycznym sensie miastem polskim. Krakow w sredniowieczu tez byl miastem kulturowo przede wszystkim niemieckim, co nie przeczylo temu, ze byl stolica Polski. Taras raczej tych niuansow wychwytywac sie nie nauczyl.

Co do Lwowa to wiadomo, ze miasto zalozyli Rusini, a scislej ksiaze halicki. Nazwal je na czesc imienia swojego syna, Lwa. Polacy to miasto przejeli pozniej. Miasto rozkwitalo tez za czasow panowania habsburgow, choc wowczas bylo juz calkiem zdominowane przez ludnosc polska i zydowska, Ukraincy stanowili w nim niewiielki odsetek mieszkancow.

Ale tak juz jest, ze wszystko sie zmienia. Dzis jest to miasto bez watpienia ukrainskie, piekne, cudowne, przeze mnie ukochane. Szanuje swoje polskie dziedzictwo, tak jak wroclawianie szanuja niemieckie dziedzictwo Wroclawia.

• bling.bling Re: Polandia 22.03.11, 17:23
              Ale Polacy cenią ich aż do tego stopnia że muszą sprzedawać im kredyty hipoteczne. Pan walk in the park nie przypadkiem tłumaczy swoim amerykańskim akcentem jako to łatwo dziś o kredyt.
              • klosowski333 Re: Polandia 22.03.11, 18:18
                Pan a walk in the park jest tak samo nie przypadkiem jak Marek Kondrat czy Szymon Majewski w reklamach bankow.
                • bling.bling Re: Polandia 22.03.11, 20:24
                  Nie przypadkiem bo cenimy sobie jego opinie. Nie przypadkiem jest to też Amerykanin.
                  • klosowski333 Re: Polandia 22.03.11, 20:26
                    Pan Moritz pracuje w Radio Pin. Nie slucham, wiec nie wiem co mam cenic. A jego amerykanski akcent mnie nie rusza.
        • lepian4 Re: Polandia 22.03.11, 12:15
          Jak tu nie narzekac:?Stefan Meller! Ani imie, ani nazwisko nie jest poprawnie napisane!
        • shir-ker Re: Polandia 22.03.11, 12:19
          Stefan Meller niestety nie żyje.
          Chyba, że złożył synowi wizytę z zaświatów.

klosowski333 napisał: wspomnial o tym ostatnio Stefan Meller
          > w "Drugim sniadaniu mistrzow" w TVN24.
          • klosowski333 Re: Polandia 22.03.11, 12:51
            Sorki, moj blad, mialem oczywiscie na mysli Marcina Mellera, jego syna...
    • y.agni.k Re: Polandia 22.03.11, 12:06
      Oglądałam to jakiś czas temu, rozbawił mnie Uri z Izraela który nazwał swojego psa "nóżki" ale podkreślał że pupil miał do wyboru jeszcze "zgaga". Wybrał "nóżki". :-)
      Przypomniał mi się pewien francuz, mąż mojej koleżanki któremu bardzo podobało się słowo "pietruszka" do tego stopnia że marzył o tym aby dać tak na imię ich wtedy jeszcze nienarodzonej córce.
      Wymawiał "pietruszka" z takim rozmarzeniem! :-)
      • klosowski333 Re: Polandia 22.03.11, 14:12
        Wypowiedz Uriego sympatyczna i humorystyczna. Ta wlasnie przypadla mi najbardziej do gustu ze wszystkich przedstawionych. Cala formula serwisu lekka, bez zadecia i napiecia, bez wzdrygniecia i wierzgniecia. Oglada sie te filmiki z przyjemnoscia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka