Dodaj do ulubionych

jak wymeldowac czlonka rodziny

27.05.04, 14:23
potrzebuje wymeldowac brata, ktory od dawna mieszka za granica i nie zamierza
wrócić. gdzie mam sie z tym zgłosic? do spoldzielni. urzedu miasta czy gdzies
indziej? jakie papiery musze miec? slyszalam ze, by kogos wymeldowac musi on
nie mieszkac pod tym odersem na okres 6 m-cy, tylk jaki oni chca na to dowod?
pomozecie?

Obserwuj wątek
    • mr_pope Re: jak wymeldowac czlonka rodziny 27.05.04, 16:16
      Musisz iść do organu gminy właściwego do spraw meldunkowych, na przykład
      wydziału ewidencji ludności w urzędzie miejskim.
      Jeśli chodzi o czas, to osoba obowiązana jest do wymeldowania się najpóźniej w
      dniu opuszczenia miejsca pobytu stałego. Zgodnie z definicją ustawową 'pobytu
      stałego' jest to zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem
      z zamiarem stałego przebywania. Zatem żadnym terminem się nie przejmuj, liczy
      się bowiem zamiar.
      Dane, które zwykle składa się przy wymeldowaniu to:
      1) nazwisko i imiona,
      2) nazwisko rodowe,
      3) nazwiska i imiona poprzednie,
      4) imiona rodziców,
      5) nazwiska rodowe rodziców,
      6) stan cywilny,
      7) imię i nazwisko małżonka oraz jego nazwisko rodowe,
      8) płeć,
      9) datę i miejsce urodzenia,
      10) obywatelstwo,
      11) numer PESEL,
      13) adres dotychczasowego miejsca pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad
      2 miesiące,
      14) rodzaj, serię i numer dokumentu tożsamości,
      15) o wykształceniu.
      W kwestii punktu 14: nie musi być to dowód osobisty, może być też paszport.

Organ właściwy do spraw ewidencji wydaje decyzję o wymeldowaniu na wniosek
      strony. Osobą uprawnioną do złożenia wniosku jest: dozorca, administrator lub
      właściciel lokalu (ewentualnie inna osoba dysponująca tytułem prawnym do
      lokalu). Musisz jedynie wykazać, że dana osoba nie dopełniła obowiązku
      wymeldowania, co akurat nie powinno nastręczać problemów.
      • mobypussy Re: jak wymeldowac czlonka rodziny 27.05.04, 16:40
        wielkie dzieki
        • Gość: monika Re: jak wymeldowac czlonka rodziny IP: 217.153.49.* 28.05.04, 13:41
          teoria teorią, ale w praktyce to jak chcesz wymeldować kogoś z rodziny to nawet
          jak jesteś włąścicielem mieszkania moga byc kłopoty, ustawa meldunkowa jest
          bardzo nieżyciowa, znam osoby które np wynajłęy mieszkania komuś, zamledowały a
          teraz nie moga ich wymeldować, nie mówiąć o np zięciu który szaleje, czasami
          potzreba jest nawet sprawy sądowej do tego
          • mr_pope Re: jak wymeldowac czlonka rodziny 28.05.04, 15:06
            Ustawa może i jest nieżyciowa, ale w tym przypadku nie powinno być problemu.
            Nieżyciowa ustawa nakłada obowiązek na właściciela mieszkania zawiadomienia
            organu ewidencji ludności o niedopełnieniu obowiązku meldunkowego.
            • styro Re: jak wymeldowac czlonka rodziny 29.05.04, 03:12
              Ja mialem taki problem - nie wymeldowalem sie i rodzice tez nie mogli mnie
              wymeldowac. Ktos kiedys na Forum podal mi numery odpowiednich ustaw w ktorych
              jak byk stalo napisane, ze rodzice moga mnie wymeldowac, bo mieszkam na stale
              za granica, baba w urzedzie mista uparcie twierdzila, ze powinienem zrobic to
              osobiscie..... Czy to nie chore? Stanelo na tym, ze kawa na lawe i laskawie
              zgodzili sie zebym zaocznie podpisal, wyslano mi druk do Hiszpanii, wypelnilem,
              odeslalem mamie i mama zaniosla do urzedu - inaczej sie nie dalo...... Zalezy
              chyba na kogo trafisz - ale jakby co to stawiaj sie i laski Ci nie robia.
              Powodzenia.
              • mr_pope Re: jak wymeldowac czlonka rodziny 30.05.04, 13:35
                No więc jeśli 'baba w urzędzie miasta uparcie twierdziła' to nie miała racji i
                należało jej to powiedzieć, pokazać ustawę, wezwać kierownika urzędu, zagrozić
                sądem, wystosować pismo o zaprzestanie naruszania prawa. Cokolwiek. I tak
                dobrze, że nie stanęło na łapówce:/
                • flipflap System Meldunkowy 02.06.04, 22:30
                  Możecie mi powiedzieć gdzie jeszcze na świecie istnieje system meldunkowy i
                  poco?
                  To taka pozostałość po komunistycznych potrzebach ciągłej kontroli. Kogo
                  powinno interesować czy i gdzie mogę zanieszkać.
                  • Gość: monika Re: System Meldunkowy IP: 217.153.49.* 03.06.04, 07:58
                    właśnie mnie też ciekawi jak to się rozwiązuje na świecie? są zdaje mi się
                    kraje gdzie nie ma dowodów osobistych i jakoś ludzie też żyją... może Polacy
                    mieszkający w różnych krajach by powiedzieli jak to jest u nich?
                    • who_the Re: System Meldunkowy 04.06.04, 00:10
                      Kanada i USA zadnych meldunkow nie ma. Twoj adres widnieje tylko na prawo jazdy
                      jezeli je posiadasz. Przylaczam sie do reszty - meldunek to nastepny idiotyzm
                      Polski. A do Mr Pope - reality check - "należało jej to powiedzieć, pokazać
                      ustawę, wezwać kierownika urzędu, zagrozić
                      sądem, wystosować pismo o zaprzestanie naruszania prawa" buahahahaha.
                      • Gość: millie Re: System Meldunkowy IP: *.server.ntli.net 04.06.04, 12:39
                        w UK tez nie ma meldunkow - a dla potrzeb potwierdzenia adresu wystarczy jakis
                        oficjalny list (rachunek za swiatlo, podatek itp.) na ktorym widnieje nazwisko
                        i adres.
                        stare angielskie prawo jazdy nawet nie ma zdjecia!
                      • Gość: mr_pope Re: System Meldunkowy IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.06.04, 15:27
                        > A do Mr Pope - reality check - "należało jej to powiedzieć, pokazać
                        > ustawę, wezwać kierownika urzędu, zagrozić
                        > sądem, wystosować pismo o zaprzestanie naruszania prawa" buahahahaha.

Współczuję, a nawet jest mi przykro z tego powodu. Jeśli jednak reagujesz przy
                        urzędnikach tak jak na mój post, to w zasadzie się nie dziwię, że 'reality
                        check' wypadł u Ciebie 'buhahahaha'. W moim przypadku działa to w 99%.
                        Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego.
                  • Gość: salmotrutta Re: System Meldunkowy IP: *.compass.net.nz 10.06.04, 06:22
                    flipflap napisał:

> Możecie mi powiedzieć gdzie jeszcze na świecie istnieje system meldunkowy i
                    > poco?
                    > To taka pozostałość po komunistycznych potrzebach ciągłej kontroli. Kogo
                    > powinno interesować czy i gdzie mogę zanieszkać.

...obowiazek meldunkowy nie jest nie tylko komunistycznym ale rowniez nawet i polskim wynalazkiem...formalny obowiazek meldunkowy istnieje m in w Niemczech i Austrii...w innych krajach rozwiazania sa rozne ale wszedzie istnieje jakis rodzaj ewidencji ludnosci...i tak np w Australii gdzie glosowanie jest obowiazkowe polega to na wpisaniu sie na liste wyborcow ze wskazaniem adresu zamieszkania...w NZ obowiazkowa jest rejestracja wyborcow rowniez ze wskazaniem adresu zamieszkania...niedopelnienie tego obowiazku jest wykroczeniem i groza za nie kary pieniezne...
      • iron_made Re: jak wymeldowac czlonka rodziny 11.06.04, 01:10
        Hi

wyglądasz na zorientowanego. Zechciałbys mi pomóc? Z mieszkania nie chcę się
        wymeldować mój były facet. Nie mieszka w nim juz od dawna. W urzędzie każa mi
        podawać świadków, kontakt do niego itp. Ja mam depresję i bez tego, jak myślę
        tej całej procedurze, to czuję się chora (mam prosić i wciągać sąsiadów we
        świadkowanie - obrzydliwe). Czy to naprawdę tak jest? Jestem włascicielem
        mieszkania.
        • Gość: mr_pope Re: jak wymeldowac czlonka rodziny IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.06.04, 17:18
          To może być problem, jeśli ktoś nie chce się wymeldować a nie mieszka,
          zwłaszcza jeśli to były (zawsze może 'zdradzać' zamiar zamieszkania i
          twierdzić, że Ty utrudniasz).

Organ ma obowiązek z urzędu wymeldować jedynie osoby, które zmieniają miejse
          zamieszkania, a więc takie które nie przejawiają zamiaru stałego pobytu w
          określonym miejscu. Brak chęci na wymeldowanie się niestety wskazuje na coś
          przeciwnego a więc teoretycznie szanse na wymeldowanie byłego bez rozprawy
          przed organem administracji są nikłe.

Jeśli faktycznie organ administracji chce to załatwić na rozprawie to niestety
          nie obejdzie się bez świadków wskazanych przez organ (nie mogą się uchylić
          praktycznie) lub bez Twoich a kontakt z byłym będziesz musiała podać.

Teoretycznie możesz zawsze wskazać organowi mimo wszystko jego ustawowy
          obowiązek wymeldowania z urzędu, Twój ustawowy obowiązek zgłoszenia
          niedopełnienia obowiązku meldunkowego. Możesz zawsze poprosić o podstawę prawną
          odmowy wydania takiej decyzji i odrzucić wszelkie
          zarządzenia/instrukcje/okólniki/regulaminy itd. ponieważ nie mogą one wpływać
          na Twoją sferę praw i obowiązków. Z praktyki wiem, że urzędnicy często kierują
          się zarządzeniami i traktują je poważniej niż akty wyższe rangą.

Niestety jednak przewiduję, że bez dłuższego postępowania się nie obędzie i
          trzeba się na to przygotować.
          • Gość: pan proper Re: jak wymeldowac czlonka rodziny IP: .252.2.* / 203.117.73.* 11.06.04, 17:40
            chyba nie
          • Gość: mr_pope Re: jak wymeldowac czlonka rodziny IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 13.06.04, 14:21
            Jakie życie bywa przewrotne:) Dopiero co napisałem, że może być z tym problem,
            a tu w gazecie opisali przypadek podobny. I pani urzędniczka zaklina się, że
            wymeldują niechcianego lokatora od ręki. Ciekawe czy to wpływ gazety?
        • chenjera_imbwa Re: jak wymeldowac czlonka rodziny 16.06.04, 13:01
          Nikogo nie musisz przyprowadzać do urzędu, nie masz obowiązku uczestniczenia w
          ewentualnej rozprawie itd. Jeśli jesteś właścicielką Tobie przysługuje wyłączne
          prawo do meldowania i wymeldowywania osób zamieszkałych, bez względu na to czy
          one faktycznie przebywają w Twoim mieszkaniu, czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka