Dodaj do ulubionych

temat zastępczy

20.10.11, 11:40
Co to jest temat zastępczy?
Słyszę nie raz i nie dwa, że coś jest tematem zastępczym. Ale nigdy nie widziałem planu lekcji i kolejności poruszanych tematów. Co zastępuje temat zastępczy?
Obserwuj wątek
    • migreniasta Re: temat zastępczy 20.10.11, 11:51
      Krzyż jest temat zastępczy. Krzyż....
      • ultimate.strike Re: temat zastępczy 20.10.11, 11:57
        Co zastępuje nam krzyż?
        • ultimate.strike Re: temat zastępczy 20.10.11, 11:58
          Inaczej mówiąc, czego substytutem jest ten starodawny przyrząd do uśmiercania skazańców?
          • bling.bling Re: temat zastępczy 20.10.11, 12:42
            Czym można by zastąpić krzyż w sali sejmowej?
            Szubienicą, gilotyną, katem z toporem, jest wiele możliwości. W końcu od każdego z tych urządzeń zmarło wielu cennych i niewinnych ludzi.
        • voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:58
          Krzyż można zastąpić gwiazdą,pólksiezycem,myszka Miki.....:)
          • ultimate.strike Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:16
            Wymień znane postaci zamordowane przy pomocy gwiazdy, półksiężyca albo myszki Mickey.
            • voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:05
              Strik-----spod tych symboli leje sie krew ale nie ma tam powieszonego guru.Wyjatek stanowi myszka Miki tam leje sie krwawy pot przy produkcji filmów i noszenia kostiumów w Disnejlendzie.
    • ultimate.strike Re: temat zastępczy 20.10.11, 11:57
      Temat zastępczy to najczęściej temat niewygodny dla używającego tego określenia.
    • paco_lopez Re: temat zastępczy 20.10.11, 12:03
      temat zastępczy, to jest temat trudny albo tabu. temat który nas dzieli albo łączy. palikot szedł do sejmu dokładnie z takimi kwestiami, poparło go sporo ludzi, a teraz ktoś twierdzi, że to są zastępcze tematy. temat nie jest zastępczy jak ktoś twierdzi, że gorzej już być nie może i jak tak dalej pójdzie to koniec murowany. tak się uważa często od jakichś pietnastu lat. przy czym wcześniej do dobrego tonu należało również krytykowanie polityków. jak żyję, to oni i policja najczęściej brani są za idiotów.
      • bling.bling Re: temat zastępczy 20.10.11, 12:46
        To czy samo nawoływanie do zmiany tematu nie jest tematem zastępczym? Wybierając temat musimy najpierw wybrać metodę wyboru tematu. I to jest dopiero temat zastępczy!
        • paco_lopez Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:47
          ja w kazdym razie trzymam się swoich tematów. pływalnia, mecz, koncert, zdjęcia, praca, dzieci, kobieta, wycieczka do francji, wycieczka do niemiec - tego jest wystarczająco i nie prowadzę nasłuchu radia ani tv, ani nie czytam gazet pozaj ich tytułami i wykresami.
          • Gość: kalka Re: temat zastępczy IP: *.as13285.net 20.10.11, 15:11
            no i czasem jeszcze kryzys w grecji zachaczysz.

ale powiedz pak, te wszystkie wydarzenia (wokol) nie maja wplywu na realizacje planow wycieczkowych?
            • Gość: kalka Re: temat zastępczy IP: *.as13285.net 20.10.11, 15:14
              a nawet- o kryzys w ,,,zaczepisz.
            • paco_lopez Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:17
              tak samo jak na plany tych, którzy będą tam siedzieć w samolocie a potem beda grzac autostrada 160 km/h. wymowa ostatnich wyborów w polsce jest dla mnie przejrzysta. to republika samochodziarzy. wokół to sie zawsze cos dzieje, podobnie jak u mnie w życiu.
              • Gość: kalka Re: temat zastępczy IP: *.as13285.net 20.10.11, 15:50
                wiec smierc Qaddafiego nie specjalnie wplynie na weekendowa wycieczke , ale przyszloroczne plany wakacyjne moze powaznie zmienic
                tak jak ruchawki spoleczne i kryzys w basenie morza Srodziemnego oraz ruchy tektoniczne skorupy ziemskiej, a w obrebie Stanu NY powaznie zmienily uwarunkowania geo-polityczne.

mimo wszystko, warto wiec czytac, by wiedziec czy i jak beda mogly zyc. nasze dzieci.

• paco_lopez Re: temat zastępczy 20.10.11, 23:45
                  u nas ruchawi społeczne przewidziane są na 11.11. rozżaleni przegrana prezesa wydrą japy, a ci którzy juz nie moga patrzeć na to ich małpowanie hitlerowców nie puszczą ich przez miasto. ale to dotyczy tylko połowy połowy.
    • piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 12:50
      bling.bling napisał:

Co to jest temat zastępczy?

Jeżeli temat otrzymuje tytuł zastępczy, oznacza to, że opisuje sprawę priorytetową i niecierpiącą zwłoki.
    • ostrygojadek Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:08
      Np. to, że będziesz płacił więcej za żywność i energię, twoją pensję zeżre inflacja, twoje dzieci nie będą miały pracy, bo idzie kryzys itp. :)
      • piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:13
        ostrygojadek napisał:

twoją pensję zeżre inflacja

Skąd wiesz, że bling.bling jest urzędnikiem i pobiera pensję?
      • bling.bling Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:27
        ostrygojadek napisał:

> Np. to, że będziesz płacił więcej za żywność i energię, twoją pensję zeżre infl
        > acja, twoje dzieci nie będą miały pracy, bo idzie kryzys itp. :)

no ale co z tym? nadal nie wiem co zastąpiłaś tym tematem i skąd mogę wiedzieć, że to co zastępujesz tym tematem to też nie jest temat zastępczy?
        • ostrygojadek Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:47
          To wyjasnie ci to w bardziej przystępny sposób: temat zastępczy jest to kontrowersyjna pierdoła, mająca za zadanie przyciągnąć uwagę stada baranów po to, żeby było je łatwiej ostrzyc. Jasniej juz się chyba nia da.
          • matylda1001 Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:55
            ostrygojadek napisał:

> To wyjasnie ci to w bardziej przystępny sposób: temat zastępczy jest to kontrowersyjna pierdoła, mająca za zadanie przyciągnąć uwagę stada baranów po to, żeby było je łatwiej ostrzyc. Jasniej juz się chyba nia da. <

No proszę..:) Krzyż jako kontrowersyjna pierdoła! Uważaj, żeby to pod obrazę uczuć religijnych nie podpadło:)
          • piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:56
            Czyli co, co się nie dadzą przyciągnąć przez pierdołę pozostaną nie ostrzyżeni?
            • piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:58
              Idąc dalej, tylko ci, co wykazują zainteresowanie tematem zastępczym stracą na inflacji, pozostałych ona nie dotknie?
            • yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:06
              Umówiłam się jutro do fryzjera - czy muszę brać udział w dyskusjach o krzyżu?
              • matylda1001 Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:12
                yoma napisała:

> Umówiłam się jutro do fryzjera - czy muszę brać udział w dyskusjach o krzyżu?<

Musisz... nie musisz... I tak Cię ostrzygą;)
                • yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:53
                  Mam nadzieję, bo już zarosłam jak yeti :P
                  • voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:19
                    Yomcia-----depilujesz sobie coś ?
                    • yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:20
                      Klatę :) Żartowałam, łeb strzygę.
                      • voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 16:53
                        Yoma--wszystko jest mozliwe---widzialam ja, bedac w sanatorium nie jeden, raz straszliwie owłosione kobiety na klacie i brzuchu i udach---bardzo sie ich balam :)
              • piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:19
                yoma napisała:

Umówiłam się jutro do fryzjera - czy muszę brać udział w dyskusjach o krzyżu?

Na Twoim miejscu wolałbym być przygotowany na to co może Cię tam spotkać.
                • piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:20
                  Posadzą Cie obok krzyża, omotają tematem zastępczym i możesz się całkiem zagubić.
                  • yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:52
                    Temat zastępczy to ja nawet przyniosę, bo fotki obiecałam pokazać :)
              • bling.bling Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:55
                Nie daj się zwieść fryzjerowi podrzucaniem tematów zastępczych. Oni dopiero lubią koloryzować.
    • mechanicznapomarancz Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:03
      Temat zastepczy, jeśi sie dyskutuje o ubraniach dla ciut dużej posłanki, a nie o nadchodzącej drugiej fali ekonomicznego tsunami.
      • piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:24
        mechanicznapomarancz napisał:

Temat zastepczy, jeśi sie dyskutuje o ubraniach dla ciut dużej posłanki, a nie o nadchodzącej drugiej fali ekonomicznego tsunami.

W moim mniemaniu to gadanie o rzekomo nadchodzącym tsunami ekonomicznym jest tematem zastępczym, bo ma przyćmić problem społecznie wielkiej wagi i jak dotąd przez żaden rząd nierozwiązany - co na siebie włożyć, żeby jako tako wyglądać.
        • yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:54
          No jak to co? Kilt.
          • piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:04
            Jaki kilt? Odpada. Powiedzą, że zboczeniec, jak zobaczą, że z pod płaszcza wystają gołe nogi. Szalik, kapelusz i okulary, można sobie darować i tak nikt nie spojrzy.
            • voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:14
              Jakie gole, jakie gole a podkolanowki to gips ?
              • yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:21
                Otóż. I taki obuw z pomponem.

Dawno miałam spytać Strajka, czy kobieta może nosić kilt, ale się boję.
                • piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:54
                  Też bym się bał.
                • matylda1001 Re: temat zastępczy 20.10.11, 16:49
                  yoma napisała:

> Dawno miałam spytać Strajka, czy kobieta może nosić kilt, ale się boję.<

Ja też już nie chciałam Strikowi zawracać głowy i sobie sama poczytałam. Okazuje się, że ten tradycyjny strój męski, mogą nosić również kobiety. Jedyna różnica jest taka, że mężczyźni mają te małe torebeczki. Zastanawiałam się nawet co w nich noszą, no i okazało się, ze zrobione z twardej skóry stanowią taką namiastkę zbroi:) Szkot skrywa za nią to, co ma najcenniejszego na wypadek, gdyby się jakiemuś innemu Szkotowi noga omsknęła;)
                  • yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 16:51
                    He, a jeszcze jak Szkot trzyma tam kawał niedożutego haggis ... :)

Dzięki za info.
                    • voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 16:56
                      Yoma ---czyli taki salcesono- kaszanek--taki ichni wyrób----
                      • karbat Re: temat zastępczy 21.10.11, 17:55
                        ultimate.strike napisał:

> Temat zastępczy to najczęściej temat niewygodny dla używającego tego określenia

;) , tak bywa , nierzadko . w wielu wypadkach ma swoje uzasadnienie .

sa tematy istotne i mniej istotne .
                        z braku koncepcji , odwagi , rozwiazania tematow istotnych ,robi sie wrzutki " tematy zastepcze " ... media , politykierstwo musza z czegos zyc .
                        Tematy istotne dla zycia spolecznego moga poczekac .... po czasie wyplyna , spokojna glowa .
                        • bling.bling Re: temat zastępczy 21.10.11, 20:16
                          Istotność tematu jest subiektywną oceną jednostki. Internet dziś pozwala na poruszanie i dyskutowanie dowolnej ilości tematów w jednym czasie.
    • bling.bling Re: temat zastępczy 27.10.11, 09:02
      Nawet rzeczpospolita dopuszcza na swoje łamy dyskusję o "tematach zastępczych" i co bardziej dziwne publikuje głowy sprzyjające Palikotowi. Niebywałe!
      www.rp.pl/artykul/9157,740116-Krzyz-w-Sejmie-to-nie-temat-zastepczy.html
      W polskim dyskursie publicznym stosowany jest od lat złośliwy trik polegający na mianowaniu jakiegoś zagadnienia "tematem zastępczym". Zabieg ten, stosowany przez zwolenników status quo w danej sprawie, ma na celu uśmierzenie lub ośmieszenie dyskusji nad tematem niewygodnym dla owych zwolenników.

Ale jest to zabieg nieuczciwy: sam fakt, że dla jakiejś grupy dane zagadnienie jest istotne (a w przeciwnym razie nie trzeba by było go zwalczać), jest dowodem na to, że nie jest to "temat zastępczy". Mówienie o niewygodnych dla siebie propozycjach jako o "tematach zastępczych" jest próbą zamknięcia dyskusji, zanim się ona jeszcze rozpoczęła – czymś niegodnym uczestników demokratycznego dyskursu publicznego.

Bo nie jest tak, że pojemność agendy publicznej jest ściśle ograniczona: że jeśli będzie się mówić o roli symboli religijnych w życiu publicznym, to zabraknie już czasu lub energii na mówienie o systemie finansowym albo wodociągach. I jedno, i drugie jest ważne. Nie warto się więc poddawać szantażowi tych, którzy pod demagogicznym hasłem "tematów zastępczych" chcieliby kontrolować i ograniczać porządek dnia debaty publicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka