bling.bling 20.10.11, 11:40 Co to jest temat zastępczy? Słyszę nie raz i nie dwa, że coś jest tematem zastępczym. Ale nigdy nie widziałem planu lekcji i kolejności poruszanych tematów. Co zastępuje temat zastępczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
migreniasta Re: temat zastępczy 20.10.11, 11:51 Krzyż jest temat zastępczy. Krzyż.... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: temat zastępczy 20.10.11, 11:58 Inaczej mówiąc, czego substytutem jest ten starodawny przyrząd do uśmiercania skazańców? Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: temat zastępczy 20.10.11, 12:42 Czym można by zastąpić krzyż w sali sejmowej? Szubienicą, gilotyną, katem z toporem, jest wiele możliwości. W końcu od każdego z tych urządzeń zmarło wielu cennych i niewinnych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:58 Krzyż można zastąpić gwiazdą,pólksiezycem,myszka Miki.....:) Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:16 Wymień znane postaci zamordowane przy pomocy gwiazdy, półksiężyca albo myszki Mickey. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:05 Strik-----spod tych symboli leje sie krew ale nie ma tam powieszonego guru.Wyjatek stanowi myszka Miki tam leje sie krwawy pot przy produkcji filmów i noszenia kostiumów w Disnejlendzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: temat zastępczy 20.10.11, 11:57 Temat zastępczy to najczęściej temat niewygodny dla używającego tego określenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: temat zastępczy 20.10.11, 12:03 temat zastępczy, to jest temat trudny albo tabu. temat który nas dzieli albo łączy. palikot szedł do sejmu dokładnie z takimi kwestiami, poparło go sporo ludzi, a teraz ktoś twierdzi, że to są zastępcze tematy. temat nie jest zastępczy jak ktoś twierdzi, że gorzej już być nie może i jak tak dalej pójdzie to koniec murowany. tak się uważa często od jakichś pietnastu lat. przy czym wcześniej do dobrego tonu należało również krytykowanie polityków. jak żyję, to oni i policja najczęściej brani są za idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: temat zastępczy 20.10.11, 12:46 To czy samo nawoływanie do zmiany tematu nie jest tematem zastępczym? Wybierając temat musimy najpierw wybrać metodę wyboru tematu. I to jest dopiero temat zastępczy! Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:47 ja w kazdym razie trzymam się swoich tematów. pływalnia, mecz, koncert, zdjęcia, praca, dzieci, kobieta, wycieczka do francji, wycieczka do niemiec - tego jest wystarczająco i nie prowadzę nasłuchu radia ani tv, ani nie czytam gazet pozaj ich tytułami i wykresami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka Re: temat zastępczy IP: *.as13285.net 20.10.11, 15:11 no i czasem jeszcze kryzys w grecji zachaczysz. ale powiedz pak, te wszystkie wydarzenia (wokol) nie maja wplywu na realizacje planow wycieczkowych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka Re: temat zastępczy IP: *.as13285.net 20.10.11, 15:14 a nawet- o kryzys w ,,,zaczepisz. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:17 tak samo jak na plany tych, którzy będą tam siedzieć w samolocie a potem beda grzac autostrada 160 km/h. wymowa ostatnich wyborów w polsce jest dla mnie przejrzysta. to republika samochodziarzy. wokół to sie zawsze cos dzieje, podobnie jak u mnie w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka Re: temat zastępczy IP: *.as13285.net 20.10.11, 15:50 wiec smierc Qaddafiego nie specjalnie wplynie na weekendowa wycieczke , ale przyszloroczne plany wakacyjne moze powaznie zmienic tak jak ruchawki spoleczne i kryzys w basenie morza Srodziemnego oraz ruchy tektoniczne skorupy ziemskiej, a w obrebie Stanu NY powaznie zmienily uwarunkowania geo-polityczne. mimo wszystko, warto wiec czytac, by wiedziec czy i jak beda mogly zyc. nasze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: temat zastępczy 20.10.11, 23:45 u nas ruchawi społeczne przewidziane są na 11.11. rozżaleni przegrana prezesa wydrą japy, a ci którzy juz nie moga patrzeć na to ich małpowanie hitlerowców nie puszczą ich przez miasto. ale to dotyczy tylko połowy połowy. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 12:50 bling.bling napisał: Co to jest temat zastępczy? Jeżeli temat otrzymuje tytuł zastępczy, oznacza to, że opisuje sprawę priorytetową i niecierpiącą zwłoki. Odpowiedz Link Zgłoś
ostrygojadek Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:08 Np. to, że będziesz płacił więcej za żywność i energię, twoją pensję zeżre inflacja, twoje dzieci nie będą miały pracy, bo idzie kryzys itp. :) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:13 ostrygojadek napisał: twoją pensję zeżre inflacja Skąd wiesz, że bling.bling jest urzędnikiem i pobiera pensję? Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:27 ostrygojadek napisał: > Np. to, że będziesz płacił więcej za żywność i energię, twoją pensję zeżre infl > acja, twoje dzieci nie będą miały pracy, bo idzie kryzys itp. :) no ale co z tym? nadal nie wiem co zastąpiłaś tym tematem i skąd mogę wiedzieć, że to co zastępujesz tym tematem to też nie jest temat zastępczy? Odpowiedz Link Zgłoś
ostrygojadek Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:47 To wyjasnie ci to w bardziej przystępny sposób: temat zastępczy jest to kontrowersyjna pierdoła, mająca za zadanie przyciągnąć uwagę stada baranów po to, żeby było je łatwiej ostrzyc. Jasniej juz się chyba nia da. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:55 ostrygojadek napisał: > To wyjasnie ci to w bardziej przystępny sposób: temat zastępczy jest to kontrowersyjna pierdoła, mająca za zadanie przyciągnąć uwagę stada baranów po to, żeby było je łatwiej ostrzyc. Jasniej juz się chyba nia da. < No proszę..:) Krzyż jako kontrowersyjna pierdoła! Uważaj, żeby to pod obrazę uczuć religijnych nie podpadło:) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:56 Czyli co, co się nie dadzą przyciągnąć przez pierdołę pozostaną nie ostrzyżeni? Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 13:58 Idąc dalej, tylko ci, co wykazują zainteresowanie tematem zastępczym stracą na inflacji, pozostałych ona nie dotknie? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:06 Umówiłam się jutro do fryzjera - czy muszę brać udział w dyskusjach o krzyżu? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:12 yoma napisała: > Umówiłam się jutro do fryzjera - czy muszę brać udział w dyskusjach o krzyżu?< Musisz... nie musisz... I tak Cię ostrzygą;) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:53 Mam nadzieję, bo już zarosłam jak yeti :P Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 16:53 Yoma--wszystko jest mozliwe---widzialam ja, bedac w sanatorium nie jeden, raz straszliwie owłosione kobiety na klacie i brzuchu i udach---bardzo sie ich balam :) Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:19 yoma napisała: Umówiłam się jutro do fryzjera - czy muszę brać udział w dyskusjach o krzyżu? Na Twoim miejscu wolałbym być przygotowany na to co może Cię tam spotkać. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:20 Posadzą Cie obok krzyża, omotają tematem zastępczym i możesz się całkiem zagubić. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:52 Temat zastępczy to ja nawet przyniosę, bo fotki obiecałam pokazać :) Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:55 Nie daj się zwieść fryzjerowi podrzucaniem tematów zastępczych. Oni dopiero lubią koloryzować. Odpowiedz Link Zgłoś
mechanicznapomarancz Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:03 Temat zastepczy, jeśi sie dyskutuje o ubraniach dla ciut dużej posłanki, a nie o nadchodzącej drugiej fali ekonomicznego tsunami. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 14:24 mechanicznapomarancz napisał: Temat zastepczy, jeśi sie dyskutuje o ubraniach dla ciut dużej posłanki, a nie o nadchodzącej drugiej fali ekonomicznego tsunami. W moim mniemaniu to gadanie o rzekomo nadchodzącym tsunami ekonomicznym jest tematem zastępczym, bo ma przyćmić problem społecznie wielkiej wagi i jak dotąd przez żaden rząd nierozwiązany - co na siebie włożyć, żeby jako tako wyglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:04 Jaki kilt? Odpada. Powiedzą, że zboczeniec, jak zobaczą, że z pod płaszcza wystają gołe nogi. Szalik, kapelusz i okulary, można sobie darować i tak nikt nie spojrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:14 Jakie gole, jakie gole a podkolanowki to gips ? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 15:21 Otóż. I taki obuw z pomponem. Dawno miałam spytać Strajka, czy kobieta może nosić kilt, ale się boję. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda1001 Re: temat zastępczy 20.10.11, 16:49 yoma napisała: > Dawno miałam spytać Strajka, czy kobieta może nosić kilt, ale się boję.< Ja też już nie chciałam Strikowi zawracać głowy i sobie sama poczytałam. Okazuje się, że ten tradycyjny strój męski, mogą nosić również kobiety. Jedyna różnica jest taka, że mężczyźni mają te małe torebeczki. Zastanawiałam się nawet co w nich noszą, no i okazało się, ze zrobione z twardej skóry stanowią taką namiastkę zbroi:) Szkot skrywa za nią to, co ma najcenniejszego na wypadek, gdyby się jakiemuś innemu Szkotowi noga omsknęła;) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: temat zastępczy 20.10.11, 16:51 He, a jeszcze jak Szkot trzyma tam kawał niedożutego haggis ... :) Dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: temat zastępczy 20.10.11, 16:56 Yoma ---czyli taki salcesono- kaszanek--taki ichni wyrób---- Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: temat zastępczy 21.10.11, 17:55 ultimate.strike napisał: > Temat zastępczy to najczęściej temat niewygodny dla używającego tego określenia ;) , tak bywa , nierzadko . w wielu wypadkach ma swoje uzasadnienie . sa tematy istotne i mniej istotne . z braku koncepcji , odwagi , rozwiazania tematow istotnych ,robi sie wrzutki " tematy zastepcze " ... media , politykierstwo musza z czegos zyc . Tematy istotne dla zycia spolecznego moga poczekac .... po czasie wyplyna , spokojna glowa . Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: temat zastępczy 21.10.11, 20:16 Istotność tematu jest subiektywną oceną jednostki. Internet dziś pozwala na poruszanie i dyskutowanie dowolnej ilości tematów w jednym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: temat zastępczy 27.10.11, 09:02 Nawet rzeczpospolita dopuszcza na swoje łamy dyskusję o "tematach zastępczych" i co bardziej dziwne publikuje głowy sprzyjające Palikotowi. Niebywałe! www.rp.pl/artykul/9157,740116-Krzyz-w-Sejmie-to-nie-temat-zastepczy.html W polskim dyskursie publicznym stosowany jest od lat złośliwy trik polegający na mianowaniu jakiegoś zagadnienia "tematem zastępczym". Zabieg ten, stosowany przez zwolenników status quo w danej sprawie, ma na celu uśmierzenie lub ośmieszenie dyskusji nad tematem niewygodnym dla owych zwolenników. Ale jest to zabieg nieuczciwy: sam fakt, że dla jakiejś grupy dane zagadnienie jest istotne (a w przeciwnym razie nie trzeba by było go zwalczać), jest dowodem na to, że nie jest to "temat zastępczy". Mówienie o niewygodnych dla siebie propozycjach jako o "tematach zastępczych" jest próbą zamknięcia dyskusji, zanim się ona jeszcze rozpoczęła – czymś niegodnym uczestników demokratycznego dyskursu publicznego. Bo nie jest tak, że pojemność agendy publicznej jest ściśle ograniczona: że jeśli będzie się mówić o roli symboli religijnych w życiu publicznym, to zabraknie już czasu lub energii na mówienie o systemie finansowym albo wodociągach. I jedno, i drugie jest ważne. Nie warto się więc poddawać szantażowi tych, którzy pod demagogicznym hasłem "tematów zastępczych" chcieliby kontrolować i ograniczać porządek dnia debaty publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś