voxave 01.05.12, 00:06 tak mi ich brak.Takie swieto okazało sie pogardzaną teraz manifestacja.Ciekawe czy w duzych miastach jeszcze sa osoby,` które organizuja pochody na Swieto Pracy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dunajec1 Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 02:00 "Slonce wyszlo z rannej mgly gdy na pochod dzieci szly" Dalej nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 06:50 CZERWONY MARSZ Bije godzina niezapomniana Zakręt historii - druga zmiana Trzeba zwycięstwu drogę torować, Marsz rozpoczęty, Partio prowadź! (...) Chowa spekulant worki w sklepie, Kołtun z trwogi pacierze klepie Warchoł w Londynie wlepia ślepie - Przyjdzie Anders, będzie lepiej! W maglu szepcą ciemne kumoszki - Cukru nie będzie, chleb jest za gorzki Wiedźmy po domach straszą dzieci, - Masła nie ma, wzięli "Sowieci". Tłuste dewotki straszą głodem, - Zatruł antychryst chleb i wodę Pasibrzuch wiejski chłopów judzi - Na Sybir będą wywozić ludzi (...) Który tam? Z drogi. Partia kroczy, Twoja partia ludu roboczy Wspólnie pracować, wspólnie budować Maszerować! Partio, prowadź! Dla pokrzepienia serc - podobno pana Brzechwy. Niech sie swieci! Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 06:55 Z wierszem na ustach - maszerujmy w pochodzie! W. Broniewski Pierwszy Maja Temat? - jak rzeka. Miejsce? - świat. Cel? - szczęście. Wróg? - kapitalizm. Myśmy widzieli świat spoza krat, kraty pękły od młota ze stali. My pójdziemy Pierwszego Maja ulicami stolic świata, my za ręce będziemy się trzymali, my każdego przyjmiemy jak brata... Każdego? - nie! bo jest gniew, bo są banki, kajdany, trony... Nasz sztandar?... Jego kolor czerwony, "bo na nim robotników krew". Myśmy szli, raczej nasi ojcowie (ileż to lat?...) w Warszawie, w Łodzi i w Żyrardowie myśmy szli na Pierwszego Maja jak na bój! Trony, banki się jeszcze trzymają. Trzymaj sztandar, bo twój. Był rok Piąty, był Siedemnasty, błysnął Petersburg: natchnienie-miasto, była dokoła wroga banda, błyszczał Październik: sztandar! Ten sam sztandar szumiał nad Madrytem, pieśń szumiała tym samym rytmem, na placu Grzybowskim, jak dziś pod Grammos, w sercach i w pieśni było to samo. Nie będzie tronów, nie będzie banków, złamiemy fronty Kuomintangu, nie będzie City i Wall Street, błyśnie wolności świt! Pokój, pokój, pokój narodom, braterstwo dla wszystkich ras, w przyszłość - pierwszomajowym pochodem, wyżej sztandarów las! Młot, kielnia, młotek, kilof i pióro, pług za traktorem, mosty w dal. I ty tam pójdziesz literaturo: słowo - stal. Pięćdziesiąt osiem lat liczy Pierwszy Maj. Towarzyszu, masz zdobyć świat. W trudzie trwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 07:27 ciąg dalszy: " A TY Warszawski Ludu Roboczy! Byłeś pochodom zawsze ochoczy! Lecz w pustym łebie Twym coś się stało, teraz procesji czekasz w Boże Ciało." Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 07:45 ...idzie ochota,praga, wola idą fabryki ,sztolnie, pola, murarze,tkacze, metalowcy i młodzież-patrz-dziewczeta,chłopcy. za nimi kraj nasz-tatry, wisła, sztandary znów i znów zakwitrła ta wisła. taki szczęśliwy dzień majowy jakimiz mam opisać słowy.. wł.broniewski. Odpowiedz Link Zgłoś
narfi Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 08:09 Voxie, jestes tam gdzies? www.youtube.com/watch?v=zopW3s8yf9s&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 16:22 Narfi--dopiero wrócilam z Zamku Książ koło Wałbrzycha-----piekna wycieczka ale bardzo gorąco dochodze do siebie. Po drodze nie widzialam żadnej manifestacji ku czci ludzi i pracy:) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 09:31 A co takiego fajnego było w tym, że czy kto chciał, czy nie chciał, goniono go na pochód? Jeden dałem się zagonić (gdy byłem w ogólniaku) i wcale fajnie tego nie wspominam. Gorąco, pić się chciało, nonajronowa koszula lepiła się do pleców, muza grała okropnie, więcej się stało i czekało niż maszerowało - dobrze, że już nigdy więcej nie dałem się na tę imprezę zagonić. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 09:36 to trza było sie napić. no ale ty umartwiałeś się. Odpowiedz Link Zgłoś
nehsa Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 09:52 Pamiętam - powiatowe zadupie -trybuna honorowa, długości mola, upał taki jak dzisiaj. I młodzież szkolną ubraną, której część partyjny choreograf ubrał w stroje narciarskie, drewniane narty na ramionach, i czapki t.zw."marusarzówki". Patrzyłem na to prostackie teatrum partyjnych kretynów z przerażeniem. Wskutek udaru cieplnego pięcioro młodych ludzi straciło przytomność. Ale jak widać, społeczeństwo nie zmądrzało, a i elity, jeszcze głupsze, bo bardziej egoistyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 10:24 billy.the.kid napisał: > to trza było sie napić. A skąd Ty się urwałeś? Przecież nie było gdzie się napić. Chlańsko i wyżerka były dopiero po pochodzie. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
paco_lopez Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 10:34 a mi ich nie brak. u schyłku ta atmosfera już mnie przerastała. byłem jako dziecko i niedorostek na kilku. nuda panie. w telewizji to moze i ładnie wyglądało, ale z mrówczej perspektywy, było więcej stania niż pochodzenia. dzisiaj miałem iśc do centrum obejrzeć anifestantów różnej maści, ale wygrało sprzątanie po remoncie u mamy. chyba dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 święto jednego maja 01.05.12, 11:56 To odwieczne święto papieża robotnika! Napominam krnąbrnych. Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: święto jednego maja 01.05.12, 12:02 mjot1 napisał: > To odwieczne święto papieża robotnika! > Napominam krnąbrnych. A ktory papiez byl z robotnokow? chyba tylko ten Janek Pawelek 2 - bo tylko w Polsze dawali punkty za pochodzenie, bedace dla wielu odskocznia w kariere. Jednych w partyjna, innych papieska! Pozdro. Polska Kargulem silna! Odpowiedz Link Zgłoś
firiduri Re: święto jednego maja 01.05.12, 12:38 A ty "wiela" tych punktów nazbierałeś? Do papieskiej kariery na pewno nie starczyło. Pozostaje jedynie kariera partyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej256 W krajach kapitalistycznych sa pochody pierwszomaj 01.05.12, 12:34 voxave napisała: > tak mi ich brak.Takie swieto okazało sie pogardzaną teraz manifestacja.Ciekawe > czy w duzych miastach jeszcze sa osoby,` które organizuja pochody na Swieto Pr > acy. W krajach kapitalistycznych niepostkomunistycznych Europy sa nadal pochody pierwszomajowe. U nas uwaza sie, ze to byl wymysl komuny, ale pochody pierwszomajaowe maja o wiele dluzsza tradycje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jojo Re: W krajach kapitalistycznych sa pochody pierws IP: *.dip.t-dialin.net 01.05.12, 17:52 www.youtube.com/watch?v=4th4i_7VAv4 Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 13:22 Teraz mamy dzień św. Józefa robotnika i z tej okazji organizowane są procesje. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 13:37 ultimate.strike napisał: > Teraz mamy dzień św. Józefa robotnika i z tej okazji organizowane są procesje. pecha ma czarna mafia , moga ile chca sie modlic w 1 Maja , zaklinac ta date , przypisac ja 10 ciu sfientym katolickim . Wiem gdzie i dlaczego powstala ta tradycja , zwiazana z data 1 Maja . .. ciekawe , ze nawet za komuny o tym nie wspominano . katoliku to nie niejaki sfienty Jozef, protestowal, ginal w obronie praw robotniczych . sraczke mozesz wciskac sobie i tobie podobnym . Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 16:27 To świeto pracy kapitalistycznych robotników---przywłaszczone przez komunistow i w ten sposób u nas zgwałcone. Odpowiedz Link Zgłoś
artjomka Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 16:44 Hi Voxi! Tak ladowano akumulatory polskiego stada baranow w drodze ku "swietlanej przyszlosci". Wielu zostalo to do dzisiaj. Pozdrawiam! W. Broniewski Pierwszy Maja Temat? - jak rzeka. Miejsce? - świat. Cel? - szczęście. Wróg? - kapitalizm. Myśmy widzieli świat spoza krat, kraty pękły od młota ze stali. My pójdziemy Pierwszego Maja ulicami stolic świata, my za ręce będziemy się trzymali, my każdego przyjmiemy jak brata... Każdego? - nie! bo jest gniew, bo są banki, kajdany, trony... Nasz sztandar?... Jego kolor czerwony, "bo na nim robotników krew". Myśmy szli, raczej nasi ojcowie (ileż to lat?...) w Warszawie, w Łodzi i w Żyrardowie myśmy szli na Pierwszego Maja jak na bój! Trony, banki się jeszcze trzymają. Trzymaj sztandar, bo twój. Był rok Piąty, był Siedemnasty, błysnął Petersburg: natchnienie-miasto, była dokoła wroga banda, błyszczał Październik: sztandar! Ten sam sztandar szumiał nad Madrytem, pieśń szumiała tym samym rytmem, na placu Grzybowskim, jak dziś pod Grammos, w sercach i w pieśni było to samo. Nie będzie tronów, nie będzie banków, złamiemy fronty Kuomintangu, nie będzie City i Wall Street, błyśnie wolności świt! Pokój, pokój, pokój narodom, braterstwo dla wszystkich ras, w przyszłość - pierwszomajowym pochodem, wyżej sztandarów las! Młot, kielnia, młotek, kilof i pióro, pług za traktorem, mosty w dal. I ty tam pójdziesz literaturo: słowo - stal. Pięćdziesiąt osiem lat liczy Pierwszy Maj. Towarzyszu, masz zdobyć świat. W trudzie trwaj. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 16:48 Powala mnie znajomośc i recytacja poezji * ku czci* na tym forum--jakie to utalentowane towarzystwo.:) Odpowiedz Link Zgłoś
lepian4 Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 18:51 A Szymborskiej nie przytoczycie? Duzo napisala piesni pochwalnych komuchom Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej256 Procesje 1-majowe 01.05.12, 18:26 ultimate.strike napisał: > Teraz mamy dzień św. Józefa robotnika i z tej okazji organizowane są procesje. A gdzie sa takie procesje? Przeszedlbym sie z transparentem w sprawie placenia podatkow przez kosciol. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Procesje 1-majowe 01.05.12, 18:49 Z okazji Józefa to nie wiem… Ale z okazji odwiecznego święta na cześć papieża robotnika wielki kamerdyner w Łagiewnikach zorganizował imprez moc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanar Re:w czynie pierwszomajowym IP: *.pools.arcor-ip.net 01.05.12, 19:31 forum.gazeta.pl/forum/w,29,12213252,12251403,Re_bardzo_osobista_trauma_z_PRL_u.html gnidy i gowna gdzie te blacie ubeckie sie po transformacji pohowaly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 395 kropek Trzysta dziewięćdziesiąt pięć kropek IP: 66.90.73.* 01.05.12, 19:38 ........................................................................................................................................................... ........................................................................................................................................................... ..................................................................................... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ka_p_pa żenujące spędy IP: *.interwan.pl 01.05.12, 20:33 Byłem raz czy dwa będąc w podstawówce. W ogólniaku już nikt nie był w stanie mnie zmusić. Odpowiedz Link Zgłoś
angelfree Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 20:59 Miałam szczęście, nie musialam chodzić, pamiętam <piiip> rodziców, że musieli na te spędy iść. Niczego mi nie brakuje. To było żenujące i obraźliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
znj2 Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 21:03 Relikt przeszłości, dla ludzi twardogłowych! Odpowiedz Link Zgłoś
lidka449 Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 21:48 taki wierszyk znalazlam ,spodobal mi sie : 1 Maja Święto Pracy kiedyś tak on wiele znaczył były wiece i pochody musiał iść stary czy młody Nie było żadnej wymówki chorągiewki piękne mówki Na przodzie rządząca elita dalej klasa robotnicza Propagandy hasła w ustach masowo jak na odpustach nawet gdyby mocno grzmiało święto odbyć się musiało Kiedyś huczne honorowe sztywne i obowiązkowe zakwitały bzy w ogrodzie naród myślał o pochodzie Pośród fałszu zakłamania równym krokiem już od rana zjednoczeni partii siłą pamiętacie jak to było!! Po latach to Święto Pracy jakoś lepiej się kojarzy zaciera czas co niemiłe pamięta też dobre chwile Zmieniają się rządy systemy tak jest nic tego nie zmieni historia się sama obroni i tak swoje pomyślą potomni.... Autorka L.Mróz-Cieślik Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Pochody pierszomajowe 01.05.12, 23:50 Najwazniejsze, to nie dac sobie wcisnąć szturmówki ,bo z nia tajna ucieczka z pochodu nie byłaby mozliwa. Potem wszyscy uczestnicy spotykali sie w knajpach...i było wesoło:) Odpowiedz Link Zgłoś