Dodaj do ulubionych

Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źródło?

04.02.15, 08:39
Kiedy w forumowej dyskusji powołuję się na Wikipedię, to zazwyczaj rzucają się na mnie z nożami wściekli userzy i wrzeszczą, że Wiki to marne źródło informacji. Bo wtórne, niesprawdzone itp.
A jakie informacje nie są wtórne? Mam korzystać z Encyklopedii Britannica, czy może wystarczy z PWN-ki 4 tomowej z czasów Gierka?
Obserwuj wątek
    • loloski Tak 04.02.15, 08:41
      Tak. Wikipedia - to obciach.
      • panzerrover Re: Tak 04.02.15, 08:50
        pl.wiktionary.org/wiki/obciach
    • brum.pl1 To cecha internetu 04.02.15, 09:16
      panzerrover napisał(a):

> Kiedy w forumowej dyskusji powołuję się na Wikipedię, to zazwyczaj rzucają się
      > na mnie z nożami wściekli userzy i wrzeszczą, że Wiki to marne źródło informacj
      > i.

Zawsze znajdą się osobnicy gotowi podważyć twoje kwestie. Przeważnie są to ignoranci, których jedyną umiejętnością jest atakowanie innych. Niczego toto nie widziało, niczego nie słyszało, ale mądrzy się jak stary...
      Nie przejmuj się.
      Psy szczekają a karawana idzie dalej...
      • panzerrover Re: To cecha internetu 04.02.15, 09:32
        Ja nawet podejrzewam, że oni "wiedzę" czerpią z Wikipedii.

Jeszcze cytat.
        "Wikipedia. Wydaje mi się najuczciwszym projektem poznawczym człowieka. Przypomina wprost, że cała wiedza o świecie pochodzi z jego głowy, jak Atena z boskiej głowy. Ludzie wnoszą do Wikipedii wszystko, co sami wiedzą. Jeżeli projekt się uda, to encyklopedia, która wciąż powstaje, będzie największym cudem świata. Znajdzie się w niej wszystko, co wiemy, każda rzecz, definicja, wydarzenie, problem, którym zajął się nasz mózg; będziemy cytować źródła i podawać linki. W ten sposób zaczniemy dziergać swoją wersję świata, otulać kulę ziemską naszą własną opowieścią. Umieścimy w niej wszystko. Bierzmy się do roboty! Niech każdy napisze choć jedno zdanie o tym, na czym zna się najlepiej.
        Czasami jednak wątpię, czy to się uda. Bo przecież może tam być tylko to, co potrafimy wypowiedzieć, na co istnieją słowa. W tym sensie taka encyklopedia wcale nie będzie zawierała wszystkiego."
        Olga Tokarczuk, Bieguni
        • brum.pl1 Re: To cecha internetu 04.02.15, 09:42
          panzerrover napisał(a):

> Ja nawet podejrzewam, że oni "wiedzę" czerpią z Wikipedii.

I jest to ich jedyne źródło wiedzy.
    • bimota Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 04.02.15, 18:49
      SIEDZI TAM KUPA IDIOTOW Z PRAWAMI MODEROWANIA I JEST TAM KUPA BLEDOW, JAK TO WO DEMOKRACJI...

ALE W SUMIE NIE JEST TAK ZLE...
    • varshaviac Wikipedia jest ok 04.02.15, 21:01
      panzerrover napisał(a):

> Kiedy w forumowej dyskusji powołuję się na Wikipedię, to zazwyczaj rzucają się
      > na mnie z nożami wściekli userzy i wrzeszczą, że Wiki to marne źródło informacj
      > i. Bo wtórne, niesprawdzone itp.
      > A jakie informacje nie są wtórne? Mam korzystać z Encyklopedii Britannica, czy
      > może wystarczy z PWN-ki 4 tomowej z czasów Gierka?

Wikipedia jest ok.
      • adherent1 Dodam. 05.02.15, 21:09
        > panzerrover napisał(a):
        > > Kiedy w forumowej dyskusji powołuję się na Wikipedię, to zazwyczaj
        > > rzucają się na mnie z nożami wściekli userzy i wrzeszczą, że Wiki to
        > >marne źródło informacji

To nie wina Wiki. Internet to nie tylko miejsce wymiany poglądów ale i
        miejsce walki, gdzie trzeba bronić wyniku 4 w dodawaniu 2+2! :-)
    • seth.destructor Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 05.02.15, 21:40
      Wiarygodność Wikipedii jest większa niż wiarygodność którejkolwiek z książek o faktach. Przede wszystkim nie można zmanipulować Wikipedią tak jak można zmanipulować książką. Jeśli w czasach socjalizmu pisano książki pod określony klucz i cenzurowano je tak, by były zgodne z linią ideologiczną partii, to tak zostawało i ta fałszywa wiedza była przekazywana pod naciskiem autorytetów z mianowania partyjnego. W Wikipedii to nie ujdzie, gdyż nawet jeśli moderatorzy odwracaliby kota ogonem, to i tak stare wersje są dostępne, artykuły są dyskutowalne, źródła podawane i weryfikowalne.
      To prawda, że artykuły może edytować każdy, ale czy taki każdy jest gorszy od kogoś z kręgu wzajemnej adoracji uniwersyteckiej, typu "profesorzy" od "piiiiijiiii bziuuuu", kreacjonizmu i homeopatii?
    • karkowiak2plus Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 05.02.15, 22:52
      Zrobiłem mały eksperyment. Wystukałem hasło,które znam na tyle,że z powodzeniem mógłbym zredagować jego treść.
      Nie znalazłem niczego,co by nie zgadzało się z moją wiedzą na ten temat.
      Podane informacje były prawdziwe.
      Oczywiście mógłbym rozszerzyć temat,ale wtedy nie każdy z Was mógłby zrozumieć o co chodzi.
      Zawartość merytoryczna w tej kwestii była wystarczająca i zrozumiała dla laika.
      • bimota Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 06.02.15, 01:00
        a ja znalazlem hasla, gdzie informacje sa inne, w roznych jezykach...
      • agulha Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 07.02.15, 22:19
        Jestem tłumaczką. Znaczna część tekstów, które przekładam, nie jest dokładnie z mojej dziedziny, tylko z dziedziny "obok", i to na dodatek są to prawie bez wyjątku rzeczy bardzo nowe.
        Jeżeli w ogóle uda mi się poszukiwany termin znaleźć w Wikipedii polskiej, to zwykle nie ma tam błędów (czasami tylko artykuł w polskiej wersji jest znacznie krótszy niż w angielskiej i za mało szczegółowy, żebym tam znalazła to, czego szukam). Skąd wiem, że nie ma błędów? Bo potem zawzięcie sprawdzam polski termin w wyszukiwarce.
        Jest to takie źródło dla amatorów, dla niespecjalistów, pierwsze sito. Niektórzy niestety tego nie rozumieją. Moja koleżanka jest doktorem, wykłada na uczelni, i zdarza jej się, że studenci się z nią kłócą, że to jest tak, jak oni uważają, "bo tak napisano w Wikipedii!" (chodzi o sprawy wysokospecjalistyczne z dziedziny, którą rzeczona koleżanka zajmuje się już ponad dwadzieścia lat :-) ).
        • bimota Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 08.02.15, 10:18
          SAMA SOBIE ZAPRZECZASZ...

I CO Z TEGO, ZE ZAJMUJE SIE 20 LAT SKORO NIE MA MOZGU...
          • agulha Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 08.02.15, 11:25
            Nie zaprzeczam. Ty jesteś niegrzeczny/niegrzeczna. Przeczytaj jeszcze raz. Ja poszukuję w Wikipedii polskich wersji pewnych terminów i JEŚLI je znajduję, sprawdzam w kilku innych źródłach i na ogół wtedy się zgadza. Studenci natomiast upierają się, że wszystko, co jest zamieszczane w Wikipedii (publikacji prowadzonej przez wielu anonimowych autorów, którzy nie są weryfikowani pod kątem wiedzy specjalistycznej) musi być prawdą - nie dlatego, że udało im się to sprawdzić w innych źródłach, tylko "bo w Wikipedii jest inaczej, niż pani mówi".
            W sumie dla mnie lepiej, że istnieją takie bimoty, dzięki temu mam pracę. Pracodawca lub zleceniodawca mając do wyboru kandydatów z taką kulturą osobistą ("ktoś nie ma mózgu") i taką wiedzą (tylko Wikipedia) i mnie, wybierze mnie :-)
            • bimota Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 08.02.15, 14:59
              PISZESZ, AE NIE MA TAM BLEDOW, A POTEM, ZE PISZA INACZEJ NIZ MOWI KOLEZANKA, A ONA WIE LEPIEJ, BO 20 LAT RZNELA GLUPA. JESLI NIE WIDZISZ TU SPRZECZNOSCI, TO GRATULUJE... RESZTY BELKOTU NIE BEDE KOMENTOWAL..
              • agulha Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 08.02.15, 15:08
                Dobry człowieku, ja szukam terminologii z dziedziny A, a koleżanka omawia ze swoimi studentami, całościowo, zagadnienia z dziedziny B. Są to zupełnie inne dziedziny. Gratulacje przyjęte.
                • bimota Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 08.02.15, 15:15
                  WEZ SIE JUZ NIE OSMIESZAJ...
                  • agulha Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 08.02.15, 15:19
                    Kończę dyskusję z Tobą, bo, jak napisano: "I learned long ago, never to wrestle with a pig. You get dirty, and besides, the pig likes it.". Cytat celowo w oryginale.
    • augenthaler Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 07.02.15, 23:09
      Wikipedia z reguły to dobre źródło wiedzy podstawowej. Gorzej gdy w grę wchodzi interpretacja. Krótko mówiąc: gdy chcesz sobie przypomnieć co jest stolicą Ugandy, albo jaki jest skrót chemiczny cyrkonu, albo w którym roku urodził się Eugeniusz Bodo, to wikipedia jest jak znalazł.
      • adherent1 Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 08.02.15, 16:09
        augenthaler napisał:
        > Wikipedia z reguły to dobre źródło wiedzy podstawowej.
        > Gorzej gdy w grę wchodzi interpretacja.

Noo, mózgu to Wiki nie zastąpi :-)
    • kseni_ka Re: Czy Wikipedia to obciach, nieuctwo i słabe źr 12.02.15, 11:43
      bardzo często korzystam z Wikipedii i wydaje mi się dobrym źródłem informacji. Poza tym podoba mi się idea
      wielojęzyczny projekt internetowej encyklopedii o ?otwartej treści?.....Wikipedię tworzy spontanicznie rozwijająca się społeczność wolontariuszy, do której każdy może w każdej chwili dołączyć i śmiało modyfikować strony, pod warunkiem, że akceptuje zasady funkcjonowania Wikipedii. Społeczność ta w dużym stopniu sama ustala, w którym kierunku podąża to przedsięwzięcie....Jest pierwszym na świecie eksperymentem, który łączy w sobie całkowitą swobodę edycji stron (wiki), wolność (Creative Commons) i zawartość ściśle encyklopedyczną.....ludzie tworzą ją na zasadzie non profit i może z niej korzystać każdy (za darmo) ....daje dostęp do wiedzy każdemu kto potrzebuje, w każdej chwili...

Piękna idea nie napiszę, że trzymam kciuki, aby się powiodła, bo moim zdaniem to już jest sukces i wielkie dzieło człowieka :-))))

Za tą ideę Wiki od kilku lat mają mój 1% podatku, lubię wspierać takie inicjatywy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka