Dodaj do ulubionych

A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych?

IP: *.aster.pl 04.03.05, 22:51
Odnoszę wrażenie że dla wielu osób na tym forum początek lat 90-tych to jakaś
prehistoria ich życia.
A dla tych dla których nie są to tak dawne czasy proponuję powspominać lata 80-te.
Co pamiętacie?
Ja przede wszystkim:
- wypastowane podłogi w szkole
- pochody pierwszomajowe
- dzień kobiet
- dużo śniegu i mroźne zimy
- siermiężne i puste sklepy
- choinki i zabawy w firmie moich rodziców
- napoje w woreczkach
- Jaruzelskiego i Urbana w TV
- składnice harcerskie
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? IP: *.in-addr.btopenworld.com 04.03.05, 22:53
      to byly czasy...... komuna j.e.b.a.n.a
    • Gość: echtom Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:48
      Studia i najbardziej imprezowe lata mojego życia. Dyskusyjne kluby filmowe i
      tzw. życie studenckie. Występy Teatru Ósmego Dnia w kościołach. Mnóstwo muzyki
      i lista przebojów Trójki. Dyskografie zespołów rockowych przegrywane z radia na
      szpulowy magnetofon. Różne wakacyjne prace, m.in.w supersamie, do
      którego "rzucano" towar - niezapomniane przeżycie. Rok 1988 - wyjazd na
      stypendium do Szwecji i szok, jaki przeżyłam, widząc kilkanaście rodzajów
      chipsów i jogurtów w sklepach. Nie miałam wtedy pojęcia, że niedługo u nas
      będzie tak samo.
      • Gość: beata5 Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 19:01
        Dla mnie tez studia.Szalone ale i najweselsze lata zycia.Imprezy i dyskoteki
        tuz przed egzaminem, nocne spacery, czule pozegnania pod akademikiem,praca w
        spoldzielni studenckiej(mycie okien, sprzatanko, pomiary drogowe- na ktorych
        zamiast liczyc samochody opalalismy sie), ale i nauka czasem do rana. No i
        najwazniejsze najwieksza milosc mego zycia(bo potem to juz nie bylo to).
    • Gość: echtom cd postu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 23:51
      Zapomniałabym - epoka normalnych seriali o spójnej fabule, liczących od 4 do 13
      odcinków. Wiele z nich obejrzałabym jeszcze raz - najchętniej "Abigail"
      i "Miasteczko jak Alice Springs". Marne szanse.
    • ipekakuana Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? 05.03.05, 00:02
      W latach 80-tych powstało mnóstwo świetnej muzyki, o której w latach 80-tych jako dzieciak nie miałam pojęcia, a którą odkryłam dopiero pod koniec lat 90-tych: Birthday Party, Cocteau Twins, Bauhaus, Joy Division .....
    • Gość: _nta Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 00:35
      Lata 80 to dla mnie pomimo wszystko najpiekniejsze lata i wspaniale wspomnienia

-Moja wielka MILOSC,
      ktora przetrwala do dzis
      i bedzie trwac do konca swiata i jeszcze jeden dzien dluzej.
      -slub i Nasze wesele
      -narodziny Naszych dzieci :)
      -stan wojenny :(
      -pustki w sklepach
      -Pewexy
      -kolejki
      -listy spoleczne
      -radio Wolna Europa-sluchane cichutko poznym wieczorem
      Lata 80-te to moja dorosla mlodosc, to moi przyjaciele,
      to tez dzwiek gitary nad Wilsa lub w Lasku Bielanskim.
      Oraz wiele, wiele sentymentalnych wspomnien...
      • Gość: jaija Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.03.05, 00:52
        Badziewna moda, większa więź rodzinna, sąsiedzka, itp. międzyludzkie stosunki
        (i tak nic nie było, więc ludzie nie zazdrościli sobie nawzajem, chyba, że ktoś
        za granicą miał rodzinę, ale wtedy z nabożeństwem oglądało się te "cuda":),
        kolejki pod mięsnym, gdzie (tam i tylko tam koniecznie, rejonizacja)mama
        chodziła po mięsko, prawie wszyscy rówieśnicy czytający książki, ZOMO na
        ulicach, mama w szpitalu:(, broszki Solidarności w pudełku z nićmi, mama nie
        pozwalała ich nosić;),język rosyjski jako przedmiot obowiązkowy, takież
        pogadanki w rocznicę rewolucji październikowej, Modern Talking i miłość do
        Thomasa Andersa:) potem do faceta z Europe:), Świat Młodych, Płomyczek, Płomyk,
        Świerszczyk, Miś, czyli: dobro i zło na przemian... ale inne, niż dziś...
    • wadera3 Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? 05.03.05, 00:59
      lata siemdziesiąte....urodziny drugiego -wymarzonego
      syna...kolejki,kombinacje,podrabianie kartek na mleko i dziecięcy proszek do
      prania "Cypisek" ;) kupowanie wedliny w sklepach komercyjnych.....potem brak
      teleranka i podśmiewanie się z zomowców grzejących się przy
      koksownikach.....oraz udawanie grypsowania jak już właczyli telefony.....
      • wadera3 Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? 05.03.05, 01:00
        miało być osiemdziesiąte:)
    • Gość: na szczęście Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? IP: *.adsl.inetia.pl 06.03.05, 16:37
      kilometrowe kolejki po pół butelki śmietany albo ćwierć kostki masła...stan
      wojenny, pamiętam tą niedzielę. gaz łzawiący na każdą rocznicę 3 maja i 11
      września, ludzie uciekający przed ZOMO po dachach starych kamienic...
      smak pierwszego w życiu banana, w Czechosłowacji. chińskie piórniki i gumki, i
      kredki. Pewex! bony na dolary! gumy 'donaldówy' za kilka centów.
      muzyka, najwspanialsza! pamiętacie Dead or Alive?
      koniec lat 80tych to była już zupełnie inna epoka.
      • Gość: fredi Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 17:07
        Od roku 1988 do dziś totalne dno.
    • Gość: Dori Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 13:56
      Lata przedszkolne, później szkolne, zuchy i harcerstwo, szarość polskich ulic,
      zakupy a sklepach Społem, kartki na żywność, kolejki po wszystko i nic,
      natapirowane fryzury u Pań i Panów, kiczowata moda, po ulicach jeździły Fiaty
      126p i 125p, MO, wata cukrowa na festynach, pochody pierwszomajowe, Pewex i
      Baltona, pod koniec lat 80tych - video, zeszyty z papierem kolorowym na
      zajęciach plastycznych, oranżada w torebkach, muzyka rodzima - Bajm, Maanam,
      Urszula, Krystyna Prońko, Hanna Banaszak, Lady Pank,Kobranocka, zagraniczna -
      Modern Talking, Europe, The Cars, Prince, Kim Wilde, Bananarama.
      Rodzice dostali pierwsze M3 w mrówkowcu.
      Co jeszcze? Rowery Wigry, Bolek i Lolek, Krecik, Przygód kilka wróbla ćwirka,
      Pomysłowy Dobromir na Dobranoc, Teleranek, 5-10-15, Pi i Sigma.
      Ludzie też musieli harować i kombinować jak przeżyć do 1-go, ale nie patrzyło
      się w prztszłość z taką niepewnością jak dzisiaj.
    • demi77 MUZYKA lat 80-tych byla najlepsza!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.03.05, 15:49
      Europe
      Sandra
      Samantha Fox
      Kim Wilde
      Scorpions
      Skid Row

Italo disco

dawajcie propozycje :)
      • kwertyonanista2 Re: MUZYKA lat 60-tych byla najlepsza!!!!!!!!!!!! 11.03.05, 15:52
        beatles,rolingstones.animals,elvis,
    • murowany wiele fajnych rzeczy 11.03.05, 17:35
      Wymieniam:
      - katalogi sklepow wysylkowych z "rajchu" - handlowalo sie samymi katalogami u nas,
      - "reklamowka" od sasiada, ktory wlasnie wrocil z "rajchu" a w niej 3 pomarancze, czekolada i pudeleczko (niewiele wieksze od zapalek) z klockami lego,
      - duzy fiat jako rodzinny srodek lokomocji, ktorym przemierzalo sie cala Polske,
      - frytki, ktorych zapach unosil sie w calej Lebie wieczorami,
      - automaty do gry (jeden fliper i jeden asteroid) w hotelu klimczok w Szczyrku,
      - mikolaja, ktory przychodzil "z zakladu pracy", ktorym notabene zawsze byl moj ojciec,
      - film dla drugiej zmiany (bulgarski, czechoslowacki, wschodnioniemiecki),
      - wieczorem serial kryminalny (Miami Vice lub Makepeace&Dempsey),
      - westerny w sobote wieczorem na jedynce,
      - super program dla dzieci - Matplaneta i te zbiory, ktorych nie kapowalem,
      - niesamowite programy dla dzieci: Teleranek, 5-10-15 i zawsze w piatek Pankracy!
      - taka fajna gazeta jak "Swiat Mlodych" - jedyna gazeta, ktora czytalo sie od ostatniej strony do pierwszek bo na ostatniej stronie byl komiks,
      - wlasnie, super komiksy jak Kajko i Kokosz czy Tytus!
      - starsza kolezanka, ktora pokazywala mnie i koledze "czym sie zalatwia dziewczynka" w krzakach nad rzeka :)
      - dwupasmowe drogi szybkiego ruchu na ktorych mozna bylo zobaczyc "tyyyle fajnych samochodow",
      - afera na cala wies jak gdzies pokazalo sie "auto na bialych blachach" - koniecznie trzeba bylo sprawdzic przez szybe "ile wyciagalo na blacie",
      - nieosiagalna kolejka "piko" w mitycznej skladnicy harcerskiej, ktorej to nie bylo mi dane zobaczyc,
      - kupno dwoch lodowek aby jedna zawiezc na drugi koniec kraju do rodziny, gdzie znow im udalo sie kupic piec elektryczny aby wymienic go na nasza lodowke:)
      - fajne zimy.
      • Gość: Ania Re: "Słodkiego miłego życia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.05, 23:47
        Kombi oczywiście, ale ten refren pasował do tamtych czasów - koniec PRL, tyle
        możliwości.
        Z czym mi się kojarzą lata 80-te:
        - przedszkole, później od '86 szkoła - fartuszki nylonowe, odznaki wzorowy
        uczeń, apele, papier kolorowy, plastelina, gumka myszka;
        - moda: lakierowane szpilki, tlenione, natapirowane włosy, asymetryczne
        fryzury, Sofixy, podróbki jeansów - teksas ("Odra"), marmurki, skórzane ciuchy
        z połyskiem, Panie nakładały dużo różu na policzki. To chyba najbrzydszy okres
        w modzie;
        - zakupy w Społem, kolejki po wszystko, wata cukrowa, gen. Jaruzelski (swoją
        drogą - czy był po nim ktoś z taką klasą na najwyższych szczeblach władzy?),
        Okrągły Stół, strajki pod koniec lat 80-tych, wizyta Gorbaczowa w Polsce;
        - festiwale piesni żołnierskiej, Opole, Sopot, Kołobrzeg;
        - fiat 125p, 126p, TU-154 i Ił-62M w LOT-cie, Tarpany, Żuki, Nyski;
        - Pewexy, Baltony;
        - muzyka: Kombi, Bajm, Maanam, Lady Pank, Europe, Sandra
        • Gość: Wiosna Ehhhh.... IP: *.net195-132-41.noos.fr 20.03.05, 23:55
          ...to byly czasy:)
          a kolejki np. po cukier albo make-jak rzucili do sklepu i wydawano tylko po 1kg
          na osobe?Stawalysmy z siostra po 3 razy.
        • aszar.kari Re: "Słodkiego miłego życia" 21.03.05, 00:03
          Nie mieszkalam juz w Polsce ale lata 80te kojarza mi sie z Polska nastepujaco:
          - wiadomosci w TV, radiu i gazetach - najpierw euforia Sierpnia'80 a potem
          coraz gorzej, coraz gorzej, potem - nic az w koncu Okragly Stol w styczniu i
          wybory 4 czerwca stlumione tragedia Tienanmen
          - paczki - to byly "cudowne" lata dla ludzi na emigracji, bo w Polsce wszystko
          bylo potrzebne i wszystkiego brakowalo wiec cokolwiek nie wyslalam, bylo witane
          z radoscia i wdziecznoscia :) teraz juz nie jest tak latwo ludzi ucieszyc ;)
          - nowi imigranci - rozni - wielu dziwnych ludzi, ktorzy "podczepywali sie" pod
          etos konspiracji w kraju i probowali dzieki temu etosowi zbudowac sobie
          latwiejsze zycie na obczyznie
          - moja pierwsza wizyta w Polsce po wszystkich przemianach i z moim wtedy
          narzeczonym - rok 1985 - zaskoczenie mojego ukochanego, ze polki w sklepach z
          dzemem truskawkowym, octem i herbata zielona WYLACZNIE to nie propaganda
          amerykanska ale rzeczywistosc + jeszcze wieksze zaskoczenie w kazdym z
          odwiedzanych domow - stoly pozastawiane na nasz przyjazd, wszyscy poubierani
          elegancko, kwiaty w skrzynkach na balkonach
          Aszar
    • Gość: heyho Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? IP: 210.21.235.* 21.03.05, 06:51
      - seriale: Powrot do Edenu, Niewolnica Izaura
      - Italo Disco i New Romantic
      - przyczepy kampingowe z ktorych sprzedawano zapiekanki lub kasety z muzyka. Do
      dzisiaj mam kolekcje kaset z Eurodisco...
      - wina bulgarskie
      - wideo klipy na drugim programie
      - dobranocki po 10 minut i w niedziele pol godziny. Smerfy itd
      - bezpiecznie na ulicach, szczegolnie po zmroku. Rodzice nigdy nie bali sie jak
      wracalem pozna noca autobusem z balang
      - cale dyskografie puszczane w radiu np. Romantycy Muzyki...
      - magnetofony Kasprzaka, pierwsze walkmany i brak paluszkow
      - wideo: tlumaczone gdzies na lewo filmy
      - Atari
      - bijatyka gdzies na stadionie w Belgii (chyba w 1985) przed meczem i ze 30
      zabitych - i to cale na zywo w telewizji...
      - podziemne wydania ksiazkowe
      - ulotki na ulicach lub w autobusach
      - Lista Trojki
      - chlopak probujacy pobic rekord Guinessa w podawaniu rak - stal pod rotunda
      przy przejsciu podziemnym - nawet pojechalem mu podac lape...hehe
      - puste sklepy i cudowne pomarancze i banany itd na targu przy Politechnice
      Warszawskiej

• Gość: heyho Re: A jakie macie wspomnienia z lat 80-tych? IP: 210.21.235.* 21.03.05, 06:51
      - seriale: Powrot do Edenu, Niewolnica Izaura
      - Italo Disco i New Romantic
      - przyczepy kampingowe z ktorych sprzedawano zapiekanki lub kasety z muzyka. Do
      dzisiaj mam kolekcje kaset z Eurodisco...
      - wina bulgarskie
      - wideo klipy na drugim programie
      - dobranocki po 10 minut i w niedziele pol godziny. Smerfy itd
      - bezpiecznie na ulicach, szczegolnie po zmroku. Rodzice nigdy nie bali sie jak
      wracalem pozna noca autobusem z balang
      - cale dyskografie puszczane w radiu np. Romantycy Muzyki...
      - magnetofony Kasprzaka, pierwsze walkmany i brak paluszkow
      - wideo: tlumaczone gdzies na lewo filmy
      - Atari
      - bijatyka gdzies na stadionie w Belgii (chyba w 1985) przed meczem i ze 30
      zabitych - i to cale na zywo w telewizji...
      - podziemne wydania ksiazkowe
      - ulotki na ulicach lub w autobusach
      - Lista Trojki
      - chlopak probujacy pobic rekord Guinessa w podawaniu rak - stal pod rotunda
      przy przejsciu podziemnym - nawet pojechalem mu podac lape...hehe
      - puste sklepy i cudowne pomarancze i banany itd na targu przy Politechnice
      Warszawskiej

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka