IP: 83.238.200.* 02.04.05, 18:29
Popularny u nas kiedyś ale i dziś stereotyp głosi że Żydówki są/były
brzydkie. Odnosi się to oczywiście do tych Żydówek które mieszkały w Polsce
czyli "aszkenazyjskich". Stereotyp ten niejako potwierdzany jest np. przez
aktorkę grającą główną rolę w serialu "seks w wielkim mieście" która
wpasowuje się w tendencyjne wyobrażenie Żydówki jako końskonosej, bladej,
ogólnie brzydkiej "Ryfki".

Ale jeśli chodzi o Żydówki "sefardyjskie" sprawa ma się trochę inaczej! Od
czasu kiedy pierwszy raz odwiedziłem Telawiw uważam że są to najpiękniejsze
kobiety na świecie!!! Trudno uwierzyć że tzw. aszkenazyjki i sefardyjki
należą do tej samej rasy ludzi.......

www.pbase.com/verti/people_and_events
Obserwuj wątek
    • l_zaraza_l Re: Żydówki 02.04.05, 19:27
      Byly tez bardzo piekne... migdalower oczy... burza nieomielznanych wlosow...
      jestem z Lodzi... wirele zdjec...
      • Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 03.04.05, 11:51
        misheli.image.pbase.com/u44/verti/large/28726123.0284.jpg
      • Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 03.04.05, 12:01
        misheli.image.pbase.com/u47/verti/large/30049383.CRW_3250.jpg
      • Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 03.04.05, 12:02
        k43.pbase.com/u47/verti/large/30054375.CRW_3294.jpg
      • Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 03.04.05, 22:45
        To zapodaj jakieś. Urodziłem się po wojnie i nie widziałem nigdy polskiej
        pięknej Żydówki (oprócz koszmarków jak Hanna Krall itp).
    • Gość: olo Re: Żydówki IP: *.zgora.dialog.net.pl 03.04.05, 11:55
      ładne są zydówki...Nie znasz się.
      • Gość: artur Re: Żydówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 21:21
        I znow ten sam schemat oceniania kobiecej urody, czyli od 18 do 25 lat! A
        kobietki w innym wieku to nie laska ocenic? Zgadzam sie, ze mlode Zydowki,
        Turczynki, Greczynki czy Latynoski sa ladne, ale pokaz mi ladna 40-letnia
        przedstawicielke tych nacji. Oczywiscie szanuje takie gusta, mnie jednak
        osobiscie najbardziej podobaja sie Skandynawki, bo oceniam wszystkie kobiety, a
        nie tylko te mlode, ktorym wszystko podarowala natura.
        • Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 03.04.05, 21:49
          Artur, przeciętny Izraelczyk albo Grek po 40 latach picia wina i siedzenia na
          słońcu ma słaby wzrok i rucha/kocha swoją pannę z rozpędu, co sprawia że nie
          przeszkadza mu wymęczona cera/zmarszczki których nie da się uniknąć w silnie
          nasłonecznionych krajach.

ps
          Przeciętna 40-letnia Szwedka z powodu długich i mroźnych nocy często myśli o
          samobójstwie. Greczynka albo Izraelka myśli o seksie i jedzeniu.
          • Gość: Sz Re: Żydówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 22:35
            aszkenazyjki wcale nie sa brzydkie. Maja zwykle jasna cere (w przeciwienstwie
            do Sefardyjek) ale piekny ksztalt twarzy, szyi i niezwykle oczy. Sa drobno
            kosciste w przeciwienstwie do Sfardow. A najlepszy efekt daje wymieszanie
            sefardyjskiej urody z aszkenazyjska :)

• Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 03.04.05, 22:40
              Być może... Stereotyp może kłamać.
              Ja w każdym razie nigdzie nie widziałem piękniejszych kobiet niż w Telewiwie i
              Hajfje
    • Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 03.04.05, 22:42
      mishappa.image.pbase.com/u8/verti/large/32820712.CRW_8361copy.jpg
      • Gość: z Re: Żydówki IP: *.dip.t-dialin.net 04.04.05, 02:26
        TE LINIKI NIE DZIALAJA! O CO CHODZI!
    • Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 03.04.05, 22:43
      mk29.image.pbase.com/u8/verti/large/32820638.CRW_8370copy.jpg
      • Gość: Sz Re: Żydówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 22:50
        tez tak uwazam (choc jestem kobieta) :-)

a faceci jacy boscy...
        nawet patrzacy spod byka bladzi ortodoksi z Mea Szarim maja cos w sobie :-)
      • Gość: artur Re: Żydówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 23:49
        No i znowu same mlode zapodajesz. Nie masz jakiejś ladnej przynajmniej 30-stki
        w zanadrzu? Pozdro
        • Gość: artur Re: Żydówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.05, 23:50
          Mój poprzedni post był skierowany do Adama...
          • Gość: Sz Re: Żydówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 08:02
            a co ty artur z tymi 30-tkami? ja mam 30-tke i tak dobrze w wieku lat 20-u nie
            wygladalam :-)

Zydowki wcale nie starzeja sie brzydko. Sprzyja temu dieta nadmorska i ruch.
            Owszem tyja po dzieciach i w okresie menopauzy, ale jest to tzw. kobiecy
            tluszczyk, na biodrach i piersiach, a nie tak zwany kwadrat bez talii.

wiem, co mowie, spedzam tam (w Izraelu) wiekszosc czasu. Zaraz jade znow i
            wysle wam jakies ukradkiem zdrobione zdjecia :-) egzemplarze w roznym wieku
            specially for artur

• gomory Sa EXTRA n/t 04.04.05, 11:02
            • Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 04.04.05, 11:48
              to masz farta, jesteś Żydem czy tylko spędzasz tam czas?
              zazdroszczę plaż :) szczególnie fiszmana i hajfy - najlepszego tam miasta
              • Gość: Sz Re: Żydówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 16:29
                tak, plci zenskiej, i nie sfardem ;) dlatego tak wystepuje w obronie
                aszkanazyjskiej pieknosci
                • Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 04.04.05, 17:08
                  ok. tak sobie pomyślałem że jest tu jakaś ironia w ludzkim losie... minęło tak
                  niewiele lat i dziś wielu Polaków chciałoby być żydowskiego pochodzenia, móc
                  dostać na miejscu obywatelstwo Izraela i wracać do Polski tylko na krótkie
                  odwiedziny... nawet mogliby się nauczyć języka hebrajskiego...

niezbadane są wyroki losu/bogów
                  • Gość: Sz Re: Żydówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 17:31
                    jestes pewny, ze tak wielu chcialoby tego?...nie sadze. Znam takich, co moga, a
                    wypieraja sie swego pochodzenia.
                    Dobrze, ze ich polskie otoczenie (od dawna Zyda zadnego nie widzac) nie
                    demaskuje ich semickich rysow :)

• Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 04.04.05, 21:12
                      nie mówię że przeszliby na judaizm tylko że gdyby moglli to uciekli by do
                      Izraela, kraju który może ma trudności i być może niedługo przestanie istnieć
                      ale jest ciepły, ma plaże, piękne kobiety i jest bogaty (w porównaniu do
                      dzisiejszej Polski)

ps
                      ja tego nadal nie rozumiem, jak wam się udało podnieść gospodarczo? przecież
                      przez conajmniej pierwsze 20 lat istnienia tego państwa debile próbowali tam
                      ustanowić socjalizm za amerykańskie pieniądze

może znasz jakąś książkę na ten temat? jak i kiedy dokładnie zaniechano w
                      Izraelu socjalizmu i kiedy się odbył ten skok od obleśnego komunalnego kibucu
                      do dobrobytu?
            • Gość: artur Do Sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 14:54
              Gość portalu: Sz napisał(a):
              > a co ty artur z tymi 30-tkami? ja mam 30-tke i tak dobrze w wieku lat 20-u
              nie
              > wygladalam :-)

Ja po prostu uważam, że dopiero 28-35-letnią kobietę można oceniać pod względem
              urody. To, co pokazują fotki prezentowane przez autora wątka to dla mnie
              pokaz "hojności natury", a nie kobiecej urody par excellence, no ale to tylko
              moja opinia. Jak już pisałem wcześniej, oceniam kobiety z wszystkich
              przedziałów wiekowych i tylko na tej podstawie wysuwam wnioski, że jakaś nacja
              podoba mi się czy nie. Dlatego nie potrafię zachwycać się tymi "darami natury"
              z fotek, ponieważ za 10 lat nie znajdzie się chętny do robienia im zdjęć.
              Tak się już przyjęło w naszym społeczeństwie, że oceniamy to, co stworzyła
              natura (np. wybory miss). Np. na kobiety mówimy "płeć piękna", bo rzeczywiście
              z natury są ładniejsze od mężczyzn, jednak gdyby wszystkie kobiety wyglądały
              tak jak np. Renata Beger czy Whoopi Goldberg (bez urazy), a wszyscy mężczyźni
              tak jak np. J.C. van Damme czy Brad Pitt, to moim zdaniem mężczyźni powinni być
              nazywani płcią piękną (lub piękniejszą). I właśnie według takich wyznaczników
              oceniam ludzką urodę, liczy się dla mnie nie to, co utrzymaliśmy od natury,
              lecz to, jak potrafimy to konserwować (nie mylić z "ulepszać" np. operacjami
              plastycznymi czy silikonem).
              A zresztą, podziwiajmy to, co mamy, wkrótce nadejdzie lato z nową dawką "darów
              natury".

PS: Ja też mam 30-stkę (za 6 dni) i też tak dobrze w wieku 20 lat nie
              wyglądałem:) Dzięki za obiecane fotki, pozdrawiam!
    • mamalgosia Re: Żydówki 04.04.05, 11:04
      Ja też jestem brzydka, a nie jestem żydówką
      • Gość: magda Re: Żydówki IP: *.fema.pl / *.cyf-kr.edu.pl 04.04.05, 13:34
        Przesadzasz... Moja babcia była polską Żydówką (w Twojej terminologii brzydką
        aszkenazyjką) i urody nie można było jej odmówić. Miała czarne kręcone włosy,
        wielkie czarne oczy, trochę dziecięce rysy twarzy, szczupłą jak na tamte czasy
        sylwetkę. Mój dziadek patrzył na nią rozkochanym wzrokiem do późnej starości, a
        w młodości mimo sprzeciwu całej rodziny i wydziedziczenia go, związał się
        właśnie z nią. Zatem - nie uogólniaj
        • Gość: adam Re: Żydówki IP: 83.238.200.* 04.04.05, 13:59
          przecież napisałem o stereotypie
          niech ktoś zapoda zdjęcia które go obalą
          bo gdzie teraz spotkasz takie żydówki?
        • mamalgosia Re: Żydówki 04.04.05, 15:15
          Gość portalu: magda napisał(a):

> Przesadzasz... Moja babcia była polską Żydówką (w Twojej terminologii brzydką
          > aszkenazyjką)
          w mojej terminologii? A gdzie ja coś takiego napisałam??????
          • jolie Re: Żydówki 04.04.05, 15:52
            w mojej terminologii? A gdzie ja coś takiego napisałam??????

Ty - nigdzie. Mój post skierowany był do autora wątku.
            Bez komentarza...
    • Gość: Dziadek Re: Żydówki - czy to prawda IP: *.chello.pl 04.04.05, 13:41

Kiedyś slyszałem, że Żydówki mają w poprzek. Czy to prawda.
      • Gość: kell Re: Żydówki - czy to prawda IP: 194.246.124.* 04.04.05, 14:14
        Zapytaj się Ireny Kirszensztajn-Szewińskiej
      • Gość: Sz Re: Żydówki - czy to prawda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.05, 16:32
        taaak, maja w poprzek, rzadza swiatem i co jeszcze...?
        jadaja dzieci gojow i ukrzyzowaly Jezusa wespol z meska czescia Zydow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka