Dodaj do ulubionych

Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystów?

02.02.06, 14:32
WSPANIAŁA WIADOMOŚĆ !!!! NARESZCIE BĘDĘ MÓGŁ UCZESTNICZYĆ W PRAWDZIWEJ MSZY
TRYDENCKIEJ, KTÓREJ POZBAWIŁ MNIE HERETYCKI SOBÓR!!! Cudownie, cudownie,
cudownie!! Bogu Wszechmogącemu niech będą dzięki !!! Musimy nareszcie wrócić
do naszych łacińskich korzeni, by nie skończyć jak heretycy z ich pustymi
kirche. Cieszcie się frateres! To piękny dzień! Do zobaczenia w Kościele !
Obserwuj wątek
    • mangold Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystów? 02.02.06, 14:34
      Czyli wynika z tego jasno, ze Santo Subito nie zawsze miał rację :-P
      • puuchatek Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 14:37
        mangold napisał:

> Czyli wynika z tego jasno, ze Santo Subito nie zawsze miał rację :-P

JPII nałożuył ekskomunikę nie za odprawianie mszy w rycie trydenckim, ale wyświęcanie biskupów bez zgody papieża. Jeśli zatem Bractwo wycofuje się z tego i deklaruje posłuszeństwo papieżowi, to oczywiście ekskomunika może być cofnięta. Nie oznacza to, że "JPII się mylił", tylko że "druga strona" zdecydowała się na współpracę.
        • luckyluke75 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 14:52
          Czyli po malu pokazuje swoja prawdziwa twarz kard. Ratzinger, wrog wszelkiego
          postepu.... Mel Gibson bedzie zadowolony
          • Gość: Marcus Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.adsl.alicedsl.de 02.02.06, 14:57
            Pewnie gdyby ich kazal spalic na stosie , uznalbys Benedykta za postepowego .
            • zibiwrocek Msza Trydencka - znakiem jedności katolików 02.02.06, 15:43
              Jej odrzucenie sprzyja nacjonalizacji poszczególnych kościołów krajowych.
              Dzisiejsi księża w większości nie umieją łaciny - języka kościoła powszechnego.
            • Gość: Palermoso No nie! Palenie na stosie to wasza specjalność! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.06, 16:43
              Nikt by nie śmiał, w obliczu takich autorytetów.
          • Gość: kto to lefebrysci? Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.barak-online.net 02.02.06, 18:46
          • Gość: ksiundz kto to lefebrysci? IP: *.barak-online.net 02.02.06, 18:50
            czy lefebrysci to to najbardziej antysemickie ugrupowanie
            co sie chca odgrywac na zydach za wyeliminowanie ich zalozyciela?
            Ta czesc KK co z taka ochota chciala pomoc Hitlerowi w "ocztszczeniu" swiata od
            zydow?
        • Gość: esseńczyk TO ZNACZY,ŻE WSZYSTKIE PRAWA MOZNA NAGINAĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:21
          Kościól to jeszcze jedna ułuda!!!!
          A imie jego LEGION!
      • piwi77 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 15:08
        mangold napisał:

> Czyli wynika z tego jasno, ze Santo Subito nie zawsze miał rację :-P

Oj mangold! Nie wiesz, ze Nieomylny zawsze moze poprawic Nieomylnego? Co za
        brak zrozumienia dla katolickiego dialektyzmu!;-)
    • puuchatek Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 14:34
      qwerty654321 napisała:

> WSPANIAŁA WIADOMOŚĆ !!!! NARESZCIE BĘDĘ MÓGŁ UCZESTNICZYĆ W PRAWDZIWEJ MSZY
      > TRYDENCKIEJ, KTÓREJ POZBAWIŁ MNIE HERETYCKI SOBÓR!!!

Nie chciałbym Ci psuć radości, ale jeśli Sobór Powszchny Kościoła uważasz za heretycki, to NIE BĘDZIESZ mógł uczestniczyć, ponieważ w ten sposób stwaiasz sie poza Kościołem (to się nazywa "ekskomunika mocą samego prawa").

Proponuję poczytać Kodeks Prawa Kanonicznego. Pozdrawiam.
      • Gość: gamoń Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.chello.pl 02.02.06, 14:35
        Z tego co wiem, to w paru miejscach w Posce można uczestniczyć w mszy trydenckiej.
        • puuchatek Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 14:38
          Oczywiście, że można. Wymaga to jedynie - jak nawet w tym tekście można przeczytać 0 zgody biskupa danej diecezji. Powtarzam - nie o liturgię chodziło w ekskomunice Lefebrystów.
          • lagardere Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 14:47
            puuchatek napisał:

Powtarzam - nie o liturgię chodziło w ekskomunice Lefebrystów.

Bo nie doczytaja, nie sprawdza i mysla, ze wszystko wiedza! :)
            • topol Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 16:04
              lagardere napisała:

> puuchatek napisał:
              >
              > Powtarzam - nie o liturgię chodziło w ekskomunice Lefebrystów.
              >
              > Bo nie doczytaja, nie sprawdza i mysla, ze wszystko wiedza! :)

Tak to zazwyczaj bywa z polskimi "wierzącymi" katolikami - zazwyczaj wierzą w
              księdza proboszcza a nie Boga....
      • qwerty654321 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 15:02
        puuchatek napisał:

> qwerty654321 napisała:
        >
        > > WSPANIAŁA WIADOMOŚĆ !!!! NARESZCIE BĘDĘ MÓGŁ UCZESTNICZYĆ W PRAWDZIWEJ MS
        > ZY
        > > TRYDENCKIEJ, KTÓREJ POZBAWIŁ MNIE HERETYCKI SOBÓR!!!
        >
        > Nie chciałbym Ci psuć radości, ale jeśli Sobór Powszchny Kościoła uważasz za
        he
        > retycki, to NIE BĘDZIESZ mógł uczestniczyć, ponieważ w ten sposób stwaiasz
        sie
        > poza Kościołem (to się nazywa "ekskomunika mocą samego prawa").
        >
        > Proponuję poczytać Kodeks Prawa Kanonicznego. Pozdrawiam.

Oj, nie bądź taki dosłowny ;-) Nie chodziło mi przecież o to że sobór jest
        sensu stricto heretycki. To był skrót myślowy. Miałem raczej na myśli skutki
        reform wywołanych przez sobór. Nawet poważni badacze Kościoła zgadzają się, że
        ich źródłem była próba zbliżenia do lutrów, jak też i lekkie luterańskie
        spaczenie twórców i przede wszystkim wykonawców reform soborowych. Pisząc
        o "heretyckim soborze" miałem na myśli te wszystkie spaczenia i negatywne
        skutki jakie - zwłaszcza w liturgii - następiły po soborze. Najsmutniejsze jest
        jednak to, że na skutek mylnej interpretacji myśli soborowej pozbawiono nas
        wiernych możności uczestniczenia w Mszy Wszechczasów i kontynuowania tradycji
        naszych przodków. Przeżywania naszej Wiary w sposób łaczący nas od 400 lat.
        Masz rację sobor nie był heretycki. Heretyccy byli jego koryferusze, niszczący
        z niespotykanym zapałem od wewnątrz czterechsetletni gmach Matki Naszej
        Kościoła Katolickiego. Często wbrew woli twórców reform, Jana Pawła Wielkiego i
        znaczących teologów.
        Czuję jednak, że Jego świątobliwość Benedyjk XVI przywórci właściwe znaczenie i
        reformom i tradycji. Nadchodzi wiosna Kościoła. Cieszmy się bracia.
        • lagardere Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 15:10
          qwerty654321 napisała:

Nadchodzi wiosna Kościoła. Cieszmy się bracia.

Nie ciesz sie! Sa jeszcze siostry postsoborowe! ;) Zapewniam cie, ze one nie
          popuszcza (a jak powszechnie wiadomo, 'gdzie diabel nie.....(...).;)
        • Gość: gool Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:11
          a ty co, członek opus dei ???
        • Gość: p26 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:19
          Msza Wszechczasów??
          "Heretyccy byli jego koryferusze, niszczący
          z niespotykanym zapałem od wewnątrz czterechsetletni gmach Matki Naszej
          Kościoła Katolickiego. "

Co za bzdury.
          a myślałem że kościół ma już 2000 tyś lat a nie 400.

PS. Jak Bóg chce kogoś ukarac to mu najpierw rozum odbiera. Ty jesteś tego
          dobrym przykładem.
          • Gość: p26 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:24
            Jeszcze jedno słowo wyjaśnienia.
            Kościół to wszyscy ochrzczeni. Do kościoła należą wieć i katolicy i prawosławni
            i luteranie. Może cię to zdziwi ale kościół i chrześjaństow na rzyskich
            katolikach się nie kończy.

KK dawno by już pewnie nie było gdyby nie Marcin Luter. To jego wystąpienie
            sprawokowało papieży i biskupów KK do reform. Tak więc dzisiaj wieczorem
            podziękuj Bogu za Maricna Lutra bo nie miałbyś tak uwielbianej przez ciebie
            mszy trydenckiej gdyby nie on.
            • Gość: qwerty Ha, Ha, ha Mam dziękować za tego HERETYKA ?!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:38
              Mam nadzieje, że smaży się w piekle, tam gdzie jego miejsce. Oto na jakie
              manowce prowadzi progresizm! To Ty raczej pomódł się za tysiące Katolików
              zamęczonych przez diabelskich sługsów twego lutra w XVI i XVII wieku. Przez
              heretyków pokroju lutra upadła zjednoczona w wierze łacińska Europa. Przez jego
              butę, pychę i rządze władzy Kościół Katolicki musi walczyć o zbawienie nie
              tylko pogan, ale i zbłąkanych Chrześcijan. "Nie ma zbawienia poza Kościołem"
              coś Ci to mówi ? Módl się człowieku i poczytaj trochę o historii twojego
              własnego wyznania.
              • Gość: free Re: Ha, Ha, ha Mam dziękować za tego HERETYKA ?!! IP: *.cable.mindspring.com 02.02.06, 15:46
                >"Nie ma zbawienia poza Kościołem"
                > coś Ci to mówi ? Módl się człowieku i poczytaj trochę o historii twojego
                > własnego wyznania.

A co Cie obchodzi zbawienie "p26", co Cie obchodzi moje zbawienie!? Bog dal nam
                wolne sumienie, mowi Ci to cos? Masz wyprany i przesaczony nienawiscia mozg?
                Coz innego moge zrobic w tej sytuacji jak tylko modlic sie za Ciebie? Moze
                tylko grzecznie poprosze Cie o jedno, odwal sie i daj ludziom rozwijac ich
                relacje z Bogiem wedlug ich sumienia, dobrze?
                • Gość: qwerty Proszę bardzo, pozwalam. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:00
                  Proszę bardzo rozwijaj swoje kontakty z Bogiem, jak chcesz. Możesz nawet modlić
                  się do swarożyca i składać krwawe ofiary ze zwierząt i ludzi. Wolna wola. Poza
                  tym, to nie ja się do mojego adwersarza "przywaliłem", lecz odwrotnie. Z BOGIEM.
                  • Gość: free Re: Proszę bardzo, pozwalam. IP: *.cable.mindspring.com 02.02.06, 16:07
                    > Proszę bardzo rozwijaj swoje kontakty z Bogiem, jak chcesz.

Nie jak ja chce, tylko jak Bog chce.

>Możesz nawet modlić się do swarożyca i składać krwawe ofiary ze zwierząt i
                    >ludzi. Wolna wola.

Glodnemu chleb na mysli? To nie jest moim zamiarem, ale i tak watpie w Twoja
                    dobrodusznosc i obawiam sie, ze nie pozwolilbys mi na to, gdybym chcial. Wolna
                    wola?
              • wali7 Re: Ha, Ha, ha Mam dziękować za tego HERETYKA ?!! 02.02.06, 16:00
                Powiało średnioweczem. Chyba wyznajesz inny rodzaj katolicyzmu od mojego. Cóż, mi się zawsze zdawało, że to religia miłości i akceptacji. Cóż, widać się myliłem. Szkoda.
                • Gość: qwerty "Nie przynoszę wam pokoju, lecz miecz" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:10
                  Kto to powiedział ? Kto wygnał przekupniów ze światyni (i dał im po karku
                  bacikiem jak uczy EL Greco :-)? Już rozumiesz ? W Średniowieczu Kościoły były
                  pełne. Teraz są puste. Czy o niczym to nie świadczy ? Miłosierdzie nie oznacza
                  bezwładnego poddania się siłom ciemności i trymufującego ostatnio w Europie
                  antychrześnijaństwa. Jeteśmy miłosierni także przez nasze bezkompromisowe
                  zaangażowanie w sprawę wiary, panowanie Chrystusa Króla. Dzięki naszej walce
                  klika zbłąkanych dusz może wrócić na łono Kościoła. Uzyskać zbawienie. I to
                  jest najważniejsze, a nie tylko -infantylne często w treści i formie -
                  miosierdzie. Nie jesteśmy buddystami.
                  • Gość: Wanda Re: "Nie przynoszę wam pokoju, lecz miecz" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:17
                    Querty, litości. Nie prowokuj. Zapewne piszesz scenariusze i sztuki teatralne,
                    jako że pioro masz dobre. Nie smiej sie proszę, z nas - katolików. Nie wszyscy
                    jesteśmy oszołomami
                  • lagardere Re: "Nie przynoszę wam pokoju, lecz miecz" 02.02.06, 16:35
                    Gość portalu: qwerty napisał(a):

> Kto to powiedział ? Kto wygnał przekupniów ze światyni (i dał im po karku
                    > bacikiem jak uczy EL Greco :-)? Już rozumiesz ?

Chelmonski???? ;)))
                    • Gość: qwerty Re: "Nie przynoszę wam pokoju, lecz miecz" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:38
                      :-)))) Blisko, też na "Ch".
                      • lagardere Re: "Nie przynoszę wam pokoju, lecz miecz" 02.02.06, 16:45

> :-)))) Blisko, też na "Ch".

Jak el chemia Bestii? :)
                        • supaari :-) 02.02.06, 17:07
                          lagardere napisała:

> Gość portalu: qwerty napisał(a):
                          >
                          > > :-)))) Blisko, też na "Ch".
                          >
                          > Jak el chemia Bestii? :)

Churchill niechybnie! A on al kimyą miał to wspólne, że al kuhl popijał...
                          Ja tu jestem i nie muszę kolejnych klawiszy klawiatury wciskać...
                          • lagardere Re: :-) 02.02.06, 17:40
                            supaari napisał:

> Churchill niechybnie! A on al kimyą miał to wspólne, że al kuhl popijał...
                            > Ja tu jestem i nie muszę kolejnych klawiszy klawiatury wciskać...

A jak to czlowiek sie czasem daje gajowym wpuscic w malinowe krzewy?;) Zeby to
                            choc Wiszniewyj Sad, to moznaby za Czwarta Siostre...;)
                            Oj, popijal, popijal, chyba nawet Soboru nie doczekal...
              • Gość: kris odpowiedź na to, co napisał "qwerty" IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 02.02.06, 16:07
                qwerty napisał:
                "Nie ma zbawienia poza kościołem"

A gdzie to wyczytałeś? Bo w Biblii chyba nie. Tam Jezus mówi, że "nikt ne może
                przyjsć do Ojca jak tylko przeze mnie".

Jeśli mówiąc "kościół" masz na myśli "wszystkich wierzących ludzi", czyli
                między innymi chrześcijan (w tym protestantów), to w sumie myślisz o tych,
                którzy wierzą w Jezusa, a w tym wypadku trudno nie przyznać ci racji.
              • Gość: Wanda Re: Ha, Ha, ha Mam dziękować za tego HERETYKA ?!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:14
                Fajnie udajesz nawiedzoną dewotkę. Ale daj juz spokój, bo założę się, że
                znajdziesz oszołomów, co będą ci sekundować.
              • Gość: Zenon POZORY I PUSTE SLOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:22
                Koscielna szopka jest przytlaczajaca, a gdzie w tym wszystkim wiara? Po to
                wszystko, o czym piszecie to pozory. Msza trydencka odprawiana po lacinie, msza
                posoborowa w jezykach narodowych... I tak niewielu w katolickiej Polsce coś z
                tego rozumie. To odruch, nie kontemplacja Boga. Nasz Bog, sprzedawany przez
                Kosciol jest kolorowo-odpustowy, halasliwy i pusty. Bez tresci. Tani show,
                wiele slow, ktore utracily sens.
                Poczytajcie wywiad z Dominikaninem - rozsadny glos w morzu religijnego belkotu.

serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3134654.html

Polecam
                • Gość: esseńczy Re: POZORY I PUSTE SLOWA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:26
          • Gość: qwerty Tak Kościół ma 2000 lat, nie 400, ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:31
            Tak Kościół na 2000 lat, ale cała nasza -Polska - kultura został ukształtowana
            głównie przez wpływ Kościoła Trydenckiego. We Mszy Wszechczasów uczestniczył
            Jan III Sobieski nim zdeptał pogańską hydrę pod Wiedniem. To w niej przez 123
            lata lat zaborów nasi przodkowie znajdowali pocieszenie i Boże wspomożenie. To
            ona, oraz ostatnie 400 lat ukształtowało nowożytny Kościół z jego tradycjami,
            potęgą i PIĘKNEM. Czy BÓG odebrał rozum wszystkim katolikom z ostatnich 400
            lat. Czy może po prostu tacy mali ludzie jak Ty, tracąć grunt pod nogami
            potrafią tylko ględzić o braku rozumu u innych? Módl się. Rozumu może masz
            dość. Ale najwyraźniej brak Ci wiary. Właśnie takie podejście niszczy Kościół
            od 30 lat.
            • lagardere Re: Tak Kościół ma 2000 lat, nie 400, ale.. 02.02.06, 15:35

> Jan III Sobieski nim zdeptał pogańską hydrę pod Wiedniem.

Ty od myslenia, to chyba masz odciski i dlatego tak sie boisz ruszyc czerepem!
              Najglupszy krol w historii Polski!
              Jaka poganska hydre????
              • Gość: qwerty Turczyna, synku, bisurmańskie psy, jak wolisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:40
                Mój drogi, nie Tobie oceniać Królów, zwłaszcza jeżeli nic nie wiesz na temat
                ich dokonań. Gdyby nie on, klepał byś teraz czołem w dywanik.
                • lagardere Bisurmanka ;))) 02.02.06, 15:51

> Mój drogi, nie Tobie oceniać Królów, zwłaszcza jeżeli nic nie wiesz na temat
                  > ich dokonań. Gdyby nie on, klepał byś teraz czołem w dywanik.

Niewiasta jam jest! Bialoglowa, nie siwa, jeno warkocz chusta okryty, jako, zem
                  zamezna. ;)))
                  Do szkol posylali a i przy uczonym mezu wiedza rabka swego uchylila ;)))
                  • Gość: qwerty Re: Bisurmanka ;))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:56
                    Uszanowanie Szanownej Pani, w takim razie, uszanowanie ;-)
                    • lagardere Re: Bisurmanka ;))) 02.02.06, 16:01

> Uszanowanie Szanownej Pani, w takim razie, uszanowanie ;-)

A to i ja za szacunek dziekuje i pozdrowienia sle :)
                • Gość: s Re: Hola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:39
                  A dlaczego psy, a nie koty albo inne. A moze podludzie. W sprawach religinych
                  Turcy, o ile sie nie myle sa dosc tolerancyjni. A czy to nie czasem od nich
                  nasi swiatli sarmaci przejeli chocby stroje? Czy to nie w kontuszu wlasnie nasz
                  geniusz Sobieski ich przepedzal z Wiednia, w nagrode dostajac podziekowanie
                  wiedenskiego ludu?
                  Troche umiaru, stary, kilka wiekow wczesniej Islam byl daleko, daleko do przodu
                  przed zdziczalymi lacinnikami, ktorzy w imie Boga nie zapomnieli o zlupieniu
                  swych prawoslawnych braci w wierze w bogatym Konstantynopolu.
              • normalny_inaczej Re: Tak Kościół ma 2000 lat, nie 400, ale.. 02.02.06, 16:29
                Wyznawców proroka.

Nie zapominajmy jednak jak nam się Austriacy odwdzięczyli rozbiorami sto lat później...

---------
                Bies.pl
                Wiadomości bieżące
              • Gość: s medioevo = sredniowiecze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:24
        • Gość: Dobromir Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: 213.17.245.* 02.02.06, 15:49
          Chyba piszesz głupoty. Co złego jest w tym, że msze się odbywają w językach
          narodowych, np.??? Lepiej, żeby dzicz szła do kościoła co niedziela i
          bezmyślnie klepała łacińskie formułki? Kościół i religia mają być bliższe
          człowiekowi, a nie być wydumaną "zabawą" dla wykształconych w łacinie i
          teologii ...
          • zibiwrocek Wspomnij, że pomieszanie języków to kara za pychę 02.02.06, 15:57
            ludzi próbujących wspiąć sie po wierzy Babel do Boga.
            Jedność liturgii to znak jedności kościoła, nie dzielącego nas na polaków,
            rosjan, niemców, anglików.
            • po_godzinach ceny kursów łaciny pójdą w górę 02.02.06, 16:05
              nareszcie filolodzy klasyczni zostaną docenieni (finansowo)
              • Gość: SUPER O tak, msza z tlumaczeniem symultanicznym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:25
            • koloratura1 Re: Wspomnij, że pomieszanie języków to kara za p 02.02.06, 16:16
              zibiwrocek napisał:

> ludzi próbujących wspiąć sie po wierzy Babel do Boga.
              > Jedność liturgii to znak jedności kościoła, nie dzielącego nas na polaków,
              > rosjan, niemców, anglików.

A to ci spod wieŻy Babel mówili po łacinie?
              Ciekawość...
    • Gość: że co??? W tył zwrot??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 14:53
      Czyżby Benio chciał dać "lyberałom" w sukienkach na opamiętanie?
      Bo w niektórych kościołach Msza zaczęła przypominać nabożeństwa protestantów :P
    • piwi77 Lefebrystow kosztowalo to pewnie majatek? 02.02.06, 14:56
      • Gość: Marcus Re: Lefebrystow kosztowalo to pewnie majatek? IP: *.adsl.alicedsl.de 02.02.06, 14:59
        5 zlotych na RM .
        • piwi77 Re: Lefebrystow kosztowalo to pewnie majatek? 02.02.06, 15:20
          Gość portalu: Marcus napisał(a):

> 5 zlotych na RM .

Masz na mysli 5 zlotych cielcow, nieprawdaz?
    • lagardere Majuskulia 02.02.06, 15:00
      qwerty654321 napisała:

> TRYDENCKIEJ, KTÓREJ POZBAWIŁ MNIE HERETYCKI SOBÓR!!!

Lefebrysi, to raczej 'pokorni ludzie' i sie nie dra!!!
    • Gość: Rotor Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.pse.pl / *.pse.pl 02.02.06, 15:08
      Przepraszam ale chyba trochę Ci odbiło. Jaki znów heretycki Sobór? Sobór był
      jak najbardziej w porządku przeprowadzony zgodnie ze wszelkimi procedurami i
      zwyczajami. Więc wszystko co na nim ustalono ma moc wiążącą dla wszystkich
      katolików.
    • normalkk Cały katolicyzm to herezja! 02.02.06, 15:25
      Ekskomunika czyli ładna nazwa średniowiecznej klątwy... Żałosne, że jeszcze w
      dzisiejszych czasach Kościół katolicki bawi się w takie rzeczy.... A swoja
      drogą Kościół powinien się zblizać do wyznań protestanckich czyli tych
      prawdziwszych, a nie cofać się do heretyckiej przeszłości!!!!!!!!!
    • Gość: Paxel Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: 82.45.130.* 02.02.06, 15:27
      Cudownie! Prawdziwe bogactwo lezy w roznorodnosci ale i w tradycji. Dlatego
      jesli ktos kocha "nowa" msze to dobrze, ale jesli ktos kocha "stara" to przeciez
      nie mozna tego utrudniac, zwlaszcza ze byla ona wazna i dostarczala wiary i
      wzruszen ludziom przez blisko 400 lat, a jej rdzen siega czasow pierwszych
      chrzescijan...

NB w dokumentach oficjalnych Soboru Vaticanum II lacina nadal jest oficjalnym
      jezykiem liturgii, jak rowniez oficjalnie polecany jest choral gregorianski, a
      jedyny instrument dopuszczony do wzbogacania liturgii to organy.

Przy wspolczesnej technologii nie ma mowy o tym, ze taka msza nie bedzie
      zrozumiala - juz teraz rozdaje sie ludziom przy wejsciu do kosciola spiewniki,
      "newslettery" z czytaniami na dany dzien itd....
      • Gość: kris Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 02.02.06, 16:15
        Paxel napisał:
        Prawdziwe bogactwo lezy w roznorodnosci ale i w tradycji.
        a zaraz potem:
        NB w dokumentach oficjalnych Soboru Vaticanum II /.../ jedyny instrument
        dopuszczony do wzbogacania liturgii to organy.

Czyli całkowita różnorodność. Możecie wybrać dowolny instrument, pod warunkiem,
        że będą to organy. Ciekawe tylko kto to wymyslił i dlaczego? Bo coś takiego
        trudno wyczytac z biblii, nie sądzisz?
    • Gość: Pantokrator Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.uni.lodz.pl 02.02.06, 15:27
      I co wtedy zrobią te wszystkie misie puszyste wygadujące nieprawdopodobne
      bzdury o Tradycji, z kard. Kasperem (na świecie - wg którego Bractwo Św. Piusa
      X odprawia msze w rycie lefebvrowskim?!?) i GW-TP (w kraju) na czele?
      Argumenciki wypadną im z łapek.
    • Gość: aa Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:31
      Nie wróżę zapełnienia kościołów dzieki łacińskiej mszy. Słusznie, że będzie
      wybór ale chyba chetnych na takie msze nie będzie zbyt dużo. Z powodów
      sentymentalnych z łezką w oku przypominam sobie wklepane do głowy fragmenty
      modlitw po łacinie ale wolę liturgię w moim języku.
    • Gość: Lilia Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: 158.75.4.* 02.02.06, 15:44
      Ciekawe jednak, ilu ksiezy bedzie w stanie odprawic liturgie po lacinie? Ojcze
      Dyrektorze, ratuj!
      • Gość: qwert Żartujesz ? Ojciec Dyrektor ? Zalożę się, że IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 15:51
        Założę się, że ten ciemniak nie zna łaciny. To właśnie brak dyscypliny w
        seminariach, brak ćwiczenia w łacinie, uświadomienia tradycji i dorobku
        Kościoła Powszechnego wywołał nie wiadomo skąd takie pomioty jak Ojciec
        Dyrektor. Ten osobnik w istocie służy jedynie progresistom, próbującym wmówić
        opinii publicznej, że O. Dyr. jest przedstawicielem konserwatystów. Podczas gdy
        każdy szanujący się konserwatysta musi przeżywać katuszę na widok tego
        niewykształconego, wykorzenionego typa, niepotrafiącego nawet władać językiem
        ojczystym. A co dopiero łaciną. U Kardynała Sapiehy ojciec dyrektor ze swoim
        poziomem umysłowym mógłby co najwyżej zamiatać plebanie.
        • po_godzinach Re: Żartujesz ? Ojciec Dyrektor ? Zalożę się, że 02.02.06, 15:54
          chollera, jak elitarnie się zrobiło ...
          • lagardere Re: Żartujesz ? Ojciec Dyrektor ? Zalożę się, że 02.02.06, 15:58
            po_godzinach napisała:

> chollera, jak elitarnie się zrobiło ...

Myslisz o kardynale Sapiesze? ;)
            A swoja droga, kardynalowie z osobowoscia mile widziani (moga byc
            nawet 'lewicowi', nie mylic z 'lewackimi'! ;)
            • po_godzinach Re: Żartujesz ? Ojciec Dyrektor ? Zalożę się, że 02.02.06, 16:03
              mnie tam nie przeszkadza, gdy robi się elitarnie ...

i osobowościowo
      • koloratura1 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 16:21
        Gość portalu: Lilia napisał(a):

> Ciekawe jednak, ilu ksiezy bedzie w stanie odprawic liturgie po lacinie? Ojcze
        > Dyrektorze, ratuj!

Ty myślisz, że Rydzyk umie po łacinie?
        • Gość: Wanda Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:28
          No przecież nie ma ratować ucząc łaciny, bo gdzie taki kołek by znał ten jezyk.
          Ma ratować przed Benedyktem XVI - profesorkiem, belfrem paskudnym, co nie może
          wyglosić homilii, żeby sie nie pochwalic erudycją. A jeszcze do tego patrzy
          krzywo, jak duchowieństwo wchodzi w alianse z partiami politycznymi.
    • an9991 BARDZO ZŁY ZNAK!!!! 02.02.06, 15:53
      dlaczego kościół prowadzi dyskusję z ultrakonserwatywnymi, zacofanymi grupami a
      unika takowej z tą swoją częścią, która chce rozwijać chrześcijaństwo wraz z
      rozwijającym się światem? kuria rzymska wybrała chyba zły kierunek. nie tędy
      droga by zrozumieć świat i współczesnego człowieka. to największy problem przed
      katolicyzmem xxi wieku.
    • Gość: SupportDenmark.com Allach akbar, papa akbar! /nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 16:03
    • koloratura1 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 16:06
      qwerty654321 napisała:

> TRYDENCKIEJ, KTÓREJ POZBAWIŁ MNIE HERETYCKI SOBÓR!!! Cudownie, cudownie,
      > cudownie!! Bogu Wszechmogącemu niech będą dzięki !!! Musimy nareszcie wrócić
      > do naszych łacińskich korzeni, by nie skończyć jak heretycy z ich pustymi
      > kirche. Cieszcie się frateres! To piękny dzień! Do zobaczenia w Kościele !

Ty naprawdę nie masz innych zmartwień?!
    • supaari jedność vs. estetyka 02.02.06, 16:17
      qwerty654321 napisała:

> TRYDENCKIEJ, KTÓREJ POZBAWIŁ MNIE HERETYCKI SOBÓR!!! Cudownie, cudownie,
      > cudownie!! Bogu Wszechmogącemu niech będą dzięki !!! Musimy nareszcie wrócić
      > do naszych łacińskich korzeni, by nie skończyć jak heretycy z ich pustymi
      > kirche. Cieszcie się frateres! To piękny dzień! Do zobaczenia w Kościele !

To rzeczywiście dobra wiadomość, ale z powodu ewentualnego końca schizmy. Twoje
      odczucia estetyczne są być może ważne dla Ciebie, ale w gruncie rzeczy są
      sprawą trzeciorzędną.
    • Gość: sasza Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.adsl.inetia.pl 02.02.06, 16:18
      Przepraszam. Czy msza trydencka to taka, że ksiądz coś mamrocze po łacinie,
      tyłem do wiernych ? Wierni zaś albo śpiewają albo "liczą" paciorki różańca albo
      się nudzą, czasem coś odpowiadają księdzu po "łacinie" ? Jeżeli tak, to ja
      dziękuję. Chcę świadomie uczestniczyć we Mszy Św. w tym pięknym misterium.
      • mg2005 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 16:50
        Gość portalu: sasza napisał(a):

> Przepraszam. Czy msza trydencka to taka, że ksiądz coś mamrocze po łacinie,
        > tyłem do wiernych ?

Taka w której ksiądz nie stoi tyłem do ołtarza i Chrystusa .

• Gość: S Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:31
          > Gość portalu: sasza napisał(a):
          >
          > > Przepraszam. Czy msza trydencka to taka, że ksiądz coś mamrocze po łacini
          > e,
          > > tyłem do wiernych ?
          >
          > Taka w której ksiądz nie stoi tyłem do ołtarza i Chrystusa

MYSLALEM, ZE OLTARZ JEST OBRAZEM, A LUDZIE SA ZYWI. ALE MOZE SIE MYLK. CHRYSTUS
          NA OLTARZU ZYWY I RUCHLIWY, A CI NIESZCZESNICY BYLI TAM OD ZAWSZE :)

OT, SZACUNEK CZLOWIEKA DLA CZLOWIEKA
          • mg2005 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 18:16
            Gość portalu: S napisał(a):

> MYSLALEM, ZE OLTARZ JEST OBRAZEM, A LUDZIE SA ZYWI. ALE MOZE SIE MYLK. CHRYSTUS
            >
            > NA OLTARZU ZYWY I RUCHLIWY, A CI NIESZCZESNICY BYLI TAM OD ZAWSZE :)
            >
            > OT, SZACUNEK CZLOWIEKA DLA CZLOWIEKA

Nie rozumiesz znaczenia symbolu.Czy flaga państwowa to tylko kawał płótna?

Człowieka powinniśmy szanować, ale Boga bardziej.
            Ołtarz i Krzyż to właśnie symbole tego szacunku, dlatego nie jest dobrze,
            gdy kapłan odwraca sie do nich tyłem.
            • Gość: esseńczyk Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:22
              widocznie z tyłu ma szatana?
        • Gość: Justi Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.adsl.wanadoo.nl 02.02.06, 18:57
          Wlasnie, ksiadz powinien byc jednym z nas patrzacych w tym samym kierunku, w
          kierunku Boga. Wierni nasladujacy ksiedza bez poczucia, ze ksiadz uwage
          skierowuje wlascnie na nich.
        • Gość: Justi Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.adsl.wanadoo.nl 02.02.06, 19:01
          Wlasnie, ksiadz patzacy w tym samym kierunku co wierni, w kierunku Boga.
    • Gość: kris Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 02.02.06, 16:21
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=36075780&a=36082032
      • mg2005 Czas naprawić błędy posoborowe 02.02.06, 16:37
        • les.vacances jakie to bledy? 02.02.06, 16:38
        • mg2005 Re: Czas naprawić błędy posoborowe 02.02.06, 16:46
          Wg Soboru Msza Trydencka miała być nadal dominująca,
          jedynie DOPUSZCZONO nowy ryt.

"Nadgorliwość gorsza od faszyzmu"?
          • Gość: Luteranin lefebryści są antyekumeniczni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 17:14
            - schowali się w swojej norze i wydumali sobie, że mają prawo do
            jedynozbawczości. Nie miałbym nic przeciwko temu, żeby własne nabożeństwa
            odprawiali w rycie trydenckim, ale ich buta mnie szokuje. Dlaczego nie idą
            ewangelizować ludzi, tylko zasklepiają się w swojej konserwie? Dlaczego na
            spotkaniach ekumenicznych, poświęconych wspólnej tradycji chrześcijańskiej czy
            np. pamięci Dietricha Bonnhoeffera łatwiej spotkać starozakonnych niż
            lefebrystów?

Ein feste Burg ist unser Gott!

ECCLESIA REFORMATA SEMPER REFORMANDA
            • wet3 Re: lefebryści są antyekumeniczni 02.02.06, 18:37
              Gość portalu: Luteranin napisał(a):

> - schowali się w swojej norze i wydumali sobie, że mają prawo do
              > jedynozbawczości. Nie miałbym nic przeciwko temu, żeby własne nabożeństwa
              > odprawiali w rycie trydenckim, ale ich buta mnie szokuje. Dlaczego nie idą
              > ewangelizować ludzi, tylko zasklepiają się w swojej konserwie? Dlaczego na
              > spotkaniach ekumenicznych, poświęconych wspólnej tradycji chrześcijańskiej
              czy
              > np. pamięci Dietricha Bonnhoeffera łatwiej spotkać starozakonnych niż
              > lefebrystów?
              >
              > ******
              > Ein feste Burg ist unser Gott!
              >
              > ECCLESIA REFORMATA SEMPER REFORMANDA

Jestes w bledzie. Nastawienie Kosciola posoborowego na ekumenizm, odrzucenie
              Tradycji, wyrzucenie laciny (jezyka uniwesalnego) z liturgii (mozna bylo ja
              zostawic jako jezyk uniwersalny obok jezykow narodowych) oraz pozniejsze zmiany
              dokonane w odprawianiu mszy sw. - to zasadnicze bledy. Przypominam tu, ze z
              natury swej KK NIE jest ekumeniczny - tylko MISYJNY. Swiadczy o tym eypowiedz
              Chrystusa: "Idac, NAUCZAJCIE wszystkie narody chrzczac je w imie ..."
              Pozdrawiam.
              • Gość: Luteranin Re: lefebryści są antyekumeniczni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:43
                do wet3:

A więc: "o tym, kto jest w błędzie decyduję ja", hę?

• mg2005 Re: lefebryści są antyekumeniczni 02.02.06, 19:26
                  Gość portalu: Luteranin napisał(a):

> A więc: "o tym, kto jest w błędzie decyduję ja", hę?
                  >

A kto?...

Tak właśnie jest u protestantów,czyż nie?
                  Bo u nas decyduje Papież i Świete Oficjum.

A tak w ogóle, czy ekumenizm to nie relatywizm poznawczy?
                  Albo ja mam rację, a Ty jesteś heretykiem - albo na odwrót . Albo - albo.
                  • Gość: Luteranin Re: lefebryści są antyekumeniczni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:17
                    mg2005 napisał:

> Gość portalu: Luteranin napisał(a):
                    >
                    > > A więc: "o tym, kto jest w błędzie decyduję ja", hę?
                    > >
                    >
                    > A kto?...
                    >
                    > Tak właśnie jest u protestantów,czyż nie?

No nieee... Wy, papiści, uznajecie przecież, że papież jest NIEOMYLNY. Jeszcze
                    nigdy nie słyszałem, żeby ewangelicki synod albo konsystorz rościł sobie prawo
                    do powszechnej nieomylności. Po soborze watykańskim II papieże nieco
                    przystopowali z tą nieomylnością, ale dogmat nie został odwołany.

Za nieomylną jest uznawana Święta Ewangelia, jako Słowo Jezusa Chrystusa, Syna
                    Bożego i Zbawiciela Świata. To, co mówią w teologii ludzie, to mogą być tylko
                    przypuszczenia, a nie pewniki.

Przykład: Kościół Katolicki uznaje Komunię św. za bezkrwawe powtórzenie Ofiary
                    Krwawej, złożonej przez Jezusa na Krzyżu. Kościół Ewangelicko-Augsburski uznaje
                    to za Sakrament, w którym jest obecny Chrystus, ale nie za ofiarę. Przecież w
                    Ewangelii jest napisane: "To czyńcie na moją pamiątkę", nie ma ani słowa o
                    ofierze! Dlatego Kościół Ewangelicko-Augsburski uznaje, że ofiara Jezusa była
                    jedyna i niepowtarzalna. Ale KEA nie potępia ani nie obraża katolików za ich
                    rozumienie Eucharystii. Tymczasem Kościół Katolicki zabrania swoim
                    przystępowania do Komunii u ewangelików i na odwrót. I to jest dyskryminacja.

I tu tkwią różnice między naszymi wyznaniami, które trudno jest od razu
                    zniwelować. A więc przynajmniej zachowajmy pobieżną ekumenię i módlmy się o
                    jedność chrześcijan. Lefebryści, rydzykiści, towarzystwo Jankowskiego, Głodzia
                    e tutti quanti raczej robi wszystko, aby rozbić i tak rozbity już chrystianizm.

• supaari Re: Czas naprawić błędy posoborowe 02.02.06, 18:14
            mg2005 napisał:

> Wg Soboru Msza Trydencka miała być nadal dominująca,
            > jedynie DOPUSZCZONO nowy ryt.
            >

A jakieś parytety ustalono? 80/20? 70/30?
            • mg2005 Re: Czas naprawić błędy posoborowe 02.02.06, 18:21
              supaari napisał:

> A jakieś parytety ustalono? 80/20? 70/30?

Czy rozumiesz słowo "dominujący"?
              Dla ułatwienia: to nie oznacza 1/999.
              • supaari Re: Czas naprawić błędy posoborowe 02.02.06, 18:39
                mg2005 napisał:

> Czy rozumiesz słowo "dominujący"?
                > Dla ułatwienia: to nie oznacza 1/999.

Aha! A w Centralnym Rejestrze Mszy stawiano kreskę: msza trydencka,
                msza "watykańska"... A potem podliczano, żeby pozycję dominującą tej pierwszej
                zachować?
                • mg2005 Re: Czas naprawić błędy posoborowe 02.02.06, 19:16
                  Nie trzeba Centralnego Rejestru - 'to widać,słychać i czuć'...))

Zastanawia mnie ta gorliwość w niszczeniu rytu trydenckiego...
                  • supaari Re: Czas naprawić błędy posoborowe 02.02.06, 19:25
                    mg2005 napisał:

> Nie trzeba Centralnego Rejestru - 'to widać,słychać i czuć'...))
                    >
                    > Zastanawia mnie ta gorliwość w niszczeniu rytu trydenckiego...

A mógłbyś się efektami swych przemyśleń podzielić?
                    Zacznijmy od tego kto i dlaczego...
                    • mg2005 Re: Czas naprawić błędy posoborowe 02.02.06, 19:36
                      supaari napisał:

>
                      > > Zastanawia mnie ta gorliwość w niszczeniu rytu trydenckiego...
                      >
                      > A mógłbyś się efektami swych przemyśleń podzielić?
                      > Zacznijmy od tego kto i dlaczego...

Biskupi i księża . Dlaczego? - oto jest pytanie... ( masz jakieś sugestie?...)

Podobno nowy ryt zbliża nas do rytu protestanckiego.
                      Czyżby ryt trydencki złożono na ołtarzu ekumenizmu?...
                      • supaari Re: Czas naprawić błędy posoborowe 02.02.06, 19:58
                        mg2005 napisał:
                        > Biskupi i księża . Dlaczego? - oto jest pytanie... ( masz jakieś sugestie?...)
                        >
                        > Podobno nowy ryt zbliża nas do rytu protestanckiego.
                        > Czyżby ryt trydencki złożono na ołtarzu ekumenizmu?...

Toś mnie trochę uspokoił... To pasterze zwalczają ryt trydencki, a ja tu jakiś
                        potworny spisek owieczek wietrzyłem lub jakowychś wilków nawet!
                        Dopóki msza jest ofiarą, to owo zbliżenie ździebko fikcyjne jest. Choć
                        protestantyzm żadnego ogólnie obowiązującego "rytu" nie ma, więc trudno orzec z
                        całą pewnością.
    • artau Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 17:24
      OTO GŁOS NAIWNIAKA. Owca bierna/wierna co lęk czuje przed światem i ludźmi, a
      takze przed każdą nadchodzącą chwilą. Cykor przestrzeni wszechświata, co nie ma
      odwagi spojrzeć prawdzie w oczy i uznać, że ludzkim losem jest wszechświat, w
      którym póki co jesteśmy sami. bóg jest potrzebny strachliwym
      • mg2005 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 17:49
        artau napisał:

> OTO GŁOS NAIWNIAKA. Owca bierna/wierna co lęk czuje przed światem i ludźmi, a
        > takze przed każdą nadchodzącą chwilą. Cykor przestrzeni wszechświata, co nie ma
        > odwagi spojrzeć prawdzie w oczy i uznać, że ludzkim losem jest wszechświat, w
        > którym póki co jesteśmy sami. bóg jest potrzebny strachliwym

No fajnie, ale jeśli Bóg istnieje naprawdę - to co wtedy?...
        Czy potrafisz udowodnić,że to niemożliwe?

Poza tym strach nie może być źródłem prawdziwej wiary.
        • Gość: esseńczyk Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:25
          to wiara jest przejawem STRACHU, bo przecież wierzy tylko ten,
          który NIE WIE!!!!!!!!!!!!!!!!
          A przecież wystarczy dotknąć .................
          • Gość: esseńczyk Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 18:29
            nie szukajcie mnie,
            jestem przez was
            i w was
            i jestem wami
            i jestem - tym,
            i jestem nie tym
            neti,neti,neti
            a co za różnica jak to sobie wyobrażacie
            mówie stale do was
            a wy wołacie do siebie
    • kipasku Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 18:41
      ciekawe czy b16 uda się odkręcić te 28 lat (nie 26)?
      • wet3 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 19:03
        kipasku napisał:

> ciekawe czy b16 uda się odkręcić te 28 lat (nie 26)?

Oby sie udalo! Zycze mu w tym zupelnego powodzenia.
        • kipasku Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 19:32
          wet3
          to miło,że ktoś czyta i rozumie
    • Gość: Puchatek Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 20:24
      Gość portalu: Justi napisał(a):

> Wlasnie, ksiadz powinien byc jednym z nas patrzacych w tym samym kierunku, w
      > kierunku Boga. Wierni nasladujacy ksiedza bez poczucia, ze ksiadz uwage
      > skierowuje wlascnie na nich.

Przyjacielu - chwilę c zy znasz jakis kierunek, w którym patrząc NIE PATRZY SIĘ W KIERUNKU BOGA? Tak z ciekawości pytam... :)

Proponuję - zanim zacznie sie krytykować soborwe reformy choć trochę spróbować z nich zrozumieć. Ksiądz nie stoi tyłem do ołtarza - po ołtarz został wysunięty. Wierni z jednej, kapłan z drguiej - wszystcy stoją PRZODEM do ołtarza.

I błagam, mówiąc o mszy "trydenckiej" (to skrót myślowy) nie uzywajcie argumentu o tym, że "tak było zawsze". 400 lat - w historii Kościoła - to nie jest znowu tak dużo. A naprawdę poza mądrzeniem sie o tym, co "być powinno" i dlaczego Benedykt XVI będzie poprawiał "błędy poprzedników" może warto coś poczytać. O teologii liturgii na przykład.
      • mg2005 Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 20:37
        Gość portalu: Puchatek napisał(a):

>
        >
        > Przyjacielu - chwilę c zy znasz jakis kierunek, w którym patrząc NIE PATRZY SIĘ
        > W KIERUNKU BOGA? Tak z ciekawości pytam... :)

Panteizm?...))

> Ksiądz nie stoi tyłem do ołtarza - po ołtarz został wysunięty
        > . Wierni z jednej, kapłan z drguiej - wszystcy stoją PRZODEM do ołtarza.

Ale kapłan tyłem do Chrystusa.

• lagardere Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 20:44
          mg2005 napisał:

> Ale kapłan tyłem do Chrystusa.

Jak to, tylem? Wyjasnij mi to technicznie, bo nie pojmuje...! Mam mistyczne
          podejscie... ;)
          • renebenay Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 02.02.06, 23:45
            Zmiana mody a zreszta co to zmieni.
          • Gość: esseńczyk też mam mistyczne podejście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 09:59
            chciałbym powiedzieć,że CHRYSTUS jest we mnie,albo raczej i TO MOGĘ powiedzieć -
            WSZYSTKOŚĆ JEST we mnie , przeze mnie , jest mną , nic poza WSZYSTKOŚĆ!!!!
            Będąc drobiną we wszystkości raduję się świadomością i uświadomieniem .
            Z przodu,z tyłu,z boku,z dołu,z góry!
            Czy może być COŚ POZA?
            Serdecznie pozdrawiam
            • lagardere Re: też mam mistyczne podejście 03.02.06, 13:35
              Gość portalu: esseńczyk napisał(a):

> chciałbym powiedzieć,że CHRYSTUS jest we mnie,albo raczej i TO MOGĘ
              powiedzieć
              > -
              > WSZYSTKOŚĆ JEST we mnie , przeze mnie , jest mną , nic poza WSZYSTKOŚĆ!!!!
              > Będąc drobiną we wszystkości raduję się świadomością i uświadomieniem .
              > Z przodu,z tyłu,z boku,z dołu,z góry!
              > Czy może być COŚ POZA?
              > Serdecznie pozdrawiam

Ja mam MISTYCZNE a Ciebie zaraz O ANIMISTYCZNE posadza :)

Pozdrawiam ;)

• renebenay Re: Benedykt XVI zdejmie ekskomunikę z lefebrystó 03.02.06, 08:18
      Watykan rowniez ulega podmuchom wiatru --to wszystko jest nieomylne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka