jotrope 19.02.06, 09:32 Czy uwazasz, ze pigiulki antykoncepcyjne powinny byc refundowane ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aktsieta Wystarczy spojrzeć by się odechciało rodzić 19.02.06, 09:35 i ty możesz urodzić jednego z nich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Wystarczy spojrzeć by się odechciało rodzić IP: *.fbx.proxad.net 19.02.06, 10:57 Co masz na mysli ? Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Re: Wystarczy spojrzeć by się odechciało rodzić 19.02.06, 11:00 Gość portalu: J. napisał(a): > Co masz na mysli ? POLITYKÓW.Kiedyś było hasło jako najlepszy środek anty;I ty możesz urodzić albina siwaka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Wystarczy spojrzeć by się odechciało rodzić IP: *.fbx.proxad.net 19.02.06, 11:18 Politykow mozna i trzeba sobie wychowywac. Spoleczenstwo ma na to ogromny wplyw. Tak jak rodzice maja ogromny wplyw na wychowanie dzieci, z ktorych pozniej wyrastaja politycy. Odpowiedz Link Zgłoś
avatar85 Re: Pigulki antykoncepcyjne 19.02.06, 11:16 Nie. a) są ważniejsze wydatki (nie stać nas często na ratowanie życie, na dobre kuracje itd., a mamy fundować komuś spokojny seks?) b) nie mam ochoty żeby za moje pieniądze gó..ary miały fajne randki c) jak pary nie stać na pigułki, to niech używają gumek albo piją szklankę wody Odpowiedz Link Zgłoś
jtpetit Re: Pigulki antykoncepcyjne 19.02.06, 11:21 A slyszales cos o planowaniu rodziny? Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Kalendarzyk małżeński 19.02.06, 11:28 ze względu na niskuteczność jedyna dopuszczalna przez kk forma antykoncepcji:) Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Kalendarzyk małżeński 19.02.06, 11:36 aktsieta napisała: "ze względu na niskuteczność jedyna dopuszczalna przez kk forma antykoncepcji:)" ...nazywana też "watykańską ruletką" :) Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Antykoncepcja 19.02.06, 11:32 grzeszny,nienaturalny sposób ograniczenia naturalnego poczęcia i przyrostu;półaborcja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Antykoncepcja IP: *.fbx.proxad.net 20.02.06, 10:27 W Polsce podobno aborcja nie istnieje. Statystyki mowia, ze wykonywanych jest kilkadziesiat zabiegow z przyczyn zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Re: Antykoncepcja 23.02.06, 09:35 Gość portalu: J. napisał(a): > W Polsce podobno aborcja nie istnieje. Statystyki mowia, ze wykonywanych jest k > ilkadziesiat zabiegow z > przyczyn zdrowotnych. Zgadza się.Dziewczyny z takimi problemami przeważnie wyjeżdzają za granicę Eutanazji też oficjalnej nie ma-tylko to co robi NFZ jak nazwać? Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Pólaborcja 19.02.06, 11:35 moralnie niedopuszczalne unikania poczęcia;antykoncepcja,analnyseks,onanizm Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Pigulki antykoncepcyjne 19.02.06, 11:35 Jestem za. Polityka refundowania środków antykoncepcyjnych jest na dłuższą metę bardziej opłacalna niż brak takiej refundacji. Z tego powodu, że jeśli teraz państwo dopłaci do antykoncepcji to nie będzie musiało łożyć później ciężkich pieniędzy na utrzymanie niechcianych dzieci, które urodzą się, bo jednego czy drugiego nie stać na Cilest czy inny Marvelon. Refundacja wyjdzie po prostu taniej. Ale żeby to zrozumieć to trzeba patrzeć nieco dalej poza kruchtę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola ;-) Re: Pigulki antykoncepcyjne IP: *.penkom.pl / 195.117.197.* 19.02.06, 12:00 Zgadzam sie z ,,crax'' w stu procentach! Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: Pigulki antykoncepcyjne 20.02.06, 08:44 crax napisał: > Jestem za. Polityka refundowania środków antykoncepcyjnych jest na dłuższą metę > > bardziej opłacalna niż brak takiej refundacji Crax, myślę, że upraszczasz. Czy zapyziała kobitka, która rodzi w systemie "co rok prorok" po wprowadzeniu dofinansowania przestanie rodzić? Nie sądzę. To działa mniej-więcej tak: 1. trzeba się najpierw wybrać do lekarza - niektórzy nie przepisują horm. środków, bo to grzech, ale to jeszcze nic: kobieta, która ma kilkoro dzieci nie ma głowy do takich rzeczy jak chodzenie do lekarza, nawet raz na rok na cytologię; 2. jak już jakimś cudem pójdzie do lekarza i kupi te piguły (które i tak całkiem za darmo nie będą, trzeba wydać jakąś kasę - a może na nic nie starcza, więc "jak nie kupię to jakoś to będzie"), to trzeba też pamiętać o regularnym ich zażywaniu i uwzględnianiu wszystkich zasad (niektóre leki i dolegliwości osłabiają ich działanie). Taka refundacja wspomogłaby finansowo oświecone kobiety, które i tak stosują antykoncepcję. A te nieuświadomione, nastolatki czy zagonione które rodzą niechciane dzieci i tak by z tego nie skorzystały. Jak już myśleć o niechcianych dzieciach to prędzej wydałabym te pieniądze na totalne uświadamianie (np. w postaci spotów rekl., bo to najbardziej trafia do masowego społeczeństwa). Jedna recepta (standardowo 3 opakowania) to akurat dla mnie (różne są ceny) wydatek ok. 100 zł. Ale za 3 miesiące spokoju jestem gotowa tyle zapłacić. Wolę nie kupić sobie nowego ciucha. Trudno. Ale miło by było jakby piguły kosztowały taniej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Pigulki antykoncepcyjne 20.02.06, 09:48 Jasne, że upraszczam :) Po prostu w wielkim skrócie napisałem jak widzę sprawę refundacji antykonceptów. A z kolei TY poruszasz sprawę świadomości kobiet (tzn. jej braku). I zgadzam się z tym, co piszesz, oczywiście. Tutaj także powinno zadziałać państwo. No ale ten wątek nie jest o uświadamianiu tych "zapyziałych kobitek", tylko o problemie refundacji leków antykoncepcyjnych. W każdym razie masz rację :) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Prezerwatywa 19.02.06, 11:36 narzędzie szatana w rękach obywateli III RP :) Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Wychowanie seksualne 19.02.06, 11:38 socjalistyczno-katolickie nauczanie o zapylaniu i podlewaniu nasionek przez tatusia;) Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Wychowanie seksualne 19.02.06, 11:40 aktsieta napisała: "socjalistyczno-katolickie nauczanie o zapylaniu i podlewaniu nasionek przez tatusia;)" Dlaczego mieszasz do tego socjalizm? Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Życie seksualne 19.02.06, 11:40 dopust boży dopuszczalny po ślubie kościelnym w celu prokreacji.:) Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Kobieta 19.02.06, 11:45 siedlisko grzechu,puch marny,producentka jajowych komórek,tolerowana jako inkubator,matka Polka i nosicielka moherowego beretu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Kobieta IP: *.fbx.proxad.net 19.02.06, 17:36 Ale zeby do grzechu doszlo potrzebne sa tez plemniki ! Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Re: Kobieta 23.02.06, 09:37 Gość portalu: J. napisał(a): > Ale zeby do grzechu doszlo potrzebne sa tez plemniki ! Po co plemniki mają ogonki?By je łatwiej wyciągnąć z między zębów :) Odpowiedz Link Zgłoś
aktsieta Bliźniaki 19.02.06, 11:49 1)podwójna stawka za jedno trafienie,kumulacja; 2)dowód,że nieszczęścia chodzą parami :) Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Pigulki antykoncepcyjne 19.02.06, 13:12 Nie. Pigułki antykoncepcyjne są jednym z najtańszych środków zapobiegania ciąży. Jeżeli faktycznie chodziłoby o kieszeń podatnika, refundacją powinny być objęte prezerwatywy, pianki, spirale, i tym podobne, ale to już zakrawałoby na absurd, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!!!! Jak refundować to WSZYSTKO IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.02.06, 13:35 A ja nie mogłam stosować antykoncepcji hormonalnej - czy państwo będzie mi refundowało prezerwatywy? A może chcę zajść w ciążę? Czy państwo będzie mi refundowało testery płodności? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Pigulki antykoncepcyjne 19.02.06, 13:51 Refundować, jak refundować trzeba zrobić tak, żeby ginekolog nie kasował 100 zł za samo wypisanie recepty (kolejna wizyta wyłącznie po receptę, pacjentka zanana i przebadana) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Re: Pigulki antykoncepcyjne IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 19.02.06, 14:00 to juz zalezy od ginekologa, ja za recepte nic nie place. Odpowiedz Link Zgłoś
marysia_b Re: Pigulki antykoncepcyjne 19.02.06, 14:16 yoma napisała: > Refundować, jak refundować > > trzeba zrobić tak, żeby ginekolog nie kasował 100 zł za samo wypisanie recepty > (kolejna wizyta wyłącznie po receptę, pacjentka zanana i przebadana) Przede wszystkim, ginekolog powinien byc refundowany. (No chyba, ze to luksus) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam11 Re: Pigulki antykoncepcyjne 19.02.06, 14:23 yoma napisała: > Refundować, jak refundować > > trzeba zrobić tak, żeby ginekolog nie kasował 100 zł za samo wypisanie recepty > (kolejna wizyta wyłącznie po receptę, pacjentka zanana i przebadana) Ja u mojego gina płace 80 zł za wizytę, ale jak mi da receptę na pigułki, to potem przez pół roku ponawiam receptę za free. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Pigulki antykoncepcyjne IP: *.dsl.snfc21.sbcglobal.net 19.02.06, 17:46 > Czy uwazasz, ze pigiulki antykoncepcyjne powinny byc refundowane ? Duzo taniej jest wysterylizowac a zaoszczedzone pieniadze poslac na glodujace dzieci w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Pigulki antykoncepcyjne 19.02.06, 17:59 Ciebie już wysterylizowali. Z intelektu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: Pigulki antykoncepcyjne IP: *.fbx.proxad.net 19.02.06, 17:59 Ooo, to zbyt drastyczny srodek zapobiegania zajscia w ciaze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Pigulki antykoncepcyjne IP: *.dsl.snfc21.sbcglobal.net 19.02.06, 18:05 > Ooo, to zbyt drastyczny srodek zapobiegania zajscia w ciaze. Dlaczego? Efekt ten sam! Sterylizacja to nie to samo co kastracja. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: Pigulki antykoncepcyjne 20.02.06, 01:37 Podwiązanie jajowodów jest nieodwracalne, łosiu. Odpowiedz Link Zgłoś
crax Re: Pigulki antykoncepcyjne 20.02.06, 09:50 Mała prośba, dorianne. Mogłabyś nie obrażać łosi? Odpowiedz Link Zgłoś
monia478 Re: Pigulki antykoncepcyjne 23.02.06, 09:30 Jestem za i za edukacją seksualną bo zmiejszyłoby to ilość nie porządanych ciąż a nawet aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś