me-e 31.03.06, 03:23 ...i czy czlowiek kiedykolwiek byl wolny...przyklady a moze wlasne przyklady wolnosci...poprosze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola1211 Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 03:48 Ja uwazam sie za osobe wolna. Jestem mloda( w moim zrozumieniu), piekna(opinia innych i moja),mieszkam w Stanach, mam prace, ktora lubie, ktora mnie satsfakcjonuje i daje niezle pieniadze.Mam przyjaciol, wszyscy mnie kochaja. Zawsze robie co chce. Odpowiedz Link Zgłoś
senczek Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 09:23 Jolu, Ty nie jesteś wolna, tylko szczęśliwa! Nie jesteś wolna, bo jesteś uzależniona od własnego wieku, opinii o sobie, pracy, pieniędzy i miłości przyjaciół. No, a przede wszystkim od złudzenia, że robisz to co chcesz... Odpowiedz Link Zgłoś
agunia_29 Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 12:24 Nie chwal się tak, że masz tą KASE. Nie dziwie się, że Cię wszyscy "kochają". Nie bądź naiwna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 31.03.06, 13:46 ...biorac poduwage...ze ludzie zawsze dzialaja dla wlasnych kozysci...musisz sie zastanowic co oni chca od ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 01.04.06, 15:09 ...jak byc wolnym jak mamy tyle tzw pozytywnych wzorcow w spoleczenstwie...))) wiec wnosze ,ze pierwszym krokiem do wolnosci jest zdobycie madrosci...byc soba byc wolnym to znaczy tez myslec i czuc niezaleznie od innych...to wlasnie tzw wzorce-autorytety pozbawiaja nas wolnosci ...ksztaltujac spoleczenstwo jako mase za pomoca swych srodkow przekazu ...a przeciez nie trzeba byc orlem zeby wiedziec ,ze pierwszym przykazaniem madrosci jest...postepuj tak aby dobrze ci sie powodzilo ...to przykazanie madrosci jest najwazniejsze...w nim niejako zawieraja sie wszystkie inne przykazania madrosci prowadzace do wolnosci...teamat rzeka ...ale moze razem wspolnymi silami cos dobrego dla siebie zrobimy...prosze o przyklady...a najlepiej swoje...droga do wolnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Wolność istnieje zawsze i dla każdego, 31.03.06, 04:15 ale ludzie rzadko potrafią z niej skorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
senczek Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 09:24 wolność to chyba też uznanie tych granic... Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 10:04 owszem, Kant stwierdził, że granicą wolności (która jest dobrem najwyższym) jest wolność drugiego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 15:57 To, że Kant tak stwierdził, nie oznacza, że miał rację. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 16:21 Nie. Granica oznacza "nie wolno", więc jest sprzeczna z wolnością. Choć z drugiej strony wolno wyznaczać te granice:) Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 16:25 czlowiek, ktory rozumie sens tych granic i przestrzega ich z wlasnej woli, gdyz sam twierdzi, ze tak byc powinno - jest czlowiekiem wolnym. Odpowiedz Link Zgłoś
heretic_969 Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 16:29 Ależ oczywiście - człowiekowi wolno np. skoczyć z mostu a jednak rzadko z tej wolności korzysta:) Odpowiedz Link Zgłoś
greg9999 Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 16:44 heretic_969 napisał: > Nie. Granica oznacza "nie wolno", więc jest sprzeczna z wolnością. Wolność to dla mnie brak koniczności robienia czegoś wbrew sobie. Takim słowem wyznaczającym granice wolności jest moim zdaniem czasownik "musieć". Mało znam ludzi, którzy są w pełni zadowoleni ze swojej pracy. Czyli nie są oni wolni, ponieważ z jakichś względów (najczęściej finansowych) MUSZĄ wykonywać swoją pracę wbrew sobie. Albo jeśli ktoś MUSI zawrzeć związek małżeński, bo jest pod presją rodziny lub znajomych (znam kilka takich przypadków), także nie jest dla mnie wolnym człowiekiem, bo robi to wbrew sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: Wszystko ma swoje granice 31.03.06, 16:54 > Wolność to dla mnie brak koniczności robienia czegoś wbrew sobie. tu sie zgodze Odpowiedz Link Zgłoś
b-beagle Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 09:34 To nic nie znaczy bo wolność to złudzenie i wszyscy jestesmy w pewnym sensie niewolnikami układów, bilologii, czasu i wielu innych zewnętrznych i wewnetrznych okoliczności ))) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 11:40 Filozofowie się nad tym głowią od pięciu tysięcy lat, a ty chcesz od razu przykłady... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.06, 12:09 to znaczy, że możesz byc wolnym od czegoś (jakiegoś obowiązku, rygoru,) ale nigdy nie od wszystkiego naraz - chyba że po smierci. Zawsze podlegasz jakimś regułom które mogą wydawać ci sie ograniczeniem wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lola-powiedzmy Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 12:28 wolnośc to największa złuda bo nie można być do końca "wolnym". Starając sie iść drogą wolności można się nieźle pogubić nad tym co ma sens a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
markiz.de.sade Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 12:31 Wolność to marzenie niewolnika. Gdy ludzie zaczynają gadać o wolności, to znaczy, że w społeczeństwie źle się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gościówa Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.net.autocom.pl 31.03.06, 13:28 Wolność to wg mnnie nieskrępowana niczym wola człowieka. Niczym nie ograniczony człowiek jest w pełni wolny. Ale to nie tylko możliwość robienia czego się chce. Jednak nie ma 100% wolnośći - zawsze od czegoś jesteśmy uzależnieni (oczywiście nie w sensie nałogu...;)). Odpowiedz Link Zgłoś
gytha_ogg Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 16:04 byc wolnym = byc odpowiedzialnym za siebie Odpowiedz Link Zgłoś
ramadayes Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 31.03.06, 16:56 wolność kojarzy mi się bardziej ze stanem umysłu, mniej z warunkami zewnętrznymi, z którymi się stykamy. z drugiej strony wydaje mi się, że człowiek dopóki żyje w społeczeństwie nigdy nie będzie tak do końca wolny (działa mechanizm kontroli społecznej). zetknęłam się kiedyś z opinią, że całkowicie wolne są tylko osoby chore psychicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 18:38 wolny to człowiek ,który posiada cel i sens swego zycia i za tym z przekonaniem idzie bez względu na warunki zewnatrze i opinie innych, takiego człowieka mozna uwiezic ,oczernic ale nie odbierze mu to wewnetrznej wolnosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garraretka Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 13:23 Wolność absolutna nie istnieje. Zawsze jesteśmy czymś ograniczeni. Zwłaszcza wolnością innych osób. Z wolności należy tak korzystać, aby inni nie musieli kosztem naszej wolności ograniczać swojej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 01.04.06, 15:13 ...jak byc wolnym jak mamy tyle tzw pozytywnych wzorcow w spoleczenstwie...))) wiec wnosze ,ze pierwszym krokiem do wolnosci jest zdobycie madrosci...byc soba byc wolnym to znaczy tez myslec i czuc niezaleznie od innych...to wlasnie tzw wzorce-autorytety pozbawiaja nas wolnosci ...ksztaltujac spoleczenstwo jako mase za pomoca swych srodkow przekazu ...a przeciez nie trzeba byc orlem zeby wiedziec ,ze pierwszym przykazaniem madrosci jest...postepuj tak aby dobrze ci sie powodzilo ...to przykazanie madrosci jest najwazniejsze...w nim niejako zawieraja sie wszystkie inne przykazania madrosci prowadzace do wolnosci...teamat rzeka ...ale moze razem wspolnymi silami cos dobrego dla siebie zrobimy...prosze o przyklady...a najlepiej swoje...droga do wolnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: byc wolnym ...co to znaczy ? 01.04.06, 20:53 Wolność to możliwość wyboru.W Polsce na ogół jej nie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee... Re: byc wolnym ...co to znaczy ? IP: *.hsd1.nj.comcast.net 01.04.06, 21:54 ...zakladamy,ze akcja naszego dochodzenia do wolnosci...toczy sie w demokracji a nie w prl-u czy na bialorusi...wiec co to znaczy wolnosc wyboru...ktos przeciez musi ci podrzucac te wybory w ktorych masz-musisz wybierac...wirtualny wybor wyborow jest ograniczony wiec musi byc albo poprawny politycznie , poprawny religijnie lub poprawny moralnie...wiec wybory , ktore ci podsuwaja w imie tzw wolnosci ...nie maja nic wspolnego z wolnoscia...a raczej z zniewoleniem... Odpowiedz Link Zgłoś