create 09.05.06, 23:25 Tak się zastanawiam czy te amerykańskie bzdury i u nas znajdą podatny grunt. Jeden na pewno jest - minister edukacji, ale ilu jeszcze się znajdzie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorianne.gray Re: Kreacjonizm w Polsce? 09.05.06, 23:31 "Te amerykańskie bzdury" już dawno znalazły u nas podatny grunt, nie muszą szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
eeela Re: Kreacjonizm w Polsce? 10.05.06, 00:07 > Jeden na pewno jest - minister edukacji, ale ilu jeszcze się znajdzie? Eeee, no, jeszcze sie na ten temat nie wypowiadal, a ty juz mowisz "na pewno". Trza odroznic racjonalne obawy od paniki. Jasne, ze zle bardzo, ze mamy takiego ministra, jakiego mamy, ale nie sadze, zeby posunal sie do jakichs oficjalnych deklaracji nawet jedynie na temat wlasnych pogladow, a co dopiero na temat wprowadzania kreacjonizmu do programu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kaczm77 www.creationism.org.pl 10.05.06, 09:54 Od lat działa w PL Stowarzyszenie propagujące Kreacjonizm. <>^< Rekinus Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: www.creationism.org.pl 10.05.06, 10:01 Propagują niewiedzę? Róbcie w domu po kryjomu a nie obnoście się z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczm77 Re: www.creationism.org.pl 11.05.06, 08:28 Witaj mówisz ze Ci ludzie propagują niewiedzę ? www.discovery.org/scripts/viewDB/filesDB-download.php?id=153 na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Mowisz ze powinni siedziec cicho i się nie obnosic ze swoimi poglądami - podczas gdy rownoczesnie (założenie) jestes za marszami gejow i lesbijek po ul. PL miast... jak nazwiesz taką swoją postawę ? <>^< Rekinus Odpowiedz Link Zgłoś
kaczm77 Re: www.creationism.org.pl 11.05.06, 08:31 aktualizacja linka www.discovery.org/scripts/viewDB/filesDB-download.php?command=download&id=660 <>^< Rekinus Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: www.creationism.org.pl 11.05.06, 10:37 > na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Teoria Darwina jest naukowo udowodniona. > jak nazwiesz taką swoją postawę ? Nie widać, że napisałem to w odpowiedzi na krytykę marszów równości (z ich głównym argumentem "róbcie w domu po kryjomu")? Skoro nam się nie można "obnosić" to innym też nie powinno być wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
kamajkore kreacjonizm w polsce panuje :/ 10.05.06, 09:59 > Tak się zastanawiam czy te amerykańskie bzdury i u nas znajdą podatny grunt. > Jeden na pewno jest - minister edukacji, ale ilu jeszcze się znajdzie? chyba większość naszych krajan myśli, że bóg wszystko stworzył :/ bo to słyszą od rodziców i katechetów wczesniej, niż mają styczność z biologią czy geografią. a czym skorupka za młodu nasiąknie... wiadomo :( Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Ignorancja nie boli...)) 10.05.06, 11:09 Kreacjonizm w Stanach propagują protestanci, nie katolicy. Kościół nie protestuje przeciw teorii ewolucji Sugerujesz,że min.Giertych nie jest katolikiem?...)) create napisał: > Tak się zastanawiam czy te amerykańskie bzdury i u nas znajdą podatny grunt. > Jeden na pewno jest - minister edukacji, ale ilu jeszcze się znajdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
create Re: Ignorancja nie boli...)) 10.05.06, 12:51 Sugeruje że nasz minister edukacji wychował się w domu nie akceptujacym teorii ewolucji. Minister Giertych rowniez chce aby rodzice mieli decydujacy wplyw na program edukacji. Czy rodzice nie akceptujacy teorii ewolucji maja prawo zakazywac jej nauczania w stosunku do swoich dzieci? Czy minister edukacji nie bedzie wplywał na program naucznia zgodnie ze swoją linią światopoglądową, karząc np. na biologii mówić , ze jest ewolucja, ale też jest inny sposób myślenia - ze Bog stworzył świat? Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Ignorancja nie boli...)) 10.05.06, 22:51 create napisał: > Sugeruje że nasz minister edukacji wychował się w domu nie akceptujacym teorii > ewolucji. W rodzinie protestanckiej?...)) Jeśli Adam Michnik-Szechter wychował się w domu komunistycznym, to jest komunistą?... >Minister Giertych rowniez chce aby rodzice mieli decydujacy wplyw na > program edukacji. Jeden program odgórnie narzucany społeczeństwu to totalitaryzm. Powinien być 'wolny rynek' programów. Szkoły wybieraja programy ,a rodzice szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandalf Re: Kreacjonizm w Polsce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:50 Życzliwie przypomnę forumowym ateista-antyklerykałom, że KK skrytykował kreacjonizm i stwierdził, że jest on niezgodny ze współczesną nauką. Kreacjonizm propagują protestanci, którzy są zwolennikami literalnego odczytywania Biblii. Odpowiedz Link Zgłoś
kamajkore Re: Kreacjonizm w Polsce? 10.05.06, 11:56 > Życzliwie przypomnę forumowym ateista-antyklerykałom, że KK skrytykował > kreacjonizm i stwierdził, że jest on niezgodny ze współczesną nauką. Kreacjoniz > m > propagują protestanci, którzy są zwolennikami literalnego odczytywania Biblii. to co, kk już nie twierdzi, że bóg stworzył (czyli: wykreował) świat??? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Kreacjonizm w Polsce? 10.05.06, 13:59 kamajkore napisała: > to co, kk już nie twierdzi, że bóg stworzył (czyli: wykreował) świat??? > Uproszczę maksymalnie: KK twierdzi, że Bóg stworzył świat, a następnie pozwolił mu się samemu rozwijać:) Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: Kreacjonizm w Polsce? 10.05.06, 18:02 A ile ludzi musiało się wycierpieć zanim KK przyznał się do swojego błędu? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Kreacjonizm w Polsce? 10.05.06, 18:31 nancyboy napisał: > A ile ludzi musiało się wycierpieć zanim KK przyznał się do swojego błędu? Kocham ten argument! Dzięki Nancyboy za wprawienie mnie w jeszcze lepszy nastrój:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 10.05.06, 18:34 ...: ludzka krzywda poprawia Ci nastrój? To jest chyba to chrześcijańskie miłosierdzie, tak? lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 10.05.06, 18:35 Jaka krzywda, że zapytam z ciekawości, jeżeli pozwolisz? Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 10.05.06, 18:41 Spytaj na przykład Galileusza. Zwolennik heliocentrycznej budowy świata i teorii Mikołaja Kopernika. W 1616 r. dzieło Kopernika zostało wprowadzone na indeks ksiąg zakazanych. Galileusz w 1632 wrócił do problemu publikując Dialog o dwóch najważniejszych systemach świata: ptolemeuszowym i kopernikowym. W 1633 r. inkwizycja potępiła i skazała 70-letniego wówczas uczonego na dożywotnie więzienie za to, iż uparcie popierał i głosił tezy Kopernika. Uczony wyrecytował wówczas formułę odwołującą i przeklinającą swoje "błędy", określającą je jako obrzydliwe. Więzienie zostało zamienione przez przychylnego Galileuszowi papieża Urbana VIII na areszt domowy w posiadłości rodzinnej na wsi pod Florencją, połączony z zakazem spotykania się z innymi naukowcami. Galileusz kontynuował pracę naukową, odkrył librację Księżyca, zbudował pierwszy zegar wahadłowy. W 1637 stracił wzrok. W 1638 ukazały się słynne Discorsi e dimostrazioni matematiche in torno a due nuove scienze (Rozmowy i dowodzenia matematyczne z zakresu dwóch nowych umiejętności), najważniejsze dzieło Galileusza, obejmujące jego odkrycia w mechanice. To jemu przypisuje się słowa eppur si muove – a jednak się kręci. Kartezjusz, przebywając w Holandii, napisał "Traktat o świecie". Na wieść o skazaniu Galileusza zrezygnował z wydania dzieła. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 10.05.06, 18:44 A Ty czujesz się winny Jedwabnemu czy wypędzeniom? Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 10.05.06, 18:51 Ale Polska nie jest nadprzyrodzonym Ciałem Chrystusa, więc popełnia błędy. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 10.05.06, 19:00 Twoje umiłowanie teorii spiskowych sprawia, że pewne wydarzenia (na przykład te, które miały miejsce podczas Roku Jubileuszowego, prośba o wybaczenie, jak je nazywasz błędów, tych popełnianych na przestrzeni wieków) Ci umykają... Ludzie Kościoła też popełniają błędy, grzesznicy w końcu jako i Ty... Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 10.05.06, 19:04 No to jak w końcu, ludzie, czy natchnienie Ducha Świętego? Może więc teraz też popełniają błąd np. zabraniając używania prezerwatyw? Może więc nie warto słuchać tego co mówią? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 11.05.06, 13:08 nancyboy napisał: > No to jak w końcu, ludzie, czy natchnienie Ducha Świętego? > Może więc teraz też popełniają błąd np. zabraniając używania prezerwatyw? > Może więc nie warto słuchać tego co mówią? To nie słuchaj, nikt Ci nie każe:) Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 11.05.06, 15:46 Szkoda, że nie odpowiedziałaś na pytanie. Nie pytałem, czy mam słuchać. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 11.05.06, 16:08 nancyboy napisał: > Szkoda, że nie odpowiedziałaś na pytanie. Ludzie, mój drogi, jak najbardziej grzeszni śmiertelnicy, nierzadko pełni pychy i uważający się za lepszych od reszty świata, o faryzyjskim sumieniu. Do takich i Duch Święty nie dotrze, bo uważają się za mądrzejszych od niego. Pełno takich było w historii i co gorsza przetrwali do czasów współczesnych, tyle że wyznanie czy orientacja seksualna nie mają tu nic do rzeczy. > Nie pytałem, czy mam słuchać. Mnie też nie interesują Twoje sugestie pod moim adresem głoszone z iście misjonarskim zacięciem. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 11.05.06, 16:16 No więc skoro w Kościele jest pełno takich faryzeuszy, do których nawet Duch Święty nie dociera, to chyba faktycznie lepiej nie słuchać tego, co głosi Kośiół. > Mnie też nie interesują Twoje sugestie pod moim adresem głoszone z iście > misjonarskim zacięciem. No bo ja się często zacinam. Zwłaszcza przy goleniu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 11.05.06, 16:19 To nie słuchaj, nikt Ci nie każe:) Ktoś kto potrafi oddzielać ziarno od plew nie ma tego typu dylamatu. Współczuję zacinania się. Cieżka przypadłość. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 11.05.06, 16:25 No to powiedz - zezwolenie na używanie prezerwatyw przez chorych na AIDS to ziarno czy plewa? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 11.05.06, 17:09 Takie rzeczy zostawiam chorym, ich sumieniu, i ich decyzji:) Swoją drogą, strasznie Cię te prezerwatywy rajcują.... Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 11.05.06, 17:54 Znowu nie odpowiedziałaś. > Swoją drogą, strasznie Cię te prezerwatywy rajcują.... Mogły ocalić życie wielu ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 11.05.06, 20:59 nancyboy napisał: > Znowu nie odpowiedziałaś. Jak najbardziej z mojej strony wyczerpałam temat. > Mogły ocalić życie wielu ludziom. To tak, jakby powiedzieć, że należy profilaktycznie kastrować nadpobudliwych mężczyzn, bo dzięki temu nie będzie dochodziło do zgwałceń (jak się w prawie karnym fachowo określa gwałty) i innych przestępstw na tle seksualnym. Od powstrzymywania ludzi od tego typu czynów zabronionych służy prawo karne i policja, a nie przedstawiony wyżej drastyczny środek. Podobnie jest z prezerwatywami - z Twojego wywodu rozumiem, że gdyby stosowano prezerwatywy, wiele osób nie zaraziłoby się wirusem HIV, czy zwykłą chorobą weneryczną lub innym dziadostwem. Jest to trafne rozumowanie, ale zakaz stosowania prezerwatyw to tylko jeden z zakazów, który dotyczy li-tylko katolików. Został zawarty w encyklice "Humanae vitae", która pochodzi z lat 60- tych, kiedy papieżem był Paweł VI, zaś do jej powstania walnie przyczynił się Karol Wojtyła (to ten, co później został Janem Pawłem II). Jednak jakieś trzy tysiące lat wcześniej powstał Dekalog, gdzie w punkcie szóstym czytamy, że nie należy cudzołożyć. Wynika z tego tyle, że jak się nie ma świstka małżeńskiego, to wszelkie bara-bara odpada. A jako że Kościół wpadł na durny (zdaniem niektórych) pomysł, że małżeństwo zawiera się do końca życia (mężczyzny lub kobiety), to taki krok trzeba sobie dobrze przemyśleć i lepiej zawrzeć małżeństwo z miłości, bo inaczej można sobie nieźle życie schrzanić (no chyba, że ta jego kasa lub pieniądze teścia są tego warte...). Reasumując bez miłości nie ma małżeństwa, a bez małżeństwa nie ma bara-bara. Jeśli się okaże, że jednak Ona lub Ona mają HIV, są głęboko praktykującymi katolikami, kochającymi swą Matkę-Kościół,a ich miłość potrafi się wznieść ponad fizyczne popędy, to po prostu niech sobie z tym (bara-bara) dają siana. Tak że prezerwatywa do niczego nie jest tu potrzebna. Wybór należy do nich. Nikt ich nie potępi bez względu na to co wybiorą. Są grzesznymi ludźmi, jak wszyscy inni. Skoro są też praktykującymi katolikami, to pewnie pamiętają o oczyszczającej mocy sakramentu pojednania. Jeśli ktoś jednak idzie na skróty i od razu przechodzi do bara-bara (pomijając małżeństwo i w 99% również prawdziwą miłość - chcica bynajmniej nie podpada w żaden sposób pod tę wartość), to niech nie wini Kościoła i braku prezerwatyw za swoje problemy. Skoro od początku działa wbrew zasadom (vide: VI przykazanie), to niech się nawet nie wydurnia i bawi w przestrzeganie wytycznych z encykliki. Innymi słowy: ja w każdym razie nie jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że ktoś kto nie przejął się nauczaniem Kościoła co do współżycia przed ślubem, będzie przejmował się zakazem prezerwatyw. I nie rozśmieszaj mnie upieraniem się przy tym. Jasne? -- Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 12.05.06, 09:23 > ja w każdym razie nie jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że > ktoś kto nie przejął się nauczaniem Kościoła co do współżycia przed ślubem, > będzie przejmował się zakazem prezerwatyw. I nie rozśmieszaj mnie upieraniem > się przy tym. Rozumiem, że te słowa są skierowane do obecnego papieża, bo to on zdaje się wprowadził "pozwolenie na prezerwatywy", czyli najwyraźniej ktoś chory na AIDS się jednak tym zakazem przejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 22.05.06, 18:33 Wybacz tak wielką zwłokę w odpowiedzi: Nie, mój drogi te słowa nie były skierowane do żadnego papieża, były skierowane do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 22.05.06, 18:38 > Wybacz tak wielką zwłokę w odpowiedzi Zwłoka została wybaczona :-) > Nie, mój drogi te słowa nie były skierowane do żadnego papieża, były skierowane > do Ciebie. Ale to nie ja wprowadziłem "pozwolenie na prezerwatywy" tylko papież, więc to on rozśmiesza Cię "upieraniem się przy tym". Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 22.05.06, 18:56 Rozśmiesza mnie samo twierdzenie, że ktoś kto nie przejmował się zakazem przedmałżeńskiego seksu, będzie przejmował się zakazem antykoncepcji, co z uporem maniaka sugerujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nancyboy Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 23.05.06, 09:43 Ja z uporem maniaka powtarzam tylko to: To nie ja sugeruję, tylko papież, bo to on wprowadził pozwolenie, a nie ja. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: A zapytam z ciekawości jeśli pozwolisz... 23.05.06, 14:01 Mój najdłuższy post w tym wątku był odpowiedzią na Twoje stwierdzenie pt. "prezerwatywy mogły uratować życie wielu ludziom". Jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Kol. Nancyboy już Ci odpowiedział jaka krzywda.n/t IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 10.05.06, 19:13 Odpowiedz Link Zgłoś
kamajkore Re: Kreacjonizm w Polsce? 11.05.06, 10:32 > Uproszczę maksymalnie: KK twierdzi, że Bóg stworzył świat, a następnie pozwolił > > mu się samemu rozwijać:) i to właśnie JEST kreeacjonizm. amerykańska Teoria Inteligentnego Projektu - to tylko jedna z jego wersji Odpowiedz Link Zgłoś
zloty_delfin Re: Kreacjonizm w Polsce? 11.05.06, 13:10 Dobra, dokształcę się pod tym względem i pogadamy merytorycznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
meta-kris Re: Kreacjonizm w Polsce? 11.05.06, 08:45 Prawdziwi katolicy są tylko w Polsce. Tylko oni mają monopol na prawdę. Watykan czasem się myli, a jak papieżem jest Niemiec to nawet całkiem często. Zadzwoń do Radia Maryja, to ci dokładniej to wytłumaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: V PRL pisiorów to straszne ciemnogród napiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:58 kreacjonizm, faszyzm, nacjonalizm, brak tolerancji - jednoznaczne jest kto za to odpowiada dobrze że na razie stosów nie rozpalają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia nie chodzi tobie czasem o kretynizm w Polsce IP: *.rev.dls.net 10.05.06, 13:18 On nie przybyl z Ameryki, on jest rodzimy, Polski i nie do wytepienia Odpowiedz Link Zgłoś
fnoll Re: Kreacjonizm w Polsce? 10.05.06, 14:20 pierwszy raz zetknąłem się z kreacjonizmem właśnie w Polsce, jakieś 10 lat temu poznałem jadąc pociągiem młodego protestanta "trzeciej fali", który się zaczytywał książką o kreacjonizmie, i gdy pozwolił mi ją przejrzeć oczy wyszły mi na wierzch ze zdziwienia - tak, on w to wierzył... jako że w Polsce dominuje katolicyzm, to "kreacjonistycznej herezji" nie musimy się obawiać, jak sądzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :DD e tam kreacjonizm - w USA jest stowarzyszenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 14:32 płaskiej ziemi... i ponoć sporo osób do niego należy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Aż dziw bierze, że Echo - nadworna kreacjonistka.. IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 10.05.06, 18:00 ... tego Forum jeszcze się nie ujawniła w niniejszym wątku :) I jak widać po przykładzie przemądrzałej Echo, kreacjonizm nie dotyczy tylko protestantów, ale i zdewociałych katolików. lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandalf Re: Aż dziw bierze, że Echo - nadworna kreacjonis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:37 Skoro nie rozumiesz, że KK skrytykował kreacjonizm i odciął się od niego zacytuję naszego prezydenta nie wszystkich Polaków i napiszę "spie.... dziadu" :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Gandalf... "żenuaria"... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 10.05.06, 19:47 >Skoro nie rozumiesz, że KK skrytykował kreacjonizm i odciął się od niego >zacytuję naszego prezydenta nie wszystkich Polaków i napiszę "spie.... dziadu" >:P Nie pisałem nic o KK, tylko o Echo. Naucz się czytać ze zrozumieniem, bo na razie z tego przedmiotu masz u mnie pałę. "Kumasz", czy będziesz dalej cytował swojego "kaczego" ulubieńca? lutzek PS. Zdradź mi sekeret... wyspowiadasz się z tej arogancji czy będzie "więcej grzechów nie pamiętam"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandalf Re: Gandalf... "żenuaria"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:44 Kaczy prezydent nie jest moim ulubieńcem. Głosowałem na Tuska co się w wannie pluska. Gdybyś przeczytał mój post ze zrozumieniem zauważyłbyś na końcu emotikonę :P. Ze znajomości emotikon masz u mnie pałę. I na koniec nie mam zamiaru wyspowiadać się z forumowych złośliwości. A po za tym zacytuję brata najjaśniejszego prezydenta: to jest spisek łżeelit i lumperliberałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Re: Gandalf... "żenuaria"... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 10.05.06, 23:06 >Kaczy prezydent nie jest moim ulubieńcem. Głosowałem na Tuska co się w wannie >pluska. Gdybyś przeczytał mój post ze zrozumieniem >zauważyłbyś na końcu emotikonę :P. Ze znajomości emotikon masz u mnie pałę. >I na koniec nie mam zamiaru wyspowiadać się z forumowych złośliwości. >A po za tym zacytuję brata najjaśniejszego prezydenta: to jest spisek łżeelit >i lumperliberałów. Primo: nie "emoticona", tylko "emoticon" (a więc: "na końcu emoticon", "ze znajomości emoticonów", a nie "na końcu emoticonę", "ze znajomości emoticon") Secundo: sprawdź sobie co wyraża emoticon ":P", z pewnością nie irionię, bo temu służy ten: ";)" Tertio: to nie była "złośliwość", tylko zwykła arogancja (spieprzaj dziadu). Quatro: idź się lepiej wyspowiadaj. Quinto: miłej nocy. lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia a moze ty zwyczajnie chcesz dulara? IP: *.rev.dls.net 10.05.06, 23:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Powiedz mi... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 10.05.06, 23:17 ... wiejska kobieto, mąż Cię nie kocha, zdradza, ojciec Cię wykorzystywał, chowała ulica, czy też jest inna determinanta Twego i zgorzknienia i prostactwa zarazem? lutzek PS. Chciałem napisać coś o kulturze osobistej (związanej z odpisywaniem na adresowane nie do Ciebie posty), ale przypomniałem sobie że z Tobą rozmowa o kulturze osobistej to jak rozmowa ze ślepym o kolorach. Więc daruję sobie. Produkuj się dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia to ty juz nie chcesz dularow? IP: *.rev.dls.net 10.05.06, 23:26 czyzbys znalazl posade? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gandalf Re: Gandalf... "żenuaria"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:28 Primo: Nigdzie nie napisałem, że mój post jest ironiczny, jak widać nie tylko ja mam kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Mój post jest złośliwy i taki miał być. Możesz nawet napisać, że jest arogancki, chamski i ordynarny. Secundo wyraz emotikona piszę się od dawna w spolszczonej formie i tak też się go deklinuję. Kolejna pała na Twoim koncie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Aż dziw bierze, że Echo - nadworna kreacjonis IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 12.05.06, 06:55 > I jak widać po przykładzie przemądrzałej Echo, kreacjonizm nie dotyczy tylko pr > otestantów, ale i zdewociałych katolików. > > lutzek Gdyby tak lutzek umial czytac co napisalam, czytac ze zrozumieniem. Ale to za duzo dla lutzka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Re: Aż dziw bierze, że Echo - nadworna kreacjonis IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 12.05.06, 11:08 >Gdyby tak lutzek umial czytac co napisalam, czytac ze zrozumieniem. >Ale to za duzo dla lutzka. I tak w kółko... "pierdu, pierdu". Wstydzisz się tego, że jako katoliczka opowiadasz się za tzw. "inteligentnym projektem"? Dlaczego? lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Aż dziw bierze, że Echo - nadworna kreacjonis IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 12.05.06, 17:04 > I tak w kółko... "pierdu, pierdu". Wstydzisz się tego, że jako katoliczka opowi > adasz się za tzw. "inteligentnym projektem"? Dlaczego? > > lutzek Poczytaj co pisze nt. ewolucji. Wyglada ze jestes baaardzo nieinteligentnym projektem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Re: Aż dziw bierze, że Echo - nadworna kreacjonis IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 12.05.06, 17:10 A może zamiast tego ciągłego wytykania adwersarzom braku inteligencji w końcu przyznasz się do tego, że jesteś neokreacjonistką? Czego się wstydzisz? Ja jestem liberałem i nie wstydzę się tego. Wstydzisz się swoich poglądów? No wyjaśnij mi dlaczego? Znowu hipokryzja? lutzek PS. I daruj już sobie te wycieczki ad personam. Twój bóg nie byłby zadowolony z takiej miłości do bliźniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Aż dziw bierze, że Echo - nadworna kreacjonis IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 13.05.06, 07:54 Gość portalu: lutzek napisał(a): > A może zamiast tego ciągłego wytykania adwersarzom braku inteligencji w końcu p > rzyznasz się do tego, że jesteś neokreacjonistką? Czego się wstydzisz? Ja jeste > m liberałem i nie wstydzę się tego. Wstydzisz się swoich poglądów? No wyjaśnij > mi dlaczego? Znowu hipokryzja? > > lutzek > > PS. I daruj już sobie te wycieczki ad personam. Twój bóg nie byłby zadowolony z > takiej miłości do bliźniego. Gdybys czytal to bys zauwazyl ze trzymam sie faktow i darwinizmu. Jestem przeciwko rozszerzaniu darwinizmu na obiekty niebiologiczne, np. do wyjasnienia dlaczego nasz Wszechswiat ma wszystkie stale fizyczne dokladnie takie jakie sa konieczne do powstania zycia. Nie wykluczam roli "szczesliwego przypadku" podobnie jak Jacques Monod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Darwinizm a neokreacjonizm IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 13.05.06, 21:22 >Gdybys czytal to bys zauwazyl ze trzymam sie faktow i darwinizmu. Jestem >przeciwko rozszerzaniu darwinizmu na obiekty niebiologiczne, np. do wyjasnienia >dlaczego nasz Wszechswiat ma wszystkie stale fizyczne dokladnie takie jakie sa >konieczne do powstania zycia. Nie wykluczam roli "szczesliwego przypadku" >podobnie jak Jacques Monod. Zaufaj mi co do jednego: czytam Cię z wielką próbą zrozumienia, bo... tak pokrętnie nikt tutaj nie pisuje. Więc zadaję sobie trudu w dwójnasób, by przebrnąć przez te pełne sprzeczności posty. Ale do rzeczy. Piszesz, że jesteś wierząca. Piszesz, że jesteś pro-darwinistyczna. Piszesz także, że świat jest stworzony przez stwórcę jako "inteligentny projekt". To czego tu się wstydić? Nie warto napisać: tak, jestem neokreacjonistką? Ale powstają znowu pewne sprzeczności: piszesz bowiem że jesteś osobą wierzącą, a jednocześnie powyżej czytam, że... [... nie wykluczam roli "szczęśliwego przypadku"...]. To trochę przeczy istocie wiary w boga, nie uważasz? Odnoszę wrażenie, że... nie bardzo sama wiesz w co wierzysz, a religijna indoktrynacja z dzieciństwa jest tak silnie ugruntowana w twej świadomości, że miotasz się pomiędzy nauką, a religią, próbując zmniejszyć swój tzw. dysonans poznawczy. lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 kreacjonizm vs Theistic evolution 13.05.06, 22:07 Mylisz pojecia: en.wikipedia.org/wiki/Theistic_evolution en.wikipedia.org/wiki/Creationism Pod pierwszym podpisuje sie katolicyzm(zastrzegajac sobie furtke na kreacje duszo-umyslu), pod drugim w odmianie mlodoziemskiej np. Swiadkowie Jehowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lutzek Oj Scept... IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 14.05.06, 10:11 Radzę Ci nie ugruntowywać wiedzę w oparciu o Wikipedię. Tam aż roi się od błędów i nieprawidłowości. Sięgnij po treści książkowe, a nie pisane przez wesołkowatych internautów. lutzek Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 Re: wikipedia i Encyklopedia katolicka 14.05.06, 12:34 a moze by tak merytorycznie? Zamiast machnieciem lapy zbywac argumenty dyskwalifukujac zrodlo moglbys byl jednak pobawic sie w wykazanie iz w/g Twoich zrodel oczywiscie nie-wesolkowatych to co piszesz (zrownywanie ewolucyjnego deizmu z interweniujacym co chwile kreacjonizmem) ma sens? Trudniej? Tutaj masz jedno z takowych: www.newadvent.org/cathen/ -> czytajac nawet pobieznie dwa artykuly: 1) www.newadvent.org/library/docs_jp02tc.htm (JP2) oraz 2) www.newadvent.org/cathen/05654a.htm mozesz zobaczyc w 2 iz twierdzenia jakoby katolicy od czasow Darwina popierali jego teorie to bujda. Dalej zastanawiali sie ile rodzajow dobry bog stworzyl (odrzucenie hipotezy wspolnego przodka) podajac cytacje do dziel z poczatku XXw. w 'Truth Cannot Contradict Truth' z jednej strony mamy przyznanie ze ewolucja funkcjonuje jako potwierdzona teoria ($4), jednak juz paragraf nizej: 'Consequently, theories of evolution which, in accordance with the philosophies inspiring them, consider the spirit as emerging from the forces of living matter or as a mere epiphenomenon of this matter, are incompatible with the truth about man. Nor are they able to ground the dignity of the person.' Czyli w wolnym tlumaczeniu na biologie: wszysko inne fajnie wyewoluowalo za to spirit/dusza?/umyslowosc/zmysl moralny w jakis inny nadprzyrodzony sposob dostajemy/dostawlalismy, tak jakby socjobiologii nigdy nie bylo... Echo jaka jest kazdy widzi -> dyskusja z nia w 95% prowadzi do wyczytywania nawiedzonych idiotyzmow od ktorych rece i nogi opadaja. Nie oznacza to iz KAZDY argument strony przzeciwnej jest uprawniony. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Darwinizm a neokreacjonizm IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 14.05.06, 00:07 > Piszesz, że jesteś wierząca. Piszesz, że jesteś pro-darwinistyczna. Piszesz tak > że, że świat jest stworzony przez stwórcę jako "inteligentny projekt". To czego > tu się wstydić? Nie warto napisać: tak, jestem neokreacjonistką? Pisze ze nic z tego co wiem o poczatkach Wszechswiata nie zaprzecza Biblijnej historii o jego stworzeniu przez Boga. Powstanie Wszechswiata o bardzo okreslonych prawach fizycznych bez ktorych niemozliwe byloby powstanie zycia jest niemozliwe do wyjasnienia z punktu widzenia nauki. Oczywiscie niektorzy odwoluja sie do spekulacji nt. jednego z wielu wszechswiatow ale to niestety powoduje nieprawdopodobne problemy z fizyka. Poza tym odwolanie sie do jednego Boga jest bardziej zgodne z brzytwa Occama niz odwolywanie sie do nieskonczonej liczby wszechswiatow. Ewolucja jest dla mnie konsekwencja istnienia Wszechswiata wlasnie takiego a nie innego. Ewolucja prowadzi do wzrostu zlozonosci ktora jest konieczna do kontaktu ze swiatem duchowym. Nie ma modelu duszy (swiadomosci) w oparciu o modele materialne. Swiat duchowy jest niezalezny od materii i czlowiek jest miejscem spotkania ducha i materii. > Ale powstają znowu pewne sprzeczności: piszesz bowiem że jesteś osobą wierzącą, > a jednocześnie powyżej czytam, że... [... nie wykluczam roli "szczęśliwego prz > ypadku"...]. To trochę przeczy istocie wiary w boga, nie uważasz? Przypadek nie przeczy istocie wiary w Boga. Calkowity determinizm przeczylby zasadzie wolnej woli czlowieka. Wolna wola istnieje poniewaz mozemy wybrac z wielu mozliwosci. Odwrotna strona medalu jest mozliwosc przypadkowych zdarzen ktore sa cena placona za indeterminizm. > > Odnoszę wrażenie, że... nie bardzo sama wiesz w co wierzysz, a religijna indokt > rynacja z dzieciństwa jest tak silnie ugruntowana w twej świadomości, że miotas > z się pomiędzy nauką, a religią, próbując zmniejszyć swój tzw. dysonans poznawc > zy. W dziecinstwie bylam indoktrynowana ateistycznie. Katoliczka zostalam juz po studiach w wieku lat 24. Moj wybor byl gruntownie przemyslany i swiadomy. Odpowiedz Link Zgłoś
meta-kris Re: Kreacjonizm w Polsce? 11.05.06, 08:43 Stary Giertych, z wykształcenia niby genetyk, uzasadnia te bzdury "naukowo" - pewnie i synek ma takie same poglądy. Tylko czekać, aż zaczną robić uczniom wodę z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Kreacjonizm w Polsce? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 11.05.06, 13:12 Kreacjonizm to robienie bzdurnych watkow bez cienia informacji. Celuja w nim najbardziej lewicowi towarzysze na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Echo Re: Kreacjonizm w Polsce: podsumowanie IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 15.05.06, 15:44 To jeszcze jeden temat zastepczy zeby pokazac ze towarzysze z pseudonaukowym podejsciem sa bardziej postempowi niz te zacofane katoliki. Odpowiedz Link Zgłoś
nik82 Re: Kreacjonizm w Polsce? 22.05.06, 22:31 create napisał: > Tak się zastanawiam czy te amerykańskie bzdury i u nas znajdą podatny grunt. Uczyc sie nie zaszkodzi - ameryka nie jest tutaj najgorszym przykladem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m [...] IP: *.wrzeszcz.net / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 23:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś