Gość: Jimmy Re: Pochówek czy kremacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.06, 10:55 kremacja i pochówek w ekologicznej urnie lub rozsypanie wyszperałem w sieci filmik pokazujący los zwłok niezindentyfikowanej osoby od znalezienia do kremacji i pochówku prochów, naprawdę poruszający i przedstawiony z wielkim wyczuciem: www.bbc.co.uk/dna/filmnetwork/A4638585 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wredna_jedza Re: Pochówek czy kremacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.06, 11:55 Kremacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Ani jedno ani drugie. 23.06.06, 13:49 Wyrzucenie na smietnik. Odpowiedz Link Zgłoś
depresyjka4 Re: Pochówek czy kremacja? 23.06.06, 13:49 mi jest wszystko jedno, niech zrobia ze mna co chcą. i tak moja dusza odleci i bedzie miała wszystko gdzieś :-) Odpowiedz Link Zgłoś
crax Ależ z ciebie esteta :))) 23.06.06, 14:06 jzolkiewski napisał: "Jak powolutku ta trumna zjeżdza do ziemi , to jest piękne a nie do jakiegoś pieca jak kurczak." "Piekne", powiadasz... A wiesz, jak "pięknie" będą wyglądały twoje zwłoki w stadium głębokiego rozkładu? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-oni Re: Pochówek czy kremacja? IP: *.catv.net.pl 23.06.06, 14:38 Oczywiście kremacja,bez zbednych dodatków typu kwiaty tabliczki ,urny itp. Kremacja i co najwazniejsze wszelkie koszty ciać do minimum.Pieniadze,które ktos chciałby wydac na mój pogrzeb ,wszystkie te kwiatki wieńce samochody i wszystko o czym zapomniałam wolę aby przeznaczyc na inne cele.Cele osób zywych i potrzebujacych. To będzie lepszym pozegnaniem ze światem żywych niż POGRZEB przez duze P. Kto ma o mnie pamiętać ten i tak będzie a w sumie co mi potrzebne tylko modlitwa.Do tego nie potrzeba żadnych symbolów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-oni Re: Pochówek czy kremacja? IP: *.catv.net.pl 23.06.06, 14:40 Jeśli umrę w stanie nadajacym sie do dalszego wykorzystania to oczywiście,że chciałabym aby ktoś miał z tego pożytek,więc co sie da to pobrac do przeszczepu. Odpowiedz Link Zgłoś
kronopio77 kremacja 23.06.06, 14:52 Cmentarze są nieestetyczne i zajmują coraz więcej miejsca - nieraz są to centra miast, gdzie można by z wiekszym pożytkiem zrobić park albo miejsce do zabaw dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: kremacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 11:06 kremacja po kilku latach w trumnie i tak po mnie nic nie zostałoby Odpowiedz Link Zgłoś
dirgone Re: Pochówek czy kremacja? 01.09.06, 11:18 Tyle postów, w 90% wszyscy mówią, że kremacja, a w Polsce zapewne tylko jedno ciało na 100 zostaje spalone. Tak mi się wydaje przynajmniej - mogę się mylić. I krematorium jest chyba w Poznaniu, a gdize indziej jeszcze, to nie mam pojęcia. W warszawie chyba nie ma. Ostanio również posłowie roztrząsali temat prochów, czy można je rozsypwac, czy nie. I nasze władze kościelne gromko krzyczały, że kremacja to dla wstrętnych innowierców, że tradycja w Polsce jest, że zabronić! Pewnie dochód by im się zmniejszył... Ja chcę byc skremowana. Nie wyobrażam sobie inaczej - fuj, tak się rozkładać, gnić, robaki i inne.. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Pochówek czy kremacja? 01.09.06, 20:57 Nie wiem, jak w Warszawie, ale od kilku lat jest w Gdańsku na Srebrzysku. Myślę, że kremacji byłoby więcej, gdyby w Polsce było więcej krematoriów - inaczej dochodzi niemały koszt transportu. Z tą reakcją władz kościelnych to coś mi się nie zgadza - z tego, co wiem, Kościół dopuszcza kremację i księża nie robią wstrętów. Miałam bardzo "moherową" ciotkę, która zażyczyła sobie kremacji, więc od strony kościelnej na pewno wszystko jest w porządku. A poza tym kremacja nie wyklucza tradycyjnego pogrzebu - po prostu do ziemi zamiast trumny wkłada się urnę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dirgone Re: Pochówek czy kremacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 13:39 Hm, to chyba chodziło o rozsypywane prochów, całkiem niedawno gazeta o tym pisała właśnie kościół przeciw rozsypywaniu był przeciw.Czyli tylko do ziemi urna, a rozsypanie na trawkę w miejscu do tego specjalnie wyznaczonym już nie, bo to grzech. Chyba Glemp ostro się właśnei o tym wypowiadał, ale podkreślam, że chyba, bo nei wczytywałam się wtedy dokładnie. A ja nie chcę do żadnego piachu, tylko do wody, choćby klozetowej. Bo w wodzie jakoś mi lepiej, nawet znakiem jestem odpowiednim (ryba) Odpowiedz Link Zgłoś
malina862 Re: Pochówek czy kremacja? 01.09.06, 15:16 ja zdecydowałam sie zamrozić.Może za kilkaset lat świat tak posunie się do przodu,że będzie można na nowo przywrócić mnie do żcyia. A po kremacji nie ma odwrotu,klamka zapadnie.;-) Swoją drogą bardzo przygnębiający wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda czy podczas kremacji...... IP: *.tpnet.pl 01.09.06, 16:37 .....wszystko jest spalane do prochu, bo ktoś mi opowiadał że te największe kości nie palą się do końca. Czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: czy podczas kremacji...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 11:06 tak, z tego co wiem to jest prawda, a te kości które się nie spaliły po prostu mielą na proch i w rezultacie z człowieka zostaje tylko garstka popiołu a co do tej klamki, to zapada ona już z chwilą śmierci, niektórych procesów po niej nie można już odwrócić Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Kremacja. 01.09.06, 18:45 Wcześniej oczywiście wszystko co ewentualnie się przydać może wyjęte. A prochy rozsypać, w jakimś pięknym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Jak to naprawdę jest? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.06, 15:56 Ile czasu zajmuje rozkład ciała w trumnie (w polskich warunkach)? Czy rzeczywiście nic potem z człowieka nie zostaje (żadnej kosteczki)? I nie wiem w końcu, czy naprawdę ciało jest "jedzone" przez robaki czy to tylko mit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antypapista Re: Pochówek czy kremacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 21:16 Kremacja czy też pochówek to marnotrawstwo.Ja byłbym za tym aby moje truchło przekazano do ZOO na karmę dla tygrysów. Odpowiedz Link Zgłoś