Dodaj do ulubionych

Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa.

• Gość: gtpress Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.cable.mindspring.com 09.07.06, 10:48
      proste jak konstrucja polskiego cepa, zlos sie do konsulatu, niestety -
      polskiego......
    • Gość: jkl Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.chello.pl 09.07.06, 11:13
      Prawo polskie nie przewiduje zrzeczenia się obywatelstwa i zostania bezpaństwowcem.
      Żeby zrzec się obywatelstwa polskiego, najpierw rząd innego kraju musi wystwić
      ci coś zwanego promesą obywatelstwa. Następnie piszesz podanie do prezydenta RP
      (to ona nadaje i przyjmuje zrzeczenia obywatelstwa) o zrzeczenie się
      obywatelstwa i dalej to już zależy od decyzji obecnego kartofla... ale jak
      napiszesz w podaniu, że ejsteś socjalistą, to od ręki przyjmie Twoje zrzeczenie
      ;-)))
      • Gość: natural7 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.olsztyn.mm.pl 09.07.06, 13:18
        Wystarzy że Żydem i gejem.
    • Gość: Emily Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.jasien.net 09.07.06, 11:39
      Art. 34.
      1. Obywatelstwo polskie nabywa się przez urodzenie z rodziców będących
      obywatelami polskimi. Inne przypadki nabycia obywatelstwa polskiego określa ustawa.
      2. Obywatel polski nie może utracić obywatelstwa polskiego, chyba że sam się
      go zrzeknie.

Nic na temat tego w jaki sposób można się zrzec ;)
    • Gość: Waldek Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 13:05
      Poprostu wyślij oficjalne pismo do MSW ale najpierw zapłać za wykształcenie
      dzięki któremu zarabiasz za granicą
    • Gość: lukaszSz Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: 80.54.84.* 09.07.06, 13:06
      - odsyłam do przestudiowania ustawy o obywatelstwie polskim. nie rozumiem
      obużenia jakie wywołuje chęć zmiany obywatelstwa. sam też coraz mniej chcę być
      obywatelem państwa które cieszy się z tego że jego najcenniejsi obywatele je
      opuszczają. w ciągu ostatnich 2 lat ludność polski zmniejszyła się o ponad 5%
      (nie promili a procent) a nasz premier, silnie podniecony, krzyczy "yes, yes,
      yes" (otwarcie rynku pracy w hiszpani) Pozatym życie wśród neofaszystów,
      ksenofobów,idiotów stąpających coraz wyżej i bliżej władzy, nie jest
      optymistyczną perspektywą. Zachęcam Cie do zrzeczenia się obywatelstwa i
      nagłośnienia tego faltu, może wtedy nasi politycy się ockną. Zamiast pisania
      nowej hagiografi zajmą się pisaniem jakiejś sensownej przyszłości swoim
      współobywatelom. pzdr.

Art. 11. 1. Osoba, która utraciła obywatelstwo polskie przez nabycie
      obywatelstwa obcego wskutek zawarcia małżeństwa z cudzoziemcem lub w związku z
      zawarciem takiego małżeństwa, odzyskuje obywatelstwo polskie, jeżeli po ustaniu
      tego małżeństwa lub jego unieważnieniu złoży odpowiednie oświadczenie przed
      właściwym organem i organ ten wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia.

2. Przyjęcie oświadczenia może być uzależnione od złożenia dowodu utraty lub
      zwolnienia z obywatelstwa obcego.

Art. 12. (1) (skreślony).

orzeczenia sądów

tezy z piśmiennictwa

Rozdział 3

Utrata obywatelstwa polskiego

Art. 13. 1. Obywatel polski traci obywatelstwo polskie na swój wniosek po
      uzyskaniu zgody Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na zrzeczenie się
      obywatelstwa polskiego.

2. Zgoda na zrzeczenie się obywatelstwa udzielona rodzicom rozciąga się na
      dzieci pozostające pod ich władzą rodzicielską.

3. Zgoda na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego udzielona jednemu z rodziców
      rozciąga się na dzieci pozostające pod jego władzą rodzicielską, gdy drugiemu z
      rodziców nie przysługuje władza rodzicielska lub nie jest on obywatelem polskim
      albo gdy jest obywatelem polskim i wyrazi przed właściwym organem zgodę na
      utratę obywatelstwa polskiego przez dzieci.

4. W przypadku gdy drugie z rodziców jest obywatelem polskim i sprzeciwia się
      rozciągnięciu na dzieci zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego
      udzielonej pierwszemu z rodziców lub gdy porozumienie napotyka trudne do
      przezwyciężenia przeszkody, każde z rodziców może zwrócić się o rozstrzygnięcie
      do sądu.

5. Zgoda na zrzeczenie się obywatelstwa rozciąga się na dzieci, które ukończyły
      szesnaście lat, jedynie za ich zgodą.

orzeczenia sądów

Art. 14. (skreślony).

Art. 15. (skreślony).

Rozdział 4

Właściwość organów

Art. 16. 1. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej nadaje obywatelstwo polskie i
      wyraża zgodę na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego.

2. (2) Wnioski o nadanie obywatelstwa polskiego i o wyrażenie zgody na
      zrzeczenie się obywatelstwa polskiego osoby zamieszkałe na terytorium
      Rzeczypospolitej Polskiej wnoszą za pośrednictwem właściwego wojewody, a osoby
      zamieszkałe za granicą - za pośrednictwem konsula.

3. (3) Wnioski, o których mowa w ust. 2, wraz z własnym stanowiskiem, wojewoda
      i konsul, z zastrzeżeniem ust. 5, przekazują Prezesowi Urzędu do Spraw
      Repatriacji i Cudzoziemców.

4. (4) Prezes Urzędu do Spraw Repatriacji i Cudzoziemców przekazuje wnioski, o
      których mowa w ust. 2, do Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej wraz
      ze swoim stanowiskiem.

5. (5) Wnioski, o których mowa w ust. 2, wojewoda i konsul przekazują
      bezpośrednio do Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w każdym
      przypadku, gdy Prezydent tak zadecyduje.

6. (6) Wojewoda i konsul informują Prezesa Urzędu do Spraw Repatriacji i
      Cudzoziemców o przekazaniu wniosków, o których mowa w ust. 2, do Kancelarii
      Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w przypadkach określonych w ust. 5.

orzeczenia sądów

• Gość: natural7 Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.olsztyn.mm.pl 09.07.06, 13:14
      Pytanie powinno brzmieć jak starać się o obywatelstwo UK a później myśleć o
      zrzeknięciu się polskiego. Pamiętaj że zrzekając się pozbywasz się polskich
      przywilejów socjalnych i polskiej emerytury :-) i nie możesz tak łatwo kupić
      ziemi w Polsce.
    • Gość: lukaszSz to jest dobry pomysł, zrób z tego głośny precedens IP: 80.54.84.* 09.07.06, 13:15
      - odsyłam do przestudiowania ustawy o obywatelstwie polskim. nie rozumiem
      obużenia jakie wywołuje chęć zmiany obywatelstwa. sam też coraz mniej chcę być
      obywatelem państwa które cieszy się z tego że jego najcenniejsi obywatele je
      opuszczają. w ciągu ostatnich 2 lat ludność polski zmniejszyła się o ponad 5%
      (nie promili a procent) a nasz premier, silnie podniecony, krzyczy "yes, yes,
      yes" (otwarcie rynku pracy w hiszpani) Pozatym życie wśród neofaszystów,
      ksenofobów,idiotów stąpających coraz wyżej i bliżej władzy, nie jest
      optymistyczną perspektywą. Zachęcam Cie do zrzeczenia się obywatelstwa i
      nagłośnienia tego faltu, może wtedy nasi politycy się ockną. Zamiast pisania
      nowej hagiografi zajmą się pisaniem jakiejś sensownej przyszłości swoim
      współobywatelom. pzdr.

Art. 11. 1. Osoba, która utraciła obywatelstwo polskie przez nabycie
      obywatelstwa obcego wskutek zawarcia małżeństwa z cudzoziemcem lub w związku z
      zawarciem takiego małżeństwa, odzyskuje obywatelstwo polskie, jeżeli po ustaniu
      tego małżeństwa lub jego unieważnieniu złoży odpowiednie oświadczenie przed
      właściwym organem i organ ten wyda decyzję o przyjęciu oświadczenia.

2. Przyjęcie oświadczenia może być uzależnione od złożenia dowodu utraty lub
      zwolnienia z obywatelstwa obcego.

Art. 12. (1) (skreślony).

orzeczenia sądów

tezy z piśmiennictwa

Rozdział 3

Utrata obywatelstwa polskiego

Art. 13. 1. Obywatel polski traci obywatelstwo polskie na swój wniosek po
      uzyskaniu zgody Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej na zrzeczenie się
      obywatelstwa polskiego.

2. Zgoda na zrzeczenie się obywatelstwa udzielona rodzicom rozciąga się na
      dzieci pozostające pod ich władzą rodzicielską.

3. Zgoda na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego udzielona jednemu z rodziców
      rozciąga się na dzieci pozostające pod jego władzą rodzicielską, gdy drugiemu z
      rodziców nie przysługuje władza rodzicielska lub nie jest on obywatelem polskim
      albo gdy jest obywatelem polskim i wyrazi przed właściwym organem zgodę na
      utratę obywatelstwa polskiego przez dzieci.

4. W przypadku gdy drugie z rodziców jest obywatelem polskim i sprzeciwia się
      rozciągnięciu na dzieci zgody na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego
      udzielonej pierwszemu z rodziców lub gdy porozumienie napotyka trudne do
      przezwyciężenia przeszkody, każde z rodziców może zwrócić się o rozstrzygnięcie
      do sądu.

5. Zgoda na zrzeczenie się obywatelstwa rozciąga się na dzieci, które ukończyły
      szesnaście lat, jedynie za ich zgodą.

orzeczenia sądów

Art. 14. (skreślony).

Art. 15. (skreślony).

Rozdział 4

Właściwość organów

Art. 16. 1. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej nadaje obywatelstwo polskie i
      wyraża zgodę na zrzeczenie się obywatelstwa polskiego.

2. (2) Wnioski o nadanie obywatelstwa polskiego i o wyrażenie zgody na
      zrzeczenie się obywatelstwa polskiego osoby zamieszkałe na terytorium
      Rzeczypospolitej Polskiej wnoszą za pośrednictwem właściwego wojewody, a osoby
      zamieszkałe za granicą - za pośrednictwem konsula.

3. (3) Wnioski, o których mowa w ust. 2, wraz z własnym stanowiskiem, wojewoda
      i konsul, z zastrzeżeniem ust. 5, przekazują Prezesowi Urzędu do Spraw
      Repatriacji i Cudzoziemców.

4. (4) Prezes Urzędu do Spraw Repatriacji i Cudzoziemców przekazuje wnioski, o
      których mowa w ust. 2, do Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej wraz
      ze swoim stanowiskiem.

5. (5) Wnioski, o których mowa w ust. 2, wojewoda i konsul przekazują
      bezpośrednio do Kancelarii Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w każdym
      przypadku, gdy Prezydent tak zadecyduje.

6. (6) Wojewoda i konsul informują Prezesa Urzędu do Spraw Repatriacji i
      Cudzoziemców o przekazaniu wniosków, o których mowa w ust. 2, do Kancelarii
      Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej w przypadkach określonych w ust. 5.

orzeczenia sądów

• Gość: miki Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.toya.net.pl 09.07.06, 14:16
      prezydent RP wydaje zgodę na zrzeczenie się obywatelstwa. Tak jest napisane w
      konstytucji w rozdziale "Prezydent RP". To jego prerogatywa. Wystap więc z
      wnioskiem do kancelarii prezydenta
      • mastercoc Re: Nie zrzekne sie Polskiego obywatelstwa!!! 09.07.06, 16:53
        Ja jestem dumny z tego ze jestem polakiem-obywatelstwa sie nigdy nie zrzekne,
        co nie znaczy ze podoba mi sie co tu sie dzieje. Jade do Angli, staram sie o
        obywatelstwo, pracuje i z daleka sie przygladam zmianom, spokojny o swoj i byt
        (co najwazniejsze!). Patrzec nie moge na polska rzeczywistosc!!! Rzad jest po
        prostu smieszny, tracimy powazne znaczenie w swiecie, zmiany rujnuja lata pracy
        nad tym czego przeciez wiekszosc z nas (w tym ja)chciala-demokracji jaka daje
        UE.

Zmusza mnie do tego Polska Rzeczywistosc, czas uciekac puki slowo POLAK nie
        wywoluje salw smiechu!
    • Gość: Maciek Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: 84.244.114.* 09.07.06, 14:36
      Ja zaczalem prace w republice czeskiej i takze chce zrzec sie obywatelstwa
      Polskiego i takze ciekawi mnie ten proces raczej bede aplikowal o tutejsze
      obywatelstwo juz dawno mialem taki pomysl czas to zrealizowac ludzilem sie ze w
      Polsce sie cos zmieni..
    • Gość: Andrzej Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.chello.pl 09.07.06, 17:27
      ja się wstydzę, że jestem Polakiem, chciałbym zmienić obywatelstwo, ale nie
      możliwe jest to dla mnie. Kto już osiadł się za granica i ma ciekawą robotę, to
      niech to szanuje i nie wraca do Polski, takie jest moje zdanie
      • Gość: qm ty jestes o.k. tylko Polska cie zawiodla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 19:22
        Wstydzisz sie, ze jestes Polakiem.
        Prawdopodobnie masz do tego powod.
    • patrycjusz.szubryt Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 09.07.06, 17:38
      Zacząłem właśnie legalną pracę za granicą (jako projektant
      > graficzy w Angli)

o a ja wlasnie chce jako projektant/designer...jak znalazles prace?
    • tadeusz_ja To proste,przeslij odpowiednie dokumenty 09.07.06, 18:34
      do abasady, oddaj też paszport lub dowod, zdumiewające coraz wieksza ilosć ludzi
      decyduje się na ten desperacki krok, ale dziwie się im,polskie państwo osiągnęlo
      dno!!
      • tadeusz_ja Re: To proste,przeslij odpowiednie dokumenty 09.07.06, 18:36
        do abasady, oddaj też paszport lub dowod, zdumiewające coraz wieksza ilosć ludzi
        decyduje się na ten desperacki krok, ale nie dziwie się im, bo polskie państwo
        osiągnęlo
        dno!!
        • Gość: wer zupelnie inaczej mysla Zydzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 19:33
          ktorzy w duzej liczbie wystepuja o przyznanie im polskiego obywatelstwa (daje ono korzysci
          jako obywatelom UE)
          To niesmaczne jak niektorzy ludzie traktuja sprawe obywatelstwa.
          To nawet nie jest jedynie brak patriotyzmu ale ponadto gleboki kompleks nizszosci, co gorsze,
          w wielu przypadkach nawet nieuswiadomiony.
          I rzeczywiscie: sa Polacy, ktorych mozna bez pudla rozpoznac w obcych krajach po obrzydliwym
          przymilaniu sie tym, od ktorych zaleza ich zarobki.
          Kelnerska przymilnosc jest cecha wrodzona czesci Polakow.
          Wleza do d... kazdemu, kto im zaplaci.
    • 666kgb idź do ambasady tam ci powiedzą co i ile.... 09.07.06, 19:45
    • Gość: Princess Ja tez!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 19:56
      Ja tez sie chce sie zrzec polskiego obywatelstwa, szczegolnie teraz jak Polska
      zaczyna sie robic krajem zamknietym na inne narodowosci, antysemickim i
      rasistowskim. Nie wspominajac juz o sytacji ekonomicznej.
      Jak tylko wyemigruje stad to zrzekam sie tego pietna bycia Polka i kims
      gorszym. :(
      • mark1957 Re: Ja tez!!!!!! 09.07.06, 21:33
        Pozbywanie sie obywatelstwa Kraju jest zwykłym tchurzostwem a bycie Polakiem nie
        jest piętnem,cala ta dyskusja jest bzdurna.
        Nie mialem wyboru bo tu sie urodziłem i nie moge wstydzic sie za cos za co nie
        ponosze winy.
        Wstyd mi za tchurzy, ileś tam tysięcy ludzi głosowało na partie której nazwy nie
        wymienie a gdy pytam to wszyscy się wypierają, więc jakim prawem ci
        pseudopolitycy doszli do żłobka? A może zamiast wyjeżdzać zabrać się do roboty?
        Ale nie, to zadanie nie jest dla tchurzy.
        • profes79 Re: Ja tez!!!!!! 09.07.06, 22:08
          1. Slownik ortograficzny!!!
          2. Wyobraz sobie, ze za 15 lat przyjezdzasz z polskim paszportem odwiedzic
          rodzine, a tu cie na granicy lapie Giertychjugend i wola "Wojsko czeka"! Jezeli
          jestes w POlsce posiadajac polskie obywatelstwo to automatycznie jestes
          traktowany jako obywatel tego kraju - i podwojne czy nawet potrojne
          obywatelstwo nc ci nie da. Stad nie dziwia mnie tego typu wypowiedzi.
          3. Za AWS rzadzili idioci, za Millera zlodzieje, teraz...? Trudno mi znalezc
          slowo ktore polaczy oba te epitety...
          4. Gratuluje nazwania tchorzem czlowieka, ktory wyjechal z kraju aby moc
          pracowac w zawodzie za godne pieniadze (u nas albo 900 brt, albo zanim
          wychodzisz odpowiedni papierek to oszczednosci polowy rodziny wydasz na
          lapowki).
      • Gość: agata jakie bzdury IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 10.07.06, 02:48
        kobieto co ty gadasz w ogole!!!!!!!!!!!!!jakim antysemickim , ja nie jestem
        anysemitkom ani rasitkom, ktos po prostu ocenil ogol po jakims tam przypadku i
        po wypowiedziach giertycha miedzy innymi. ja nic na to nie proadze ze ktos tam
        nie toleruje Żydow i innych ras. i poza tym smutno slyszec ze wstydzisz sie
        polski i masz jakies pietno z powodu tego ze jestes polka. jestes juz w takiej
        desperacji to sie zrzeknij zobaczymy wtedy jak bedziesz sie czula a gwaratnuje
        ci ze bedziesz zalowala podjetej decyzji
    • mcgoo Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 09.07.06, 20:26
      to nie chciales jak zlodzieje i mafiosi od Millera rzadzili - a teraz checesz ?
      • ponuractwo Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 09.07.06, 22:09
        A ja to rozumiem! I to nie jest brak petriotyzmu, a raczej jego nadmiar. Ja tez
        mam dość tej skundlonej RP. Zaczął p.Buzek z Krzakiem w tle, to spadanie, o
        Millerze nie wspomnę, bo szkoda słów i teraz jeszcze lepsze? chasanie. Od
        ściany, do ściany. Ja tez nie chciałabym byc identyfikowana z tym grajdołem! A
        przez całe życie angażowałam się w to bycie obywatelem Polski. I się pytam: po
        jasną cholerę?
        Cham i prostak, populista i psychiczny kurdupel zawsze będzie tu górą, jak był w
        całej prawie historii Polski. Jej co ładniejsze karty natychmiast ktoś op[luwał,
        zakłamywał, przejmował jako swoje itp., itg. Tez mam dość. Choć własnym ciałem
        czuję teraz dlaczego mam sie tak nie udaje. No dlatego właśnie, że my to KIEPSCY!!!
    • Gość: KamilKamilKamil Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.futuro.kielce.msk.pl 09.07.06, 22:57
      To jest praktycznie nie możliwe !! Tak, musiałbyś prawdopodobnie wysłać list do
      lecha, a ten powinien już dopełnić czynności i zwolnić Cię z obywatelstwa, ale
      jak znam życie to list do niego nie dojdzie. Albo zginie na poczcie, albo
      zostanie na zawsze (a dokładniej do czasu zniszczenia) w kancelarii Prezydenta
      IV RP. POWODZENIA
    • Gość: BA Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.net.autocom.pl 09.07.06, 23:09
      Cudowne pomysły każdego wyprowadzą z równowagi,
      ale nasz kraj to trochę więcej lat i historii niż
      historia od od ostatnich wyborów. Zrzekając się
      obywatelstwa wykazujesz się ignorancją - marny
      to protest wobec obecnych idiotów i oszołomów.
      • ponuractwo Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 09.07.06, 23:27
        Masz sporo racji. Choć ta nasza dawna historia też niestety bogata w takie
        "grajdolstwo". I o tym pisałam. Coraz lepiej to rozumiem, bo dotykam tego.
        Bo po raz kolejny, na moich oczach odbywa sie spektakl manipulacji historią, jej
        zakłamywanie. A podobno to tylko komuna tak robiła. I okazuje sie, że nie.A
        manipulacja na każdym kroku. Choćby rocznica Radomia i haniebnych "Ścieżek
        Zdrowia". Miłam łzy w oczach z żalu, rozczarowania i wściekłości, gdy nikt
        właściwie w naszej abonamentowej TV, co to ma misję do spełnienia, nia zająknął
        sie o powstaniu KOR, o ich działaniu, a nazwisko J.Kuronia padło 1x!
        Giertych z całą pewnością (z Wierzejskim i Kurskim) wytrą je z każdego
        podręcznika, ba, wypalą do żywego. A to się dzieje tu i teraz i to tylko jeden
        drobny przykład.
      • Gość: wiedzmaPL Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.sympatico.ca 09.07.06, 23:32
        Mieszkam w Kanadzie od 7 lat i mam kanadyjskie obywatelstwo - czyli mam
        podwojne. Nigdy ale to nigdy nie pomyslalam o tym by zrzec sie polskiego. Jestem
        dumna ze jestem Polka. Nie wstydze sie tego. Na wakacje wyjezdzam nie na Kube
        czy Dominikane ale wlasnie do Polski. Bez wzgledu co sie dzieje na arenie
        politycznej w naszym kraju Polska to zawsze bedzie kraj ktory stawiam na
        pierwszym miejscu.
        Kanadyjskie obywatelstwo posiadam dlatego ze tu mieszkam chce uczestniczyc w
        wyborach.
        Znam osobe kanadyjke ktora podrozowala po calym swiecie ale do jednego miejsca
        chce wrocic - wlasnie do Polski, ktora odwiedzila ponad 30 lat temu. Dokladnie
        pamieta miejsca ktore poznala, wymienia miejscowosci i wspomina goscinnosc
        Polakow. Zaden inny kraj jej nie zapadl tak w pamieci jak nasz.
        Czy wiecie jakie to uczucie kiedy jej slucham?
        Czy zrzeczenie sie obywatelstwa sprawi ze nie bedzie sie juz Polakiem? Nie sadze
        Polka, Polakiem bedziemy zawsze i bez wzgledu co sie dzieje w kraju nasza
        polskosc zapisana jest w naszych sercach.
    • Gość: matusca Wstyd mi bo jestem Polakiem... IP: *.toya.net.pl 09.07.06, 23:20
      Kurde ja wiem, od ostatnich kilku miesięcy mnie tez wstyd byc Polakiem, ale nie
      powinienes sie zrzekac obywatelstwa. Przyszlo nam niesc taki krzyz i nie
      powinnismy od tego uciekac. :)
      • Gość: jajowod Re: Wstyd mi bo jestem Polakiem... IP: 213.219.168.* 09.07.06, 23:34
        Ty glupi pipolu, teraz Ci wstyd, a gdzie byles, gdy Polska "rzadzil" przestepca
        nr.1 , pijak, smierdziel i czerwonoarmista KWACH, ze swoja Zydowka - Jola,
        prostytutka ???
        • Gość: ppp Re: Wstyd mi bo jestem Polakiem... IP: *.cable.ubr06.edin.blueyonder.co.uk 09.07.06, 23:56
          Sku--ysynu, że przez takich bucow jak Ty skacze mi gul, kiedy patrzę na skład
          rządu.
    • Gość: kajot Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 23:23
      tak ale po co ?
      tych dwóch co Wiemy niech stąd WyPIE.. i już będzie spoko
      • ponuractwo Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. 09.07.06, 23:33
        Oj, boję się, że przyjdą następni. To chyba to społeczenstwo jest trochę
        kurduplowate, niestety, bo jak w inny sposób mogli dojść do władzy Miller z jego
        ekipą, a teraz Jacek Kurski (on ma brata, którego b.cenię),Wierzejski,
        Kuchciński, Chojarska z Lepperem i długo jeszcze można wymieniać, że o Rydzyku i
        paru biskupach nie wspomnę. No samo to sie to nie zrobiło. W teczkach nie
        przyszło. Ktoś tych ludzi wybrał. A jeśli nawet przez pomyłkę, to nie wiem, czy
        to lepiej o nas świadczy! To grajdoł!!!
    • corrina to jest dyskusja pijanego z narkomanem 09.07.06, 23:33
      zrzeczenie obywatelstwa to jest rzecz prawie niemozliwa,moze na 10000 podan 1
      bedzie zalatwione pozytywnie,nie mowiac juz o cenniku gromadzenia
      dokumentow,jestesmy jak ci chlopi panszczyzniani,przypisani do polski do 10
      pokoleni w przod
    • Gość: Ulpianus Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 01:18
      Utrata obywatelstwa z prawnego punktu widzenia - rozdział 3 i 4 Ustawy o
      obywatelstwie polskim z dnia 15 lutego 1962r.(Dz.U.1962r. Nr 10, poz.49 z
      późniejszymi zmianami);link - isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
    • Gość: sooloogg Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.proxy.aol.com / *.proxy.aol.com 10.07.06, 02:10
      ja mieszkam juz 27 lat po za granicami Polski i nie bylem tam od czasu
      wyjazdu, i nie potrzeba sie zrzekac niczego, po prostu nie trzeba mieszkac tam
      gdzie sie nie lubi..........
      jest jednak maly klopot, nie mozna byc bezpanstwowcem,radze zlozyc o
      obywatelswo w kraju w ktorym sie obecnie mieszka, jesli to jest mozliwe, a co
      do polskiego obywatelswa, to nie bedzie potrzebne wiec nie istnieje dla mnie,ja
      do nikogo nie naleze bez wlasnej woli, to sobie cenie na zachodzie.........
      z pozdrowieniami i zycze powodzenia w nowym kraju sooloogg
    • staruszek34 Polskie wladze obciagaja Polakow z pieniedzy. 10.07.06, 02:28
      W calej tej dyskusji przewazaja wypowiedzi typu “Nie wyrzekaj sie obywaelswa,
      bo i tak nigdy nie przestaniesz byc Polakiem. Wczesniej czy pozniej
      zatesknisz".

Obywatelstwo nie ma nic wspolnego z czuciem sie Polakiem i dzialaniem dla dobra
      Polski i Polakow, jak rowniez z odwiedzaniem Polski kiedy sie chce.

Obywatelstwo ma duzo wspolnego z niebezpieczenstwami, jakie czekaja ze strony
      polskich wladz, ktore sa nieprzewidywalne, dzialaja czesto nieodpowiedzialnie,
      i obciagaja Polakow z pieniedzy jak umieja.
    • Gość: agata Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 10.07.06, 02:38
      ej Ty chyba nie wiesz co piszesz, ok mozna nie byc zadowolonym z tego co sie
      dzieje na arenie politycznej w naszym kraju ale jednak powinien pozostac
      szacunek i milosc do Polski bo to piekny kraj, i ma w sobie wiele mozliwosci
      tylko nasza menatlnosc w wiekszosci jest taka ze wszystko predzej czy pozniej
      burzymy. I nie podoba mi sie jeszcze to ze nasi rodacy nie pomagaja czasami
      sobie np na emigracji. jestem obecnie w stanach i bardzo czesto mozna zauwazyc
      niechcec jednego do drugiego co jest bardzo przykre :(
    • Gość: zbyszekse@netscape Re: Chcę się zrzec polskiiego obywatelstwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 03:03
      W kanadzie sklada sie podanie w Polskim konsulacie np:w Vanqover,ponosi sie
      spora oplate okolo 700dol. kanadyjskich.Podac trzeba jakas przyczyne.Moj kolega
      niechcial wyrabiac Polskiego Paszportu a Polska tego wymagala nie dajac nam
      Polakom na opcych paszportach wiz.Posiadanie Polskiego paszportu bylo
      obligatoryjne.Wszystko sie niejako zmienilo gdy weszlismy do Unii!!!
      Ja w tym roku odwiedzam Polske wlasnie na Kanadyjskim paszporcie Polskiego
      nawet nie pokazujac,bez wizy.Aby jednak moc sie zrzec polskiego obywatelstwa
      musisz posiadac inne obywatelstwo.Polskie prawo wyraznie gwarantuje w
      konstytucji ze nikt nas obywatelstwa pozbawic nie moze nawet jak dopuscimy sie
      bog wie jak brzytkiego przestepstwa,ale zrzec samemu sie wolno bylo chyba ze
      sie cos w tej gestii zmienilo!!!moj emil:zbyszekse@netscape.net
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka