strikemaster 29.07.09, 21:19 www.pardon.pl/artykul/9235/podatek_od_coca-coli_-_rada_platformy_na_dziure_budzetowa Jak Wam się podoba nowy sposób wydarcia pieniędzy na łatanie dziury budżetowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
strikemaster Re: Platforma liberalna 29.07.09, 21:26 Czegóż to ludzie nie wymyślą ? (przy strikemastera). Zobaczymy dalej, jak przed wyborami prezydenckimi zacznie Tuska przyciskać dziura w budżecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Platforma liberalna 29.07.09, 21:50 Za Tuskiem nigdy nie przepadałam ale teraz jest mi go autentycznie żal. On musi szukać pieniędzy gdzie się da, po prostu nie ma wyjścia. Niby mógłby się podać do dymisji, ale takie honorowe rozwiązania niekoniecznie świadczą o poczuciu odpowiedzialności. Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Platforma liberalna 29.07.09, 21:53 Znam kilka miejsc, w których można by było znaleźćdośćduże pieniądze, np. wśród katechetów, w fundacjach, które podobno miały zostać zlikwidowane, można wstrzymać kilka dotacji dla instytucji kościelnych, zastanowić się co zrobić z filarami emerytalnymi, bo AFAIK ich utrzymanie kosztuje więcej niż ZUSu, zlikwidować nikomu nie potrzebne powiaty itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Platforma liberalna 30.07.09, 08:41 Ze wszystkich spraw które wymieniłes, wymierne, pewne dochody w krótkim czasie (a o to tu chodzi) dałoby tylko zaprzestanie opłacania religii w szkołach i paru innych dotacji na kościół. Oszczędności na pozostałych to mity świetnie sprawdzające się w kampaniach wyborczych, bo lud lubi takie efekciarskie zagrania. Niestety, to co efektowne rzadko bywa efektywne. Z ciekawości zapytam, w jaki sposób twoim zdaniem budżet finansuje 2 czy 3 filar emerytalny? Bo musi jakoś finansowac, skoro mozliwe są oszczędności... Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Platforma liberalna 30.07.09, 12:05 Z 2 filarem chodzi o to, że gdyby te pieniądze szły do ZUSu, budżet by mógł je sobie "pożyczyć", jak to się działo wcześniej, z prywatnych kont się nie da i trzeba podnosić podatki. Wiem, że to nie jest dobry mechanizm, ale dawał konkretne możliwości finansowania dziur budżetowych. Odpowiedz Link Zgłoś
lernakow Re: Platforma liberalna 30.07.09, 08:04 Tak się kończy budowanie partii na życiorysach, a nie na programie. Odpowiedz Link Zgłoś